Pe vremea cand libienii mai credeau in democratia occidentala.
Pe 15 februarie, s-au implinit doi ani de la victoria “democratiei” in Libia si m-as fi asteptat 🙂 sa vad pe strazi mii si mii de libieni veseli si cu fetele zambitoare, multumind lui Allah pentru democratia care tocmai le-a cazut pe cap, si multumind UE, Frantei si, of course, americanilor, pentru viata fantastica pe care o au acum, in democratie! Aiurea…
Cand colo in Libia poti vedea orice, numai veselie nu. Poti vedea de exemplu o gramada de gasti si bande de cartier care si-au impartit deja resturile din marile orase, vezi o populatie care traieste ca in Epoca de Piatra, vezi cum guvernul libian este doar un zvon indepartat, puterea centralizata fiind sublima, dar lipsind cu desavarsire, intr-o tara care inainte de “democratizare” oferea cetatenilor sai un nivel de trai invidiat de jumatate dintre cetatentii UE.
Coruptia, bandele inarmate, lipsa legii, economia distrusa definitiv, fac din Libia o tara a nimanui, mai exact nu mai putem vorbi de o tara, ci de un teritoriu delimitat politic de o granita.
Iar pana la urmatorul razboi civil nu mai este mult. Peste 200 de mii de civili inarmati si foarte bine organizati, in adevarate carteluri ale crimei, stapanesc de facto teritoriul numit inca oficial Libia. Guvernul, sau ce o fi la Tripoli, inceraca timid sa organizeze forte de politie capabile sa angajeze in lupta gruparile mafiote. Nu se pune problema de a instaura legea, ci de a prelua controlul tarii de la gruparile care o controleaza in prezent. Numai ca guvernul nu mai are veniturile din petrol de pe vremea lui Gaddafi pe motiv de infrastructuira distrusa si de pierderea controlului asupra zonelor petrolifere. Astfel banii care ajung totusi la Triploi sunt cu totul neidestulatori pentru a pregati si mentine, nemivorbind aici de motivarea, o forta de ordine interioara comparabila macar cu zecile de mii de mafioti.
Un exemplu de “democratie” este si disparitia micii comunitatii de crestini libieni, comunitate estimate inaintea razboiului la 100 de mii de suflete. Acesti oameni nu au avut nimic de suferit pe vremea “odiosului” local, dar astazi, datorita gruparilor islamiste, practic nu mai exista crestini in Libia. Cei care au scapat cu viata au ales calea pribegiei. Guvernul de la Tripoli chiar a incercat sa foloseasca gruparile islamiste in folosul sau, asumtindu-le asupra traficantilor de droguri, numai ca odata mandatati oficial cu mentinerea ordinei, islamistii s-au apucat sa impuna reguli de buna purtare, dupa mintea lor de analfabeti islamisti, adica sa oblige femeile sa poarte ceraceaful in cap. Astfel s-a ajuns la confruntari armate cu militiile seculare, anti-religioase, iar guvernul de la Tripoli, in loc sa rezolve problema drogurilor, s-a trezit pe cap cu inca o confruntare sangeroasa.
Mai mult decat atat, crimele, rapirile, violurule si jafurile sunt de acum lucruri banale in Libia si asta deoarece la fel ca in Siria multi dintre liderii gruparilor mafiote sunt infractori de drept comun, al carui singur ideal in viata sunt bani.
Practic teritoriul fostei Jamahirii Arabe s-a transformat intr-o puzderie de mici statulete, fiecare cu gruparea ei mafioate si cu liderul ei, iar intre aceste mici tarisoare izbucnesc destul de des razboaie teritoriale, sau au loc incursiuni cu scop de jaf sau de rapire, exact ca pe vreame tatarilor in Tarile Romane. Iar contrabada cu arme furate in timpul razboiului civil continua cu o fervoare deosebita, iar o parte importanta a acestora se indreapta catre Gaza.
Bineinteles ca democratizarea Libiei a fost doar praf in ochii opiniei publice occidentale, pentru ca in realitate s-a reusit, si se stia foarte bine acest lucru, distrugerea unei structuri care de bine de rau asigura linistea si prosperitatea libienilor de ani buni. Acum aceeasi mizerie ne este aruncata in fata si in cazul Siriei, adevarat ceva mai voalat. Democratizarea Nordului Africii inseamna de fapt aducerea acestei regiuni intr-o stare de perpetua miscare browniana, inseamna distrugerea in realitate a statelor care pana mai ieri existau pe malul sudic al Mediteranei. Scopul acestei actiuni imi scapa, pentru ca deocamdata UE a pierdut o piata importanta de desfacere, s-a procopsit pe cap cu sute de mii de refugiati si mai ales a facut loc pentru dezvoltarea fara precedent (si finantarea) islamismului radical, islmaismului criminal, contrabandei si instabilitatii, la doar doi pasi de granitele sale, iar aceste forte contrare vor distruge tot ceea ce se cladise in zeci de ani.
Va puteti inchipui ca in Libia, precum si in Egipt sau Tunisia, comertul si micile afaceri sunt cu totul distruse, iar acest mod de viata era definitoriu pentru respectivele tari. Cum si din ce traiesc marea majoritate a oamenilor de acolo, cum au acces la servicii de baza, cum ar fi: apa, sanatate, medicamente, scoala, etc., sunt intrebari fara un raspuns real, datorita faptului ca toate aceste lucruri pur si simplu nu mai exista, multumita haosului introdus de Primvara Araba.
Asadar La Multi Ani Libia Libera…libera de orice viitor si de orice sansa pentru o viata normala. Bravo UE, Bravo Franta!
GeorgeGMT
Franta, UK…o aroganta fara sfarsit, o neputinta cu o frustrare greu ascunsa in fata Wermacht-ului in WWII…ambele…foste si/sau actuale ‘state’, cladite prin crime/genociduri, violuri, jafuri…rezultatele se vad ….
Franta poate dar UK cand a pierdut in fata Germaniei?Cand au ajuns nemtii,militar vorbind prin UK?Cat despre crime,genocide,violuri,jafuri etc.mai studiati putina istorie.Arabii au facut acelezasi lucruri.Chiar daca in trecut asta nu inseamna ca nu va exista un pret platit undeva dealungul istoriei.
@ Pavel
„Arabii au facut acelezasi lucruri.”
Ingrozitorul incident al carei victima a fost jurnalista Lara Logan este un bun exemplu de „ireprosabila conduita morala” din partea „revolutionarilor” egipteni…….
Un exemplu recent.Ma indoiesc ca de atunci acesti oameni s-au cumintit.
Putem spune fara nicio retinere ca si in prezent unii arabi comit tot felul de infractiuni asupra altor arabi.
Dupa Hastings, adica anul 1066, britanicii nu au mai fost ocupati de nimeni si nu au pierdut vreun razboi(nu batalie).
Ba au pierdut razboiul de secesiune al coloniilor nord-americane sau razboiul de independenta cum le place americanilor sa-i spuna.
Corect, insa nu in Europa.Am uitat sa scriu acest lucru, mai sus.
Incearca American Revolutionary War. American War of Independence este un termen folosit de britanici nu de noi…noua ne place sa-i spunem Revolutionary War.
Nu au mai pierdut un razboi dupa Hastings? Dar cu Razboiul de 100 de Ani ce facem???
Ce zice wikipedia despre Razboiul de 100 de ani:
,,Războiul de 100 de Ani nu a fost un conflict continuu, ci o serie de ostilități întrerupte de perioade lungi de pace.
Războiul poate fi divizat în patru faze: o fază în care Anglia a repurtat victorii sub Eduard al III-lea și care a durat din 1337 până în 1360; o fază din 1360 până în 1400 când francezii au avut victorii; o fază din 1400 până în 1429 marcată de mari victorii engleze sub Henric al V-lea; și o fază finală din 1429 până în 1453 în care Franța a fost unită sub regii din dinastia Valois.”
Morala este ca unele batalii au fost castigate de catre englezi iar altele de catre francezi.Cel putin din punctul meu de vedere, daca analizam obiectiv aceste batalii, englezii au iesit mult mai onorabil decat francezii.
Nu stiu cat de obiectiva estea analiza ta acum. La inceputul conflictului Anglia avea un adevarat imperiu continental, controland Normandia, Bretania, Anjou si Aquitania. Aceste teritorii erau mostenirea dinastiei Plantagenet. De asemanea Anglia controla Callais. La sfarsitul conflictului Anglia pierdu-se aproape totul, cu exceptia Callais. Deci cum a iesit Anglia mai onorabil din acest confilct? Daca te referi la campaniile stralucitoare a le lui Henry V (Agincourt) si Edward the Black Prince (Poitiers) nimeni nu poate nega acest lucru, dar razboiul a fost pierdut de Anglia pana la urma.
sincer….traim intr-o lume din ce in ce mai nebuna…pana la urma situatia aceasta poate duce la conflicte(si acestea vor fi)
este doar o parere…….
„…inseamna distrugerea in realitate a statelor care pana mai ieri existau pe malul sudic al Mediteranei. Scopul acestei actiuni imi scapa…”
Tunisia chiar nu conteaza in „ecuatia democratica”; Tunisia este o tara saraca, o tara fara importante resurse de petrol / gaze, o tara care traia doar din turism si serviciile adiacente. Tunisia a fost doar locul de unde trebuia „sa vina primavara” , in rest……
Transformand Libia intr-o tara haotica & „fara stapan” vei elimina un jucator important de pe piata petrolului, un jucator impredictibil in anumite situatii politico-economice 😉
Oficial, Franta si UK au fost „puterile” care au doborat regimul lui Gadhafi insa banii, voluntarii, o parte a avioanelor si, mai ales, sustinerea media proveneau din Arabia Saudita, Qatar & Emirate 😉
In Siria se desfasoara acelasi scenariu iar abdicarea lui Assad reprezinta doar o problema de timp . In Egipt au reusit partial intrucat acolo mai exista si Israelul iar un eventual „haos absolut dezorganizat” chiar ar putea produce un conflict nedorit de nimeni.
In N Africii au mai ramas doar doua tari „nedemocratizate” : Marocul (o tara aflata in situatia Tunisiei) si Algeria 😉 Din nefericire pentru islamisti si monarhiile Golfului, algerienii stiu cum sa rezolve „litigiile” politice cu „disidentii islamisti, ei dovedind-o f bine luna trecuta in timpul incidentului din In Amenas 😉
Marocul a cumparat nu de mult avioane F16 direct de la fabricant(din asta rezulta ca este in relatii foarte bune cu SUA si se bucura de protectia acesteia), si este in relatii foarte bune cu Franta, lucru valabil si pentru Algeria, vizitata recent de catre presedintele francez.
In aceste situatii este clar ca cele doua tari arabe nu se vor confrunta cu asa zise miscari sociale asa cum s-a intamplat cu celelalte tari arabe.
@ sorin
„lucru valabil si pentru Algeria, vizitata recent de catre presedintele francez.”
Nu stiu daca intalnirile dintre presedinti au vreo relevanta; din cate imi amintesc si intre Sarkozy & Gadhafi exista destula dragoste si relatii cordiale, lucru absolut inutil in momentul in care s-a declansat procesul de „democratizare”.
Algeria este diferita de Libia pentru ca:
– Algeria chiar are o armata si servicii secrete destul de experimentate in „managerierea” relatiei cu islamistii magrebieni
– Algeria are o diaspora semnificativa (ca nr) in Franta, diaspora care ar putea produce multe „bucurii” oricarui guvern francez
– o „Libie algeriana” ar insemna, din mai multe puncte de vedere, un dezastru pentru tarile sudice ale U.E. ( Franta, Spania, Italia)
Salutare,Don Jimmy . Pai referitor la „Dragostea” dintre urecheatu Sarkozy si colonelu Gadhafi pai parca asta dictatoru a zis ceva de niste banisori dati in campania urecheatului , da probabil asta o fi zis ca in proverbu nostru (da adaptat) „te faci frate si cu seitan,sa treci cu bine alegerile ” ca dupa aia faci precum scorpionu trecut de broasca raul, care tot a intepat-o de moarte si i-a spus ca nu s-a putut abtine. Hi,Hi pai ce numai alde Bush sa se laude cu razboiele lor ,acuma musai daca esti un presidentiu tre sa ai in CV si ceva razbel. Sanatate si cer senin.
Gadhafi a fost inlaturat de la putere cu acordul si sprijinul fostilor sai aliati, Franta si U.K., interesati direct sa puna mana pe resursele de petrol ale Libiei.Aceasta actiune a fost supervizata de SUA si pusa in aplicare initial de elemente subversive, originare din Arabia Saudita, Qatar & Emirate(tari conduse de dictatori care nu il suportau pe laicul Gadhafi si care exporta in lumea intreaga fundamentalismul islamic), cu sprijinul din umbra al consilierilor militari americani(Beretele Verzi), francezi(Legiunea Straina) si britanic(SAS), care i-au consiliat pe asa zisii revolutionari si probabil chiar au participat la unele actiuni militare.Franta si U.K. au finalizat distrugerea potentialului militar libian, de restul ocupandu-se asa zisii revolutionari.
Sub masca democratizarii Libiei, Gadhafi a fost inlaturat de la putere fiindca nu mai vroia sa isi vanda petrolul pe o moneda fara valoare reala, si tiparita la greu,asa cum este acum USD-ul, si vroia ca tarile arabe sa aiba o singura moneda comuna, in aur, cu care sa poata fi cumparat petrolul de la ele.Asta a fost cantecul de lebada pentru Gadhafi, un dictator, insa laic.Culmea este ca acum, cand ar fi necesar pentru calmarea situatiei, tarile occidentale nu mai intervin militar.Se multumesc doar sa exploateze zonele petrolifere libiene.
Arabii au dovedit in mod repetat ca nu sunt capabili de democratie, ei sunt doar la extreme, fie dictatura laica, fie religioasa.Intre cele doua belele, dictatura laica este mai benefica dezvoltarii tarii.
Siria va avea soarta Libiei, Tunisiei si Egiptului.Ar fi o naivitate sa crezi ca in Siria va fi democratie dupa inlaturarea lui Bashar de la putere.
Apropo de ultima fraza in care mentionezi Syria iata ce a fost si ce a ajuns unul din marile orase ale sale http://www.youtube.com/watch?v=2erZLs-z4EU dar probabil ca asta-i pretul pt ca conducatori din Syria au vrut sa-l distruga pe micul satanel si altii ,numai ca tare mie teama ca istoria se repeta si toti astia de ajuta la distrugerea unei natii si o vor lua si ei peste bot .
saraca tara bogata…
nu o sa vorbesc din amintiri (am fost pe acolo prin ’83…) ci din ce am mai citit, auzit in ultima vreme… desi e f greu de judecat: avem oare informatii REALE sau 80-90% intoxicari ???
problema lor dintotdeauna este ca marea majoritate a populatiei est concentrata in litoral…o fasie de 10-20km… restul tarii, aproape pustie…cateva localitati de berberi…tuaregi care se misca dintr-un loc in altul…
ar fi 3 zone mari:
cea cu capitala la TRIPOLI – antica Tripolitania…
cea cu capitala la Benghazi…antica CYRENAICA…
petrolul sa zicem ca e in desert…..unde locuitorii sunt mai mult in triburi etc…
unii ar zice (anumite surse ) marea majoritate a zacamintelor de petrol sunt in CYRENAICA…
altii zic ca e in desert…
intre zacamintele „atestate” si cele „banuite” e o mare diferenta… parca cifra totala era de 200 mld barili…
cert este ca cei din VEST…zona Tripoli si imprejurimi au fost „favorizati” de marele carmaci…in dauna zonei Benghazi, care a ramas un pic mai in urma….
am inteles ca cei din zona BENGHAZI erau cam altfel decat cei din Tripoli: alta culoare a pielii, mult mai inteligenti , culti etc…mult mai aproape de egipteni…
…………………………
parerea mea e ca acolo va inflori nu DEMOCRATIA ( ce democratie exista in vreo tara araba???) ci razboiul civil… daca sunt in stare sa se adune toti la o masa si sa discute civilizat, poate se va pastra aceasta tara…daca nu, mai multe provincii se vor separa…fiecare luand partea ei de bogatie ( nu numai petrol…au fier …metale neferoase in sud , in special in muntii de la granita cu Ciadul…)
……………
desigur ca nu se mai putea trai cu marele carmaci….adusese tara cam in colaps, apoi s-a mai
„dezghetat” atmosfera…vizite de la cei mari ….si…i-au facut-o…
ce s-a ales de banii FAMILIEI lui Gogu ? cred ca se vb de peste 30mld $…unii vb de mult mai mult …
…………………………
tunisienii si in special ciadienii erau gunoieri in Libya in anii 70-80….
egiptenii erau in special in invatamant , sanatate…
noi le construiam drumuri, constructii civile, conducte ( de apa…a auzit cineva de MAGISTRALA VERDE ???)…cred ca le mai dadeam si arme…
cred ca as putea scrie multe amintiri…dar intereseaza pe cineva ?
………………….
marea lor PROBLEMA: tara bogata in RESURSE, saraca in POPOR…popor vai de capul lui, mic, nivel slab de civilizatie…armata dotata cu MULTE JUCARII la un moment dat dar…soldati f slabi…a venit Ivan sa-i instruiasca dar tot „praf” erau…
nu se vor compara niciodata cu EGYPTUL (eu cred ca sunt cei mai civilizati si inteligenti dintre arabi)…nici macar cu MAROCUL sau ALGERIA care au devenit mici puteri militare regionale, unde a patruns masiv cultura si civilizatia franceza… cu orase VECHI si SUPERBE, marturii de civilizatie ramase in constiinta mondiala….
Libya:
MISURATA/Misratah->Leptis Magna unul din cele mai frumoase si mai bine pastrate ORASE ROMANE din jurul Mediteranei..
Ghadames…etc….
……
cate ceva despre PETROLLUL LIBYAN pe aici
. http://www.theodora.com/pipelines/north_africa_pipelines_map.jpg
http://www.temehu.com/oil-gas.htm
fireste…pt a ne face ceva idei…
daca CEI MARI vor sa exploateze petrol ca lumea acolo va trebui sa mentina O STARE DE ORDINE ACOLO…
chiar sunt f curios cam in ce „directie” vor evolua „lucrurile” acolo…
……………………
scuze pt incoerenta….
sper sa ramana un SUBIECT DESCHIS AICI !
http://www.youtube.com/watch?v=p_S-DPTXDgA
nout tbt