Editorial – Cu cine sa fim noi prieteni?!

images (2)

Pai cu toata lumea, ar spune majoritatea romanilor! Sa fim prieteni, sa facem afaceri si sa lasam politica deoparte. SUA, UE sau Rusia nu ar trebui sa fie pentru noi  nimic altceva decat partenerii de afaceri si in nici un caz dusmani sau prieteni ideologici.

De multe ori pe acest site, si nu numai, urmaresc diferite comentari si luari de pozitie vis-à-vis de legaturile si prieteniile pe care Romania ar trebui sa le dezvolte, cu argumente si contra-argumente in favoarea unei sau alteia dintre parti. In linii mari avem trei mari directii: Rusia si tarile ei satelite, Occidentul cu SUA si UE, cu care ne altfel suntem si aliati, sau calea de mijloc, interesul nostru national sa primeze si sa facem afaceri si cu diavolul, noua sa ne fie bine! Directia pe care Romania s-a inscris dupa 1990, a fost si este in continuare sustinuta de marea majoritate a cetatenilor romani si este una strict pro-atlantica. Prea putini isi doresc o relatie de tipul Romania-UE cu Rusia si au si dreptate.

Numai ca lucrurile sunt mult mai nuantate in viata reala, mult mai colorate as zice, decat teoria politica si economica din fata televizorului. Dar haideti sa le gandim un pic!

Rusia, UE sau SUA, sunt, in afara oricaror indoieli super-puteri economice si militare. Romania facand parte din UE si NATO se poate considera si ea membru al acestui cerc exclusivist, este cum ar veni, prin efectul de magnetizare al fierului langa un magnet, mare putere. In realitate insa nu suntem, nici macar o tara normala.

Rostul acestui articol este acela de prezenta lucrurile asa cum sunt ele in realitate, nu asa cum ne sunt prezentate oficial, dincolo de slogane si manipulari de presa, dincolo de sintagme si etichete.

Rusia nu este Satana, sau dusmanul de moarte al romanilor, tot asa cum SUA nu sunt prietenii nostri dezinteresati. UE nu ne-a integrat din motive sentimentale si nu ne ofera fonduri pe crieteriul ca suntem fratii lor europeni, fiecare parte are interese, iar in cazul marilor puteri, poate mai profund in cazul super-puterilor, sentimentalismul este foarte daunator, si cu totul nerealist.

Daca ne uitam in istoria noastra, si nu numai a noastra, ci a oricarei natiuni mici spre medii ca noi, vom observa ca singurele momente in istorie cand am avut de castigat de pe urma marilor puteri, au fost momentele cand Dumnezeu ne-a binecuvantat cu lideri inteligenti, lideri care au stiut sa profite de momentul oportun. Adica au reusit sa identifice in interesele marilor puteri ale momentului, interesul nostru national si astfel mergand langa interesul puterii respective sa ne atingem telul propus.

Rusia ne-a ajutat, fara nici o intentie evidenta, sa ne castigam independenta, Franta, fara prea mare aplomb, ne-a sprijinit la Trianon, iar americanii, fara nici o legatura cu dorinta noastra, ne-au sprijinit sa aderam la NATO pentru pozitia noastra geostrategica in coasta Marii Negre. Aderarea la UE a avut mai mult legatura cu avantajele economice oferite de Romania catre UE, decat invers, dar in acelasi timp, aderarea la cele doua organizatii occidentale a fost probabil cel mai bun lucru care ni se putea intampla, tinand cont de “calitatea” factorilor nostri de decizie.

Ceea ce doresc sa subliniez este faptul ca in lumea reala nu exista dusmani sau prieteni, ci doar interse si oportunitati de moment. Asa cum in natura nu exista alb si negru, ci doar o infinitate de culori si nuante, nici in realatile dintre state nu exista prietenie sau dusmanie, ci fiecare isi urmareste propriul sau interes.

Nu trebuie sa privim catre est cu ura, tot asa cum nu trebuie sa privim spre vest cu prea muta speranta, pentru ca miza esecului sau a reusitei noastre ca natiune a stat mai mereru si sta si acum in mana noastra si a celor care ne conduc.

Din pacate deviza “divide et impera” este la mare cautare in societatea romaneasca. Astfel suntem bombardati zilnic cu idea impartirii societatii romanesti pe caste: pro-Rusia vs pro-Occident, PSD vs PDL, uitand ca astfel de departajari sunt cu totul si cu totul impotriva firii si a interesului national. Singura noastra tabara trebuie sa fie Romania si viitorul nostru, pentru ca orice forma de colonizare este daunatoare.

Daca privim si comparam situatia de sub dominatia sovietica cu actuala stare de fapt, observam cateva similitudini, mai ales pe partea economica. Distrugerea economie romanesti de dupa 1947 si subordonarea ei interselor sovietice, incercarea de dirijare catre zona agarara si transformarea Romaniei in sursa de materii prime si produse industriale slab manufacturate, crearea unei protipendade politice afiliate noii puteri si cu totul dezinteresata de propria-i tara.

Dupa aderare la UE observam cam aceleasi lucruri: dezindustrializarea tarii, transformarea ei intr-un loc care sa ofere forta de munca ieftina, concomintent cu exportul de forta de munca catre Vest, transformarea economie romanesti intr-un de tip “vagon” a celei europene, cu accentul pe productia de subansamble, fara valoare adaugata foarte mare, fara tehnologie inalta, cu o clasa politica aservita intereslor straine. Practic Romania a devenit o piata de desfacere pentru produsele industriale vestice, exportand produse care inglobeaza o forta de munca mai putin calificata, dar ieftina, cu toate neajunsurile care decurg de aici.

Se poate observa ca exista o similitudine destul de accentuata intre cele doua tipuri de colonizare, excluzand aici modul barabar in care URSS-ul s-a instalat in Romania si concentrandu-de doar pe partea economica. Bineinteles ca daca in 1947 nu prea aveam ce face, tocmai pierdusem un razboi, de aceasta data, in cazul UE, distrugerea economica si sociala s-a facut cu masiv sprijin din interior, prin perpetuarea la putere a acelorasi partide, care din cand in cand isi mai schimba numele si se mai scindeaza.

Idea de baza este ca fiecare super-putere a luat si doreste in continuare sa ia de la noi ceea ce-i trebuie, cu prea putin aplecare asupra nevoilor noastre si asupra intereselor noastre nationale. Daca noi vom continua sa ne facem politica pe baza unui singur partener, vom fi mai tot timpul la mana respectivului, fara punti de legatura cu alti posibili aliati.

In politica romaneasca nu trebuie sa primeze sentimentalismul, si nu putem avea o politica facuta fara a ne gandi la viitor. Este NATO etern?! Dar UE?! Bineinteles ca nimic facut de mana omului nu este etern, cu atat mai putin o alianta politica si atunci de ce sa ingustam noi singuri optiunile?! De ce sa nu incercam macar sa facem afaceri cu toata lumea si ne creem singuri oprelisti?! Cate tari mai cunosteti voi care o politica externa si economica atat de “extremista”, jucand totul pe o singura carte?! Franta, Germania, Polonia sau Slovacia, toate au relatii comerciale si politce normale, atat cu partenerii lor europeni, dar si cu zona ex-sovietica, numai Romania s-a distantat de o piata care ii este de facto, sau mai bine zis ii era, mult mai la indemana decat cea vestica. Nu mai vorbesc aici de distrugerea legaturilor economice cu Orientul Mijlociu sau Africa…

De ce trebuie sa alegem, intr-un mod categoric, intre Rusia si SUA?! Aveti cumva senzatia ca Germania face ca noi?! Sau Franta, sau UK?! Bineinteles ca investitile occidentale sunt extrem de importante si dau de lucru la multi romani, dar de ce trebuie sa fim dusmani cu Rusia?! Are cineva senzatia ca la  Moscova chiar conteza pozitia Romaniei, sau la Londra, sau pe malulul Potomacului?! Facem noi rau, sau putem noi influenta pozitia Rusiei?! Suntem mici si nesemnificativi, asa ca avem nevoie de multa inteligenta si pragmatism, pentru ca politica nu se face la Bucuresti, ci la Moscova, la Berlin sau la Washington, noi trebuie doar sa ne supunem si sa gasim cai de a o folosi in avantajul nostru.

Dacia si Ford sunt lucruri foarte bune, fondurile europene sunt lucruri foarte bune, la fel de bune erau si cele patru combinate siderurgice controlate de rusii de la Mechel, sau Alro Slatina, combinate care acum nu mai sunt. Southstream-ul era foarte bun daca trecea si pe la noi, in timp ce scutul de la Deveselu nu ne aduce nici un avantaj, ci dimpotriva, numai belele. Daca Turcia, Polonia, Cehia etc, pot avea relatii economice cat de cat normale cu Rusia, noi de ce nu putem?! Bulgaria poate, Ungaria poate si ea, de Serbia nu mai vorbim, doar noi ne apucam sa-i injuram pe rusii, fara absolut nici-un avantaj vizibil. Ce face Rusia in acest timp?! Pai ne incercuieste cu foarte mult succes, prin Bulgaria, Ungaria si Serbia…

Isi inchipuie cineva ca Republica Moldova va reveni la Romania fara acordul rusilor?! Isi inchipuie cineva ca tarile mari din UE isi vor risca afacerile cu rusii de dragul nostru?! Pana una alta vesticii platesc un pret la gaze semnificativ mai mic decat noi, fac  exporturi in Rusia, beneficiaza de capitalul rusesc…Adica fac ceea ce trebuie sa faca, afaceri! Noi beneficiem de ce, in urma foarte proastelor relatii cu Estul?! “Beneficiem” de o si mai mare dependenta militara si economica de Vest…

O tara mica ca Romania nu-si permite “prietenii”, ea are doar interese, iar daca noi, din prostie sau pur si simplu din slugarnicie, am trecut cu arme si bagaje intr-o tabara, taindu-ne singuri orice cale de negociere cu “inamicul”, vom fi si mai vulnerabili in fata “prietenilor”.

Intr-o lume in care am fi avut si noi politicieni normali, relatile noastre politice ar fi trebuit sa fie subordonate, intr-o oarecare masura, intereselor economice si comerciale pe termen lung. Nu poti fi prieten cu o super-putere, indiferent daca vorbim de SUA, Rusia sau UE, poti doar, daca te cheama IC Bratianu sau Carol I sa-ti impletesti interesele tale nationale cu cele ale respectivei super-puteri, pentru ca altfel intr-o zi te vei trezi strivit. Nu poti fi egal cu o super-putere din simplul motiv ca tu, ca tara liliputana, nu ai ce oferi celuilalt, suficient de semnificativ ca sa fii luat in seama. Intr-un astfel de “dans al elefantilor” intre super-puteri, singura noastra grija trebuie sa fie atentia marita sa nu fim calcati in picioare, cum s-a mai intamplat.

Independenta ne-am castigat-o alaturandu-ne Rusiei impotriva Imperiului Otoman, iar Transilvania jucand partial cartea Frantei, impotriva Austro-Ungariei. Din pacate astazi, si nu ma refer la apartenenta politica a Tarii, suntem cu totul la cheremul economic al Occidentului, fara posibilitatea de a incerca macar o deschidere catre Est sau China, desi relatile dintre China si Romania au fost candva excelente.

Asadar de ce suntem noi invatati sa gandim in alb si negru, pro-cineva, anti-altcineva, cand in viata de zi cu zi astfel de perceptii sunt totalmente gresite?!Din cei 27 de membrii ai UE si cei 28 ai NATO, Romania se poate “mandri” ca are efectiv cele mai proaste relatii cu estul si practic non-relatii cu China, asta in conditile in care capitalul chinezesc incearca cu disperare sa intre in Europa, iar noi am putea fi o poarta de intrare foarte profitabila pentru ambele parti, iar piata chineza, cu cea mai inalta crestere dintre toate pietele importante, ar putea sa asigura romanilor zeci de mii de locuri de munca si o extindere masiva catre alte piete asiatice. OK avem resentimente istorice fata de Rusia, dar cu China ce avem, aia ce rau ne-au facut?! De ce nu mergem si noi catre China, asa cum fac toti europenii, cu americanii in frunte, sa facem si noi afaceri?! De ce relatile politice intre SUA si China, sau intre SUA si Rusia pot fi proaste, dar afacerile sunt afaceri, iar in cazul nostru regula nu mai este valabila?!

Cine crede ca Rusia este diavolul si ca ar trebui sa exorcizam economia Romaniei de el, sa mearga la Targoviste si s-i intrebe pe cei care au ramas someri, ce parere au despre aceaste lucruri. Sau sa se intrebe singuri de ce amicii americani ne-au cerut sa renuntam la creantele asupra Irakului, iar astazi noi cumparam 12 avioane la mana a treia, in timp ce Irakul cumpara armament american si rusesc nou-nout?!

Sa-i intrebam pe europarlamentarii nostri ce mare avantaj are romanul de pe strada din liberalizarea pretului la gaze, cand noi producem gaze naturale la sub 200$ mia de metri cub, si mai ales sa-i intrebam unde se duce profitul din liberalizarea acestor gaze?! In Romania, sau in tarile mama ale distribuitorilor de gaze occidentali?!

Rusia este extrem de periculoasa datorita distantei foarte mici care ne desparte, Romania aflandu-se practic pe terenul de vanatoare al rusilor, dar dincolo de gard in gradina NATO, ori tocmai aceasta asezare la granita celor doua blocuri, care in esenta este o mare problema, ar putea fi trasformata intr-o mare si imensa oportunitate. Am putea sa fim puntea de legatura intre est si vest, am putea sa colaboram si cu unii si cu altii, atenti tot timpul la miscarile celor “mari” si gata sa profitam de orice oportunitate aparuta.

In schimb Romania este astazi anormal de slaba, economic si inexistenta din punct de vedere politic si militar. Iar daca vreti sa vedeti cum arat un razboi est-vest, dus pe banii si viata noastra, n-aveti decat sa va uitati la stiri, acolo unde partida ruseasca a lui Voiculescu este tavalita prin media de catre occidentalii invingatori de asta-vara de la referendum. Bineinteles ca merita tot ce li se intampla, dar acest scandal media si al servicilor secrete arata cat de vulnerabila este clasa politica romaneasca, daca s-a ajuns pana la Primul Ministru si viitorul candidat la Presedentie, arata adica ca aceasta tara nu mai exista decat cu numele si a devenit un loc de batalie intre cele doua blocuri, in loc sa devina un loc de intalnire economica intre marile puteri…

Asadar raspunsul la intrebarea: “Cu cine sa fim noi prieteni?!”, este evident, cu toata lumea, dar mai ales si mai presus de orice, cu noi insine!

 

GeorgeGMT

78 de comentarii:

  1. Inainte de a vedea cu cine trebuie sa ne aliem…ar trebui sa facem curat si liniste in ograda noastra, adik sa pedepsim cu duritate maxima ‘tradatorii de neam si tara’, indiferent de…nationalitatea si functiile lor (golani si clovni politici…) !
    ..APOI, cu forte noi, sa incepem sa reconstruim ROMANIA !

    • Pai problema nostra/problemele, provin intr-o proportie covarsitoare din politica interna, nu din vreun complot extern. Noi ne facem mai mult rau decat ar putea sa ne faca a mai a dracu’ conspiratie mondiala. Raul vine din interior!

  2. Corect George, doar interesul national conteaza iar la plierea intereselor marilor puteri pe interesul nostru national Bratienii au fost campionii de necontestat ai Romaniei moderne.

    Insa noi tindem sa repetam povestea perioadei interbelice, cand Romania, decapitalizata in urma efortului din primul razboi mondial a depins majoritar de capital frantuzesc si britanic. In consecinta, politica noastra externa a fost aproape exclusiv orientata catre aceste puteri iar relatia cu Germania a fost neglijata sistematic pana in ultimul moment, cand era deja prea tarziu. Si atunci am jucat o singura carte iar consecintele acelei alegeri inca nu au disparut.
    O mica diferenta fata de ceea ce facem azi au constituit-o incercarile de a reface relatiile cu URSS, insa toate soldate cu esec.

  3. Pentru a realiza ceva cu adevarat BENEFIC pentru tarisioara noastra ar trebui sa incepem DERATIZAREA INTREGII CLASE POLITICE ! Acolo-i cancerul care macina viitorul si prezentul.

    1. Nu avem elite intelectuale care sa se implice – cu adevarat – intr-un proiect de schimbare nationala.

    2. Nu avem elite in Justitie, Politie, Servicii & Armata, elite care sa se opuna violurilor institutionale constant executate de catre borfasii din politica.

    3. Nu avem elite economice autentice care sa impuna guvernelor o anumita politica orientata spre protectia si dezvoltarea capitalului intern.

    4. Nu mai avem speranta ca se poate si altfel……..

    • @jimmy.As vrea sa zici invers:avem toate cele enumerate de tine dar din pacate nu se exprima deoarece gasesc inutil in actualul context.
      Creaza-le cadrul si apoi vei vedea cum incet incet elitele, cele adevarate( nu alea siliconate cu genti vuiton ) se vor aduna in jurul unui punct de referinta.Vorba lu’ Arhimede – ”dati-mi un punct de sprijin si voi rasturna sistemul de non -valori din Romania” poate prinde viata.
      Dar deocamdata oamenii destepti nu se amesteca cu prostii pentru ca daca te apuci sa polemizezi cu un prost esti mai prost ca el!Si este clar cine ne conduce acum!
      Asa ca toti stau deoparte si asista la aceasta cacealma de tara.
      Avem speranta ca se poate si altfel…
      Trebuie doar gandit si organizat un ”punct”

      • @ wandoo

        Salutare, salutare 🙂

        Daca pentru letargia masei as mai putea gasi o scuza, pentru elitele enumerate mai sus chiar nu am niciuna.
        Au trecut aprox 24 de ani si „creierele” natiei noastre continua sa fie obediente (cu mici exceptii) unui sistem elaborat si aplicat de catre niste borfasi morali si politici.

        Nu Wandoo, nu asa trebuie procedat. Formezi un grup (asociatie, fundatie, partid etc) si incepi sa duci LUMINA catre „nevazatori”. Ii scoti din hrubele mintii lor si-i faci sa creada intr-un ideal; ii faci sa lupte pentru o viata prospera (asa cum ne-o dorim cu totii), ii faci sa lupte cu borfasii ce ne-au incatusat vietile.

        Dat fiindca suntem pe un site / blog militar ti-as reaminti de ofiterii care au avut demnitatea si curajul de a infiinta si sustine C.A.D.A. Si asta se-ntampla intr-o vreme cand un MARE CRIMINAL & JEG UMAN era ministru al apararii. BARBATII aceia au facut ceva; intr-un final „gunoiul” a fost inalturat chiar daca era vremurile erau tulburi iar nemernicul avea un puternic sprijin sovietic.

        Fara sa lupti nu prea poti realiza mai nimic. Ar fi fain sa ne cada din cer, insa Doamne Doamne mai are si alte treburi 😉

  4. Nu-i nimic, ne punem speranta in cei care dau bac-ul zilele astea!. Cum spunea reclama, „Viitorul suna bine.” 🙂
    Ce vreau sa spun defapt este ca Jimmy a atins problema fundamentala a societatii din ziua de astazi. Degeaba facem curatenie in clasa politica ca vin altii si mai prost pregatiti, Problema pleaca inca din scoala primara, nu mai stim ce este aia onoare, integritate, moralitae, nu avem modele si mai presus de orice nu mai avem bun simt si frica de D-zeu (eu sunt ateu dar religia este un factor extrem de important intr-o societate in vremurile noastre avand rolul de a educa si moraliza societatea dar biserica noastra nu face decat sa cerseasca bani, din ce in ce mai multi bani fara a oferi nimic in schimb dar asta este alta discutie).
    Cea mai puternica lovitura suferita de Romania dupa „evenimentele” din ’89 a fost distrugerea sistemului de invatamant iar refacerea lui (in cazul in care se va incerca vreodata) va dura generatii.
    O alta problema este ca avem mintea atat de spalata incat a devenit tabu sa se vorbeasca in mass media sau alte foruri negativ despre Europa, NATO sau capitalism (alta paralela cu anii ’50 si imi aduce aminte de primul paragraf din constitutia Bruneiului care spune:nimic din acţiunile sultanului „nu poate fi rău, nici în viaţa personală, nici în cea oficială”) si fara sa depasim aceasta slugarnicie si se va vorbi direct despre „binele vestic”, nu cred ca putem sa constientizam ce este bine pt societatea noastra. In Romania 20 ani de democrati au mers mai bine decat 10 ani de razboi in Iugoslavia. Deci experimentul a reusit mai bine decat isi inchipuiau probabil cei ce l-au initiat.
    Imi cer scuze pentru ghiveciul de idei si sper sa intelegeti esenta celor spuse mai sus.

  5. Am sa incerc sa dezvolt idea lui Jimmy de lipsa sau calitatea clasei politice si deasemenea lipsa sau calitatea elitei atit de indispensabile Socitatilor. Ex ce fel de stat ar fi fost US fara founding fathers (Washington, Jefferson, Adams, Hamilton, etc. ) !!
    Eu sunt adeptul conceptului ca proportia inteligentilor e mai mica in clasa politica decit in restul Societatii iar atributul de descriere al politicienilor Romani ar fi de Sarlatan. In ce priveste asa zisa elita fie in academia sau in domeniul stiintific tend sa oscilez intre Mediocritate si/sau Impostura. Aceaste observatii personale sunt bineinteles o generalizare bazata mai mult pe intuitie si pe deductie (lipsa evidentei poate fi si evedenta absentei).
    Neavind aceste ingrediente nu vad o evolutie revolutionara sau transformative a societatii Romanesti except Romania sa devina un stat American sau un Commonwealth al US.
    In ce priveste printre Romanii din diaspora si in special cei integrati sau din generatia a 2a se mai pot gasi oameni capabili dar nu vad ce sanse pot avea acestia in transformarea Romaniei in special intrun mediu politico-social otravit si minat de actualii sarlatani si impostori.
    ps Urmaresc un eveniment politico-social de schimbare a constitutiei si nu pot decit sa fiu fascinate de acest process; in special de incercarile unor oameni care nu numai ca nu detin cunostere constitutionala de baza dar nici macar nu fac efertul de a cunoste sau de a da dovada de bunul sint si sa cere ajutorul celor ce cunosc acest domeniu.

  6. Mda,am si eu niste idei mai mult sau mai putin bune asa ca le expun si eu
    Parerea mea: trebuie organizata o forma de salvare a Romaniei ,un program national , coordonat de oameni implicati benevol, si neapartinand sub nici o forma unei organizatii politice. Ca profil cred ca aici se incadreaza marea parte a cititorilor acestui site si a altora de acelasi profil Asta creaza un cadru legal.
    Apoi dezvoltarea unui set de idei simple si clare care sa atraga adeziunea maselor.
    Ideile ar fi urmatoarele: Revitalizarea sistemului de invatamant si organizarea lui pe alte baze
    Refomarea sistemului de pedeapsa -justitia si politia.
    Din start la aceste doua cauze se vor ralia oamenii cinstiti din aceste 3 institutii versus cei care doresc sustinerea in continuare a actualului sistem corupt.Deci implicit o polarizare a societatii din care cu ajutotrul argumentele corecte si a bunului simt, asa cum stim, dreptatea trebuie sa triumfe.
    In prima faza aceste 2 propuneri sunt suficiente.Avem nevoie de generatii viitoare capabile , patrioate si bine pregatite . acest lucru sar rasfrange in viitorul apropiat prin tineri bine pregatiti capabili sa inteleaga lumea in care traiesc si apti sa ia decizii.
    Un sistem juridic si politienesc eficient ar reduce coruptia descurajand-o prin pedepse foarte mari si sunt adeptul chiar a muncii fortate la proiecte de interes national.De ce sa nu construim autostrazi cu gramada de puscariasi care o freaca pe banii nostri la televizor pe camera?Nu sunt pentru pedeapsa cu moartea decat pentru lucruri legate de tradarea tarii.
    La munca acestui program de inoire nationala asta pot fi atrase toata gama de ONG care isi pierd timpul cu fel si fel de proiecte mai mult sau mai putin benefice.
    A da, uitasem de efectul nefast al televiziunii si mass mediei concentrate in mainile catorva insi interesati doar de tembelizarea electoratului activ si viitor.
    Legi care sa limiteze drastic tatele goale, subcultura si manipularile crase de care are parte mai ales partea tanara a poporului coroborat cu invatamantul de tip nou:) care sa ridice pragul de intelegere si inteligenta a tinerilor.
    Dar in primul si in primul rand trebuie sa ne organizam in jurul unei idei ”salvarea Romaniei” Un lider s-au mai multi va apare in mod natural .Dar al doilea lucru important este ,noi vom conduce prin lider sau liderul va conduce prin noi?
    Cum instituim controlul asupra celor care conduc si pe care nu-l avem astazi ?
    De unde si noianul de probleme! Sistemul democratic cu alegeri ”libere” din patru in patru ani dar manipulate si falsificate nu poate fi viabil si s-a demonstrat asta deja.Ce punem in loc in asa fel incat societatea civila sa sanctioneze imediat si definitiv abaterile celor de la conducere?
    In tarile civilizate si cu o inalta cultura morala a bunului simt un politician isi da demisia din proprie initiativa daca a prejudiciat in vreun fel actul de conducere.
    Ce facem cu tara noastra!?

  7. Oricum este o utopie curatarea clasei politice. Sunt sustinuti din afara foarte puternic. Vezi cazul Basescu de anu trecut unde Europa si SUA si-au dat arama pe fata. Romania este sub ocupatie vestica si in momentul de fata oricine este impotriva sistemului (figuri politice) este trimis la cosul de gunoi al istoriei. Uneltele foarte eficiente sunt FMI, Banca Mondiala si Consiliul Europei care au grija ca statele ca Romania sa fie tinute sub ascultare. Un alt instrumet foarte puternic este propaganda, trusturile de presa de astazi fiind aservite intereselor politice.

    • @Cristi
      Here we go again…

      Ma limitez la cateva intrebari, ca mai mult….

      Ce crezi tu ca s-ar fi intamplat anu trecut („vezi cazul Basescu”), daca il dadeau jos dupa referendum? Ne ataca occidentul? Sau se limitau sa ne puna pistolul la tampla?

      Care alte tari ca Romania sunt tinute sub ascultare?

      @Anla’shok

      Ai avut dreptate. „Musteste” forumul. Si e o perseverenta fenomenala.

      • Quod erat demonstrandum 🙁 .

        • Si stii care e problema mai grava? Ajungi in situatia in care spui „imi bag picioarele ca n-are rost…sa scrie ce vor, sa faca ce vor, nu ma mai bag” Si ei castiga. Si se continua cu ideile astea de….

          • Sa stii ca deseori ma incearca sentimentul asta mai ales ca atunci cand ai impresia ca s-a lamurit o problema in scurt timp apare alt „patriot” (sau acelasi cu alt nick) care reia problema intr-un mod la fel de idiot si limitat ca si precedentii. Pare o miscare de razboi mediatic destul de consecventa care se adreseaza publicului din categoria „proles” destul de numeros, de impulsiv si usor de dus de nas cu mesaje patriotarde care ascund de fapt interese subtil strecurate ale „prietenilor” de la est. Este recunosc o tactica inteligenta dar perfida care creeaza impresia ca singura cale de salvare a identitatii noastre este abandonarea caii spre UE si reintoarcerea in bratele ursului ca si cand acesta ne-a oferit vreodata ceva cu adevarat util.

          • @ Adrian

            „Ajungi in situatia in care spui “imi bag picioarele ca n-are rost…sa scrie ce vor, sa faca ce vor, nu ma mai bag” Si ei castiga.”

            Adi man, ei sunt intr-o „tabara” , noi intr-alta 😉 Daca ei sunt perseverenti si noi vom fi la fel 😉 Vei observa ca in timp, dispar de pe acilea 🙂 Ignora-i si discuta cu cei cu care chiar ai ce discuta 😉

      • Ceea ce vroiam sa spun este ca exista toate mijloacele necesare pentru a se rezolva lucrurile si aici nu intra doar clasa politica. Vezi CSM.

        Care alte tari sunt tinute sub papuc? pai e suficient sa te uiti pe lista celor imprumutati de FMI. Mai usor ar fi sa-ti spun ce tari nu sunt sub papuc iar unele dintre ele sunt satanizate. Vezi Iran, Cuba sau Venezuela asupra carora exista sanctiuni grele. Ar face fata Romania unor astfel de sanctiuni?
        Incearca sa intelegi globalizarea in ansamblu si renunta la atitudinea asta superioara ca deasta nu intelege nimeni ce se intampla.

        • Ai iesit tu in strada (cu inca 2-3 milioane in spate), ai propus o noua clasa politica si te-a impiedicat cineva sa-i promovezi? Repet o noua clasa politica (adica alti oameni). Nu sa-l schimbi pe Basescu cu Ponta, adica din rau alt rau.

          Ce e cu FMI-ul? Pai cine a pus-o pe Romania sa se imprumute? Dar de ce are Romania nevoie sa se imprumute in halul asta?

          Uite Turcia a dat inapoi ultima transa din imprumutul de la FMI. Economic vorbind o duce bine.

          Alea 3 tari chiar sunt modele de urmat. Cuba si Venezuela cel putin….

          „Incearca sa intelegi globalizarea in ansamblu si renunta la atitudinea asta superioara ca deasta nu intelege nimeni ce se intampla.”

          Multumesc pentru recomandare. Despre exemplele tale pot sa spun ca m-au ajutat foarte mult sa inteleg modul in care vezi tu lucrurile „in asamblu”.

  8. As incerca o altfel de abordare decat politica, chit ca in orice decizie de dezvoltare decizia finala e una politica.
    1. in primul rand ca sa putem face un plan corect de redresare trebuie sa vedem cu luciditate si onestitate cine suntem. Asta inseamna sa incetam sa gandim in lozinci si sloganuri, sa incetam sa credem ca Decebal sau Mircea cel Batran au vorbit cu citate din cuvantarile lui Ceausescu, ca „mai aveam putin” si terminam nu stiu ce supersonice sau bombe nucleare sau lasere care sa topeasca tancurile rusesti, ca aveam nu stiu ce invatamant sublim sau ca din contra romanii sunt cei mai hoti, prosti, ca in Romania se traieste cel mai prost, ca ne-au tras-o toate imperiile si toti vecinii, samd.
    2. renuntarea imediata la discursul defetist generalizator (gen toti politicienii sunt niste porci si corupti, daca vin rusii peste noi nu se mai poate face nimic oricum, totul se hotaraste la nivelul marii finante mondiale, suntem vasali, samd) Daca te consideri plastilina si ceilalti te vor considera ca atare. Politicienii nu sunt altceva decat un esantion, o sectiune prin societatea romaneasca. Cine nu crede n-are decat sa-si studieze vecinii de bloc/strada, colegii de la serviciu, samd.
    3. Trebuie totul planificat fuctie de resursele pe care le avem in mod realist nu pe vesnice promisiuni sau visele despre nu stiu ce Valhalla nationalista.
    4. Trebuie gasita o cale realista de a recupera deficitul tehnologic in care a fost lasata Romania la sfarsitul anilor ’80. Faptul ca nu aveam datorii pe hartie e aproape egal cu zero daca economia romaneasca era cu 30 de ani in urma. Prostul satului a achitat niste datorii pe hartie de cateva miliarde de $ in schimb prin izolare a creat „datorii virtuale” prin inapoiere tehnologica de sute sau mii de miliarde de $. Inca am avut noroc ca romanii au oarece inclinatii tehnice si prind oarecum din zbor destule chestii, altfel ne zbateam acum langa Albania. E normal ca pt. a recupera cat mai repede sa incerci sa inveti de la cei mai buni care in mod clar sunt Europa de Vest si SUA.
    5. (asta e mai mult politic)Oricine e liber in Ro sa critice NATO sau economia de tip capitalism (care btw, in vestul Europei cel putin nu mai e capitalism de multisor si socialism ca la carte). Dintre tarile avansate tehnologic la ora actuala cel mai dur capitalism e in China urmata de Rusia si abia apoi la distanta de SUA. Totusi, nu cred ca ar trebui permisa apologia regimurilor dictatoriale sau discretionare. La fel cum turcii au fixatia statului laic al lui Ataturk sau in Germania sau Japonia sunt interzise orice discutii ref. la nazism/imperialism si in Ro ar trebui taiata din fasha orice discutie care sa reabiliteze discursul totalitar. Suntem prea aproape de vremurile respective pt. a ne permine experimente, e ca si cum se jucau fizicienii la inceputul sec. XX cu bucati de uraniu sau plutoniu si ocazional mai scapa reactia de sub control si se mai parlea cate unul cu radiatii.
    Cred ca daca s-ar porni de la aceste cinci puncte (si poate si alte cateva) ar exista o platforma orientata corect pt plecarea in directia buna.

    • 1. Total de acord. Un pic de modestie si realism n-a omorat inca pe nimeni, dimpotriva
      2. Nu cred ca politicienii sunt reprezentativi, pt simplul fapt ca tara asta inca mai traieste, asadar sunt si oameni care o duc in spate, politicienii nu fac parte din acest grup. Pe mine cel putin nu ma reprezinta.”Plastelina”…eu as reformula-o si as descrie-o ca fiind capacitatea noastra nativa de supravietui la granitele dintre imperii. Nu cred ca avem forta sa modificam decizile la nivel inalt, dar am putea avea inteligenta sa le „optimizam” un pic, sau sa ne folosim de ele. Nu noi am pornit WW1, dar am stiut sa profitam de el. Cam asta ar fi sensul dpmdv.
      3. 100% de acord
      4. Solutia gasita de noi ar fi binomul intre dotarea armatei si offset, tinand cont ca investitile in compensare pot fi directionate, intr-un anume grad, catre anumite sectoare si aduc exact tehnologiile avansate de care ducem lipsa
      5. Nu am nici o intentie sa sustin orice forma de dictatura sau regim de mana forte, doar ca multi cetateni confunda democratia cu anumite drepturi, cand de fapt democratie este doar dictatura legii.
      Ar trebui sa luam cea ce este viabil pt noi de la oricine, ar trebui sa facem afaceri cu oricine.

      In China cred ca nu este capitalism, ci un fel de proto-capitalism, similar secolului XIX in Europa, un sistem destul de nerecomandat, sistem care implica riscuri economice pe termen mediu si lung foarte, foarte mari. Rusia are inca un sistem dominat direct si indirect de catre stat, nu cred ca putem spune ca Gazprom sau alte companii energetice sau de resurse naturale sunt organisme/companii capitaliste.

      • george, la punctul 4 trebuie putin sa nu fiu de acord cu tine. Democratia nu e dictatura legii, asta e o inventie rastalmacita. Oricum romanii nu fac diferenta intre tiranie, dictatura, autocratie, democratie, samd. De fapt nici in multe alte tari nu se mai face diferenta asta. Democratia e forma de guvernamant in care, teoretic si de dorit si practic, toti cetatenii cu drept de vot au un putere de decizie referitor la guvernare, fie indirect prin intermediul alesilor in cazul democratiei reprezentative fie direct prin referendum prin cazul democratiei directe. Orice altceva sunt falsuri.

        • Si, as mai adauga eu, ca democratia sa functioneze cu adevarat ar fi necesar ca alegatorii sa fie macar bine informati. Pana la urma un votul ar trebui sa functioneze ca un contract comercial pentru un serviciu, din pacate, democratia, sau ceea ce invatam noi ca ar trebui sa fie, apare doar la nivel teoretic.
          Dar pana la urma venim la vorba lui Churchill, o fi ea proasta, dar este totusi cea mai buna. In viziunea mea orice forma de guvernamant am alege, dintre cele considerate democratice, LEGEA trebuie respectata cu sfintenie, abia atunci am putea face ceva bun. Atata timp cat totul este schimbator si mult prea adaptabil, pt un inters sau altul, atat timp cat birocratia in sine a devenit un obstacol, sansa sa ne punem pe picioare este doar pur teoretica.

          • @george: da, democratia presupune implicit respectarea legii, Coruptia adica ocolirea legii respectiv anarhia adica negarea ei sunt printre cei mai mari dusmani ai democratiei.

            • Coruptia este efectiv DUSMANUL democratiei! Cel mai mare si mai pervers dintre toate. Dar daca ne uitam in istorie coruptia este si baza democratiei, si ma refer mai ales la coruptia morala, cum ar fi populismul. De dragul unei demnitati publice, al puterii adica, cei care se vor alesi spun de multe ori ceea ce poporul vrea sa auda, nu ceea ce ar trebui sa spuna.

              • george, populismul e posibil in general pe fondul lipsei de educatie. Ma refer in mod special la educatia politica si civica si la crearea a ceea ce se cheama „bun simt” – cu sensul din engleza de „common sense” nu neaparat cel romanesc. Lipsa educatiei e si ea printre dusmanii democratiei. Si da, democratie mai inseamna si implicare si apoi asumare, de aia e mai comod pt. unii sa faca spume contra democratiei, e mai comod sa stai pe margine si sa critici decat sa te implici. Ca tot vbeam de discutii cu amici, printre cei mai siguri pe ei critici ai clasei politice sunt oameni care nu merg la vot „ei voteaza la iarba verde cu o bere” – asa se exprimau. Frate, tu te-ai exclus singur din procesul asta, n-ai voie sa critici. Argumentul ca „toti sunt la fel” nu tine, din toti cei prosti sau corupti trebuie sa-i alegi pe cei mai putin prosti si corupti si sa mergi inainte cu ce ai.

                • Faptul ca unii refuza constient sa voteze nu este neaaparat dezinteres, ci poate din contra. Poate este o dovada ca iau foarte in serios procesul electoral.Cu cine ar trebui sa voteze un om serios alegand dintre partidele romanesti actuale?! Sunt de acord ca trebuie sa te implici, dar cateodata chiar nu ai in ce. PSD?! Niciodata nu am votat cu stanga. PNL-ul?! Cu liota actuala, cu Gigi Becali?! PDL-ul?! 🙂 🙂 Sa fim seriosi toate cele trei sunt de fapt unul singur, iar PNL-ul, numai partid liberal nu este continuator al Bratienilor…Parca il si vad pe Crin stand alaturi de I.C. Bratianu.
                  Cateodata chiar nu ai solutii, iar faptul ca votezi legitimeza actuala clasa politica. Lucrurile nu sunt mai mereu alb-negru si nu sunt de acord ca cei care refuza constient sa voteze nu au dreptate.

                  • e corect sa nu votezi sau sa-ti anuleti votul (macar asta da un semnal clar – de exemplu daca ar fi participare 75% si 50% din voturi anulate ar insemna un clar „treziti-va bai ca daca ne trezim noi va zburam de nu va vedeti”) dar sa te duci 30% la vot si sa spui ca „votezi cu o bere” inseamna in mod clar „dormiti linistiti, boborul/FNI/samd lucreaza pt voi”

    • @stelian
      „renuntarea imediata la discursul defetist generalizator (gen toti politicienii sunt niste porci si corupti’

      Cum sa renunti la asa ceva? In Romania nu ai cum sa fi politician daca nu esti santajabil si asta inseamna ca esti patat.

      „sau ca din contra romanii sunt cei mai hoti’

      Conducatorii fura. Turma tolereaza si nu rateaza nicio firimitura.

      „ca ne-au tras-o toate imperiile si toti vecinii,”

      Pai si nu e asa? Aaaa ca pe vremea aia natia asta avea pesonalitate si opuneam rezistenta e altceva.

      „in primul rand ca sa putem face un plan corect de redresare trebuie sa vedem cu luciditate si onestitate cine suntem”

      Pai vad ca esti primul care nu-si aplica regulile.

      @gsg9
      Si tu ai avut dreptate, cu o completare. TOATA lumea face pdf-uri. Si cu asta se ramane.

      • adrian, am mai avut o postare care a fost moderata probabil din cauza ca am introdus din gresala alt mail, ma rog. Ce-am vrut sa spun acolo: nu-mi este simpatic curentul „eu sunt inestimabil iar tara este de rahat”. Exista acum cata libertate de miscare e de dorit pt. cei care considera ca nu-i mai incape Romania. Adrian, sa-ti spun o chestie, nu toti romanii fura. Cu riscul de-a parea ca ma laud, sunt un exemplar prost de roman care nu a dat in viata lui spaga, nimic, nada, nicevo. Nici in facultate, nici la examene, nici la angajare,etc. Si uite-ma ca traiesc slava domnului si pana la varsta de 36 de ani, am un serviciu de care-s relativ multumit desi e solicitant dar fac ceea ce mi-am dorit toata viata, etc. Si am si cunoscuti pt. care la fel, as baga mana in foc ca nu au dat spaga si nu au furat. Si atunci de unde atata generalizare? Culmea ca cei mai nemultumiti de Ro sunt unii care au servicii ff. caldute si salarii bunicele si carora „tara asta de rahat” a avut grija sa le asigure un loc de munca in care sa n-aibe habar ce-s alea presiuni pt. deadline sau incadrare in buget. Da-s nemultumiti, nu se mai poate asa. Dar cainele tot nu pleaca din macelarie, evident. Daca e insuportabil pt. unii ca n-avem Suhoaie in armata n-au decat sa ceara cetatenia rusa, daca nu se poate trai fara F-18 sau Rafale n-au decat sa plece in SUA sau Franta, de buna seama acolo circula cainii cu covrigi in coada.

  9. Dorian Tinculas

    In sfarsit s-a pus degetul unde doare. Salutari coane George si salutari coane Marius. Adica jos palaria in fata voastra.

    Nu fac bascalie … Chiar admir acesti oameni ca au verticalitatea sa spuna lucrurilor pe nume.

    Politicul trebuie sa serveasca intotdeauna afacerile si aceste afaceri trebuie duse doar in interes romanesc. Clasa politica este intotdeauna o clasa corupta, dar depinde intotdeauna cine o corupe si prin asta cine o tine in frau.

    Nu intamplator politica este a doua „cea mai veche” meserie din lume si s-a inspirat copios din prima „cea mai veche” meserie din lume.
    De fapt pana la un punct ambele meserii sunt practicate de acelasi tip de oameni. Totusi este un rau necesar pe care daca stii cum sa-l tii in frau aduce beneficii.

    Problema noastra a romanilor este ca nu stim sa facem afaceri si nici nu avem oamenii de afaceri care sa corupa clasa politica „din interior”.

    In acest moment singura afacere romaneasca ce merge extraordinar de bine este biserica. Stiu ca am oparit pe foarte multi cu aceasta remarca, dar daca tot suntem la domeniul sinceritatii s-o facem pana la capat.

    Vinovatii pentru ca nu avem oamenii de afacere de care avem nevoie suntem tot noi. E mai usor sa iti spuna altul ce sa faci decat sa gandesti singur, dar problema este ca dupa ’89 trebuia sa gandim nu sa ii lasam pe altii s-o faca pentru noi.
    Acum suntem la capitolul „dureri”. Se pare ca pe noi trebuie sa ne doara ca sa facem ceva. Asta nu inseamna ca pe mine nu ma doare.

    O tara se conduce ca o afacere pana la urma. Totusi in lumina reflectoarelor este nevoie de politicieni fie ca ne place fie ca nu tocmai pentru ca cei care trebuie sa conduca de facto sa poata avea libertate deplina. Ca orice afacere si mai mult decat o afacere o tara trebuie lasata pe niste maini capabile si responsabile. O afacere nu se mosteneste pentru ca mostenitorii nu sunt totdeauna cei mai buni oameni de afaceri decat daca ii cresti si ii pregatesti. O afacere se preia si se preda.

    La fel, o tara are nevoie de conducatori care se cresc si se pregatesc ca sa preia conducerea unei tari. Adevaratii conducatori ai unei tari nu sunt politicienii ci oamenii de afaceri care isi asuma niste responsabilitati si au niste aspiratii dincolo de bani si simpla detinere a puterii reale. Au o dragoste puternica, absoluta, sanatoasa si rationala pentru locul din care provin si sunt capabili sa gestioneze toate astea.

    Comunismul rusesc a cam distrus tot ce putea ajunge intr-o astfel de postura. Lovilutia de la „pash-opt” (’89) a distrus si ce s-a recultivat. Probabil ca nu intamplator sunt atatea terenuri pe care cresc balarii. De ce ? Nu stiu … Poate pentru ca suntem un neam de visatori mai mult decat trebuie si a venit timpul sa ne trezim si sa mai si punem visurile in practica ?

    Acum in Romanica e mai bine sa fii „investitor strain” decat roman. Poate ca si asta e o cale pentru cei care vor deveni viitorii oameni de afacere ce vor conduce Romania. Cred ca deja unii au pornit pe aceasta cale si au devenit „investitori straini”. Nu cred ca este o cale usoara, dar sper sa fi apucat destui pe ea.

    Restul, noi astialalti, trebuie sa ne dezvoltam afaceri. De la pusul de pingele la incaltari pana la productia de motoare de racheta. Trebuie sa gasim caile de a face bani si de a aduce bani care sa ramana in tara.

    O sa-l oparesc putin pe „agentul special” @orion, dar cred ca din cele 45 de miliarde (de orice ar fi ele euro sau dolari) care (am inteles eu ca zice el) au intrat in 2012 in Romania, cel putin 90 % au fost bani trimisi de cei care au afaceri sau muncesc peste hotare in tarile UE. Intr-adevar este o inalta tehnologie sa exporti forta de munca si incalte banuiesc ca destul de calificata : doctori, ingineri etc. Unii este posibil sa isi fi deschis afaceri acolo. Este bine pentru ca si noi vom invata pana la urma sa facem asa ceva.

    Trebuie sa invatam sa vindem orice produs putem produce oricui are nevoie de el. Sa convingem un patagonez ca noi romanii crestem cele mai frumoasa si mai perfecte lama si ca numai de la noi le poate cumpara cel mai ieftin. Daca putem face asa ceva atunci crestem lama. Daca putem vinde vodca rusului va trebui sa producem vodca. DAR TREBUIE SA FACEM ASTA INDIFERENT CE AFACERE AVEM FIECARE DINTRE NOI !

    Am spus intr-un alt comentariu o chestie tot cu majuscule asa cum reiese si din articolul lui George :

    PUPA-I PE TOTI IN BOT SI IA-LE BANII ! ASTA E TOT CEEA CE CONTEAZA PE FIRUL ASTA DE NISIP DIN GALAXIE !

    • „Problema noastra a romanilor este ca nu stim sa facem afaceri’

      Corect ar fi ‘problema noastra e ca nu avem spirit antreprenorial”. E o consecinta a educatiei comunist-socialiste in care statul se ocupa de toate (prost), romanul trebuind neaparat sa fie salariat, sa aiba serviciu. Nu aveam cum sa scapam la 1 ianuarie 1990 de mentalitatea asta, fara oameni cu viziune sus (si iar ne intoarcem la Polonia). Dar au inceput sa se mai schimbe lucrurile.

      „si nici nu avem oamenii de afaceri care sa corupa clasa politica “din interior”.

      Ba avem, dar in interes strict personal. Bine nu sunt chiar oameni de afaceri in adevaratul sens al cuvantului. „Oamenii de afaceri” care depind de afaceri cu statul nu pot fi numiti astfel. oricum am inteles ideea.

      „Restul, noi astialalti, trebuie sa ne dezvoltam afaceri. De la pusul de pingele la incaltari pana la productia de motoare de racheta. Trebuie sa gasim caile de a face bani si de a aduce bani care sa ramana in tara.’

      Nu credeam sa se intample asa ceva. O afirmatie a ta cu care sunt de acord.

      „Adevaratii conducatori ai unei tari nu sunt politicienii ci oamenii de afaceri care isi asuma niste responsabilitati si au niste aspiratii dincolo de bani si simpla detinere a puterii reale.’

      Ma ingrijorez. Din nou de acord.

      • Dorian Tinculas

        @Adrian poate eu nu am stiut sa iti explic faptul ca gandim la fel. Pana la urma toate au un inceput.

        Primul lucru important este sa gasim calea de a comunica pentru a face afaceri impreuna ca romani. Asa e peste tot. Prima reactie pe care o primesc este aceea de respingere si negare. Cred ca asta e o chestie specific romaneasca si chiar ne dezavantajeaza. Si eu mai am tendinta de a respinge uneori ideile bune si chiar imi pare rau ca mi se mai intampla.

        Probabil ca de la Marele Popor Chinez ar trebui sa invatam mai bine arta acceptarii complementaritatii. Nu intamplator sunt peste evrei in materie de comert si uite ca urca perseverent si calea producerii de plus-valoare.
        Mai au ei o problema cu „capitalul uman”, dar cine nu are inca de vreme ce ii spunem inca „resurse umane”

        Mai avem multe de invatat unii de la altii si noi romanii de la cei din jurul nostru. Pana la platit polite insa e cale lunga. Trebuie sa ne stim interesul si sa reinvatam sa ne tinem politicienii(-curve) in frau.

  10. „Rusia, UE sau SUA, sunt, in afara oricaror indoieli super-puteri economice si militare.”

    Cat % din rezelvele planetei de petrol si gaze sunt la Rusia? De alte resurse nu mai vorbesc. Cu toate astea ti se pare ca e o superputere economica?

    „Rusia nu este Satana, sau dusmanul de moarte al romanilor, tot asa cum SUA nu sunt prietenii nostri dezinteresati.

    Fals prima afirmatie (excludem partea cu satana). Adevarata a doua. Cu precizarea cu ultimii se poate trai decent.”

    „Ceea ce doresc sa subliniez este faptul ca in lumea reala nu exista dusmani sau prieteni, ci doar interse si oportunitati de moment.”

    Fals. Cu superputerile de care vorbesti nu sunt interese „de moment”. Astia fac planuri pe 100 de ani. Vezi de exemplu planul SUA de pe la 1900 si constata ca se tine si azi de el. Rusia si testamentul lui Petru se stie, Chinezii fac planuri pe generatii.

    „Daca privim si comparam situatia de sub dominatia sovietica cu actuala stare de fapt, observam cateva similitudini, mai ales pe partea economica. Distrugerea economie romanesti de dupa 1947 si subordonarea ei interselor sovietice, incercarea de dirijare catre zona agarara si transformarea Romaniei in sursa de materii prime si produse industriale slab manufacturate, crearea unei protipendade politice afiliate noii puteri si cu totul dezinteresata de propria-i tara.”

    „Dupa aderare la UE observam cam aceleasi lucruri: dezindustrializarea tarii, transformarea ei intr-un loc care sa ofere forta de munca ieftina………….”

    Hai frate da-o dracu. Distrugerea de dupa 1947 am facut-o cu naganul in ceafa. Distrugerea de dupa 89 am facut-o de buna voie.

    „Dacia si Ford sunt lucruri foarte bune, fondurile europene sunt lucruri foarte bune”
    vs
    „la fel de bune erau si cele patru combinate siderurgice controlate de rusii de la Mechel, sau Alro Slatina, combinate CARE NU MAI SUNT”

    Pai nu mai e nevoie sa spun nimic. Se vede diferenta din ce spui tu.

    „Isi inchipuie cineva ca Republica Moldova va reveni la Romania fara acordul rusilor?!”

    Eu da.

    „Cine crede ca Rusia este diavolul si ca ar trebui sa exorcizam economia Romaniei de el, sa mearga la Targoviste si s-i intrebe pe cei care au ramas someri, ce parere au despre aceaste lucruri.’

    Pai tocmai sa mearga sa-i intrebe….Si pe urma sa mearga si la Dacia si sa-i intrebe si pe aia. Si pe urma sa faca diferenta. Aia sunt someri, ceilalti fac greve ca vor salarii mai mari de 2600 de lei.

    La Mechel rusii ne-au spus ,,uite fraierilor ca v-o tragem si fara sa intram cu tancurile peste voi”. Asta inseamna investitiile rusesti in Romania, stiind ce interese au rusii in zona.

    Ca sa exportam mai mult sa echilibram balanta, e ok, dar asta tine de piata. Exportam si acum de 1 mld, fara sa-i pupam in cur.

    „dar cu China ce avem, aia ce rau ne-au facut?!”

    Intr-adevar. Aici e o mare problema.

    Daca prin tot articolul asta ai vrut sa sustii ideea „doar de noi depinde”, puteai s-o faci si altfel. Oricum n-o sa ai prea mare succes sustinand ideea asta. Eu am sustinunt asta la fiecare comentariu in care afirma cate unu ca „e vina altora”. Si am avut si o surpriza din partea moderatorilor.

    Dar vorba lui gsg9…raman pdf-urile.

    • Poate ai tu dreptate, dar tin sa-ti reamintesc ca au mai fost unii romani care au gandit la fel ca tine, prin 1921 parca, cand URSS-ul ne-a propus sa renuntam la tezaur si sa recunoastem puterea sovietelor, in schimbul recunoasterii de catre Mocova a unirii cu Basarabia. Ei bine am refuzat…Ce s-a intamplat am vazut in 1940.
      In mod sigur Dacia este muuuuuult mai importanta decat cele patru combinate Mechel , dar oare cele patru mii de locuri de munca si cifra de afaceri de cateva sute de milioane de euro pe an, ne stateau in gat?!
      Eu nu vreau sa aleg, eu le vreau pe amandoua, in limita posibilitatilor…
      Doar de noi depinde…100% corect! Suntem NATO si UE, dar acest lucru nu ne obliga sa ne injuram cu rusii, mai mult decat trebuie, sau sa ignoram China. Altii iau caimacul, iar noi ne permitem luxul sa avem „principii”!
      De ce vestici au toti relatii normale, economic macar, cu Estul, numai noi „smecherii” Europei ne injuram cu Ivan de pe un mal pe altul?!

      • „dar tin sa-ti reamintesc ca au mai fost unii romani care au gandit la fel ca tine, prin 1921 parca, cand URSS-ul ne-a propus sa renuntam la tezaur si sa recunoastem puterea sovietelor, in schimbul recunoasterii de catre Mocova a unirii cu Basarabia. Ei bine am refuzat…”

        E cu totul alta discutie. Eu personal as fi facut schimbul, desi n-as fi avut nicio garantie ca rusii se tin de cuvant. Dar asta n-are treaba cu relatiile de „prietenie”.

        „In mod sigur Dacia este muuuuuult mai importanta decat cele patru combinate Mechel , dar oare cele patru mii de locuri de munca si cifra de afaceri de cateva sute de milioane de euro pe an, ne stateau in gat?!
        Eu nu vreau sa aleg, eu le vreau pe amandoua, in limita posibilitatilor…”

        Pe termen lung Dacia NU e mai importanta decat cele 4 combinate. Aproape toata siderurgia romaneasca era acolo. Cu atat mai grava e lovitura pe care ne-au dat-o. Plus ca un investitor inainte de a merge intr-o tara, se intereseaza si de furnizorii de materii prime, etc. care se gasesc in tara aia.

        Mai mult decat atat, eu n-am sustinut ca una e mai importanta decat alta. Am facut doar o comparatie intre cele 2 directii. Mechel cu un investitor gen Renault sau Ford era pe picioare acum.

        Si le aveam pe amandoua acum, cum zici tu.

        „De ce vestici au toti relatii normale, economic macar, cu Estul, numai noi “smecherii” Europei ne injuram cu Ivan de pe un mal pe altul?!’

        Pai in primul rand, sa revenim la ce spunea Stelian si sa vedem unde ne situam, adica sa ne vedem lungul nasului.

        Germania ia gaze iefitne de la rusi, dand la schimb tehnologie de care rusii au nevoie. Cu alte cuvinte a avut cu ce, nu a cedat nimic din ce nu a vrut, nu a trebuit sa ierte sau sa uite nimic, nu a trebuit sa renunte la nimic. In acelasi timp, nici nu au prea multe de impartit. Si sa nu uitam ca Germania mai usor cu resursele.

        Pune Romania in loc de Germania. Cum stau datele problemei? Ca eu le vad cu totul altele. Si stam si mai bine la capitolul resurse.

        Repet…e bine sa vindem mai mult in Rusia. De fapt e bine sa vindem mai mult oriunde, daca avem ce. Dar asta tine de piata. Sa stii ca eu pot sa vand oricui, chiar daca nu-l suport pe respectivul. In chimb nu cumpar de la el :D.

        • Si ca sa-mi completez ideea, Ford is Renault (ca exemple, pentru ca pot fi si altii) nu vor sa falimenteze pentru ca sunt banii lor in joc. „Investitorii” rusi controlati de stat falimenteaza la ordin.

  11. Bun, am inteles. Ar trebui sa facem aia si aia si aia, e bine sa fie bine, sa nu fie rau. Perfect de acord, dar cine sa le faca ?

    Apropos, buna faza cu Voiculescu & Co. partida rusilor, ca doar A3 e singura televiziune romaneasca afiliata CNN si premiata la New York Festivals World’s Best Television & Film 2013. CNN din cate stiu are patron rus, cred ca Abramovici e. Nu stiu ce naiba au cautat la comunistii aia rusofoni din Las Vegas, sa ia un premiu obosit. Si asa nu se uita nimeni la ei.
    Asta spre pre deosebire de cei de laBe 1, Realitatea, sau RTV, oameni integrii, de calibru, pro-occidentali si euro-atlantici, cu o audienta iesita din comun, asa cum ar trebui sa fie de altfel partida occidentala.

    • Nu io am zis ca Voicu si al lui sunt pro-rusi, ci SRI-ul. Intraba-i pe aia de ce cred asta. Poate gresesc si Voiculescu este sarmanu’ un biet patriot roman, incoltit de justitia nedreapta! 🙂 😉 Un om nevinovat… Al dracu’ domn Basescu monser.

    • Pacat de ea saraca… Va fi tinuta in Bucuresti ca o papusa si aratata strainilor, ca doar n-or trimte-o sa comande un pluton in nus ce garnizoana.

      • E specialista in IT, asa ca e cam clar ce va conduce.
        Se pare ca au fost si alte promotii mai vechi, dar care majoritar au plecat din sistem… No’ asta-i tare nasol, sa-ti plece aia cativa cei mai capabili si in care ai investit cei mai multi bani:
        http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/larisa-tudor-de-la-west-point-la-smg-ce-i-a-promis-mircea-dusa-172842.html

        “Au fost zece tineri care au studiat la Academia Forţelor Terestre, alţi opt tineri care au studiat la Academia Forţelor Aeriene din SUA şi alţi şase care au studiat la Academia Forţelor Navale. Acei tineri care au terminat studiile în SUA au fost încadraţi la MApN, dar probabil că neoferindu-se posibilitatea ca pe măsura încadrării să îşi pună în practică şi cunoştinţele pe care le-au dobândit la aceste academii, au părăsit sistemul”, a apreciat ministrul.

        • I-or fi pus sa faca cafelute sau sa care mape…
          Asta-i tare fain, adica SUA ofera acces la studii de inalt nivel, ai nostri organizeaza selectii etc., dar nu anticipeaza ce vor face cu ei cand se intorc… Probabil spera sa accepte oferta SUA si sa nu se mai intoarca. Asa scapa de unii prea buni pentru armata noastra, ca sa nu se vada mediocritatea majoritatii cand ar incepe cei formati dincolo sa intre in paine.
          Asta-i si cazul acum, cand s-au pomenit ca fata asta vrea sa revina in tara desi a avut oferta in SUa, iar acum dau din colt in colt si incearca sa gaseasca o solutie de compromis.

          Lipsa planificarii si indiferenta sunt un mare atu al nostru 🙂

          • Macar de aceasta data actualul ministru a avut curajul sa recunoasca situatia „care este” si sa incerce sa o dreaga cu aceasta ocazie. Vom vedea peste 1-2 ani daca fata va mai face parte din Armata Romana…

            • Marius, pregatirea tehnica in armata se face cu contract.
              Pariu ca are semnat contract ca sa nu paraseasca armata in urmatorii 8 ani?
              Nu este ceva nou.

              Inca din anii ’90 varfurile de la ACTM erau „vanati” de firme straine care inclusiv plateau suma pentru eliberarea de contract.

  12. foarte frumos GEORGE.te felicit ptr. ce ai scris si ptr. tot ce ai raspuns.

  13. IN PRIMUL RAND TRBUIE SA FIM PRIETENI CU NOI INSUSI SI SA FIM UNITI NOI ROMANII URMASII LUI DECEBAL SI BUREBISTA UNIUNEA FACE FORTA .
    IN AL DOILEA RAND TREBUIE SA PRIMEZE PESTE TOT INTERESUL NOSTRU CA POPOR
    SI PENTRU A REALIZA ACEST LUCRU TREBUIE SA NE MAI DESTEPTAM SI SA ALEGEM LIDERII CORECTI PENTRU A ATINGE ACEST OBIECTIV

  14. Citind punctele de vedere de pe forumul acesta dar si altele imi dau seama ca nimic nu se va schimba in lume prea curand. De aceea „democratia” este o reteta de succes pentru mai marii lumii. Intotdeauna cand ceva e bun sau frumos trebuie sa existe cineva sa critice si sa fie contra. Probabil ca asta sta in interiorul fiintei umane. Intotdeauna va exista cineva care sa protesteze fata de orice!

  15. Asa este. Noi suntem de vina ca in ziua de astazi suntem printre cele mai sarace tari din Europa.Eu sincer imi doresc relatii economice cu China si Rusia. Dar Basescu e „patriot” pe spatele nostru.Si mai este si multa propaganda.

  16. @adrian: pe mine personal nu ma intereseaza non-solutiile. Inclusiv la job imi rog intotdeauna colegii sa nu imi listeze ce nu se poate face ci ceea ce se poate face. Putem sta pana maine dimineata sa enumeram cat e de rau si ce nu se poate. Solutiile adica ceea ce se poate face sunt mult mai putine dar ele merita atentia. Pentru cei care cred ca in Romania nu se mai poate face nimic solutia exista: plecarea intr-o tara care asigura conditiile optime respectivului cetatean. Vrei sa ai in armata F-18 – pleci in SUA sau Spania, vrei sa ai Suhoi, ceri cetatenie rusa sau ucraineana sau venezueleana. Dureaza putin dar ca sa-ti indeplinesti visul merita! 🙂 M-am saturat de discursul „eu sunt perfect dar tara e de rahat”. De ce nu pleci frate daca tara e asa de rahat? Culmea ca il aud frecvent de la baietashi cu joburi caldute si relativ bine platite, oameni carora tara asta „de rahat” le-a oferit oportunitatea sa nu aibe habar ce e ala dead-line sau incadrare in buget. Se stiu ei cine sunt!

    • @Stelian
      Iti raspund aici la ambele comentarii.

      „pe mine personal nu ma intereseaza non-solutiile. Inclusiv la job imi rog intotdeauna colegii sa nu imi listeze ce nu se poate face ci ceea ce se poate face.”

      Nu stiu de cand urmaresti tu blogul asta. Eu sunt pe aici de un an jumate, iar blogul exista de si mai mult timp. In tot timpul asta s-au discutat aici N propuneri cu solutii, cu…cu… pdf-uri (gsg9 cred ca ai impus un brand pe blog). Asa ca personal sunt cam satul discutii neurmate de actiune. Nu spun ca am putea noi vreo 20 de pe aici sa impunem ceva, dar asta cu discutatu solutii e sport national. Acum ca ai mai venit si tu cu o solutie, nu spun ca e o tragedie…una in plus….

      Mie imi plac lucrurile concrete. Facem asa si ne apucam de treaba. As muri de foame daca as sta sa tot identific solutii si n-as actiona.

      „Pentru cei care cred ca in Romania nu se mai poate face nimic solutia exista: plecarea intr-o tara care asigura conditiile optime respectivului cetatean.”

      Teoretic eu am fost educat sa fiu politicos si sa nu supar interlocutorii. Cea mai proasta educatie posibila si incerc din greu sa scap de ea, desi am o varsta.

      Tu ai urmarit vreodata ce se discuta pe aici? Nu s-ar zice. Dar iti dai si tu cu parerea neinformat ca si asta e sport national. Unii din cei de aici ( nu toti) scriem de atata vreme pe aici pentru ca ne pasa. Multi dintre noi sunt deja plecati in strainatate si tot ne pasa. Eu sunt in tara si n-am de gand sa plec.

      „Vrei sa ai in armata F-18 – pleci in SUA sau Spania, vrei sa ai Suhoi, ceri cetatenie rusa sau ucraineana sau venezueleana. Dureaza putin dar ca sa-ti indeplinesti visul merita! ”

      Ironie ieftina. Noi vrem avioane pentru Romania. Ce Romania n-are dreptul sau nu-si permite sau ce? De ce sa plec in SUA daca vreau avioane?

      „M-am saturat de discursul “eu sunt perfect dar tara e de rahat”. De ce nu pleci frate daca tara e asa de rahat?’

      N-am zis ca tara e de rahat. Doar populatia intr-o majoritate covarsitoare. Dar n-a fost intotdeauna asa, deci mai sunt sperante.

      Iti repet principiul enuntat de tine:

      „trebuie sa vedem cu luciditate si onestitate cine suntem”

      Nu vreau sa plec, pentru ca vreau sa contribui sa o facem mai buna. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa vad ca acum e intr-o situatie de rahat. Ti-am mai spus, esti primul care incalci propriile principii.

      „Culmea ca il aud frecvent de la baietashi cu joburi caldute si relativ bine platite, oameni carora tara asta “de rahat” le-a oferit oportunitatea sa nu aibe habar ce e ala dead-line sau incadrare in buget. Se stiu ei cine sunt!’

      Sunt propriul meu angajat, asa ca ….

      „Adrian, sa-ti spun o chestie, nu toti romanii fura. Cu riscul de-a parea ca ma laud, sunt un exemplar prost de roman care nu a dat in viata lui spaga, nimic, nada, nicevo.’

      N-am zis nicaieri ca 100% din romani fura. Dar cel putin 90% tolereaza hotia. E acelasi lucru. Cat despre exemplu personal…ti se pare ca tu…UN individ contezi in schema generala? E Romania curata, pentru ca esti tu cinstit? Ce sa zic…te-ai simtit tu lezat ca am spus eu ca Romania a devenit o tara de hoti. Pai deschide ochii.

      • @adrian: da, sunt nou pe blog, de fapt am ajuns aici de cateva zile de cand au avut probleme cei cu resboiu. In mod evident n-am avut timp sa citesc arhiva blogului.
        „Nu stiu de cand urmaresti tu blogul asta. Eu sunt pe aici de un an jumate, iar blogul exista de si mai mult timp. In tot timpul asta s-au discutat aici N propuneri cu solutii, cu…cu… pdf-uri ” – pai asta e jobul ca forumisti:) Unele solutii sunt urmate de actiune, altele nu. Ca idee generala, nu stiu in ce domeniu lucrezi, eu lucrez in proiectare – pt. fiecare clanta pe care apasam s-au studiat cel putin 2-3 solutii, pt fiecare masina pe care o coducem s-au studiat zeci de solutii si sute de configuratii posibile, pt. fiecare avion care zboara pe cer s-au studiat zeci sau sute de configuratii doar pentru tunelul aerodinamic. Echipe intregi au fost ocupate toata viata doar ca sa descopere caile inchise. Aia trebuia sa-si bage shutul? Voi sunteti suparati ca n-are Romania acum bani de nu stiu ce avioane, problema e ca asta le intuneca unora ratiunea. Ma tot mir de unii care fac comparatii cu China (mai ce multe avioane isi permite Marele Popor Chinez – sigur, sunt doar vreun miliard si jumatate), vai ce puternica e Rusia (stati sa vedem si altceva in afara de promisiuni), vai cum poate India sa-si permita Su-30 si Rafale, samd. Si aia is tot vreun miliard din care jumatate lucreaza pe 1 dolar pe zi.

      • @Stelian. Eu sunt economist si tocmai de aceea stiu ca avem bani, sau macar am putea avea bani pt o dotare decenta. Cine spune ca nu sunt bani, ma refer la politic, n-are decat sa plece acasa. Nu l-am angajat sa-mi spuna ce nu pot face, ci cum sa fac ceea ce vreau. Din actualul buget se fura multe procente, evaziunea este undeva la 20% din PIB, iar solutile pentru ca aceste probleme sa dispara sunt dupa colt, aplicabile imediat.
        Sa nu crezi ca sunt naiv si visez la o tara fara coruptie, dar sunt suficiente metode prin care am putea sa ne dotam armata la nivelul Poloniei, pastrand evident proportia intre cele doua tari. Si nu vorbesc din carti, ci am tot dat exemple concrete si verificabile pe blog, si mai sunt si altele pe care nu le-am dat.
        Nu exista nu se poate, exista doar incompetenta si rea vointa. Daca conducatorii ar lucra ca CEO intr-o multinationala si ar conduce compania asa cum isi conduc ministerele, ar fi aruncati direct de la ultimul etaj, dar pt ca reprezinta poporul, trebuie sa-i inghitim?! OK au fost alesi, nu pot fi aruncati in strada, dar solutii sunt, chiar si in aceste conditii. Imposibilul poate exista la nivel de individ, la nivel de stat nu prea cred.

  17. Democratia e un System Social imperfect cu exceptia celorlate supea cineva. Nu se poate pune la indoiala superioritatea sistemului Democatico-Capitalist !
    In lumea intreaga sunt o multime de Sisteme Sociale Democratice iar unele sunt mai democratice decit celelalte. Daca la o extrema avem Sistemul American; cel mai Democratic System Social din lume si din istoria umana la cealalta extrema avem sistemele Democratice din fostele state satelit a fostului lagar communist ce sunt mai degraba State Mafiotice iar Romania se situaza printer acestea.
    Exista totusi o multime de modele de Democratii si de metodologii de implementare de la modelul US la cel din Chile. Pe termes scurt e absurt sa pretinzi ca Romania va trece peste obstacolele imense iar pe termen lung trebue sa fiti cit de cit realisti si sa nu ambalati prea tare fara un plan realistic si modest deoarece nici o Democratie nu a reusit sa devina societati prospere peste noapte sau chiar in decade in special cele ce pleaca de la inceput si deci fara compas sau plan. Unul din motivele pentru care Romanii au luat calea pribegiei e faptul ca acestia sunt mai realisti decit voi ceilalti iar cei ce au decis sa nu se mai intoarca o fac pentru viitorul copiilor lor iar aceste decizii nu sunt deloc usoare pentru nimeni.
    Nu incurajez emigrarea ca unica solutie ci incerc sa va prezint o realitate ce nu se poate vedea decit dinafara si nu incerc sa va distug visele ci sa va aduc la realitate.

    • Darrell,
      Uff, lasa-ne in durerea noastra cu democratia originala damboviteana. Cred ca-i batem la fundul gol si pe sud-americani la capitolul asta… si ma repet, „to boldly go where no one has gone before”.

    • @Darrell
      „Unul din motivele pentru care Romanii au luat calea pribegiei e faptul ca acestia sunt mai realisti decit voi ceilalti”

      Adevarul este ca tiganii au plecat din realism si nu la furat cum credem noi ceilalti.
      Daca stai sa faci un sondaj printre cei plecati o sa ajungi la concluzia ca realismul nu are nici o legatura cu fapta in sine, iar treaba cu viitorul copiilor este utopie in marea majoritate a cazurilor.
      Cunosc oameni care su fost/sunt plecati si daca la inceput toti te iau cu cata miere au cainii in coada pe acolo nu iti trebuie mult sa realizezi si sa aflii adevarul daca este realist. 🙂
      Cei care chiar au plecat si o duc mai bine pe alte meleaguri sunt un mic procent din numarul celor plecati, marea majoritate in plata Domnului.

      • E foarte interesant ca atunci cind iti convine tie sa iti spui un punct de vdere afirmi ca tiganii sunt Romani iar alta data strigi in gura mare ca acestia sunt Indieni si nicidecum Romani. Macar fi si tu consistent in special cind dialoghezi cu nerominii.
        Chiar ai pretentia ca niste emigranti Romani fara abilitati sau cunoastere sa reuseasca in citiva ani intro tara foarte diferita de Romania, cind acesti oameni nu cunosc limba, normele si valotile socio-culturale sau legislatieele tarii respective si cind acestia traiesc in enclave de emigrant din lumea a 3a.
        In general emigrantii Romani integrati sunt middle-class iar cei din generatia a 2 sunt upper class chiar daca unii dintre ei nu numai ca nu se socializeaza cu alti Romani dar nici macar nu vor sa auda de ei (eu am o parere mai buna despre Romani decit o parte dintre acesti Romani-Americani).
        Indiferent cum ai intoarceo tu, saracii Americani sunt la alt nivel fata de saracii din Romania sau din orce alta tara asa ca nu ar strica sa privesti cit de cit obiectiv.

    • @Darrell
      Nu traim in democratie ci intr-o plutocratie neoliberala.

  18. Bai George, da de cand ai devenit matale asa de pacifist? Chiar crezi ca socialistii sunt prieteni cu rusii si vrei sa te pui bine cu politichia? Te inseli amarnic… Parerea mea e ca ar fi bine sa vedem cu cine putem fi prieteni in noul nostru ambient, ca nu multi ne vor prin preajma…

    • Eu domnisoara urasc socialismul si comunismul si cam tot ce inseamna stanga, adica statul trebuie zburat din economie, redus drastic bugetarismul si birocratia! Efectiv urasc socialismul, pt ca socialismul creaza prostie, lene, si mai ales saracie crunta. Si tot in socialism totii retarzii ajung in functii inalte doar pe baza de populsim.
      Omul trebuie lasat liber sa-si castige painea si si-o va castiga absolut cinstit.

      • George cu tot respectuldar cam bagi in aceasi oala socialismul cu comunismul.
        Daca legat de comunism ce ai zis este perfect corect, socialismul nu are aceleasi caracteristici.
        Socialismul serios si curat se refera mai mult la obligatiile pe care statul le are catre cetateni. Ideea principala fiind protectia lor impotriva exploatarii de catre terti.
        Garantul libertatii si al evolutiei omului nu este si nu va fi in veci partidul politic si orientarea lui, iar istoria a demonstrat ca saracie ai si cu gandire de dreapta si de stanga.

        • Bogdane, tu ai dreptate la nivel ideologic, eu ma refeream mai mult la nivel de aplicatie practica. Si ma gandesc aici la faptul ca statul isi cam consuma resursele pe tot felul de programe, cand un lucru iese cu adevarat in evidenta: nu suntem toti egali, nu putem trai la fel.
          Sunt total de acord ca statul trebuie sa ofere tuturor un start in viata cat mai bun, dar cam atat. Nu mi se pare normal ca Citroen sa nu poata inchide o fabrica ca nu vrea sindicatul, nu cred ca este corect ca ajutoarele sociale sa mearga catre persoane care nu au contribuit, sau pensii sociale, etc, etc. Cred ca stii ce vreau sa spun. Socialismul european s-a inecat cu proprile sale minciuni. Nu sunt de acord ca cel care munceste sa-l duca in spate si pe cel care sta la umbra.
          Stanga este o inventie relativ recenta, maximum 300 de ani, pe cand prin capitalism eu inteleg ca fiecare trebuie sa se descurce singur, fara ca statul sa intervina decat cu minimul necesar. Din pacate statul este astazi principalul actor, prin fiscalitatea destul de mare.
          Ce e aia pensie minim garantata?! Cum adica garantata, ce anume in viata este garantat?! Si cum poate statul garanta venituri cuiva care nu participat la respectivul fond de pensii pe banii altora?! Garantii nu exista decat in sistemele politice de stanga…

          • „Nu mi se pare normal ca Citroen sa nu poata inchide o fabrica ca nu vrea sindicatul, nu cred ca este corect ca ajutoarele sociale sa mearga catre persoane care nu au contribuit, sau pensii sociale, etc, etc.”

            Foarte corect.

            „Sunt total de acord ca statul trebuie sa ofere tuturor un start in viata cat mai bun, dar cam atat.’

            Corect din nou. Dar asta e principiu de dreapta. Egalitatea de sanse. Pe care multi o confunda cu egalitatea intre oameni, care este o aberatie. Unu lenes nu are cum sa fie egal cu unul harnic, unu prost nu are cum sa fie egal cu unu destept, etc (exemple asa pe intelesul tuturor).

            @Bogdan
            „Garantul libertatii si al evolutiei omului nu este si nu va fi in veci partidul politic si orientarea lui, iar istoria a demonstrat ca saracie ai si cu gandire de dreapta si de stanga.”

            Ce treaba are partidul politic aici?

            Orientarea de dreapta e starea naturala a lucrurilor. Exact cum a spus GMT „pe cand prin capitalism eu inteleg ca fiecare trebuie sa se descurce singur, fara ca statul sa intervina decat cu minimul necesar” (cum ar fi cadru legislativ, infrastructura, apararea nationala, justitie si alte cateva).

            Saracia aia de care vorbesti tu are cauze cu totul diferite. La stanga e cauzata de stat care imparte munca celor productivi si harnici cu putorile, aparat de stat numeros, etc. La dreata saracia e cauzata de fiecare individ in dreptul lui, ceea ce mi se pare corect (repet conditia de baza EGALITATEA DE SANSE).

            • @ adrian

              „@Bogdan
              “Garantul libertatii si al evolutiei omului nu este si nu va fi in veci partidul politic si orientarea lui, iar istoria a demonstrat ca saracie ai si cu gandire de dreapta si de stanga.”

              Ce treaba are partidul politic aici?”

              Daca nu am fost clar, m-am referit ca nu are nici o legatura doctrina si ideologia partidului de la conducerea unui stat, cu drepturile normale si naturale ale cetatenilor statului respectiv; pentru ca orientarea politica, a unui partid, efectiv nu este garantul unor drepturi in plus sau in minus

              „Orientarea de dreapta e starea naturala a lucrurilor. Exact cum a spus GMT “pe cand prin capitalism eu inteleg ca fiecare trebuie sa se descurce singur, fara ca statul sa intervina decat cu minimul necesar” (cum ar fi cadru legislativ, infrastructura, apararea nationala, justitie si alte cateva).”

              Capitalismul este un sistem social-economic care pune accentul asupra mijloacelor de productie pe proprietatea privata, in care toate produsele iau forma de marfa, inclusiv forta de munca. Caracteristica de baza este unirea fortei statului cu forta corporatiilor sau monopolurilor.
              Suna urat, dar initial acesta a fost capitalismul, extrema cealalta a fost comunismul.
              Capitalismul de azi se refera la crestere economica, economie de piata, salarii, drepturi egale, etc; practic are legatura si cu stanga si cu dreapta.
              Deci dreapta nu e starea naturala a lucrurilor, asta daca nu iti doresti sa revii la conditiile de munca de pe la 1880 pana pe la 1907 cand a introdus Thedy Roosevelt legea anti-monopol.

              Nu trebuie sa privesti preconceput ideologiile politice doar pentru ca comunistii au sprijinit prostia si lenea, pe aceasi idee poti spune ca fascistii au gazat milioane ca aveau mai multi bani ca ei, adica practic munceau mai cu spor.
              Sincer mai bine ne uitam la cine trage in directia mai buna pentru tara decat la ce ideologie politica au, eu personal sunt cam satul si de maretia noastra de asa zise partide de dreapta. Personal vreau democratie functionala si o tara puternica, chiar nu ma intereseaza ce ideologie au sau vor avea cei care vor realiza dorinta mea.

          • Nu te-am contrazis, am zis doar ca pui in aceasi barca doua lucruri un pic cam diferite.
            Capidalismul ca si socialismul s-au cam nascut prin america,cam in acelasi timp si cam de la acelasi lucru, asuprirea asa zisei clase muncitoare de catre marii capitalisti; sa nu uitam ca pana atunci, adica pe la 1880, muncitorii aveau conditii mai grele de trai decat proaspat abolitii sclavi. Daca nu ma insel prea tare prima greva din lume a fost tot in SUA.
            Nimeni nu a pus semnul egal intre oameni, pentru ca este o mare tampenie, s-a cerut doar celebrul drept egal pentru toti. Socialismul ca si idee a promovat celebrele: conditii de lucru normale, concedii de odihna, salarii prin care sa asigure traiul decent familiilor, actualele asigurari de sanatate, etc. Practic lucruri decente si normale. Excesele ulterioare nu se datoreaza ideologiei in sine ci intereselor de ocazie si gandirii ciudate a oamenilor, ma refer aici la Karl Marx.
            Concluzie ai dreptate nu exista: pensie minim garantata, ajutoare de stat, ajutoare sociale, si alte tampenii care nu au legatura nici cu stanga nici cu dreapta ca ideologie, doar cu sa castigam alegeri.

            Am vrut sa zic doar ca e gresit sa caracterizezi pe cineva dupa orientarea politica, doar pentru ca ne aduce aminte de nefastii ani de comunism, fascism sau mai stiu eu ce nenorociri de sisteme.
            Judecata se face pe fapte, si important aici sunt cei care fac pasii aia mici si buni in directia corecta, iar directia nu este tot una doar cu economie puternica si armata dotata, exemplu aici ar fi Turcia (stiu ca pare ciudat exemplul dar vb la modul general).

  19. Acum am devenit domnisoara, pana acum eram bai Angelo ! hahaha esti funny!

  20. Of George tata , tu te intrebi cu cine sa fim prieteni pe dinafara .
    Cand din postari vad ca nu suntem pretini nici cei de la ´lontru .

    • Pai cel mai bun prieten, sau cel mai aprig dusman, nu poti fi decat tu pentru tine insuti. Proprile slabiciuni sunt mai periculoase decat toate armele unui inamic prezumtiv. Stiu frate, stiu pe pielea mea…

  21. Este in interesul nostru sa punem stavila produselor subventionate din UE care ne sugruma producatorii si initiativa locala. Ca sa reusim asta trebuie sa iesim din UE. Absorbtia de fonduri e nesemnificativa pentru economie, nu e o solutie, e o prostiuta, un praf in ochii celor care se intreaba ce beneficii avem din UE vazand ca totul se prabuseste in jur.
    Ca sa iesim din UE trebuie sa avem din timp un sprijin, o gura de oxigen pe care sa o pregatim cand UE va incepe sa retraga investitii.
    Acest sprijin e BRICS, in special Rusia care e in proximitatea noastra.
    Rusia nu este doar o posibila solutie economica, este si SINGURA solutie pentru Moldova. Asa cum zicea si George GMT – „Isi inchipuie cineva ca Republica Moldova va reveni la Romania fara acordul rusilor?!”.
    Iar NATO este o mascrada. Daca Georgia nu va convins atunci e cazul sa cascati urechile si mintile la ce spunea George Friedman, care n-a venit intamplator la Bucuresti, ci tocmai ca sa inteleaga si idealistii UE/NATO cum sta treaba: nu va bazati pe NATO pentru ca nimeni din NATO nu da doi bani pe voi, nu va bazati nici pe SUA pentru ca au treaba in alta parte.
    Mai clar de atat nu se poate.

  22. “Soros a fost cel mai mare investitor privat din Rusia inainte de criza din 1998. Detinea actiuni in valoare de un miliard de dolari in Svyazinvest, un concern de telecomunicatii si milioane in actiuni, obligatiuni si ruble. La jumatatea lui august 1998, Soros a actionat in incercarea de a opri criza. A contactat departamentul Trezoreriei SUA, fosti influenti membri ai administratiei lui Boris Eltin si a publicat o scrisoare in Financial Times spunand ca destabilizarea pietelor financiare din Rusia “a ajuns in faza terminala” (O’Brien 1998) In scrisoarea lui, Soros a cerut actiune imediata – o devalorizare a rublei și instituirea unui consiliu monetar – care ar fi eliminat discretia bancii centrale a Rusiei asupra politicii monetare. Nerealizand ca scrisoarea lui ar fi putut fi privita ca venind din partea lui Soros-investitorul in loc de Soros-intelectualul, scrisoarea a ajutat sa provoace panica pe piata ruseasca, unde investitorii au crezut ca Soros scurtcircuiteaza rubla. Fondurile flui Soros au pierdut atunci 2 miliarde de dolari in Rusia ca urmare a crizei financiare.” Sursa aestor informatii si mai multe despre relatia lui Soros cu Rusia pe site-ul guvernamental USA Aid ( sursa: The Russian Financial Crisis: Causes and Effects on ENI Countries ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *