Editorial – NATO pro si contra!

MOTO:

Daca te ajuta Dumnezeu sa ai o casa cu piscina si un copil mic, ai doua variante: ori imprejmuiesti piscina cu un gardulet, sau ii pui o plasa deasupra, sa nu cumva sa cada ala micu’ in apa, sau, daca te duce capul si ai ceva curaj, il arunci pe ala micu’ in apa, pustiul invata incet, incet sa inoate si ai scapat de problema, intr-un mod foarte benefic pentru pusti: niciodata in viata lui nu-i va fi frica de apa si mai mult decat atat, va capata incredere in el insusi.

 

Cand in 2004 Romania a fost admisa ca membru in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, multi romani, printre care si eu, au fost siguri ca insusi Dumnezeu in persoana ne-a pus pe cap! Am gandit atunci ca in sfarsit suntem si noi in randul lumii Occidentale, siguri si aparati de cea mai smechera organizatie militara de la inceputul lumii incoace.

Ma si gandeam cu placere la ce dotare va avea Armata Romana, la ce avant il va lua industria nationala de aparare, etc, etc. Acum, dupa opt ani si ceva mai multa experienta, dupa ce am avut ocazia sa vizitez in ultimele saptamani cateva facilitati militare de productie, care intre noi fie vorba nu mai sunt nici facilitati si nici de productie, ma gandesc serios ca in 2004 habarnuaveam ce imi doream.

Cum chinezii sunt un popor intelept, ei stiu foarte bine ca trebuie sa fie extrem de atent ce iti doresti sa nu deie dracu’ chiar sa se intample!

Tot acum imi aduc aminte ca unul dintre cele mai aprige si corecte (cel putin asa parea atunci) argument in favoarea NATO era, culmea, tocmai bugetul apararii, care cica daca nu am fi intrat in Alianta ar fi trebuit sa fie incomparabil mai mai mare. Intrebarea care poate fi pusa de cineva care nu prea le are cu militaria sau bugetul Armatei din ultimii ani, ar putea fi: mai mare decat ce?! Decat astia cinspe centi pe care ii cheltuim acum?!

Adica am fi cheltuit un dolar intreg pe dotarea Armatei?! Doamne Dumnezeule ce grozavie  s-ar fi putut intampla! Bine domne ca am avut noroc…

Acum redevenind serios, ma intreb daca intrarea in NATO, din punct de vedere strict militar, nu ne-a facut mai mult rau decat bine?! Adica daca ramaneam noi intrucatva mai neutri asa, precum Suedia de exemplu, oare ai nostri politicieni ar fi fost ceva mai apti mintal sa priceapa ca o armata decenta este o stricta necesitate si nu un lux?! Ar fi priceput ei oare ca o industrie militara seriosa si sanatoasa ar fi avut un efect benefic extraordinar in economia noastra?!

In principiu foarte putin probabil, ca tot in principiu prea putini dintre alesii nostri dau semne clare de inteligenta, macar la nivel de ameoba, dar adaca totusi ar fi dat?!

 

Zona tampon

Daca nu am fi fost membrii NATO, prin vointa noastra, oare am fi fost in pericol de a fi invadati de Ucraina sau de Rusia?! Daca ne uitam putin prin lume si studiem si ceva istorie, am ajunge probabil la concluzia ca Romania ar fi fost de facto o zona tampon, intre zona de influenta rusa si cea Occidentala. Ori cu totii stim ca din astfel de asezari geopoltice poti avea enorm de castigat, bineinteles cu conditia elementara sa te duca si mintea un pic.

Stiu ca suna…revolutionar, insa ce s-ar fi intamplat daca eram membrii ai UE, fara o implicare militara in NATO?

Pai in primul rand am fi avut o mult mai mare libertate de miscare. Am fi putut cumpara armament din Rusia si China, am fi putut avea colaborari economice sustinute cu cele doua tari, iar o zona tampon are si ea atributele sale pozitive. Astfel am fi putut mult mai usor jongla cu ambele tabere, fiecare avand nevoie de noi, sau macar ca nu le-am fi fost indiferenti. Nici una dintre ele nu si-ar fi permis sa se rasteasca prea tare la noi, de raul celeilalte, iar pe principiul: “daca eu nu o pot avea, macar sa nu o aiba nici celalalt!”, poate, zic doar poate, am fi fost astazi mult mai bogati si mult mai respectati in zona.

Ganditi-va doar la importanta crescanda a Marii Negre si Caucazului, zone fata de care Romania este,  istoric si economic vorbind, legata, ganditi-va la traseele rutelor energetice, ganditi-va la investitile pe care, zic iar poate, ambele parti le-ar fi facut in Romania. Daca trageau rusii o conducta si incepeau sa extraga petrol din Marea Neagra, in contrapondere si occidentalii, ar fi facut investiti aici in proiecte paralele, numai si numai ca nu cumva unul dintre ei sa-l elimine pe celalalt din zona.

Pozitia geografica a Romaniei este foarte avantajoasa pentru tranzitarea sa de catre marile magistrale energetice din regiune, pentru comertul maritim cu nave de mare capacitate, sau transportul fluvial. Romania detine cel mai important port din zona Sa geografica si poate oferi o vasta retea de infrastructura rutiera si de cale ferata.

In momentul in care de bunavoie ne-am aliniat uneia dintre parti, in mod automat s-au intamplat doua lucruri: am pierdut oportunitatile oferite de cel de-al doilea partener si mai mult decat atat, ne-am atras si neprietenia  Rusiei, mai ales ca acum suntem cam obligati sa jucam dupa cum ne canta aliatii si prietenii nostri vestici. Ori déjà s-a vazut, ca pe langa idiotenia noastra neaosa, nici noi nostri amici nu ne-au tratat chiar cu prietenie.

Pur si simplu noi suntem in situatia unui client captiv, care nu are deloc posibilitatea sa-si schimbe furnizorul, indiferent de conditile care ii se ofera. Ni se spunea, inainte de a fi membri ai Aliantei, ca americanii vor lupta pentru noi, abia atunci cand vor avea ce apara pe teritoriul nostru, adica abia atunci cand investitile lor si ale europenilor, vor fi substantiale.

Iar acum am ajuns in situatia in care toata economia noastra este a lor, iar intrebarea, retorica desigur, care se poate pune, este pentru ce ar trebui noi sa luptam?! Sa le aparam lor propietatea?!

 

Siguranta nationala

Din pacate acest scut Nord-Atlantic ne-a facut foarte slabi. Iluzia ca odata intrati in NATO lumea, cu toate pericolele ei, este un capitol inchis pentru noi, ca nimeni niciodata nu ne va mai putea face ceva rau, ne-a adus astazi in pragul disolutiei militare. Iar ideea ca suntem in siguranta, este cu totul si cu totul falsa!

Niciodata nu esti in deplina siguranta, niciodata nu te poti baza pe altul mai mult decat pe tine insuti! Cum va arata Romania peste 50 de ani, fara armata, fara industrie militara, fara o economie in care parerea nostra sa conteze, fara capacitatea de a-si negocia singura enormele avanatje date de Dumnezeu?

Am fi putut noi oare sa fim altfel?! Ar fi putut Romania sa ramana neutra, militar vorbind, la confluenta atator interese mari si a atator sute si sute de miliarde de dolari, in hidrocarburi si rute comerciale?! Probabil ca foarte greu, insa nu pot sa nu remarc infinitele aproape avantaje pe care le-am fi putut obtine, daca am fi avut curaj si politicieni de rasa.

Revenind insa la ceea ce este si nu la ceea ce ar fi putut fi, constatam astazi ca sub lozinca: “Suntem in NATO!”, s-a hotarat, sau poate doar asa cred ei, ca o armata proprie bine articulata si bine dotata, dublata de o industrie militara competitiva si capabila sa asigure un numar mare de echipamente produse aici, sunt mofturi, sau oricum nu neaaparat necesare. Ca doar suntem in NATO!

Problema unei astfel de filosofi, este ca istoria ne invata ca nimic nu este etern, ca atunci cand esti si mic si slab, mai mult ca sigur vei lua bataie candva. Nu te poti duce peste tot insotit de fratele mai mare, iar cand vei fi prins singur, s-ar putea sa-ti para foarte rau ca nu ai facut si tu un sport  mai sangeros in scoala, si te-ai limitat doar sa scoti limba la Ala mare si rau de dincolo de gardul tau.

Iar o alta problema este faptul ca, desi sa vinzi la fier vechi o intreaga industrie si o intreaga armata nu este mare lucru, oricine il poate face usor, sa te apuci apoi sa reconstruiesti capacitati de productie sau chiar sa te apuci din nou sa-ti dotezi si pregatesti armata corespunzator, este cu adevarat un lucru aproape imposibil. Am mai incercat acest lucru in anii “40, cu cat succes s-a vazut. La fel si in 1916, prost echipati si prost condusi, cel putin la inceput, am pierdut pe mana nostra batalii pe care in mod normal ar fi trebuit sa le castigam.

Incapabili sa invatam din istorie, o tot repetam. Am avut noroc pana acum, de am ramas cu tara intreaga, macar  intr-o anumita masura, dar nu ne garanteaza nimeni ca vom avea noroc si data viitoare.

Mereu nauci, mereu improvizati, niciodata seriosi, ne taram prin istorie sperand mereu ca cineva ne va apara, punandu-ne mai tot timpul nadejdea in altii si nicodata in noi insine. Semanam din ce in ce mai mult cu acei tarani, care atunci cand au venit apele peste ei, stateau foarte relaxati la tejghiaua carciumii, cu un paharel in mana , in timp ce jandarmii si militari le scoteau apa din case sau construiau baraje de saci de nisip.

Aceeasi mentalitate de a lasa pe altul sa-ti tina partea, in loc sa fii tu insuti sigur pe tine, pentru ca nu exista ajutor mai eficient si mai bun, dacat ajutorul pe care ti-l dai tu singur, atunci cand viata si vremurile te pun la incercare.

Sa ne ajute Dumnezeu sa ne trezim cat mai curand, insa din pacate ne comportam din ce in ce mai  mult ca un animal tinut la Zoo prea mult timp, un animal care si-a pierdut instinctul de libertate, care s-a obisnuit sa fie hranit la ore fixe, uitand pur si simplu cum sa-si gaseasca hrana singur. Iar cand ingrijitorii vor disparea, cand gratiile se vor rupe, vom ajunge din nou in jungla economica si militara a lumii, cu totul nepregatiti sa facem fata de unii singuri greutatilor si amenintarilor unei vieti independente.

Ne-am obisnuit sa asteptam mereu cate ceva de la cineva: de la NATO securitate, de la UE fonduri, de la Guvern pensii si ajutoare sociale, etc, etc. Noi insine nu ne respectam ca oameni liberi si stam tot timpul cu mana intinsa. Atunci de ce ne mai miram ca nici aliatii si neamurile noastre din UE nu ne respecta?!

Respectul vine intotdeauna numai pe baza muncii tale, a capacitatii de ati lua soarta in propriile tale maini, de a munci singur pentru mai binele tau, te a fi gata oricand sa-ti aperi tu familia, nu sa astepti sa vina vecinul sa ti-o apere. Pana cand romanii nu vor gandi liber si nu se vor comporta cu adevarat ca oameni liberi, nimeni nicaieri in lume nu ne va lua in serios si vom fi mereu blestemati sa fim condusi de aceasta specie de omida daunatoare, numita politicianul de Dambovita!

 

GeorgeGMT

52 de comentarii:

  1. Stim cu totii cat de suparati sunt rusii ca Romania vrea sa-si instaleze scutul american care ar reprezenta o amenintare la adresa securitatii ivanilor, practic tot sistemul lor de atac/amenintare bazat pe rachete intercontinentale n-ar mai valora mare branza.

    Bunnnn, eu m-am gandit asa, hai sa le facem o propunere rusnacilor care sa fie avantajoasa ambolor parti…rusii sa-si retraga armata din Transinstria si sa lase R Moldova sa se uneasca cu Romania iar noi sa renuntam la instalarea scutului antiracheta.

    • Tu presupui in mod gresit ca noi am avea ceea ce se cheama in literatura de specialitate:’ clasa politica responsabila! N-avem bre, asa ca cine dracu sa negocieze?! Pai ce tu il vezi pe Crin in rolul lui Bratianu, cand ai nostri au refuzat sa evacueze o parte din Transilvania?! 🙂 🙂

    • Sunt manipulari si pretexte !
      Rusii folosesc asta sa-si justifice cheltuielile militare ( daca se misca bine proiectele de gaz daca se da drumu la Nabucco si se pare ca se misca ceva si o sa fie cucerit -e termenul corect – Iranul cu resursele lui de petrol …… va fi vai de curul rusilor – o sa le tremure izmenele la fiecare stranut al chinezilor ), crezi ca convine cuiva rusi si americani sa nu mai aiba pretexte ….. si oricum Transnitria nu o negociem noi ( pe noi nu ne baga nimeni in seama ) ei negociaza si se pare ca se mai baga si nemtii in seama da nu stiu cat sunt luati in seama ! sa fim seriosi voi nu ati auzit ca la un moment data zicea ceva oficial rus ( nu mai stiu exact cine de vreo 3-4 ani ) domne am accepta scutul din Romania daca ne punem si noi acolo rachete …. adica noi si americani hotaram unde ne punem rachete fara sa ne intereseze parerea Romaniei, adica pe teriotriul nostru negociaza ei ….. cam asa stau treburile

  2. Nea George, uiti, sau omiti un lucru…Romania nu a fost admisa in NATO…Romania a fost introbagata cu forta de Franta , care atunci chiar ne avea la inima , prin persoana presedintilor JAques si cu Raq..Nu ne-au bagat ei de importanti ce eram, ci pentru tot de o zona tampon aveau nevoie…de ce sa se distruga Germanika si alte tari civilizate, cind se poate lupta pe teritoriul Romaniei, Poloniei, etc…Noi avem experienta la chestiile astea, ca avem o intreaga istorie in spate la pirjolit pamintul, otravit fantanile si ars satele…Numai ca acum noi aplicam politica asta pe timp de pace,si plecam in bejenie in alte tari…Din pacate tot pentru noi…

  3. Georgica, fa bre ceva cu saitu ca nu pot sa postez, de doua luni ma chinui sa postez si abia azi am reusit….mai umbla pe la piulite, mai masoara cu bolobocu sau cu subleru sa vezi daca ii cineva pe fir de nu ma lasa sa scriu 🙁

  4. Aveau nevoie de mai multe state care sa le aprobe intentiile razboinice. Suntem masa de manevra pentru cei care chiar obtin beneficii prin actiuni plitice si militare. Noi? LULA!

  5. George, chiar daca am fi doar tara membra U.E., dupa cum ii stim pe politicienii romani, acestia s-ar fi orientat la achizitii tot ca si acum, cumparand doar SH-urile vesticilor, afirmand ca doar de la ei trebuie sa cumparam.
    Poate ca ar fi fost mai bine pentru noi, ca politicienii de dupa anul 1989, sa faca ce este mai bine pentru tara asta, o reforma reala si radicala, sa avem un stat modern, prosper si democrat, fara sa aderam la U.E.,cu care sa avem relatii asa cum are Elvetia.
    Si Norvegia este ok, insa nu a fost la fel de inspirata ca si Elvetia, la negocierea acordurilor de colaborare cu U.E.

    • Elvetia si Norvegia asculta de Bruxelles fie ca vor sau nu. Elvetia poate fi oprita oricand din a manca banii vestului daca e nevoie sa ii fie predata o lectie iar Norvegia este OK pentru ca a avut niste resurse de gaz si petrol care au facut-o foarte importanta pentru Vest. Atunci cand a contat partenerii au fost acolo si au ajutat-o sa isi construiasca o armata competitiva.
      @George: UE a devenit partener NATO, si cat de curand vom vedea discutiile ca vor trece la alt nivel, direct cu UE care are deja dreptul de a chema armata daca situatia o cere.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_the_European_Union
      Cine spune ca intrarea in NATO nu a ajutat sa faca o mica comparatie cu nivelul de intrari al investitiilor externe in tara inainte si dupa aderare.
      Cred ca daca am fi stat in afara NATO si EU am fi jucat ce spunea Moscova multi ani buni iar clica de „oameni bogati” pe care a dorit-o Iliescu si a facut dupa chipul si asemanarea oligarhilor. Nu uitati cat de scumpa a fost pentru Romania distrugerea cuiburilor de antireformisti de pe valea Jiului sau alte cate si mai cate elemente create de prietenii de la rasarit pentru a incetini/opri schimbarile.

  6. Acum rolul de tari-tampon il joaca R.Moldova si Ucraina, cu avantajele, dar ma ales cu dezavantajele de rigoare.
    Sharky spunea corect mai sus ca si NATO are nevoie de state-tampon pe partea de Est, pentru ca in caz de razboi, acesta sa se duca mai mult in Europa de Est, dar si pentru a avea legaturi terestre cu Grecia si Turcia.

  7. Alexandru Michael

    „Ataşatul militar al României la Chişinău, colonelul Danicu Tănasă, a fost prins, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în stare de ebrietate la volan de Poliţia din Chişinău, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu declarând că acesta a fost retras de la post şi că va urma o anchetă.”,”Trei bărbaţi, printre care doi ofiţeri MApN, duşi la Poliţie după violenţe lângă Palatul Cotroceni,Ministrul Apărării, Corneliu Dobritoiu, a precizat că unul dintre ofiţerii implicaţi este din structurile de conducere ale Statului Major General, iar celălalt este medic la Spitalul Militar”….Intrebare retorica…cum vrei sutinere fie si numai morala pentru armata cand presa este inundata cu astfel de stiri.

  8. Stiu ca suna…revolutionar, insa ce s-ar fi intamplat daca eram membrii ai UE, fara o implicare militara in NATO?

    Am fi fost acum tot aici, in aceeasi situatie. De ce? Pentru ca totul porneste de la finante si totul se invarte in jurul finantelor atunci cand dai de o vaca (sau mai multe) de muls. Mai devreme sau mai tarziu, ni s-ar fi impus oricum si pupatul bocancilor teroristilor NATO. Nu uitati ca mUE (structura de asasini economici) este sora mai mica a NATO (structura terorista de mercenari). Ele lucreaza cot la cot, pregatindu-si terenul/rile una alteia. Ingenuncherii economice – castigul prin inselaciune si tradare, fara interveniti militare – ii urmeaza intotdeauna ingenuncherea militara. Ingenuncherii militare – prin forta armelor – ii urmeaza intotdeauna ingenuncherea economica. Amandoua sunt conduse de aceeasi mana de oameni care terorizeaza azi natiunile lumii. Stim cu totii cine sunt si eu cred ca doar un „virus” i-ar mai putea opri din invazie. Murim in genunchi sau luptam in picioare? Aceasta este intrebarea la care astept inca raspuns din partea celor ce mai au un dram de romanism in ei si sunt nepatati.

    Ia sa vedem, are cineva curajul sa retraga toti mercenarii romani trimisi in razboaiele deschise de teroristii nato? ( ups… am vrut sa spun din „teatrele de operatiuni”)

  9. de ce ungaria, polonia, cheia, slovacia,etc reusesc sa profite de pe urma faptului ca sunt in Nato si UE si noi nu? COnducatorii nostrii sunt de vina. Daca nu eram un UE nu mai investea nimeni in Romania din cauza taxelor vamale si a riscului de tara. Nu e chiar totul asa cum credem noi. Chiar saptamana trecuta am fost in Italia cu masina si am vazut ce camioane si ce masini de teren au slovenii si ungurii? Noi suntem prostii ca avem conducatorii pe care ii avem,

  10. .Suntem o colonie findca politicienii nostrii sau lasat cumparati de cei care manevreaza lucrurile din spatele NATU mUE.Cand te gandesti ca sunt multi naivi care le da votul nemernicilor de politicieni pentru o galeata iti vine sa plangi. Nu avem economie,nu armata,nu spitale,nu scoli,nu o presa adevarata etc dar in schimb avem datorii catre cei care au creat NATO,FMI,BM,UE,BCE adica un grup de bancheri foarte puternici si cu influenta iar chiorul de la cotroceni sa lasat vandut lor pentru a ne spune in public ca mUE nu se multumeste cu sumele de banii din munca omului de rand si sa le dam suveranitatea,pacat ca nimeni nu la scuipat.Cat de nemernic trebuie sa fi sa spui ca sa ne dam suveranitatea care multi romani in trecut si-au dat viata ptr gramul de suveranitate pe care o mai avem?Deci ca chiorul toti politicienii sunt la fel ori ca este copy paste ori chiorul toti sunt egal nemernici.Bravo dl George.

  11. Într-o dimineaţă , stăpânitorul unei cetăţi , fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă:
    „Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”

    Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră , văzu un târgoveţ care vindea mere, fiind înconjurat de o mulţime de muşterii.

    „Trebuie să fie tare bune merele alea” , îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci:
    „Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela!”

    Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse:
    „Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere!”

    Paharnicul se adresă , la rândul său , stolnicului:
    „Poftim trei galbeni, cumpără mere de la târgoveţul acela!”

    Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă.

    Acesta dădu un galben unui străjer din subordine iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost:
    „Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii!
    Drept pedeapsă, mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere!”

    Zis şi făcut.

    Întors la şeful său , străjerul se lăudă:
    „Am făcut un târg nemaipomenit: cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”.

    Primul străjer merse la stolnic:
    „M-am târguit şi cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”

    Stolnicul – repede la paharnic:
    „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”.

    Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic:
    „Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”.

    Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui:
    „Măria ta, iată, am îndeplinit porunca.
    Numai că din cei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.
    Mai-marele cetăţii , muşcă dintr-un măr şi cugetă:
    „Hmmm… cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump!
    Şi, cu toate acestea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători.
    Înseamnă că lumea o duce bine şi are multi bani.
    Ia să măresc eu birurile!”

  12. Pai nu-i inca nimic pierdut…noi n-am facut referendum pentru a intreba poporul daca vrea in NATO! De ce oare? Ce-ar fi sa-l facem?

    • O sa-l facem degeaba. Babele si mosii o sa vrea pensii marite si punct. Daca vine Rusia si zice…” e iarna, va dam ieftin gaze, dar faceti referendum sa iesiti din UE si NATO”..imediat stupid people ar face-o fara sa se gandesca putin in viitor! Mai da-l dracu de „popor” cu referendumurile lui, cetatenii nu gandesc decat pe 4-5 ani, asta-i „mandatul” de patriotism pe care il poseda. Si idem „reprezentantii”…

      • 4-5 ani !!! ce gluma buna , ce beau azi !!!! azi ce rachie primesc si cate tigari , din pacate multi sunt prosti ca bata !!!!! – eu am strigat de multe ori astia au imbatranit ( 90% dintre ei ) sa fie prosti nu intelepti !!!!!
        Se schimba , anul acesta nu au reusit sa mai fie decisivi ( sa nu se inteleaga ca sunt sustinatorul cuiva , dar faptul ca toti penzausii si astia cu mana intinsa nu au reusit sa schimbe ceva la referendum pentru mine spune multe : doar undeva la 20 % au fost sub 30 de ani si 25 % sub 35 de ani – aproximativ – mie asta imi da sperante – si multa lume nu a mers nu pentru ca-l simpatizeaza pe ametitul asa te basescu ci pentru ca nu a intrat in jocul comunistilor in frunte cu ilievici )

      • Nu cred bre ca gandesc nici macar odata la 4 ani, si-au pierdut obisnuinta de a gandi, asta daca au avut-o vreodata. Asta a omorat comunismul in noi: ganditul!

        • Sorine bati campii…acum 200 de ani nu erau tovarasi pe lumea asta si Comuna din Paris nu se nascuse inca. Gurile Dunarii astazi nu au nici o importanta, putem sa ne spalam pe cap cu ele. Si rusii la fel daca pun mana pe ele vreodata o sa iesim prin canal si asta e al nostru. Nimeni nu poate bloca astazi „gurile Dunarii”. Adica traficul Dunarii cu marea Neagra. Da tu n-ai de unde sa stii asta probabil. Acum doar vre-o 150 de ani rusii au invins Imperiul otoman si ne-au recunoscut declaratia de independenta a principatelor. Au facut eforturi sa fie recunoscuta ca atare prin pacea de la San Stefano. Care agresor? Ne-au emancipat de turci! Nu erau parca astia prin cartea de istorie cei mai mari asupritori ai nostrii? Vre-o 500 de ani?
          Da, rusii vor Balcanii. Ei si? Ce i-ai vrei tu? Sau l-ai vrea iar turcesc. Ei se revendica de la Constantinopol. Doreau eliberarea lui si a tarii sfinte, a Palestinei. Cam ca cruciatii. Astia nu sunt malefici? Turcii au fost adversarul ideologic pe atunci al rusilor si cele mai multe conflicte din istorie sunt ruso-turce. Noi am profitat de asta ca de obicei.
          Razboiul Crimeii a dus la modernizarea Rusiei, la abolirea serbiei, a fost un progres pentru Rusia.
          Cum noi nu am fost agresorul? Da ce-au cautat 2 armate romanesti la dracu-n praznic, tocmai pe Volga? Ce faceau pe acolo? Eliberau teritorii romanesti? Chiar asa?
          Singura speranta pentru noi este iesirea din NATO si imitarea Iranului, dotarea cu bomba. Altfel singura noastra speranta este sa nu speram in nici o speranta.

          • la 1877 am fost aliati de conjunctura si cata nevoie am avut noi de ei atat au avut si ei de noi
            ca au fost tovaras sau nu lupul nu si-a schimbat niciodata parul
            iar armatele 1 si 2 romane luptau la Stalingtad pentru Basarabia,odata inceput razboiul e ca meciul de fotbal se termina numai la fluierul arbitrului,si in 1942 inca nu se fluierase
            tie daca ati intra unu in casa sa fure ce ai faci?
            al pupi pe frunte sa nu devii” agresor”
            iar turci si rusi nu au avut ce ideologie sa imparta,doar sfere de influenta

  13. nu putem sa ne plangem de Nato nu e vina aliatilor nostri ca noi nu stim sa ne conducem
    prin apartenenta la alianta avem acces la cele mai sofisticate sisteme de armament din lume este numai vina noastra ca nu reusim sa alocam un 2,5 % din buget pentru aparare
    la procentul asta in 10 ani am avea o dotare exceptionala

  14. Imi dau si eu cu parerea , articolul e foarte bun si actual , dar eu vad pe alocuri alte nuante :

    NATO si UE nu au nicio vina ca noi suntem asa prosti ALEGEM PROST DE 22 de ani ! si avem o clasa politica de jegosi

    NATO ne-a dat 10.000 soldati caliti in zone de conflict real ( am putea spune 25 % din efectivele terestre , eu cred ca asta inseamna imens ! nu stiu cate tari mai au 25 % din efective calite si antrenate la acest nivel ….. nu vorbim de tehnica de lupta si alte …..), ne-a dat posibiliatea sa facem afaceri ( in zonele unde am participat ) cu Irakul ( dar noi nu sti deastea …. mita e stiinta noastra si atat ) : blindate , camioane …….as putea adauga tractoare si utilaje agricole, locomotive si vagoane , medicina , petrol, vapoare ……………….

    Referitor la arme din Rusia stim foarte bine ca dau mai mult carcase decat tehnologia de varf pe care o au .

    Oricum suntem zona tampon , geopolitica e aceeasi, pozitia geografica e tot aia ….. PLUS asii din maneca NATO si UE , asta nu e vina nimanui ca pierdem si nu stim sa-i folosim .
    Expresia aia : Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in gura .

    Referitor la industria de aparare , nu se mai poate ca pe vreama cand aveam 300 de avioane si sa facem ce se facea la Craiova , asta e contextul mondial , se fac aliante intre mai marii lumii ( tocmai din pricina costurilor ) de exemplu EF , e foarte adevarat ca poti sa ceri sa le asamblezi in tara si sa „furi” ceva tehnologie pentru a face un IAR 99 mai performant in 40-50 exemplare si daca ai noroc sa-l mai vinzi in cateva exemplare la export ( dar nu mai mult ) . La antiaeriana la fel ( consortii si aliante mondiale intre cei cu bani …. ) nu are rost sa visam , le putem cumpara de la aliatii de acum si gata , eventual sa fim implicati cu anumite procese si componente , asta ar fi ideal , adica domne eu dau comanda de 15 mld euro( avioane si antiaeriana ) dar vreau si eu sa fiu acolo faca la Aerostar, Craiova ….. asta si asta …..
    In rest putem produce multe asta e adevarat ( si probabil se si justifica si sa fi si foarte competitivi la export) camioane, blindate , blindate usoare, tancuri, vapoare, elicoptere …….

    Referitor la scut , nu scutul ne face vulnerabili ci prostii din politica si care sunt lipsiti complet de viziune ! scutul e ceva peste , e ca la scoala ai luat un 10 si scutul poate reprezenta cele 3 stelute care le mai iei la acel 10 ( adica avem o armata perfecta si scutul vine ca o reconfirmare a puterii si a parteneriatului strategic , adica ceva deosebit …..)

    Taranii cu apa in casa , se pare ca nu au fost destul de prapaditi …..autoritatile comuniste ii pupa in fund pe astia si ii lasa de izbeliste pe cei harnici , trebuia sa le dea galeti si sa le spuna uite asa se scoate apa din casa noi o sa folosim escavatorul sa facem santul mare sa aveti unde sa scoateti apa si in x zile va luam si galetile ca ne trebuie si la altii ….. E REVOLTATAOR CAND O VAD SI PE VACA DE LA EDUCATIE EA NU MAI POATE DE GRIJA ANALFABETILOR FARA BAC CARE NU SE ASTEPTAU SA LE VINA EMINESCU !!!! DAR NU VEDEM NICIO GRIJA PENTRU OLIMPICII CARE AU FACUT PRAF MULTE TARI MAI BOGATE CA NOI : MATEMATICA, INFORMATICA ………..ABSOLUT NICIUN PROIECT PENTRU EI !!! DOAR PENTRU ANALFABETI !!!! INCREDIBIL !!!!

    Referitor la echilibru se poate dar e ceva de genul : intind o sfoara peste Marea Neagra intre Romania si Georgia si iti dau o prajina pentru echilibrare si trebuie sa stai in echilibru acolo ……..
    Sa nu uitam Georgia 2008 , sa nu uitam marcaje de granita mutate cum au vreu ei – Ucraina canal Bastroe , sa nu uitam recent rusii care duc tehnica miliatra de voia lor pe teritoriul unei alte tari Moldova ….. cu toate ca s-au angajat la Istanbul 2009 tocmai contrariul

    • mai aud si prostia ca din cauza NATO si a scutului ne-am stricat relatiile cu Rusia
      care relatii??
      ca de 200 de ani TOVARASIi ne ataca ori de cate ori pot
      nu Nato si nu scutul stau intre noi si Rusia ci teritoriile furate,BASARABIA ,BUCOVINA ,CETATEA ALBA si acum TRANSNISTRIA si nu noi am fost agresorul intodeauna ei si doctrina lor imperiala mostenita de la PETRU
      vor gurile Dunari si controlul asupra Balcanilor de 300 de ani indiferent cine a fost la conducerea imperiului si singuri care ia incurcat din zona au fost romani si puterile occidentale care iau oprit in Razboiul Crimei,in 1877 cand vroiau sa ocupe Constantinopolul si acum prin Nato
      singura speranta pentru noi este alianta,bulgarii si sarbi cu prima ocazie vor face jocul Moscovei ,depinde de noi cum ne jucam cartile

      • Mai pune ungurii si pericolul real intr-o confruntare de 1 la 1 : Ucraina , care merita cu adevarat toata atentia

        Asta cu scutul si NATO e un pretext al rusilor sa-si justifice in fata populatiei lor , in mare majoritate muritoare de foame ca la noi , cheltuielile militare si bineinteles rusii mai activeaza din ilievicii pe care ii mai au prin tari asa ca Romania …..

        Si eu sunt deacord ca singura sansa e alinata cu SUA si conjunctural cu Turcia ( cu turcii adevarul e ca e destul de greu ….. diferente de cultura , religie …..eu cred ca tocmai din considerente religioase nu vor fi primiti in UE niciodata , nu din cauza „extremistilor” ci din simplul fapt ca nu cred ca UE poate digera si gestiona o diversitate si mai mare de culturi si directii si asa e greu cand sunt toti cat de cat uniformi …..nu vedem ca stranuta unu , cazul Greciei , si toti se viruseaza …..) oricum in zona turcii raman singuri cu potential real de parteneria , sa fiu sincer nici in Polonezi nu prea am incredere …. ne-au intepat odata pe la spate cand au negociat cu Ungurii pe la spatele nostru desi aveam un parteneriat in care se interzicea asa ceva …..ar mai putea fi solvacii ( si eventual atrasi cehi dar aici nu stiu ce sa zic) ca au si ei aceeasi problema cu ungurii si sunt ferm convins ca inteleg ca daca Romania pateste ceva vor urma si ei…. numai ca ei nu reprezinta o forta dar e mai bine asa decat nimic ……oricum militar, exceptand avioanele, nu sunt tare departe de unguri
        Cu Georgia , pana nu vor fi primiti in NATO , nu vad nici un avantaj mai mult obligatii si pericole decta avantaje …… poate pe viitor se schimba… dar dupa ultimele alegeri au ales unul cu averea facuta in Rusia …., e interesant de urmarit cum vor evolua lucrurile acolo .
        Cred ca o armata de 140-160.000 soldati + 20-30.000 din Moldova – bine dotata si instruita face fata la : Unguri, Sarbi, Bulgari si Ucrainieni dar nu si la „babau” si oricum fara „babau” cei enumerati nu cred ca indraznesc nici acum

        Din punct de vedere al NATO ar fi interesant sa intre si Serbia , e adevarat mai greu din cauza rusilor care au chiar baze militara la ei, sa le mai inchida si lor „NATO” cateva baze militare si sa le mai reduca numarul de soldati , nu sunt ei o forta militara dar pusi langa altii se aduna

        MI-as dorii sa ne luam inapoi Bucovina, Basarabia ( Moldova ) si Bugeacul iar Ucraina cea ce merita si sa i se intoarca raul sustinut pentru Moldova sa fie rupta in mai multe ( cum se si estimeaza ca se va intampla nu tare departe ) sa ramana ei zona tampon intre NATO si Rusia iar noi tara de granita NATO pentru a avea tot timpul o armata bine pusa la punct …. bineinteles eu ciar cred ca armata va incepe programe de inzestrare dupa 2015 ( 2013-2014 returnam la FMI banii ) si mai serios dupa ce se mai indura ala cu coarne sa mai duca din politicienii nostrii la el la cazan ……

        Cum am mai spus-o de cateva ori nu hartia pe care e semnata alianta ne ofera siguranta , ea este doar cadrul de cooperare , ci aducerea de investitii strategice americane , cel putin 25-30 de investitii de nivel Ford astfel incat sa fie interesati sa-si apere buzunarele lor sa simta in primejdie afaceri de zeci de miliarde de dolari …. nu o foaie cu semnaturi , nu se baga nimeni in lupta cu un adversar redutabil doar pentru ca e semnata o hartie …… sa nu mai vorbim ce ar insemna pentru noi 25-30 investitii de acest gen ….

        • viata este simpla: esti puternic si bine organizat ai prieteni si respect daca nu primesti suturi in fund de la toata lumea
          nici eu nu am incredere in polonezi iar cehi si slovaci sant prea mici cum bine spui
          ramane Turcia care daca nu are nimic in comun cu noi cultural si religios are ce are cu „baubau” si in astia mai repede poti avea incredere
          repet depinde doar de noi sa ne jucam bine cartile

          • Este foarte corect ca doar de noi depinde !

            Si e un moment foarte, foarte favorabil !!! Ford inchide in Belgia si la noi vor sa creasca productia, am citi zilele trecute ca americanii au facut ceva anunturi ca vor sa inchida mari combinate chimice din Europa si ceva de ordinul sutelor de mii de locuri de munca ….. sunt 99,99% sigur ca o sa urmeze China de unde americani o sa iasa masiv si nu cred ca au capacitatea si nici intentia sa relocheze totul la ei si sa se inchisteze acolo ….. numai cateva zeci de investitii serioase sa se faca si se schimba complet Romania , da tare mi frica ca comunistii o sa puna mana pe putere dupa 9 decembrie ….. mare pacat ca ar putea fi o situatie extrem de favorabila pentru noi …..

            • mihai in china esti legat de glie 99 de ani cat e concesiunea , poti pleca mai repede doar tu cu hainele de pe tine investitia ramane pe loc la fel si now how-ul , firmele care au investit in china nu fac gresala de a pleca de acolo inaintea expirarii concesiunii ( nu pot sa faca ce a facut nokia la noi ) .

  15. buna ziua, domnul george si stimati prieteni
    trebuie sa recunosc ca sunt perfect deacord cu cele scrise. partea proasta este ca asta nu ne incalzeste cu nimic. de fapt, in sinea noastra nu suntem decat nostalgici, insa nu dupa cantarea romaniei, ci dupa bruma de independenta pe care o puteam afisa la un moment dat.
    independenta insanu poate fi sustinuta fara o baza economica solida

  16. Conform Stratfor,americanii vor sa faca scutul si vor fi nevoiti sa il apere ca pe teritoriul lor national.Rusii nu se tem de scut ci de amplasamentul lui,de aceea au rasuflat usurati cand acelasi scut a fost pus pe nave militare din Marea Neagra si Baltica si nu pe teritoriul Poloniei sau Romaniei.Conform tratatului USA-Rusia ,USA nu are voie sa puna rachete ofensive in noile tari Nato ,insa au gasit o nisa in acord si vor sa puna rachete defensive.

  17. Nema profeta in patria sua dar…va trebui sa scriu ceva ce se va interpreta astfel.
    IN maxim 10 ani ne vom „bucura” putin de o personalitate puternica care sa duca neamul intr-o directie normala dar cum istoria ne-a aratat de fiecare data ca nu ne putem recunoaste oamenii de calitate si ii bagam mereu in pamant inainte de termen. Eu nu vad nici o diferenta dintre astazi si anii de dinainte de primul razboi mondial. Miscari mari de mase monetare, jocuri politice si intrigi de la orice nimic. Istoria se va repeta si din pacate nu o sa mai avem sansa sa ne bucuram de Basarabia pentru ca tezaurul nostru nu mai e acelasi si cumva trebuie sa platim ocupatia Romaniei.
    Foaie verde de dudau..o sa fie si mai bine.

  18. Eu nu-mi desconsider niciodata poporul si am incredere in intelepciunea lui, nu a ta, de aceea ar trebui intrebat fie si pentru urmatoarele 4-5 minute ale destinului sau nu neaparat pentru urmatorii 4-5 ani. Si asta imediat! Pronto! Nu pot sa-l „dau dracului de popor”. Prost sau nu este treaba lui daca vrea intr-o alianta sau nu. Babele si mosii au muncit toata viata pentru pensia aia. E un drept castigat nu o pomana. Sunt parintii si bunicii nostrii nu niste straini. Si mai cu seama ne-au facut pe noi! Aicea eu pun punct!
    Gazul n-are nici o legatura cu frigul din case sau cu iarna, ci cu energia electrica in genere, adica cu industria. Si o oferta ruseasca oricare ar fi ea este o oferta si atat. O analizezi, iei o decizie si te comporti in consecinta. Si chiar si pe asta as supune-o unui referendum!

  19. EU zic sa facem un referendum sa ne numim Dacia iara. NU dai dracului nici un popor. Important e sa-i vezi bubele din cap ca sa stii cum si ce sa faci pentru a-l motiva.

  20. Cred ca amenintarea scutului la adresa Rusiei e doar gargara ca sa mai obtina si ei ceva prin alte locuri. Din cate stiu vor fi doar cateva zeci de interceptoare hai sa zicem sute desi ma-ndoiesc si ar fi nevoie de cateva ca sa doboare o singura racheta, iar daca sunt si rachete cu contra-masuri, nu mai stiu. Si oricum orice schimb prietenesc de plutoniu intre ivani si amerloci, s-ar face peste Polul Nord, din silozuri sau transportoare din Siberia, asa ca nu vad ce rol a avea scutul.
    In privinta NATO-UE, ne-a dat un fals sentiment de siguranta de genul strutzului. Iar cu politicienii, am ajuns la concluzia nu ca sunt toti la fel, ci ca SUNTEM toti la fel, (cu exceptiile de regula, dar ele nu se vad per ansamblu). Ei sunt oglinda noastra. Mare parte din popor ar face la fel daca ar putea, multi sunt de fapt invidiosi ca nu pot fura si ei. Am auzit pe nu stiu cati cum spun ca „doar n-o sa ai mana-n borcanu’ cu miere fara sa-ti lingi degetele, sau si mai multi, „bine bine, fura dar si face”. Oamenii cu initiativa care ar fi putut schimba ceva, au plecat de mult din tara. Oricum parerea mea e ca noi vom mai fi aici mult dupa ce SUA sau UE vor fi de mult amintiri, poate nu in aceasta forma, poate chiar fara granite, dar poporul va exista. Cineva acolo sus ne iubeste, chit ca ne arde mereu doar doar invatam ceva si uitandu-ne in urma, vedem cum ne-a salvat mereu din conjuncturi aparent fara iesire.

  21. Singura problema cu NATO si UE este ca ne trage de urechi cand suntem pe cale sa facem prostii mari de tot.
    Nu e vina NATO si UE ca noi avem o clasa politica de cacat – exact genul de oameni care au scapat de Maresalul Antonescu… leprele conduse de interesul propriu, meschin.
    Aproape toata lumea de pe acest portal este de parere ca „am putea” dar ca cei de la conducere nu ne lasa… de ce dracu nu ne lasa? Va zic eu, pentru ca noi le permitem, de aia!
    Desigur se poate comenta foarte mult, dar eu cred ca evenimentele recente (incepand din ianuarie cu protestele de strada si culminand cu referendumul), au fost un fel de test sa vedem cam cat de usor e de fraierit „boborul” si ce reactie avem pe plan extern de la parteneri. Faptul ca principalii beneficiari ai schimbarilor ar fi fost vecinii de la rasarit, spune multe.
    Va rog eu frumos sa nu ii mai zugraviti pe rusi in culori frumoase. Sunt niste capcauni de catre e bine sa ne ferim si sa ii tratam cum merita. – asta nu inseamna ca nu putem face afaceri cu ei, dar afaceri normale nu jecmaneala si pumni in gura.
    ps: furtul de o chestie general prezenta – din Groenlanda pana in Africa de Sud – se fura! mai cu amortizor… mai ascuns, mai mascat… dar se fura!

  22. Concluziile dumneavoastra privind avantajele statutului de „zona-tampon” le-am auzit si la politicienii din Republica Moldova. Popular, acestei situatii i se spune in stanga Prutului „a sta cu curu` in doua luntri”. N-am vazut inca roadele acestei politici la ei (nici nu cred ca e recomandabila intr-o zona de clivaj geopolitic), ci doar o tara sfasiata. Cred ca e preferabil sa avem o populatie (plus politicienii) orientata predominant spre o anumita directie (Occident).

    • Nu credeti ca ar fi bine sa avem o populatie orientata, spre propriile nevoi si idei? Spre romanism? Aliantele politice ar trebui sa tina cont de ce poate oferi acel aliat, nu sa ne „orientam” asa, de dragul orientarii. Deci, de ce ne-am orienta spre Occident? De ce spre Rusia?

  23. valentin vasilescu

    Despre oameni si melci, e titlul unui film recent :
    http://romanian.ruvr.ru/2012_11_12/94292720/

    • Deci o concluzie partiala dupa toata baclavaua asta siriana…turcii se incrunta (uitandu-se la granitele lor de SV si SE), kurzii sunt cu gura pana la urechi si visele la Kurdistanul Mare (si eu la fel ca mi-s „simpatici”) 🙂 … iar alawitii lui Assad facuti sandwich n-ar duce-o rau cu stat ul propriu muntos cam de marimea Libanului la Mediterana…ba ar mai ranji la otomani si cu gandul la Antiohia…

      …straturi, straturi…tare-s curios cine o veni in locul lui Madame Clinton la externele americuricilor, oricum marele „Compromiser-in-Chief” Obama nu mai are nevoie de ea pentru ultimii 4 ani…

  24. Analiza lui George este foarte corecta si daca privim in istorie, intotdeauna Romania s-a dezvoltat atunci cand a jucat rolul statului tampon intre marile puteri. Aduceti-va aminte de Brancoveanu si extraordinara sa abilitate de a speria, cand pe unii, cand pe altii. Sau de Mircea cel Batran, care se batea cu turcii, dar stia si cand sa le fie aliat la nevoie…Nu mai vorbesc de Mihai Viteazul, care urmarit mereu refacerea Bizantului, ca stat tampon intre Imperiul Otoman si ereticii catolici reprezentati de Habsburgi.

    Decaderea noastra a venit atunci cand n-am mai putut tine pasul cu dezvoltarea armamentului modern, perioada fanariota. Si n-am mai putut sa-i tinem la respect pe turci. Ba au mai aparut si rusii.

    De aceea, dezvoltarea industriei de armament este ESENTIALA pentru orice supravietuire, intr-o minima libertate a Romaniei. Dar pentru asta trebuie sa avem oameni, popor, care sa constientizeze LIBERTATEA. Pentru ca noi avem oameni care realizeaza ca suntem sub ocupatie, dar isi vad de treaba. Nu le trezeste niciun sentiment de revolta aceasta revelatie.

    Avem oameni care vad ca ne dispar traditiile – care sunt LEGATURA DIRECTA CU STRAMOSII – si nu fac nimic. Nu reactioneaza. Suntem amortiti.

    Si asta din cauza ca am pierdut UNICUL impuls care dadea sens vietii noastre: ortodoxia. Nu mai traim crestineste, nu-L mai simtim pe Hristos langa noi. Daca L-am simti, am vedea ca neamurile sunt date de la Dumnezeu si iubirea de aproape inseamna sa-ti pese de toti cu cei care te intalnesti in viata. Si cu cine te intalnesti in viata? Cu romanii, cu semenii tai. Nu ne-ar mai fi teama, pentru ca nu poti sa te temi de moarte daca stii ca esti nemuritor, in Hristos. Am MERGE FERICITI LA MOARTE, asemeni milioanelor de martiri dinaintea noastra.

    Atunci am trai cu-adevarat LIBERTATEA si am reactiona cand s-ar atenta la ea. De-aia am rezistat de-a lungul istoriei. De-aia turcii nu au reusit sa ne faca niciodata, pasalâc. Eminescu scria ca sarbii aveau o vorba „Nu te bate cu romanii”…Acum am ajuns sa-i admiram pe sarbi pentru razboinicia lor si sa tacem ca niste cadavre in fata abuzurilor pe care le fac impotriva romanilor din Valea Timocului… La fel si cu bulgarii, care ii umilesc pe cei jumatate de milion de romani…

    Si noi tacem. Da, economia e importanta. Da, e bine sa investim. Dar nu astea ne ridica, CA NEAM. Ca si comunitate de destin. Nu mai credem decat in paine si circ. Circ avem( doar ne-au facut stadioane), si ne mai arunca si paine din cand in cand.

    Nu-l mai plangeti pe Ceausescu, Dumnezeu sa-l ierte. Asa zisa lui independenta a venit de sus in jos, fara o baza reala. Independenta lui s-a bazat pe distrugerea legaturii pe care romanul o avea cu pamantul sau plin de sange, prin distrugerea bisericilor si mormintelor sfinte, prin profanarea satului romanesc, prin falsificarea istoriei…Ceausescu a vrut o masa AMORALA care sa nu zica nimic si sa moara pentru el. Si cand i-a fost mai greu, AMORALII l-au tradat. Ca asa fac ei.

    Pana nu vom incepe sa ne curatam pe noi, de tarele si bolile noastre SUFLETESTI: lacomia, egoism, trufie, etc…NU vom putea sa-i curatam si pe altii si sa le pretindem copiiilor nostri sa fie mai buni ca noi. Cand vom ajunge destul de multi sa credem nelimitat in Dumnezeu, o sa dispara si compromisurile la locul de munca, spaga, coruptia, pentru ca dispare TEAMA.

    Sa fim ca Brancoveanu, care NU S-A TEMUT, ca Stefan care NU S-A TEMUT, ca Sf. Ioan Valahul care NU S-A TEMUT, ca Mota care NU S-A TEMUT, ca Vulcanescu care NU S-A TEMUT, ca Gheorghe Calcui care NU S-A TEMUT si vom fi de neinvins. Pentru ca vom da socoteala pentru ce-am facut cu neamul asta, lasat de Dumnezeu aici, pentru eternitate.

  25. Mi-a placut in totalitate articolul.
    Totdeauna am zis ca Romania nu avea ce cauta in NATO.
    NATO NU II foloseste Romaniei ci NATO SE folosete de Romania.

  26. George, trebuie sa recunosc ca articolul de mai sus este exact ceea ce simt si ceea ce cred si eu, crede-ma ca de multe ori ma doare fizic chiar sa vad ca altii , mai saraci cu duhul (nu dau exemple) pot sa-si innoiasca tot timpul tehnica militara,(de fapt mai corect spus sunt constienti ca trebuie sa o faca) iar noi scoatem o data la cativa ani ceva ca prototip ( vezi ATROM, SAUR 1, etc) si dupa aceea… pauza!. Sper din tot sufletul ca profetiile unora sau altora in legatura cu un viitor razboi mondial in urmatorii zece ani nu se vor adeveri pentru ca cred ca pe noi ne va prinde cam cu c…l gol! Chiar nu stiu cum ar putea fii treziti la realitate acesti decidenti ai nostri…

  27. Necunoasterea nu e o crima si nu trebuieste condamnata sau pedepsita (daca nu cunosti un subiect esti considerat prost sau idiot ori alte pejorative) deoarece necunoasterea e mult mai frecventa decit cunosterea; dar cea ce e mult mai irritant pentru mine, ca observator, e mediocratea deghizata in valoare si inabilitatea romanilor de a diferentia intre analiza metodica si palavre.
    De ce e atit de important la romanii sa vorbeasca atit de mult, sa ridice vocea si sa aiba ultimul cuvint de spus ma fascineaza pe mine ca sociologist. Sa fie oare ca vorbitul are o contributie la statificare sociala si la definirea statutului social, sa fie oare adictia la adrenalina generata de conflict?
    Preocuparea voastra cu subiecte extreme de complexe e laudabila si nu pot decit sa va incurajez procesul de cognitie si curajul de a calca in strachini. Lipsa unor metodologii si a unorde perspective de analiza e motivul pentru care aplicati metoda invatorii din incercare si gresala (cea mai veche forma de cunoastere), dar cea ce e mult mai important e ca oricum voi acumulati cunostere si sa va slefuiti opiniile.

  28. Darrell, despre ce vorbesti acolo?

    Scopul blog-ului asta este ca noi, amatori in anumite domenii, dar pasionati, sa scriem despre ele si sa invitam lumea la dezbatere. Cam despre „palvrageala” asta = chat este vorba… sa vedem cum gandesc unii si sa luam aminte la pozitii fundamentate si argumentate… iar pana la urma, care reusim, sa si invatam din asta.
    Daca reusesti sa aduci la discutii un expert pe oricare din subiectele discutate ai felicitarile noastre sincere!

    Cat despre vorbitul uneori prea mult (ca sa ne aflam in treaba uneori), analizeaza comportamentul natiunilor de ginta „latina” si o sa intelegi…

  29. In primul paragraph incerc sa explic ca e normal ca unii comentatorii sa stapineasca mai bine un subiect si ca trebue sa fi mai intelegatori cu cei ce detin insuficienta cunoastere deoarece cunoasterea e in short supply. In urmatoarea fraza fac observatia ca romanii nu stau prea bine la procesul de selectie valorica deaceia: va propun sa introduceti un system de like-dislike or thumb-up thumb down la fiecare comentariu cu scopul ca cititorii sa isi exprime parerea personala asupra comentariile celorlalti, ce va modela procesul de cognitive si va da o oarecare incurajare cerebralilor.
    Urmatoarele 2 fraze sunt observatii si preocupari personale.
    Ultimul paragraph e unul de apreciere si de incurajare urmat de explicatia faptului pentru care lucrarile sunt asa cum sunt si ca indifferent de modul de sciere in final au acelasi rezultat.
    Ma simt atit de ridicol cind incerc sa traduc in romaneste un comentariu scris in limba romana.
    You keep up the good work guys!

  30. Pai da, conteaza mai mult cine are dreptate decat exactitatea a ceea ce exprima, nu ?! 🙂

  31. Poza aia de sus cu Pambuccian cu degetul in gura, stand la o masa si discutand in nu stiu ce comisie pe probleme ale armatei este elocventa pentru situatia armatei din ultimii 20 de ani… si ma dispera la culme!

  32. Buru, fie n-am inteles eu bine ce vrei sa sugerezi, fie n-ai inteles tu rolul lui Pambuccian la respectivul simpozion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *