Editorial – Ministrul apararii: “ Domne stati linistiti, pe timp de pace putem sa va aparam de orice dusman!”

Intr-o declaratie facuta catre Agerpres, domnul Mircea Dusa ne anunta doua lucruri importante: primo, pretul re-resaparii unui 21 Lancer este de doar 6 milioane de lei, iar odata deshumat, adica odata ce i s-a refacut resursa, mai poate zbura linistit inca zece ani. Dar ( deci secundo), declara domnul Dusa, nu este nevoie ca prea multe MIG-uri sa vada Aerostarul pe dinauntru si asta deoarece avem suficiente astfel de avioane cu resursa berechet! Mai clar si folosindu-ne de cuvintele domniei sale: “la momentul actual, Fortele Aeriene Române au în înzestrare un numar suficient de avioane MiG-21 LancerR aflate în resursa, acestea fiind capabile sa îndeplineasca misiunile pe timp de pace ale acestei categorii de forta.”

images

Asadar se pare, inca nu suntem siguri, ca Romania este in continuare, asa cum era pe la inceputul secolului XX, deschizatoare de drumuri in aviatia militara, MApN-ul inventand aviatia militara pentru timp de pace! Trebuie sa recunoastem ca acest lucru este cel mai probabil unic in lume: sa-ti cumperi, sau sa posezi avioane de vanatoare supersonice, dar care pot actiona intr-o maniera multumitoare doar pe timp de pace!

Mai clar noi vom avea o avitaie militara pacifista, iar la cum sta dotarea si in alte ramuri militare, putem sa dezvoltam acest concept nou, de capacitatii militare care pot actiona doar pe timp de pace si asupra…tancurilor romanesti, ca doar nu crede cineva ca T-55-urile noastre sunt pentru razboi! Ca ce Doamne iarta-ma sa faci cu acele tancuri ante-diluviene intr-un razboi serios?!

Iar daca ne aruncam un ochi spre „falnica” noastra flota, poreclita militara, observam ca MApN-ul are iarasi dreptate: avem nave de lupta care pot opera, nu toate, si nu pe mare agitata, doar pe timp de pace. Un calcan, un barca somaleza, etc

Asadar Romania este de fapt foarte mandra posesoare a unor intregi segmente ale fortelor sale armate care pot functiona doar pe timp de pace?! Pai la ce le mai tinem sub forma de Armata, daca in caz de razboi, apelam…chiar bre, da in caz de razboi ce facem?! Adica pe langa vrajeala cu vine NATO si ii ia de par pe aia raii…pe bune, ce facem bre?!

Dar pana la urma nu ar trebui sa fiu deloc ironic pentru ca am credinta ca Ministrul Apararii nu a fost deloc superficial, ci dimpotriva a tras, atat cat a putut si cat i-au permis obligatile politice, un semnal terifiant de alarma: aviatia romana nu poate in nici un fel sa-si faca datoria pe timp de razboi, nu-si poate apara tara sub nici o forma! Nu cred ca spus-o cu inima usoara, insa cine are urechi sa auda, cine are minte, sa ganeasca! Cel putin este primul oficial cu un astfel de rang care a spus adevarul!

La ce ne trebuie noua, sau oricui altcuiva o armata pe timp de pace?! Pai conform cu toate legile razboiului, o armata puternica pe timp de pace iti garanteza sau macar iti permite sa speri ca vei avea vremuri de pace si ca acestea vor fi cat mai lungi posibil.

Bineinteles ca le-am auzit deja pe toate si le-am comentat, ba ca suntem membrii NATO, asa ca sa fim linistiti, de parca a existat in istoria omenirii vreo alianta nemuritoare, ba ca vremurile s-au schimbat si o armata regulate clasica nu mai este necesara, etc, etc Ceea ce uita apologetii acestor idei este faptul ca ei nu fac decat sa caute o justificare starii jalnice in care ne aflam, adica incercam sa ne creem un confort intelectual, ignorand de fapt problemele acute pe care le avem in domeniul apararii, mintindu-ne singuri ca situatia nu este deloc atat de proasta. Ori acest sistem de gandire se mai numeste in popor “ capul strutului in nisip”!

China se inarmeaza, Rusia face la fel, Australia construieste doua distrugatoare, in principal pentru as pastra capacitatea industriala in domeniul militar, tarile arabe se inarmeaza, sistemul economic se modifica, dincolo de ce am invatat noi in scoala, intrega lume se schimaba, relatile de putere basculeaza catre noi actori principali si noi zone geografice, batalia pentru resurse se acutizeaza, iar noi romanii stam relaxati: NATO, nu se mai fac razboaie, si alte bazaconii.

Orice crestin cu ceva carte stie un lucru foarte clar: natura umana nu se schimba, asadar avem foarte putine motive sa credem intr-un secol XXI pasnic si guvernat de alte legii, decat cele ale fortei, care au guvernat omenirea inca de la inceputurile ei, astfel ca mergand pe idea ca noi avem o forta militara capabila sa-si indeplineasca misiunile doar pe timp de pace, ajungem la concluzia ca in viitor Armata Romana, va avea exact acelasi rol pe care il aveau in armata imperial romana trupele auxiliare din statele vasale: practic vom oferi contingente de infanterie usoara aliatilor nostri, neavand insa posibilitatea sa dispunem de o armata serioasa si capabila sa-si apere singura tara, sau macar sa poata garanta unui eventul agressor pierderi masive. Astfel vom deveni usor santajabili, nu numai pe probleme economice (vezi sistemul bancar si industrial) dar chiar si pe teme fundamentale de siguranta  nationala. Nu stam “mumos” te lasa aliatii singur in gura oricarui vecin dubios si cu pofte la tine.

 

 

Via Aviatie Magazin

 

 GeorgeGMT

 

19 comentarii:

  1. E bine ca avem cu ce „lupta” pe timp de pace…

    In caz de razboi stam si asteptam sa vedem ce se intampla, adica daca NATO sau UE intervin pentru noi sau nu. Simplu!

    Eu zic sa ne desfiintam si statul, ca doar ne poate conduce si UE, ca au parlament si tot ce le trebuie.

  2. Macar dom’ ministru a zis un adevar -ARMATA ROMANA ESTE OK PE TIMP DE PACE! Putem sta linistiti atat timp cat suntem pe pace, dupa, vedem noi, punem de-un par si-un retevei! Da’ totusi, ceva nu se potriveste…Pai mai deunazi spunea ca resursa Lancer-elor e pe duca si-n maxim 2 ani, pa si-n cimitirul elefantilor cu ele. Ha, o fi greseala de exprimare!? Bine, n-am inteles noi, da’ care-i marea fortza aeriana -FORTA FIE CU EI? Precis alea 300 de MIG-uri nemodernizate gasite de gagica aia ea stie unde, la care se-adauga vreo 200 de IAR-uri 93/99, un numar nedefinit de MIG-15/17, L-29/39 si cireasa de pe tort, MIG-urile 29 foste „Kogalniceanu” in tinerete +SNIPER-ul de la Muzeul Aviatiei. Eee, asa mai da fortza! Doar 6 milioane de lei resaparea Lancilor per bucata!!?? Uauuu! Daca-s lei vechi imi permit sa platesc si eu unul din salariu, cu conditia sa-mi treaca initialele pe deriva -dupa model sovietic in WW II, gen „de la colhoznicii din X pentru aparatorii cerului patriei”. Vrajeala marca D (2D, conform declaratiilor) ca astazi este 1 Aprilie…

  3. Asta-i pe principiul „daca nu ne ataca nimeni ai batem pe toti”.Willkommen in Romanien.

  4. Un articol de pe „Le Monde” afirma ca Dassault e in tratative cu guvernul Romaniei pentru constructia unei uzine de componente pentru Rafale. Dupa ce francezii au declarat că sunt gata să dezvolte cu firme malaeziene relații de lungă durată, în ceea ce privește programele industriale civile sau militare, iata ca si Romania intra in vizorul lor.
    La baza acestei decizii stau incertitudinele din ce in cemai mari asupra viitorului lui F35, fapt ce forteaza Romania in luarea unei decizii privind noul multirol.
    Detaliile acestui contract nu au fost facute publice, dar Le Monde afirma ca ar fi vorba de 48 de avioane pentru Romania in urmatorii 10 ani, la un pret extrem de avantajos, ca urmare a realizarii de componente in tara. Succesul lui Renault in Romania ar fi fost de asemenea un factor important.
    De ce tace Dusa !?

  5. Foarte tare. Make love not war. Iubiti-va pe tunuri! Pass the joint. Dusa, seful Misterului Apararii Nationale. 🙂

  6. Decat sa se cumpere jafurile alea de F 16A mai bine sa se resapeze obositele de MIG21Lancer.Din pacate nu scapam de alea.

  7. Unde este logica in rationamentul acestui ministru de reazboi? Cine ar fi trebuit sai explice individului ca „Si vis Pacem, Para Bellum”, si ca armata e tocmaii garantorul timpului de pace de care acesta vorbeste.

  8. tavarisci rapid invatati gavarit parusky sferele de influenta sau impartit iarasi daia sau retras yankeii de la deveselu si neau lasat in bobonetu gol sanki corea de nord

  9. George, o sa facem ceea ce am facut de obicei, dupa o serie de infrangeri o sa tradam aliatii si schimbam tabara Suntem specialisti in asta si daca ne uitam putin in urma putem observa ca Germania nu a uitat tradarea noastra Hai sa vedem investitiile si relatiile lor cu Polonia, Ungaria, etc de dupa 90, versus relatia cu Romania.

    • @spiridon

      Tarile isi pot schimba aliatii dupa cum doresc sau sunt nevoite sa o faca, termeni gen „tradare” nu au a face desi unii ii folosesc ca argument emotional. Oricum nu eram singurii care cautau sa iasa din alianta cu germanii. Din cate stiu eu Ungaria o lua pe acelasi drum si atunci germanii cand au aflat n-au stat pe ganduri si au intrat peste ei cu forta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *