Editorial – Dezastrul economic romanesc…ultimele clipe, ultimii euro (II)

Un fel de concluzii…

images

Din punctul de vedere al oportunitatilor economice Romania este o Mecca a Europei de Est si putem spune chiar a UE in general, tara noastra beneficiind de extraordinare posibilitati de dezvoltare economica. Astfel situarea geografica ne favorizeaza prin prisma rutelor comerciale actuale, dar mai ales viitoare, ale coridoarelor energetice din jurul Marii Negre.

Bogatiile subsolului ar putea, judicios administrate, sa asigure sume enorme pentru dezvoltarea viitoare a Tarii, daca din redeventele obtinute s-ar pune bazele unui fond de investiii suveran, asa cum fac Norvegia si tarile din Golf. Am putea nu sa cheltuim banii obtinuti din explotarea vremelnica a unor resurese epuizabile, ci dimpotriva, am inmulti acesti bani folosindu-i pentru investitii cu termen lung de recuperare: autostrazi, canale de irigatii, hidrocentrale, centrale nucleare, amenajari de mediu, finantarea IMMurilor si a altor tipuri de proiecte de infrastructura.

Romania are la dispozitie nu numai zeci de miliarde de euro gratuiti de la UE, dar datorita situatiei economice mondiale, are oportunitati fantastice de a imprumuta bani ieftini si ai folosi pentru dezvoltarea economie nationale.

Agricultura ar putea deveni una dintre cele mai eficiente din UE daca ar fi doar putin sprijinita, iar turismul, mai exact agro-turismul si agricultura ecologica, ar putea aduce miliarde de euro catre bugetul statului si ar crea zeci si sute de mii de locuri de munca bine platite si foarte stabile. Agricultura si turismul sunt, spre deosebire de gaze si petrol, resurse regenerabile practic inepuizabile administrate cu grija, si mai mult decat atat, ambele sectoare economice se preteaza excelent la dezvoltarea de IMM familiale, cu costuri si investitii minime… Iar noi avem 40% din populatie locuitoare la sate si 50% somaj in randul tinerilor.

Din pacate insa in Tara oportunitatilor nenumarate romanii mor de foame, nu au viitor, ci dimpotriva au aproape garantia unui colaps economic si social, desi tara noastra este efectiv binecuvantata cu tot ce ar avea nevoie pentru o viata tihnita si imbelsugata: avem cel mai bun pamant agricol posibil, avem o retea deasa de ape interioare, avem fantastica Dunare cu iesire la mare, avem peste 40% din suprafata acoperita de dealuri si munti, ideala pentru turism, avem resurse naturale variate si bogate, suntem in mijlocul unei retele de drumuri comerciale si rute energetice, avem un popor inteligent si care poate fi invatat sa munceasca si sa devina astfel independent economic…

Dar avem in acelasi timp efectiv cea mai jalnica si mafioata clasa politica, compus din hoti prosti, care prefara sa omore vaca si sa-i vanda carnea, in loc s-o tina pe pasune si sa colecteze laptele, iar din lapte sa faca branza si unt pe care sa-l vanda mai apoi cu un profit inzecit, iar si iar…

Nu cred ca exista in Europa o tara care sa aiba “beneficiul” unei asemenea ciume bubonice politice, iar daca timp de 23 de ani s-a vandut si s-a furat ceea ce Romania pusese de o parte timp de 50 de ani, astazi s-a cam terminat cu fabricile si pamanturile de vanzare, singura tata de supt ramanad bugetul statului…

Cu cateva zile in urma discutand cu un prieten despre dotarea armatei vs ministerul de interne, remarcam amandoi ca daca trendul actual se va mentine, forta MAI-ului va fi serios similara cu ceea ce a mai ramas operational din armata, iar explicatia – cu care amandoi am fost de acord – a fost una singura: pentru a mentine la putere aceasta clasa de daunatori apocaliptici este nevoie de jandarmi si politie nu de armata, astfel ca, cel mai probabil,  MAI-ul va fi si in continuare favorizat alaturi poate de servicile secrete, in timp ce Armata, de care orice politruc se teme instinctiv, va fi in continuare impinsa spre disparitie, spre o totala subordonare catre factorii politici, prin plata pensilor si salarilor pe post de taxa de protectie: noi va dam salarii, voi stai linistiti.

Din pacate insa situatia economica nu va mai permite prea mult timp guvernului sa mituiasca largi clase sociale, iar promisiunile halucinante si mincinoase nu vor mai fi mult timp crezute, in lipsa banilor de la buget. Deja deficitele pe bugetele de pensii si asigurari de sanatate sunt din ce in ce mai mari in fiecare an, iar bani disponibili pentru clientela de partid, includ aici si primarii, din ce in ce mai putini.

Ghilotina va cadea atunci cand guvernul nu va mai putea sa plateasca “taxa de protectie” catre asa-zisii alesi locali, cand acestia la randul lor nu vor mai putea hrani cu bani de la buget birocratia locala, firmele de partid, atunci cand efectiv foamea de bani bugetari va devedi un fenomen larg raspandit, cand blocajul financiar va opri ciclul economic si circuitul banilor in economie.

Deja investitile straine sunt doar niste amintirii frumoase, vremurile cand bancile aruncau cu credite in populatie s-au terminat definitiv, iar firmele private abia isi mai trag sufletul. Deocamdata singura supapa de siguranta ramasa functionala este creditul guvernamental, care in esenta este cam tot extern, chiar daca o parte din imprumuturi sunt luat in lei de pe piata interna.

 

Solutii?! Sunt cu duiumul si pot fi foarte rapid puse in practica. RomaniaMilitary a aratat, in zeci de articole, ca sunt solutii pentru echiparea Armatei si pentru o industrie de aparare nationala, ca sunt destule si relativ simplu de implementat, cu rezultate spectaculoase si fara bani de la buget, ci dimpotriva ar aduce banii catre stat.

Tot asa si in economie lucrurile pot fi indreptate in doar sase luni, urmand mai apoi ca intr-un an, un an jumatate, cresterea economica si redresarea generala sa fie simtita de toti oamenii. Regandirea sistemului fiscal, schimbarea centrului de greutate al fiscalizarii de pe munca si companii private, reducera drastica a oricaror forme de ajutor social, coroborate cu stimularea crearii de noi locuri de munca si a salarizarii corespunzatoare ale acestora.

Si ar fi extrem de necesara o autonomie reala la nivel local, lovind astfel puternic in mafia din primarii si consilii locale/judetene, prin stoparea totala a transferurilor de bani de la bugetul central catre administratile locale. Astfel fiecare primarie/consilul judetean sa-si achite numai din fonduri colectate local salarile, cheltuielile cu administrare, proiectele de investiti locale, urmand sa primeasca bani suplimentari numai pe baza de proiecte de infrastructura, pe modelul fondurilor europene, stopandu-se astfel coruperea bi-directionala intre bugetul central si administratile locale, oprindu-se posibilitatea ca guvernul sa santajeze sau dimpotriva sa “premieze” anumite localitati in functie de culoare politica a primarului, crescandu-se astfel, fortat, eficienta edililor locali.

Iar ultima masura care ar pune cu adevarat Romania pe picioare ar fi organizarea unor tribunale speciale pe probleme economice, care sa asigure termene extrem de scurte in rezolvarea oricarei probleme, de la faliment, la contracte neonorate, de la abuzurile functionarilor, la evaziune fiscala si bineinteles cresterea serioasa a pedepselor pentru fapte de corptie.

Privatizarea companiilor de stat pe bursa de valori, laolalta cu o seama de regii, privatizand astfel managementul, ar aduce nu numai sume foarte mari de bani pentru retehnologizarea acestora, dar ar taia odata pentru totdeauna robinetul cu bani pentru partide pe care aceste structuri de stat il reprezinta.

De asemenea privatizarea managementului caselor de asigurari de sanatate, a casei de pensii, dupa modelul Fondului Propietatea si interzicerea prin lege ca deficitul la fondul de pensii si sanatate sa mai fie acoperit de la bugetul de stat, ar aduce sistemul de pensii cu picioarele pe pamant si pe cel de sanatate l-ar face mai bogat si mult mai eficient. Poate nu va vine sa credeti, dar deficitul la asigurarile de sanatate ar putea fi acoperit, macar intr-o proportie foarte mare, prin stoparea furturilor masive din sistem, iar in problema pensiilor…ei bine, fondul va plati atatia bani cati are, dar pe termen mediu si lung, plata pensilor va deveni sustenabila, iar bugetul de stat ar scapa de aceasta napasta.

Asadar solutii sunt, poate dureroase pe termen foarte scurt 1-2 ani, dar mai apoi am putea deveni un adevarat Tigru al Europei, cu un viitor clar conturat si am avea intradevar o sansa reala pentru generatile urmatoare…

Dar cel mai probabil vom astepta linstiti sa ajungem la fundul sacului si vom vedea atunci ce mai este de vandut, cine mai scapa, ce vor face copiii nostri si totul pentru beneficiul catora zeci de mii de politruci si acolitii lor…

Insa daca vreau sa fiu sincer, nu cred ca in acest moment, aceasta clasa de politicieni inepti si retardati are puterea, sau macar vointa, de a schimba cursul economic al evenimentelor. Nu cred in minuni sau in politicieni patrioti, insa o sansa exista, sau macar exista la nivel pur teoretic.

Singura posibilitate ca sistemul ultra-corupt si ultra-incompetent sa fie distrus din interior este ca justitia sa inceapa sa-si faca datoria, ca procurorii si judecatorii sa aiba curajul sa aplice legea, asa inepta si handicapata cum este ea…

Numai printr-o justitie cu adevarat independenta si imuna la presiunile si santajul politicienilor, Romania ar putea avea sansa unei schimbari din interior fara sa fie nevoita sa se prabuseasca ca mai apoi sa reneasca.

Trebuie sa fim foarte realisti: popoarele mor greu, tarile la fel, astfel o cadere economica, o incetare interna de plati nu ar insemna in mod necesar disolutia statalitatii romanesti, desi este o varianta de luat in calcul, dar s-ar putea solda cu miscari sociale care sa arunce Tara inapoi la inceputul secolului XX.

Singura sansa este ca justitia sa-si faca treaba, sa bage frica si puscaria in ei, sa le confiste averile, atat cat se poate si, macar de frica, nivelul coruptiei si al incompetentei (coruptie morala) va scadea sub un prag de suportabilitate normal.

Sa nu uitam ca si la americani se fura, si primarul Detroitului si-a manjit labutele, la fel ca si primarii nostri, doar ca pe ala cand l-au prins i-au dat scurt – 28 de ani de puscarie, cu executare bineinteles, iar pe langa domn’ primar au mai mers in “pelerinaj” in penitenciarele federale si 30 de functionari din primarie, inclusiv consilieri locali, basca amenzi si confiscarea pana si a cotetului cainelui din curte…

Daca un primar, sa zicem nea Oprescu, ar primii 20 de ani de puscarie, pai urmatorul s-ar gandi de 10 ori mai bine ce sau daca sa mai puie botul… Da zic si eu, nu dau cu parul, sunt convins ca Oprescu este cinstit, ca doar el cu gura lui a  spus ca in Primaria Generala nu exista domne corupti sau coruptie, fiecare traiseste din profitul firmei lui 🙂 😉

 

GeorgeGMT

34 de comentarii:

  1. Am dorit foarte mult sa fac acest lucru,adica investitie in Romania dar m-am oprit la timp.Motivul:CORUPTIA.Un simplu exeplu:la vanzarea unui apartament trebuie sa semnezi cateva hartoage de vanzare-cumparare iar cand am incercat sa o fac (ceva neverosimil,de neconceput), persoana care era la biroul respectiv nu a vrut sa-mi de-a stiloul (pixul) ca sa semnez si mi-a zis:”apoi dvs, veniti din America” asteptand probabil ceva…asa ca m-am deplasat pana la prima papetarie intalnita ca sa-mi cumpar un pix si sa semnez actele de vanzare-cumparare.Greu de crezut.Dumnezeu sa binecuvanteza Romania!

    • @ florin.Pai ce fel de investitor esti tu!? Daca vii din America trebuia sa semnezi actele cel putin cu un stilou cu penita de aur, iar tu nici pix n-aveai!:))

  2. Tribunale comerciale (adica specializate pe problemele lumii afacerilor) exista, dar sunt prea putine. Cit despre procedura acestora…este cea civila. Deci nici un folos, decit ca s-au mai creat niste posturi. Ar trebui sa existe un cod comercial si un cod de procedura comerciala. Dar SUPER MAFIA avocatilor si a judecatorilor nu vor asa ceva. Adevaratele fapte de coruptie si de trafic de influenta in justitie sunt in comercial. Avocatii nu ar mai putea intermedia spaga, iar judecatorii ar risca mult luindu-o direct de la mafiotul economic.
    Eu sunt de meserie consilier juridic. Nu am stiut, dar am facut cea mai proasta alegere de cariera. Legislatia si nu mediul concurential nu ma lasa sa traiesc.
    Principalii pazitori ai averii economice nationale (si nu numai) au fost consilierii juridici. Fara contrasemnatura lor conducerea unitatilor economice nu putea misca nimic. De aceea, in comunism (nu ca as fi fan al sistemului), furturile din intreprinderi erau mici, fara a afecta functionarea normala a economiei. Combinat cu ”legea ilicitului” care prevedea confiscarea averii facute ilegal, comunistii aveau minime garantii ca nu li se topeste economia in mina mafiotilor.
    Prima grija a politrucilor ajunsi politicieni democratici si ”mari oameni de afaceri” a fost schimbarea legislatiei consilierilor juridici, care isi pierdeau atributiile de control de legalitate asupra actiunilor si deciziilor managementului unitatilor economice. Marea majoritate a consilierilor juridici de la stat (economia nationala) au fost concediati pur si simplu. Restul (o infima minoritate fata de trecut) au fost pusi rapid cu botul pe labe datorita faptului ca ei si activitatea lor nu mai erau protejati de lege, devenind simpli functionari la discretia conducerii.
    Un consilier juridic este mult mai interesat in prevenirea problemelor juridice, astfel incit contactul cu judecatorii este minim, sansele de nastere a unor ”prietenii” care sa favorizeze coruptia si traficul de influenta fiind scazut.
    O readucere a acestor ”dulai de paza” ai economiei nationale la statutul si puterea pe care au avut-o ar fi cea mai puternica solutie pentru a mai salva de jaf ce a mai ramas din economia nationala si din resursele acesteia. Bineinteles ca aceasta trebuie dublata cu o legislatie protectiva a averii nationale pe care acestia sa o aplice.
    De 23 de ani consilierii juridici sunt discriminati si obstructionati de catre barourile de avocati. Nimeni nu-i ajuta, nimeni nu constientizeaza (ba bine ca nu!) ca acestia pot fi ultima sansa de a se mai face ceva pina nu intram in colaps.
    Cit despre instantele de judecata, va pot spune din experienta proprie: legea este optionala pentru acestea. Trecerea inspectiei judiciare din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii in subordinea Ministerului Justitiei ar fi o masura eficienta sa mai tina in friu atotputernicia coruptilor din Justitie. Organul de control nu trebuie sa fie in subordinea celui controlat. Eficienta zero.
    Da. Ai intuit perfect. Justitia (sau mai corect spus, lipsa acesteia) a generat acumularea unei puteri colosale de catre cei mai de nimic oameni ai fostului regim. Prin aceasta Justitie corupta si-au spalat toate pacatele ,obtinind certificate de imunitate inatacabile sub forma unor sentinte definitive si irevocabile care constatau ca nu au furat, desi averea statului trecuse sub controlul lor.
    Orice demers de a mai salva statalitatea Romaniei (cu exceptia unei rascoale generalizate // rascoala si nu revolutie) va fi complet blocat de inginerii juridice posibile ca urmare a faptului ca politicul corupt si justitia corupta se protejeaza unii pe altii.
    Doar o justitie independenta si necorupta poate fi garantia unei statalitati prospere, democratice si de drept.

    • Cod comercial exista. De la 1887. Nu a fots abrogat niciodata. A fots in functie si in timpul RPR si RSR (relgalnd mai cu seama contarctele comerciale cu strainii). Procedura este de demmpot tot cea civila (materie comuna). La fel este si pe la latii Ma mir ca nu stii – doar ai fi consilier juridic(?!) Cum naiba ai terminat faculotatea?! (Eu ma facut dreptul la FF .. si a trebuit sa mai aflu catesceva)
      Am m ai observa ca legea ilicitului nu confisca averea facuta ilegal . Adica provenind din activitati ilegale dovedite (furt, delapidare, contrabanda, prostitutie) ci cea care prvenea din venituri nefiscalizate …. In primul caz – avera facuta pe „baza de cod penal” – se confisca de drept prin sentinta a instantei . In cazul „ilicit” (ca nedeclararea venitului era ea insasi ilegala) partea care depasea vebituriiole declarate (pe buna dreptate., Ca din 100 d eli leafa nu poti economisi 200 si bea 100)
      Da ma roig cu astfle de juristi … Ada in sens larg si magistratii sunt juristi (si mama mama ce ar avea de lucrat la ei o indtitutie care sa verifice daca ainbtreaga lo9r avere a fost declarata!)
      ia zi cum ai resuit sa temini facultatea fara sa sti ?!
      Si mai trebe sa zic ceva., Din pacate justitia noastra este prea independenta, Independenta fata de lege!!!! Asta inseamna ca este dependenta de coruptie. Si un magistrat corupt este dependent de latii (politicieni, amici si complici de coruptie)

      Si pentru placerea conversatiei. se face ceva galagie ca averile „ilegale” sa fie conficate. Naspa ptr c atrebueie sa dovedesti obtinera ilegala (adica infractionala)a a averii (sa dovedesti ca a fots mita, furt, delapidare samd). Eu as avea ideea uneu rpepesiuni asupara veniturilor njhedeclare (nefiscalizate).Ceva gen :
      art 1. Orice ce venit trebuieste declarat si impozitat
      art 2 Veniurile nedeclare vor fi facute venit la buget
      art 3 Resau credinta a celui care are venituri nedeclarate se pedespseste cu inchiare de la x la X+N ani.
      (prin rea credinta intelegand ca gagiul inceraca sa se fofileze…. sa scape. Adica ala sa aiba de ales intre a zice „lauti fratilor” si sa riste un proces din care sa primeasca un premiu in ani de inchisoare. Ca orice ai zice duntr0o loeafa de caraliu de circulatie nu poti justifica un ditai viloiul sa faca de rusine seful politiei din Frankfurt sau ca dintr-o loeafa de procuror 6 vile mari)

      • 1. Bizonule. Intii gramatica sa ti-o pui la punct, apoi sa iti iei aere de superioritate. Mai apoi nu ar strica sa imi combati ideile si nu sa te dai ”competent” emitind altele, care nu au legatura cu ce am afirmat eu.
        2. Codul comercial avea 971 articole la momentul cind a fost repus in vigoare in 1997. Dar a fost facut varza de abrogarile succesive ca urmare a intrarii in vigoare a ”legislatiei speciale”. Adica a fost golit de continut. Mai mult de jumatate din el este aruncat la gunoi. Tendinta continua a fost micsorarea dreptului specific comercial si rezolvarea problemelor comerciale pe calea procedurilor si dreptului material civil. Eu sunt in domeniu din 1997 si am urmarit aceasta evolutie. Totul s-a facut pentru a a le fi mai comod avocatilor care voiau sa ciupeasca clientela dintre agentii economici si care nu voiau sa existe o legislatie specializata pe comert, pe care sa fie nevoita sa o invete. O economie puternica are nevoie de legislatie care sa ii simplifice viata si sa o protejeze rapid si eficient. Tendinta de a se aplica tranzactiilor economice aceleasi reguli ca si celor civile (care nu necesita celeritate) este o grava gresala.
        3. Dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil si a Noului Cod de Procedura Civila tendinta de a se utiliza legislatia civila in raporturile comerciale s-a accentuat. Principalele institutii ale dreptului comercial sunt ”civile”.
        4. Legea ilicitului de pe vremea lui Ceausescu era insuficienta pentru vremurile actuale, dar ce ne impiedica sa o actualizam. Inclusiv prin cuprinderea in legislatie a cazurilor asa zis imorale. Exista avere facuta perfect legal (aparent), dar care este ilicita prin caile imorale prin care a fost obtinuta. Ex. Imensa majoritate a firmelor ce stat au fost conduse de catre directorii numiti de stat spre faliment (cu complicitatae politicului). Acestia au cumparat actiunile intreprinderilor devenite nerentabile, iar apoi le-au ”rentabilizat” prin desfintarea majoritatii productiei si inchirierea spatiilor. Repet, eu vorbesc despre ceva(din experienta), iar matale…doar te dai rotund.
        5. De ”competent” ce esti nu ai observat ca eu vorbeam despre faptul ca a existat un corp de profesionisti care apara economia nationala care acum a fost dezarmat. Economia este in continuare distrusa pentru ca nu mai este cine sa o apere. De asemenea, nu ai observat ca am indicat ”cancerul” care macina Justitia: lipsa unui organ independent de control al magistratilor.
        6. De cind sunt eu consilier juridic nu am fost invins niciodata de avocati pe domeniul comercial. Asta ca sa nu ai senzatia ca am aceiasi competenta profesionala cu tine. In plus, am invins Statul de doua ori in proces (inclusiv la Curtea Suprema).
        7. De obicei nu dau consiliere gratuita, dar pentru tine fac o exceptie pentru ca nu prea ai priceput despre ce este vorba. Si un judecator stagiar ti-ar inchide gura daca vorbesti numai ca sa te auzi in sala de judecata.

        • Multumesc pentru precizarile privind ciumpavirea codului comercial. Insa daca iti aduci aminte tu ai afirmat Ar trebui sa existe un cod comercial si un cod de procedura comerciala. de u8nde se deduce ca nu ar exista un cod comercial. Poveste pe care o tot aud din 1990 incoace. Findca totusi sa stii un mic „secret” era in vigpoare si in 1955, si in 1975 si in 1987 …
          Asa ca … vina iti apartine in intregime.

          Cat despre novatiile lui Predoiu sunt sigur ca vor urma multe si neplacute „revelatii”. Da intr-un fel cred ca este absolut normal intr-o tara in care o „intreprindere mica” infinteaza barouri cu binecuvantarea prea independentilor magistrati
          Cat despre gramatica mea … eu nu sunt pledant. Ma distrez pe forumuri.

          • 1. Sensul era ca este atit de prost, ca mai mult incurca decit ajuta. Dar ai dreptate. Se putea interpreta si ca nu exista.
            2. De barourile traditionale se pling (pe la colturi) pina si avocatii care le compun. Este mafie curata acolo. Sigur ca solutia era mentinerea legii interbelice a avocaturii si nu confiscarea reprezentarii juridice de catre conducerea barourilor. Dar fiindca pe aia nu ii mai misca nimeni, este si asta o solutie sa-i ocolesti si sa aplici legea in defavoarea lor si sa-ti faci perfect legal un barou paralel. Cind toate profesiile de reprezentare juridica se vor fi unit cu pace intr-un singur barou, abia atunci este semn ca mafia justitiei slabeste.

    • „Doar o justitie independenta si necorupta poate fi garantia unei statalitati prospere, democratice si de drept.”

      Pana nu va fi rascoala cu multimi mari de oameni pe strazile Bucurestiului nu se va intampla nimic. Dupa aia poti discuta de masuri de bun simt propuse atat pe acest blog cat si prin alte locuri… altfel raman simple idei care nu se incadreaza in fereastra de oportunitate oferita de climatul politico economic…

  3. George cand am candidat la alegerile locale , asta am promis, ca prin munca comuna va ajunge sa ofere un viitor tinerilor. As fii vrut de ex sa angajez un expert in fonduri europene care sa faca gratuit dosarul pentru accesarea fondurilor europene celor interesati. E dureros sa pierzi la 20 de voturi , cand contracandidatul tau si-a adus greii din partid in comun si a platit pana la 400 de lei un vot. Totusi ma bucur ca am observat ca daca spui adevarul esti apreciat si esti votat. Cand va venii un politician care va promite munca si sacrifiicii pentru a traii mai bine abia atunci tara asta va avea un viitor.

  4. de anul viitor adica din 2014 strainii vor putea sa cumpere pamant agricol fara restricti
    pana acuma straini care au cumparat pamant a ajuns sa detina 700 de mii de hectare de pamant agricol
    si cine sant acesti straini care ne cumpara pamantul: italieni ,spanioli , nemti , arabi ,holandezi ,danezi , asa ca din 2014 vor putea sa cumpere la greu pamant.
    pentru ca romanul de rand nu isi poate permite sa cumpere macar 1 hectar
    care in unele zone pretul ajunge la 2000 de euro
    sant din judetul alba iulia si acolo a venit un spaniol si a cumparat 400 de hectare de pamant agricol un italian a cumparat 200 de hectare.
    de exemplu in ISRAEL SI UNGARIA este interzis vanzarea de pamant catre straini
    iar la noi nu de ce?

    • lupul cu ochelari

      Pentru ca la noi nimeni nu raspunde pentru ce lasa in urma si am vazut prim ministri care au inchis combinate cum plangeau somerii de la Oltchim, distrugatorii irigatiilor din ’90 cum veneau cu planuri pentru reconstructia irigatiilor si initiatorii legilor de retrocedare a padurilor (despaduriri pe banda rulanta) cum plantau pomisori primavara. Nu incearca nimeni sa opreasca exportul de cherestea bruta .

  5. Iar in UE anul viitor ar putea fi foarte prost: somajul previziont + 12%, dar cel mai ingrijoarator lucru este Deflatia! Sunt sanse si conditile necesare ca economia UE sa intre intr-un ciclu deflationist. Ori deflatia este cu adevarat „ucigasul tacut” intr-o economie, distrugand companiile si locurile de munca din interior, pe seama unei cereri agregate slabe si inconstante.
    Acest simptom economic este poate cel mai periculos din intreaga simtomatologie a unei crize economice.

  6. Salut George… uite ce se intampla pe linia prutului

    „Este de-a dreptul revoltător ce s-a întâmplat ieri, când Ponta zâmbea perfid în poza alături de Barroso și mima o bucurie pe care n-are cum să o simtă pentru ca nu înțelege nimic, absolut nimic din ceea ce reprezintă pentru noi Basarabia.

    Paradoxal este că în timp ce Președintele Comisiei Europene anunța ca există probabilitatea ca românii de la est de Prut să beneficieze de liberalizarea regimului de vize pentru UE în viitorul apropiat, la punctele de trecere a frontierei instalate de Hitler și Stalin pe Prut începea calvarul.

    USL a decis ca începând de ieri, românii din Basarabia care vin în România să declare la vamă dacă transportă mai mult de un kg ulei, zahar, tărâțe, fructe, flori, etc. și lista prostiei continuă cu tot felul de restricții halucinante, care fac un mare rău imaginii României.

    Cozile la vama sunt de zeci de km, umilințele sunt de nedescris, explicațiile cutremurătoare și cu toate acestea, Ponta zâmbește și spune ca a trecut de la vorbe la fapte (!?) Doar Iliescu mai afișa un asemenea cinism…

    R. Moldova este un stat locuit de români, iar România are obligația sa-i susțină și sa le fie alături, nu să le pună piedici la tot pasul.

    Voi cere, luni, în Parlamentul României, clarificări autorităților statului român privind noile măsuri impuse la punctele de trecere a frontierei de peste Prut și mă voi lupta ca aceste decizii proaste să fie eliminate.

    Evaziunea nu se combate prin prostie, iar marii evazioniști nu sunt basarabenii, așa că lăsați oamenii să-și viziteze în liniște și în condiții civilizate țara!” –– EUGEN TOMAC

  7. S-au asigurat baietii si in privinta rascoalei, nu mai are cine s-o faca. Oamenii cu initiativa si curaj au plecat pur si simplu. Nea Nicu era si acum la putere daca ar fi deschis granitele.
    Parerea mea, nu stiu daca si corecta, este ca procentajul coruptilor din sistem este acelasi cu al oamenilor obisnuiti la nivel de tara. Adica majoritatea oamenilor ar face la fel daca ar avea oportunitatea. Am auzit destui oameni carora li se pare normal daca esti cu mana in borcanul cu miere sa te lingi pe degete. Nimeni nu se gandeste insa ca daca-s prea multe degete se cam goleste borcanul.

    • Pentru ca astfel de valori sunt promovate, de aia e la nivel de tara. Azi esti apreciat doar daca esti descurcaret, tupeist, istet…. Ori fi calitati nu zic ba, dar pentru societate asemenea oameni sunt foarte nocivi.
      Ar trebuii promovote alte calitati, corectitudinea in primul rand. La noi totul e cu fundu-n sus. Daca deschizi TV ce vezi? Interlopi, foste prostituate ajunse vedete, neveste de interlopi, etc. Emisiuni mai rele ca pe vremea impuscatului, macar atunci nu bagau atatea prostii in capul cetatenilor, ca nu se uita nimeni.
      Ce intelege un om care e in plina formare? O sa ajunga un tesla, un eminescu, un einstein? sau un guta, un salam, un „om de afaceri”?

  8. Intrebarea fireasca ar fi „de ce se intamopla asa” ?
    Au disparut oamenii destepti din Romania ?
    De ce numai lichelele ajung sa conduca aceata tara ?
    De ce-i votam ???
    Acum cateva zile George a publicat un cuplet al lui Constatin Tanase. Ce era atunci, ramane valabil si astazi.
    Nu reusim sa iesim de sub influenta baladei Miorita. E in gena acestui popor sa se lamenteze de soarta potrivnica, vazuta ca un destin.
    Dar pana cand ???

  9. Se spune ca nu poti sa te opui cu adevarat unui elefant care cade dar poti da o mana de ajutor sa se ridice ulterior. Cu pasi repezi tagma de jefuitori politruci se indreapta catre un faliment al statului roman. Ce putem noi face ? Sa opunem o rezistenta pasiva puternica si sa gandim solutiile de viitor cu care sa ne ridicam pe noi insine in primul rand, pe noi cei de la baza piramidei trofice economice.

    Un exemplu de popularizat si de urmat ?

    http://intreprinzatori.ro/calea-antreprenoriatului/un-intreprinzator-roman-cere-statului-documente-justificative-pentru-a-si-plati-taxele-si-impozitele/?fb_action_ids=10202414834362973&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210202414834362973%22%3A254309711388598%7D&action_type_map=%7B%2210202414834362973%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

    E un mod foarte simplu de a protesta si de a limita pierderile potentiale pentru cei care au firme.

    Ironica este si parerea mea personala si subiectiva urmatoare :
    NU FACETI AFACERI CU STATUL DACA NU SUNTETI DISPUSI LA COMPROMISURI POLITRUCE ! TOTUSI COMPROMISURILE DESI PE TERMEN SCURT VA POT IMBOGATI, PE TERMEN MEDIU VA POT DISTRUGE COMPLET NU DOAR CA FIRMA CI SI CA OM RATIONAL !
    Apartenenta la oricare dintre gruparile mafiote jefuitoare numite partide politice ca un compromis pentru o afacere profitabila cu statul poate sa va plaseze in postura de victime colaterale cand mamaliguta va exploda din nou. Explozia de mamaliga eu o vad dupa MODELUL ISLANDA ! Asta nu inseamna ca va fi lipsita de victime colaterale. Mai limitat poate fi doar numarul acestor victime colaterale. Cu siguranta daca 4 milioane de comunisti cat avea PCR in 1988 nu puteau si nu pot fi judecati si nici nu exista motivatia unei astfel de actiuni. Din acesti 4 milioane poate doar vreo 10 000 meritau, ACTIVISTII DE PARTID si din acestia probabil ca vinovati aveau sa fie gasiti poate doar vreo 5 000.
    Acum tot vreo 10 000 de ACTIVISTI DE PARTID (politrucii sau ciocoii moderni) probabil ca sunt (cred ca sunt ceva mai mult decat aceasta cifra), dar care au definit o structura mafiota de jefuire si care poate fi definita destul de bine cand se va dezintegra intreaga „piramida trofica economica” din Romanica. Mai devreme sau mai tarziu se va intampla. A impiedica o astfel de cadere nu numai ca este imposibil, dar este si contraproductiv. Lasati sa cada, ba chiar puneti un umar sa cada mai repede dar aveti grija unde va plasati in „spectrul de explozie” ce va urma caderii. Daca aveti culori de compromis politric sunteti un bun atractor de lovituri pentru cei si de la cei care au facut parte din mafia politrucilor. Acarul Paun perfect pentru strategii de scapare.

    Solutia celui de mai sus prezinta avantajul de a nu se contamina cu „culorile compromisului politric”, de a ramane in rezistenta pasiva economica si a proteja firma de pierderi potentiale de criza si de a pune umarul la daramarea piramidei trofice economice actuale care este mai mult decat foarte bolnava si putreda.

    Un program politic realist trebuie facut ca un plan de afaceri : pe luni, ani, si zeci de ani. In acelasi timp nu poti astepta sa ai un plan de afaceri perfect. Nici nu exista ! A cauta sa intocmesti planul de afaceri perfect este sinonim cu a nu avea nici unul, deci SA FACEM UN PLAN DE AFACERI PENTRU ROMANIA care sa poata fi adaptat permanent in functie de situatie si oportunitati, dar care trebuie SA EXISTE si SA FIE FUNCTIONAL.

    In actuala situatie caderea este iminenta si implacabila. Era de asteptat de cca 20 de ani. Gasiti oportunitati de afaceri care sa reziste caderii si crizei si protejatile pana se va pune problema refacerii PIRAMIDEI VALORILOR RESPONSABILE. Vorbim de o PIRAMIDA SOCIO-ECONOMICA care sa nu mai prezinte doar aspecte „trofice” ci de natura interdependenta tip biotop in care toti factorii se completeaza reciproc, prospera, se dezvolta si evolueaza.

    Nu asta vrem cu totii ? Nu uitati niciodata ca „NOI SUNTEM D’ACIA !”

    • Un derbedeu. Posturile de conducere trebuiau impartite si pana acum dupa criteriul etnic. Aia cu „ungurii sunt mai competenti” este o golanie.
      Pe aceeasi lungime de unda, guvernul ar trebui sa le spuna: Daca le atribuiti romanilor posturi de conducere, proportional etnic, si noi ne angajam sa continuam sa va finantam de la bugetul central, ca si pana acum.

  10. Vad ca se vorbeste despre turism in articol dar nu stiu cati dintre voi au aflat de propunerea de taxa pt traseele turistice……

  11. Vi se pare ca jandarmilor li se suplimenteaza fondurile, masinile-s ca vai de capul lor, dotarea e la pamant si superiorii mai au si pretentii de rambo desi codul penal nu te lasa sa atingi un om.

  12. Cele mai mari fonduri la MAI merg spre Politia de Frontiera, locul doi e luat de Politia Nationala si restul ce mai ramane merge la militari- jandarmi si pompieri.

  13. Vai de mine, bietii de voi, nici cadru legal sa bateti oameni nu aveti si nici indeajuns de multi bani nu primiti ca sa ii bateti. Si, de plecat la munca in alta parte, cine iti mai da douaj’ de milioane pe luna ca sa umpli frumos o uniforma? Iar superiorii, normal ca au pretentia de rambo, ca sunt fosti securisti sau pui de-ai lor, invatati sa rupa oase la cel mai mic semn de nesupunere a pulimii fata de STAPANI… Ca voi nu legea o aparati, ci pe STAPANI. In fine, succes la indeplinit diversele ,,comisioane” si ,,plocoane” fata de gradatii coiosi.

  14. Doru pot sa-ti spun ca au plecat multi din sistem, doar ca nu atat de multi incat acesta sa intre in colaps. Te rog sa te uiti doar la concurenta in ultimii 5 ani la admiterea in unitatile de invatamant ale ministerului si ai sa vezi ca lumea nu se mai imbranceste la munca de jindar.

  15. Cam asa trebuie descrisa Romanica …

    https://www.youtube.com/watch?v=C0kP3ZDJd8k

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *