Editorial – Decizie ISTORICA la Chisinau!

Falsa  limba „moldoveneasca” a murit in sfarsit, Traiasca Sfanta Limba Romana!

images

In sfarsit speram sa se termine odata pentru totdeauna cu imensa imbecilitate a doua limbi romanesti, a dictionarelor moldovenesti pentru limba romana si a altor aberatii inventate de bolsevici pentru distrugerea sentimentului national al romanilor din Basarabia.

Conjunctura pare extrem de favorabila apropierii dintre Tara-mama si provincia sa, furata cu peste 70 de ani in urma, iar conjunctura are legatura, pentru ca nu cred in coincidente, cu nou traiectorie a Ucrainei. Astfel imediat ce Kievul si-a anunta foarte clar orientarea politica spre Moscova, in detrimentul UE si al spatiului Occidental, evenimentele s-au precipitat:

-declaratia oficiala a lui Traian Basescu cu privire la obiectivul de politica externa oficial al Romaniei cu privire la unirea cu Basarabia

-prezenta de Ziua Nationala a presedintelui Republicii Moldova la Bucuresti, impreuna cu premierul si primarul Chisinaului

-discursul presedintelui Romaniei la dineul oferit la Palatul Cotroceni, discurs vadit unionist, in prezenta presedintelui moldovean

-vizia la Chisinau a Secretarului de Stat american John Kerry, cuplata cu vizita presedintelui Senatului Romaniei, Crin Antonescu, tot la Chisinau. Iar Crin Antonescu este al doilea om in stat

-faptul ca John Kerry a evitat Kievul, desi initial capitala Ucrainei se afla in planul de vizite oficiale din regiune

-insa cel mai semnificativ lucru, in privinta unui plan al celor „mari” de apropiere a Basarabiei de Romania, mi se pare a fi tacerea totala a Moscovei si a presei rusesti, care altadata, pentru motive cu totul obscure, facea mare scandal folosind din belsug termeni ca: fascismul romanesc, iredentism, revizionism, etc, etc. in timp ce astazi…liniste totala. Doar in Trasnistria se mai misca ceva, dar dupa cum se desfasoara lucrurile pare a fi doar o modalitate mai dura de negociere cu privire la viitorul Trasnistriei.

Nu incerc sa fac o analiza politica a acestor evenimente, imi este si frica sa nu sparga aceasta minune, insa nu putem sa nu observam ca Rusia si Statele Unite au inceput de cateva luni un imens balet pe harta lumii, prin reasezarea polilor de influenta in Orientul Mijlociu, si nu numai…

Siria, Egiptul, dosarul iranian, Republica Moldova, toate se schimba si se modifica, iar colac peste pupaza rusii sa-u trezit amenintati direct de catre UE in proiectul SouthStream, un proiect foarte drag Kremlinului.

Insa atitudinea UE trebuie privita pragmatic, dincolo de propaganda rusa prin media europeana, care inceraca sa ne convinga ca europenii sunt la mana Gazpromului. Realitatea este de fapt exact inversa: Rusia este un client captiv al UE, Rusia are nevoie ca de aer de euro. Uniunea Europeana in asamblul sau se poate descurca fara mari probleme fara gazul rusesc.

America, devenita de curand exporattor de hidrocarburi, abia asteapta un client de talia UE pentru a incepe investitii de zeci de miliarde de dolari in trasportul si prelucrare gazului de sist pentru exportul sau in Europa, dar pericolul mortal pentru gazul rusesc vine dinspre Iran. Astfel persii au cea de-a doua rezerva mondiala de gaz natural si practic nu au ce face cu ea, ori in conditiile dezghetului diplomatric dintre Vest si Teheran, o investitie de cateva milirade pentru un mega-gazoduct dispre Iran catre Europa n-ar fi mare problema.

Iar potentialul in exploatarea gazelor naturale din Iran este cu adevarat imens, facand astfel Rusiei multe cosmaruri. Si nu putem sa nu ne gandim ca recenta ridicare de ton a UE catre Rusia ar putea avea legatura cu asteptata normalizare a relatiilor dintre Occident si Teheran.

Asadar Rusia nu poate santaja UE fara sa-si puna singura gatul in lat si fara sa ofere pe tava piata europena a gazelor pentru doi competitori giganti: SUA si Iran, ambii avand gaze in exces si cautand cu disperare un debuseu.

Insa chiar daca Dumnezeu ne ajuta la o apropiere cu Basarabia, chiar o unire in anii ce vin, meritul nu apartine clasei politice de la Bucuresti, ci este doar o conjunctura favorabila internationala, o noua reimpartire a coltului nostru de lume si ar fi mare pacat s-o ratam. S-ar putea ca si vizita delegatiei chineze la Bucuresti si insistenta Beijingului de a se organiza summitul la Bucuresti sa fie un semnal politic de sprijin pentru Romania, cu atat mai mult cu cat Traian Basescu a mentionat de mai multe ori ajutorul pe care China l-a asigurat Romaniei in mai multe ocazii, anul 1968 fiind mentionat in mod special, in cadrul discutiilor…

Ce va fi vom vedea, sper doar sa nu ratam cu seninatate poate ultima sansa de reintregire, macar si partiala,  a Tarii.

GeorgeGMT

61 de comentarii:

  1. Doamne ajuta!!!

  2. Doamne ajuta!

  3. Cateva nuante:

    Rusia se va mai putea juca o perioada cu UE din cauza egoismului tarilor mari (Franta, Germania, Italia in principal)care au respins negocierea unitara a preturilor la hidrocarburi cu Rusia. Fiecare si-a vazut de interesul sau (nemtii si francezii nici macar nu vor sa faca public la ce tarif importa gazele) si au lasat tarile est-europene prada abuzurilor Rusiei. O negociere unitara ar intari puternic pozitia UE dar ar aduce pierderi financiare mari firmelor europene care intermediaza livrarile rusesti de gaze catre Europa de est.

    Livrarile iraniene pot constitui un pericol pentru Rusia dar, atat timp cat rusii ii sprijina politic si cu tehnologie militara, imi este greu sa cred ca iranienii vor dinamita relatia cu rusii, prin livrari masive catre Europa.
    Mai degraba ii vad livrand masiv catre China si Japonia, pentru a provoca o scadere a preturilor hidrocarburilor, lovind financiar Arabia Saudita si aliatii sai arabi din Golf dar si Rusia ar fi lovita de o astfel de masura de asta trebuie sa urmarim lucrurile cu atentie.
    Nu as exclude ca rusii sa le faca o oferta iranienilor sa livreze gaze in Europa prin retelele rusesti de gaze (probabil sunt necesare ceva interconectari) pentru a nu scapa de sub control livrarile catre UE.

    Pericolul major pentru Rusia ramane gazul de sist. De aici si agresivitatea campaniilor, in tarile estice, impotriva exploatarii acestuia.
    America e dispusa sa livreze GNL catre UE, din ce se aude se vor construi terminale GNL in tarile baltice si Olanda sau Germania. Dace le iese romanilor si polonezilor pasenta cu gazele de sist se vor baga si altii (balticii sunt deja interesati) iar bulgarii s-ar putea razgandi.
    Ipoteza ca rusii si-ar putea reorienta exporturile catre China este plauzibila dar, in acest caz, rusii nu vor mai avea o pozitie dominanta care sa le permita abuzuri: vor fi furnizor major vs client major, clientul avand si alte optiuni (si acum China importa din alte parti).
    Marea lovitura va veni pentru rusi cand China va reusi sa cumpere sau sa fure tehnologia pentru exploatarea gazelor de sist pentru ca are rezerve uriase. In ritmul in care „se descurca sa procure” tehnologii, probabil ca e o problema de 5-7 ani pana o vor rezolva si pe asta.
    La momentul acela Rusia va ramane cu gazele in brate si cam asta va fi sfarsitul ei ca mare putere.

    Revenind la problema transnistreana, nu cred ca rusii au renuntat la ea dar nu cred ca vor face vreo miscare pana dupa olimpiada de iarna de la Soci. Au investit sume enorme, vor sa dea o lovitura de imagine si nu vor risca boicoturi si alte forme de protest. Daca va incepe ceva va fi in primavara, sa nu stea cazacii in transee, in frig.
    Transnistria le este necesara pentru a tine Ucraina sub control. Daca nu vor reusi sa preia controlul complet asupra Ucrainei vor merge la rupere, cu Donbas si Crimeea (cu zona economica maritima aferenta) si vor forta un culoar spre Transnistria, izoland astfel Ucraina de resursele de hidrocarburi din Marea Neagra.
    Vin vremuri interesante.

  4. Deja au inceput ca Basarabenii sa isi ia cetatenie romana daca fac dovada unui spatiu locativ in care sa stea.:D

  5. E clar că ceva se întîmplă, și că e peste capetele noastre…Prea se leagă toate, dintr-dată. S-ar putea să ne trezim cu pomană făcută de alții, să ne reîntregim ȚARA . Întrebarea care se pune este:
    Putem noi să gestionăm situația asta, cînd se pare că avem toate condițiile îndeplinite?
    Sau , în purul stil dîmbovițean, o să o dăm de pereți și pe asta, în lupta după funcții și privilegii?

    • @sharky
      „Putem noi să gestionăm situația asta”
      Daca au interes sa se intample, poate suntem ajutati s-o gestionam…

      Oricum, daca reusim sa o „dam de pereti si pe asta”…alta ocazie nu stiu daca mai prindem noi astia de pe acilea. Ocazia de la inceputul lui ’90 am ratat-o…

    • Eu nu cred ca noi avem vreun rol in aceasta intamplare, iar daca va fi sa fie Unirea se va hotara in alte capitale, noi fiind doar instiintati de acest lucru. Iar la cat de imbecilizata este conducerea noastra, eu cred ca e un lucru bun.

    • Domnilor…
      Prea aveti ochi doar pentru bivolii (sau bivolitele! 🙂 ) ce se harjonesc in namolul politic dambovitean! Daca privirea domniilor voastre este atrasa de zgomotul aferent acestor lupte in namol tocmai ratati esentialul… 🙂
      Cateva mici intrebari: la 1600 dupa moartea lui Mishu Babanu’ ce-i impiedica pe turci sa-i trimita la export pe „sclavii” din provinciile romanesti aflate sub dominatia lor?
      Ce-i impiedica pe habsburgi sa distruga orice farama de roman din Transilvania, sa aduca colonisti din alte zone?
      Stramutari de populatie si genocid au fost si in secolul trecut….dar in perioada aceea?
      Momentul 1859…. doar lupta dintre marile puteri a facut posibil asta? Chiar nimeni dintre romani nu a zis nimic?
      Momentul 1918…doar faptul ca Germania a fost invinsa iar Rusia a adoptat comunismul a facut posibil acest moment?
      Sunt cateva momente in istoria romaneasca cand poporul roman putea sa dispara in neant extrem de usor…. Oare doar norocul ne-a salvat? Ma indoiesc…
      Oare de ce nu am fost inglobati in URSS asa cum era planul dupa 1944? Oare de ce rusii au plecat mult mai devreme in comparatie cu alte state? Era cumva Romania „pacificata” ? Ma indoiesc… 🙂
      Conteaza mai putin ca Unirea se hotaraste in alte capitale @George GMT…. important este ca se realizeaza!
      Poate peste 40-50 de ani o sa fie date publicitatii arhivele serviciilor secrete romanesti referitor la ceea ce se intimpla acum… Si atunci sa vedeti surprize…
      Uite de exemplu reuniunea OSCE de la Kiev…. Corlatean isi joaca rolul…. In acest moment se joaca soarta Ucrainei… implicit Moldova …tocmai se traseaza granite noi… sa vedem Transnistria cui revine… A nu se intelege cumva ca Rusia va respecta aceste granite si tratate…. 🙂 Toata lumea spune ca asteapta sa treaca olimpiada de la Soci…. fals….

      • ” la 1600 dupa moartea lui Mishu Babanu’ ce-i impiedica pe turci sa-i trimita la export pe “sclavii” din provinciile romanesti aflate sub dominatia lor?”

        Lenea si absenta profitului. Tarile Romane aduceau mult banet Portii, ce sugerezi tu le-ar fi scos din circuit.

        „Ce-i impiedica pe Habsburgi sa distruga orice farama de roman din Transilvania, sa aduca colonisti din alte zone?”

        Religia. Imperiul Habsburgic era tinut la un loc de catolicism. Nu s-ar fi gasit nici o justificarea pentru masacrarea a sute de mii de crestini (chiar si ortodoxi) si s-ar fi putut ajunge la dezbinarea imperiului.

        „Momentul 1859…. doar lupta dintre marile puteri a facut posibil asta? Chiar nimeni dintre romani nu a zis nimic?”

        Momentul l-a facut posibil Franta prin persoana lui Napoleon al III-lea care a negociat direct cu englezii ce se opuneau ratificarii Unirii (pentru ca Principatele Unite insemnau o problema mare pentru Imperiul Otoman, aliatul lor.). Franta a renuntat la nu stiu ce insula de prin Mediterana ca sa accepte englezii ratificarea. Acu’ nu zic ca francezii au facut-o din altruism, ei aveau tot interesul sa scada influenta britanica de p’aci.

        Momentul 1918…doar faptul ca Germania a fost invinsa, iar Rusia a adoptat comunismul, a facut posibil acest moment?

        Iar interventia personala a presedintelui Frantei, impins din spate de Berthelot, a facut sa fie recunoscuta Unirea Transivaniei cu Romania. Pentru ca boul de Wilson era gata gata sa mearga pe mana ungurilor ale caror documente oficiale, ignorand complet populatia Romana din Transilvania, ii dadeau pe ei ca majoritari in Transilvania.

        „Sunt cateva momente in istoria romaneasca cand poporul roman putea sa dispara in neant extrem de usor…. Oare doar norocul ne-a salvat? ”

        Nu ne-a salvat faptul ca ne-am facut simpaticii unora sau altora sau faptul ca eram prea greu de dat la o parte.

        • @Arhengel….
          Cam asa gandeam si eu undeva prin ’90-’95….
          Chiar crezi ca turcii nu aveau de unde sa aduca „inlocuitori” in zona asta ? S-au se impiedicau de proverbiala „harnicie romaneasca”? Unde mai pui ca romanii (asa prosti cum ne considera unii!) castigasera cateva conflicte impotriva lor (chiar daca nu toate cele prezentate de istoria romaneasca oficiala!)…. La Istanbul s-au stabilit sau au avut afaceri multi boieri si negustori romani…. Ma indoiesc ca astia nu stiau sa utilizeze cercul de relatii care mai mult ca sigur cuprindea si inalti dregatori otomani…
          Punga cu galbeni a adus multi dregatori otomani pe drumul pierzaniei… 🙂
          Oare cum crezi ca a ajuns Horea la curtea lui Iosif al doilea? Asa dintr-o data a fost prezentat … asta este Horea si vrea sa va povesteasca doleantele motilor din Ardeal…. :))))
          Referitor la Franta… nu uita ca tineretul roman a adoptat multe idei din zona …. Multi oameni de cultura romani si boieri (si destula influenta as zice eu!) isi faceau veacul la Paris … si inainte de WW1-WW2 si dupa… Ma indoiesc ca in cercul lor nu se invarteau si oficiali francezi… 🙂
          Chiar crezi ca la Instanbul, Paris, Viena, Berlin, Londra, Madrid,Roma, Washington, Beijing, Moscova se nasc, traiesc si mor oameni fara secrete si incoruptibili?
          Si in trecut si acum a contat si conteaza valoarea informatiei si cine este primul beneficiar….
          De notat cati romani au facut parte din diverse organizatii secrete de-a lungul timpului prezente pe teritoriul european inca de pe la 1700…
          Chiar si sinucisul cu fularul isi dorea cu orice pret sa faca parte dintr-un astfel de club select… 🙂

          Rezumat la tot ce am spus pana acum: degeaba stie Obama sau mai stiu eu cine despre situatia Romaniei si R Moldova, pe asta al doare in posterior daca nu castiga nimic…. Asta inseamna ca trebuie sa ai oameni la Washington care sa impinga lucrurile in directia dorita, sa sensibilizeze opinia publica… sa stapaneasca situatia dpdv al informatiilor… care sa prezinte oportunitatile americanilor… Crezi cumva ca niste simpli emigranti pot face toate aceste lucruri? 🙂
          Asta ca tot nu vreti multi din voi sa recunoasteti stradania a mii de romani de-a lungul a cel putin 30 de ani …
          @Vector….
          Nu suntem noi primii in situatia asta din pacate…
          Dar consider ca situatia se poate schimba… 🙂 Uite GSG9 de abia asteapta sa o intoarca intru ortodoxie si romanism pe dansa…. :)))
          http://media.publika.md/md/image/201301/w298/pahomova_61218800.jpg

            • Da George….:)

              „A devenit foarte bogat intr-un timp extreme de scurt, avea cele mai inalte relatii posibile, era tanar si sanatos. Inaltat din neant, alaturi de Buzesti, se pare ca a avut un singur gand inca de dinaintea preluari Scaunului Domnesc, si anume Unirea Teritorilor Romanesti in vechea matca dacica. ”
              Observati ca „avea cele mai inalte relatii posibile” ? Sau cu alte cuvinte oamenii lui erau infipti adanc in viermaraia de la Stambul…. Care viermaraie avea in posesie destule informatii utile, secrete bine ascunse ale imperiului otoman+ oameni capabili sa deschida orice usa din imperiu…
              Crede cineva ca reusea seria de victorii si Prima Unire fara acei oameni infipti in viermaraia de la Stambul?

      • @dany

        „Sunt cateva momente in istoria romaneasca cand poporul roman putea sa dispara in neant extrem de usor….”

        Perioada de dupa 1989 e un astfel de moment:

        http://www.johnstonsarchive.net/policy/abortion/mapeuropeabrate3big.gif

    • Legat de ce se întîmplă zilele astea peste Prut,și nu numai, dati o geană aci… E, și nu e offtopic, dar e de suflet…
      http://www.youtube.com/watch?v=f-wcMfGdMow

  6. unele partide de la Chisinau au luptat mult sa aduca acest subiect la Curtea Constitutionala – poate nu e chiar intamplatoare decizi asta– ma gandesc ca nu e tokmai pomana de undeva …!!
    s fim noi chiar atat de mici..

  7. Cat de usor se intampla lucrurile cand apasa butonul „OK” cei mari!

    Ca romani, putem (si trebuie!) sa ne bucuram.

    Eu nu cred ca Rusia s-a luptat atat de dur pentru Siria si Iran si a lasat Balcanii in pace. Balcanii sunt mult mai importanti pentru rusi decat Siria si Iran iar perspectivele oferite de UE balcanilor sunt foarte proaste. Deci Rusia are TOATE argumentele sa preseze in Balcani in urmatorii ani si sa-i recastige sub sfera ei de influenta.

    In acest context trebuie privita decizia de a lasa Moldova sa se uneasca cu Romania. Atentie deci la reversul medaliei.

    Povestile cu Gazpromul sunt asa:
    – Gazpromul vinde ieftin Germaniei
    – Germania vinde tehnologie rusilor
    – Germania este partenerul nr. 1 al Rusiei si, printre altele, conduce UE
    – Germania nu va investi in gaze de sist si nici nu le va importa de la polonezi sau lichefiat. Sau din Iran. Nu merita, punct.

    Miza la toate astea e China, deoarece China = bani iar Rusia = resurse + tehnologie militara. China+Rusia = sfarsitul dominatiei SUA. Americanii au cautat un deal cu rusii si l-au obtinut.

    Noi, cu sau fara Moldova, suntem un pion pe tabla lor de sah.

    Singura dilema (pentru mine) e Turcia.

  8. ”Duma … oață” (cel puțin prin Oltenia la mine există expresia asta): http://www.jurnal.md/ro/news/duma-de-stat-ingrijorata-de-hotararea-cc-privind-limba-romana-1160452/

  9. Pare-se ca se vorbeste tot mai mult de ruperea Ukrainei si secesiunea anumitor zone ale acestea. Oare sa fim si noi norocosi in povestea asta!? Cernauti, Buceag…pazea ca venim!
    http://adevarul.ro/international/europa/zidul-berlinului-s-a-mutat-kiev-1_52a17250c7b855ff567d36cf/index.html

  10. S-au trezit comunistii la Chisinau cerand dreptul sa-si autoidentifice limba + referendum pe problema limbii de stat 🙂

    • http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/limba-romana-agentii-de-influenta-ai-moscovei-de-la-chisinau-se-desconspira-200155.html

      Fost comunist şi actual preşedinte PDM, Marian Lupu, care timp de 4 ani de zile a fost Preşedintele unui Parlament condus de PCRM-ul lui Voronin, refuză sa accepte Declaraţia de Independenţă, “vrea” referendum şi pretinde că există două limbi “identice”

      Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a propus vineri ca poporul să decidă în privinţa denumirii limbii de stat. În acest context el a propus organizarea unui referendum la această temă, transmite Timpul.md. Marian Lupu a declarat vineri presei, după hotărârea din ajun a Curţii Constituţionale că organizarea unui referendum ar fi cea mai indicată cale. El a precizat că a discutat această chestiune în cadrul Partidului şi că o va aborda şi în Coaliţia Pro-Europeană.

      ”Cea mai indicată metodă pentru a rezolva această întrebare este referendumul. Doar poporul este deasupra clasei politice şi a elitei poitice. Ideea referendumului este doar rezultatul unor discuţii în PDM. Vom discuta şi cu cei din coaliţia de guvernare”, a declarat Marian Lupu.

      El recunoaşte că cele „două” limbi sunt identice, cu toate acestea consideră că fiecare cetăţean are dreptul să o numească aşa cum crede de cuviinţă. Marian Lupu mai spune că, în Constituţie, va rămâne sintagma „limba moldovenească” şi că modificarea Legii Supreme în acest sens poate avea loc doar în cadrul unui referendum naţional. „Eu sunt moldovean şi eu vorbesc limba moldovenească”, a declarat preşedintele PDM .

  11. Corpus Plautinum

    asta cu unirea mi se pare ca-n scufita rosie. de ce ai facut ursule gura atit de mare ? ca sa va maninc pe amindoua impreuna.

    • Mda, sigur. Deci „Rusia a plecat din Europa ca sa se reintoarca”, nu?

      Fapt: pana in 1991, Rep. Moldova facea parte din URSS. Acum e pe cale sa fie „de partea noastra”.

      Oricum o dai la intors, matematica e clara: avantaj noi, teritorial si demografic. Inamicii din interior sunt intotdeauna mai slabi decat cei externi.
      Din punct de vedere procentual, prin posibila Unire a Romaniei cu Rep.Moldova, „va scadea” procentajul unguresc, restul etniilor, cu exceptia tiganilor nici macar nu se vor apropia de 1% fiecare. Bineinteles, „va scadea” insesizabil si procentajul romanilor, dar este de fapt o crestere efectiva de cateva milioane de suflete!

      Sa-l vad eu pe lupuleinen cum, in loc de o portocala, incearca sa inghita un intreg ananas!

      • Corpus Plautinum

        Sa nu dam vrabia din mana pe cioara de pe gard in betia asta fara nimic concret. Asadar atentie la Ungaria ca are idei fixe si putine care se invirt in jurul Transilvaniei.

        • La ce cioara si la ce vrabie te referi, ca nu am inteles?
          Si cum ar putea fi rupta Transilvania din moment ce are 75% parca, daca nu mai mult, romani, care evident nu vor sa se rupa de Romania, iar un tinut autonom etnic in mijlocul Romaniei pur si simplu nu poate exista?
          Eu nu spun sa nu avem grija si sa fim atenti si pregatiti, dar nici sa ne facem harakiri sau sa nu ne unim cu Basarabia pentru ca exista „drobul de sare” Har-Cov

          • Corpus Plautinum

            drobul de sare e Deveselu. uitati-va mai bine pe harta unde ar fi : Izmail, Bolgrad, Tatarbunar, Insula Şerpilor sau Vulcăneşti si dupa aceea mai vorbim.

          • Corpus Plautinum

            drobul de sare e Deveselu. uitati-va mai bine pe harta unde ar fi : Izmail, Bolgrad, Tatarbunar, Insula Şerpilor sau Vulcăneşti si dupa aceea mai vorbim.

  12. Eu ma bucur de aceasta hotarare a Curtii Constitutionale, limba este una, „moldoveneasca” in cel mai bun caz o poti numi un dialect….
    In ce priveste Unirea, ar fi bine pentru RM, doar nu stiu cum Guvernul Romaniei ar rezolva problemele care vor aparea de la gagauzi, rusi ( in special din nordul Moldovei..) si desigur- problema Transnistriei ( Transnistria cred ca va fi cedata…)
    Gagauzii sint sigur, vor cere independenta in cazul Unirii cu Romania, asa ca banuiesc Unirea, daca se va petrece va fi pe careva conditii de federatie..

    • decat federatie … mai bine fara

      daca asta o sa fie o conditie presupun ca nu va fi acceptata in RO

    • „Dialect”?! Hai frate sa fim seriosi, asa-zisa limba moldoveneasca, este de facto limba romana de la mama ei, impanata cu arhaisme si neologisme, dialectul este alta mancare de peste, iar limba romana, zice Academia Romana si o data cu ea toate catedrele de limbii romanice din lume, nu are dialecte, decat cel mult cel aaroman, dar si acolo exista discutii…

    • maghiari (in Romania actuala)= 1.4 milioane = 6.6% din pop. tot. – nu au autonomie
      gagauzi (in Romania unita) = 147.000 = 0.58% din pop. tot.
      rusi+ucrainieni+bulgari (Romania unita) = 890.000 = 3.5% din pop. tot. care oricum de fapt nu sunt aceeasi etnie, care oricum nu sunt asa concentrati intr-o anume zona cum sunt ungurii la noi, care oricum banuiesc ca sunt mai putini in realitate, datele acestea fiind de pe vremea comunistilor.

  13. Tare mi-e ca o sa ne trezim cu o Transnistrie mult mai mare si ca rusii vor da tepe in stanga si-n dreapta.

  14. Acum cu toata speranta si bucuria unei posibile uniri cu Basarabia, va prezint un articol trist, despre o parte a romanilor pentru care 1 decembrie a ramas o zi trista. Este vorba de romanii care au strigat unire la Alba Iulia in 1918 si care au fost lasati inafara Romanie Mari (in fapt o falsa Romanie Mare, nici cea adevarata, nici cea meritata…..cea obtinuta). In speta sunt prezentati romanii din Ungaria in articol. Dar nu trebuiesc uitati nici cei din Nordul Maramuresului, Vestul Banatului, Timoc sau Transnistria. Pacat! 🙁
    http://adevarul.ro/news/eveniment/1-decembrie-cea-mai-trista-zi-romanilor-ungaria-istoria-stramba-invata-tisa-1_52a09aa1c7b855ff56798ce1/index.html
    Cred ca daca sortii ne vor fii mai mult decat favorabil pe viitor, nu ar mai trebui sa-i lasam de izbeliste, nici pe ei nici pamanturile stramosesti pe care s-au asezat altii cu japca si azi lo considera ca fiind ale lor! Voi ce parere aveti?

  15. No amu’i amu!

    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/ianukovici-si-putin-intrevedere-pe-tema-unui-parteneriat-strategic-200211.html
    Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Soci, în sudul Rusiei, unde cei doi lideri au discutat pe tema unui viitor “parteneriat strategic”, a anunţat Preşedinţia ucraineană.

    Ianukovici şi Putin, întrevedere pe tema unui „parteneriat strategic”
    “Şefii de stat au abordat probleme legate de cooperarea comercială şi economică în diferite domenii ale economiei şi pregătirea unui viitor acord de parteneriat strategic”, potrivit serviciilor lui Ianukovici, care se întoarce dintr-o vizită în China. Întâlnirea sa cu Putin, neanunţată, a fost confirmată agenţiilor ruse de purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

    • Au discutat pe dracu’ ! Putin zicea si Ianukovici confirma, dand din cap ca da, este de acord, exact asta vroia si el sa propuna… Da pana la urma sunt d-un neam, sa le deie Domnul multa dragoste frateasca pana or ajunge sa se spiraleze unul pe altul ca yoghinii lui Bivolaru. Ce pot sa spun altceva decat sa aiba o inaltare cat mai rapida si…inaltatoare, manca-i-ar stepa pe amandoi!
      Asa ca sa le uram un calduros:’ „Bine ai revenit Ivane la granita noastra!” amicilor si vecinilor (din nou!) taristi/bolsevici/democrati dar in realitate mai tot timpul rusi!

  16. A se avea in vedere (pentru temperarea entuzismului evident si inerent) ca RM este o tara EXTREM de saraca in acest moment si total DESTABILIZATA in care domneste legea junglei.
    Nu mai trebuie nimic romanului de rind calcat in picioare de clanurile de tigani burtosi plini de inele aur vile si masini de fite decit rachetii moldoveni. Atuci chiar va trebui sa-si fortifice locuintele cu ziduri de 2 metri, sant de aparare cu pod mobil, foisoare si ciini de lupta.

  17. Un clip pe care l-am pastrat, desi au trecut ceva ani. Este vorba de Dodon, moldovenii de peste Prut stiu despre cine e vorba, membru al Guvernului Rep Modova, programat sa aiba o vizita in Romania.
    Este minutul 0:55, cand intrebat in ce limba va vorbi in Romania, a raspuns :
    – In limba oficiala a Rep Moldova.
    – Cu traducator ? a urmat intrebarea.
    – Nu, fara … 🙂 🙂 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=jszQJsMpk3Q

  18. @RazvanMihaeanu
    N-am promis ca voi scrie un articol despre MADL. Nu lucrez la stat, sunt la o companie privata si weekend-ul este singurul meu moment de relaxare.
    Dar pentru ca te tii de minne ca scaiul 🙂 , o sa caut sa-mi gasec timp sa scriu un mic articol despre acest subiect.
    George, te rog spune-mi adresa de mail unde sa trimit.

  19. Se pare că lucrurile se mișcă mult mai redepe decît ne-am imaginat…
    DOAMNE-AJUTĂ!

  20. nu mai sarti fratilor cu doamne ajuta hai sa fim putin mai realisti, nici nu ne am vazut cu lemnele in caruta si noi le visam deja taiate si in soba ….ma intreb oare care e pretul unirii ce trebuie sa dam noi la schimb asta e partea interesanta totul are un pret…!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *