Editorial – Primaverile arabe. Opinii si intrebari

 egypt-1

Cand au inceput primaverile arabe toti am incercat sa ne dam seama cine misca lucrurile.

Ne-am imaginat ca occidentalii (americani, britanici, francezi) incearca sa rastoarne regimurile dictatoriale pentru a democratiza tarile respective (atat cat e posibil in teritorii bazate pe traditii tribale si sectar-religioase si nu de natiuni) in ideea de a-si asigura parteneri favorabili in noile conduceri, parteneri care sa le deschida accesul la resurse energetice sau la contracte banoase in infrastructura si aparare (in principal).

Lucrurile n-au mers deloc bine si incep sa ma intreb daca am estimat corect rolul vesticilor in declansarea miscarilor.

 

In Tunisia dictatorul a fost rasturnat dar opozitia laica a fost aproape inexistenta, formatiunile islamiste luand potul la alegeri. De atunci tara e instabila, cu frecvente ciocniri si manifestatii. Pana de curand un paradis turistic, Tunisia se scufunda in mizerie si se transforma intr-o puternica sursa de emigranti spre Europa (migrau si pana acum dar nu in halul asta).

 

Cand au inceput miscarile in Libia comentam ca exista doua cai dupa caderea lui Gaddafi: ori revolutionarii se inteleg si tara ramane unita (un rai de oportunitati pentru vesticii care au sustinut revolutia) ori se rupe in cel putin doua zone, una bogata in petrol, dominata de grupari tribale (jumatatea de est) si una saraca-lipita (jumatatea de vest), viitoare autostrada pentru emigrantii subsaharieni in drum spre Europa. S-a confirmat varianta a doua ba, chiar mai rau, s-au instalat, in sud, baze Al-Qaida.

Cu Egiptul alta problema: au rasturnat dictatorul si au inceput confruntarile intre laici si Fratii Musulmani. La inghesuiala o incaseaza si crestinii copti. Islamistii castiga alegerile, se apuca de islamizat tara si se trezesc debarcati si arestati de armata. Dupa 30 de ani de stare de urgenta, populatia ajunge la concluzia ca singurii capabili sa impiedice islamizarea tarii sunt tot militarii.

Occidentalii dau dovada de lasitate. De frica propriilor votanti musulmani (in special Franta si Marea Britanie ) acuza armata de actiuni in forta impotriva populatiei civile (“populatie” formata din luptatori ai Fratiei Musulmane, cu AK, AG si tot tacamul). Pur si simplu refuza sa se gandeasca la cum ar arata Egiptul (si Suezul) sub control islamist.

Obama se balbaie si el, fara sa stie ce pozitie sa ia, noroc cu comunitatea evreiasca din SUA pentru care lucrurile sunt simple: Egipt islamist  =  necazuri pentru Israel.

Pentru israelieni problema este la fel de simpla: daca nu-i sprijina pe militari impotriva islamistilor va fi deranj mare la cat armament au bagat americanii in Egipt in ultimii ani.

 

Toate aceste evolutii ma fac sa cred ca vesticii n-au avut nicio treaba cu primaverile arabe, cei care au tras sforile fiind islamistii sprijiniti de Al-Qaida si structurile asociate ei. Vestici nu puteau sa recunoasca asta (o lovitura majora de imagine) si s-au multumit sa se urce si ei in remorca incercand, cu declaratii sforaitoare si interventii militare zgomotoase, sa incerce sa deturneze evenimentele si sa-si asigure o pozitie cat mai buna pentru viitor. A iesit prost de tot si aproape ca au pierdut orice influenta.

 

Am lasat Siria separat pentru ca aici lucrurile sunt mult mai complicate.

Siria (impreuna cu Iran) sprijina Hezbollah si Hamas iar Al-Qaida nu avea niciun interes sa se lupte cu alte grupari teroriste.

Factorii principali care au declansat evenimentele, pe langa nemultumirea interna, au fost Israel si Turcia.

Pentru Israel Siria e principal sustinator al organizatiilor teroriste din sudul Libanului si Gaza, Siria detine arsenal chimic si biologic iar cosmarul israelienilor are forma unor incarcaturi chimice/ biologice ajunse in Gaza si sudul Libanului de unde sa le fie aruncate in cap. Cate sisteme antiracheta sa construiesti ca sa-si aperi si orasele si terenurile agricole?

Pentru Turcia Siria nu reprezinta un pericol militar dar Siria trebuie privita din perspectiva intereselor Turciei de a-si reconfigura pozitia in zona.

In primul rand turcii au o problema majora sub forma zonei kurde din Irak, bogata in petrol si tot mai independenta de Baghdad, pe cale sa devina o structura statala viabila (un adevarat magnet pentru kurzii din Turcia). O intelegere Siria-Kurdistan pentru exportul, prin Siria, de petrol si gaze din Kurdistan este de neconceput pentru turci, avand in vedere despre ce bani este vorba.

Daca remarcati, cei mai disperati sa-l rastoarne pe Assad sunt chiar turcii, care nu sunt multumiti doar cu atacuri de avertisment.

In al doilea rand, turcii fac eforturi pentru a se pozitiona ca un principal hub energetic al zonei, incercand sa preia controlul rutelor de transport de petrol si gaz catre Europa. In nord-est au anuntat recent ca vor dezvolta o armata comuna cu azerii, punand un picior solid in zona Caspicii si pe rutele de transport din zona, spre Europa. Daca nu ne miscam repede, bagand companii mari americane in proiect, s-ar putea sa ne luam adio si de la AGRI. Din zona Caspicii si Asia Centrala fosta sovietica, nu se vor mai importa hidrocarburi decat prin bunavointa Rusiei sau Turciei.

In sud-est, turcii au jucat cartea partenerului economic pentru Kurdistan, demarand un proiect de conducte tot spre Turcia. Atat timp cat conducta trece pe la ei, valoarea exporturilor kurde va depinde de vointa Turciei.

Daca reusesc sa impuna un regim obedient la Damasc si sa inchida accesul hidrocarburilor din Kurdistan, si chiar din Golf, la Meditarana, prin Siria, vor avea o pozitie extrem de puternica pe drumul hidrocarburilor spre Europa si, astfel, o pozitie mult mai puternica la negocierile de aderare. In plus, si-ar putea asigura o pozitie mult mai puternica la impartirea campurilor de gaze descoperite in Mediterara, intre Cipru, Turcia, Siria si Israel.

 

Desigur, din tabloul sirian nu puteau lipsi americanii si vesticii care, dupa vechea reteta, s-au apucat sa inarmeze rebelii, fara sa stie care dintre ei sunt luptatori pentru democratie, islamisti sau chiar membri Al-Qaida. Normal ca si Al-Qaida si-a trimis asociatii asa ca a iesit o nebunie.

Acum, dupa aparente, americanii lupta, impreuna cu Al-Qaida, Turcia si Israel, impotriva tiranului iar Rusia, Hezbollah si Iran au devenit stindardul luptei antiteroriste, aparatori ai Cartei ONU si ai suveranitatii popoarelor.

Tot dupa aparente, organizatiile teroriste au ajuns sa se lupte intre ele, Hezbollah de partea lui Assad iar Al-Qaida de partea “democratiei” si, din nou, intre doua batalii, mai omoara cativa crestini sirieni iar Europa nu spune nimic.

 

Nu-mi dau seama cum vor evolua lucrurile, chiar si dupa atacul cu rachete, pentru ca interesele sunt divergente in tabara anti-Assad.

Cel mai probabil, Siria va fi descompusa, cu o puternica prezenta “pacificatoare” turca in nord, in special in aria kurda siriana si litoralul sirian, iar in sud va fi nebunia de pe lume, cu grupari teroriste luptandu-se intre ele pentru suprematie iar vesticii arbitrand cu rachete Hellfire, cand de-o parte cand de alta.

 

In toata aceasta nebunie s-a pierdut din vedere un mic detaliu

In urma revolutiei din Libia au disparut din depozite cateva mii de rachete portabile sol aer. Cifrele variaza intre 2000 si 10.000.

 

Hai sa ne gandim la un scenariu

 

Sa presupunem ca au fost numai 2000, sa zicem Strela din primele serii (3500 m raza, 1500 m plafon), si ca o parte din ele nu functionau.

Sa presupunem ca doar 10% din ele ajung in Europa. Nu trebuie sa vina toate odata ca nu-i mare graba. Exista destula incompetenta si coruptie in porturile europene (Italia, Franta, Spania, Grecia).

Cu 200 de rachete organizezi un ditamai focul de artificii, sincron, pe mai multe aeroporturi europene incat sa provoci un haos si pierderi cat mai mari.

Trebuie sa urmaresti statisticile cu perioadele de trafic aerian maxim (de obicei in perioada sarbatorilor). La plecarea in concediile de sarbatori, securitatea este sporita, la intoarcere lumea e mai relaxata.

Trebuie sa stii care sunt principalele aeroporturi europene (asta iei de pe net) si care sunt aeroporturile de rezerva pentru acestea.

Mai trebuie sa stii care sunt perioadele din zi cand se afla in aer un numar maxim de avioane.

Pentru fiecare aeroport trebuie sa stii directiile de decolare si aterizare.

Iti trebuie doi tragatori pe directia de decolare si doi pe cea de aterizare. Asta inseamna ca 200 rachete acopera 50 aeroporturi.

Nu trebuie sa stea gramada, nici la marginea pistei si nici nu trebuie sa traga toti patru odata. Cel mai simplu este daca aeroporturile sunt in sau langa aglomerari urbane pentru ca e imposibil de controlat antitero, in timp scurt, un intreg cartier.

 

Declansarea atacului o faci, pe cat posibil, simultan pentru toate aeroporturile tragand o racheta asupra unui avion care abia a decolat. Cu motoarele in fortaj, cu rezervoarele pline, la altitudine foarte mica si fara spatiu pentru manevre de evitare, avionul este ca o raţă la standul de tir, la iarmaroc. Sanse maxime sa cada in nas intr-o explozie uriasa, cu multe victime la bord si, probabil, la sol.

Daca nu s-au prins ca e un atac terorist, urmatorul avion care decoleaza va fi lovit de al doilea tragator. Trebuie sa fie chiar cretini sa nu-si dea seama ca e ceva grav.

In momentul ala vor bloca avioanele la sol si vor decola avioane de vanatoare care sa forteze aterizarea celorlalte avioane de pasageri (foarte multe) aflate deja in aer. Nu tragi in avioanele de lupta.

Cum deja se va sti ca mai multe aeroporturi au fost atacate, avioanele vor fi directionate catre aeroporturile de rezerva unde le astepti cu alti oameni care sa traga in momentul in care s-au inscris pe traiectul de aterizare. In mod normal, un avion mare, cu un pilot cu experienta, ar trebui sa aterizeze chiar daca a fost lovit dar exista riscul sa se prabuseasca pe pista si s-o blocheze de tot (efect maxim). Oricum, dupa prima lovitura nu va mai veni nimeni sa aterizeze pe acel aeroport.

Si uite asa ai sute de avioane, cu rezerve limitate de carburant (cele mai multe curse nationale/regionale) care se vor invarti in aer, intr-o panica generala, fara sa stie unde sa aterizeze.

Cat va dura pana ca fortele antitero sa securizeze zona unui aeroport (vorbim de suprafete de cca 20km patrati de scotocit, pentru fiecare aeroport, foarte probabil in zone rezidentiale)?

Ce se intampla daca se declara o zona curata si apoi un tragator nedescoperit mai pocneste un avion?

 

Pornind de la acest scenariu ma intreb:

 

Cat ar costa instalarea de sisteme de capcane termice pe un avion de pasageri (ca pentru C-130) in cat timp s-ar realiza dotarea flotelor comerciale si ce efect ar avea asupra costurilor de exploatare?

La cate aeroporturi exista sisteme de supraveghere video, nu doar interioare si adiacente ci si in zonele posibile de amplasare a unor tragatori? Exista vreo posibilitate de integrare / acces la sistemele municipale pentru a avea un tablou complet al zonelor?

In cazul unui astfel de scenariu, se va incepe scotocirea de catre fortele antitero a zonelor pentru toate aeroporturile atacate sau se vor concentra pe aeroporturile situate mai departe de aglomerari urbane (si mai usor de verificat) lasand pentru mai tarziu (si, momentan, in seama fortelor locale de politie) aeroporturile din orase?

Cu mii de avioane in aer si zeci de aeroporturi atacate, in cat timp pot fi integrate aeroporturile secundare, neclasificate international, pentru a prelua avioanele?

La fel, in cat timp ar putea fi reactivate vechile baze aeriene, din timpul razboiului rece, pentru a primi avioanele (centre mobile de dirijare a zborurilor)?

 

Exista o vorba care spune ca un nebun arunca o piatra in apa si zece sanatosi se chinuie s-o scoata.

In cazul primaverilor arabe sunt mai multi nebuni care dau cu pietre in apa si nimeni nu stie sa spuna ce se va intampla.

 

P.S. Daca, in urmatoarele zile nu mai apar sa postez inseamna ca autoritatile romane au interpretat gresit scenariul meu si va trebui sa-mi trimiteti chiftele cu prastia 🙂 )))))

 

Eroul Bula

30 de comentarii:

  1. „P.S. Daca, in urmatoarele zile nu mai apar sa postez inseamna ca autoritatile romane au interpretat gresit scenariul meu si va trebui sa-mi trimiteti chiftele cu prastia 🙂 )))))”

    Stai linistit autoritatile Romane sunt prea cretine,ca sa poate interpreta ceva.

  2. Problema (in opinia mea) e destul de simpla. „Vestul” impreuna cu Arabia Saudita (plus ceva emirate de pe acolo, Qatar etc etc) care da grosu banilor vor sa creeze un nou imperiu arabo-sunit (chiar daca cel putin momentan fara granite vizibile sau oficiale, poate nici nu vor de fapt asemenea granite oficiale) condus de sauditi. Pentru asta sunt destructurate statele alea cu dictatori laici si sunt „ajutate” formarea a tot felul de „state in stat” pe criterii tribale sau religioase (suniti vs siiti) unde domina organizatii musulmane finantate si controlate de sauditi si/sau ajutoarele lor.

    Sauditi care ar controla mai toata piata petrolului si gazelor din zona aia, spre beneficiul comun cu „vestul”, pentru ca sauditii isi stiu locul si nu comenteaza prea mult cand li se cere ceva in domeniul petrolului, ci executa intocmai si la timp.

    Plus ca toate organizatiile alea islamice teroriste sunite (al Qaida, Fratia Musulmana etc etc) sunt finantate cam de aceiasi (sauditi, qatarezi etc) si deci in mare parte controlate de ei.
    Aceleasi organizatii fac si jocul unora din „vest” (a unor aliante politico-financiaro-industriale, sau aliante intre politicieni si corporatii), sunt un „bau bau” numai bun de folosit pentru un control mai strict al propriei populatii (un stat politienesc mai puternic in „vest”) si pentru anumite razboaie locale care sa ajute si industria de armament a unora.

    E o situatie „win-win” pentru cei ce au creat-o. A, si Israelul profita de ea, desigur, odata pentru ca statele alea vecine si potential inamice sunt slabite si chiar destructurate (chiar daca nu oficial, cel putin la momentul asta), iar cei ce le-ar controla apoi sunt de fapt controlati sau/si „mana in mana” cu „vestul” aliat cu evreii la o adica.

    Iar viitorul inamic vor fi siitii, nu evreii (care isi vor vedea de treaba ca de obicei in teritoriile palestiniene), si desigur rusii care vor suferi o lovitura uriasa, fiind practic scosi de pe piata energetica.
    Tot petrolul si gazele din Orient (mai putin, cel putin deocamdata, cele iraniene, care oricum sunt sub embargou) vor fi sub controlul sauditilor aliati ai „vestului” (sa nu zic si controlati in buna parte), plus ca SUA urca in topuri cu propriul petrol si gaze (de sist, chiar daca exploatarea lor e daunatoare), mai sunt rezerve in Marea Nordului si Marea Neagra, in Polonia si Franta chiar, ma vazut.

    Practic Rusia va fi scoasa din jocul asta si va fi foarte slabita in fata viitoarelor actiuni ale marilor puteri globale (UE, SUA, China, si aliantelor dintre astea, plus Japonia).

    La noi ar mai fi posibila cred si exploatarea hidrogenului din Marea Neagra, care se gaseste in cantitati imense acolo.
    Ca fapt divers, Brazilia poate folosi 100% biocombustibili pentru necesitatile ei, produs din plantatiile uriase de trestie de zahar de la ei, la nevoie ei sunt independenti de importurile de petrol, gaze, benzina sau motorina.
    Ar fi si alte plante bune pentru asa ceva (si care pot fi folosite la noi), dar probabil ca pe ai nostri politicieni ii doare la basca de asemenea proiecte (apropo, daca domnu Dobritoiu chiar a postat aici, tot respectul pentru el, din pacate clasa politica de dupa 1989 nu se ridica la nivelul cerut)

    • Orice sursa de energie produsa din materiale biologice(regn vegetal)duce la diminuarea resurselor alimentare.
      Adica nu mai cultivi grau,porumb sau cartofi ci cultivi trestie de zahar pe care il transformi in combustibil…Lumea poate trai fara sa conduca o masina dar cu siguranta nu traieste fara mancare.
      Mi se pare o risipa de resurse cu chestia asta.
      ………………………………………………………………….
      Referitor la articol,toata tevatura asta cu Siria,Rusia vs SUA sau alte scenarii /Call of Duty/ nu-si prea au rostl.
      Scopul principal al SUA este IRANUL.
      Mai au inca un pic si vor incercui IRANUL.
      Chestia cu armele chimice,vai ce au patit civilii… astea sunt bashini.
      Mina de aur este IRANUl cu al sau pamant mustind de hidrocarburi.
      In rest noi sa fim sanatosi.

    • Ceea ce spui tu e BINGO! E singura explicatie pentru care Arabia Saudita si Iordania sustin atat de vehement interventia in Siria. Interesele occidentale le stim, dar chiar atat de dumb nu erau sauditii ca sa sustina caderea unui stat arab doar asa… ca au euro-americanii interese.

      Asadar, avem deci un interes din partea sauditilor, a occidentului si a turcilor de a crea haos si instabilitate din Atlantic pana in Iran, via Siria:
      – occidentul vizeaza reducerea amenintarii asupra Israelului prin atacarea Iranulului si reducerea rolului de hegemon al acestuia
      – occidentul vizeaza accesul la resursele „ostile” pana acum (Libia, Iran)
      – sauditii viseaza la un imperiu sunniit
      – Turcia viseaza sa fie un hub energetic si sa previna formarea unui Kurdistan la granitele sale

      Se leaga intersele, singura problema pentru toti fiind Rusia. Sper din toata inima ca S-300 sa-si faca treaba si sirienii si rusii sa ascunda bine tintele importante si sa creeze false tinte care sa fie bombardate si sa actioneze ca si capcane.

      Daca as fi in locul ruso-sirienilor, as pregati o ofensiva de mare amploare impotriva rebelilor, cu forte suplimentare si armament suplimentar, ofensiva care ar incepe exact cand incep bombardamentele. Mai mult, as vinde Siriei 1-2 submarine din flota proprie si le-as asigura intelligence ca sa se apropie de navele coalitiei, asigurandu-le si protectie prin momeli (decoy) care sa le permita apropierea/retragerea.

      Nu stiu cat de fezabila este scoaterea din joc a Turciei daca e bombardata corespunzator. Ma refer la opinia publica care fumega intr-o vatra greu stinsa.

      Un pericol MAXIM pe care il vad la orizont este legat de escaladarea razboiului daca Turcia este atacata iar rusii continua sa trimita nave de lupta si de aprovizionare prin Bosfor. Exista riscul ca Turcia sa comita greseala si sa inchida Bosforul, ceea ce e casus belli conform legilor internationale. Iar de aici si pana la deranj in estul Turciei – Armenia – e doar un pas. Intrebarea e ce se intampla daca un stat NATO declara razboi de capul sau unui stat nemembru NATO. Ce face alianta?

  3. Inceputul analizei e bun, cu mentiunea ca starea de instabilitate e ceea ce s-a dorit de la inceput.

    Caderea unor dictatori loiali US arata ca farmecul investitiilor chineze este prea puternic pentru a fi contracarat doar cu telefoane de la Casa Alba.

    Asa ca baietzii de la CIA au mers in teren si au incropit gherile ca pe vremuri in Afghanistan. Faptul ca Al Qaida e in schema arata ca si-au folosit vechile contacte. Continuarea povestii e ca cine nu se supune de buna voie va deveni un dictator „nemilos” si va fi eliberat (din functie) de armata de „freedom fighters”.

    Toate tarile cu economia distrusa devin automat o sursa de soldati pentru multiplele factiuni.

  4. Eroule dupa scenariul asta sa fi convins ca vei avea cel putin 2 sau 3 servicii pe spinarea ta, iar daca se intampla ceva total nesemnificativ fata de ce ai descris fi sigur ca sa dai si cu subsemnatul.
    Te fac astia strateg al Al-Qaida.
    Daca te auzim ca pleci prin Yemen, Qatar, Pachistan e clar cu ce te ocupi. :))))

  5. primavara araba este experimentul nereusit al lui madam clinton, fost secretar de stat. un experiment complet cretin in opinia mea. sa-l matarsesti pe mubarak, cel mai credincios caine al americii in egipt confirma parerea mea, nu inteleg de ce a facut-o, in egipt mai ales si in restul tarilor in care a declansat-o, singurul oarecum ostil americii dar care statea totusi in banca lui era gaddafi. nu cred ca democratizarea zonei are vreo insemnatate aici. regimul corupt si tiranic din arabia saudita nu le creeaza nici o problema de constiinta ipocritilor de americani. cred ca mare parte din ce scrie radu este real dar tot nu explica integral prostia imensa a americanilor. ceva n-a mers si planul s-a schimbat pe parcurs. ce s-a intamplat n-are noima.

  6. Parerea mea este ca s-a obtinut exact ce s-a dorit. Haos, acces neingradit si aproape gratis la resurse si lasarea chinezilor in offside (in Libia investisera foarte mult, ca de altfel in toata Africa). Nu va intrebati de ce vestici iau democratia in gura numai cand este vorba despre tari cu bogate resurse in subsol? De ce nu intervine nimeni in Congo unde este un razboi civil? Nici n-au auzit multi despre asta. De ce nu au intervenit in Rwanda unde intr-o singura noapte au fost masacrati 900.000 de oameni? Exemplele din ultimii 20 pot continua la nesfarsit.

    • Sau cind, in jungla din Congo, au ”disparut” rapid vre-un milion de insi… Nici nu puteam sa inteleg cifra cind am auzit la TV5 in urma cu mai multi ani. Credeam ca de la franceaza mea se trage, ca nu le am cu numerele nici in romana.

      • Simplu frate 1 kil de diamante se scoate mult mai usor decat un kil de petrol. CA sa faci bani din petrol ai nevoie de echipament de extractie, companii petroliere aramata care sa le pazeasca, deci de „democratizarea” tarii cu petrolul. Ca sa faci bani din diamante n-ai nevoie decat de un om care sa iasa cu o valiza deacolo dupa si pentru asta tot ce ai nevoie este ca doua grupuri de tampiti sa se bata ca chiorii si sa plateasca kilu de diamante pe un AK si 3 incarcatoare ca de sunt prea tampiti sa observe ca ar putea face AK si cu un ciocan la nevoie.

  7. Salutare. Bre nea @eroule la articole de aste chiar te pricepi decat la alea in cre luai flexu si modificai bampoarele . Vezi ca pt instalarea de capcane si alte mijloace de aparare a avioanelor de linie tre sa ii intrebi pe aia cu carlionti ca au ei niste chestii foarte interesante , am citit intr un numar al revistei top gun demult. Vezi ca nu mai e valabila doar chestia cu capcanele Mistral 3 are niste senzori care „simt”deplasarea/presiunea aerului datorita miscarii tintei asa ca nasol si cu chestiile astea. Sanatate si cer senin.

    • M-ai speriat cu senzorii aia de presiune! ma intrebam ce manometrul ma-sii avea racheta aia si cum poate „vedea” presiunea la distanta.
      Cica ar fi mai „simplu” (doar teoretic):

      To reject the flares ejected from the rear of the targeted aircraft, proportional navigation using a gyro as a reference is adopted for Mistral, instead of the pursuit method in earlier IR-guided MANPADs. To further enhance the ECCM capability, the seeker of Mistral has a very narrow field of view to reject decoys and interference, but the seeker can title in the range of +/- 38 degrees. On the launcher, the missile runs up the gyro in 2 seconds, and total reaction time is 5 seconds.

      Proportional Navigation:
      A rather simple hardware implementation of this guidance law can be found in early AIM-9 Sidewinder missiles. These missiles use a rapidly rotating parabolic mirror as a seeker. Simple electronics detect the directional error the seeker has with its target (an IR source), and apply a moment to this gimballed mirror to keep it pointed at the target. Since the mirror is in fact a gyroscope it will keep pointing at the same direction if no external force or moment is applied, regardless of the movements of the missile. The voltage applied to the mirror while keeping it locked on the target is then also used (although amplified) to deflect the control surfaces that steer the missile, thereby making missile velocity vector rotation proportional to line of sight rotation. Although this does not result in a rotation rate that is always exactly proportional to the LOS-rate (which would require a constant airspeed), this implementation is equally effective.

      In concluzie as deduce ca fereastra senzorului fiind foarte ingusta, nu prea are timp sa fie indusa in eroare prea mult timp deoarece senzorul si-ar pastra pe centrul ferestrei tinta principala. cam asta banuiesc

  8. chiftelele le vrei din carne de porc sau de vita?
    ceva mai picante sau mai cu paine?
    trebuie sa fie halal, kosher sau cat se poate de normale?

    Eu chiar ma gandesc la tine! 🙂

  9. io vin cu muzika, stiu ca va ‘plac’ rusii, da’ Arkona sper sa va placa:
    http://www.youtube.com/watch?v=A7fuuDc2hH0
    bebeluselor, dans! :mrgreen:

  10. Al Qaeda e la fel de terorista precum e America tara democratiei. Daca am citit bine, primavara araba nu e pornita de land of the brave ci de AlQeda care in alecasi timp sunt si niste baieti buni in comparatie cu niste unii rasculati care de fapt nu sunt nici ei baieti rai doar ca sunt satui de regimurile totalitariste. Multe nuante de gri in articolul asta domnilor. Sofismul e iar la mare cautare zilele astea.
    Eat your heart Platon!

    • al qaeda nu l=ar fi putut inlatura niciodata de la putere pe mubarak. a fost mana armatei egiptene acolo, ofiteri dirijati de la washington. ca dupa asta aia or fi turnat gaz pe foc, e f probabil. dar nu puteau ei initia schimbarile astea. aici a fost mintea complicata si stupida a sotiei lui bill clinton. daca n-o patea cu moartea ambasadorului american in libia, ar fi fost probabil viitorul presedinte sua. a avut insa dusmani puternici care-au profitat de esecul ei in orientul apropiat si-au dat-o la o parte.

  11. Unde are loc la Fiesta….????…

  12. Stiu ca aparent, toate acestea par o grava eroare din partea marilor puteri vestice, dar cred ca de fapt totul este deliberat. Islamistii primesc sprijin pt a veni la putere in tarile lor, li se permite emigratia masiva in tarile vestice unde treptat incep sa-si faca de cap, vor urma apoi probabil atentate cu avioane doborate, migratii, haos, nesiguranta. Politicienii vor avea in sfarsit mult doritul tap ipasitor, motivul pentru care toate merg nasol in lume, iar atunci posibil ca holocaustul impotriva evreilor sa para doar o joaca de copii in comparatie cu ce vor patii musulmanii. Dar sper sa ma-nsel si sa fie doar imaginatia mea prea bogata.

  13. Scenariul tau apocaliptic sincer iti spun ca este imposibil de realizat mai pe romaneste nu este fezabil,cat despre autoritatiile romane stai calm ca nu te leaga nimeni pentru idei nastrusnice. Sic!
    Sa presupunem ca ajung acele rachete in Europa unde vrei tu si in ce numar.
    Faci niste greseli sau nu iei in considerare anumiti factori pentru planul tau si am sa iti aduc niste argumente pentru a demonstra asta :

    Indiferent daca se reuseste sau nu stabilirea intervalului de trafic aerian maxim cat si perioada din zi acest lucru este irelevant si am sa-ti si argumentez.In aviatie nu exista aeroporturi de rezerva pentru alte aeroporturi chiar daca acestea sunt cele mai mari gen : Amsterdam Airport Schiphol

    http://en.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_Airport_Schiphol

    acest a/p este doar un exemplu pot sa-ti dau ca exemplu multe altele,dar sa revenim acest aeroport nu are aeroporturile lui de rezerva si am sa-ti argumentez dar sa revenim la directiile de decolare si aterizare si anume :

    1.iti las placerea sa descoperi cate piste are acest aeroport si sa stii ca majoritatea aeroporturilor mari si importante au mai mult de 3 piste deci rezulta ca s-ar putea sa nu stii unde sa-ti amplasezi cei doi oameni cu atat mai mult cu cat se poate decola si ateriza pe 2 piste sau 3 simultan sau doar sa se aterizeze pe una si sa se decloeze de pe alta sau altele.
    2.directia de decolare si de aterizare din cate stiu eu se face cu vant de bot adica cu vantul in fata aeronavei si exista si o logica si apropo vantul nu bate doar dintr-o directia ci se schimba si atunci se schimba si directia de decolare si aterizare.
    3.la marginea pistei este imposibil de stat,exista o delimitare clara a aeroportului si crede-ma ca nu neg ca ipotetic s-ar putea strecura un bomber man dar sa se strecoare cati spui tu esti deja SF exista sisteme video,garduri electrice,paza armata,brigada antitero chiar si unitati militare cu de exemplu sunt langa Otopeni si Baneasa si este foarte usor de controlat un perimetru sau verificat atunci cand se da alarma.
    4.Este imposibil de efectuat atacul simultan si de coordonat si nu iau in calcul SI factorul uman si ma fac ca-l UIT dar unul dintre motive este fusul orar care difera,GMT-ul,la Bucuresti este o ora la Londra alta ora si aeroporturile difera ca locatie au specificitatea lor,ce este valabil sau te ajuta pe aeroportul a in locul x nu se poate aplica pe aeroportul b in locul y si multe altele.

    Eeeee acum ai zis asa : „Cum deja se va sti ca mai multe aeroporturi au fost atacate, avioanele vor fi directionate catre aeroporturile de rezerva unde le astepti cu alti oameni care sa traga in momentul in care s-au inscris pe traiectul de aterizare.”

    Hai sa te lamuresc dandu-ti un exemplu : fiecare cursa a unei compani aeriene zboara dupa un plan de zbor asa se cheama sau mai pe romaneste un traseu.Sa zicem ca avionul zboara de la Otopeni Bucuresti la Schiphol (ca tot l-am dat exemplu) adica la Amsterdam ei bine acea cursa are aeroport de rezerva la decolare,aeroport/aeroporturi de rezerva pe ruta de zbor si unul,2 sau chiar 3 la destinatie.Ei bine tu ar trebui sa stii care sunt aceste aeroporturi de la destinatie ale fiecarei companii care opereaza pe aeroportul Schiphol pentru a putea sa-ti trimiti oamenii acolo si atentie
    presupunand ca aeronava are permisiunea sa aterizeze pe fiecare dintre aceste aeroporturi decizia ii apartine comandantului in functie de anumiti factori iar teroristii nu au cum sa ghiceasca ce decizie v-a lua comandantul.Dar trec si peste acest aspect si nu-l iau in calcul si iti spun ca in momentul in care se da alarma si s-a aflat ca un aeroport a fost atacat sau un avion al unei compani aeriene in timp ce decola sau ateriza pe un aeroport in secunda 2 toate aeroporturile acelei tari sunt verificate la sange si 100% si restul celor din Europa sunt verificate si nu doar aeroporturile cat si perimetrele din jurul lor.Un aeroport nu poate fi blocat decat daca acceptand absurdul acel aeroport are doar o pista si s-a prabusit pe avionul pe pista altfel in astfel de situatii se poate ateriza,ca de decolat nu se mai pune problema pana la „remedierea situatiei” si nu iau in calcul faptul ca majoritatea au 2 sau mai multe piste.Aeronavele au un gaz de rezerva pe fisa de zbor ceea ce le permite sa stea in aer inca 30-45 de minute in plus timp suficient pentru a evita orice problema.Si uite asa cum nu ai luat tu in calcul atatia factori cum ar mai fi de exemplu : faptul ca exista aeroporturi militare pe care se poate opera in caz de nevoie fara restrictii,ai uitat ca sunt sute sau mii de aeroporturi pe care se poate ateriza fara probleme in astfel de cazuri care pot fi securizate sau sunt securizate si ma refer la cele militare.

    Ce spui tu se poate intampla la scara mica si cu noroc in nici un caz la scara mare si sansele sunt din fericire foarte nici sau tind spre 0.

    • imi pare rau sa te contrazic dar ce spune „eroul” are sens si din pacate la o scara mai mica sau mai mare se poate intampla. ajunge ca niste nebuni care au rachetele alea sa-si fixeze o data ca de ex un weekend dinainte de craciun cand lumea calatoreste si aglomeratia e maxima cam peste tot. nici nu e nevoie sa dai jos mai mult de doua trei avioane. panica o sa faca restul. isterie, ambutetiaje, zboruri deviate, zboruri anulate samd. asta ar produce pagube de miliarde de euro. tu cam bati campii. ce are fusul orar cu un atac concertat? parca aia n-ar putea tine cont de asta. orele de vaf cam coincid pentru ca o cursa mediu curier tocmai ca tine cont de fusele orare. zborurile sunt sincronizate din motive practice, in plus, nebunii aia nici n-au ce cauta langa pista, pot trage si de la 2-3 km. problema nu e insa ca tu bati campii ci ca unii care ar trebui sa se ocupe de securitate, ar putea gandi la fel de autosuficient si stupid ca tine. pe mine siguranta si aroganta unora care cred ca stapanesc orice situatie ma ingrijoreaza. si sunt multi din astia din pacate.

  14. La scara mare un asemenea plan are sanse mici de reusita.

    La scara mica a fost deja pus in practica in cazul unui aeroport care era obiectiv de gradul zero.

    http://en.wikipedia.org/wiki/2003_Baghdad_DHL_attempted_shootdown_incident

    • incurci lucrurile vlad. acolo in irak e razboi si toti cei care decoleaza sau aterizeaza se asteapta la asa ceva. de asta vin la inaltime mare si coboara f abrupt la aterizare, in plus, majoritatea avioaneleor care fac…bagdadul, au capcane termice, deci nu e deloc acelasi lucru. pe ce te bazezi cand spui ca la scara mare are sanse mici? nu e nevoie sa dai jos 200 de avioane ca sa semeni haos si teroare pe tot continentul, ajung 2-3…

  15. Ma faci sa rad priente. De ce sa te dai de ceasu mortii sa duci peste granita ditamai sistemul AA? Ca sa dai jos cateva avioane de pasageri? Pai nu mai bine duci o capsula doua cu ceva arma chimica sau biologica? Da si aia e greu, aia se chinuie sa duca doua pungute cu droguri pe care si le baga nu mai zic unde si tu vrei sa duci ditamai burlanul si operatorii.
    Nu crezi ca e mai simplu sa trimiti cativa indivizi cu un bagaj mare de know how care sa faca petarde” si sa arunce in aer ceva cu adevarat sensibil?, nu zic ce sa nu dau idei….
    Cat despre prima parte din articol e o abureala ieftina, scuza-ma. Totul a fost crescut in incubatoarele CIA pe banii Qatarului, Sauditilor UE, Turcia si Israel, tinta finala fiind IRANUL.
    Rusia, un hop in drum, probabil ca faza cu Georgia a fost un test, sa vedem reactia lor. Pana si viteazul nostrum presedinte bate in retragere stie el ceva……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *