Tot mai complicata, situatia din Ucraina are sanse mici de a fi impinsa spre o oarecare normalizare in cativa pasi simpli, guvernul Ucrainei neavand in acest moment legitimitatea si credibilitatea de a intreprinde actiuni decisive. Iar apropiatele alegeri prezidentiale din 25 Mai nu vor face decat sa amplifice actuala instabilitate, care oricum s-ar putea sa dureze inca luni bune.
Kievul a initiat o campanie de triere a unitatilor de interne si de armata, pentru a sti pe cine se mai poate baza in cazul reluarii actiunilor ostile din partea Rusiei. Desi cei cu viziuni pro-ruse/sovietice ar trebui retrasi din structurile de comanda iar cei cu grade inferioare mai tineri si probabil mai fideli ar trebui promovati in locul primilor, actiunea este foarte greu de pus in practica din trei motive:
Primul, este ca armata ucraineana, prin structurile de comanda, doctrina si pozitionare are mostenire sovietica, in care principalul inamic era situat la Vest si nu erau pregatiti pentru astfel de scenarii din partea Rusiei, considerata inca de multi o sora mai mare si nicidecum un agresor.
In al 2-lea rand, structurile de comanda actuale, adica ofiterii superiori cu vechime, sunt intesate de pro-rusi, nostalgici sovietici sau oameni care activeaza informational in tabara pro-rusa, astfel ca orice incercare de triere include probabil si oameni ai partii adverse, care se vor acoperi reciproc. Decii rusii controleaza si sunt informati cat de cat despre ceea ce se intampla in statele majore ale armatei ucrainene.
In al 3-lea rand, chiar si pentru ofiterii superiori patrioti ucraineni actualul guvern de la Kiev prezinta mari semne de intrebare in ceea ce priveste intentiile sale, ca sa nu mai vorbim de legitimitatea pomenita mai sus, astfel ca o mare parte din deciziile politice au sanse sa nu fie aplicate intocmai in armata ucraineana
In fine, intr-o tara normala, cei considerati loiali ar trebui angrenati in constituirea catorva batalioane, ca forta de reactie rapida profesionista, principala lor misiune fiind aceea de a se interpune pe directia focarelor de instabilitate din Est si Sud, fiind implicati inclusiv in controlul rutelor de acces si al punctelor strategice. Aceste efective ar putea fi suplimentate in timp cu cateva mii de recruti, care insa vor avea nevoie de luni bune de antrenament pentru a deveni cat de cat operationali si disciplinati, altfel putand insa reprezenta un risc ridicat de anarhie si rebeliune, putandu-se transforma lesne in militii independente cu viziuni radicale, in afara controlului statului ucrainean, asta insemnand practic razboi civil.
Insa Ucraina este departe de a fi o tara normala, avand atat probleme identitare cat si de disolutie a institutiilor statului, totul dublat de probleme macroeconomice si financiare serioase.
Statul ucrainean ar putea sa incerce o « refidelizare » a cetatenilor, mai ales a celor de alte etnii, prin instituirea unui pachet de legi care sa ranforseze legislatia minoritatilor déjà promulgata de guvernul Yanukovich si de parlament dublata de autonomii extinse sau chiar federalizare (aceasta fiind una dintre mizele Rusiei), dezamorsand macar partial tensiunile inter-etnice. Este evident ca in Crimeea rusii au profitat exact de acest aspect iar acum zona de Est intra in fibrilatii pe baza unui context similar. Este la fel de evident ca Rusia ar profita de orice oportunitate oferita de aplicarea gresita a unor astfel de masuri legislative, probabil fiind mai intelept ca statul ucrainean sa se bazeze in principal pe implementarea accelerata a legislatiei déjà existente.
Un alt aspect, foarte important, este stabilizarea macroeconomica, aproape imposibil de realizat intr-o situatie vecina cu razboiul civil si cu pierderea unor rute de acces si a unor legaturi economice, aici Rusia jucand un rol important. Deocamdata Ucraina nu poate face decat sa se imprumute cat de mult poate, cu promisiunea implementarii unor legi si unor actiuni legislative in contrapartida. Insa chiar si asa, tinand cont de ritmul rapid al cresterii indatorarii, cu zeci de miliarde de dolari in doar un an, exista riscul intrarii in faliment ca tara, mai ales daca situatia politica dar si militara ramane la fel de tensionata in urmatoarele luni. Zona de Est, care detine peste 60% din PIB-ul ucrainean, nu mai poate produce si sustine economia, fiind angrenata in scenarii separatisto-anarhice, investitiile rusesti sunt probabil trecute la capitolul « pierderi acceptabile » de catre Rusia, astfel ca Ucraina mai controleaza o zona de activitate economica restransa, sub 50% din fosta capacitate. Probabil aici este si miza majora a Rusiei, o Ucraina flamanzita, in colaps, fiind mult mai usor de ingenuncheat, in paralel cu scoaterea altor teritorii de sub controlul acesteia. In urmatorul an, teritorii care astazi par imposibil sa ajunga sub control rusesc, s-ar putea sa fie o prada usoara din cauza colapsului economic si financiar al statului ucrainean, exemplul cel mai elocvent fiind militarii sau serviciile de ordine interna care prefera in multe cazuri o solda mult mai consistenta si platita la timp de Rusia promisiunilor de plati retroactive a unor venituri de mizerie din partea Kievului. Si aici se profita chiar de indecizia UE si FMI de a sprijini Ucraina, considerata o povara de 40 de milioane de suflete foarte greu de stabilizat si gestionat pe termen mediu pentru ca imprumuturile sa produca si efecte. In fine, acum devine vizibila birocratizarea excesiva a aparatului de decizie al UE dar si lipsa de coeziune intre statele membre, creandu-se o sciziune intre statele Est-europene, panicate de evenimentele de la granita lor care le amintesc de vremuri sovietice nu prea indepartate, si cele vestice, care inca isi calculeaza riscurile economice si impactul propriei proiectii de politica externa in cazul racirii relatiilor cu Federatia Rusa.
In ultimul rand, desi riscant, Ucraina ar putea sa ceara ca si masura disperata, dincolo de exercitiile comune cu state NATO/UE (in care este implicata si Romania), implementarea unui plan de interpunere a unor observatori si chiar a unor contingente in puncte cheie pe modelul castilor albastre (stim ca ONU nu va putea mandata asa ceva deoarece Rusia are drept de veto) din partea statelor pomenite mai sus, pe baza voluntariatului. O astfel de interpunere ar putea crea un coridor de delimitare si securizare in interiorul Ucrainei, eliberand partial ministerul de interne ucrainean si mai ales incapabila lor armata de o parte din presiune. Insa pentru asa ceva este nevoie de o implicare ferma din partea UE si NATO, ceea ce are sanse zero sa se intample, deoarece nimeni nu doreste sa-si trimita soldatii intr-o posibila confruntare cu forte ruse, asa cum a fost la un pas sa se intample pe aeroportul din Pristina, in timpul campaniei NATO in Kosovo!
Pana una-alta doar sanctiunile economice la adresa Rusiei par a fi o arma eficienta, insa cu bataie mai lunga, chiar daca Rusia a inceput déjà sa resimta o usoara contractie economica la inceputul acestui an, alaturi de inghetarea investitiilor straine.
Si daca Ucraina pare o cauza pierduta, ajungem si la al doilea stat romanesc, R.Moldova, care pentru a se securiza ar putea face o cerere similara, adresata nu doar NATO ci direct Romaniei si eventual altor state partenere din vecinatate cum este Polonia. Acest plan poate fi implementat intr-o prima faza tot printr-o rotatie de trupe in exercitii comune pe teritoriul basarabean. In fapt, exista déjà un astfel de document (semnat la Chisinau in 20 aprilie 2012 si publicat in Monitorul oficial in 9 aprilie 2013) care reglementeaza exercitiile militare comune intre Romania si R.Moldova, la care se adauga si un acord legat de protectia informatiilor militare clasificate (aici). Interesant de mentionat este ca in 15 aprilie a.c. R. Moldova a cerut Romaniei, in sedinta membrilor Comisiei Comune pentru Integrare Europeana (CCIE) dintre Parlamentul Republicii Moldova si Parlamentul Romaniei, sa ratifice in Parlament acordul de cooperare militara, acord ratificat anul trecut de Chisinau (sursa aici), ceea ce nu cred ca s-a intamplat inca. NATO este dispusa si ea la astfel de exercitii dupa cum reiese din declaratia data la inceput de aprilie (stirea aici).
Dupa cum arata ultimele declaratii dinspre Moscova, fitilului fazei a treia a conflictului din Ucraina a fost déjà aprins, cu amenintarea unui scenariu de tip Georgia 2008 (stirea aici), totul la nici o saptamana de la semnarea acordului de la Geneva, partile semnatare acuzandu-se reciproc de nerespectarea lui ! La o astfel de escaladare, care ar duce la conflict deschis de tip Georgia sau, facand paralela in istorie, la cel din 1918-1920 intre nationalistii ucraineni si bolsevici in care a fost angrenata si Polonia, raspunsul NATO si UE ar trebui sa fie mult mai vizibil, pentru ca dupa evenimentele recente din Ucraina credibilitatea acestora se clatina in fata unei Rusii foarte calculate si hotarate sa execute un plan pus la punct cu ani in urma, poate chiar inaintea summit-ului NATO de la Bucuresti din 2008, unde Putin a declarat raspicat ca daca Ucraina se apropie de UE, granitele sale mostenite in cadrul CSI nu vor mai fi respectate. Tinand cont ca in 1918 Romania a ales, din ratiuni pragmatice, sa nu se implice militar alaturi de Polonia in Ucraina, desi ar fi putut alaturi de fortele franceze sa securizeze macar zona Balta-Odessa dincolo de Nistru, oare care va fi pozitia tarii noastre in acest caz, in special vis-a-vis de Basarabia, desi declaratiile oficialilor romani exclud un raspuns militar (pe care dealtfel am fi incapabili sa-l sustinem)? Sa nu uitam ca zona Tiraspol-Odessa beneficiaza de o atentie speciala a Federatiei Ruse !
Pe de alta parte, pare sa existe o ratiune pentru care fortele NATO se inghesuie doar in statele baltice si Polonia in timp ce in Romania domneste o liniste nefireasca – ratiune la care contribuie probabil Transnistria, in jurul careia ar fi normal sa se duca in noul context negocieri intense intre Occident si Rusia! Daca ne uitam cu atentie la fortele dislocate de SUA in Romania, combinatia de avioane de lupta F-16 si AWACS, vase de lupta (fregate si distrugatoare) si corpul de reactie rapida al Marinei SUA bazate la Constanta au ca obiectiv nu doar protectia spatiului maritim, aerian si terestru al Romaniei ci la nevoie isi pot proiecta o zona de interdictie pe litoralul ucrainean al Bugeacului, din apropierea Romaniei, cu cap de lista Odessa si chiar Tiraspol. Distanta Constanta-Odessa este de doar 302 km iar Constanta-Tiraspol este una similara, de 306 km, pe cand raza de actiune a unui avion de desant V-22 Osprey este de 700 km iar zona de interdictie creata de o fregata sau distrugator american Arleigh-Burke aflat in apele teritoriale romanesti din dreptul Sulinei (168km in linie dreapta pana la Odessa) poate fi de 150-180km prin intermediul rachetelor sol-aer cu raza lunga RIM-67 ER (ca sa nu vorbim de nou aparuta RIM-174 ERAM). Si fac asta fara a crea impresia unei aglomerari semnificative de forte care sa necesite o intarire echivalenta a dispozitivului rusesc din Transnistria, adica in niste limite tolerabile.
Fara a intra in scenarita cronica, pana unde se vor impinge oare lucrurile fara a se ajunge la razboi in vecinatatea Romaniei, deoarece e clar ca nici Rusia nu-si doreste un conflict armat?
Marius Zgureanu
Care corp de reactie rapida al Marinei SUA, frate? E o companie intarita care o ardea la o aplicatie prin Tarile Baltice nu de mult. Cel mai greu armament sunt cateva aruncatoare de 60 mm.
Poate face interdictie doar in barurile din Mamaia de 1 mai.
@Vlad :)))
Stai linistit Vlad, in functie de evolutia situatiei vor mai veni intariri…deocamdata varu’ Putin o arde cu „Internetul este o creatie CIA si este controlat de CIA” … cu alte cuvinte il bate gandul sa deconecteze Rusia de la internet…primul pas pt a instaura dictatura la care viseaza (de parca nu ar fi dictatura si acum in Rusia)…:)))
Dany, tu ai idee in cat timp poate fi transportata o brigada din Germania in Romania? Cu toata tehnica, nu doar cum au venit astia, in curu gol. Ca sa simplific, sa nu zic de pe Coasta de Est.
Nu e ca la opera cand merg aia pe loc si canta „marsaluim, marsaluim”, you know?
Banuiesc ca sunt prinse in plan cateva zeci de hercules spartan…. banui ca forta de reactie rapida are destule pla uri pt asta
Incearca una direct din CONUS (Continental United States): 18 ore pntru prima companie, 72 de ore pentru intrega brigada. Capabilitatea exista; se numesc ready brigades. USMC are ceva similar la nivel de batalion. Vorba lGen. Robert Barrow USMC – Amateurs talk about strategy, but professionals study logistics.
@Vlad
Bre, nu prea ma pricep eu la astea, dar cred caco’nteaza mai mult ceea ce reprezinta „companie intarita” decat ce putere de foc au. La fel cum conteaza mai mult ceea ce reprezinta 6 F16 decat forta lor efectiva de lovire.
Ideea e daca rusii au tupeu sa traga in ei daca aia sunt dizlocati rapid in zona „aceea”, ca in romani cred ca ar avea
Asa ca intrebarea este daca, in caz de sunt dizlocati rapid americanii la inaintare si noi un pic mai in spatele lor, rusii au tupeu sa traga in ei…
Bre GSG, o GCE (Ground Combat Element) cum e asta are nevoie de sprijin serios pentru a indeplini misiuni in zone nasoale.Sunt prea putini oameni, prea slab inarmati pentru a acoperi o zona semnificativa in cazul in care inamicul e inarmat serios.
Cum ar zice americanii, e prea putin unt si felia e prea mare.
In Africa, printre triburi, da, desi cred ca si acolo in caz de ciocaneala ar avea mari probleme cu logistica din moment ce se bazeaza pe MV 22.
E caterinca sa trimiti asa ceva impotriva rusilor.Americanii n-au luptat niciodata cu rusii, ei isi imagineaza ca e ca la Hollywood.
Nea Vlad,
Am inteles punctul matale de vedere ca-s prea putini.
Intrebarea mea era daca totusi sunt trimisi acolo ce fac rusii. Trag in americani?
Cu toate consecintele care decurg din asta?
Daca totusi ai trimite cineva acolo am impresia ca vor fi secundati de romani.
Daca se duc romanii singuri e posibil/probabil sa-i atace rusul.
Daca se duc romanii cu americanii in fatza la vedere si de care rusul stie si de care americanul stie ca rusul stie atunci e mai putin posibil sa-i atace rusul.
Deci daca astia intra primii in teren secundati de romani parerea mea e ca rusii nu vor trage in ei.
Pe de alta parte cu placinta aia kenyana…nu stiu daca vor primi ordin sa se bage la asa ceva….
Unde sa fie trimisi? La Odesa? La Tiraspol? Sa ce? S-ar trezi inconjurati de civili cu femei si copii, din ce in ce mai insistenti si ar avea ca optiuni ori sa traga ori sa se retraga.
S-ar baga singuri intr-o situatie fara perspectiva tactica, un Little Bighorn+Mogadishu la puterea a doua. Si ar da un motiv serios rusilor sa intre cu 3-4 divizii in estul Ucrainei.
Cu rusii ori ai un par mai lung ca al lor si te bagi la cafteala, ori nu si mai bine stai in banca ta.
Nu cred c-ar fi asa… Deocamdata la Odessa e relativ calm, iar cu acordul si la cererea guvernului de la Kiev, care este, cred ca ar fi relativ bine primiti, ca extra-asigurare pentru armata si internele ucrainene de acolo…
Clar ca daca in Odessa treaba se nasoleste inainte sa ajunga intaririle NATO, e alta poveste, cu forta actuala fiind de preferat sa se opreasca la Nistru daca in Odessa sa zicem ca cei de la Kiev au pierdut controlul….
Pentru ca americanii sa trimita o companie la nasoleala, chiar impotriva unor triburi de prin Africa, trebuie sa aiba logistica serioasa in spate. Dar aici nu e Africa, ci Rusia. Si daca americanii ar calca un pas in Ucraina, sigur se vor gasi „patrioti rusi” care sa-i snipereasca nitel. Asa ca sicriele vor curge frumos spre SUA, fara ca rusii sa fie oficial implicati.
Nu cred ca vom vedea vreo uniforma de militar american prin Ucraina. Pentru ce sa moara ei pe acolo?
P.S.: In schimb se poate sa trimita si americanii speciali de-ai lor (nu ca nu ar avea si acum, daca e sa ma intrebi). Dar asta e alta treaba: si de mor, pe astia nu-i vede nimeni la TV cum vin acasa in cutii cu steagul american pe ele.
@gsg9
Parerea mea e ca va incalziti tastaturile degeaba. Daca nu cumva si-a facut un transplant masiv de oo vopsite de paste, Obama nu se va baga militar in nici o Ucraina si in nici o Moldova si Transnistrie. Mana aia de avioane, distrugatorul si cele cateva sute de militari sunt aici sa ii calmeze pe ciumpalacii mici din NATO carora le-a intrat morcovul, nu sa se bage in zona de infuenta a rusilor.
Exista si posibilitatea ca in cazul in care Putin invadeaza restul Ucrainei Obama sa vrea sa para ca vrea sa intervina in Ucraina, ca sa nu apara iar ca e slab in fata lui Putin. Dar pana va discuta la telefon cu liderii lumii, pana va tine neste discursuri, pana va anunta neste sanctiuni, pana se va duce in Congres sa dezbata posibilitatea unei interventii…. rusii vor fi la Dunare. Si Obama va zice „de ba, io am vrut, ati vazut, eram gata sa-i rup capul lui Putin dar voi m-ati tinut la timp. Ata ete, pana la urma e un triumf pentru democracy, rule of law, freaky freaky boomshakalaka. There will be costs for Russia.”
pai si ce sa faca americanii ,daca astia trec in banda cand de o parte cand de alta?
sa le dea stinger si javelin ,sa se trezeasca ca se filmeaza aia pe you tube cu doua „fetite” alaturi cum trag in iepuri cu ele??
in principal trebuie sa existe o vointa populara
daca maidanul era sprijinit de occident ,era ptr ca era o vointa populara clara
aici e foarte gri situatia
si in principal ucraina si armata sa trebuie sa o rezolve
cand vor vrea sa lupte ptr a-si apara teritoriul suveran atunci probabil vom vedea si implicare indirecta
pana una alta ,nato face ce trebuie
iminge ceva mijloace tactice la inaintare si face exercitii cu munitie de lupta
alceva???
nu vorbim de jocuri ,ci de o situatie foarte naspa ,ce trebuie tratata cu seriozitate de liderii responsabili
daca unul e dus cu pluta …si face ce il taie capul ,nu trebuie sa faca toti la fel doar ptr a nu fi mai prejos
@ Vector ….
Indraznesc sa-ti prelungesc ideea si anume ca acordul cu NATO si ” Mana aia de avioane, distrugatorul si cele cateva sute de militari ” NU garanteaza integritatea teritoriala a Romaniei cind se va uita URSUL urit la noi ….. deci ca sa ne aparam tara o vom face exclusiv pe mina noastra …… cred ca nici atunci unii nu vor crede ca am fost lasati de izbeliste in fata ivanilor ……
Tocmai evenimente din acestea trebuie sa vina periodic ca sa le reaminteasca uitucilor si fraierilor ca apararea tarii se bazeaza in primul rind pe forta proprie si abia mai apoi te bazezi pe ajutorul ( OPTIONAL ) al ” prietenilor „
Deviza fortelor de reactie rapida este mobilitatea nu dimensiunea „sculii”
Pentru obiective care trebuiesc atacate cu armament greu, colaborarea cu aviatia e cheia. Iar aici SUA poate obtine suprematie rapid.
Insa nu e cazul, razboiul asta e mai mult de gherila. Arma supreama e pusca cu luneta. Transistrenii au niste T64 amarate care nu pun probleme nimanui (afara poate de Moldova). Iar FOS au arme anti-tank daca asta te nelinisteste.
Iar legat de suplimentari de forte Ruse, fara acoperire aeriana nu niciun general rus tampit sa debarce in Odessa, iar prin Ucraiana nu e viabil.
E mult mai complexa situatia,America are un singur interes sa isi protejeze aliatii(astfel isi protejeaza interesele).Rusia evident nu va indrazni nici in cele mai negre vise sa deschida focul asupra unei tari NATO fie ea si Romania(asta ar destabiliza si decredibiliza maxim NATO,iar NATO nu isi poate permite asta).Alea cateva avioane,2 distrugatoare si cateva sute de oameni sunt suficiente deocamdata,iar in caz de nevoie sa nu uitam portavioanele care sunt pe langa Europa si care pot in vre-o 12 ore sa ajunga in Marea Neagra…si stim ca un portavion cam poate sa apere cel putin aerian un stat de marime mijlocie fara probleme,iar Rusia nu cred eu ca poate trece cu fortele terestre ca prin branza pana la granita Moldovei in 12 ore…
In primul rand, USAF(USA), RAF(UK) si Siły Powietrzne(PL), sunt prezente in spatiul aerian al Tarile Baltice, cu masini adecvate, inarmate adecvat.
Apoi, US Army are 600 militari, in expusa Lituania. Adica, un batalion (300-1200 militari). Macar, stii de ce e expusa Lituania la presiunile Putinului & Co.?
Gargaragiule, cauta care e structura batalionului US Army, si povesteste-le cascatilor din blogul asta (care nu te-au pus la punct), in care n-am avut ce face, altceva, decat sa intru. Mi-e sila.
Si inca ceva: crezi ca rusii ar indrazni sa atace fortele armate, superprofesioniste, ale USA, UK si PL, oricat de reduse ar fi, temporar ? La ce crezi ca s-ar expune, parlagiule?
Clujean, 100% civilescu
@ @vlad bai da ce plin de greata esti.. sa ne scuzati ca n-am gasit pentru dumneavoastra un site numai cu specialisti , oricum e o onoare pentru noi ca n-o sa va mai vedem pe aici , hai rupe santu daca nu ai inteles filozofia acestui loc!
Ia cititi aici:
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/revolutionarii-din-ianuarie-2012-il-felicita-pe-putin-pentru-anexarea-crimeei-333254
Am pus un link asemanator cu Dan Turturica aseara si s-au repezit rusofilii ca soarecii la cascaval… :)))
Pe unde ai umblat, mai Dany, ca a mai aparut unul, cu doi de „n”, care in ultimii 25 de ani s-a uitat la alt film si sustine niste bazaconii de te doare capul.
Credeam ca esti tu si nu intelegeam ce s-a intamplat cu tine. Acum m-am linistit
Bre, sunteti cam multi dan-i pe aicea si ma confuzati
Eroule, mai cum ceva timp posta un tip care a spus ca a fost prin batalioanele de parasutisti cercetare-diversiune si care povestea de oferit voluntari pt Moldova si cum au facut toti un pas in fata si dupa aia mai tarziu i-a desfiintat Ilici.
Cine este tipul acela, Dany cu un „n”? Sau vorbesc eu despre altcineva…
Imi aduc aminte comentariul dar nu stiu cine l-a scris.
@gsg9… @Mister Bula… :))))
…dany… asta sunt eu… asta cu 2 de n a aparut asa brusc peste noapte… la fel si asta @unu…
Inca nu am dat ortu’ popii… spre necazul unora :))))
minti de stingi.eu cu nickul asta scriu de mult pe-aici.
n-am aparut deloc peste noapte cum sustii tu. acum eu
nu-s deloc dispus sa-mi schimb nikul de dragul tau.
pana mai ieri nu aparusesi cu numele asta. ce scrii acum
ma face sa cred ca nu-i o simpla intamplare. ca intentionat
mi-ai „clonat” nickul. am sa-l rog pe george sa gaseasca o
solutie la chestia asta. ca sa nu fie nimeni suparat.
puneti-va avatare toti fratilor ca imi patineaza scripetii si piticii care trag 24/24
@dany (cu un „n” )
„Inca nu am dat ortu’ popii… ”
Sa traiesti bre Disparusesi asa in neant, bine ai revenit!!
si ce bazaconii sustin ma rog? capul te doare din alte
motive….asta ar trebui sa te nelinisteasca,
@danny
Sa-ti amintesc de Florin Georgescu patriotul competent care n-a patronat furaciunile de dupa 90 si n-a lasat Romania fara rezerva valutara ci a luptat impotriva maleficului mason Isarescu care incearca neincetat sa distruga Romania?
@Mister Bula… :)))
Vorbesti de prazburghezul ala (caracalean!) care facea propaganda in cateva unitati militare inaintea alegerilor (se ghiftuia la popota si dupa care tinea cate o conferinta de adormeau soldatii in pozitia pe loc repaus! :)))) desi prin anii ’95 era interzisa propaganda electorala in MAPN! )…
vad ca insisti cu minciunile astea ordinare. nu stiu ale cui
jocuri faci tu aici dar mesteci in continuare o propaganda
extrem de cleioasa si urat mirositoare, adica rahat. da si
tu un exemplu de furaciune. dar cu date concrete, nu cu
vb din mahala de la toti ofticatii.. omul e extrem de
competent si inteligent si pe chestia asta e normal sa nu fie
placut de catre multe nulitati si hotii autointitulati fiantisti.
n-a lasat nici o romanie fara rezerva valutara pt ca nici n
-avea cum aia e la iasrescu, iar valuta firmelor a confiscat-o
in cel mai bolsevic mod stolojan. n-a luptat el cu isarescu..
iliescu a incercat sa-l schimbe si n-a reusit. iar isarescu
chiar distruge sistematic romania de aaproape 24 de ani.
tie nu ti se pare ca sta cam de mult acolo?
@ danny (cu doi de n)
Nu mai vinde tu cartofi gradinarului
Citesc acest blog de muultaaa vreme -dar ce-i drept nu prea comentz- (ehehe era pe platforma free si nimeni nu visa ca va creste in halul asta) si stiu userul dany (cu un n) de pe atunci.
E drept, o vreme a fost foarte activ, apoi a disparut brusc si la fel de brusc a aparut un danny (cu doi de n) care ne inunda cu idei diametral opuse decat originalul dany (cu un n). O vreme, si eu am crezut ca e aceeasi persoana (cu o mica problema de consecventa ), dar ma bucur ca m-am inselat.
Evident ca nu-l stii pe dany (cu un n), nu v-ati intersesctat deoarece ai aparut la putin timp dupa intrarea lui in pauza.
Cei care citesc/comenteaza de demult probabil stiu bine despre ce vorbesc mai sus, asa ca ori esti clona ori e doar o coincidenta, insa clar nu esti „originalul”
eu cu nickul asta scriu de la inceput. nici pe tine nu
te-am mai „vzt” pe-aici dar testimonialul tau venit intocmai
si la timp ma face sa cred ca reaparitia asta nu-i chiar
intamplatoare. eu sunt eu, si-atat. n-am pretentia c-as fi
originalul cuiva c-ar insemna sa am o parere proasta
despre mine. si crede-ma nu e cazul. o sa-mi pastrez nikul.
pana la urma cine citeste o sa stie cine-i unul si cine-i
celalalt.
Sa nu ma intelegi gresit, poti posta cu ce nume vrei! (din partea mea poate aparea si un FN SCAR HH ). Nu eu hotarasc cine/ce poate posta, pe mine chiar nu ma intereseaza.
Interventia mea este legata de faptul ca l-ai acuzat pe dany ca te-ar fi „clonat”, cand de fapt el este mai vechi pe site decat tine. Si crede-ma, eu citesc situl asta de dinainte de a te apuca tu sa postezi (te-as fi tinut minte, postezi des, la fel cum ii tin minte pe majoritatea celor care posteaza de demult). Ei bine, dany inainte posta mult mai des si l-am tinut minte.
Eu nu iau apararea nimanui, relatez doar un fapt.
Si nu m-ai „vzt” deoarece eu de regula nu postez, doar citesc.
Oricum, ideile voastre nu seamnana deloc, asa ca chiar nu o sa fi-ti confundati :), dar vorba unuia de mai sus: avatarele ar rezolva situatia
@ADMINI: nu ar strica un buton de editare, pe jumatate din spatiul unde scriu comentariul imi apare mesajul precedent, asa ca scriu mai mult „in orb” si mai scapa greseli
Acum il inteleg pe Bizon
EDIT: „fiti”, nu fi-ti
@ FN SCAR H. In viitor, sper eu un viitor foarte apropiat, vom avea o noua tema, care va fi mai simpla, mai putin colorata, mai axata pe continut si pe usurinta in navigatie si folosire.
Sugestia ta a fost deja luata in seama si in mod sigur va exista un astfel de buton. Stiu ca sunt unele lacune, din pacate experienta vine dupa ce dai cu capul de prag, pe motiv ca nu sunt suficient de inteligent sa invat din greselile altora.
Bine ai revenit!
Multumesc! Promptitudine de laudat
Nu importanta e tema la urma urmei ci continutul, iar continutul este super. Eu am fost intotdeauna aici, citind :). Nu prea comentez pentru ca sunt altii mai competenti decat mine sa o faca. Oricum, felicitari, un blog care a crescut enorm si, mai mult, s-a transformat intr-o comunitate. Mult succes in continuare.
Dincolo de informatia de presa, sa nu pierdem din vedere si manipularea ordinara din articolul acesta, plus cel al lui Turturica la care face trimitere: PSD bad, PDL (sau PMP) good.
P.S.: De remarcat inca un lucru – Kosovo se intoarce si ii musca de cur pe americani – cam greu de sustinut in acelasi timp ca referendumul pentru independenta Kosovo este legal, iar cel din Crimeea nu.
Ca sa nu intelegi gresit atitudinea celor care scriu pe aici:
PSD full of shit, PDL full of shit, PNL full of shit …… pune pe cine mai vrei tu.
De cand ma stiu am fost apolitic insa sA va spun un secret, e un tanar Eugen Tomac prin PMP .(partidul nu conteaza) care-mi da cate-o speranta doua sincer sa fiu ! Nu fac propaganda nimanui dar faptele vorbesc. (Este cel nascut in Basarabia.. )
baii, ne lasi? speranta la ce? ca e catelul lui basescu.
sluga lui prea plecata. si-i mai pupa si condurii lui udrea…
Chiar e o situatie identica? In Kosovo sarbii ii macelareau pe albanezi. In Crimeea n-am auzit sa fi venit armata ucrainiana si sa se apuce de impuscat civili de etnie rusa.
„care pentru a se securiza ar putea face o cerere similara, adresata nu doar NATO ci direct Romaniei si eventual altor state partenere din vecinatate cum este Polonia”
Bre, noo poa sa ne faca moldovenii cereri dupa cereri si le punem frumusel in dosare si el arhivam
Ce dracu sa mai securizam noi ca noi nici pe noi nu prea ne mai securizam cum trebuie
Polonia am impresia ca se teme si aia.
Numa ieri a zis Ribbentrop ca s-a inteles cu Molotov ca cele doo „state ex-sovietice” (opt-servatzi esprimarea bine aleasa) nu intra in UE ci sunt lasate in zona de influenta a uniunii sovietice.
Deci de la fucking-mUE nu te astepta la mare lucru.
Singura reactie tot americancii daca au interese in zona asta si daca placinta kenyana nu se mai dospeste vreo cateva nopti cum s-a framantat daca sa-l trimita pe Osama la spalat pe picioare in oceanul hindustan.
„cap de lista Odessa si chiar Tiraspol”
De securizat americancii Odessa…nu stiu ce sa zic…
Cu 6 F16, o companie si un distrugator…cam subtire daca rusii se hotarasc totusi sa traga in ei.
La Tiraspol nici atata nu cred, ca acolo se lasa sigur cu pac pac, daca intri peste ei aia trag ca n-au unde sa se duca. Acolo daca intri, intri cu niste brigazi bine inarmate si sprijinite, nu cu o companie…
Ok, pe noi nu ne intereseaza prea tare sa fie securizata Odesa. Pe noi ne intereseaza sa fie securizate Bugeacul si Insula Serpilor pentru ca astea inseamna controlul Dunarii Maritime, al gurilor Dunarii si al exploatarilor de hidrocarburi de la Marea Neagra.
mai eroule
tu castigi ceva din rezervele acelea de petrol si gaze aflate
langa insula serpiilor
mai clar spus nu apartin romaniei( c.p.tariceanu)
si cine le va exploata nu va fi romania
atunci de ce tot bati apa-n pio
Peste alea nici rusii nu se baga pentru ca sunt ale baietilor din vest.
@PREDA PAUL
Ce intelegi tu prin „nu apartin Romaniei”? Confunzi proprietatea asupra reurselor cu concesionarea dreptului de extractie.
Ce te framanta? Ca nu le exploateaza statul roman? SI daca le-ar exploata care ar fi diferenta? Nu ar trebui sa fie o companie (de stat) care sa investeasca bani multi (ai nostri) in tehnologie ca sa poata extrage gazele? Ai impresia ca le-ar extrage fara bani sau ca ni le-ar da moca? Orice companie (de stat, privata romana/straina) trebuie sa investeasca bani, si va inregistra cheltuieli de productie pe care va trebui sa le recupereze din pretul cu care va vinde statului roman hidrocarburile extrase.
eroule
sant de conceptiea ca resursele naturale fi ca sant ale
romaniei sau a altui stat trebuie administrate de stat
nu de companii straine
si da romania a avut si are tehnologia pentru exploatarea
petrolului
Administrare nu inseamna obligatoriu extragerea lor de catre stat. Consesionarea dreptului de extractie intra tot la administrare, la fel ca si stabilirea redeventelor, taxelor si accizelor pentru activitatea respectiva.
Romania nu are tehnologia pentru exploatarile maritime de mare adancime (ce face Exxon) si nici nu are bani s-o cumpere.
Peste 90% din profitul realizat din exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagra va apartine multinationalelor.Statul roman va incasa cel mult 5% din redevente ceea ce este o bataie de joc.
sorin total de acord cu tine
degeaba eroul o tine pe a lui.
oricum romaniei cam nu i se mai cuvine cam nimic
si dau un exemplu japonia are contracte de concesionare cu
arabia saudita unde procentele de exploatare sant
de 80 la suta pentru statul arab si 20 la suta pentru
japonezi
@sorin lumea , adica popolul nu vrea sa stie ca intre national si multinational e diferenta dintre guvern si companie. si ca toate bogatiile planetei au devenit multinationale, cine are impresii de nationalism zboara imediat din functie ajutat de o revolutie spontana!
Dezbatere pe Adevarul Live despre Ucraina si Transnistria.
OFF TOPIC -dar important (cred)
Romania are ATROM in dotare ?? aici e trecut ca ATMOS
http://www.armedforces.co.uk/Europeandefence/edcountries/countryromania.htm#Romanian
si pe wikipedia a aparut informatia asta, e dubios…
una din cele mai ciudate liste pe care le-am vazut pana acum (inafara de ATROM) )
E acelasi, diferind platforma… ATMOS e produsul generic, sistemul de artilerie, ATROM a fost solutia pentru Romania, cu camion Dac.
Cat despre datele de acolo, nu le-as lua prea in serios. Daca aveau ATROM, se laudau de mult cu ele la trageri. Cel putin dinspre partea de industrie militara, stim ca nu s-a livrat nimic in afara de niste prototipuri 155mm/105mm in perioada 2003-2006.
@M.Z
corectie, daca aveau ATROM erau 12 nu 18
IA uite ce scriau pe vremuri pe Forter.ro:
http://www.forter.ro/content/artileria
Pe termen scurt şi mediu (2002-2010) se prevede:
modernizarea LAROM pentru obţinerea bătăii de 40-45 km cu lovitura cal. 122 mm şi de 80-100 km cu lovitura cal. 160 mm;
producerea (achiziţionarea) cel puţin a unui sistem de rachete sol-sol cu bătaie mică (până la 200 km) compatibil cu cele similare din dotarea armatelor statelor membre NATO;
integrarea sistemului de conducere a focului ACCS-COMBAT;
introducerea în înzestrare a sistemului de telemetre cu laser pentru determinarea şi transmiterea coordonatelor şi vitezelor ţintelor pentru conducerea focului artileriei terestre;
proiectarea şi realizarea obuzierului autopropulsat cal. 155 mm cu bătaie mărită;
achiziţionarea de sisteme meteorologice standard NATO;
realizarea (achiziţionarea) de sisteme de cercetare şi localizare, selectare şi determinare a ţintelor standard NATO;
dotarea cu sisteme antiblindate RAD de generaţia 3 şi 3+;
achiziţionarea de posturi de observare pe mijloace blindate, dotate cu aparate de vedere pe timp de noapte cu termoviziune.
Pe termen lung, (în orizontul anilor 2011-2020) se prevede:
producerea (achiziţionarea) unui sistem de rachete sol-sol cu bătaie medie (300 km);
dotarea cu subunităţi de elicoptere antiblindate standard NATO;
achiziţionarea de rachete şi avioane de cercetare fără pilot pentru artilerie;
modernizarea muniţiilor pentru calibrele de bază;
realizarea de muniţie neletală.
Exista ceva ca LAROM 160mm sa atinga 80-100km? .Credeam ca pt. astfel de distante trebuie sa trecem la un MLRS de 220mm
Exista EXTRA integrat pe LAROM in container x4, dar care nu cred ca a fost cumparat de noi:
http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom
http://rumaniamilitary.files.wordpress.com/2011/10/larom_extra.jpg
EXTRA are o raza de actiune de 150km, un diametru de 300mm si o greutate de 430kg (din care 150kg este incarcatura de lupta).Ghidarea se face printr-un sistem inertial asistat de GPS
Am inteles,ms pt link.Deci s-ar duce la 300mm nu 160 iar pt acel container x4 cred ca ne-ar trebui un sasiu nou.
nu trebe sasiu nou… vezi poza
apropos cand cumpara astia macar o baterie (6 vehicule) de EXTRA-300mm x 4. sau poate chiar 12-2 baterii, 12 cifra magica a Armatei romane!
Asta e ce își doreau militarii care mai gîndeau , pe vremurile alea…că între timp a intervenit politicul peste tot, și și-a pus amprenta distrugătoare, e altă mîncare de pește…
Da, astea erau visele lor erotice de dinainte de criza apoi s-a ales praful.
Nu… cred ca erau visele lor in timpul celeilalte crize, din 2000.
Si de fapt nu erau vise ci necesitati! Da? Necesitati identificate in 2000! Am ajuns in 2014, 14 ani mai tarziu, si cate dintre necesitati au fost acoperite?
Da ,stiu ca ATROM e ATMOS pt Ro ,de aia am si spus ATROM la inceput ,deducand imediat ca daca am avea ATMOS ,el ar fi de fapt ATROM.
Romania nu are in dotare obuziere calibrul 155mm.
pai nu zisera coane ca vor sa ia12 tunuri-obuziere autopropulsate de 155 mm? a declarat sefu de la departamentu pt armamente in janes defence. toata lumea a sarit aci pe site si pe buna dreptate ca sunt prea putine. azinoapte la mine pe la 01:00 am ora mea,vazui si io pe Wikipedia ca erau trecute la echipamentu lu fortili terestre romane 18 ATMOS e 155 mm cu poza lu ATROM si cu niste referinte. acu au scos faza cu ATMOS-ul.ciudat nu sti ce sa crezi. http://www.armedforces.co.uk/Europeandefence/edcountries/countryromania.htm iote referinta.
o fi incercat R.I vreo cascadorie si au observat aia de la site ))
Aia sunt aurolaci.
-nu avem 5 C-130 ci maxim 3
– nu maia vem de mult 48 de MIG 21
– nu mai avem AN-2 de multisor
Ce e aia o brigada azi?!
Da una mecanizata?
Ca inate stiam ” o brugada erau 2 regimete ..
La 3000 de soldatei…
Ponta: „Eu am avut sufletul indoit, anul trecut, cand am semnat contractul de achizitionare a avioanelor F 16, puteam face spitale… iata ca acum imi dau seama ca banii cheltuiti pentru tehnologie performanta nu sunt bani aruncati.”
Declaratia in articolul acesta: http://www.ziare.com/international/ucraina/ucraina-la-un-pas-de-razboi-rusia-gata-sa-trimita-o-forta-de-mentinere-a-pacii-1295445
Articolul este de ieri.
Iata cat le pasa politicienilor nostri de armata. Nu ar da 2 bani pe ea.
ponta a facut armata? poate are si el frustrari ca si boc…
a facut…
prim-sinistrul chiar are o problema cu armata, ba zice ca razboaiele nu se mai duc cu tancuri si avioane, ba zice ca ar fi facut spitale cu banii pentru f-16…daca stau bine sa ma gandesc cele 12 fiare vechi block 15 au fost cumparate de el…oprea semnase pentru 24 de f-16 de la americani, putin mai scumpe, dar care daca tin bine minte erau block 30 sau 40, si ar fi fost mult mai capabile…dar ma rog…
fatuca asta doar continua misiunea inceputa in ’90 de nkvd-istii rataciti prin Ro
Cum imi vine sa-i injur,dar asa urat,ca pe maidan.Cate spitale au facut pana acum rahatii astia,cand nu au cumparat nimic ?
Hai c-a mai facut cate ceva. Uite, la Iasi a venit la inaugurarea unui mall.
n-a venit la nicio inaugurare. de unde le scoti?
ai ratat un citat esential
„pacificatorii rusi” – astia pun la nesfarsit aceeasi placa, incepand cu R.Moldova 1991-1992…
„Senatorii rusi au inaintat o propunere legislativa de a trimite un „contingent de mentinere a pacii” in sud-estul Ucrainei pentru a evita varsarea de sange, a anuntat Valeri Sniakin, vicepresedinte al Comitetului International al Consiliului Federatiei. Sniakin a mai aratat ca toate tarile interesate de rezolvarea pasnica a crizei ucrainene trebuie sa participe la forta de mentinere a pacii.”
Rusii astia mie mi se par de o penibilitate absurda. Exemplele sunt nenumarate. Ar fi meritat sa fie ignorati de restul planetei, sa nu ii bage nimeni in seama, sa nu faca nimeni afaceri cu ei, pacat ca nu se poate asa ceva. La ei sintagma „hotul striga hotii” e religie de stat.
Nu e semn de senilitate si e impus de NATO
psd si pdl sunt defapt vechiul fsn.
http://www.agerpres.ro/politica/2014/04/25/mircea-dusa-avem-1-42-din-pib-dupa-rectificarea-bugetara-ne-vom-apropia-foarte-mult-de-2–11-12-17
Pai asa zicea si in noiembrie, ca va primi mai mult la buget in 2014… dar n-a fost sa fie.
Pai hai sa-i dam crezare si s-o luam babeste:asta ar insemna o crestere de 0,5% PIB direct anul asta adica 950mil $=700mil euro ce ar trebui sa mearga direct pt. dotare.Hmm,ceva surprize pe 2014 ? cu 700 mil euro poti incepe multe programe de inzestrare.
gargara electorala.n-o sa se intimple nimic,dupa alegeri o sa uite,alte urgente,alte prioritati
Am citit in ziar citez” la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, au fost plasate peste 200 de tancuri, mai multe lansatoare de rachete „GRAD” şi importante unităţi de artilerie,”
Cum credeti ca le vor folosii rusii ,presupunem ca daca le vor folosii.Care din cele trei vor fi primele folosite.Si de aici decurge si cum ar trebuii amplasata o aparare ca sa nu ai pierderi mari la inceput.Poate comenteaza cineva care se pricepe la strategie.
Nu cred ca le vor folosi… alea sunt tinute acolo pentru intimidare si presiune politica in negocierile cu Vestul pt. Ucraina…
Într-un război convențional, în mod normal artileria ar deschide „balul”, ca să zic așa, apoi ar urma tancurile și infanteria mecanizătă, să cucerească terenul pisat de artilerie… Într-un război convențional, cu folosirea artileriei pe scară largă, nu prea ai cum să scapi, dacă ești la primire…doar să sapi tranșee adînci și înguste, să te îngropi la teren, să lași barajul de artilerie să treacă peste tine, și apoi supraviețuitorii, cîți or mai fi, să iasă să aștepte tancurile și infanteria…faza e că de ceva timp încoace se poartă războiul manevrier, nu războiul de tranșee..dacă te îngropi în tranșee, „îngropat” rămâi…
Oricum, nu cred că se va ajunge la așa ceva, din mai multe puncte de vedere…
unul ar fi că un război convențional costă enorm, atît financiar, cît și vieți omenești, și nu văd nici o țară disponibilă șă suporte ambele tipuri de cheltuieli…
Rusia sigur nu-și permite dpdv economic un război, iar de partea cealaltă a baricadei, cetățeanul vestic obișnuit nu e dispus să moară, sau să-și cheltuie bănuții pentru Ucraina, mai ales că la iarnă poponețul cetățeanului vestic, obișnuit cu confort, o să cam inghețe din motive de conducte de gaz întrerupte în Ucraina…Părerea mea e că Rusia și NATO vor intra împreună în Ucraina, pe model coreean, doar că acum diviziunea va fi est-vest, nu nord-sud, și o vor împărți cum vrea mușchii lor, iar pacificatorii ruși , împreună cu beretele albastre NATO, vor păzi cu drag și spor conductele de gaz, pentru a nu fi aruncate în aer de „teroriștii” ucrainieni… iar convențiile , tratatele și dreptul internațional vor fi uitate…Noi avem bafta de ane fi urcat în căruța NATO ceva mai devreme…
Părerea mea, hîc…
posibil…
Yap… Conducta primeaza, in rest totul se discuta. Faza e ca nu cred ca vrea nimeni din Vest vreo particica din Ucraina, ca trebe sa bage bani.
Ipotetic ….
Dinati vor lansa „cavaleria” cu amintarea ” cine se opune sa se uite in spate. Nu astia e periculori in spate vine moartea!!”
Nu de lata dar se pare ca va di suficent spatiu de manevra .. combustibil sa fie!! Atentei pe sosea : tancul merge intotdeauna pe partea corecta daca dvoastra suntei intr-un autoturism!!! Mortu-i de vina!! Nu abadonati tratcoarele in calea tancurilor.. daca nu doriti sa cumparati un tractor nou!!!
Intrun razboi conventional ,,balul” este deschis de rachetele de croaziera si aviatia militara care ataca prin surprindere inamicul, anihilandu-i principalele capabilitati de lupta.Artileria, blindatele si infanteria isi fac numarul dupa aviatia militara si rachetele de croaziera.
Situatia din Ucraina nu seamana cu manualele. Ucraina este intr-o situatie tare nasoala:
– daca nu intervine impotriva „patriotilor rusi” pierde zonele din est la fel cum s-a intamplat in Crimeea
– daca nu intervine cu forte serioase, nu rezolva nimic – „patriotii” aia nu-s chiar asa de usor de infrant
– daca intervine cu forte serioase, risca tocmai ca acestea sa fie lovite si distruse de rusi
– colac peste pupaza, ucrainienii nici nu stiu ce armata mai au…
Referitor la „Poate comenteaza cineva care se pricepe la strategie.” – pentru mine asta ar semana a invitatie pentru sfatuitorii lui Putin. Ce au facut pana acum in Ucraina ne-au lasat pe toti gura cascata, iar ei au in continuare initiativa: toti asteapta sa vada ce face Rusia in continuare.
Rachetele Grad la ce distanta bat? Ca artileria bate la 15 km.
Eu ma asteptam sa raspundeti ca se va face o aparare in adancime rasfirata pe teritoriu .Transeele nu sunt bune de nimic ,pentru ca daca cade in transee se duce pe toata lungimea transeiei.Cred ca mai bune sunt gropi de maxim un metru diametru pentru fiecare soldat rasfirate la 50 metri una de alta.
Transeele nu se sapa in linie dreapta, ca sa-i omoare pe toti un proiectil, ci in linie franta. Gurile de lup de care vorbesti sunt bune dar daca e nevoie sa te muti dintr-un punct in altul ai belit-o.
Cele mai bune sunt liniile de transee dummy care sa-l faca pe adversar sa-si consume munitia aiurea in timp ce fortele tale se afla la adapost.
La faza asta ne-au aratat sarbii, in Kosovo, cum trebuie lucrat cu un inamic cu o forta de foc imensa.
Poate asa se sapa transee la transmisiuni (ca tot nu sapa niciodata transee transmisionistii :)) ).
Ori se sapa de la inceput cu MST, ori militarii din grupa incep sa lopateze individual, intai de pe burta, apoi din genunchi, daca situatia permite aduc si-o tarna, isi fac adaposturi individuale (‘foxhole’), pe care le unesc intre ele. N-o sa se apuce nimeni sa faca zig-zaguri, se merge de obicei pe creasta militara, pe curba de nivel.
Mai greu si cu transeele „dummy”, sunt un lux, se fac doar daca exista planificare la capitolul mascare.
Hai ca m-ai facut sa rad !
Transmisionistii nu sapa transee …….. sapa adaposturi pentru autostatii.
Imagineaza-ti ca 4 oameni trebuie sa sape o groapa de 1,80 m in care sa incapa un URAL sau ZIL (latimea masinii plus 0,5m stanga dreapta) plus o rampa de coborare de 7m lungime. Daca mai iei in calcul ca seful de autostatie este un plutonier major sau maistru militar clasa I (adica in varsta) reiese ca treaba asta o faci in 3 oameni cu cazmale si lopeti. Am avut odata ocazia si mi-a ajuns.
In privinta transeelor intra si tu pe Google Earth si uita-te cum sunt transeele in poligonul de la Babadag sau cum sunt cele de la Tighina, ramase din timpul conflictului de pe Nistru. Tii creasta si curba de nivel dar asta nu inseamna ca le pui in linie dreapta ca baga tancul cu senila in transee si-ti face muci tot plutonul.
Hai frate, lasa-ma cu basme scoase din ‘legendele transmisionistilor’, ca te-aud 1/5.Ati sapat si voi o data un adapost de autovehicul (fushareala probabil, in 90% din cazuri asa se face) si v-a dat kilometraju peste cap. Daca ai fi fost la CLC te credeam ca ai transpirat.
Transmisionistii se pricep la diode, frecvente, ceai negru, ceai verde, cafea, capuccinno, espresso. La transee si in general la orice e legat de tactica, nu.
.
Poti sa pui coordonatele GPS sau link ?
@Dacul dd. Depinde de modernizari, intre 20-45 km. Artileria bate si peste 15 km, spre exemplu obuzierul M-777 bate intre 25-30 km.
baiatul asta e la fel de atins la nervii capului ca si saakasvili. ia uitati ce viseaza descreieratul asta: http://www.dcnews.ro/rusia-vrea-sa-inceapa-al-treilea-razboi-mondial_442095.html
da-l….ala vroia in G-8 in locul rusiei si alte panarame, cand vorbeste in engleza pe la intalniri pe afara se crede vreun lider de superputere…
Da, asa, asta e ala cu autopropunerea de intrare a Ucrainei in G 8 ))))))))))
@M.C. …
Arseni Iațeniuk este pro european …. stii alta optiune PROEUROPEANA cel putin la fel de buna sau poate mai buna in momentul actual ?
Atunci DE CE ” da-l …..”
E un dobitoc, bafta lui ca nu-l baga nimeni in seama.
@ George GMT ….
Daca Arseni Iațeniuk este un dobitoc, cum afirmi , atunci poate il preferi pe „destepul „de ViKtor Ianukovici pe care rusii vor sa-l reinscauneze in curind …. ceea ce sustii tu pare numai bun de Vocea Rusiei nu de Rumania Military ……
@Buzu. Eu imi sustin propria opinia, Ro este inca o tara libera, iar etichetarea ideilor altora nu este chiar coser . Nu va fi razboi, Rusia nu va ocupa toata Ucraina, stiu asta pentru ca cititi mult. Rusii nu gandesc asa. Iar tu nu pricepi ca Ianetiuc este disperat ca ar putea sa piarda puterea, singura lui sansa este sa-i asmuta pe occiidentali asupra rusilor, ce-i asa de greu de priceput?!
@ Ceorge GMT …
Arseni Iațeniuk declara :
„Rusia vrea să ocupe militar si politic Ucraina si să declanseze al treilea război mondial”
Omul avertizeaza asupra unui lucru foarte serios !!!
George tu spui : „bafta lui ca nu-l baga nimeni in seama.” …..
Adica de fapt NATO ( cei care ar fi trebuit sa-l bage in seama ) nu il baga in seama …..
faina treaba …… omul declara cu substrat ca daca pica Ukraina pice si celelelte tari est europene ….. dar ” bafta lui ca nu-l baga nimeni in seama.” …..
George , tu tii cu URSU ?
buzule…ai zis-o pe asta daca si geoarge tine cu ursul… acum revenind, un ww3 este foarte putin probabil, pentru ca: unu la mana-nimeni nu isi permite pierderile cauzate de un asemenea razboi, doi la mana-rusia stie ca nu ar avea cum sa castige o confruntare deschisa cu NATO(chiar si cu sprijinul chinei, desi baietii galbejiti mai repede ar schimba macazul ca sa puna gheara pe siberia), trei la mana-exista arme nucleare, si daca una dintre parti ar simti ca existenta ii este amenintata, le-ar folosi, v-a rezulta un raspuns(tot nuclear) iar noi vom fi ori morti, ori vom straluci in intuneric
poti sa o dai pe aia cu iluminati care vor ww3 etc, dar chiar si baietii aia din umbra realizeaza ca bunastarea lor se bazeaza tot pe munca fraierilor aka noi…asa ca nu o sa ne masacreze atat de repede si atat de brutal, si in nici un caz nu o sa ne reduca(cum ai zis tu) la cateva sute de milioane de indivizi…serios acum…
@ vionibiru ….
VREU ARGUMENTATIA LUI GEORGE DE CE ARSENI IATENIUK ESTE UN DOBITOC
deocamdata YATENIUK e singura optiune proeuropeana a Ukrainei altceva nu ma intereseaza …. daca si asta e dobitoc poate trebuie sa vina altcineva in locul lui
si WW3 nu e imposibil …. cei care au spus ca ww2 e imposibil acum zac prin cimitire
@buzu
pentru ca este, punct.
(mai citeste si tu site-urile de stiri din cand in cand, inafara de „deveghepatriei” )
@ M.C.
Argumete : 0
Optiuni : 0
( sfaturile pentru sursele de informatii pastreaza-le pentru tine )
hai pa
@ vioniribu …
Daca NATO si comunitatea europeana ar considera ca „dobitocul ” e chiar dobitoc si-l plimba cu zaharelul , atunci ocuparea Ukrainei e doar o chestiune de timp
deci situatia este nu DACA ci CIND ? ( numarul militarilor rusi din Crimea a crescut in ultima saptamina de la 15 000 la 21 000 )
zici ca WW3 este foarte putin probabil …….
contraargumentez :
1.) sclavii care declanseaza razboaie viseaza la oportunitati si cistiguri nu la pierderi … cei care calculeaza pierderile sint chiar conducatorii sclavilor declansatori de razboaie ….. totusi , deasupra militarilor si politicienilor sint afaceristii din umbra …..
2.) Rusia stie ca de una singura nu are cum sa cistige in fata NATO , de asemenea China nu isi poate duce la indeplinire planurile expansioniste demografice de una singura asa ca mult trimbitata alianta militara Rusia -China se va infaptui in ciuda celor care nu cred acest lucru …trebuie doar sapat dupa informatii care atesta faptul ca o atare alianta este in curs de infaptuire
3.) armele nucleare sint controlate nu de militari ci de politicieni iar politicienii sint controlati la rindul lor de afaceristii din umbra ……. si nici un afacerist nu va permite distrugerea totala ….pina la urma bogatia materiala conduce pina si liderii militari asa ca distrugerea completa si definitiva e doar o sperietoare …insa vor fi destule detonari nucleare in WW3
Reducerea sclavilor va fi inceputa doar pentru motivul controlabilitatii totale …iar un WW3 tocmai aceasta ar face : reducere brutala a numarului si polaritatilor puternice …reduce , divizeasa si stapineste
Si eu am scris in comentariile mele de o reducere de 50% ( insemnind matematic vreo 3miliarde jumate ) nu la milioane de indivizi ….. daca eu am afirmat asa ceva vreau sa vad un citat intre ghilimele
Pina acum istoria a aratat de nenumarate ori ca imposibilul nu exista , ca oamenii uita repede grozaviile razboaielor si tot istoria ne-a aratat ca ea se repeta
Si sa nu uitam ca dupa ce pica Ucraina vine rindul Romaniei …… in afara de un tratat cu NATO avem garantia unei forte militare considerabile stationata pe teritoriul Romaniei care sa descurajeze Rusia ?????? NU
Avem vreo garantie ca daca vor muri militatri americani pe teritoriul romanesc din cauza rusilor ,America va riposta contra Rusiei ?????
Sau va abandona Romania in fata rusilor ?
SUA si-au pus deja intrebari :
Merita sa moara militarii americani in Romania ?
Merita sa pornim un razboi cu Rusia doar pentru a apara Romania ?????
Ce cistiga SUA din Romania in cazul unui razboi cu Rusia ????
Ce pierde SUA daca incepe un razboi cu Rusia din cauza apararii Romaniei ????
Asa poate o sa intelegeti ca pentru NATO si UE romania nu valoreaza decit prin prisma bogatiilor pe care le poate prelua pe timp de pace .
Pe timp de razboi nimeni nu isi pune pielea in bat pentru noi ……
@buzu, spui ca nimeni nu isi pune pielea la bataie pentru noi, partial adevarat…dar suntem in nato…daca rusia ataca o tara nato, ca e america, ca e estonia, ca e polonia, ca e Romania, celelalte tari ar trebui sa intervina…in caz contrar s-a dus dracu toata alianta si toate garantiile ei, lucru pe care americanii nu si-l pot permite…
@ vioniribu
Trebuie sa intelegem ca fostii sateliti sovietici au fost deja abandonati de NATO si ca aceste tari vor avea rol de zona militara tampon intre NATO si avansarea ruseasca ……
NATO va proteja doar tarile occidentale ale aliantei si acest raspuns militar va apar cind insasi nucleul NATO va fi amenintat ……
Asta este rolul tarilor est europene : zona de protectie intre occident si Rusia
Faza cu protectia egala tine doar pentru naivi …… adevarul este ca unii sint mai egali decit altii ……
Occidentul a devenit prea comod si prea insensibil pentru a se stresa de durerea prapaditilor de „aliati” ( aliati = CARNE DE TUN ) est europeni
Aceasta alianta serveste in primul rind protectiei Occidentului
@ danny …..
Inteleg ca est pro-Moskova dar ambii , atit Arseni Iațeniuk cit si Miheil Saakașvili au avertizat in repetate rinduri asupra pericolului rusesc dar nimeni nu ii ia in seama ……
intelegi gresit, sunt doar pro romania, iar dobitocul ala nu face
altceva decat sa puna de un razboi civil acolo. ai un pic de
rabdare si-o sa vezi cum o sa se ia de par cu timosenco
pt ciolan.
http://adevarul.ro/international/europa/scutul-deveselusuplimentat-rachete-patriot-1_5359417f0d133766a80f70ae/index.html
…Nu crez sa fie americane, poate candva romanesti.
Dragi mei C 130 si C 27 Spartan, sunt avioane de transport mici, cred ca Armata SUA nici nu are C 27, ca astia nu folosesc tehnica militara decat made in USA…bun acum ca am lamurit situatie cu marimea avioanelor de transport SUA dispune de vreo 600 buc de C5 Galaxy, care pe intelesul nostru poate duce 4 elicoptere Chinook(sper ca am scris bine) ,6 elicoptere Appache AH1 sau 6 UH1, 4 sau 6 tancuri Abrahams M1(sper sa nu fi gresit indicativu) sau 10 Hummeruri sau 600 soldati sau combustibil pentru alimentat in aer vreo 30 de F16. Armata SUA nu e cea mai buna din lume datorita tehnologiei pe care o are, e cea mai buna tocmai datorita posibilitati de mobilizare a acesteia oriunde in lume in timp foarte scurt de ordinul 48, 72, 100 ore iar in cazul nostru, pe scenariul nostru maxim 72 ore.Si deoarece asta nu e de ajuns USS George W Bush ii cu avioane cam cate au toate tarile care au intrat in NATO in ultimul val(inclusiv Romania) si cu o intreaga flota de nave si 2 submarine dupa el prin Mediterana, cica masoara temperatura apei! Asadar America poate sasi aduca armata aici cam cand vor ei, si Rusia nu poate face nimic doar sa latre.P.S. S I nici macar nu vam povestit ce face B2-iul ( Dumnezeul zburatoarelor de timpurile noastre)
Au si americanii cateva C-27J Spartan.
@Ionut Opris
Bre, americancii n-au fabricat decat vreo 131 de C5-uri, dintre care au mai si pierdut cateva (vreo 8), altele nu mai sunt operationale, deci pana la 600 mai este un pic, respectiv vreo 470 de bucati
E adevarat, americanii au cu ce, nici nu se pune problema
Problema ar fi sa vrea sa vie…ca autobuze si scutere gasesc ei…
Si rusii au cu ce sa vina , stai linistit…au An-124, au UN An-225 , dar au multe IL76.
„Armata SUA nu e cea mai buna din lume datorita tehnologiei pe care o are”
Ba unii dintre noi ‘crede’ ca tocmai datorita (si) tehnologiei pe care o are (pt ca baga multe miliarde in cercetare dezvoltare de echipament militar) e cea mai ‘buna’…
PS: Bine macar ca „nu ‘neai’ povestit ce face B2-iul” ca precis ne apucau fibrilatziile
ANul 225 este ucrainean bre… Iar ivanii daca vrea sa vie, „vie” pe jos ca sunt aproape. Mai mereu au venit pe jos, ca ei sunt mai modesti, nu le place nici apa nici zborul in trasportoare inghesuite, ca ivan este copil de stepa si are nostalgia intinderilor vaste ale Siberiei. Noi n-avem nostalgia, avem doar regrete.
Nu trebuie adus totul cu avionul. Bagajul voluminos este de mult impachetat pe vapoare. QRF este in zona pt litoralul Romanesc.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Maritime_prepositioning_ship
Portul Constanta este de importanta strategica in acest conflict. Sa fie pur intamplator arestarile din Constanta?
Adie a trădare !
M-a neliniştit un mail primit de la un prieten ardelean.
Omul se ocupă, de ani buni, de turism şi mi-a spus că în aceste zile în zonele sensibile din Transilvania au fost semnalate multe, exagerat de multe autocare cu turişti din Ţările Baltice, atâta de împănate cu rusofoni. „Doar în decembrie 1989 am mai văzut atât de multe autocare, numai că acelea erau cu turişti prea blonzi din Republica Moldova.” Despre aceşti turişti, Petre Roman a spus: „La expunerea clară, concisă a lui Caraman Mihai, directorul Centralei de Informaţii Externe, am cerut sovieticilor să-şi retragă comandourile. Era vorba despre aproximativ 37.000 de oameni. 25.000 dintre ei au rămas pe teritoriul României până în octombrie 1990.”
Gândul m-a dus la mutarea aşa-zisului premier în sediul M.Ap.N., la tăcerea inexplicabilă a ministerului, a cuiva din Marele Stat Major, în legătură cu această mişcare a individului. Brusc mi-am amintit de pactul pe care Ponta l-a semnat cu acel colonel Dogaru, în timpul suspendării ultime a preşedintelui, colonel cunoscut pentru orientările lui pro-ruse. Despre relaţia celor doi, doar Grigore Cartianu a mai amintit, pe la începutul lunii. Jurnalistul amintea şi de relaţiile lui Dogaru cu Aleksandr Dughin, consilier pe probleme de geopolitică al lui Vladimir Putin.
Interesant este şi faptul că Băsescu nu a avut pe agenda ultimei ieşiri publice mutarea impostorului la M.Ap.N. A vorbit despre asta în final şi DOAR pentru că a fost întrebat de un reporter. Tăcerea Preşedintelui cred că ascunde un plan de contracarare a mîrşăviilor care se pun la cale.
Asta e ce am citit de curind, dar…azi in Romania libera.ro apare ditamai articolul despre Dogaru si rusii (vezi articolul)
Nu-i tradare . incepe balul!
@ alexandru . Da-ne si noua mailu ala daca nu tie cu suparare. poti sa cenzurezi pasajele personale.!
exceptind ultima fraza,personala, textul e cel primit integral pe mail
Grupuri de cercetare diversiune si trupe paramilitare care servesc interesele Ungariei sint semnalate pe teritoriul Romaniei de cel putin 2 ani ….O zona favorita de antrenamente ale gruparilor paramilitare este in regiunea Carpatilor Orientali , mai precis in zonele montane de pe linga riul Uz …..Fenomenul se va amplifica in urmatoarele luni cu acceptul tacit al structurilor politice care sint acum la conducerea Romaniei ….Ponta si USL-ul NU sint interesati de integritatea teritoriala a tarii ci doar de mentinerea pozitiei politice …… Substratul acordului dintre USL si UDMR este putere politica contra Tinutul Secuiesc…….. Ungurii pregatesc cu ajutorul rusilor preluarea Ardealului …….. In timp ce toata lumea va privi hipnotizata inaintarea rusilor spre teritoriul romanesc , ungurii ne vor infige cutitul pe la spate …..
MAI IMPORTANTI SINT CONDUCATORII UNEI ARMATE , DECIT ARMATA IN SINE ……
Cind conducatorii militari sint slabi , cea mai puternica armata din lume este slaba …..
Trebuie sa intelegem ca fostii sateliti sovietici au fost deja abandonati de NATO si ca aceste tari vor avea rol de zona militara tampon intre NATO si avansarea ruseasca …… NATO va proteja doar tarile occidentale ale aliantei si acest raspuns militar va apar cind insasi nucleul NATO va fi amenintat ……
Actuala conducere a NATO este de mamaliga ……
Adevarul doare dar aceasta este realitatea ……
Porcul militar al Romaniei nu se ingrasa in ajun …… desi unii isi imagineaza ca se poate …….
Stabilim si noi un PC. sa avem unde ne aduna ?Emai usor sa ne retragem organizat spre munti ,la pesterile noastre caldute.. vine vara , o sa fie frumos!
Bre io n-am pestera, da daca as avea, nu v-as lua cu mine, ca m-am saturat deja de voi! ))))))))))))))
����nI�&���;����TwF^yIR”5E��]��HUmO� xFxf��RdO��G��c3�{0��}���@?G?ɱ��=”2���U ��03���������.�=y�s��W�b��í���<�z �L���5�ݖx�;�e�nִZ��(�ޥ5�h�YKb��˚�$j�?l���u�M6��x8i�U3J��Q?��
George, asta-mi afiseaza la articolul cu cine e in spatele modernizarii armatei ruse! Probleme, sau numai la mine?
mi se intampla si mie din cand in cand
La mine este OK. Bre nea Wandoo esti sigur ca n-ai fost la…centuriste de curand?! Sa nu fi luat vreun virus…
probabil a avut contact neprotejat cu dughin
ai trimis vreun mail?
Și eu pățesc ,uneori, aceeași chestie, doar că la mine apare cînd vreau să deschid pagina principală…de vreo 2-3 săptămîni cred că durează chestia asta, dar nu e permanentă..cred ca de vreo 4-5 ori mi s-a întîmplat, în intervalul ăsta de timp…
@wandoo
Si eu am in momentul de fata aceeasi problema. Si nu doar la articolul respectiv
Am pățit și eu așa de vreo 2 ori, la alt articol, nu mai țin minte care…
nu nu , nu abordez centuriste !da de ce numai pagina aia..poate au inceput autocaristii aia baltici sa cenzureze informatiile despre mareata armata rusa!
Eu stiu frate?! Doar Dumnezeu le stie pe toate, tre sa ai tu niste pacate mai vechi. Ai tinut post?! Ai poftit la muierea altuia?! Dastea… Daca era ce am avut si io odata stiam raspunsul: penicilina!
Mie mi se intampla la acest articol. Am intrat si ca utilizator simplu si ca admin, aceeasi problema, rezolvata totusi cu apasarea de vreo 2-3 ori a tastei F5…
@razvan deci e un atac! are cineva alta impresie?
Nu cred ca este vorba de un atac ci mai degraba de ceva mai banal. Am anunt gazda si o sa va spun despre ce-i vorba imediat ce aflam ceva.
Ctrl + F5 in orice browser, incarca pagina fara a apela la cache-ul local.
„De asemenea, un elicopter Mi-8 al fortelor guvernamentale de la Kiev a luat foc in timpul pregatirilor inainte de un zbor, insa exista informatii contradictorii in legatura cu aparatul de zbor implicat in acest asalt.
Oficiali ai armatei ucrainene sustin ca asupra elicopterului militar s-au tras focuri de arma, in timp ce aparatul de zbor se afla pe aerodromul din Kramatorsk, aflat in apropiere de orasul Slaviansk controlat de militantii pro-rusi si unde cinci persoane au murit in timpul operatiunii anti-teroriste demarate de autoritatile de la Kiev.
Oficialii ucraineni au adaugat ca elicopterul a luat foc, iar pilotul a fost ranit, transmite Reuters.””
http://www.ziare.com/international/ucraina/atac-fara-precedent-in-estul-ucrainei-mai-multe-explozii-elicopter-in-flacari-1295611
Glontu’ si elicopterul ……
„Lovitura si cadavrul ” ……. zicea odata Bruce Lee ….
„Vasyl Krutov, seful operatiunii, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Kiev, ca glontul tras de un lunetist a lovit rezervorul elicopterului Mi-8, ceea ce a provocat explozia”
das ist mongol style
http://www.agerpres.ro/externe/2014/04/25/2014pe-corespondenta-nationalistii-bulgari-si-au-inceput-la-moscova-campania-pentru-alegerile-europene-17-52-09
Abhazia si Osetia de Sud sustin pozitia Rusiei cu privire la Ucraina.
O victorie de prestigiu al MAE Rus
http://www.kp.ru/online/news/1720937/
PS Vanuatu si Tuvalu sunt pe lista de asteptare
Plus Sectorul 5 pe persoana fizica!
s-ar putea face ceva pe linia ortodoxiei, adica ucrainenii ar putea sa-l prezinte pe Putin in ochii conationalilor sai fix asa cum e – crud, cinic, ticalos – in cheie ortodoxa.
cu o strategie bine pusa la punct, Putin poate fi decredibilizat. e nevoie insa de multa creativitate.
Bun articol .
Deocamdata cred ca mentinerea conflictului in domeniul calculelor financiar -economice e obtiunea partilor . Mentinerea tensiunii , daca oarescare nu face vreo imprudenta majora e o pozitie de forta mai mult pt .efect psihologic pt. populatia de acasa [in special la rusi ]. De fapt cred ca toate negocierile se cam duc pe transarea ”domeniilor ”
,Ucraina e oarecum nesemnificativa dpdv strategic ca resurse [ are si pamantul agricol destul de iradiat …miza era mai degraba cam spre Marea Neagra ] in afara de faptul ca fiecare parte doreste o zona tampon ,mai degraba tre sa ajunga la un ”acord convenabil ” in ce priveste granita si tutela mosiei .
Daca oricum conflictul va excalada militar , solutia cea mai convenabila ar fi modelul Corea sau Vietnam cu combatanti ”ucraineni ” pro-contra unui curent , unde totusi occidetalii sunt cam deficitari datorita sustinerii moralului mult mai evident a zonei rusofile .Rusia si-a si facut temela mai silitor in privinta analizarii unei expansiuni [ sau in a contracara o expansiune ] deci au un avans pe care occidentalii incearca sa-l depaseasca prin supraveghere .
Pana la urma cam 3 lucruri sunt esentiale in cadrul unui conflict [ cald sau rece ]
1 Moralul
2 Infiltrare – corupere
3 Supraveghere -Bruiaj
Ar mai fi un punct 4 interesant dar nu neaparat obligatoriu , acela de a gasi aliati de hartuire [cumar fi tari din apropiere care sa creeze sicane , stil haita de lupi , pt . distragrea atentiei si impartirea resursei frontului de atac ex Georgia , teritoriile arabe din federatie sau ungaria in zona occidentului , inca nu m-as hazarda chiar spre nemti , dar ei vor cam fi cooptati cu manta conductei ]
Gasirea unor aliati forte ar fi si mai benefica pt. inclinarea balantei [ ex China , in regiune care chiar si fara actiune armata , clar ar ”conduce negocierile ” in favoarea unei parti sau a alteia .
Occidentul a castigat clar razboiul rece prin Moral [visul american o fost mai atragator decat ”pacea sovietica ]
La supraveghere , cam Trage spre occident balanta datorita technologiei , deci aici fara un sistem puternic de bruiaj , rusii chiar ar fi in pericolul unor lovituri de demoralizare prin superioritate de lovire si precizie , si poate ar fi si la obtinere de informatie criptata [ relativ , sunt cam la egalitate aici e cam indecisa treaba ]
Punctul forte al Rusilor e Infiltrarea – corupere unde clar au avantaj in Ucraina [mai ales la punctul Moral ]si Ungaria [ la punctul economic -propaganda ], si ar putea avea si pe aici , cel putinpt.,mentinerea starii actuale , depinde in principal de coruperea politica , corelata cu scaderea moralului prin demoralizarea populatiei , asta usor si cu ajutorul occidentului .
Abia cam dupa aceea incepe bubuiala , daca fortele sunt relativ egale ca dotari .
Si apropo de greseli majore si pana la urma de infiltrare si corupere , ma tot gandesc cat de snobi ,tonti si naivi or putut fi occidetalii [ in special nemtii …unde duce increderea mai ales daca bati palma cu rusu ] ignorand chiar si ca varianta colaterala propunerea ”coloniei ” de a fi independenti fata de rusi prin conducta din Azerbaijan ,acceptand bocancu gazului rusesc …macar ca ”monitorizau ”din plin …pompand investitii ”modernizarea ” prosperitatii astora . Acu ar fi avut un as la ciorap nu numai povesti de vreme frumoasa .
Pe aceasta arma energetica vor miza rusii la maxim si mai ales la inceputul iernii ……. sint sigur ca vest europenii (in special germanii ) nu vor protesta nici daca rusii vor invada tot estul Europei …..
Gazul este asul din mineca rusilor …..
Colac peste pupaza, in acest context, presedintele Basescu strica realtiile diplomatice cu Polonia doar ca sa se bage in seama neintrebat ! ce consecinte poate avea asta ?
E clar că Putin vrea Ucraina. Unde se va opri, pe Prut, pe Nistru, pe Vistula e greu de spus. Occidentul apără Polonia. În mentalitatea vestică Polona şi Ungaria sunt socotite ţări occidentale, iar România, Bulgaria şi ţările baltice ţări sub influenţă rusă. În 1989 România şi Bulgaria trebuiau să rămână sub ruşi. Noi nu am fost doriţi în UE şi NATO, nu ne-au vrut, am intrat datorită atentatelor din 11 septembrie şi la mulţi ani după colapsul rus pentru că zona nu avea stăpân şi ne-au primit cu silă. Nici azi nu suntem în Schengen şi nici nu vom fi vreodată. Vestul se simte culpabil pentru că i-a lăsat pe polonezi şi unguri sub jugul rusesc 50 de ani. România va fi scoasă la momentul necesar din NATO şi UE şi vândută Rusiei cum s-a întâmplat în 1940, 1945 şi 1989. Bazele NATO sunt în Italia, Anglia, Spania, Germania. SUA nu va lupta pentru România, Germania ne consideră nişte trădători pentru 23 august 1944. Ungaria vrea Transilvania, sârbii Banatul, bulgarii Dobrogea. Rusiei nu îi pasă de pretenţiile Ungariei dar dacă îi pot folosi să facă probleme, o vor face fără discuţie. În orice caz ţara asta trebuie să se opună oricărui invadator, aşa cum am făcut cu turcii, ruşii, ungurii, cât putem, o zi, două, o săptămână, nu să cedeze ca în 1940. Problema este că nu avem armată, industrie, nu mai avem capacitatea de a fabrica tancuri, tunuri, UMGB a fost distrusă, instalaţiile de fabricat turele şi tunuri duse în Rusia. Suntem într-o situaţie extraordinar de primejdioasă.