Editorial – Polonia si EADS(Airbus Group)! Un alt articol de bagat unghia in gat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Purtatorul de cuvant al MoD polonez a anunta ca guvernul sau ia in considerare aderare Poloniei, prin preluare de actiuni, la grupul european din industria de aparare EADS (Airbus Gropup).

„We’re examining the possibilities, the pros and cons, that a stake in EADS could offer the Polish arms industry.It’s a matter of giving Polish arms companies a chance to be present on the European market.”

Conform cotidianului polonez “Dziennik Gazeta Prawna” guvernul de la Varsovia are in intentie preluarea  a 2% din actiunile Airbus Group. Ceilalti actionari marcanti ai EADS sunt: Franta cu 12%, Germania – 10,7 si Spania cu 4%, restul actiunilor companiei fiind tranzactionate liber pe burse. Una dintre variantele luate in calcul pentru plata celor 2% din actiuni ar fi ca Polonia sa integreze in Airbus Group propria sa companie din industria militara – PHO, fost Bumar.

Intentia polonezilor urmareste mai multe scopuri practice. Astfel discutiile pentru agregarea unei industrii de aparare comune europene sunt in toi iar lupta este acerba, fiecare tara incercand ca obtina o integrare cat mai mare, in viitorul holding European, a propriilor sale companii.

Pe de alta parte intrarea in cadrul EADS va facilita Poloniei accesul la cele mai noi tehnologii militare, o felie mica din orice comanda lansata de cineva catre EADS, ori acest lucru inseamna slujbe bine platite intr-un domeniu de varf, racordarea industriei nationale, militare dar mai ales civile, la cercetarea-dezvoltare facuta in cadrul grupului si una peste alta salvarea PHO de la eliminarea de pe piata.

Polonezii inteleg foarte bine ca in fata unui conglomerat european al industriei de aparare, companiile mici de tip PHO nu au cum sa reziste, sau daca reusesc printr-un miracol sa nu fie scoase definitiv de pe piata vor fi obligate sa se multumeasca cu frimiturile cazute de la masa celor mari, ajungand, in cel mai bun caz, subcontractori pentru diverse subansamble, cu valoare adaugata mica si slab dezvoltate tehnologic.

Concept tanc polonez – PL-01 al PHO

Pentru ca una este sa contruiesti componente pentru radare AESA sau rachete AA si alta este sa participi cu bucati de tabla vopsite sau ciocanite nitel… Astfel Polonia incearca nu numai sa-si salveze industria militara si slujbele aferente, dar doreste sa dezvolte acest sector si sa-l racordeze cu cele mai noi tehnologi disponibile pe piata…

 

Industria de Aparare Romaneasca – ROMARM

In acest context ne intrebam ce planuri are guvernul roman vis-à-vis de compania nationala ROMARM, echivalentul romanesc al PHO-ului polonez. Bineinteles ca valoare de piata a PHO este data nu de valoare cladirilor sau a utilajelor sale, evaluate la pret de fier vechi conform cu obiceiul pamnatului de la noi, ci de contractele actuale sau viitoare pe care guvernul polonez le-a incredintat companiei. Astfel si Bucurestiul ar putea cocheta cu idea de a intra in EADS cu ROMARMul, doar ca in acest moment compania romaneasca nu valoreaza absolut nimic, pentru simplul motiv ca nu are un viitor clar.

ROMARM nu are un contract pentru dezvoltarea Pusti de Asalt calibrul 5,56, nu are contract pentru achizitia de transportoare blindate, tancuri, avioane, artilerie, etc, etc. Insa acest lucru s-ar putea rezolva, chiar si fara bani. Nimeni nu opreste guvernul sa acorde contracte de dezvoltare, ulterior de achizitie, catre compania romaneasca, finantate cu cateva zeci de milioane de euro pe an, iar mai apoi, in anii urmatori, sa se purceada la achizitii ferme. Practic industrei nationale i s-ar putea acorda, in baza contractelor, garantii de stat pentru accesarea de imprumuturi de la banci, iar odata ce produsul este gata, incep achizitiile treptate si rambursarea imprumutului.

Nu este, asadar, nevoie de bani de la buget pentru punerea pe picioare a industriei militare, pentru ca 30-40 de milioane de euro/an, nu pot fi considerati „bani” ci doar sume modice.

Iar acest lucru s-ar face fara ca statul sa plateasca dobanzi, banii fiind returnati de catre companii. Numai in acest fel, prin comenzi ferme pe model polonez, industria militara romaneasca ar putea avea o sansa de viitor, s-ar putea revigora si prinde un pic de putere, cu toata trena de avantaje economice si sociale asociate: locuri de munca, venituri decente, un viitor pentru specialisti adevarati, tehnologie de ultima ora si in cele din urma exporturi.

Este greu?! Categoci NU! Este nevoie de bani de la buget?! Doar cateva zeci de milioane de euro pe an, la un buget estimat de 4000 de milioane de euro, adica 1 la mie din bugetul national, sau 3% din bugetul MApN … Chiar nu ne permitem sa dam 3% din bugetul apararii pe programe de achizitie?! Hai sa fim seriosi…

Avantajele ar fi enorme! Aceasta strategie ar putea fi numita „smart defense”, nu achizitia de „resturi menajere” de la alte armate si vinderea industriei nationale la fier vechi!

GeorgeGMT

 

7 comentarii:

  1. Bai da ce se mai misca polonezii astia.
    Chiar stiu ce vor……

  2. Ca vantul si ca gandul! Oameni seriosi, condusi de oameni seriosi…

  3. Sper sa nu apuc ziua cand o sa importam vreo arma importanta de la vreun vecin………………………………..

  4. http://adevarul.ro/cultura/istorie/s-au-creat-premizele-reunirii-mai-favorabile-decat-1918-1_52a2f0eac7b855ff5684af45/index.html

    Citat din articol:
    ‘La solicitarea Societăţii Civile, reprezentanţi din toate partidele politice se vor întâlni Marţi, ora 10.30, în Parlamentul României pentru a discuta un posibil Calendar al Reunirii celor două state româneşti. Problema nu se mai pune în termeni de dacă, ci când şi cum. Au fost invitaţi la eveniment membri ai reprezentanţilor diplomatice ai principalilor aliaţi occidentali, deoarece se ia în discuţie o măsură rapidă de securizare a graniţelor Europei

    Tare frumos..va las sa cititi mai multe pe voi! 🙂

    Si a doua veste buna…avem un urmas al IAR 99 Soim…..IAR-DT/New Generation ce va fi gata in 5 ani. Aveti si video cu imagini ale machetei de la INCAS in reportj, undeva la inceputul sfertului IV. PS Eu am avut ceva probleme in al vedea pe tot, le mergea lor greu si se bloca, dar merita…..seperbe imagini. Poftim:

    http://www.realitatea.net/reporterii-realitatii-soimul-romanesc-in-picaj_1334713.html 🙂

  5. Bre nu va place Reforma Statului initiata de Seful Statului?! Atunci o sa macar sa va bucurati de Misterul Marilor Proiecte a lu Ponta.

    La urmatoarele alegeri il votez pe ala de inffinteaza Ministerul Tragediei Nationale…

  6. Sansele pentru polonezi de a realiza ce vor ei, integrarea cat de cat a operatiunilor Bumag cu EADS, sunt infirme. EADS este in plin proces de rationalizare la multiple „business lines” si a mai multor centre de profit si pierdere in zona de aparare. Este intentia EADS sa nu mai foloseasca profitul produs de Airbus SAS ca o vaca de muls pentru investitii capitale in tot felul de produse de aparare ale caror profitabilitate este in multe cazuri dubioasa si sa puna banii la munca in segmentele din piata de aparare unde poate scoate un profit.. Tinand cont ca Bumag ar avea foarte putin de oferit atat din punct de vedere tehnologic cat si piete de desfacere/clienti, EADS ar fi nevoit sa faca tot feul de investii capitale care are fi contrare actualei strategii a companiei care are in vedere rationalizarea investitiilor capitale.

    Polonia de sigur are putea achizitiona pe piata libera 2% din actiunile EADS in speranta ca in acest fel isi va putea desemna un membru in consiliul de administratie al EADS si are avea posibilitatea de a „construi” un fel de „tie up” intre EADS si Bumag bazat pe faptul ca au un loc la masa. Acest lucru a fost incercat de guvernul rus prin banca de stat VTB ca sa ajute Suhoi sa intre pe piata aeronautica civila. Pana la urma rusii s-au lasat pagubasi: nu au primit nici un loc in consiliul de administratie, iar EADS nu a fost nici pe departe interesata sa-i ajute pe cei de la Suhoi sa intre pe piata de „regional jets” care este dominata de Bombardier si Embraer prin simplul motiv ca Airbus nu era si nu este pregatita sa faca investii de capital in momentul de fata sa intre pe aceasta piata. Pana la urma rusii s-au ales cu niste dividende si niste castiguri capitale cand au inceput sa vanda din actiuni prin august anul curent. Polonia de asemenea are putea sa plateasca un pret destul de mare pe actiuni in momentul in care EADS isi rascupara la greu actiunile pemtru a placa actionarii care cer o crestere a pretului actiuniilor si reducerea participatiei celor trei guverne in EADS. Idea Poloniei este una buna, dar conjunctura pentru a pune in aplicatie cu succes asa ceva nu este. Polonia o sa continue sa subventioneze Bumag si in acelasi timp o sa rationalizeze chiar ea o mare parte din firma prin aceasta companie nationala de aparare, dar pe termen scurt si mediu investiii externe in Bumag/PHO nu sunt foarte atractive pe o piata care sufera de un exces atat de capacitate cat si de solutii tehnice.

  7. 1% din 4000 fac 40 de milioane si nu 1 la mie, hai sa nu manipulam din cifre…deci 30% din bugetul apararii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *