I. Populatia si forta de munca
Probabil ca ati vazut multe previziuni alarmiste privind evolutia populatiei Romaniei pentru urmatorii ani, urmate de discursuri sforaitoare privind strategii de redresare a situatiei. Daca va uitati pe graficul cu piramida varstelor, de mai jos, veti vedea o “burta” mai mare in zona vastelor 20-45 ani (cu aproximatie), serii anuale numeroase, de peste 360.000 persoane, urmate de o scadere puternica a generatiilor tinere (0-20 ani) la serii anuale de putin peste 200.000 persoane.
In varful “burtii” se gaseste seria mea (a primilor decretei, cei nascuti in 1967), cu o valoare de cca 450.000 persoane, urmata de alte serii mari, usor in scadere, ale celor nascuti in 68, 69, 70.
Peste 20 de ani generatia mea va iesi la pensie iar peste 25 de ani vom avea 5 serii foarte mari de “proaspeti” pensionari, inlocuiti pe piata muncii de cei care acum sunt in marja de varsta de 0-5 ani, serii de doua ori mai mici ca numar. Despre banii din care vor trai acei pensionari (adica noi) voi vorbi in alt material. Pe scurt, am trecut la o faza de scadere accentuata a populatiei. Fata de o medie de 2 nasteri la o femeie fertila, minimum necesar pentru inlocuirea populatiei, de vreo 15 ani numarul mediu de nasteri a scazut la 1,3 copii la o femeie fertila.
Din toate studiile de pe piata, ceea ce a atras atentia opiniei publice si politicienilor a fost faptul ca va creste ponderea populatiei romilor, avand in vedere numarul mediu de 3 nasteri la o femeie fertila din aceasta comunitate. Ce stim despre ei, in afara de ce ne arata presa romana si straina?
Stim ca se casatoresc si fac copii (multi copii) de la varste fragede, ca au un grad mediu de saracie mai ridicat decat al romanilor, un grad de scolarizare mai redus, un grad de abandon scolar mai ridicat, un nivel de acces in invatamantul mediu si superior mult mai redus. Cum sa urmezi liceul si facultatea cand, la 17 ani, ai deja doi copii si trebuie sa le dai sa manance? Mai stim ca statul aloca diverse fonduri in ajutoare sociale pentru ei, fara succes, ca numeroase asociatii pentru sprijinirea romilor toaca aiurea banii alocati sau vand copiilor romani locurile alocate romilor la licee si facultati, ca modelele lor de reusita in viata nu sunt romii care au absolvit o facultate sau vreo scoala militara ci manelistii si sefii de structuri de crima organizata.
In aceste conditii, cum sa nu se incranceneze fibra geto-daca in tot romanul verde: “Doamne, astia vor deveni majoritari si ne vor manca urechile”.
Celor care se gandesc cu groaza la asta le pot spune: Stati linistiti, va fi mult mai rau.
Nu doar la romi se intalneste “productia medie” de 3 copii la o femeie fertila. Nenumaratele familii sarace de “romani verzi”, preponderent din mediul rural, au aceleasi probleme ca si romii. Doar le vedem in fiecare zi la televizor (tata o omoara pe mama cu toporul sau mama pe tata cu cutitul, copii care nu ajung la scoala pentru ca tin gospodaria si-si cresc fratii mai mici, in locul parintilor alcoolici, muncesc cu ziua, ajung in retelele de trafic de persoane pentru munca, prostitutie, cersetorie si organe.
Daca tinem cont de numarul mediu de nasteri de 3 copii la o femeie fertila, intalnit in randul comunitatilor foarte sarace, romane si rome, ajungem la concluzia ca in Romania, in randul familiilor care au obisnuinta de a-si da copiii la scoala si facultate numarul mediu de nasteri este de sub 1 copil la o femeie fertila, probabil undeva la 0,7.
Daca in 5-6 ani nu se produce vreo minune care sa determine familiile foarte sarace sa-si dea masiv copiii la scoala si, ulterior, la facultate, peste 25 de ani forta de munca nou intrata pe piata, pe langa ca va fi foarte redusa, va fi si mult mai slab instruita (vor fi putini candidati la facultati, iar universitatile vor scadea si mai mult nivelul de pretentii, pentru a nu ramane fara musterii).
O astfel de forta de munca nu va fi capabila sa obtina joburi bine platite, din care sa cotizeze suficient la fondurile de pensii, somaj, sanatate. Mai mult decat atat, din lipsa de personal inalt calificat, investitiile in industriile de varf (constructii de masini, utilaje, IT) se vor reorienta catre alte tari si vom pierde contributii la PIB si resurse, din taxe si impozite, la buget. Probabil ca vom ramane sa traim din redevente mici la resursele minerale, agricultura, confectii, putin turism.
Alte detalii despre natalitate in Romania gasit AICI
Ce-i de facut ? Cum putem impiedica sau, macar, limita acest dezastru?
1. Stimularea selectiva a nasterilor
La prima citire asta “suna ca dracu’”, vorba unui cunoscut politician fara gat, si poate da nastere la diverse interpretari si procese de intentie.
Cea mai simpla solutie pentru stimularea natalitatii (si care aduce si cele mai multe voturi) o reprezinta cresterea alocatiilor pentru copii dar asta nu va face decat sa dezvolte “fabricile de copii”, adica familiile foarte sarace care toarna copii pe banda rulanta, pentru a trai din alocatii, si nu se ocupa de cresterea si educarea lor, multumindu-se doar sa “completeze stocul” cu un nou copil cand cel mare face 18 ani. In timp, acestora vor incepe sa li se alature imigranti din tari unde familia traditionala are 4-5 copii, lucru care se intampla acum in Marea Britanie, Franta, Germania si unde vedem dificultatile (refuzul) de adaptare si integrare la stilul de viata european.
Noi avem nevoie ca familiile in care parintii au joburi si venituri decente si care au inradacinata practica de a-si sustine copii la scoala si la facultate sa fie stimulate sa aiba mai multi copii iar acest lucru trebuie facut si prin alte mecanisme, in completarea concediilor si indemnizatiilor de maternitate.
Un mecanism util ar fi scutirea de la plata contributiilor salariatului la fondurile sociale, in functie de numarul de copii in intretinere.
De exemplu, pentru 1 copil in intretinere (pana la 18 ani sau pana la 25, daca urmeaza o facultate) se poate stabili o scutire de 50% din contributiile unuia dintre parinti la fondurile sociale, la alegerea lor pentru a putea aplica scutirea pe salariul cel mai mare.
Pentru doi copii in intretinere se poate stabili o scutire de 100% din contributiile unuia dintre parinti sau scutiri de 50% pentru ambele salarii, tot la alegerea parintilor. De la trei copii in intretinere in sus, ambii parinti vor beneficia de scutire 100% la contributiile la fondurile sociale.
Sa ne folosim de calculatorul de salarii (il gasiti aici: http://www.calculatorsalariu.ro/), intr-o varianta simplificata, fara sporuri, bonusuri si prime, si sa incercam sa ne facem o idee.
Pentru 1 copil in intretinere luam trei variante:
a) parintele intretinator are salariu minim brut pe economie, 800 lei:
la banii astia are salariul net de 601 lei si plateste contributii de 199 lei la bugete (se retin si se vireaza de catre firma). O scutire de 50% inseamna 100 de lei pe luna, nu mult dar mai mult decat dublul alocatiei prezente si o crestere de 16,6% a venitului net;
b) parintele intretinator are salariul mediu brut pe economie, 2200 lei (valabil pentru 2013):
la banii astia are salariul net de 1559 lei si plateste contributii de 641 lei la bugete. O scutire de 50% inseamna 320 lei pe luna sau 3840 lei/an, mai mult decat taxa anuala medie de studii la facultate sau o crestere de 20,5% a venitului net.
c) parintele intretinator lucreaza in sectorul bancar sau intr-o multinationala, nivel mediu, si realizeaza un salariu brut de 5000 lei pe luna:
asta inseamna un salariu net cca 3500 lei si plata unor contributii de cca 1500 lei la bugete. O scutire de 50% inseamna cca 750 lei pe luna sau o crestere a venitului net de cca 21%. De banii astia se poate angaja, cu jumatate de norma, o menajera sau baby-sitter care sa aiba grija de copil si de gospodarie. Iar aici apar, suplimentar, sporuri, bonusuri, prime etc;
Pentru 2 copii in intretinere sumele scutite se dubleaza:
a) pentru salariu minim brut de 800 lei, parintelui intretinator ii raman inca 199 lei adica o crestere de 33% a venitului net sau aproape 5 alocatii actuale;
b) pentru salariul mediu brut pe economie de 2200 lei, parintele ramane suplimentar cu 641 lei pe luna, cat pentru doua taxe anuale de studii la facultate sau cat un salariu, jumatate de norma, pentru menajera sau baby-sitter sau o crestere de 41% a venitului net;
c) pentru salariul brut de 5000 lei, parintele ramane cu un supliment de 1500 lei pe luna, adica un salariu intreg pentru menajera/baby-sitter/bucatareasa/combinatii intre, sau o crestere de cca 43% a venitului net.
Pentru 3 sau mai multi copii in intretinere sumele, in cel mai rau caz, se pot prezenta precum cele pentru doi copii in intretinere, daca exista doar un parinte intretinator (aici trebuie prevazute alocatii de completare) sau, in cazul fericit, se pot dubla, in functie de veniturile parintilor.
Atentie, a nu se plafona scutirile ! Cu cat parintii au salarii mai mari cu atat trebuie stimulati mai mult sa aiba copii!
O alta problema: Scutirile se vor da doar la veniturile din salarii, nu si la cele din drepturi de autor sau alte forme prin care se incearca plata unor impozite si contributii cat mai mici la bugete.
Prin acest mecanism ar putea fi stimulata si inregistrarea salariilor reale dar, in lipsa unor informatii detaliate privind platile partiale la negru, imi este greu sa cuantific un impact in aceasta privinta.
2. Accesul la educatie
Chiar daca, la punctul 1, propun o varianta de stimulare selectiva a natalitatii sunt convins ca, in continuare, familiile sarace vor face multi copii si asupra acestor copii trebuie sa ne focalizam pentru a le creste sansele.
Plecand de la sistemul cresei saptamanale, practicat pe vremuri, ma gandesc la instituirea unui sistem de scoli saptamanale, ceva apropiat de scolile cu internat, dar incepand cu grupele mici de varsta, chiar cu clasa zero (anul pregatitor).
Trebuie sa fim constienti ca, in acest moment, alocatia zilnica de hrana pentru un detinut este de 32 lei, adica 960 lei pe luna, suma pe care foarte multe familii sarace nu o realizeaza nici macar ca venit total lunar, nicidecum cheltuieli cu hrana pentru un singur copil.
Scolile saptamanale ar insemna, pe langa cursuri si cazare, trei mese zilnice, de luni pana vineri, lux pe care multe familii sarace nici nu si-l permit pentru copiii lor sau il acopera cu improvizatii slab calitative. Mai inseamna obisnuirea copiilor cu rutina unui program in care invata sa se spele zilnic, sa se imbrace curat, sa-si faca ordine in spatiul de locuit, sa manance civilizat, sa socializeze cu alti copii.
Asta inseamna o scoala cu internat, cu cantina, cu spatii de petrecere a timpului liber (joaca pentru cei mai mici), cu un acces facil la un cabinet medical, inseamna ca, pe langa invatatori si profesori, trebuie angajat personal pentru bucatarie, curatenie, administratie, psihologi, cadre care sa-i ajute la teme, animatori cu care sa-si petreaca timpul liber.
Scolile acestea saptamanale nu pot fi la fel de dese precum scolile comunale (costa mai mult) si vor trebui amplasate, fie ca proiecte noi, fie dezvoltand facilitati scolare existente, astfel incat sa se asigure un acces bun din mai multe comune limitrofe si un acces bun catre centrele orasenesti si judetene (spitale etc).
Pentru unele comune ar insemna inchiderea scolilor si ranirea orgoliilor locale dar o scoala fara bani, cu 10 elevi de diferite varste care invata gramada, care trebuie carati zilnic cu microbuzul dus-intors, doar pentru a asigura cateva posturi de conducere pentru neamurile primarului nu mi se pare o optiune mai buna. Nici macar nu mi se pare o optiune pentru dezvoltarea normala a unor copii.
Pentru a determina familiile sarace sa-si dea copiii la scoala saptamanala trebuie lucrat la legislatie si cooperat cu Protectia Copilului.
Pentru o familie care nu poate sa asigure un minim decent de trai pentru copii, varianta cu scoala saptamanala, in care copilul se afla, de luni pana vineri, intr-un mediu stabil unde este ingrijit, hranit si educat, iar sambata si duminica se afla in mijlocul familiei, este o varianta mult mai buna decat preluarea copilului intr-un centru de plasament, decaderea din drepturile parintesti sau, mai rau, condamnarea pentru rele tratamente aplicate minorului.
Chiar daca s-a mai discutat despre comasarea scolilor trebuie recunoscut ca numarul copiilor este foarte mic si nu ne putem permite risipirea resurselor in mai multe scoli cu elevi putini si fara posibilitati de investitii, cel putin in comunele sarace.
Odata cu infiintarea scolilor saptamanale, in functie de numarul de copii ramasi, va trebui sa se treaca la comasarea scolilor cu program zilnic, pentru optimizarea cheltuielilor. Mi-e greu sa fac o estimare precisa dar cred ca, in zonele sarace (in special in mediul rural), intre 30 si 60% dintre copii s-ar incadra pentru scolile saptamanale. Pentru instituirea programului de scoli saptamanale, coroborat cu comasarea scolilor cu program zilnic, cred ca scolile rurale ar trebui trecute in subordonarea consiliilor judetene pentru ca primariile sunt prea sarace pentru a asigura functionarea acestora.
Din ce am scris mai sus reiese ca programul se adreseaza in special scolilor din mediul rural, unde intalnim numeroase probleme privind fondurile, numarul si calitatea redusa a personalului didactic, lipsa accesului la ingrijire medicala si asistenta psihologica etc.
Pentru comunitatile sarace din mediul urban va trebui mers pe o varianta usor modificata, fara cazare (decat in cazuri exceptionale) dar cu program after school si cantina cu trei mese, copilul facandu-si lectiile si petrecandu-si timpul liber in spatiile alocate acestor activitati si mergand acasa doar dupa masa de seara. Programul trebuie facut flexibil, atat pentru cei cu ore dimineata cat si pentru cei cu ore dupa amiaza, dar ei trebuie sa ia cele trei mese la scoala, fara mancare la pachet sau alte improvizatii.
Pentru realizarea unui astfel de program trebuie inlaturate anumite piedici si eliminate riscuri:
O piedica ar fi rezistenta autoritatilor comunale care vor scoli in fiecare sat dar nu au bani sa le intretina, nu au asistent social apt sa asigure o buna supraveghere a cazurilor sociale dar sunt dispuse la orice bazaconie care le-ar aduce voturi de la localnicii saraci. Aici trebuie lucrat pe legislatie, in cooperare cu Protectia Copilului, pentru cresterea responsabilitatii autoritatilor locale in privinta tratamentelor aplicate minorilor, simultan cu cresterea drastica a sanctiunilor pentru acestea in cazuri de abuzuri, rele tratamente, abandon de minori etc. Cand vor vedea ca au mai mult de pierdut daca o tin langa, o vor lasa mai moale cu rezistenta.
Despre posibilitatea ca familiile sarace sa se opuna si cum trebuie rezolvata aceasta problema am vorbit mai sus.
Un risc pentru acest program ar fi ca familiile sarace sa inteleaga ca pot face copii nonstop pentru ca statul se ocupa de ei mai departe, treaba lor fiind sa bea banii la carciuma.
Daca statul ia asupra lui cheltuielile cu transportul, cazarea, hranirea, asistenta medicala, poate si rechizite pentru copiii saraci, familiilor acestora le va reveni sarcina de a le asigura imbracamintea (una decenta) si un mediu linistit (macar pentru sambata si duminica), neglijarea acestor aspecte atragand sanctiuni severe, precum decaderea din drepturile parintesti si/sau sanctiune penala pentru rele tratamente aplicate minorului.
Realizarea unui astfel de program presupune fonduri iar acestea se pot obtine pe mai multe cai:
– din fonduri judetene pentru judetele puternic dezvoltate economic – Bucuresti, Ilfov, Timis, Cluj, Constanta etc;
– din fonduri guvernamentale pentru judetele sarace;
– cu finantare europeana (UE ne pune la dispozitie o caruta de bani si noi ne uitam ca boii la ei ca nu stim ce sa facem);
– finantarea privata (imbunatatirea legislatiei privind donatiile si sponsorizarile, sunt si multe companii mari care ar lua sub aripa cate o astfel de scoala);
– combinatii intre variantele de mai sus;
3. Optimizarea resursei umane si stimularea elitelor
Evaluarea permanenta pentru detectarea cat mai timpurie a copiilor cu potential, plasarea lor in programe de invatamant avansate si sprijinirea lor pentru accederea la scoli si universitati de elita. Exista deja ONG-uri care fac acest lucru, la scara mica, si experienta lor trebuie insusita de stat pentru a fi aplicata intregii populatii scolare. Se pare ca Ministerul Educatiei vrea sa treaca la o evaluare, din doi in doi ani, incepand cu clasa a doua, a elevilor dar aceasta evaluare trebuie insotita de programe performante de studiu pentru elevii de top.
Clasificarea universitatilor, programul demarat de Funeriu si injurat de multi, trebuie dezvoltata si extinsa pana la nivel de licee si scoli generale, simultan cu schimbarea modului de plata a profesorilor, in functie de rezultate (la concursuri judetene/nationale/internationale, rata de admitere la licee/ universitati …. aici pot fi introduse multe criterii pentru a stimula financiar profesorii performanti).
Coordonarea cu patronatele este foarte importanta pentru a nu pregati someri ci pentru a creste rata de absorbtie pe piata muncii a absolventilor de liceu/scoala profesionala/facultate.
Dezvoltarea in forta a scolilor profesionale (nu toti copiii pot ajunge cercetatori) si dezvoltarea programelor de colaborare cu angajatorii locali pentru stagii de practica, asa cum se facea pe vremuri.
Optimizarea cheltuielilor din invatamantul superior de stat. La universitati, locurile “la buget” trebuie alocate in functie de necesarul estimat pe piata muncii iar accesul candidatilor la aceste locuri trebuie facut numai in baza unor contracte cu statul roman, prin care sa se oblige sa lucreze in tara un anumit numar de ani. Am plecat de la exemplul copiilor care dau la medicina si intra “la buget”, stiind dinainte ca vor pleca sa lucreze in occident. Sunt constient ca, multa vreme, nu ne vom putea plati medicii ca in Franta dar nici nu-mi pot permite ca, din banii mei, sa alimentez cu cadre medicale sistemul de sanatate din Franta sau Italia. De principiu, ar trebui sa se sustina examenul de admitere si apoi cei admisi trebuie intrebati daca vor sa incheie contractul, obligandu-se sa lucreze in tara si beneficiind de invatamant gratuit, sau, daca nu vor, vor trebui sa-si plateasca studiile din fonduri proprii, sponsorizari, contracte cu agenti economici etc. Da, contractul trebuie bine gandit, pentru a nu permite portite de fraudare dar, in acelasi timp, sa permita dezvoltarea profesionala a viitorilor absolventi (stagii de pregatire, doctorate etc).
Pentru inalte specializari, ar trebui reluat programul lansat de Tariceanu (si ingropat tot de el) al burselor guvernamentale la universitati de prestigiu din top 100 mondial. De data asta, la intoarcerea de la studii, statul chiar va trebui sa se preocupe sa-i foloseasca intr-un mod cat mai eficient.
4. Atragerea resursei umane a diasporei
Ideala ar fi intoarcerea celor care au plecat in vest dar trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca putini din cei de top sau de nivel mediu, cu slujbe bine platite, vor reveni in urmatorii multi ani. Pe masura ce Romania se va dezvolta, o parte din cei plecati prin Italia, Grecia, Spania si care nu efectueaza munci prea bine platite s-ar putea reintoarce, daca vor gasi conditii identice sau macar apropiate cu cele de acolo.
Atentia va trebui indreptata catre diaspora romana din Balcani si spatiul ex sovietic.
Avem sute de mii de romani in Serbia, Bulgaria, Macedonia, Albania pana in Rusia, Kazahstan si tarile central asiatice, foste sovietice. La fel, in Ucraina nu sunt romani doar in Bugeac si Nordul Bucovinei ci mai sunt sute de mii, din zona Odesei, in Maramuresul de Nord, pana spre Nipru.
Catre ei trebuie sa se indrepte autoritatile romane, cu oferte active si campanii agresive, privind scolarizarea in Romania, urmate de programe prin care sa-i stimulam sa ramana in Romania, dupa incheierea studiilor. Nu inventam roata: Germania are si ea un astfel de program de atragere a etnicilor germani din fosta URSS (cca 2 milioane de persoane).
Tot ce am spus aici se poate face cu efort financiar, cu perseverenta, cu sacrificarea unor interese electorale sau de gasca dar, daca nu facem asta, peste 25 de ani lucrurile vor arata extrem de urat.
Vom pierde industriile aducatoare de resurse la buget iar acolo unde companiile straine vor ramane, romanii, datorita slabei pregatiri, vor ocupa partea de jos a grilei salariale, cu perspectiva unor pensii jalnice, pozitiile de top si middle management vor fi ocupate de straini, vom importa chinezi, filipinezi, indieni, arabi iar problema romilor va deveni nesemnificativa in comparatie cu problemele carora va trebui sa le facem fata.
Daca nu ne miscam repede si bine asta ne asteapta.
Eroul Bula
bun Erou Bula, la obiect. Am scris mai demult asta, era si pe RumaniaEconomic: http://www.princeradublog.ro/jurnal/demografia-romaniei-urmatorii-zece-ani/
http://www.zf.ro/business-international/guvernul-ungar-se-pregateste-sa-rascumpere-cel-mai-mare-producator-de-otel-pentru-a-inversa-o-privatizare-gresita-11265164
*țigani, nu „romi”. Și corect este „rrom”.
(în orice caz, noi înțelegem diferența dintre roman, român, rom, rrom, romani, romani (comunitate) însă nu te aștepta la același lucru de la un străin care nu cunoaște diacriticele românești. Această schimbare și confuzie nu este întâmplătoare.)
Peste 25 de ani vei avea vecini de apartament din Bangladesh care vor transa oaia cu satarul pe gresia din bucatarie si o vor gati la focul aprins in mijlocul sufrageriei.
In acel moment nici macar nu-ti vei mai aminti ca, in urma cu 25 de ani, erai preocupat daca se scrie rom, rrom sau tigan. Remember my words :-)))
Daca voi va inchipuiti ca il doare in „basca” pe vreun politician Roman de ce o sa fie peste 25 de ani trebuie sa fiti sariti de pe fix. In afara de ciolanul actual de ros nu-i intereseaza nimic. In concluzie, „fiti optimisti”, peste 25 de ani va fi chiar mai rau.
Atât pesimism domnilor, vă rog dor nu vă spânzurați! Avem nevoie de domniile voastre, altfel nu putem crește.
Legat de text, e interesant, clar nu e aruncat fără meditație – am reținut unele idei – nu știu de implementare. E greu cu sacrificiul la români, cei săraci sunt needucați și nu vor altfel decât știu. Fie să facă nimic, fie să consume de la alții, să fie ținuți de stat – de noi toți, adică. Politicienii/administratorii nu vor să renunțe la școala aceea goală, cum nu au vrut la dispensarul sau „spitalul” prăbușit. Nu vor să coopereze pentru binele tuturor (deci și al lor) și e aproape imposibil să îi obligi – sunt suverani votați de cetățeni, nu poți să te atingi de dreptul lor inalienabil – chiar dacă blochează situația pentru o țară întreagă.
Oricum, măsurile sunt destul de clare, cum le pui în act e problematic – trebuie respectat dreptul, legea, constituția etc etc etc. Altfel nu e legal, țipă unii și alții, toată munca e degeabă și nu na rezulta în nimic.
Asta, desigur, nu se vede din perspectiva multora.
1. Eroule, ii tare fain articolasu` 😉 Bravo bah man! 🙂 O singura doleanta as avea si eu la Domnia voastra: ti pliiz io rau di tat ca data viitoare sa folosesca si tastatura lu` matale termenul de TIGAN 😉 Chiar nu are nicio conotatie peiorativa, indiferent cat de mult s-ar stradui sa ne „iecsplice” ONG-istii cu salarii barosane 😉 Ce zici, esti baiat kosher? 😉
2. Ba fratilor, amu` revenind la trebi mai serioase, io zic sa nu ne mai batem capu` cu ce Merkava, Leo sau Abrams sa ne dotam armata pt ca o sa avem cea mai tare arma antitanc: ETNIA, manca-v-as! 😉 Trimitem 2-3 batalioane de puradei + Pirandele aferente (cu masterate in jmanglirea fierului) si gata frate!!! Ii facem pe rusi din taste 😀 Tastele Iphone-ului, bineinteles 😉 Adica ala adus din Anglia sau Jarmania; cumparat „pa persoana fizica”, (la fel de) bineinteles 😉
3. Eroule, uite acilea o mostra de advertising „la zi” peste 25 de ani:
http://www.youtube.com/watch?v=VPSVww2zO1g
Capitalism salbatic (nu ala de cumetrie inventat de cineva inscaunat in ’89!), respectarea legii macar in proportie de 99% si FARA AJUTOARE SOCIALE!
Muncesti, ai ce sa pui la puradei pe masa, nu muncesti gasesti alt stat cu tendinte socialiste care este dispus sa-ti hraneasca puradeii gratuit!
Sa vedem cine mai vine atunci in Romania cu gramada de puradei ca sa-i hraneasca statul roman, sa vezi atunci vanzari la prezervative… Sa vezi emigratie masiva catre state cu incalzire socialista! 🙂
Sunt o gramada de trantori in Ro cu ajutoare sociale foarte buni de munca… vine vreunul sa-l ajute pe ala care munceste? NUUUU! Atunci cu ce ocazie sa primeasca ajutoare sociale din impozitele pe care le platesc eu? Cand unii isi toceau coatele pe bancile scolii cu speranta ca invatatura le va aduce ceva bun in viata, o gramada nu stiau cum sa se sparga in figuri prin discoteci sau mai stiu eu ce… Pai acum sa mearga sa ia ajutor social de la discoteca…
Prin anii ’90 mai inventase asta inscaunat in ’89 o lege, cei mai in varsta sunt sigur ca va aduceti aminte…. portul ilegal de penis… 🙂 Adica unul care nu avea copii platea nu stiu cat pentru simplul fapt ca nu avea copii… Sau mai bine zis asta care nu avea copii, muncea ca sa intretina copii facuti de altii! Dupa cate stiu eu actul sexual cu prezervativ sau fara este ceva ce ramane la latitudinea fiecaruia…dar de, unul scolit la Moscova nu putea sa inteleaga chestia asta…Asta a inteles toata viata lui ca un act sexual normal presupune o femeie si toti masculii disponibili in acel moment… Cine putea sa confunde actul sexual normal liber consimtit cu amorul in grup…. 🙂 Probabil si de asta nu are urmasi directi… 🙂
Daca va uitati bine prin UE deja cam incep sa se micsoreze aceste pomeni intitulate ajutoare sociale… sa vedem unde migreaza gramada de balaoachesi, arabi si alte „etnii defavorizate”…
bravo danny e correct am fost si am muncit destui afara si am vazut realitatea ca am muncit ca aci si am fost platit cu 20 euro pe ora da vine unu ca ANDREI CRISTINEL si zice ca aci nam aceeasi productivitate fals daca au dus preturile can vest corect e sa avem si aceleeasi salarizare mai ales ca toate resursele sint in mina vesticilor ajunge sa fim rentabili cu salarii can china, muncim acumulam nu vrem subventii la caldura lapte praf pempersi vrem salarii corelate cu preturile si calitatea produselor si serviciilor vrem sa platim taxe sa fie bani la bugetul de sanatate ,pensii care apropos nu are ce cauta in bugetul consolidat al statului adica oala comuna de unde se fura , si io sint decretel si ma gindesc cu graoaza ca statul asta nu mai are nici o pirghie titul e IN mina companiilor de stat din grecia franta Germania Austria rusia si voi murii de foame ca pensioner.PATRIOTISMUL IN CAPITALISM INSEAMNA CA SUBS TANTA ECONOMICA SA RAMINA SI LA MUNCITOR NU SA SIE SIFONATA IN ALTE TARI
„Daca nu ne miscam repede si bine asta ne asteapta.”
Eroule, ce dracu, de 20 si ceva de ani ne miscam repede si bine : ) 🙂 🙂 Asa ca o observatie generala, tendintele populatiilor la nivel mare sunt relativ greu de carmit. Nu imposibil, dar relativ greu, necesitand timp si cu rezultate impredictibile. Uite aici ce spune Vasile Gheţău, era in momentul ala (acum nu stiu, or fi pus politicienii vreo sugatoare cu tzatze, ca astia de la Academie nu-s interesanti) directorul Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române: http://www.evz.ro/detalii/stiri/dezbatere-evz-ce-semnale-de-alarma-trage-recensamantul-952417.html
Tipul nu pare implicat politic si nu pare sa manance cacat ca onor domniile lor politicienii. Citeste-i cu atentie toate raspunsurile lui la comentarii! Alea sunt mult mai interesante decat articolul care este sec. „Romania a avut un grad de imbatranire mai redus decat tarile dezvoltate, ca urmare a politicii demografice a vechiului regim. dupa 20 de ani de natalitate scazuta, procesul de imbatranire demografica s-a accentuat, si viteza sa este MAI MARE decat in tarile dezvoltate.” „Romania nu a avut si nu are o politica in domeniul populatiei. ” Iar ultimul comentariu al domniei sale (de apreciat sinceritatea): „1. Vom dormi asa cum ne asternem. 2. Este evident faptul ca Guvernul nu are in vedere masuri de intoarcere acasa a celor plecati (nici nu s-ar intoarce, de altfel). Exodul de mana de lucru a fost stimulat prin toate mijloacele de guvernanti pentru a reduce presiunea asupra pietei muncii si a diminua cheltuielile de ordin social. Plus, pentru evitarea unei teribile crize economice, sociale si politice, la sfarsitul anilor 90. Ce le-ar putea oferi guvernantii celor care si-au luat lumea in cap pentru a se intoarce acasa? coruptia?, venituri scazute?, lipsa de securitate?, disolutiunea institutiilor?, un sistem educational necompetitiv?, o asistenta medicala derizorie?, instabilitate politica?”
Ultimul comentariu sper ca te lamureste cu punctul 4. din articol. Aia din Vest nu se mai intorc. Copiii lor vor fi cetatenii altor state. Iar alti romani din statele invecinate nu vor veni de la ‘Saracie 1’ la ‘Saracie 1.1’: Moldoveanul (de peste Prut) a plecat in…Irlanda. Iar bogatie, progres si viata buna prin Romania nu se prefigureaza.
Relativ la tiganizare: degeaba va agitati ca tiganii se inmultesc rapid in timp ce romanii se imputineaza rapid. Asta e un fapt. Tendintele astea le stiu si aia din Europa, de fapt aia din Europa fac analize mai bune despre romani decat romanii. Nu e de mirare ca roman = tigan in Europa. Cu actuala tendinta demografica intr-acolo ne ducem. Si ei stiu asta.
Aia cu punctul: „1. Stimularea selectiva a nasterilor ” Pe langa faptul ca eventual se va ataca vreun contopist din mUE pt vreo oarece discriminare, n-o sa-si bata nimeni capul sa implementeze asa ceva. Pt ca nu intereseaza pe nimeni. 2. Accesul la educatie Au access la educatie, problema e sa-i tii acolo. Poti sa faci zece mii de scoli saptamanale, daca parintii si-i retrag de la scoala la 12 ani si le marita si la 13 ani au copil, asta e… Oricum, dupa 90 scoala s-a degradat, calitatea a scazut, calitatea absolventilor a scazut. E un sistem unde in fiecare an vine un idiot sau o idioata numit la minister si schimba ceva in sistem. Cred ca nu sunt doua generatii de elevi in Romania care au terminat in acelasi sistem de invatamant, ca l-au modificat de l-a luat dracu. A rezultat copiatul in masa, absolventi de liceu semianalfabeti, etc.Corespunzator, si invatamantul superior a scazut calitativ, pt ca vine valul de absolventi slabi din licee. Au disparut ramuri industriale, moare si invatamantul superior, ce mai faci acum cu facultatile de chimie cand ai inchis petrochimiile, cu metalurgia cand combinatele s-au topit, cu aeronavele etc Deci invatamantul superior o sa scada, nu o sa creasca. 3. Optimizarea resursei umane si stimularea elitelor Asta-i bancul zilei :): „stimularea elitelor” Unde, in Romania? Eroule, eu cred ca tu nu mai traiesti pe acolo 🙂 La toate nivelele pe toate functiile sunt numiti politic indivizi nu mediocri ci semi-idioti. Aia la randul lor in jos isi numesc neamurile sau ce liste primesc de la partide. Poti sa fii elita elitei, nu prinzi nimic pe acolo 🙂 Revenind la ce scrii: „Evaluarea permanenta” – nu-si bate nimeni capul. „Clasificarea universitatilor” – n-o sa functioneze, aia cu profesorii (am avut in familie, stiu despre ce e vorba, sistemul e putred) la fel. „Dezvoltarea in forta a scolilor profesionale” e buna pana la un nivel. „Clasificarea universitatilor”N-ai idee ce manareli se fac si pe acolo si ce nepotisme, performanta my ass, plozii alora in functii ocupa posturile, nu aia bunii. Aia bunii EMIGREAZA! Ca n-au alta alternativa. „Optimizarea cheltuielilor din invatamantul superior de stat. ” nu se va face.
La asta: „Pentru inalte specializari, ar trebui reluat programul lansat de Tariceanu (si ingropat tot de el) al burselor guvernamentale la universitati de prestigiu din top 100 mondial. De data asta, la intoarcerea de la studii, statul chiar va trebui sa se preocupe sa-i foloseasca intr-un mod cat mai eficient.” Una, ca nu se vor intoarce. A doua, ca vor fi identificati de sistem si nu vor fi primiti sub nici o forma acolo. Exemplu clar cu oameni trimisi de statul roman la studii in afara pt managementul administratiei sau ceva de genul pe bani MULTI. NICI UNUL nu a fost angajat in sistem la intoarcere. Sistemul ai rejecteaza pe astia, n-au nevoie de indivizi necontrolabili care sa reformeze ceva.
Oricum, felicitari pt articol! Sa nu crezi ca ce am scris am scris ca sa te critic. Dar pur si simplu ce scrii nu se aplica in Romania. Pt ca la noi problemele sunt la alt nivel: nu avem politica demografica, nu avem politica economica, nu avem politica sociala, nu prea mai avem nimic in afara o coruptie generalizata si o clasa politica pusa pe imbogatire rapida. Deci la noi esentialmente NU ARE CINE sa conceapa si sa aplice nici o masura din cele enumerate de tine. Si se va merge in deriva si din inertie in continuare.
La ce perspectivă întunecată ai despre tot ce nu se poate face și cum nu se poae face, stimabile, cred că nici berea nu-ți curge din pahar…
Este vreo speranță de bine, ref la România, înlăuntrul imaginației hrănită cu „toate cele rele” a lu matale?
Îmi pare rău să văd negare, negare și frustrare. Pot doar să-mi închipui ce suferinței ai tras de ai construit monstroasa carapace a imposibilității evoluției, GSG.
Toate acestea nu sunt critici, sunt convins că ai motive întemeiate și nu e reavoință, dar totuși, nu e dracu atât de negru (precât e irlandeza ceea păroasă la suptbraț, din biroul vecin). Înveselește-te!
Pana la urma nu m-am prins de ce mi-ai raspuns, doar ca sa-mi ridici moralul?
Poate ar trebui sa incepi cu Nea ala Vasile al lu’ Gheţău, in caz ca te-ai obosit si i-ai citit comentariile 🙂 Tipul scrie la obiect si cu asta se cam ocupa.
„Este vreo speranță de bine, ref la România, înlăuntrul imaginației hrănită cu „toate cele rele” a lu matale?”
Nu stiu cu ce o fi hranita imaginatia mea, dar matale din jeep in inspectii la unitati si din ‘comitziili’ politice din care faci parte nu cred ca mai ai contact cu realitatea astora de jos 🙂
In rest, nea Flogger, nu prea ne dai sperante de bine, nici matale nici restul indivizilor printre care te invarti (daca esti implicat in politica): 12 multiroale, 30 de tancuri…sweeeeeeeet…
Relativ la ce se povesteste in articol se va merge cam ca si pana acum, din inertie, fara politici, aia buni vor pleca dupa ce romanii le vor plati studiile, aia prosti sau colorati se vor inmulti si veti ramane cu ei pe cap si asta nu-i pesimism 🙂 e fact si statistica.
Aia care ar trebui sa faca politici se cearta pe ciosvarte si se ameninta cu dosarele.
Aia care ar trebui sa le aplice sunt vai de mama lor.
Si pana la urma politicile alea sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire.
Vezi ca si Caragiale a fost cam pesimist si a murit in exil:
„Cauza dezastrului în care a căzut țara este numai – da, numai, nenorocita politică ce o fac partidele și bărbații noștri de stat, de patruzeci de ani încoace.”
Io nu-s Caragiale, da’ asta nu ma impiedica sa-mi dau cu din preputzul gandirii. Nu-ti place, nu ma mai citi!
Si sunt vesel bre, daca berea nu curge, nu-i bai, ca o mananc cu lingura.
Daca ma impiedicam in d’astea acum asteptam la coada ‘ajutoarili’ de la Stat…
Măi domne, nu m-ai nimerit nici cu atitudinea hoțească, care răsare ici și aievea. nici cu inspecțiunea „din jeep”, dar nu mă cunoști și nu ai de unde ști precis. Fiind mai mult un rebel, nu mă aseamăn cu domniile lor alții și nu apreciez comparația. Când am treabă „pe teren” mă deplasez nemijlocit pe teren – orice teren ar fi.
Când merg să aflu una și alta nu merg, ca principiu, în caravana oficială saucu presa – de aceea pot să aflu nestingherit ce trebuie.
Dar asta nu ai cum să cunoști, deci nu-i cu supărare.
Ce e supărător e preconcepția limitată și clasificările improprii.
Tu ai părerea ta, eu pe a mea, cât timp ne respectăm e în regulă.
Depopularea poate fi evitata doar prin legalizarea poligamiei si convertirea populatiei la islamismul wahabit si asta inseamna ca fieca femeie va arata ca o fantoma de Halloween.
este un lucru bun faptul ca populatia scade.
populatia Romaniei ar trebui sa scada la sub 2 milioane,iar cea a lumii la sub 1 miliard
NU TE SUPARA, AI DORMIT IN PAT CU HITLER?
A dormit în pat cu Prostia şi acum este una cu ea! Este unul dintre tipurile de gândire care face ravagii! Ce e mai interesant este faptul că aceşti oameni vor ca programul cu care sunt ei de acord să înceapă cu alţii şi nu cu ei!
@adi
De ce nu dai si un exemplu real la ceea ce spui si nu te impusti (sau ma rog, iti faci sepukku, iti pui streangu de gat, la noi e mai greu cu armele de foc hehe)?
Ai dreptate. Acolo ajungem dar nu stiu cum si in cat timp. Pare gluma dar cred ca vom fi si mai putini. NU trebuie sa ne sperie asta este evolutia spre echilibru….
sa nu fim asa radicali .nu e necesar sa ne sinucidem in masa,e suficient sa nu mai facem copii.
eu de exemplu am ales sa nu fac copii
alta masura cu care s-ar putea incepe ar fi sterilizarea saracilor(cu ocazia asta am scapa si de viitorii cersetori si criminali)
PROBABIL AI MOTIVE SERIOASE CA SA NU TE INMULTESTI SI-TI RESPECTAM DECIZIA, DOAR TU TE CUNOSTI CEL MAI BINE SI STII DACA ESTI UN PERICOL INMULTINDU-TE SAU NU…
VEZI ASEMANAREA?
NICI HITLER NU S-A INMULTIT, DOAMNE-AJUTA !!!
DAR…SE SPUNE CA MAMA LUI STALIN AR FI IARASI INSARCINATA !
Reactii franceze pro si contra referitor la problema tiganeasca….
http://www.hotnews.ro/stiri-international-15425682-video-ministrul-francez-interne-huiduit-grup-actori-suntem-toti-romi-valls-fascistul.htm
@dany
Au ei ‘tiganii’ lor, sunt pline suburbiile, care cand se plictisesc le mai trag cate un glont in cap la fetite prin curtea scolii, point-blank…
Macar tiganii nostri sunt parfum, le-ar fura doar ceasurile, daca citesti primul comentariu din link 🙂
Praf in ochi, la cate probleme au se impiedica in tiganii romani; dar si politicienii lor
trebuie sa dea un pic de circ la prostime…cu painea-i mai greu, ca-i recesiune 🙂
@Cunosc foarte bine ce spui GSG9…
In ultimii 30 de ani am vazut destula manipulare si in RO si in statele vestice…
‘populatia Romaniei ar trebui sa scada la sub 2 milioane,iar cea a lumii la sub un miliard’ ..din astia ca tine cu idei genocitare in cap ,chiar nu merita sa consume oxigenu planetei. mai bine te sugruma mata la nastere. mureai in fasa
haide bre nu fi asa reclacitrant cu matematica. ce iti sari tandara este o cifra si chiar generoasa. ce este asa aiurea. cum ascaut septelul asa poate sa scada si la oamni cei asa imposibil, n-a fost tsunamiul ala di 2004 de a omorat peste 200 de mii de oameni dintr-un foc. asa un trmur mic. asa ca sa nu fim prea opariti.
BAI FRATILOR!
BULA SI CU GEORGE, ZAU CA PARCA SUNTEM TELEPATI DE LA O VREME!!!
UITE CE INCEPUI EU DINCOACE APROPO DE ASTA:
http://suntemromania.blogspot.ro/2013/08/204comunitati-in-romania-1-o-scurta.html
@eroul bula daca am pune in aplicare ce spui tu am avea o supracrestere de populatie rroma, iar in 100 de ani vom deveni Rromania… nu Romania! E o problema majora nu doar in Romania, ci in intreaga europa. Iar masurile trebuie sa le aplici egal la toti cetatenii din pacate, nu poti face deosebire ca iti sare UE in cap!
Are you serious? Vrei sa spui ca nenumaratii romi care lucreaza pe salarii mari prin banci si multinationale se vor hotari sa faca 2 copii in loc de unul?
Masurile de stimulare se aplica egal.
Scutirile de 50% sau 100% din contributii li se aplica tuturor. Acum depinde cat sunt de capabili sa realizeze venituri dar asta nu mai este treaba statului.
Parerea mea e ca problema tiganeasca e exagerata partial, nu inseamna ca nu exista.
Din ce am citit si eu pe ici pe colo, prin anii 90′ se vorbea de cei din fosta Iugoslavie, si cei de acolo incepusera sa fie numiti si ei la gramada „tigani” in unele tari din vestul Europei, cum se mai intampla acum si cu romanii.
Asta din cauza ca multi tigani migrasera in vest.
La fel se intampla acum si la noi, multi tigani au migrat in vest (sau migreaza) pentru ca acolo o duc mult mai bine. In viitor eu cred ca trendul se va accentua, mai ales odata cu integrarea tot mai accentuata a Romaniei in UE.
De aia au aparut confuziile tigan/roman (sau tigan/bulgar) in vest, pentru ca multi din cei ce ajung acolo sunt tigani care au cetatenia acestor tari. De aia sunt disperati si nemtii, francezii, englezii etc pentru ca stiu ce se va intampla, foarte multi tigani se vor muta la ei acolo, tot mai multi odata cu trecerea timpului si accentuarea integrarii Romaniei in UE.
Numarul lor din Romania, de la recensamant, 600.000, poate ca e ceva mai mic decat in realitate, dar nu cu mult mai mic. Mortalitatea la ei e mult mai mare oricum.
Si multi pleaca in vest, citisem acu ceva vreme chiar de unii care treceau ilegal granitele in SUA sau Canada de se mirau americanii cum au reusit tiganii sa treaca din Mexic in SUA pentru a cersi prin Los Angeles, folosind calauze mexicane si mituind nu stiu pe cine pe la politia lor de frontiera.
Re-branduirea tiganilor si exagerarea numarului lor in Romania cred ca a inceput tot in anii 90, odata cu aparitia numelui „rom”, „roma”, „romani” etc, foarte promovat de fundatia lu Soros si impus peste tot.
Tot atunci au aparut tot felul de fundatii si organizatii neguvernamentale care cica se ocupau de ajutorarea tiganilor. De fapt astia bagau din burta tot felul de cifre cat mai impresionante pentru a putea primi fonduri cat mai mari (si care se pierdeau in buzunarele lor de obicei).
Cred si ca tot estul Europei s-a dorit sa fie dezmembrat si/sau luat „in arenda” dupa 1990, si Romania a scapat (de dezmembrare in primul rand) fiind mult mai omogena etnic si fiind destul de hotarata sa reziste la astfel de tentative (de, educatia nationalista de pe vremea lui Ceasca si de la inceputul anilor 90).
Altii nu au scapat, Iugoslavia si Cehoslovacia s-au rupt, iar Ungaria si Grecia sunt oricum tari micute si mai usor de controlat
La inceput s-a batut toba pe populatia maghiara din Ardeal, dar dezmembratorii astia si-au dat seama intr-un final ca de fapt ungurii chiar sunt o minoritate si nu se poate rupe asa tam nesam Transilvania de Romania. Mai bat unii campii cu ce bine ar fi un Ardeal autonom etc etc pentru a-i convinge pe romanii ardeleni, dar fara mare succes.
Atunci s-au orientat si spre a doua minoritate, tiganii. I-au „spalat”, le-au schimbat numele, le-au crescut numarul din pix, incearca sa-i coaguleze intr-o entitate cat de cat coerenta, care sa ii ajute la enclavizarea si ruperea si a Romaniei.
Din pacate sau din fericire tiganii sunt o rasa deosebita hehe, si evident ca n-au nicio treaba cu proiectele astea pe de o parte, ei fiind un neam nomad.
Tot din cauza asta multi s-au „tirat” sa folosesc o expresie din asta, taman in vest, si numarul lor cel mai probabil va creste pentru ca acolo o duc evident mai bine decat in Romania, unde nu cred sa mai existe prea multi oameni care sa le dea ceva tiganilor cersetori.
Sigur, pe de o parte fac un nume rau romanilor, dat fiind ca au acte romanesti si fac tot felul de prostii pe acolo (de obicei chestii minore dar agasante, gen cersit, furt din buzunare si alte asemenea).
Pe de alta parte e bine ca scade numarul lor in Romania
mai nimerit bine cu articolul, asta am 39 de ani si o fetita de 6 luni :), m-am lasat pana la urma convins de nevasta sa facem un copil I-am zis ca e o prostie la varsta asta :).
Natia asta din pacate ( I-ar ma apucat depresia) – va sfarsi
1.incalicata de tzigani borati( in studiul asta nu e cuprins gradul de tziganizare fantastic al romanilor din zonele sarace din sudul si estul romaniei care se „autotziganizeaza” – renunta la scoala, in creier nu au decat gutza si salam,etc)
2.probabil daca criza va continua si se va acutiza , cineva va trebui sa fie de vina :)( asa cum bietii evreii au fost descoperitzi tzapi ispasitori in al 2 lea razboi mondial) iar cum prin Europa , se face foarte putzina diferentza intre rromi si romani , puncte , puncte, poate e doar o obsesie de-a mea… trebuie sa recunosc ca , cu toate articolele sforaitoare pe care le-am auzit despre fantasticele noastre servicii sectrete – UNGURII si fundatia soros ne-au tras-o bine de tot, nu ne mai spalam de asta , niciodata.Iar ceea ce au facut in 94-95 cu inventarea cuvantului rom , e de nota 10 ( probabil si rusii au pus umarul un pic).
@unux… 🙂
Natia asta va supravietui inca multor imperii… cu sau fara tigani… Cu putina psihologie de balta, gasesti cateva lucruri interesante in inconstientul colectiv romanesc…. Exact acelea care ne-au ajutat 2000 de ani sa supravietuim atitor imperii…
Vezi cine sunt „prietenii” lui Soros care il asteapta la cotitura…
Cuvantul „rom” sau „rrom” (habar nu am cum se scrie!) a avut si sustinerea unuia care a inventat el gaura la covrig in ’89… Cat despre sustinerea ruseasca a unor organizatii internationale ale tiganilor …. se stie asta inca din zorii lui ’90… Nu erau de ajuns Internationala Socialista si ecologistii… vorba aia unde sunt 3-4 organizatii fidele /infiltrate de Moscova parca mai merg inca vreo cateva….
Romanii nu vor fi tzapii ispasitori ai Europei… cu toate ca se incearca sub diverse forme aceasta chiar de catre unii enumerati de tine…
Sunt altii la coada cu mult mai multe mushte pe caciula…
Deocamdata Ungaria este cunoscuta ca oaia neagra a Europei…. Astia sperau ca daca au intrat in UE si NATO, gata le da toata lumea ce poftesc ei, s-au mai bine zis, Transilvania, parti din Slovacia, Polonia….
Uite ca nu este asa! Se cunoaste jocul dublu facut de Budapesta cu Moscova… Daca nu ma insel, destul de recent a fost retrasa o linie de credit nerambursabil in valoare de 2 mld de euro, drept raspuns la politica sa cu fundul in doua luntrii… Urmeaza si alte sanctiuni, fii fara grija! Cat despre NATO… cine crezi tu ca pune baza intr-o armata de cateva zeci de mii de militari? Poate Rusia…. 🙂 Macar de ar fi atit de antrenati si dotati pe cat vor sa para… 🙂
In alta ordine de idei tratatul de baza (ala vechi de care nu prea multa lume stie) intre Romania, Slovacia si Polonia referitor la actiunile iredentiste ale Ungariei functioneaza cu brio pana acum … Si nu este nevoie de masuri cu tam tam ca sa faci Ungaria sa-si roada unghiile de necaz…
Si fii sigur ca se cunoaste totul in detaliu despre fiecare organizatie paramilitara maghiara care activeaza pe teritoriul romanesc… Ca sa ai o idee , inca de la inceputul lui ’90 MAPN, MI, serviciile secrete romanesti precum si alte institutii abilitate prin lege au alocat resurse si oameni pentru tinerea sub control a acestor organizatii…Un exemplu graitor este Tg Mures unde a fost amplasat FOS-ul romanesc… Si iti garantez ca baietii aia sunt foarte bine antrenati…. 🙂 Mai sunt si alte masuri care nu au nevoie de publicitate… 🙂
Felicitari pentru copil! Sa-ti traiasca! 🙂
Da, va sfârşi! Cu „bărbaţi” ca tine nu are cum să nu sfârşească! Auzi! L-a convins nevasta să aibă copil! Da în capul tău de bărbat ce este?
Din nefericire ce nu au reusit altii in 2000 de ani se pare ca reuseste UE in viitorii 40-50 de ani,nici un politician nu vorbeste despre faptul ca Romania se afla in pragu dezastrului demografic,nici un politician nu vorbeste despre politicile idioate care depopuleaza tara,nimeni nu ia masuri pentru stoparea dezastrului,dupa parerea mea UE cu ajutorul politicienilor corupti duce o politica de exterminare a romanilor. Totul ai inceput odata cu ,,democratizarea” Romaniei. sa inceput prin distrugerea economiei,o economie care in 1986 valora 500000000000 si daca ceasca nu facea pe al dracu urma sa fie listata la bursa din NY,pe urma s-au impus vize pentru emigrare,pentru a putea contracta imprumuturi Romania a trebuit sa vinda la preturi modice o parte din industrie,cind in tara situatia a devenit exploziva Romania a fost primita in UE iar romanii au primit dreptul de a emigra,au emigrat cu milioanele iar tara se duce pe ripa,incet dar sigur. Prin politica pasilor marunti UE duce un razboi de ocupatie,un razboi fara tancuri si avioane,pentru ei razboiul economic este mult mai ieftin chiar daca dureaza mai mult,prin distrugerea conditiilor de viata o parte din populatia activa a emigrat,ceilalti vor fi eliminati pe cale naturala,in felul asta in urmatorii 50 de ani Romania va fi o amintire. Poate ca unii ma veti considera sarit,dar asta este adevarul,actualmente Romania este condusa de groparii neamului romanesc,fie blestemati in veci,ei si toti uramsii lor. Un singur lucru ne poate salva,o revolutie,dar nu prea cred ca romanul este capabil de asa ceva. Romanul de rind a fost dresat,a fost dresat sa-si dispretuiasca natia,sa-si dispretuiasca stramosii si istoria,sa desconsidere lupta stramosilor,pentru ce au luptat stramosii nostri? Au luptat sa-si apere neamul,limba si credinta,pentru ce lupta acum tineretul? Care sunt idealurile lor? BMW,Mercedes si manele date la maxim. Sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi.
@Adrian…
Mai nimeni nu vorbeste ca am terminat razboiul rece cu capul plecat si in genunchi… Adica economie distrusa si vanduta pe 1 $ (sunt sigur ca stii in ce ani si in timpul cui a fost vanduta la fier vechi!)+ piete de desfacere pierdute… La fel de bine sunt sigur ca stii cine ne-a tarat in acel razboi rece… vreme de vreo 50 de ani… impunand comunismul ca ideologie si economia socialista… In ’89 astia nu s-au lasat pana nu au tarat in mocirla toate statele comuniste de pe orbita lor… Ce voiai sa faca acei oameni cu salarii de mizerie sau fara, in schimb destul de bine calificati? Cine a impus in ’90 emigrarea ca forma de supravietuire?
Cand am intrat in UE si NATO cam ce era principal in economia romaneasca era vandut sau distrus… Te inseli cand spui ca UE incearca sa ocupe si sa distruga Romania… Mai degraba noi romanii prin faptul ca sustinem la putere politicieni iresponsabili si nu aplicam legile… Sambata am intrat in RO dupa multi ani… Mi se pare ca sunt intr-o lume straina… De la trecerea aia de pietoni pe care in majoritate se fac ca nu o observa (inclusiv pietonii!) si pana la ragaiturile lui Salam, am impresia ca eu sunt ala la locul nepotrivit…
Ti se pare normal sa primesti bani gratuit pentru dezvoltare si tu sa nu-i cheltui datorita dezinteresului firmelor care nu pot sa fure mai nimic? Vezi cate zeci de miliarde de euro nu am fost in stare sa cheltuim…. In comparatie cu noi Polonia a cheltuit 100% si a mai si cerut si daca nu ma insel a si primit (chiar o sa caut chestia asta!)
Polonezii cum pot si noi nu putem? Astia au 4 testicule? Tot oameni ca noi sunt, dar au avut bunul simt sa nu se uite la halba aia de bere si cei 3-4 mititei oferiti de catre politicieni…
@dany
Asta e ca si cum ai spune sa nu dam vina pe Marea Poarta pentru ca fanariotii sunt de vina. Marea Poarta trage sforile la nivel macro. Fanariotii ii apara interesele si fura ei ce pot la nivel micro, sa mananca si gura lor de politicieni-combinatori ceva.
Te invit sa dai o tura macar vreo 2 ani prin statele UE…
„Inalta poarta” de care faci atita caz ne intreaba mereu de ce nu suntem in stare sa cheltuim banii gratuiti…
Cam cum crezi ca ar arata Romania cu vreo 60 de miliarde de euro gratuite investite? Cate locuri de munca s-ar creea?
In cat timp ar disparea gramada de someri? Care ar fi dinamica economiei romanesti? Cam in ce fel ar fi schimbata mentalitatea actuala? Poti sa imi arati macar un stat sau un grup de state care au pus la dispozitia Romaniei macar 6 miliarde pentru modernizare in toata istoria noastra? Cehii de ce pot si noi nu? Polonezii iarasi sunt model… Doar ungurii se poticnesc in promisiunile rusesti de recapatare a teritoriilor pierdute… Mergi in Croatia, in Slovenia… si vezi ce gandesc aia, vezi cum isi pun tara la punct pe bani europeni!
Cand am intrat in UE si NATO cam tot ce era bun fusese praduit in fel si chip! Crezi ca are spaniolul sau francezul mai multe drepturi ca tine? Ca la noi legea nu se aplica asta este problema alora care sunt sefi, sefuti si sefuleti! Cum pot cumpara strainii pamant in RO (a fost aprobata legea sau nu , sincer nu stiu!) asa poti si tu cumpara in pamant in Franta sau de ce nu in Germania… Cum vin aia sa faca nu stiu ce firma pe la noi, la fel poti face si tu in alte state UE… Nu inteleg ce te impiedica…Ce il impiedica pe patron sa dea salarii ca in Vest? Mi se pare ca tocmai hotia si prostia romaneasca! Crezi cumva ca Romania ar arata mai bine daca nu am fi in UE? Am impresia ca te inseli… repet o tura de vreo 2 ani in Vest si dupa aia vorbim!
Ca noi suntem atit de dobitoci (imi cer scuze pentru cuvant dar altul mai bun nu gasesc in situatia actuala!) incat vedem doar ce am putea fura atunci pe moment? Nici macar nu gandim ca o economie puternica produce destui bani ca sa alimenteze gramada de buzunare nesatule! NOI VREM SA FURAM ACUM, DE PARCA MAINE AR FI SFARSITUL PAMANTULUI!
Nu mai da vina pe politicieni şi pe UE! Citeşte comentariul de mai sus al unui „bărbat” şi român şi explică-ţi de ce ţara se duce de râpă! Lipsa de minte a oamenilor o duce de râpă! Lipsa de BĂRBĂŢIE a păruţilor bărbaţi români care nu sunt în stare să zămislească şi să-şi crească copiii ne duc de râpă! Ce politician trebuie să vină şi să mă lămurească de faptul că este necesar să nasc şi să cresc copii dacă vreau ca neamul meu să propăşească? Ce stimulent material îmi trebuie mai mult decât dragostea de neam, de ţară, de familie? Păi dacă dragoste nu e… nici neamul n-o să mai fie!
„dupa parerea mea UE cu ajutorul politicienilor corupti duce o politica de exterminare a romanilor”
De aici incolo nu a mai avut rost sa mai continui…
„sa inceput prin distrugerea economiei…”
Asta e cremoasa de-a dreptul. cauta industria aia prin conturile alora alesi si realesi de romanii valorosi (aceeasi care i-au condus si inainte de 89).
Dar tu pe unde erai cand s-a distrus si s-a facut? Ai reactionat in vreun fel? Nu? Atunci indura. Ca lipsa aia de reactie si de constiinta civica te-a adus aici.
Comentariul i se adresează lui Adrian!
@Eroului Bulă
Este cumplit să vezi cum instrucţia şcolară anihilează bunul simţ şi intuiţia vizionară înlocuindu-le cu surogatul ştiinţei! Articolul e plin de clişee socialiste cu creşterea copiilor în şcoli săptămânale, cu instrucţia şcolară care poate fi născătoare de paradisuri, cu ajutoarele pentru naşterea de copii! Parcă am nimerit pe un blog de propagandă socialistă! Parcă era un blog cu foşti şi actuali militari! Dar, iertaţi! La şcoală sau Academie nu aţi avut lecţie despre responsabilitatea bărbatului faţă de naşterea de copii! Nu aţi avut lecţie despre facerea de copii din dragoste… de copii, doar îi dai cel mai mare dar, VIAŢA, de patrie şi de neam, pe al cărui mormânt deja bociţi, fără să fi făcut până acum ceea ce de fapt trebuia să faceţi, adică COPII! Aşa că învăţati de la ţigani bunul simţ şi intuiţia! Cât mai este timp! Faceţi COPII! Altfel în 20 de ani nu va mai fi timp! Şi presupunerile sumbre vor deveni realitate!
Cred ca trebuie limitat dreptul la vot. Nu produci nu votezi, dispar pomenile electorale si e votat cel cu proiectul mai bun nu cel cu pomana mai mare. In general pomanagii sunt cei cu scoala putina sau deloc si prin limitarea votului eviti sa-ti conduca destinul toti tampitii.
Foarte adevarat.
Articolul tau Bula e ceva in genul Utopiei lui Mann.E sublim pe hartie dar absolut de netranspus in practica! Motivul? Rezolva criticile lui gsg cu care sunt perfect de acord, sau altfel spus integreaza si critica lu’ gsg in articol si abia dupa asta o sa-i dai o nuanta de credibilitate.
Pana atunci ramanem cu ce vad eu cand trec prin tara -multi tigani mici-mici care cresc incet dar sigur pe baza de alocatii.Nu-s pretentiosi ,umbla desculti, nu foarte imbracati, mananca ce ramane pe ici pe colo, educatia se face din mers, barbut ,suteala din masini,case si curti de oameni .
Romania moare!Nu-i bai ,ue isi doreste o rromanie a tiganilor si cu ajutorul complicilor de la putere o s-o aiba curand!
Rromania peste 25 de ani era corect. Nu vad nici o iesire din situatia asta, nici nu mai imi bat capu.
Pasaretu e in floare, zilnic te izbesti de ei si de mirosul lor de transpiratie.
Vulturu nostru sare din schema, o sa inlocuiasca stema cu o roata, sau ceva asemanator, probabil simbolul de la mertan (sa fie si chici cum le place).
Priviti partea buna a lucrurilor, nu o sa mai vrea nimeni tara asta, nici macar dusmanii nostrii traditionali.
ROMANIA CA TARA ? DA .DAR ROMANII C-A ETNIE NU V-A MAI FII .VOR FII PE ACEST PAMANT O MULTITUDINE DE ETNII IMPREUNA CU TIGANII CARE VOR CONVIETUII INTR-O ARMONIE MARE SUFLETEASCA SPIRITUALA