Mai tineti voi minte cum primul Prim-Ministru, al tinerei noastre democratii originale, ne spune in 1990 cum ca industria romaneasca este doar un morman de fiare vechi?! Ei bine era, dar nu toata, ci dimpotriva nici macar majoritatea ei nu se incadra in aceasta descriere mincinoasa. Dar in acelasi timp nu putem sa-i negam domnului Petre Roman anumite calitati de tiganca prezicatoare: fier vechi s-a ales pana la urma din nucleul dur si pilonul principal al economiei romanesti.
Si cum se spune ca frumusetea sau uratenia sta in ochii privitorului, tot asa industria noastra grea s-a transformat incet si chinuitor, in imaginea pe care noii politruci o aveau despre economia romaneasca: fier vechi.
Nu vreau sa caut vinovatii, ci doar sa va prezint cateva cazuri, mai putin stiute despre distrugerea economiei romanesti, intr-un asa hal si intr-o asa viteza cum nici macar sovietici nu au reusit dupa 1945 s-o faca. Dar vom incepe cu descrierea importantei industriei prelucratoare intr-o economie normala, incercand sa va fac cateva comparatii, pentru ca totul sa fie foarte clar si limpede.
Sa luam exemplul industriei de mobila, care desi este conisderata industrie usoara, va fi foarte portivita pentru exemplul nostru. Asadar sa presupunem ca Romania exporta o tona de busteni, iar peste sase luni importa o tona de mobila de buna calitate. Pretul unei tone de busteni poate fi 200-300 de euro, numai ca pretul unei tone de mobila (stiu ca suna grosier, dar am simplificat la maximum), depaseste cateva mii de euro, sa zicem 5000.
Diferenta dintre cei 300 de euro ai materiei prime (busteni) si cei 5000 de euro (pretul mobilei) este data de transport, energie consumata in realizarea produselor, DAR grosul sumei este dat se forta de munca. In timp ce noi am platit salarii mizerabile, la nivelul de 200-300 de euro pe luna tapinarilor, importatorul/fabricantul mobilei/integratorul final al produsului, ofera salarii de 1500-2000 de euro pe luna fortei lui de munca calificate. Si aici nu vorbim doar de cei care lucreaza in mod direct fabrica mobila, ci mai ales de cei care o concept, dar si, extrem de important, de micile firme IMM-uri care au contribuit, pe langa fabrica de mobila, la realizarea acestor produse finite.
In timp ce doi angajam cativa necalificati sa taie copacii, pe salarii de mizerie si profituri foarte mici, aceasta tona de lemn, genereza in cazul unei prelucrari (industrializari) superioare, mii de euro, sub forma unui intreg lant de locuri de munca, bine platite. Acest lucru se numeste PRODUCTIVITATEA MUNCII, si este baza dezvoltarii unei tari serioase, aceasta productivitate sta la baza salariilor si nivelului de trai din Vest sau SUA si Japonia.
Idee de baza pe care trebuie s-o retineti este in esenta foarte simpla: industria prelucratoare, grea sau medie, face ca respectiva economie natioanala sa fie importatoare neta de materii prime, si exportatoare de bunuri finite, cu foarte mare valoare adaugata. Mai exact cumpara materii prime la sume de zeci de ori mai mici decat isi vindea apoi produsele finite, adaugand in acest proces, forta sa de munca bine calificata si tehnologia de ultima ora, cread astfel un mix economic castigator si aducator de bunastare pe termen lung. Acest sistem se numeste lant de productie integrat, iar acest lant genereaza, pe langa slujbele direct productive, si o serie de alte slujbe, in aval si amonte de fabrica integratoare, in domeniul servicilor: alimentatie publica, turism, transport, sanatate, consum, etc. Trebuie insa sa intelegem un lucru foarte simplu: BANII sunt produsi de uzine nu de servicii!
Revenind acum la industria prelucratoare, ea este cea care genereza existenta IMM-urilor. Desi politicienii nostri ne tot explica ca viitorul apartine acestor intreprinderi mici, familiale, cu maximum 20 de angajati, ei uita sa spuna cam ce activitate ar putea presta IMM-urile in Romania?! Adica ce sa produca, cui sa vanda, in ce lant de productie integrat sa intre?!
Mercedes Benz este o companie din industria prelucratoare, care genereza zecii de mii de locuri de munca in IMM-urile pe care le foloseste in productia sa: unii fac stopuri, altii le vopsesc, unii asigura transport, altii fac garnituri, seibi, suruburi, stergatoare de parbriz, sau sigle, etc, idea este ca toate aceste IMM-uri au o productie de subansamble sau servicii pe care firma mare le integreaza intr-un ciclu de productie unitar si cu mare valoare adaugata. Si bineinteles pe langa aceste IMM-uri infloresc servicile.
Dar la noi?! Ce companii de mare anvergura au mai ramas?! Sau ca reformulez intrebarea, ce produse de complexitate medie si mare sunt produse in Romania?! Ce vindem noi, ca produs finit, ca astfel sa avem cicluri de productie stabile si aducatoare de locuri de munca bine platite?! Dacia, Ford si inca cateva, din pacate sunt total nesatisfactaoare.
Acum sa revenim la adevarat Industrie Grea. In anii “80 s-a inceput constructia unui mare laminor de sina grea la Calarasi. Dupa revolutie a fost numit Siderca. Ei bine acest combinat era unul integrat, adica facea exact ce scriam mai sus: primea minereul de fier pe o poarta si scotea sina de profil greu pe cealalta poarta. Poate ca sina de cale ferata nu vi se pare cine stie ce tehnologie, insa va inselati amarnic! TGV-ul francez are la baza nu forta motoarelor sale electrice si calea de rulare, calea de rulare care se refera in primul rand la sina de cale ferata agrea. Exista mai multe tipuri de sina, pentru aliniament (zona rectilinie) sau curbe, cu continut crescut de vanadium sau alte metale rare.
Una peste alta nu este deloc simplu sa fabirici sina de calea ferata mai ales sina grea, cu o greutate pe metru liniar de minimum 60 kilograme.
Romania producea sina, dar nu la acest nivel, Otelul Rosu, inchis intre timp, producea sina usoara, dar sina pentru dezvoltarea si mentententa cailor ferate era scumpa si nu mereu disponibila din import.
Siderca Calarasi a fost o investitie estimata astazi la peste 1,5 miliarde de dolari, combinatul fiind la vremea lui cel mai modern din Europa si o capacitate de productie foarte mare, avand deja antamate contracte pentru export de sute de mii de tone de sina, inainte sa fie dat in folosinta. In perioada sa de apogeu aici se produceau peste 200 de mii de tone sina de cale ferata grea, combinatul avand la dispozitie cele mai modern insatalatii de la acea vreme.
Din pacate Calarasiul a fost una dintre primile victime ale capitalismului romanesc. Combinatul integrat a fost pornit prima oara la mijlocul anilor “70, apoi s-a continuat cu adaugarea altor sectii si utilaje pentru a crea in anul 1990 un combinat integrat de sina grea, unul dintre cele mai moderne si bune din Europa. Apropo de Europa, Siderca era in 1990 doar unul din cele patru astfel de combinate.
Calarasiul avea la baza exact idee pe care am expus-o la inceputul acestui articol: importa prin portul Constanta materii prime, carbune cocsificabil, minereu de fier si alte minereuri neferoase, din Polonia, Brazilia sau URSS, apoi le prelucra in uzinele sale complementare si la sfarsit vindea sina de cale ferata grea, dar si alte produse de inalta tehnologie din siderurgie, aliaje metalice complexe si in general produse siderurgice de calitate si performate superioare.
Din pacate dupa 1990 a inceput distrugerea Siderca, asfel ca pana in anul 2000 combinatul practic sa inceteze sa mai existe. Motivul distrugerii acestei unitati strategice au fost externe, concurenta cu alte combinate, dublata de incompetenta si coruptia poiliticienilor, sau a celor care l-au condus.
Rezultatul?! Romania nu mai pruduce astazi NICI UN FEL DE SINA DE CALE FERATA, tot necesarul noastru pentru caile ferate, Metrou sau linile de tramvai din orase, fiind importat din Franta si Austria, la preturi care v-ar face parul maciuca! Probabil ca v-ati intrebat daca trenurile romanesti ruleaza pe sine din argint?! Bineinteles ca nu, dar, asa cum v-am spus la inceput, sina de cale ferata, desi nu pare, este un produs de inalta tehnologie, care inglobeaza foarte multa cercetare-dezvoltare si metode elaborate de productie. Un combinat care produce sina de cale ferata la nivel integrat, nu se compara ca tehnologie cu SIDEX-ul care produce table pentru autovehicule. Este cu totul alta tehnologie, mult superioara. Asa cum am scris, secretul oricarui tren de mare viteza sta in sina, nu in trenul propriu-zis. Poti pune motoare electrice cat de puternice vrei tu, dar trebuie sa rezolvi fix doua probleme: aerodinamica trenului si muuuult mai important, calea de rulare, iar in cadrul ansamblului numit generic cale de rulare, fundatie, terasament, traverse, sistemul de prindere Pandrol sau Vossloh, sina este pur si simplu cel mai important lucru.
Iar sina se face gandindu-te la rigiditatea/elasticitatea sa, la gradul de uzura, in functie de viteza sau aliniament/suprainaltare. In acelasi timp metalul din care sina este fabricata nu trebui sa fie un bun conductor de vibratii, tocmai datorita faptului ca in fata trenului se formeaza un fel de “val” de inalta sau joasa presiune, care poate genera rupturi in calea rulare, sau sa creeze neregularitati pe suprafata sinei, numita “uzura ondulatorie”, extrem de periculoasa la viteze mari. Asadar o amarata de de bucata de sina in lungime standard de 18 metri este de fapt o capodopera inginereasca, extrem de scumpa…Din pacate producatorul roman de astfel de minuntatie tehnologica a fost transformat in fier vechi.
Asa ca, atunci cand mai auziti politruci care militeaza pentru slujbe multe si bine platite, intrebati-va mai intai de ce le-au distrus pe cele care le aveam, mai exact de ce le-au “exportat” si mai apoi intrebati-va si cum ar putera ei sa realizeze slujbe, fara investiti adevarata in industria prelucratoare, atat timp cat politicienii militeaza pentru slujbe in cadrul servicilor. Adica paznic, lucrator comercial, agent de turism, agent imobiliar, chelnar, barman, bucatar…Cine isi inchipuie ca in Romania se va trai ca in Germania cu astfel de slujbe, ei bine, isi merita soarta.
Si ca o ultima remarca; in 1989 Romania detinea o capacitatea de rafinare de aproximativ 32-34 milioane de tone de titei pe an, capacitate pe care “emanatii” revolutiei au categorisit-o imediat ca fiind muuuult excedentara, nefolositoare si aducatoare de pierderi! Drept urmare rafinariile romanesti au fost inchise, prin capusare (cazul RAFO si numai), una cate una, ajungandu-se astazi la o capacitate de rafinare la 50% din ce era odata, iar aceasta scade in fiecare an.
In acelasi timp UE importa 50% din necesarul de motorina din Statele Unite, dintr-un motiv extrem de simplu: rafinarile europene sunt gandite sa produca in general benzina si sunt astfel in incapacitate de a acoperi cererea de motorina din Europa, in conditile in care peste 65%, cu prognoza pentru urmatorii ani sa ajunga la 85%, din parcul auto este pe diesel. De asemenea modernizarea lor sau conversia capacitatilor de productie, este foarte scumpa, atat timp cat americanii au capacitate de produtie pentru diesel si o pot face foarte ieftin.
Acum ia ghiciti voi pe ce era chitita productia romaneasca de petrol rafinat?! Adica ce producea Romania cel mai mult: benzina sau motorina?! Raspunsul este dureros: motorina!
GeorgeGMT
Eu as interzice exportul de materii prime, putin prelucrate.
Acest lucru este interzis de Organizatia Mondiala a Comertului, fiind considerata o practica anti-concurentiala. Guvernul ar trebui sa sprijine investitile in ramuri economice care sa asigure o prelucrare superioara a materilor prime. Masurile administrative nu sunt o solutie pe termen mediu si lung intr-o economie libera, si de fapt fac mai mult rau decat bine, tinand intreprinderile, care beneficiaza de aceste avantaje, in inapoiere tehnologica. Solutia este in folosirea unei tehnologii avansate, a inteligentei noastre si in inovatie tehnologica, adica exact masurile care au facut din SUA si Germania super-puteri economice. Era limitarile vamale sau administrative a trecut…
Voiam sa scriu multe. Pana la urma noi ne meritam soarta ca noi i-am votat de la Frontul Salvarii Nationale si Ion Iliescu pana la Traian Basescu, Emil Boc, Vasile Blaga, Crin Antonescu si Victor Ponta cu tot alaiul lor de parlamentari si clienti politici.
Eu le-as confisca toate proprietatile, conturile si averile pana la rudele de gradul V si i-as condamna la munca silnica. Care dovedesc ca nu au profitat de pe urma „numelui proieminent” cu care se inrudesc e ok, dar m-as mira. Problema e ca i-am votat si eu pe unii sau pe altii deci sunt la fel de vinovat ca tot poporul asta.
Sa-i iertam ? Nu as vrea asta, ci sa gasim calea de a-i face sa plateasca pe toti. Pe langa asta trebuie sa invatam sa ne reconstruim tara si sa alegem oameni care nu mai promit minciuni electorale. Sa invatam sa aplicam legea tuturor de la presedinte la ultimul copil nascut in Romania la fel, egal si complet, dupa fapta si gravitatea ei.
Adrian Nastase in China ar fi fost executat prin impuscare in cap, organele ar fi fost donate catre spitale pentru transplanturi si averea lui, a sotiei, si a rudelor apropiate ar fi fost confiscata. E rau ? NU !
Dupa nici un an de puscarie domnul Nastase-4-case ranjeste de langa Victor Ponta ca a scapat usor si simplu. un om care face foamea si fura o gaina sa manance face cel putin 2 ani de puscarie plini. E rau ? DA !
Noi l-am votat pe Adrian Nastase asa ca ni-l meritam ca si soarta de colonie economica a Vestului si Estului.
Nu era mai bine pe timpul lui Ceausescu, dar nici acum nu e bine deloc. Sa nu uitam ca multi dintre politicienii prezentului au fost sau au avut rude in esalonul II comunist care il linguseau si il minteau pe Ceausescu. Primul dintre ei si cel mai cunoscut este Ion Iliescu. Credeti ca Victor Ponta e un anonim necunoscut in prezent ? Eu nu cred ca prea se gudura pe langa Ion Iliescu si compania.
te rog nu=i uita pe taranisti .. Su mai ales pe dragul de Ciorbea Limnanrea de la capatul tunelui si pre Emil Maximus Destructor ala cu panseul ca sa ne fie bin dinati trebe sa ne fie mai rau!!!
sa recapitulam imi e greu sa recunosc ca sintem de milenii pusi intro pozitie geografica si geostrategica dezavantajoasa si am fost OAMENI cu toate populatiile iar drept multumire am furato acu sa vedem siderca treaba buna dar cind china a vrut sa ia sina de la noi firma Krupp a sarit de cur in sus sin scurt timp sau razgindit chinezii, ceasca a supralicitat cu industria grea ,cea petoliera si petrochimica peste capacitatea de productie interna de petrol,ciment prea mult pt export da era energofaga pt calitate si sa neglijat implementarea inventiior in productie si a serviciilor , agricultura si neam permis sa facem mai mult decit agricultura cum neau vrut toti asa ca fiind colonie totu se taie cei aia sa facem noi apa grea ,avioane, fabrici de ciment ,de bere etc iar vorba unui usl ist ca statul e prost administrator si trebuie ca statul sa munceasca pt privat adica ei si copii lor din taxele noastre si din salarii noastre de kakat ca cica nu meritam la acelesi preturi can Germania salarii ca acolo ci can est adica de zece ori mai mici da ne meritam soarta ca nu punem mina pe furci ca bulgarii ungurii irlandezii etc asa ca ula industrie civila sau militara sintem slugi pina ne vom ridica si vom zice ajunge fmi politicieni basta deocamdata COLONIE SCRIE PE NOI
Nu statul este prost administrator ci politicienii si cei numiti pe criterii politice. Nu conteaza CE anume se gestioneaza si ci CUM se gestioneaza acea intreprindere (afacere, organizatie etc.) Cand tu pui ca politician nou venit in guvern schimbi drectorul general de la „Romaero” doar pentru ca nu iti place culoarea lui politica (pentru ca nu are NICI O CULOARE politica) si nu te uiti la realizarile pe care le are si la comenzile de subcontractare pe care le-a incheiat, nu te uiti ca a dat de munca la 3 000 de oameni care isi platesc impozitele si asigurarile de tot felul si nu stau cu mana intinsa la ajutorul social sau la ajutorul de somaj, ce poti sa mai zici ?
Am dat un exemplu. Sper sa nu mai fie de actualitate pentru ca m-ar durea nespus de mult mai ales ca METAV s-a inchis, TURBOMECANICA sta sa se inchida daca nu s-a inchis deja etc. etc. etc.
Uitati-va la China … Daca statul in general ar fi fost un prost administrator cum poate China sa aiba o asa de mare crestere economica ? A dat voie sectorului privat sa se dezvolte, IMM dar si mari intreprinderi private, dar are la fel de prospere intreprinderi de stat, daca nu si mai prospere. Acolo insa, orice politician corupt, orice persoana care a mituit sau a fost mituita ESTE CONDAMNATA LA MOARTE SI IMPUSCATA. Orice escroc dovedit ca a delapidat sau a deturnat fonduri financiare oricat de mici in favoarea unei persoane fizice sau in favoarea unui trust mai mult sau mai putin transnational ESTE CONDAMNATA LA MOARTE SI IMPUSCATA, iar posesiunile, averea si continutul conturilor lui, ale sotiei, ale copiilor si ale rudelor care au beneficiat de fapta sa sunt confiscate si transformate in bani pentru a repara paguba creata.
Eu nu i-as impusca, e adevarat, dar nu pentru ca as avea mai multa mila de astfel de INFRACTORI CU GULERE ALBE. Eu i-as condamna la munca silnica pentru tot restul vietii lor, pentru ca astfel de „inginerii financiare” se fac in regim transfrontalier si niciodata nu pot fi recuperate toate pagubele reale, in plus trebuie sterse si urmele, influenta nefasta generata de o astfel de INGINERIE FINANCIARA.
Nu i-am uitat pe taranisti si nici pe Ciorbea care mai de curand este mare senator PeNeLe de capitala. Nici Petre Roman nu sta deoparte ca este deputat de Brasov tot din partea PeNeLe.
Foarte interesant cum se aduna toata clica prorusa. Nu zic ca altii nu ne calca in picioare, dar trebuie sa invatam sa mai spunem si NU, un NU mare si apasat atunci cand ne doare pe toti, atat de mare si de apasat incat sa ii doara in primul rand pe politicieni ca sa nu uite ca ei sunt ANGAJATII poporului roman si nu STAPANII lui si ca orice angajat poate fi concediat sau chiar condamnat si pus sa plateasca paguba daca ne-a furat.
O sa ne ieie straini resursele si nu o sa putem face nimic,veti vedea.Vorba lui jery ”colonie”
Resursele sunt deja concesionate catre OMV pe 99 de ani.
Urmeaza sa fie fortati agricultorii romani sa vanda si terenurile agricole si nu va mai exista nici un roman proprietar in Romania. Fortarea agricultorilor romani sa vanda terenurile deja s-a inceput prin adoptarea impozitului pe venit si pe teren, daca fermele agricole au productie si prin profit financiar realizat din vanzari realizeaza venituri.
In schimb marii detinatori de terenuri necultivate gen Berbecali nu sunt impozitati. Judecati singuri daca aceasta masura a guvernului Victoras Ponta este normala sau constituie sabotaj la adresa economiei nationale.
„O sa ne ieie straini resursele si nu o sa putem face nimic,veti vedea.Vorba lui jery ”colonie”
O sa va ia strainii in primul rand mintile. De fapt vi le-au luat deja daca ati avut vreodata..
E civilizata chestia asta cu respectarea tuturor parerilor, dar in anumite cazuri e greu sa nu injuri interlocutorul.
Resursele vi le iau politicienii votati de voi baaaaaaaaa „batutilor de Dumnezeu” dupa cum zice vorba taraneasca.
Voi stati si va uitati ba cand vi le iau si va plangeti de mila.
Voi ati dat ba resursele DE BUNA VOIE. N-a intrat nimeni cu aramata peste voi sa vi le ia ca in evul mediu. Si culmea romanii de atunci opuneau rezistenta si in conditiile alea…chiar daca pierdeau.
Bulgarii au iesit 100.000 in strada si au dat jos guvernul in 3 zile.
„Urmeaza sa fie fortati agricultorii romani sa vanda si terenurile agricole si nu va mai exista nici un roman proprietar in Romania. Fortarea agricultorilor romani sa vanda terenurile deja s-a inceput prin adoptarea impozitului pe venit si pe teren, daca fermele agricole au productie si prin profit financiar realizat din vanzari realizeaza venituri.”
Urmeaza sa fie fortati boii sa-si vanda terenurile pentru ca au uitat cum se munceste. Ai inteles? In contrapartida cauta-i paia care castiga mii de euro de pe 5 hectare.
Impozitele sunt mari de acord. Tot pentru ca nu faceti ba nimic. Daia sunt mari.
@Adrian ar fi bine daca tot citezi sa citezi tot. O s-o fac eu pentru tine :
„In schimb marii detinatori de terenuri necultivate gen Berbecali nu sunt impozitati. Judecati singuri daca aceasta masura a guvernului Victoras Ponta este normala sau constituie sabotaj la adresa economiei nationale.”
Problema este ca in acelasi timp piata romaneasca de alimente de natura animala si vegetala geme de produse importate cu calitate precara, pentru ca nu exista un control real al calitatii produselor de acest gen si nici taxe de protectie a producatorilor agricoli romani. Subventii ? Sa fim seriosi …
@Adrian ar fi bine sa ajungi sa vezi ce inseamna sa faci agricultura intensiva si de calitate si ce costuri implica acest lucru. Un solar se cumpara cu 10 – 30 de euro/mp de teren acoperit, iar o sera ajunge si la 150 de euro/mp de teren acoperit.
Sa pornim numai de aici si sa incepem sa adaugam combustibili, uzura utilajelor, mana de lucru (care este destul de scumpa si „la tara”), depozitarea, prelucrarea pentru vanzare etc.
E usor sa spui „BA SUNTETI PROSTI CA NU MAI STITI SA DATI CU SAPA !”
@Adrian tu ai dat in primavara asta cu sapa ? Ai facut taierile la vita de vie in primavara asta ? Ai facut plantarile de legume de primavara asta ? Stii ce inseamna sa ai negru sub unghii de la balegarul imprastiat pe camp ?
EU DA !
„E usor sa spui “BA SUNTETI PROSTI CA NU MAI STITI SA DATI CU SAPA !”
@Adrian tu ai dat in primavara asta cu sapa ? Ai facut taierile la vita de vie in primavara asta ? Ai facut plantarile de legume de primavara asta ? Stii ce inseamna sa ai negru sub unghii de la balegarul imprastiat pe camp ?
EU DA !”
Ca fapt divers chiar stiu. Viata de vie am taiat-o, legat-o si ierbicidat-o. Ca nu aveam timp de motocultor. Asta inca 2-3 ani maxim pana se dezvolta bolta si renunt la vie. Sa-ti dau dimensiunile pentru bolta ca sa intelegi ce productie o sa am raportat cu cheluielile? Dar asta e asa de hobby si decor, daca ala poate fi numit hobby la dimensiunile alea. Ca nu ma omor nici cu vinul si nici nu-l vand, ca nu de acolo vin banii. Asta asa ca m-ai intrebat de vie.
Si daca nu faci bani cu ea, nu se merita sa ai vie, decat decorativ.
Vad ca ai si vie si legume si….Daca vrei sa-ti cultivi hrana sanatoasa, sunt perfect de acord. Plus ca munca fizica e si un sport rentabil. Dar daca vrei sa scoti bani din 3 hectare cultivand de toate…whatever, fiecare cu calculele lui.
Mi-am pus la punct si livezile de pomi fructiferi.
Tot ca fapt divers, asa doar pentru tine ca tot bravezi tu pe aici cu balegarul de sub unghii, pot sa-ti spun ca mi-am inceput cariera de la 4 ani. Am fost pasarar, porcar, vacar, agricultor, salahor in paralel cu cei 16 ani de scoala pe care i-am facut.
Sa-ti explic ce inseamna ce iei peste ochi o coada plina de balegar de la o vaca in timp ce le faci curat?
Intre timp am mai evoluat la capitolul mijloace de productie.
Toata munca si scoala aia m-au ajutat sa vad ce se poate face.
Ce au facut toti romanii plecati afara cu gramezile de bani? Si-au construit (sau cumparat)case la preturi enorme, care genereaza chetuieli si nu produc nimic. In loc sa investeasca in mijloace de productie si ar fi venit si casele ulterior. Si sa CASTE OCHII CE CULTIVA.
Asa ca da BOII care au uitat cum se munceste vor fi fortati sa vanda terenurile.
„@Adrian ar fi bine daca tot citezi sa citezi tot. O s-o fac eu pentru tine :
“In schimb marii detinatori de terenuri necultivate gen Berbecali nu sunt impozitati. Judecati singuri daca aceasta masura a guvernului Victoras Ponta este normala sau constituie sabotaj la adresa economiei nationale.”
Vroiai sa-ti mai dau un exemplu legat de vina pe care o poarta romanii fata de ei insisi? Cine l-a ales domnule pe Victoras? Toti promit cresteri de salarii si pensii. Nimeni nu promite scaderea taxelor si impozitelor.
„Problema este ca in acelasi timp piata romaneasca de alimente de natura animala si vegetala geme de produse importate cu calitate precara, pentru ca nu exista un control real al calitatii produselor de acest gen si nici taxe de protectie a producatorilor agricoli romani.”
Taxe de protectie a producatorilor romani? Asa vrei tu sa concurezi pe piata?
Problema sunt taxele si impozitele mari pentru care n-am vazut sa fi iesit vreunu in strada. Dar va pricepeti sa va plangeti de mila. Doar pentru pensii si salarii.
Ati iesit sa protestati (voi astia cu sere, daca esti intr-adevar un proprietar de sere.) si n-am vazut eu cumva? Nu cred. Ca am vazut ca v-au distrus cu impozitele la sere. Pai atunci voi sunteti de vina.
Si oricum amesteci lucrurile. Aia care muncesc o s-o duca si mai greu, dar nu vor muri. Boii de care vorbesc eu, sunt deja morti. Iti arat eu localitati intregi.
Orice tara care are o anumita ramura economica dezvoltata va impune taxe vamale de protectie pentru importul de produsele finite din acea ramura pentru a stimula consumul intern si exportul si pentru a descuraja importul. In Romania ar trebui sa avem taxe vamale de protectie pentru produsele agricole si alimentare de orice fel intrucat suntem o tara cu mare productie agricola. Taxele vamale de acest gen care existau pe timpul lui Ceausescu au fost inlaturate, fapt care a condus la inundarea pietei interne cu produse agricole si alimentare (teoretic) similare cu cele produse intern, dar care sunt foarte slabe calitativ daca nu chiar daunatoare. Mai mult, aceste produse au venit la pret de dumping si sunt sustinute astfel.
In acelasi timp puliticienii (sau politrucii) nostri impoziteaza suprafetele de teren pentru productia agricola si alimentara atat vegetala cat si animala fara a acorda nici un fel de subventii (daca 1 RON/litru de carburant consumat in agricultura tie ti se pare subventie …) cand TOATE celelalte state UE asigura subventii pentru agricultura care acopera intre 30 si 80 de procente din costurile de productie. Impozitul nu se suprafetelor de teren care sunt lasate in paragina pentru ca proprietarul crede ca undeva in viitor (la Pastele Cailor sau la Sf. Asteapta) acestea vor putea deveni terenuri de constructii (vile, autostrazi, sateliti geostastionari etc.)
Fermierii vor ajunge sa vanda terenurile pe care mai sunt proprietari pentru ca nu vor putea sa concureze cu culturile hidroponice si nici cu carnea facuta din celuloza amestecata cu COLORANT IDENTIC NATURAL si AROMA DE CARNE (meat flavor).
Pana una alta Romania este invinuita de productia interna a Germaniei de castraveti cu E-COLI (dobitocii nici nu concep sa spele legumele inainte de a le pune in farfurie) si pentru laptele cu „aflatoxina” (se pare ca francezul Pasteur nu intamplator a inventat procesul de pasteurizare – incalzire de foarte scurta durata, pana la 5 minute, a unui produs alimentar la 95 de grade Celsius urmat de racirea brusca la temperaturi cuprinse intre 1 si 4 grade Celsius tot in maxim 5 minute) si ministrul Ponta-ficat al agriculturii nici macar nu cerceteaza problema ci doar emaneaza comunicate.
Toti romanii ne meritam puliticienii actuali. Toti suntem vinovati pentru ca ei exista. Trebuiau eutanasiati de mici cand erau inca in campanie electorala.
„De ce-ati ajuns in Parlament
Si n-ati murit in campanie ?”
… de la niste clasici in viata (cine stie cunoaste) …
Atat cat cunosc eu din psihologia multimilor, va zic cu mana pe inima: ai de sus n-o sa lase niciodata ciolanu’ de bunavoie, iar cei care mai au o farama de romanism in ei si ar dori sa faca ceva schimbari vor fi neutralizati rapid de haita.Ca de obicei asa cum o demonstreaza biata istorie va fi nevoie din nou de incordarea muschilor natiunii si de ridicarea sarmanului popor la lupta impotriva oranduirii care ne impileaza de 20 de ani.Trebuie sa curga sange din nou iar oamenii care vor dori a conduce trebuie sa treaca cred eu printr-un sistem eficient de selectie.Ca sa iau carnetu sau un biet permis de aer comprimat trebuie examen.La fel ar trebui sa fie si cu cei care doresc sa aplice politici de orice fel in societate.Acum suntem condusi de hoti si lichele.Dupa Noua Revolutie , in care eu personal cred, va fi randul nostru , al poporului sa-i controlam pe cei care trebuie sa gestioneze tara si relatiile ei interne sau externe. Si cine crede ca schimbari in bine semnificative vor apare de la sine in societatea noastra e inca un naiv!Trebuie sa-i lovim!
Dupa cum se prezinta situatia nu cred ca Romania Mare va implini mai mult de 100 de ani de existenta,din 90 si pina in prezent cimpan,,zeii” neamului au distrus tot,industrie,agricultura,sanatate,armata,mai mult,se duce o politica de anihilare a indentitatii nationale. Cineva zicea ca ,,pentru a distruge un popor si a-l supune,este suficeint a-l renega,a-i distruge miturile,traditia,istoria si credintele”. Oare ce se va alege de aceasta tara?