Editorial – Si cu asta basta! Orientul Mijlociu dupa Siria…

John-Kerry--Russian-Foreign-Minister-Sergei-Lavrov-jpg

Atacul democratiilor occidentale asupra regimului de la Damasc si-a dat obstescul sfarsit odata cu negocierile din ce in ce mai ample dintre Moscova si Washington, dublate de de lipsa oricarui sprijin national in interiorul tarilor care doreau sa atace Siria. Dupa ce Marea Britanie a dat semnalul, coalitia s-a spart destul de repede sub loviturile Rusiei si ale parlamentelor nationale.

Astfel inca de miercuri navele de lupta franceze si britanice stationate in estul Mediteranei, pentru sustinerea unui atac asupra Siriei, au plecat spre alte zari prin canalul Suez, in timp ce navele americane de lupta s-au retras si ele din largul coastelor siriene undeva intre Cipru si Creta, asteptand totusi o decizie definitiva in privinta soartei unui posibil atac. In acest timp Task Forces-ul rusesc din Mediterana tocmai a crescut de la 7 nave la 10, prin traversarea Gibraltarului de catre crucisatorul purtator de rachete Moscova, venit si el in sprijinul flotei ruse din largul coastelor siriene.

In acelasi timp se pare negocierile s-au incheiat, iar rezultatul lor s-a materializat printr-un acord intre Rusia si Statele Unite in privinta arsenalului chimic siriam. Astfel Damascul are la dispozitie o saptamana sa depuna o lista cu toate facilitatile si intreaga cantitate de arme chimice avute, iar pana in primavara anului 2014, acest arsenal trebuie securizat/distrus.

Rusia a fost de acord sa accepte o rezolutie in Consiliul de Securitate care sa prevada folosirea fortei daca regimul de la Damasc nu va respecta termenele convenite. Rezultatele negocierilor vor avea ca rezultat asigurarea arsenalului chimic sirian, lasand in acelasi timp guvernului de la Damasc mana libera sa se ocupe de rebeli fara frica unei interventii directe din partea americanilor. Cum situatia de pe front era net in favoarea Damascului, inainte de tam-tamul cu armele chimice, este de asteptat ca odata ce trupele guvernamentale vor fi scapat de orice amenintare sa se arunce cu intreaga forta asupra orasului Aleppo, ultima citadela importanta a rebelilor din Siria, iar apoi urmeaza plata pentru servicile pe care vecinii Siriei le-au adus cauzei rebele.

In fapt fortele siriene, odihnite si reorganizate in aceasta vacanta gratie domnului Obama,  au reinceput ofensiva printr-un atac masiv pe directia sud inspre orasul Deraa si avanseaza foarte rapid catre granita israeliano-iordaniana, in timp ce rezistenta rebelilor se prabuseste vazand cu ochii in urma anularii atacului american. Astfel moralul fractiunilor rebele s-a dus pe apa sambetei si este foarte probabil ca rezistenta acestora sa scada dramatic in urmatoarele zile.

Assad pe de alta parte ar trebui sa fie foarte prost daca nu ar plati cu aceeasi modena Turciei, prin acordarea unei autonomii largite kurzilor din Siria, lasand Ankara sa-si rezolve problemele unei politici mult prea bagacioase si sa se spele pe cap cu aerele de mare putere regionala. Sincer chiar nu cred ca Turcia va scapa fara un picior in gura din partea Rusiei, astfel ca evenimentele din aceasta tara ar trebui urmarite cu atentie in urmatoarele luni, daca nu cumva timpul razbunarii (schimbarii, cum zic americanii) 🙂  a si sosit.

Deja in ultimele zile demonstratile impotriva guvernului au reinceput, iar o masura asiguratoarie utila pentru o Sirie scapata de rebeli ar fi “exportul” acestora catre vecinii din Iordania si Maroc, tari care sunt piloni ai Statelor Unite in regiune, sa vada si americanii cum e faza cu rebelii democratici la ei in batatura. Pentru ca pana una alta rebelii din Siria, numiti foarte impropriu “sirieni” nu sunt nimic altceva decat niste “revolutionar” de meserie, iar odata fugariti din Siria, intrebarea este unde vor reincepe lupta pentru “libertate si democratie”?! In mod sigur “rebelii” nu vor lupta si muri pana la unul pe motive principiale, ca ei nu au principii, ci vor fugii mancand pamantul/nisipul odata ce rezultatul va fi clar, iar aceasta clarificare este din ce in ce mai evidenta pentru toata lumea.

Asa cum bunicii nostri i-au asteptat pe americani pana la sfarsitul zilelor, nici talibanii de ocazie nu prea au multe motive s-o mai lungeasca prin Siria, ci ar trebui sa gaseasca o alta tara demna de eliberat/jefuit/violat/democratizat si sa-si incerce acolo norocul.

In urma conflictului sirian a iesit la iveala, la nivel oficial as spune, si faptul ca principalul cancer din zona Golfului nu este Iranul ci corupta si hegemonica Arabie Saudita, tara care ar trebui vizata mult mai serios de servicile de informatii arabe si ruse, o tara la a carei destabilizare ar trebui lucrat mai pe indelete. O solutie pentru scaderea influentei nefaste a sauditilor in lumea arba ar fi faramitarea tarii in mai multe regate mici si mai usor de controlat.

Daca eu as fi responsabil cu regiunea Golfului in FSB mi-as face un scop in viata din stergerea de pe harta a sauditilor, care au o tara extrem de instabila si care este tinuta laolalta doar de sumele enorme de bani avute la dispozitie si de o forta de represiune foarte bine platita, dar care poate fi foarte usor destabilizata daca acest lucru se doreste cu adevarat, iar pentru Rusia o Arabie Saudita puternica si prospera este doar un dusman in plus, atat geoplitic, cat mai ales economic  pe piata petrolului.

Nu ne putem astepta ca americanii sa cedeze puterea asupra monarhiilor din Golf, dar nici Iranul nu  a fost cedat de buna voie, iar nemultumirea in lumea arba si musulmana fata de conducatorii sauditii este la cote foarte inalte, doar miliardele de dolari ii mai apara. Nemaivorbind aici de faptul ca in realitate nici europenii nici americanii nu se dau in branci de dragul sauditilor, o negociere intre marile puteri putand avea ca rezultat impartirea Arabiei Saudite in sfere de influenta, unde companiile petroliere din intreaga lume sa aiba o paine de mancat.

Astfel in fata “Primaverii Arabe”, sustinuta financiar de catre statele bogate din Golf, tari care s-au oferit sa plateasca si o eventuala interventie in Siria, ar fi cazul ca Rusia si China sa-si uneasca eforturile in a distruge acesta adevarata familie mafioata care foloseste banii din petrol pentru as impune politica in regiune, adaugand aici si de faptul ca Arabia Saudita este inca guvernata de legi de Ev Mediu, acolo unde fetele sunt date afara din sistemul de invatamant la 12 ani si unde oameni sunt decapitati in piata publica, acolo unde orice notiune de drept individual sau colectiv este pur si simplu interzisa. Iar o zona a Golfului Persic guvernata intr-un mod cat de cat democratic ar aduce imense avantaje economice tuturor locuitorilor planetei prin distrugerea monopolului asupra pretului hidrocarburilor la nivel mondial, patrunderea tuturor companiilor petroliere in aceste zone si, speram noi, scaderea cotatilor petrolului si eliminarea riscului unui nou an 1970.

Arabia Saudita, Omanul, Qatar, Kuwait, etc, sunt doar niste tumori canceroase pe trupul comertului international liber si capuse pe spinarea economiei mondiale, sunt doar niste tari parazite care nu produc nimic si care traiesc dintr-o bogatie naturala pentru a carei posesia nu au aboslut nici un merit. A dat Allah petrol sub copitele camilelor lor, iar acum fostii arabi sarantoci si analfabeti isi spun regii si printi, cand in realitate traiesc doar din mita si coruptie. Poate ca ar fi timpul ca Occidentul sa scape de acesti paraziti care traiesc efectiv din banii nostri si sa distruga odata pentru totdeauna acest cartel santajist si corupt numit OPEC.

Poate a venit timpul ca o adevarata Primavara Araba sa aiba loc exact acolo unde ar fi trebuit de fapt sa inceapa: Arabia Saudita cea corupta si mizerabila!

 

GeorgeGMT

 

22 de comentarii:

  1. corect, ar fi foarte interesant sa vedem o coalitie Rusia-China-Pakistan(fiind deasemene sprijiniti de europeni si americani) care sa se ia la tranta cu arabii…atunci chiar ca ar fi toti uniti pentru un singur scop

  2. Rusia nu e de acord cu nici o rezolutie ONU care sa prevada folosirea fortei! Lavrov a spus-o clar.

    Situatia de pe front nu e atat de roz pentru fortele lui Asad cum ne face sa credem propaganda regimului. Rebelii sunt inca in joc si au trecut de la RPG la rachete anti-tanc de a doua generatie.

    • Problema este ca aceste rachete nu mai pot fi manevrate chiar atat de usor ca si-un RPG, deci va depinde pe mainile cui se vor afla .

      • Aceste rachete le ofera rebelilor posibilitatea sa loveasca tancurile cu precizie la distante mari, posibilitati pe care nu le aveau cu RPG/AG in aceleasi conditii. Eu cred ca e mai usor sa lovesti o tinta in miscare la distanta mare cu o astfel de racheta decat cu un RPG.

    • RPG-ul este usor de folosit, are raza scurta, o racheta ghidata AT, necesita un operator foarte bine pregatit, conditii speciale de depozitare si folosire. Rebelii nu stiu cat de bine pregatiti sunt, sa nu uitam ca sauditii le cumparau arme de provenienta ruseasaca, tocmai datorita modului foarte usor de folosire dar mai ales de intretinere. Daca dai un Famas pe mana rebelilor nu cred ca va rezista cat un AK 47.

      • Tocmai pentru ca are raza scurta RPG-ul nu prea le mai e util decat in zonele urbane. Pentru a ataca tinte in afara oraselor, in camp deschis, rachetele anti-tanc sunt mult mai bune. In plus sunt si mai puternice ca lovitura.

        • Ai dreptate intru totul, numai ca orice pusti de 14 ani poate lovi un tanc cu un RPG intr-un oras, dar ca sa ataci in camp deschis, cu o racheta ghidata sau autonoma, un tanc, alta mancare de peste. Cine a vazut macar o data o unitate de mecanizate in plina ofensiva, n-o mai uita niciodata, greu sa nu-ti tremure mana pe racheta.
          Si mai apare problema transportului, pastrarii si manipularii. Un Spike este mai dificil de mentinut in forma decat o Maliutka.
          Teoretic o arma cat mai moderna este de dorit, dar militarii cu experienta stiu ca lucrurile nu stau mereu asa, experienta operatorului fiind cu atat mai importanta cu cat complexitatea armei creste, basca ca un tanc nu merge singur prin pustie si este protejat de MLI-uri si TAB-uri, de infanterie. Ca sa lansezi racheta de la 4 km si sa si nimeresti ceva, cu un personal analfabet…foarte greu.
          Mai repede in oras cu RPG-ul sau cu rachete cu raza scurta, maxim 800 de metri, dar depinde foarte mult de cum este organizata coloana de motorizate.
          Ca sa dau un singur exemplu, un operator de racheta AT Maliutka avea nevoie de 2000 (2 mii) de lansari simulate pana cand sa primeasca o racheta reala in poligon. Bineinteles ca rachetele actuale se cam auto dirijeaza, insa necesitatea unui operator priceput si a unui proces strict de pastrare si transport s-a pastrat.

          • @GeorgeGMT

            RPG-uri si SPG-uri in zone urbane si pentru lupta de contact, rachete anti-tanc pentru lovituri la distante mari in afara oraselor, rebelii le folosesc pe ambele.

            • Stiu cum se folosesc, doar ca am indoieli ca rebelii, sau ma rog marea lor majoritate, au capacitatea de a opera astfel de sisteme de armament modern, eficient cel putin, dar vom vedea.

              • Daca intri pe LiveLeak vei vedea ca acum e plin pe acolo de atacuri cu rachete anti-tanc, de unde acum 1-2 ani erau o raritate cap de afis fiind RPG-urile si SPG-urile. Se vede ca au primit arme. Si asta fara sa fi intrat pe fir statele Occidentale cu propriile oferte.

  3. Articol f. bun, sincer cred ca prima tara care va fi rupta va fi Turcia, apo cred ca atentia va merge si spre zona golfului, si sigur va incepe tot cu niste proteste pentru drepturile omului…

    • Kurzii au dreptul sa aiba propria patrie.
      Sa nu neglijam faptul potentialul militar al Turciei si faptul ca este o tara membra NATO.Doar un derapaj necontrolat al Turciei spre fundamentalismul islamic ar putea permite kurzilor sa aiba propria tara.

  4. Rusia a castigat datorita implicarii militare si, ff probabil, a determinarii de a face ceva care sa nu-i distruga si bruma de prestigiu ce o mai avea. In paralel, rusii au lansat un abil joc diplomatic, bazat pe niste concesiii si idei destul de atragatoare pentru „lumea libera”.
    Probabil ca in spatele usilor inchise s-au discutat mult mai multe, si cu cartile pe fata, decat vom putea afla in urmatorii ani. Cert este ca tovarasu` Putin a trasat o linie rosie iar Mr. Prezident nu a trecut dincolo de ea…. Ce anume l-a impiedicat pe Barack „Nobel” Obama sa nu se trezeasca „in offside”, ramane de vazut si, mai ales, de speculat……

    Turcia a fost si va ramane in forma actuala mult timp de aici inainte 😉 America, indiferent de cine ar fi condusa, are o anumita strategie geopolitica iar aceasta strategie include Turcia ca principal aliat si actor militar al zonei in care se afla.
    Cine mama zmeilor ii va sprijini pe kurzi??? Ce sanse au ei in fata armatei turce??? Aceleasi sanse pe care le-au avut de vreo 40 de ani si care au dus la o retragere militara de pe teritoriul turc, in luna mai anul curent…..
    Si inca ceva 😉 Ganditi-va ca Bibi Netanyahu l-a sunat pe Erdogan bey pt a isi cere scuze vis-a-vis de mortii turci din Freedom Flotila. Un astfel de gest spune multe despre importanta si influenta Turciei 😉

    Arabia Saudita este rezervorul cu petrol al US si UK…….. Oricat de multi halitori de hummus ar convinge KGB-ul sa se revolte-mpotriva stapanirii, baietii aia vor avea soarta alora din Bahrain,si anume generatia revolutionara a anului 2011 😉

  5. @ Dl George, „Daca eu as fi responsabil cu regiunea Golfului in FSB mi-as face un scop”, din cate stiu eu FSB se ocupa doar de zona CSI, de restul lumii se ocupa SVR, fosta Directie I Principala desprinsa din KGB. Oricum multe felicitari, extraordinara sinteza.

  6. Daca e sa fiu sigur de ceva, atunci sunt SIGUR ca victoria Siriei inseamna caderea Turciei.
    De la invadarea Ciprului, Turcia nu a mai facut o asa de mare prostie ca si acum, cand s-a dat peste cap ca sa doboare regimul din Siria.

    Turcia are:
    – doi inamici in vest: Grecia si Bulgaria
    – trei inamici in sud: Cipru, Siria si Kurdistanul din Irak
    – doi inamici in est: Rusia si Armenia
    – doi inamici interni: kurzii si … protestatarii

    In speta, Turcia este tara pe care se poate paria cu probabilitate de 99% ca nu va mai exista in forma actuala peste 10 ani. Cand vor incepe problemele pentru ea, vor incepe concomitent – in est, in sud si in interior. Grecia si Bulgaria se vor abtine de dragul NATO dar NATO va fi cu mainile legate pentru ca nu va putea interveni atunci cand armata turca va recurge la represalii impotriva propriilor civili. Suna cunoscut? Da, din Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *