Mai cu subiect si predicat mereu am zambit intelegator si cateodata chiar arogant si superior fata de tot felul de pacalici care ne sfatuiesc ca in fata crizei economice, sociale, politice, etc, etc, din Romania sau de aiurea, sa cumparam… aur 🙂 ! In urma cu doar cateva zile un aurolac de la nus ce agentie de brokeraj m-a sunat oferindu-se sa ma “imbogatesaca” daca as fi de acord sa investesc in…aur.
Aurul este, din punctul lor de vedere, refugiul suprem, valuta care-ti garanteza perpetuarea unui nivel de trai superior, sau macar prezervarea unei anumite capacitati limitate de supravietuire in orice conditii. Tot timpul am spus si am scris ca aurul este doar un bluf corporatist, o manareala ieftina, din aceeasi categorie a investilor in sub-prime si alea garantate 100% cu AAA… Cat de AAA sunt de fapt s-a vazut in 2008, dar revenind la aur, acesta este doar o modalitate speculativa de a face bani, nerecomandabila celor care nu se pricep, dar in general vorbind aurul valoreza cam la fel de mult ca si dolarii sau euro, adica nu are valoare prin el insusi, ci are doar valoare psihologica data de cerere si oferta si de prostia unor… analisti destepti. Aurul este de fapt doar o alta moneda care are valoare doar atat timp cat sistemul monetar-bancar sta in picioare.
Asa cum exista inflatie pe orice tip de valuta si pe aur poti avea inflatie si va voi da un exemplu. Pretul unui produs este generat de raritatea sa, de echilibrul dintre cerere si oferta, numai ca depinde de produs. Daca il lasi pe un bun cetatean in plin desert cu zece kile de aur, dupa mai putin de 24 de ore vei constata ca, indiferent de cotatia bursiera, bunul nostru cetatean va fi mai mult decat dispus sa cumpere un litru de apa cu 10 kilograme de aur…
Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca adevaratele valori pentru o tara si o economie sunt cateva chestii pe care Dumnezeu ni le-a dat gratis, ca orice lucru cu adevarat bun si de valoare pe lumea asta: pamantul bun pentru agricultura, apa de baut si irigatii, materiile prime… Cat valoreza aurul in raport cu cernoziomul negru, cu apa dintr-un rau, cu minereul de fier, cu bauxita, cu minereurile rare, cu un pumn de antibiotice?! NIMIC…
Nu poti manca aur, nu-l poti bea, nu-l poti transforma in tractoare, avioane, autovehicule, cum nici dolari sau euro nu-i poti transforma in nimic altceva. In cazul unei crize economice majore, in care intreaga infrastructura economica si sociala s-ar prabusi, valoarea aurului ar fi egala cu valoarea oricarei alte valute asa-zis forte, adica egala cu zero, pentru ca “valoarea” aurului este de fapt doar o conventie umana si mult mai putin una naturala. Prin valoare naturala se intelege necesitatea pentru viata umana a acelui produs/resursa si faptul ca nu poate fi substituit cu altceva, ori aurul nu are, evident, nici o relevanta pentru viata unui om, alta decat cea convenita de comun acord, precum orice moneda nationala.
Viitorul nu va apartine celui care are aur – cum n-a apartinut niciodata – ci aceluia care detine resurse naturale si cunostinte/tehnologie, pe baza carora isi poate hrani populatia, o poate imbraca, cu ajutorul carora poate sa-si sustina industria. Nu poti arde aur in cazanele unei termocentrale, nu-l poti transforma in paine sau lapte, asadar investitia in aur, ca ultima si cea mai sigura polita de asigurare in caz de dezastru este o prostie. Pretul aurului este dat de prostia maselor si de raritatea acestui metal, dar din punct de vedere economic, argintul este cu mult mai important, prin aplicatiile sale industriale si medicinale, decat pacatosul de metal galben.
Insa vad ca anumiti oameni de bine o tot tin una si tare: investiti in aur – garantam succesul chiar si in viata de apoi 🙂 ! Ei bine in caz de catastrofa as prefera o mica casa in zona montana, cateva capre si oi, un izvor de apa curata si cateva hectare de pamant arabil, decat 50 de kliograme de aur si o vila in centrul Capitalei…
Basca ca economic vorbind, aurul este si el supus inflatiei, ca orice alta valuta. Pe de o parte preturile administrate genereaza automat inflatie, iar un an agricol prost genereza cresteri de preturi la alimente si in general daca ai inflatie pe moneda ai si pe aur. Sfatul sa investim in aur are aceeasi valoare cu sfatul de a cumpara franci elvetieni, insa in caz de brambureala generala (de exemplu o seceta mondiala) valoarea acestor doua valute, considerate forte, dispare fix in cateva zile. Cine nu crede sa citeasca cronici despre asedii ale unor orase (cazul Leningradului fiind si recent si foarte sugestiv) si acolo veti observa ca un kilogram de faina era considerat mult mai valoros decat unul de aur, dupa un anumit timp desigur necesar pentru ca oamenii sa-si aduca aminte despre lucrurile cu adevarat importante dintr-o viata…
Asadar nu investiti in aur, asa cum nu va recomand sa investiti in general pe bursa, decat daca va pricepeti cu adevarat la aceste mici escrocherii legale. Tineti bani pe care ii aveti in banca, sau achizitionati terenuri agricole, chiar si imobiliare, pentru acum preturile sunt extrem de jos si chiar daca nu va imbogatiti de pe urma unui apartament cumparat, veti avea macar oricand la dispozitie inca o casa, dar sfatul meu este sa cumparati teren agricol, padure si lacuri, pentru ca in 10-20 de ani cererea pentru pamant si ape curate s-ar putea sa aiba legatura mai mult cu supravietuirea si mai putin cu profitul.
GeorgeGMT
Corect. Pentru cine are bani si nu e disperat sa-i inmulteasca imediat, terenurile agricole sunt prima optiune.
Acum se vand cu 2-4000 Euro / ha, in timp ce in Franta sau Germania costa 14.000 Euro/ha, ca sa nu vorbim de Olanda, UK, Danemarca, unde hectarul se vinde cu 24.000-30.000 Euro.
O alta optiune ar putea fi terenurile si locuintele situate in/aproape de statiunile balneo, cele aflate acum in paragina. Acum sunt in paragina iar preturile sunt foarte jos dar turismul balneo a inceput sa se miste si, in 10-15 ani, va fi o sursa majora de venit in turism. Remember ce spuneam despre posibilitatea de a construi asezaminte pentru batranii din vest, in statiunile balneo.
Urmeaza optiunea pentru locuinte in apropierea centrelor economice mari. Locuintele in orasele mari sunt scumpe si vor fi si mai scumpe asa ca, pe viitor, oamenii vor cumpara/inchiria locuinte in localitatile-satelit al acestora.
De acord cu privire la investitiile in aur plus, zic eu, diamante. Pe piata sunt producatori foarte mari care pot prabusi rapid preturile printr-o eliberare de „material” din stocuri sau printr-un anunt media foarte credibil despre redeschiderea unor exploatari foarte importante. Azi esti bogat, maine te trezesti in chiloti.
Cam asa a gandit si strabunica’ miu cand ii astepta pe americani…p’orma au venit comunistii si i-au luat tot pamantu’ ala de 4000 oiro / ha…si casele…si carciuma…
Comunistii au venit, l-au luat, n-au putut sa-l duca de acolo, apoi comunistii au plecat iar familia ta a putut sa-si revendice proprietatile.
Intreaba-te cati dintre cei carora li s-au confiscat aurul / bijuteriile au mai vazut ceva inapoi.
Daca facem analogie la o scara mai mare, Basarabia e tot acolo, candva o vom recupera, dar tezaurul ?
corect.pamantul,apele ,etc au valoare doar daca le poti apara in timpul unei crize economice majore.de obicei asta vine insotita de razboaie sau tulburari sociale.deci investitiile in industria de aparare nationala ar fi obligatorie
….obligatorii
Aurul are si valoare industriala.
Adevarat dar fata de valoarea sa ca valuta forte, valoarea industriala este derizorie, mai ales in comparatie cu argintul.
Nici chiar aşa! Aurul este o componentă de bază în industria electronică şi aero-spaţială. Tone de aur se consumă (şi se recuperează) pentru toate produsele electronice, inclusiv pentru realizarea ecranelor LCD tactile. Este metalul care, în straturi sub micronice, este transparent. De asemenea, constituie o protecţie împotriva radiaţiilor, mult mai bună decât plumbul.
Comentariul;”De asemenea,(aurul) constituie o protecţie împotriva radiaţiilor, mult mai bună decât plumbul.”
Nu este adevarat. Protectia este data de densitatea materialului.
Si betonul asigura protectie daca este de patru ori mai gros ca plumbul folosit.
Aurul este bine sa-l ai ca tara intr-o cantitate care sa asigure stabilitatea monedei nationale .In caz de razboi daca vrei sa cumperi ,s-ar putea ca alte valute sa se prabuseasca si atunci doar aurul sa mai fie valabil.Cat aur trebuie sa ai , sa zicem ca depinde sa asiguri necesarul de combustibil pentru un an de zile, sau alimente pentru un la toata populatia ( 2 euro x 365 zile x 20 milioane locuitori =1460 milioane euro /an.
Faceti socoteala cate kg de aur trebuie sa aibe Romania.
M-am exprimat greşit! Mă găndeam că toate „obiectele” cosmice sunt protejate împotriva radiaţiilor cu folii sau depuneri de aur.
În legătură cu „Aurul este bine sa-l ai ca tara intr-o cantitate care sa asigure stabilitatea monedei nationale”, îmi dau seama de adevăratul motiv pentru care IPRS şi Microelectronica, precum şi toată industria electronică şi electrotehnică, au fost distruse: consumau mult aur …
Intradevar, pamantul si apa sunt cele mai importante. Dar mai e ceva, poate la fel de important. O bata mare sa-ti poti apara avutia, altfel degeaba le ai.
Un om intelept asa gandeste…
Aurul a avut întotdeauna valoare în economie, mai mică sau mai mare. Ce spui tu se aplică în situații de criză atunci când bunurile de bază sunt vitale (apă, aer, hrană, îmbrăcăminte).
Aurul se folosește tot mai mult în industria electronică și în cea aerospațială. Chiar și contactele dela o memorie de calculator sunt electroplacate cu un strat fin de aur.
Corecta afirmatia, doar ca valoarea lui industriala este doar o mica parte din valoarea lui de piata/tezaurizare, valoare in care eu nu cred.
Desigur, ca stat nu poți îngropa bani în aur când poți investi în infrastructură, industrie, învățământ, în lucruri care aduc plus valoare. Iar ca familie e mai bine să-i plătești meditațiile copilului decât să-i cumperi coliere nevestei. 🙂
eu cred ca tarile care au tezaurizat si tezaurizeaza aur au fost mai castigate decat cele care au investit in bucati de hartie numite obligatiuni, dolari, euro…etc.
la redactarea articolului nu s`a avut in vedere faptu` ca in ultimii 5 ani auru` a crescut cel mai mult fiind mai rentabila investitia in aur decat orice alta investitie;
si tara noastra are oarece aur un pic peste 100 to si este depozitat cea mai mare parte in strainatate, este tot o forma de democratie orijinala la fel cu impozitu` fix de 16 %;
io cred ca americanii, rusii, si restu` care au tezaurizat sute de tone de aur sunt o turma de tampiti iar noi care n`avem nimik (sau avem ceva insesizabil si depozitat prin strainatate ca suntem independenti) suntem mult mai dastepti; frumos; astept ziua in care americanii si rusii, india o sa arunce auru` in mare ca oricum nu se justifica tezaurizarea; dupa care binenteles sa renunte la investitia in armament si armata ca n`ai ce apara…
S-a avut in vedere tocmai cresterea aurului din ultimii cinici ani, doar ca eu personal nu am incredere in aur pentru simplul fapt ca valoarea lui depinde, ca in cazul oricarei monede, de fluctuatile pietei…
Si imi pastrez opinia ca oamenii nu ar trebui sa-si bage bani in aur ci in lucruri palpabile. Ziua in care americanii or sa arunce aurul se pare ca trecut deja 🙂 , rusii au rezerve modice fata de resursele pe care tara lor le detine, India…nu este chiar cea mai deasteapta tara din lume.
auru` a fluctuat foarte putin in termeni reali;
toate valutele au scazut in realitate;
dolaru` a scazut foarte mult, un exemplu bun este pretu` echipamentelor militare: o pusca de asalt ce costa in urma cu 20 ani vreo 10 mii de para astazi este peste 20, exemplele pot continua la pretu` avionaelor comerciale, etc;
auru` va avea intodeauna valoare; hartia numita bancnota va avea valoare doar cat timp guvernu` care o emite are suficienta putere si influenta (mai ales militara), atunci cand puterea scade bancota poate ajunge hartie igienica;
este de asteptat in viitoru` apropiat o repozitionare stategica a fortelor in zona Asia Pacific atata timp cat China baga sume imense in inarmare (superioare Rusiei), India incearca sa`i urmeze exemplul, iar Japonia nu doreste sa ramana in urma;
India este cunoscuta ca cel mai mare consumator al metalului galben intrucat are cele mai mari vanzari anuale, si chiar daca pe noi propaganda us ne face sa credem ca au o armata slaba de departe este cu cel putin 40 de ani inaintea noastra daca nu mai mult;
bancnota noastra, pamantu` nostru si inteligenta noastra exprimata in produse si servicii nu au valoare pt. ca nu avem si nu am avut conducatori seriosi care sa creeze o piata concurentiala si care sa sprijine capitalu` autohton: singuru` exemplu Al. I. Cuza nu a putut schimba obiceiurile otomane de smen, biserica stramoseasca si`a spus si atunci cuvantu` prin marii ei ierarhi; cele cateva arestari efectuate de dna nu pot schimba mentalitatea unor elevi educati cu manele, silicoane, ascensiune prin petreceri si care alegorice.;norok ca acuma s`a dat liber la doctoratu` la fara frecventa, efectuarea de prozelitism politic in universitati, asteptam inventarea cresei la seral.
pt. noi nu a fost bun modelu` suedez de societate, noi l`am avut pe ilici cu a sa democratie orijinala;
cum spunea marele G. Calinescu: oamenii inteligenti invata din greselile altora, oamenii prosti doar din propria greseala.
Ai dreptate cu fluctuatia, doar ca aurul se comporta destul de similiar, pe termen lung, cu pretul materilor prime, in special petrolul. Atunci cand dolarul scade aceste preturi cresc, dar este adevarat si ca pretul aurului tot creste de ceva ani.
Bre, nu prea le intelegi 🙂
Ti-or fi uploadat astia aceeasi varianta de soft ca si lu R.I. 🙂 🙂
Anyway,
Aurul in sine nu se mananca, adevarat, dar ESTE o moneda. Si inca una cu „greutate”.
Asa si dolarii pot fi folositi ca hartie igienica sau la aprins focul, ca asta sunt, fix hartie.
Ce e aia o moneda.
O moneda poa sa fie si un cacat uscat cu motz, valoarea lui este fix cat este dispus careva sa-ti ofere servicii, orale sau nu, produse, bunuri materiale sau imateriale 🙂 , terenuri, paduri sau materii prime pt rahatul ala.
Daca toata lumea este dispusa sa-ti ofere tot ce am enumerat eu mai sus pe rahatul ala cu motz atunci rahatul cu motz este the new deposit currency.
Deci este o conventie. Foarte puternica.
Valoarea unei monede sta in acceptarea aceastei conventii, cu cat sunt mai multi care vor sa cumpere si sa foloseasca rahatul cu motz, cu atat este mai puternic.
Si cu cat rahatul ala cu motz este de o varietate mai rara, cu atat lumea va dori mai mult sa-l aiba in posesie.
O fi instinctul ala de maimutza culegatoare-adunatoare care ne face sa adunam prostii care n-au nici o valoare intrinseca dar care ne face sa ne simtzim noi mai bogati si mai bine.
Asa cum am eu vreo 20 si ceva de Spyderco-uri care zac prin cutii 🙂
Eh, toata povestea asta de sus este pt ca aurul este o conventie unanim acceptata drept valoare.
Si ca oamenii aia prosti sunt gata oricand sa-ti ofere serviciile alea orale, sa presteze diverse…munci :), bunuri etc pt aur.
Dupa aia lumea e proasta si nu se prea prinde ca totu-i trecator 🙂 🙂 – chiar si circuitele neuronale ale lu matale sunt trecatoare 😉 – si are nevoie de chestii concrete, solide ca sa se simta ea mai bine si mai in sigurantza.
Lumea are nevoie de chestii stabile si concrete ca si confort psihic, o fi frica subconstienta de moarte si de trecerea a timpului.
Eh, aurul asta e o chestie solida, concreta. Il tii la mana, il porti la gat, il ingropi in gradina sau in perete.
De ce nu or fi ales fierul?
Pt ca rugineste, spre deosebire de aur, care isi pastreaza calitatile nealterate in timp si de aici confortul psihic ca ai in posesie ceva care dureaza.
Si mai e si galben si mai face si bling-blign in soare. E maleabil, ductil etc.
Si pt ca aurul e mai rar si mai greu de obtinut.
Teoretic ar putea sa-l si fabrice insa valoarea energiei consumate ar fi cu mult mai mare decat aurul obtinut.
Dupa aia mai e manipularea. Si asta e foarte puternica si prinde cu cat populatia e mai proasta.
De ce crezi ca guvernelor li se rupe de masa de prostie in continua crestere a populatiei.
Pt cacu cat sunt mai multi si mai prosti cu atat mai bine.
Trebuie ca bizonilor sa li se inoculeze bine ideea ca „ceva” are valoare si trebuie sa se agite muncind si sa se prostitueze pt a-l obtine.
Loalalta cu iluzia de lege si autoritate.
Astea doo ne tin in hatzuri: munca pt ceva de „valoare” si legile/autoritatea.
Daca toata lumea ar trece pe yoga, incantatii aum, pisat spirale si fumat marihuana toate sistemele sociale s-ar prabusi 🙂
De ce crezi ca drogurile sunt interzise. Crezi ca alora din guverne li se rupe de sanatatea ta mintala? Nu!
Sunt interzise pt ca daca toata lumea ar fuma si trage pe nas n-ar mai munci nimeni si si-ar baga membrul cu gratie in autoritatea lor si ar ramane fara supusi.
Desi aurul in sine n-ar avea nici o valoare prostimea il accepta ca valoare.
La fel cu diamantele. La diamante e practic un monopol mondial care tine preturile sus.
Si nu sunt deloc rare, sunt diamante sa te stergi cu ele la partea dorsala, sa ti le bagi in salata.
Insa monopolul plus o campanie media agresiva cu „diamonds are forever” tin pretul sus. De ce „diamonds are forever”, ca sa le induca prostilor ideea de valoare si de a o pastra forever si de a nu o vinde, sa tina proasta aia inelul pe deget pana crapa pt ca e „valoros” 🙂 , ca altfel daca toata lumea ar incepe sa le vanda n-ar mai avea nici o valoare, s-ar prabusi ca si bursa.
Acum, de facut speculatii cu aurul mai complicat, speculatii si castiguri fac cei care controleaza piata si bursele si au informatii din interior.
Aurul ramane totusi o modalitate de stocare sigura a valorii.
Ce valoare mai au hartiile cu lei de pe vremea regelui? Poate numai valoarea pe care ti-o ofera la schimb vreun colectionar. Altfel.. hartie igienica. Imi povestea bunicul cum ardeau sacii cu bani.
Eh, niste inele si niste salbe de aur de acum 100 de ani au valoare.
Pt ca aurul din ele se poate converti oricand intr-o moneda din vremile respective in orice timpuri, si peste 100 de ani.
D’aia n-are rost sa tii sacul cu Euro sub dusumea, ca peste 50 de ani nici n-or mai fi Euroi si aia de la banca n-or sa mai vrea sa ti-i schimbe.
Deci aurul este o modalitate se stocare care traverseaza timpurile.
Si o „moneda” care se poate converti oricand in orice moneda.
Aurul este ceva concret, neperisabil, transportabil, spre deosebire de hartia igienica emisa de banci.
O fi putin, o fi mult?
Eu zic ca e foarte mult.
Daca n-ai ce face cu banii poti sa-ti STOCHEZI VALOARE cumparand aur.
Pt ca banii sunt trecatori dar aurul va ramane ca valoare unanim acceptata.
E in subconstientul omenirii. Si copiii de 5 ani stiu ca aurul este valoros.
Atunci cand toate sistemele astea Ponzi financiare se vor prabusi aurul va avea valoare. De aia se ajita guvernili sa-l stocheze. De aia se ajita toata lumea cu „we buy your gold for cash” sa le ia aurul pensionarilor si fraierilor ramasi fara hartie igienica.
Mi e pare ca cineva are tendinta de a cumpara/aduna aurul de la prostime si le da in schimb hartie igienica.
D’aia s-au ajitat ailalti sa ne lase fara tezaur, aurul nostru fizic zacand prin banci in Londra si US probabil.
Si o sa-l mai vedem la sfantu asteapta, cand o fi ceva nasol o sa-l mai primim prin gura.
Il putem considera pierdut ca si tezaurul de la rusi.
Primim dobanda la el 🙂 adica niste numere in whatever currency, dar aurul fizic l-am pierdut.
Ca si Jarmanica, care s-a cam prins ca nu mai vede aurul stocat la americanci 🙂
Probabil asta cu transferul aurului la ei a fost una din conditiile cedarii de suveranitate, laolalta cu petrolul, distrugerea industriei, distrugerea armatei etc.
Terenuri, da sunt bune, le gasesti acolo si peste 50 de ani daca nu vin noii comunisti si ti le nationalizeaza si te baga la beci ca chiabur.
Si la terenuri flucteaza valoarea.
Si sa le tii asa fara sa le lucrezi nu castigi nimica. Mai platesti si impozite.
Acu matale nu stiu daca stii cum e sa muncesti pamantul, cand am fost copil la bunici am vazut, nu e chiar funny si nu e usor si nu castigi mare lucru.
Sa te vaz eu pe matale cu circuitele reparate prin Soare muncind pamantul 🙂 🙂
Mecanizarea costa si motorina la fel.
Si daca ai produse de vandut intri in mafia de la ministerul agriculturii, garda financiara, trebuie sa faci evaziune ca altfel n-ai cum sa supravietuiesti si daca vrei sa vinzi … mafia pietzelor…
Alta locuinta, pt inchiriat, OK, dar daca saracia si foametea e generala o sa ajungi sa-l inchiriezi numa sa-ti plateasca intretinerea…
Lacuri, paduri.
Padurea ti-o taie intr-o noapte si daca dai peste ei iti dau cu toporul in cap, si daca nu, oricum nu faci bani din ea, trebuie sa platesti paza padurar, impozite si nu poti s-o tai cum vrei tu, ca pt prosti exista legi si regulamente.
Banii in banca 🙂 glumesti, nu?
N-ai observat ce s-a intamplat cu depozitele fraierilor din Cipru?
Cu acceptul si sub indrumarea Muiunii Europiene?
Ca erau bani negri, nu zau, a luat careva caz cu caz si a fost vreo hotarare judecatoreasca per fiecare caz individual cum ca banii aia erau dovediti ca fiind de contrabanda/evaziune?
Nu, i-au luat pe toti la gramada si le-au luat economiile.
Asta e un semnal ca asta va fi o practica unanim acceptata in mUiE daca situatia este cacarisita.
S-a creat precedentul si prostimea n-a croncanit, ca manipularea a fost la fel de mare ca si prostia.
Si stii cum e, daca mnrege odata, merge si a zecea oara.
Asa ca sa tii sume de bani in banci mi se pare cea mai mare prostie 🙂
Ti-i pot lua oricand.
Da un prost o ordonanta ca se confisca depozitele 🙂
Sa-ti tii matale toate economiile familiei in valuta in banci, ca mai vine un Stolojan sa ti-o confiste 🙂
Pt Tara bah boilor, pt Tara 🙂 ca n-are Tara, ca i-au furat alti smecheri…
Mai bine tii hartiile legate de brau, cum au descoperit aici un batran in spital cu zeci de mii de euro (legali, economiile lui) legati in jurul mijlocului 🙂
O sa ziceti ca batranul ala era nebun dar eu o sa zic ca batranul ala trecuse prin razboaie, inflatii, denominalizari, schimbari de moneda, somaj etc si ca stia ca daca are banii la el ai are, daca banii sunt in banca nu-i are, ai are guvernul si banca 🙂
Deci pt niste amarasteni sa stochezi niste aur, usor de transportat la gat sau pe degete si de ascuns pe oriunde e totusi o modalitate sigura de stocat valoare.
Cu o femeie dupa tine poti sa treci cu zeci de milioane pe deget intr-un inel cu diamant de o calitate superioara fara sa se agite nimeni prin toate controalele vamale 😉 , fara nici sa observe.
Cu o valiza de bani te aresteaza.
Oricum, daca ai bani cu ghiotura, atunci diversifici, aur, diamante, diverse valute, terenuri, case, paduri, obiecte de arta.
Dupa cum ai opt-servat: argintul.
Si poti sa faci stocuri, daca ai depozite pazite, de orice metale: cupru, litiu, nichel bla bla bla. Problema e costul stocarii si ca fiind cantitati mari n-ai cum sa le ascunzi sau transporta cu tine. Si vine pulitia peste tine la ordinul guvernului care a ramas fara bani de pensii si ajutoare si pt nush ce paragraf inventat de lege ti le confisca.
„cresterea aurului din ultimii cinici ani” 🙂 🙂 🙂 🙂
Bai, valoarea aurului ramane relativ constanta 🙂 🙂 !
Problema e invers 🙂 🙂 : „cresterea” e ca de fapt valutele se devalorizeaza 🙂
Prin inflatie, quantitative easing si prin pierderea increderii in ele.
Ce intelegi matale ca se „scumpeste” aurul…dar de fapt se ieftinesc valutele 🙂
Scade increderea populatiei in hartia igienica emisa de banca, pt ca se emite prea multa si fara acoperire in bunuri si servicii.
Si cum toata valoarea monedei se bazeaza pe o conventie bazata pe incredere, ce-ti spune asta?
Ca valoarea hartiei igienice bancare e in cadere libera iar increderea in aur creste.
Asa ca bre INTELIGENTILOR 🙂 ascultati la nea George: NU cumparati aur 🙂 🙂 🙂 !
Nu! Nu! Nu! 🙂 🙂
Tineti-va valuta in banci ca sa aiba ce sa va confiste, cumparati terenuri ca sa le tineti nelucrate, paduri sa aiba altii ce taia 🙂
Hai ca am aberat destul 🙂 , intelegeti ce puteti din astea…
Bre ia explica-mi matale cam care este diferenta dintre valoarea aurului si valoarea dolarului?! Nu cumva ambele sunt date de opinia cumparatorului?! Cu aurul nu poti nici macar sa te stergi la fund si ambele amandoua sunt valorizate de psihicul celor care le cumpara adica de cerere si oferta…
O modeda, dolarul de exemplu, este acoperita de bunuri si servicii, aurul nu este acoperit decat de prostia cumparatorilor!
Io zic asa: cumpara tu aur, ca io cumpar teren si cand o veni caderea, daca o veni, sa vedem care dintre noi o avea ce manca…
Sunt destul de acord cu tinutul banilor in banci, dar nici sa-i tii in casa nu prea merge.
Hai spune sincer: irlandeza ta stie ca ai dosit lingouri de aur? Daca afla, cat crezi ca vei rezista la tortura pana sa spui unde le tii?
In alta ordine de idei: preturile terenurilor agricole fluctueaza …… in sus. Populatia globului creste permanent iar sursele de hrana sunt aceleasi.
Nu ai nevoie sa le tii nelucrate pentru ca le poti da in arenda, asteptand cresterea preturilor (asta daca nu te apuci tu de agricultura) iar veniturile din arenda iti permit lejer sa platesti impozitele.
Apropos de… concretismul aurului. Daca ai fi curios sa afli cam cat aur exista declarat in lume si cat se tranzactioneaza pe piata, s-ar putea sa ai socul vietii tale, iar daca toti cei care cred ca au aur cumparat s-ar duce la banca sa si-l ridice, ar putea avea si ei socul vietii lor. Tu nu cumperi aur ci cumperi doar o hartie care zice – pompos adevarat – ca cica ai avea niste aur prin nus’ ce banca din strainataturi. 🙂 😉
In caz de ca Hau-Bau s-ar putea ca banca de i-ai dat bani pe o hartie de scrie Aur pe ea sa-ti indice, foarte amabila drumul spre Asia sa-ti ridici matale aurul de-l ai pe persoana fizica.
Tot o hartie ai si tu in buzunar ca si ala de are un teanc de euro/dolari.
🙂 🙂
@GMT
„Sunt destul de acord cu tinutul banilor in banci, dar nici sa-i tii in casa nu prea merge”
Bre, in casa tzii echivalentul sa zicem la un salariu-doo, in caz ca se intampla ceva cu banca matale supravietuiesti o luna-doo.
„Nu cumva ambele sunt date de opinia cumparatorului”
Corect, am eggzplicat mai sus, conventzia cu rahatul pe batz si increderea cumparatorului. Cand astea pica, valoarea pica.
Numa ca aurul a rezistat caco’nvetzie de valoare de atatea MILENII, cand indienii din America inca nu auzisera de binefacerile Europei si de USD.
Si va rezista in continuare. Si dupa ce dollarul se va duce dracului cand toata lumea o sa aiba 300 de milioane de $ salariu…sau cand ailalti ai vor da la gioale ca moneda de deposit si cumparat petrol.
Bre, io atunci vand un inel la un alt prost care are incredere in aur sau il schimb in ce bani or mai fi atunci, cu care cumpar paine daca o mai vinde careva. Sau il dau direct, un inel-zece paini, bursa neagra aur-paine.
Si ca de obicei 🙂 nu iei in calcul altele!
Una, ca bucurestean fiind, nu stii cum e cu lucratul pamantului.
Matale cu terenul ala o sa mori de foame, cu el nelucrat sau o seceta si gata 🙂
Si productia DACA iese, iese vara, tot anul ce mananci 🙂 ?
Si te si vad acu cu capul in Soare dand la sapa 🙂 dupa operatie esti numa bun.
Iara tractorul si motorina costa, ti-am mai spus.
Irigatii ai? Sau astepti sa ‘ploo’ sau uzi cu galeata.
Cand o fi foametea, aia cu foamea in ei n-or sa stea linistiti sa moara de foame uitandu-se la tine cum mananci 🙂
Or sa vina cu sutele peste holda lu matale si or sa manance gratis pe saturate si daca o sa opui rezistentza or sa-si faca carnatzi din matzele lui matale.
„Tu nu cumperi aur ci cumperi doar o hartie”
Bre, daca am bani de cumparat aur eu nu cumpar gold-certificates 🙂 🙂
D’alea numai indienii si idiotii 🙂
Cumperi aur concret si pleci cu el in buzunar.
Pe deget la gagica, la gat,la glezna sau iti folosesti imaginatzia, ca are destule orificii 🙂 🙂
Sau lingouri mici marcate de banca.
Aia care cumpara hartii ca au aur in banca sunt idioti 🙂
Eroule 🙂
Irlandeza mea stie, ca i le-am dosit…acolo 🙂 🙂
Cand nu mai incap, mai aduc una acasa 🙂 si maresc capacitatea de stocare 😉
Bre, preturile terenurilor agricole nu „fluctueaza …… in sus”, doar moneda se devalorizeaza cu inflatia si cu cererea, si cred ca e valabil la orice.
Matale si GMTul ganditzi in numere, ca la fetzitze pe centura 🙂 , problema e ca daca ai mai multe numere nu inseamna ca esti neaparat mai bogat (bine, nu discutam aici de miliarde, ca la ordinul ala de marime e deja alta discutzie) ci ca moneda la care te raportezi se devalorizeaza continuu 🙂
Ar fi interesant de calculat valoarea terenurilor direct in aur, fara sa intervii cu echivalentul de valuta.
Adica in Ha de teren direct cat aur valoreaza in zeci/sute de grame.
Asa ti-ai da seama daca „fluctueaza in sus” sau nu.
Eu cred ca valoarea ar ramane tot pe acolo.
De acord ca e bine sa cumperi cand preturile sunt jos.
Am mai spus, terenuri, imobile, metal (cum fac eu cu Spydercourile 🙂 ) etc.
Inca e teren destul, populatia Romaniei o sa scada dramatic in cateva zeci de ani, problema e sa nu ni le cumpere chinezii si europenii. La fel, si productia de mancare va creste odata cu populatia.
O mere si cu arenda, pt mine mai greu, la distantza.
Si ca sa-l dai in arenda tre sa ai suprafetze mari continue, nu un singur Ha, si ala care-l arendeaza sa faca si bani si nu-i simplu etc.
Ideea e am mai spus sa diversifici.
Dar sa spui ca aurul FIZIC de la tine din buzunar e o prostie asta ma scuzati dar nu sunt de acord 🙂
La mine in familie exista diviziunea muncii! De pamant se ocupa socru 🙂 Serios acum detest aurul, iar ce zici tu ca a rezistata de-a lungul secolelor e real, dar este un mic silogism. Astazi traim intr-un mic sat planetar, o furtuna zdravana va scufunda toate monedele sau cvasi-monedele si cu asta basta!
Aurul nu se tine in buzunare ci in gropat in pamant sa-l gaseasca arheologii de peste 2000 de ani, insa ceea ce vroiam sa subliniez in faza cu „hai sa cumparam gold” este ca de fapt nu cumperi aur ci tot o hartie, care hartie, sunt de acord, are sanse mult mai mari sa-si creasca valoarea in timp decat o moneda clasica, iar pana la urma fiecare isi baga munca (banii) in ce-l duce capul, io fiind mai clasic prefer investitile pe care le vad si pot pune mana pe el in detrimentul aurului sau bursei in general.
Gergele, ține minte de la moșu: nici dracu nu a scufundat auruuuu și vreme de întâmplat chestii omenești pe pământ tot fuuuu. Ceea ce zice clar și răspicat că auruuu e buuun de avut, în rezervă și la purtător.
Nu „investi” matale în țertificați electronici, dară cumpără ceva aur, argint, un cuțit bun și un pistol. Una din cele mai bune investiții pe persoan-mi fizică fu un Glock… și un Victorinox mod. Bundeswehr – nu ai cum greși cu ele. Știi ceva? Sper să nu ajung în situați în care ăla să valoreze mai mult decât restul portofoliului, dară dacă ajung e la mine.
Ntzzz, nu merge asa gsg-ule, kakaya „aur fizic in buzunar”, nu iegzista in caz de criza apocaliptica, ca vine statul cu o falca-n cer si cu una in pamant, si ti-l pericoloso sporgersi in doi timpi si trei miscari…pe printzipiul aplecator ca tu trebuie sa fii echitabil, social si simpatico…si…si…
@GMT
„De pamant se ocupa socru 🙂 ”
No bine ashe…trebuia sa mentionezi asta cand tot vorbeai de hectarul ala de pamant 🙂
„ca de fapt nu cumperi aur ci tot o hartie”
Bre, am mai zis, aur numai fizic, daca cumperi hartii carora le creste valoarea in numere in alte hartii 🙂 n-ai facut nimica…acu fiecare cum il duce acpu’
Daca preferi investitiile, way to go…
Eu vorbeam de stocat valoare in ceva care isi va pastra valoarea in timp indiferent de ce hartie igienica se mai tipareste, asta daca NU ai chef sa faci investitii.
La un moment dat si facand investitii poti sa ai sume mari de rulat, si daca ramai blocat cu ele o perioada fara sa-i investesti poti sa pierzi prin devalorizare, aurul FIZIC poate fi o metoda temporara de stocare a unei parti a fondurilro disponibile.
Pana la urma, ti-am mia zis, de ce crezi ca e campanai asta de cumparat aurul fizic de la prostime?
Una, ca-l stocheaza careva pt vremuri mia bune.
Si a ‘dooa’ ca mai iau din posibilitatea prostimii sa stocheze valoare, prostimea devine si mai dependenta de schema Ponzi bancara si de hartia igienica verde sau galbuie.
@Razvan
Nu mere pe dreacu 🙂
Ai vazut „”Prin cenusa Imperiului” 🙂 ? Recomand.
Bunica-mea si-a dat bani din salba de la gat la niste militieni cu functii ca sa-l scoata pe strabunica-miu chiaburul si dujmanul ppoporului de la bulau, ca altfel ai ramaneau oasele pe acolo…
Deci aur..la militieni…ai zice ca nu mere, dar cat timp exista omenirea asa coruptibila merge orice, iti spui eu 🙂
Pai tocmai asta-i chestia varule, nu ai decat 2 metode de tranzactionare cu aurul:
-prima, oficiala, statala, unde cantitatea fizica stampilata e depasita cu mult de ce se tranzactioneaza virtual; asa ca iti asumi riscul de „a avea aur” doar pe hartie;
-a doua, pe sub mana, ilegal, necesita niste talente in a face mici invarteli pe piata neagra daca ai nevoie de mancare, medicamente si un Kalashnikov…
Bai gsg-ule io tot incerc sa-ti explic ca exista alte lucruri care isi pastreaza valoarea iar aurul este tot o bula speculativa la fel ca si restul. Cu multi ani in urma, vro 6-7 am avut ocazia sa cummpar cateva hectare pe hotar cu ai mei.
L-am cumparat si astazi de cate ori ma duc la tara si ma uit la pamantul ala care este al meu simt ceva! Am ceva palpabil, iar sentimentul este deosebit. Aurul chiar nu ma impresioneaza, iar exemplul tau nu este chiar in sensul celor scrise de mine.
Ca sa ma apuc acum sa cumpar ghiuluri si sa le stochez in spatele casei intr-o ulcica de pamant ars 🙂 😉 😉 …
Acum ai si tu dreptatea ta, eu nu m-am referit la zece lanturi ci la investiti care sa te apere de calamitati financiare si economice, ori ar trebui sa sti ca in caz ca iti ti bani in aur stocat in casa, in Romania cel putin, este foarte greu sa-l vinzi macar la un pret apropiat de cel de achiztitie, poti doar sa-l amanetezi, ceea ce evident nu este o afacere.
Iar in caz de calamitate naturala daia adevarata de-i tot fac americanii reclama prin filme: mult succes cu aurul tau! Iti poti pune cate 2-3 inele pe fiecare deget si 14 lanturi in jurul gatului inainte de muri de foame prin zona Dublinului! 🙂 😉
Bre, felicitari pt pamantul ala 🙂 n-am zis eu ca nu ie bun cum zici matale ca aurul nu ie bun deloc.
„Bula asta speculativa” arata ca lumea nu mai are incredere in valute si daca astea or sa pice e jale.
Bafta la muncit pamantul si bucura-te de roadele lui.
Daca e ca-n filmele alea apocaliptice americane:
-una ca o sa vin acolo, nu stau sa mor pe aici
-acolo mai am pamant 🙂 si hectare de padure de la bunica 🙂 in padure e o fantana, imi iau niste animale si rezist eu cumva
-stiu bine locurile, rapile si ascunzisurile, eu am crescut in padure, se observa, nu 🙂 ?
-si care intra acolo dupa mine n-o sa-i fie bine 🙂
-sa te vaz pe matale cum aperi recolta de hoardele infometate sau daca vine si ti-o confisca Militia Comunista Part 2 si te trimite la sapat canalele ca esti chiabur bogatan ca pe starbunica-miu
-matale ai impresia ca traiesti singur intr-n glob de sticla si ca toti ceilalti vor juca corect si-ti vor respecta proprietatea
-si la final supravietuieste nu ala care are ghiuluri pe degete si teren la socra-su, ci ala care e pregatit fizic si mai ales psihic sa indure si sa faca multe si care mai are si un pic de sansa.
Deci bucura-te de hectarele alea, sincer iti doresc, ca daca vine apocalipsa probabil n-o sa-ti foloseasca la nimic.
O sa supravietuiasca Flogger cu Glockul si poate eu in padure cu Spyderco Bob Lum Tanto, dara matale la marginea porumbului nu stiu daca o sa te descurci 😉
Chiar daca nu-ti place aurul fizic, ti-am mai zis, poti sa-ti DIVERSIFICI metodele de stocat VALOARE.
Bre hai s-o luam babeste! Cand io am cumparat hectarele alea le-am luat cu echivalentul a 2300 de euro la cursul de astazi, in urma cu doua luni un hectar s-a vandut in zona cu 12000 de euro, zona fiind nordul Moldovei intre deal si munte.
Secundo, daca El Nino face scandal ceva mai la la est si ceva mai mult timp ca de obicei si ne loveste o seceta nasoala in Canada si USA, te poti trezi cu un pret la alimentele de baza: grau, porumb, soia, etc crescut cu 400%.
Io ma duc la mine: am ce manca slava Domnului ba m-as umple si de bani din preturile crescute la porumb, branza de oi, carne, etc si la sfarsitul crizei as iesi chiar foarte castigat, matale ti-ai vine aurul sa ai ce manca, vorbim bineinteles la modul absolut, iar la sfrasitul crizei ai fi lefter, io cu investitia intrega si mult mai avut.
Aia cu respectatul propietetii e cu dus si intors. Nu stiu daca Flogger are un Glock, dar in zona mea toti au pusti de vanatoare si este un singur drum de acces, pe model Posada, zona nefiind nici pe vremea comunistilor cooperativizata, si mergand pe aceeasi idee cate zile crezi ca vei rezista pana la prima bata dupa ceafa daca ai aur?! Daca vorbim de calamitati, eu as alege din prima o ferma izolata in zona muntoasa si te-as lasa pe tine un 1 tona de aur in ce oras vrei matale, la alegere.
Investitional vorbind, aurul s-a dovedit bun pana acum, dar este fluctuant ca orice valuta, pe terenuri poti avea castiguri mai mici dar mai sigure si mult mai constante. Ceea ce vreau sa spun este ca eu nu sunt adeptul „loviturii” ci al unui sistem mai batranesc dar mai linstiti de a investi banii. Niciodata nu m-au atras lucrurile care promit castiguri mari si mai ales „sigure”, eu prefer metodele traditionale dar mai putin riscante.
Cati oameni ai cunoscut tu imbogatiti din aur?! Eu am cunoscut foarte multi fericiti cu cateva hectare de pamanat si un palc de padure… Si ca om care am facut bani frumosi in imobiliare recomand in continuare achizitia de teren arabil, mai ales pe zona de deal.
Inca o data va recomand, descarcati 🙂 ”Prin cenusa Imperiului”
Pe langa ceva propaganda comunistoida are niste chestii misto plus actori inegalabili care acum nu mai sunt printre noi.
Eu mereu il confund cu „Capcana Mercenarilor”…
Mie nu-mi place faza cu sarpele. Tu ai o idee fixa cu o moneda de aur… Bre esti chiar sucit rau! Aurul chiar nu este elixirul vietii… Tot asa de bine puteai sa recomanzi si „Bancnota de 1 milion de lire”.
Bre, io n-am o idee fixa cu moneda de aur 🙂
Poate regizorul sau scenaristul 🙂
Eu am multe idei fixe da’ nu cu moneda, poate cu castravetele 🙂 🙂
Vi l-am dat asa ca eggs-emplu ca sa vedeti de ce sunt in stare oamenii sa faca pt o moneda de aur in vremuri de restriste 🙂 , ca tot spui matale ca moneda de aur n-are nici o valoare.
E o poveste misto.
Dinica saracu a fost bestial.
Iti repet, ti-am mai scris, operatzia bat-o vina 🙂 , e bine ca ai teren si ferma.
E bine ca aveti si pusti de vanatoare, s-ar putea sa aveti nevoie de ele 🙂
Ceea ce tot iti repet e ca nu faci neaparat specula si avere stocand in aur ci doar ca e o modalitate sigura ca sa STOCHEZI VALOAREA CARE ESTE pt vremuri mai bune. Unii sunt multumiti sa stocheze nu sa si investeasca. Deci un despre imbogatire este vorba.
Si ca poti diversifica, diverse valute, terenuri, paduri, imobiliare.
Nu recomand sa cumparati NUMAI calupi de aur.
Iarasi gandesti in cifre, ca s-a scumpit de la xxx la xxxxx, so?
Iarasi iti spun, nu s-a scumpit ci s-a devalorizat moneda.
Il vinzi pe bani mai multi si ce cumperi cu ei?
Bre, ti-am mai spus, si eu mai am teren si padure, mai bagi niste animale si rezisti cum oi rezista 🙂
Asa cum stii matale ca la munte mai sunt d’aia care mai au de mancare, mai stiu si aia infometatii 🙂
Si stie Militia si Partidul ca ai ferma cu multa mancare scumpa 😉
Aurul are avantajul ca nu se vede, e usor de ascuns si plimbat la purtator sau ingropat la dracu si scos dupa ce trece urgia.
Ferma cu animale n-ai ce sa-i faci, nu poti sa ti le bagi in fund, aur au mai ascuns acolo de comunisti 🙂
Imi aduce aminte de ceasul ala din Pulp Fiction adus din Vietnam 🙂
Gata, ajunge pt azi ca tre sa mai si muncesc.
Pe bani in banca, fara nici o valoare 🙂
Hai bre ca m-am prins: pai matale ai sange de haiduc nomad! 🙂 😉
Gesegeule, m-ai lăsat fără cuvinte!!! Ce ai scris matale acolo este fix și eggzact ce cred și nici măcar nu ai scris prost. Mai mult, tonul nu este negativist :))!
Deci, nimic de adăugat. Ai înțeles tăt. Feliciteișăns!
@Flogger
Danke bre 🙂
Uite ca ne intelegem bine 🙂
Niciodată n-am zis altfel. Ține bine de „depozitele” șelea…
http://business.financialpost.com/2014/06/05/rbc-annihilates-uranium-price-outlook/
pamantul este un bun cu o valoare mult mai mare decat aurul sau alt mineral
deoarece pamantul daca este muncit iti da mancare si omul din cate stiu nu poate traii fara mancare
iar padurile iti ofera refugiu in caz de nevoie (insa in romania pe zi ce trece sant tot mai putine)
pentru mine valuta forte sunt grenadele! deja am vreo 200 in stoc si continui sa strang ! in caz de ceva o sa le dau la schimb, o grenada pe o vaca, porc, femeie, etc ….
Vad ca numai gsg9 a făcut diferența între aurul fizic si cel virtual.
Cei care propun (bănci) aur, nu este aur fizic.
Dolarul american se imprima de-a valea fără acoperire.
Cât despre euro, nu știu câți ani va mai tine.
Așa ca dacă nu vrei sa faci investiții, aurul fizic (linguri sau monede) este sanatos.
Cu smartphonurile astea nici numele
Nu mai reușesc sa-mi scriu corect.
Longouri, nu linguri deși dacă ar fi din aur masiv, nu ar fi rele.
Cred ca abandonez comentariul cu telefonul.
LINGOURI.
in caz de catastrofa eu va dau idee de o investitie care bate si aurul si pamantul si tot ce vreti voi…faza e ca merge cu niste chestii mici aurite cu varf de plumb 🙂 sa vezi tu daca ai niste arme dosite ce bine o sa fie…autoservire nu altceva 🙂 de acord ca trebuie sa ai ceva pe care sa poti sa pui mana, dar inainte de asta trebuie sa fii sigur ca o sa mai ai mana aia 🙂 asa ca sfatul meu este sa cumparati arme inainte sa iti cumperi pamant sau inele sau altceva, ca vin indivizii si ti le iau in doi timpi si trei miscari, si dupa sa va vad….piata neagra? pai daca nu ai macar un pistolete acolo te taie aia inainte sa scoti aurul pe care vrei tu sa il dai pe 10 paini…si dupa daca sa zicem ca scapi, trebuie sa duci si painile acasa, si drumul e lung 🙂
Nu auzi niste sirene de politie apropiindu-se ? 🙂 ))
Nu,ca veni Salvarea inainte 🙂
decoamdata sunt bine 🙂 nu a venit nimeni, probabil s-au speriat 🙂
@vioniribu
Probabil ca inca te mai cauta prin Apuseni 🙂
Conform…traditiei, cel putin cateva zile! 🙂 😉
va spun un secret, faza e sa suni la 112 si sa iti dai pozitia cat mai exacta, asa te asiguri ca nu o sa te gaseasca niciodata 🙂
Al’ de are arma are un argument forte in caz ca-ti cere sa-i faci niscaiva donatii de alimente. Jmekeria nu este sa ai un Glock sau un o lisa de vinatoare ci citeva AK ,SKS,Mosin-uri, ca sa mai dai si pe la vecini.In caz de ,,clash of civilization” iese cistigator ala care se inarmeaza -organizeaza mai repede. Avind in vedere ca depozitele de armament sint in orase ghici ghicitoarea mea cine va devenii clasa dominanta in urmatoarea saptamina post apocaliptica.Ati ghicit !! Chiar purtatorii de ghiuluri si tatuaje facute in puscarii ! Iar ai mai pro din Army sau Politie/Servicii vor fii mercenarii lor.Organizarea sociala pe baza de familie ,clan ,trib,etnie va fi esentialaiar singurii care o au sint ………Da!!! A-ti ghicit din nou chiar ei!.Nu ar fi prima oara in istorie cind minoritarii sau paria societatii devin clasa conducatoare.Si sa vezi atunci ,,toleranta”’, ,,intelegere” ,,sanse egale”.Principalele defecte ale romanilor nu sint ,,hotia,necinstea ,agresivitatea ( de parca marile cuceriri in istorie au fost facute cu bun simt si prin mijloace pasnice) ci toleranta cea dreptul imbecila citeodata,ospitalitatea, politica ,,celuilalt obraz,, etc.
Scuze daca reiese un pic de frustare si disperare din post dar ce-am invatat acasa in 7 ani nu mi-au prins bine pe strada si nici altii mai scolitii n-au sarit sa ma ajute.
Cu stima,
@vioniribu 11 iulie 2014 la 17:15
hai sa transformam postul tau in „quote of the year”, cu aer de Sun Tzu 🙂
„If you want them not to find you, tell them where you are”
ah ah? 🙂
SAU, motto pentru 112
„Si vis scire, non tibi dico, ubi es”
Da, traiasca google translate 🙂
Ia baga si „furculision”, poate iese ceva 🙂
alta solutie nu aveam, scoala e gata demult 🙂
adica a trecut mult de cand am auzit latina
@mc hai sa le trimitem propunerea de motto 🙂 poate le place 🙂
Hm ..
Daca te imbie unu sa cumperi acum iute iute aur – numa vreo duzina de napoleoni sau vreo 4 vulturi dubli sau si mai bine juma de livra (si mai bine) in bare/lingouri .. ei bine e ceva putred in “demersul” lui. Are gagiu un interes – cam la fel cu aia care ma invita pe mine sa fac un credit .. sa “profit” sa imi fac card cu overdraft samd ..
Insa asa ca o cestie in gnl este bine daca ai ce tine deoparte .. ei bine “depozitu” sa fie diversificat . Si poa este bine sa ai si ceva aur (chiar si sub forma de lanturi.. sau inele)
Cestia cu pamamtu’ este buna si ea .. insa depanda .. adica poti mai usor sa pui deoparte vreo 10 inele (sa 60-80-100 grame) decat un teren bun …(azi un gram este cam 70 lei)
Insa vaz ca GMT are unele sa zicem dificultati.
Inflatia nu este atunci ca cand ctreste pretul ci cand creste ENORM cantitatea de moneda de pe piata … Asa ca scuzele mele perioadele de infatie a aurului au fost extrem de rare – sec XVI odata cu jefuirea imeriilor aztec si incas , ceva prin sec XVIII cand s-a descoperit un nou zacamat in Prazilia si ceva spre 1880-1910 (Black Hils, coada Californiei, Klondike, aur sud african si , parca, ceva noi mine prin Siberia). Da singura care a contata ca “inflatie” a fots o scurta perioada in sec XVI .
In rest .. in timpurile grele .. da slana e mai valoroasa decat aurul – daca o ai! Daca … Daca nu ai nici slana nici aur sa o cumperi se prea [poa sa mori – de foamne , de cutit, de streang … Asta daca nu ai destul plumb …
Insa inca ceva . Toate bunriile sunt supuse fluctuatiei preturilor. Si aurul si terenurile . Iar terenurile mai sunt supuse si modei – de ex “,oda” a fost sa te duci in N Bucurestiului si asa au ajuns unii sa aiba azi buletin de Voluntari . Insa azi preturile au scazut fata de 2008. Ma rog atunci aurul era destul de ieftin insa toti s-au repezit sa imobileze banii in terenuri supracotate. Apsa rau ptr unii este ca nimci nu granateaza ca dupa ce piata va mai creste ..terenurile din nordu capitalei vor fi la fel de cerute si moda nu va dicta altfel.
Insa daca privesti nitel mai atent istoria ultimilor 50 de ani .. ei bine vezi ca aurul nu s-a devalorizat .. dimpotriva. Dolarul s-a devalorizat. De la 35$ pe uncia la 42 apoi adio covertiobilitate!! Daca iti bati capul si faci echivalari intre aur si diverse obiecte vei observa ca aurul devine tot mai scump .. de ex R12 (tatal Daciie 1300) s inceput sa se vanda cu cca 1,4 kile de aur (1969. a[aorx 7000 franci ) si la final cu vreo 2 (ma rog erau si imbunatatiri) Prin 79 parca a fost un “corner” de ajunsese la 800 $ si prima data in sitorie a iesdit aur din India!!! Aapiu pretul s-a “stabilziat” pe la 400 .. si de neintels cam acu 10 ani Rezervele Federale au vandut mult aur. De neinteles fiindca Revervele Federale o duceau bine – nu trebuiau sa apere dolarul , nu trebuiau sa faca rost de bani (findca aurul este ultimul argument al bancilor de emisie il vand cand dau de dracu si il cumpara cand le merge bine) – si pretul a scazut la … 200$ si acolo a stat ani de zile… Acu eu as fi curios cine a cumprat tonele alea de aur vandute deRezerve (si apoui si de alte banci!) . Pe urma stim cum aurul a atins un lat corner : 1800 $ !!! Ma rog azi e mai ieftin insa se prea poa ca inca sa fie supracotat.
Insa careva sigur ca a castigat.
Insa Geroge apropos de ce scrii in articolul asta.
In caz de dezastru nici investitia in pamant nu e suficienta. In cazul evocat de tine chiar daca tu si veciniui taui aveti pusti … totusi d;lde Mondialu vpar cam “rezolva”.
Oricum intr-o anume eventualitate (din asta catstrofosta)cel mai bun lucru este sa ia vreo 2 divzii bine doattae care sa te asculte. Caz in care iei pe dnu propretar de teren agricol si il pui sa munceasdca ca un iobag. Daca nu vrea il reciclezi ca ingrasamant agricol …
Dacà aveti timp si cunostinte de englezà (sau francezà, fiindcà este subtitrat), aflati pàrerea lui Gerald Celente, „predictolog” (de la minutul 4 pentru aur), urmat de câteva fraze despre Ukraina.
http://www.youtube.com/watch?v=C2JY-L3ns-c
Cât despre cursul aurului, artificial mentinut jos, iatà cum se fixeazà la mica întelegere între 4 bànci, la Londra (în articol se spune si de manipularea grosolanà care l-a privat pe un client de câstigul la speculatia asupra cursului)
http://www.bloomberg.com/news/2014-06-05/barclays-fine-leads-to-new-u-k-scrutiny-of-derivatives-conflict.html
Sunt mai multe viziuni economice. Unii tranzactioneaza in bitcoins altii fac rezerve in aur iar altii vand dimineata si cumpara seara orice valuta pe punctul de a avea fluctuatii !
Mai in gluma, mai in serios cele mai bune metode de pastrat valoarea sunt : Aurul, Petrolul si Ardelenii / oamenii, sa nu ziceti ca sunt adept al regionalizarii 🙂
Acum serios, cititi urmatorul articol sa vedeti in ce rahat ne aflam si cat de aproape de colaps suntem…Au emis atata hartie (vezi doamne cu suport de aur in spate) incat nu exista atata aur fizic in lume…e margin trading la greu …numai ca asiaticii vor aurul in lingouri, real, palpabil chiar daca sunt costuri uriase cu pastrarea lui. ( transport, depozitare, securitate).
http://www.paulcraigroberts.org/2014/01/17/hows-whys-gold-price-manipulation/
Cat despre rezervele de aur depozitate la banci din Anglia sau US…alea sunt in Asia de mult. De ce credeti ca le ia 7 ani americanilor sa livreze 250 Tone din aurul Bundesbank (Banca Germaniei) inapoi? in conditiile in care Germania are stocate peste 1000 Tone de aur in buncarele Federal Reserve.
E de ajuns sa nu se finalizeze o singura livrare de aur fizic catre Asia ca sar galbejitii si iau gatul intregii planete.
eu cred ca varianta lui gsg9 este mai buna. aurul a ramas o moneda de schimb de-a lungul timpului, peste tot in lume. intr-o situatie de criza poti face schimb cu aurul (fizic ) si poti obtine mai multe sau mai putine produse/alimente/haine, functie de cine sau ce provoaca criza, dar il poti schimba pe ceva. si varianta lui George GMT este buna, cultivi, produci si te duci la piata sa faci schimbul (trocul), dar moneda tocmai de asta a fost „inventata”, pt. ca era mai usor de transportat.
acum eu va intreb de ce tarile din G7 sau G20 au sau stocheaza cantitati imense de aur? probabil pt. ca analistii lor stiu ca se apropie scadenta, iar masa monetara din hartie, tiparita de unele tari nu va mai valora aproape nimic, pt. ca nu va mai exista o economie care sa o sustina. sa va uitati la China in perioada urmatoare sa vedeti ce anunt o sa faca referitor la rezervele sale de aur.
eu unul daca as avea bani care sa-mi prisoseasca, pe langa o suma decenta pe care as pastra-o, nu in banci, i-as investi in aur, pamant, case, combustibil, utilaje, mijloace de transport (auto,cai, carute) si arme. problema la noi in tara este ca poti sa investesti numai in cateva produse, pt. ca ori nu ai voie sa cumperi (ex: arme), ori pt. ca trebuie sa platesti impozite, impozite care cresc de la o zi la alta, pentru celelalte. la noi majoritatea populatiei traieste de pe o zi pe alta, asa ca …
am avut si eu niste bani, pe care i-am investit in actiuni pe bvb, daca aveam profit statul ma impozita (oricum pt.banii investiti platisem impozite), iar daca pierdeam nu primeam nimic.
Te contazic.Ai voie sa cumperi arme si inca destule dar trebuie sa investesti un ban .
In cazul unui razboi moneda ta se prabuseste si orice investitii si economie se duc de rapa. Totul fiind convertit in spatele efortului de razboi. Atunci intervine aurul ca fiind factor principal al achizitiilor de materiale si tehnica de pe la altii.
Aurul valoreaza extrem de mult in cazul oricarui razboi. Ba mai mult s-au si dat razboaie exclusiv pentru aur.
intr`adevar conflictele politice si cele militare cresc pretu` aurului, pt. ca genereaza instabilitate si lipsa de predictibilitate economica;
astfel desi toti nalaishtii lu` peste prajit asteptau o reducere a pretului unciei aceasta a crescut cu 8 %:
http://www.mediafax.ro/economic/aurul-s-a-scumpit-cu-8-desi-analistii-ii-anuntau-prabusirea-12938850
Vezi bre ca iti tripleaza pontalacul impozitele pe hectarele alea multe si pe case si pe masini si o sa platesti impozite si pe magazii si garaje etc.
Ca fu proiect pe siteul menesterului fenantzelor pulibice.
Vezi ca vacutza aia cu doctorate se pricepe si ea la finantze 😉
Ca un pusti de 14 ani, ca daca iei un copil de 14 si-l intrebi cum faci rost de mai multi bani la bujet, primul raspuns ar fi marirea taxelor 🙂
Sa mai angajati d’astea cu doctorate „pe bune” bre, ca stie meserie 🙂
Deocamdata l-au retras de pe site pe domnia sa, Proectu, ca lumea nu paru prea multumita 🙂 si e inainte de alegeri, perioada cam sensibila 😉
Insa stii cum e, imediat dupa alegeri, cand treaba e finalizata, pac cu anonima 🙂
E pe vine…
O sa platesti impozit si pe cai, pe fiecare roata de la carutza si pe lungimea tzevii si gramajul pustilor de vanatoare ale lu matale 🙂
Cu acciza la benzen au lovit-o, cica le-au scazut incasarile 🙂
Ca transportatorii, in tranzit sau nu, alimenteaza de la bulgari si unguri.
Iar amarastenii le lasa dracului in fatza blocului…
Fuck pariu ca Domnitza Doctor nu s-a gandit la asta 🙂 , nu?
Si nici Domnul Dottore 🙂
Greu cu practica asta, una e axistenta la catedra la America lu Cristofor si alta fac transportatorii aia rai 🙂
Pai se poate bai tzaranilor sa va purtatzi urat cu talentata aia 🙂 ?
Analiza este gresita. In primul rand pretul aurului nu e dat de cerere si oferta. La consumul actual exista stocuri de aur pentru 100 de ani daca nu s-ar mai extrage nimic. Valoarea aurului e data de 5000 de ani de istorie si traditie. Cat despre ferme, lacuri, pamant arabil numai nu iti plati impozitul si o sa vezi cine e adevaratul stapan. Aurul ramane valoros tocmai ca nu este un metal industrial. In timp de criza il poti ingropa si recupera mai tarziu. Il poti lua cu tine. Evreii din Germania si teritoriile ocupate nu cumparau ferme si teren arabil ci aur si diamante. Autorul vorbeste speculativ de crize extreme ipotetice oameni rataciti in desert asediati la Leningrad etc. Totusi se contrazice singur cei cu aur au supravietuit – da mainarii lui Magellan plateau un ducat de aur pentru un sobolan (3.42g aur) dar au avut ce manca cei fara aur si-au pus pofta in cui. Hai sa zicem ca avem o criza extrema ce afecteaza tot globul si astfel nu avem comert mondial si nu putem cumpara nimic nici cu aur. Ei bine terenul tau agricol o sa fie devastat oricum de migratori. Cei care au aur pot totusi scapa platind tribut sau o suma fixa ca sa plece (vezi cazuri in istorie cand barbari fiorosi au fost cumparati cu aur). Aurul nu este un obiect de investitie pentru ati creste averea este un contrabalans la banii fiudiciari euro dolari lei etc. Cand aceste sufera de inflatie aurul creste. Pretul aurului este constant de-a lungul mileniilor. 1g de aur va valora 1g si peste 10000de ani. Credeti ca euro v-a mai exista atunci??? Cand pretul aurului creste sau scade trebuie sa vedeti valuta respectiva depreciindu-se sau apreciindu-se in raport cu aurul care este constant. De ce bancile centrale nu vand aurul din stoc??? Pentru ca este etalonul de masura a valorii asa cum avem gramul, metrul, Joul, watt, secunda etc ca unitati de masura.
Ce articol prost scris – ce calificare aveti domnule, daca nu va suparati? Aurul, spre deosebire de valute are valoare intrinseca, pe cand monedele astea nu pot fi folosite la nimic – sunt hartie, de ceva ani chiar plastic. Deci…
Hai mai Andrei ca m-ai facut curios, care este valoarea intrinseca a aurului?! Dar a aurului in raport cu o moneda?1 Nu cumva aurul in sine este doar o moneda si este si el supus inflatiei, scaderii valorii, etc?! Apa, are valoare intrinseca, o casa, pamantul, etc, aurul nu are valoare doar prin el insusi, pt simplul motiv ca nu nu ai ce face cu el decat in cadrul unui sistem social si politic care sa-i recunoasca valoarea…
La vreme de criza adevarata poti ajungi sa dai si un kil de aur pe o bucata de paine sau pe un loc pe o barca de salvare, asadar aurul nu are o valoare intrinseca decat dpdv al uzului sau industrial. ca moneda de economisire este si el supus cererii si ofertei ca orice moneda.
Intrebarea este ce pregatire ai tu daca nu cunosti aceste lucruri simple si consideri ca aurul are valoare intrinseca. In realitate, n-are.
Aurul nu este o investitie, este o polita de asigurare. Uneori 1kg poate valora cat o casa sau in alte imprejurari cat un loc pe o barca sau o paine (cum zicea George mai sus), daca il ai, iti poate salva viata … O parte din economii pot fi asigurate prin aur (doar fizic luat de la banci sau alte surse de incredere)