I-auzi domnule ce stire! Cica tarile BRICS nu mai cresc precum Fat-Frumos intr-un an cati alti-n zece, ci dimpotriva au cam luat-o la vale. Parca mai ieri se striga ca BRICS-ul va conduce lumea, ca vom vedea noi ce va face BRICS cand va fi ea mare si cate altele asemenea, dar in realitate se uita ca tarile care fac parte din…DRICs 🙂 sunt de fapt tari de lumea a III-a spre a II-a cu masive rupturi sociale imposibil de reconciliat, cu o coruptie de poveste si care exporta in principal materii prime si forta de munca.
Dar sa le luam pe rand:
India care de facto nu stie cata populatie are, impartita pe cinci caste, endemic corupta si care se zbate de peste 30 de ani sa-si construiasca o industrie cat de cat decenta, dar care odata cu prabusirea rupiei cu 20% a dat cu fundul de pamant si toata mizeria societatii indiene, toata ineficienta economica, toti paduchii, ca sa fim mai plastici, i-au aparut direct pe frunte. Inca se tine bine datorita fortei de munca ieftine, dar si a faptului ca India este o tara cat de cat serioasa si democratica, care a reusit cu chiu cu vai sa-si dezvolte o clasa de mijloc substantiala, estimata undeva intre 30-40% din totalul aproximativ al populatiei. Indienii au meritul ca macar au incercat sa se dezvolte pe coordonate sanatoase. Inca sta bine, desi nu mai are stralucierea din urma cu doar cativa ani…
India – bricks and drics
Brazilia, o alta “minune” si viitoare “campioana mondiala” economica sau cel putin asa era prezentata de unii, este o tara rupta-n doua, intre o clasa de mijloc, destul de redusa procentual si faimoasele favele, acolo unde nu exista lege. O tara a drogurilor, corupta si care doar foarte vag se poate numi natiune, iar odata cu criza economica, Brazilia, ca de altfel toate cele cinci tari BRICS, s-a vazut in fata scaderii investitiilor straine, adevaratul motor al dezvoltarii lor pana atnunci, iar mai apoi a retragerii capitalurilor speculative, urmate si de capitalul industrial. Acum tari precum Brazilia sunt disperate sa opreasca hemoragia financiara care ameninta sa ingenuncheze economia nationala si care arata acum soliditatea de facto a cresterii economice locale. Si daca ne gandim ca doar cu cativa ani in urma, Brazilia percepea taxe pentru capitalul care vroia sa intre in tara, atat de mare era avalansa, iar moneda nationala crestea vertiginos, spre fericirea tuturor, dar mai ales a speculatorilor. Sta destul de prost astazi, trasa in jos de vecinii ei, dar au inca idei foarte bune (vezi posibilul contract cu Saab).
Brazilia – balcoane si favelas
China, marea speranta si miracolul cresterii economice, a raportat pentru prima oara in 12 ani o scadere a productiei industriale, dar China este de fapt o tara sclavagista care-si exporta forta de munca si isi mentine populatia intr-o saracie crunta, de neimaginat chiar si pentru noi, prin subevaluarea monedei nationale cu cel putin 40% si marsand pe export. Adevarat, se vad si schimbari structurale in economia chineza, dar aceasta tara are in viitorul nu foarte indepartat doua imense probleme de rezolvat: distrugerea sistematica, dincolo de inchipuire, a mediului natural, distrugere care a mers pana acolo incat nu mai poate sustine viata in anumite regiuni (in China nu prea mai sunt albine, insecte in general si nici pasari) si propria sa populatie, dezechilibrata din punctul de vedere al paritatii sexelor si imbatranita foarte mult, prost educata si sarac-lipita.
Cand una dintre cele doua probleme va exploda, succesul economic chinez s-ar putea trasforma intr-un cosmar de temut, mai ales daca exporturile incetinesc. Astfel, datorita unei piete interne cu o foarte slaba putere de cumparare, economia chineza nu va putea absorbi o scadere a exporturilor, care s-ar traduce imediat prin somaj si implozie sociala, mai ales daca tinem cont ca, pentru a supravietui, Beijingul are nevoie de o crestere economica anuala de minimum 5%, o scadere sub acest prag ar insemna de fapt recesiune. China reprezinta un imens pericol economic si social, un supervulcan care ar putea sau nu sa erupa oricand, generand valuri de curgeri „piroclastice” in toata economia mondiala.
China – rasarit sau apus?
Rusia, desi cea mai bogata tara din lume la nivelul resurselor minerale, a incetinit si ea cresterea economica. Problemele majore ale Rusiei sunt astazi aceleasi care au ingenuncheat in 1991 URSSul: coruptia endemica, incompetenta factorilor de conducere, birocratia excesiva, nepotismul si bugetul apararii (a se vedea si cazul Olimpiadei de Iarna de la Soci – inauntru-i leopardul, iar afara este gardul). Daca la aceste lucruri mai adaugam si faptul ca economia sa este in esenta una semi-centralizata, destul de insensibila la cerintele pietei si putin flexibila, avem tabloul unei tari care traieste si astazi, cum a trait din anii “60 incoace, pe baza exporturilor de materii prime. Dar cu toate acestea Rusia este cea mai stabila economie din BRICS si singura capabila sa absoarba socuri externe si care in acelasi timp nu depinde aproape de loc de capitalul strain.
Rusia – graffiti olimpice
Desprea cea dea cincea tara a BRICS, Africa de Sud, nu cred ca mai are rost sa vorbim, regimul pseudo-democratic de dupa abolirea Apartheid-ului a dus la distrugerea tarii. Si astazi mii de fermieri albi fug din tara de teama hoardelor de negri, tara are una dintre cele mai inalte rate de criminalitate, coruptia a explodat, sistemul sanitar si educational s-au dus dracului, iar viitorul arata intru totul negativ pentru fosta Perla a Africii.
Africa de Sud – somajul majoritatii
Concluzionand, tarile BRICS s-au amagit singure ca vor deveni candva puteri economice si s-au dezvoltat speculativ, fara substanta, au pierdut timpul sperand ca efectul de bonanza al capitalurilor speculative sa tina vesnic si, la fel precum Romania, au sperat la un trai mai bun pe banii altora, dar din pacate n-au avut intelepciunea sa profite de timpul acordat si de fondurile ieftine pentru o dezvoltare sanatoasa si pentru o restructurare sociala, perpetuandu-se acelasi sistem tembel, indulcit intrucatva de abundenta banilor ieftini pe piata, iar acum – odata cu retragerea accelerata a capitalurilor – se vede din nou mizeria si saracia de sub pres (a se citi “valul de bani”)…
Asa se intampla cand guvernul unei tari nu are grija sa protejeze si sa ajute la dezvoltarea capitalului autohton (mai ales bancar), atunci cand privatizezi prea mult catre investitori straini, cand ajungi strain in propria ta tara, cand piata interna este fragila si slab dezvoltata si nu poti absorbi socurile externe. Iar din aceste puncte de vedere tarile membre BRICS stau mult mai bine decat Romania.
De unde concluzia ca nu abundenta porneste si sustine evolutia, ci la fel ca si in cazul extinctiilor in masa din istoria Terrei, perioadele se restriste si seceta financiara te pot face mai destept si te pot impinge spre o evolutie sanatoasa. Cand toate cele abunda pe strada nimeni nu-si mai pune probleme existentiale, foamea insa te face imediat foarte adaptabil si cu idei multe sau te trimite direct in „tribune”, in galeria fosilelor.
GeorgeGMT
Bumul economic al Africii de Sud s-a datorat managementului performant al burilor.Poti sa detii resurse naturale substantiale ca daca nu esti eficient, mori de foame sau le vinzi pe bani de nimic chinezilor, asa cum au facut brazilienii cu aproape toate resursele lor de cupru.
Inca odata s-a dovedit ca omul sfinteste locul.
Exista mai multe aspecte… legate de subiectul asta…
Libertati individuale si standardul de viata ridicat din Vest nu sunt fezabile pentru tarile BRICS…. sunt tari cu populatii mari si foarte mari care oricum nu isi vor permite standardele din Occident….
Spre exemplu China ocupa o suprafata aprox egala cu cea a US dar populatia e de 3,5 ori mai mare. India ocupa o suprafata cat o treime din US iar populatia e cam de 3 ori mai mare.
Pe de alta parte standardele din Occident sunt sustinute cu exploatarea resurselor la preturi de nimic, preluarea pe GRATIS a fortei de munca calificata sau specializata din tari precum Romania, tarile africane… ca de obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Din punctul asta de vedere tarile BRICS creeaza o presiune pentru a negocia preturi corecte nu aberatziile de la noi. Dar asta e o atitudine pentru tari suverane nu colonii ca Romania.
Criza din tarile emergente e de fapt un semnal ca urmeaza o criza globala mai mult mai devastatoare ca aia in 2008. Schimbarea conducerii FED probabil marcheaza o noua era… Plecarea lui Ben Helicopter(in 2008 a zis ca daca e nevoie se suie in elicopter si arunca cu dolari in piata oricat va fi nevoie) de la sefia FED inseamna probabil si reducerea volumui pompat de robinetul cu bani tipariti din nimic in piata. Desi s-au pompat bani masiv economiile vestice nu isi revin…
Situatia e MARO si nu exista solutii pentru o iesire lina din criza…
Vestul persista in dezvoltarea economiei speculative ca banii vin usor oricum.
BRICS chiar daca ar prelua stafeta nu au un model functional nici pentru tarile lor…
tocmai de asta mi-e frica. acum solutia sigura de iesire din criza e razboiul, si dupa cum stii omenirea n-a invatat inca nimic din istorie. capitalismul asa cum functioneaza acum si-a cam atins limitele. ar trebui reformat profund dar nici un stat dezvoltat si mai ales sua nu doreste asta. asa c-o sa-l tot carpeasca pana o sa se rupa de tot. si-atunci sa te tii. revin deci…ma tem de un razboi. evident ca sua nu vor ataca vreo putere nucleara, dar un razboi regional se poate extinde necontrolat si atunci d-zeu cu mila.
GeorgeGMT esti foarte bine documentat si citesc zilnic blogul tau. Cateva cuvinte am si eu de zis.
1- India nu are 30-40% populatie clasa mijlocie. Probabil nici 10%. Am pe cineva care a fost in India si a vazut mizeria si saracia de acolo. La un accident auto – si sunt foarte multe datorita haosului- raman masinile pe marginea drumului. Tara aia este la pamant dpdpv al servicilor medicale de urgenta, infrastructurii, transportului. India va invada pamantul. Nu China.
2- Brazilia va avea probleme dpdv al criminalitatii. Mi-e teama de un nou Mexic sau Columbia.
3- China si mediul sau natural. Marile defrisari, marile baraje, etc..va aduceti aminte cand Mao a ordonat uciderea vrabiilor si a pasarilor considerand ca acestea distrug recoltele. China este dependenta de investitii straine dar este si principalul creditor al yankeilor. Situatia din China tinde sa devina exploziva intr-o generatie sau doua si ne aducem aminte de Japonia anilor 20-30 trimitand frisoane. Insa am incredere in China. Nu China va fi o problema.
4- Rusia are resurse. Iar de coruptie vor mai trebui 2-3 Putini viitori sa se ocupe. Ivanii sunt destul de salbatici. Este un contrast la rus. Ori dai de unul cum nu gasesti pe nicaieri pe pamant ori e cel mai mare nenorocit.
5- In Africa de Sud politica discriminatorie la adresa albilor a dus si la caderea economiei. Stai asa ca nu sunt un rasist, desi prostia liberala moderna ar sari repede sa ma acuze, dar acesta este adevarul.
In privinta Indiei si eu ma ramas socat, dar sunt statistici oficiale. O familie din clasa medie indiana are un venit anual de aproximativ 40 de mii de dolari pe an!!!
Aceste statistici au parut pe CNN Money, dar nu mai am linkul, insa daca cauti un pic sigur gasesti. 320 de milioane de indieni se claseaza in middle-class.
Uite aici alte cifre… venitul mediu pe familie e undeva intre 20.000 – 100.00 rupii care inseamna cam 300 – 1600 USD pe luna
http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-11-23/edit-page/44389227_1_middle-class-jessica-lal-manu-sharma
Venitul mediu pe familie in in China e 9 – 16.000 USD pe an.
http://thediplomat.com/2013/05/half-a-billion-chinas-middle-class-consumers/
1600$/luna=19200$/anx2=38000$ an/ per familie cu doua persoane.
In studiul citat de tine am inteles ca se vorbea de venitul unei persoane. Studiul CNN Money era per familie cu doi copii parca.
Exprimarea loc e un pic cam pretentioasa dar se refera la bugetul unei familii..
Asta e castigul unei persoane pe zi :
lower middle class ($2 – $4), middle middle ($4 – $10) and upper middle ($10 – $20).
224 milioane de oameni sunt din prima categorie de middle class.
http://articles.economictimes.indiatimes.com/2010-08-22/news/27567270_1_great-indian-middle-class-global-consumers-definition
Articolul se poate reduce la o idee de baza, aplicata la nivel mondial. Traim intr-un micronuivers (pe planeta asta) cu resurse finite, si, de la an la an suntem tot mai multi, si pe langa asta consumam din ce in ce mai mult.
Ce se intampla azi e ca o petrecere cu petrol, masina personala o gramada de gologani bagati in armament, parca lumea se chinuie sa descopere noi moduri de a consuma energia.
Spre exemplu cursele de masini vor fi privite in viitor ca un monument al prostiei, si nu ma refer la viitorul foarte indepartat.
De menționat rolul substanțial în punerea pe butuci a uriașului roșu pe care l-au avut două personaje destul de enigmatice ale istoriei moderne a URSS/Rusiei: Gorbaciov și Boris Elțin. Gorbaciov cu perestroika și Elțin cu vodka…
Daca o luam istoric putem incepe su Stalin, continua cu Hrusciov etc, etc. URSS-ul a atins PIB-ul din 1939 abia prin 1965… Sistemul militarist a falimentat tara, daca tinem cont ca statul sovietic cheltuia cam 25% din PIB pentru sectorul militar.
„China este de fapt o tara sclavagista care-si exporta forta de munca si isi mentine populatia intr-o saracie crunta, de neimaginat chiar si pentru noi, prin subevaluarea monedei nationale cu cel putin 40% si marsand pe export.”
In China 13% din populatie e sub pragul saraciei (saracie crunta). La noi…. 22%!
Bre matale sti ce inseamna „saracie crunta” in China si ce inseamna asta in Romania?! 🙂 In China un muncitor care trage tare la o multinationala castiga 120$/luna si este multumit ca are o slujba… La noi 120$ pe luna este un salariu ilegal.
Iti recomad cartile scrise de americanul Peter Navarro, cel putin doua sunt traduse si in limba romana.
Prin 1999 – 2000 de ex in Romania cu un salariu de 120 USD pe luna traiam mult mai bine decat astazi cu un salariu de 500 USD. Cifrele nu sunt relevante. In China 120 $ cumpara mai multe bunuri si servicii decat 120$ in Romania si chiar si mai multe decat in tarile dezvoltate UE
Pe 120 usd chinezul ia mai mult ca romanul pe 300 euro.Si are casa gratis. Nu plateste rate 70% din salar. …. upd deci de fapt ramane cu 120 euro romanul.
Casa gratis?! Unde bre, in China?! 🙂 😉 Esti matale sigur?
@George GMT
Conform datelor statistice care pot fi gasite usor online, prin 2011 in Romania 22% din populatie traia sub pragul saraciei, in timp ce in China doar 13% din populatie. Uite si o harta:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Percentage_of_poverty_in_the_world,_Mexico_colour_coded_corrected.png
Pragul saraciei e stabilit la nivel national si se ia in considerare puterea de cumparare. Ideea e ca saracia crancena din China nu e atat de straina nici de Romania.
Citeste macar una dintre cartile autorului mentionat de mine mai sus si mai vorbim apoi ce inseamna saracie in China si ce inseamna in Ro.
@George GMT
Cand discutam de oameni care traiesc sub pragul saraciei nivelul de trai e atat de jos ca diferentele nu au cum sa fie mari. Saracia e marele nivelator. Un taran roman sarac care castiga sub 1$ pe zi nu are cum sa fie mai grozav decat un taran chinez sarac care castiga sub 1$ pe zi. Chiar si cu puteri de cumparare diferite nu e prea mult loc de ”miscare” sub pragul asta.
Breeeee, un sarac din China haleste un bol de orez pe zi, unul extrem de sarac, mananca o lingura de orez pe zi si in rest iarba. Pai tu compari taranul mediu din Ro cu taranul mediu din China care are un venit de 20$ pe luna/per familie?!
Asta din Ro apare in statistica ca fiind saraca, pentru ca nu are venituri declarate, dar tot are o pensie minim garantata de 100$, plus gaini, porc, ceva pamant, subventii de la UE, asistenta medicala si invatamant gratuit, aia in China n-au nimic din toate astea.
N-au dreptul la sindicate, la greve, etc, etc. , n-au ajutoare sociale.
La noi saracia este cu totul diferita de ce inseamna acest lucru in China. Tocmai de aceea recomand lectura si nu Wikipedia. Wiki este tehnica, iar statistica iti arata cam ce vrei tu sa vezi.
@George GMT
De pe Wiki n-am luat decat harta respectiva. In rest datele sunt de la Banca Mondiala. Nu cred ca taranul mediu e cel cazut sub pragul saraciei.
In China este…Urmaresc China cu foarte multa atentie, dincolo de ce apare prin presa si situatia este asta: o tara frumoasa pe dinafara dar plina de mizerie si cancer social daca te uiti mai de aproape. In statisticile BM nu cred ca scrie ca in marile orase chinezesti copiii sunt dusi in excursie cu scoala sa vada stelele pe cer sau soarele ziua, in afara oraselor, sau ca o baie in apele de langa Shanghai te duce direct in spital, sau de faptul ca raurile Chinei sunt prea toxice pentru imbaiere sau activitati recreative.
Nu scrie nici de faptul ca in orasele chineze nu exista pasari si insecte sau ca pe sute de mii de hectare au disparut toate ramele, viermi si melcii, pamantul fiind ca dupa un atac cu arma nucleara.
Si as putea sa continui asa pe multe pagini. Nu scrie nici de zecile de rascoale taranesti anuale, inabusite in sange de armata, singura grija a guvernului fiind ca aceste rascoale sa nu se uneasca.
Nu se poate compara Romania cu China, social vorbind, din nici un punct de vedere, oricat am forta aceasta comparatie.
Totu este relativ …
Uite din experienta de viata a lu mandel cu echivalentu (in lei) a 100 $:
– 1991-92 : concediu 18 Baile la Felix. Hotel ctgrisa 1 A (cu cada), tratamkent, meniu a la carte, ultimele 10 seri cu cotlet sau cotlet pane, pileala din greu. Dupa concediu 2 saptami de dezintoxicare (fata carne si alcool)
1993-94 : concediu la UGSR Felix, 18 zile, mancare la cantina , ceav bere putin vin si coniac.
1995-96 : concediu la Felix, 18 zile, vila confort 3, meniu la
„sertar” (branza, rosii, parizer si ceapa) un pranz calkdla cel mai ieftin rstuaranta la 3 zile. 2 beri pe zi : una la pranz si una seara.
Sau na alta. Azi un pachet de Kent costa peste 3$ … ca deh accize civilizate!
Azi pretu8rile sunt asa de mari incat cu 120$ e cam greu de trait. I(n anii 90 era un venit nu multumitor, poate nici decent insa era unu „suficient”
Asa ca aia 120 $ in China poate sunt mai muot decat 120 in Romania (excprimati in puterea de cumparare :orez, carne, ulei samd pana la tigari)
@George GMT – poti sa imi explici matale de ce desi in China saracia e asa de lucie, peste tot pe unde ma duc in Europa e plin, da „plin” asta e cuvantul, de turisti CHINEZI. Nu germani, nu americani, nu australieni, nu arabi, ci chinezi.
Si aici nu vorbesc de grupuri de 2-3 ci grupuri de 20-30-50. I-am vazut absolut oriunde m-am dus. La orice hotel mergi, ca mergi in Viena, ca mergi in Sankt Petersburg, ca mergi in Paris, peste tot e plin de turisti chinezi.
Legat de rusi, deja am inceput sa ma plictisesc de povestea asta de doi lei cu organizarea „dezastruoasa” de la Sochi: http://www.flickr.com/photos/43767123@N02
Pai raspunsul ar fi ca sunt +1,3 miliarde, in timp ce europenii, astia din UE parca in jur 400 de milioane.
Pai sunt +1.3 miliarde, dar si numarul de turisti chinezi in Europa e foarte mare. Scuze, dar cand faci check-in la un hotel idn Sankt Petersburg unde o camera e 200 de EUR / noapte iar in lobby ai 50 de chinezi si 10-15 de alte natinalitati, parca nu mai conteaza ca ei sunt de 3 ori mai multi.
Si sincer scena cu restaurantul hotelului care la micul dejun e plin on proportie de 70% cu chinezi, am vazut-o in multe locuri prin Europa.
Am vorbit cu unii care se ocupa cu turismul international si spun ca viitorul e in turistii chinezi. Pentru ca sunt foarte multi si au bani. Asta nu am zis-o eu, ci operatori de turism.
Deci nu stiu de ce se straduie asa de mult occidentalii sa ne convinga de faptul ca in China e mare saracie, aratandu-ne poze din ghetourile lor, in conditiile in care pot sa ma duc in orice tara vestica si sa fac acelasi tip de poze cu saracia de acolo.
Mie treaba asta imi pute a dezinformare crasa pe modelul „daca noi nu suntem instare de mia mult, atunci hai sa convingem lumea ca nici altii nu sunt instare”
A, si as mai adauga faptul ca exact aceeasi mizerie o fac si vesticii de pre Romania. Cand vin la noi nu vad nici un muzeu, nu vad sate frumoase, nu vad natura, nu vad traditii, fac poze doar la gunoaie, tigani si gropi de gunoi dupa care zic ca asta e Romania:
http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/ziaristii-elvetieni-trimit-clujul-in-africa-apa-si-curentul-sunt-un-lux–50816.html
http://www.realitatea.net/gunoaie-cocioabe-de-lemn-si-caini-morti-imaginea-clujului-in-elvetia_745758.html
Din ce in ce mai mult incep sa vad aceasta tactica imputita si la ziarele romanesti, care arunca cu rahat in oricine sunt platiti sa arunce.
Romania nu mai are jurnalisti, nu ami are ziare, ci doar o adunatura de postaci care iau articole din ziarele vestice si le traduc cuvant cu cuvant.
Cristi are dreptate. Nivelul de trai e dat de variatia mare a bunurilor si serviciilor disponibile, costul lor, si cantitatea de asemenea bunuri si servicii pe care cetateanul isi poate permite sa o cumpere. Adica puterea de cumparare. Cu cati bani(cifre)? Asta variaza de la tara la tara. Spre exemplu cu 2000 euro net pe luna greu traiesti in Norvegia, in Franta o duci ok, in Romania esti seful greilor iar in tarile BRICS esti ori stab de partid ori suspect de coruptie. 😀
Bineinteles ca raportul dintre venituri si preturi este foarte important, dar 120$ sunt 120$ pe luna. Nu stiu care sunt preturile in China insa ma indoiesc ca sunt preturi controlate de stat, mai ales la bunurile de larg consum.
George, preturile scad si cresc dupa raportul cerere-oferta. Asta se intampla in Norvegia in jurul a 3000 euro pe luna, in Franta in jurul a 2000 euro pe luna, in Romania in jurul a 3-400 euro pe luna si in China in jurul a 120 euro pe luna. Sunt niveluri diferite. Nu sunt controlate de stat, dar cresc sau scad pe niveluri variind de la tara la tara ca in exemplul de mai sus. Ca degeaba e cererea mare daca cei care cer au in mana 100 de dolari, pretul va scadea ca sa poti sa vinzi la fel de mult chinezilor care au in mana 100 de dolari precum le vinzi norvegienilor care au in mana 3000 de dolari. Altfel nu vei reusi sa acoperi cererea, si te va manca de viu concurenta. Ca mai sunt si altii care vor sa sature cererea, domestici sau din afara, afara insemnand si India si SUA. Daca esti producator american si vrei sa vinzi in China atunci poti sa uiti imediat de cat costa produsul tau in SUA, ca in China la pretul ala putini vor cumpara produsul tau, si atunci cererea neacoperita va fi luata de indianul care vinde acelasi lucru dar pe bani mai putini. Asta cu referire la bunurile de larg consum. Intelegi ce vreau sa zic?
Bre matale te-ai plimbat un pic asa prin UE?! Eu da si cam peste tot preturile la produsele de baza sunt macar cat astea de prin Romania, cu exceptia poate a chiriilor si automobilelor. Un pranz decent la o cafenea pariziana, in buricul targului, este ceva mai omenesc decat in Bucuresti.
Asta cu cererea si oferta era ok in celalat secol pe la jumatatea lui, inainte ca multinationalele sa acaparaze piata.
In tarile civilizate statul ii mai ia la intrebari pe corporatisti si le mai da la cap, in Ro insusi guvernul creste preturile. Te asigur ca 120$ sunt poate echivalentul a 200$ in Ro, dar nu mai mult de atat.
Poate poti trai cu ei, cu un pumn de orez si un bol de tatitei, insa nu-ti permiti o viata in care sa-ti faci cumparaturile intr-un hipermarket si altele asemenea.
Globalizarea economiei inseamna si globalizarea cererii si ofertei, adica a preturilor si din acest motiv Ro va deveni exportaor de gaze romanesti ieftine ramanand in acelasi timp importator de gaze rusesti scumpe.
Apropo de Rusia, intrati pe siteul ziarului Timpul ( din Moldova) dati la search „statistici rusia„ si veti gasi cateva articole cu niste date de-a dreptul oribile. Si date chiar de rusi, nu de altcineva..
Stati linistiti!
Cu toata propaganda vestica cu privire la Rusia – China – BRICS, SUA tot nu a reusit sa stopeze cresterea datoriei sale si nici sa redeschida orasul Detroit.. :))))))))
Retropsectiv, tot asa se spunea si acum 10 ani, ca Rusia chiar se va destrama..
Ar fi interesant sa vorbim de destramarea Rusiei peste circa 50-60 de ani, cand etnicii rusi vor fi minoritari in propria tara.
Cu toate problemele sale, am mai multa incredere in SUA decat in Rusia.
Falimentul orasului Detroit este un semn de normalitate, la fel si pedepsirea primarului la 28 de ani de inchisoare si confiscarea averii, plus condamnarea a inca 30 de slujbasi ai primariei si ai consilului local de acolo. Pana una alta asa ceva nu vei vedea cata-i haul in Romania.
Dar oameni tot au ramas fara joburi..
Oricum, am auzit ca Detroit ul a fost inchis de SUA in semn de solidaritate fata de criza groaznica din Rusia si care pandeste acum si China..
Am mai auzit eu proorocii din astea. Ca s-a zis cu SUA si supereconomia lor, ca UE se va destrama sau va deveni Eurabia, ca in Rusia si China nu va fi niciodata democratie si ca se vor duce de rapa, ca India (si Romania) nu o vor duce niciodata bine, ca se termina petrolul si asa ca s-a zis cu bunastarea tarilor exportatoare, ca va fi dezastru ecologic global, ca actuala criza globala se va rezolva printr-un razboi (cioc cioc in lemn Doamne pazeste) etc etc etc. Sunt atat de multe incat am putea rescrie cartea Apocalipsa mai dihai decat a facut-o Apostolul Ioan.
Sunt mai multi oameni, nu doar noi aici pe forum, care se gandesc la asemenea scenarii. Unii dintre ei sunt chiar politicieni in pozitii de conducere 😀 Scenariile astea sunt posibile, dar nu neaparat probabile. Eu cred ca am putea sa avem incredere si in capacitatea umanitatii de a face lucruri bune, nu numai rele. Nu sunt oamenii atat de inconstienti sau ignoranti pe cat credem noi .
Drag prieten, o certitudine exista. Razboaie vor mai fi. Dar cu globalizarea, lipsa de viziune clara a occidentalilor, imoralitatea promovata de Occident, resursele limitate si poluarea, viitorul pare sumbru pentru occidentali – automat si pentru noi.
Ma tem de momentul in care o grupare jihadista va ataca cu un dispozitiv nuclear „dirty” in New York, de un Kim Jong-un sau de un Pakistan incapabil sa isi gestioneze armele nucleare sau mai rau, complice la exportul de know-how. Ma tem de un default american sau de tensiunile teritoriale dintre Japonia si China.
Un lucru este cert. Lumea se indreapta cu pasi marunti spre incertitudine si riscuri majore.
As vrea sa fac un pariu – aviz amatorilor simpatizanti ai anticrestinului Remus Cernea. Occidentul va decadea si va suferi in viitor. Unde identitatea nationala si crestina dispare, apare extremismul islamic si extremismul drept. Asadar imi doresc o Romania crestina (cum si Polonia este), apta militar si diplomatica in relatiile cu Rusia si China.
Nu suntem singurii care ne gandim la asemenea lucruri. Sunt pe deplin convins de faptul ca occidentalii sunt constienti de riscurile pe care le enumeri, sunt convins ca se iau in calcul planuri pentru evitarea unui worst-case-scenario in caz ca unele din aceste riscuri s-ar transforma in realitate. Nu cred eu ca lumea sta si mananca pufuleti si se uita cum problemele se inmultesc.
P.S. Nu sunt un simpatizant al lui Remus Cernea
constienti tare, de aia imping din rasputeri lutul in deal si fac parade de poponari oriunde e ocazia, bine pazite de jandarmi si de fortele de ordine, de aia promoveaza din rasputeri toate mizeriile morale posibile, pentur binele lor. tu cred ca inca nu te-ai prins cine conduce occidentul si in ce directie.
cred ca dezamagirea infruntata de BRICS se rasfrange si asupra celor care scriu pe acest site. Am o banuiala ca mai demult ii ridicau pe BRICS in slavi si spuneau cat de minunati sunt fata de occident. Nu urasc nici o tabara, dar – cum am spus – banuiesc ca tarile BRICS nu au fost singurele care au trebuit sa revina fortat la realitate si sa-si dea seama ca ”mai e mult pana departe”.
Bre crez ca te inseli un pic cam amarnic! Da-mi tu mie un link in care noi ne minunam de mandretea alora din BRICS si-ti dau o bere… 🙂
Dincolo de analiza, cred ca sistemul este unul ineficiente. Capitalismul si-a aratat limitele si este nevoie de o noua gandire economica globala !
multumesc ca mi-ai dat dreptate. pana una alta asta e problema.
Si care ar fi noua gandire economica globala?-dupa cum pare ne indreptam catre o dictatura a corporatiilor……
din nefericire.
exact, corporatii multinationale care detin monopolul pe segmentul lor de piata si dicteaza tarilor…lucru care nu e bun…de ce tot tip pe aici ca Romania trebuie sa porneasca o politica economica bazata pe autarkyie…trebuie sa fim capabili sa producem toate lucrurile de care avem nevoie si eventual sa mai dam ceva la export, sa mai scoatem un ban…acum nu suntem capabili nici sa ne hranim singuri…
asta este valabil si pentru industria de aparare, sa incercam sa producem cat mai mult in tara…acum nu zic sa facem avioane multirol(desi am putea sa facem un multirol usor dupa modelul korean), aparare balistica, subamrine si alte nebunii…dar in timp putem sa prindem experienta…tot politica asta e urmata si de turcia, si din cate se pare si polonia o ia pe drumul asta…nu vorbesc prostii
Urmeaza dictatura corporatiilor prin tehnologie.
n-o sa le iasa…dar o sa nenorocesca planeta si pe noi. ei se bazeaza pe sistemul economic capitalist asa cum este el acum. crizele se vor repeta tot mai des si vor fi tot mai puternice. vor declansa probabil razboaie si multa instabilitate…revolte…. pana la urma insa nu vor avea ce face si vor reforma sistemul. noi insa n-o sa mai prindem vremurile alea…
Esti pesimist danny Vremea aia nu e departe. Stiu ca suna a cliseu si ca nu e prima oara cand o zic dar tot o zic. Cand eram mai mic si naiv nu intelegeam un singur lucru ca in viitor totul parea sumbru, inchis la culoare, vremea cetoasa sau cu fum, lumini apropae stinse si criminalitate imensa desi tehnologia ajunsese la nivele ametitoare. Androizi capabili de orice sarcina(chiar si cea mai veche meserie!), telefoane cu proiectii holografice, masini cu propusie electrica scoasa din cine stie ce reactoare magice si cate si mai cate. Ori regizorii aia erau niste genii ori e un plan bine pus la punct caci intamplare sigur nu e. Basca, oriunde pe planeta era acelasi lucru singura exceptie facand putinele localitati rurale.