Egiptenii sunt si ei un pic ciudati…

In urma cu doar cateva zile, prima corveta Gowind 2500 asamblata in Egipt a fost lansata la apa. Mare bairam la egipteni, care chiar au motive de bucurie daca tinem cont de flota pe care au in acest moment in dotare ca si de planurile dincolo de ambitioase aflate in derulare.

Strict tehnic, arabii au cumparat din Franta: doua Mistral, o fregta FREMM si patru Gowind 2500, dintre care prima corveta a venit gata construita, restul de trei vor fi asamblate local. Contractul prevede patru corvete plus inca doua optionale.

Nici nu apucasera egiptenii sa sparga sticla de sampanie (aici chiar nu stiu, astia dau cu sampania de prova navei sau sacrifica un berbec, musulmani fiind, si cu interdictie la alcool, sau fac altceva?!), nici nu facusera ce fac ei cand dau la apa o nava si au aparut informatii precum ca ar renunta la optiunea pentru inca doua Gowind in favoarea a doua corvete MEKO A200 de la TKMS.

Sursa vorbeste chiar de faptul  ca cele doua parti s-ar fi inteles deja, acum discutand doar despre pachetul de arme si senzori ce urmeaza sa fie instalate. De remarcat ca o singura MEKO A 200 este de cel putin doua ori mai scumpa decat o Gowind 2500 (cam 500 milioane euro vs 250). Adevarat ca Meko este si o nava mai mare, incadrandu-se mai spre fregate decat spre corvete.

Francezii sunt perplecsi, cineva declarand ca achizitia MEKO nu are: „operational and logistical rationality since it adds a class of buildings to the Egyptian Navy.” Total de acord cu atat mai mult cu cat cele doua MEKO A200 vor fi livrate „la cheie”, constructia si armarea navelor fiind facuta in Germania in santierele navale din Kiel. Pretul estimat pentru MEKO este 1 miliard de euro fara armament, dar exista o chichita, daca germanii pun mana pe contract ar putea fi nevoiti sa integreze la bordul navelor sistemul de rachete anti-aeriene Aster al MBDA.

Deschidem o paranteza si aflam cam cat costa o Gowind 2500 – 250 milioane de euro, inchidem paranteza.

Doar ca ratiunea si achizitiile de armament egiptene n-au, se pare, nici in clin nici in maneca, nefiind prea bune prietene, flota egipteana dispunand astazi de urmatoarele (printre altele): 2x”Mistral” – Franta, submarine Type 209 germane, plus cateva foarte vechi rusesti, FREMM din Franta, „Oliver Hazard Perry” din Statele Unite, fregate „Knox” tot de la americani, corvete „Jianghu II” din China, corvete „Gowind” – Franta, „Pohang”  class din Koreea – un fel de OPV, „Descubrieta” class din Spania (mici corvete), nave de debarcare desant din Polonia, Rusia si Franta, vedete purtatoare de rachete din Statele Unite, Rusia,  China, Marea Britanie si o chestie facuta la ei.

Putem continua, daca aveti rabdare, cu puitoarele de mine, care provin din Rusia, China, Statele Unite, Italia etc etc etc…

Nu stim exact cate dintre nave chiar sunt operationale, dar bazarul indian chiar pare joaca de copii fata de colectia compulsiva care pare a fi marina egipteana. Nu ca la alte capitole situatia ar fi diferita, aviatia de exemplu este si ea un targ de tara unde gasesti absolut orice iti poti dori, de la deja clasicul F 16, la Rafale si Mirage, MiG 21 up-gradat de ucraineni ( 🙂 ) , iar in viitor MiG 35 si cine mai stie…

Asadar, francezii au pierdut o posibila comanda pentru inca doua Gowind 2500, dar vor livra in total patru nave, desi nu este clar motivul. Probabil… diversitatea.

GeorgeGMT

17 comentarii:

  1. sa inceapa ghiveciul indian

  2. Cei de la MBDA au spus ca daca, totusi, o sa castige nemtii, vor fi de acord sa livreze armamentul lor pe navele nemtesti. La urma urmei tot sunt niste bani si probabil ca nu vor sa rateze nicio ocazie. Asa ca la faza asta egiptenii sunt „safe”.

    Foarte ciudata dorinta de a lua orice altceva decat inca 2 Gowind mai ales ca majoritatea navelor noi si moderne ale lor sunt frantuzesti.

    Nici nu prea cred ca o sa fie mare nevoie de ele in viitorul apropiat asa ca ori ca ar avea Gowind (care nu sunt niste porcarii nici pe departe) or ca s-ar complica mai mult si ar avea 2 MEKO d-alea cam tot aia cred ca e.

    La urma urmei MEKO sunt fregate, nu corvete, si poate ca ei asta vor. Poate e si un joc politic sa le faca un pic cu ochiul si nemtilor, din cine stie ce motive.

  3. Singurul motiv pentru care fac este e foarte clar, vor sa aiba aliati si pe aia puternici din NATO, amerikanky, francii si mai nou pe Mierkel si nu-i uita asa usor pe vechii aliati Ivanii, ce se intampla daca Israel se apuca sa ceara niste teritorii prin peninsula si Nato ii sprijina ? Ii vor avea alaturi pe alcoolicii anonimi si Kalasnicoavele cu bombe hipersonice….

    Idem si la natia aia cu multe zeitati, chiar prea multe zeitati intr-o tara, probabil din religia ai au invatat sa se inchine la….toti si parca tot degeaba.

    Si va spun cinstit, ii aprecieze pe Naval Group dar nu as cumpara de la ei, olandezii imi par mult mai buni la proiectele militare impreuna cu armamentul americanesc.

  4. Salut. Secondo me Egipteni au aruncat banii pe fereastra cumparand cele doua Mistraluri si pentru FREM dacaq tinem cont cata mare au ce vecini au si mai ales ce marinari de calitate au, daca se sburda nea evreu la dansi ii lasa fara nave in cateva ore. Cred caq daca aveau un pic de minte foloseau bani pentru achiziti mai necesare pentru armata lor

    • daca se supara nea evreu, puteau sa aiba orice egiptenii, ca nu scapau

    • Tu chiar ce spui ? Am explicat mai sus, aliantele „costa” si asta e singurul motiv.

    • Egiptul nu are o armata proasta. Nu stiu cine ti-a dat ideea asta. Ar matura pe jos cu noi. In primul rand gandeste-te ca primesc anual ajutor american militar de cateva miliarde, conform acordului de pace cu Israelul (primesc ambele tari). Deci dotare au la standarde occidentale pentru trupele lor mai de elita si sunt bine antrenati.

      Pentru bobor, milionul de soldati, au armament rusesc, iarasi o idee buna pentru ca e simplu de folosit si intretinut.

  5. daca nu poti sa produci singur ce-ti trebuie, diversitatea surselor e o necesitate, nu un lux.

    India a trecut printr-un embargou militar american, impus ca sanctiuni dupa ce au facut un test nuclear. Lectia a fost diversificarea si ridicarea unei industrii proprii (care insa nu merge bine nici in ziua de azi, HAL fiind un dezastru in ciuda banilor investiti). Insa partea de diversificare o aplica bine.

    Egiptul a trecut prin razboiul cu Israelul si a inteles si el ca poate ramane fara armament cand ii e lumea mai draga. Asa ca de atunci a trecut la diversificare – sa iei din toate partile – rusi, americani, chinezi, francezi, germani – probabilitatea e ca unii din astia te vor ajuta, altii te vor bloca sau chiar daca vor sa te ajute vor fi fortati de altii mai mari ca ei sa te blocheze.

    Aviz amatorilor – doar pe ce ai deja in curte si pe ce produci tu poti sa contezi cu adevarat – restul nu trebuie sa conteze prea mult in vreun plan de razboi major, pentru ca fie intri la coada listei de livrari (cum era cazul cu Germania in WWII) fie liniile de aprovizionare sunt slabe (cazul englezilor care initial nu primeau destule ajutoare din SUA din cauza atacurilor submarinelor germaine) sau cine mai stie ce cauze mai pot aparea, schimbari sau ruperi de aliante (vedem azi ce il iubeste Trump pe Putin), etc.

    Asa ca ideea de a distruge industria locala de armament e destul de prost gandita. Nici macar pulberi nu mai facem in tara.

    • „diversitate” in cosmar logistic ? ma lesi, te rog ?!
      Am precizat cat se poate de franc si simplu motivul, isi asigura „linistea” cumparand de la toti.

      Gandeste un pic lucrurile, au Suez-ul, e o tara imensa greu de aparat, plus nu sunt in nici o alianta militara ca astia care comentam pe aici, au si teroristi, aia sunt chiar prin vecinii rudelor, cine sa-i ajute ? Intreprinderea alcoolica Ivan-hou cu rapandulele cu raza scurta decoland di pi Kuznetsov si apuntand in mare, numai sa nimereasca pistele, ca dupa o betie unica pista devine „mai multe”….

      Egiptul ca si multe tari arabe sunt pe muchie de cutit, sunt foarte vulnerabili mai ales dupa primavara araba, la ei singura forma de guvernare e dictatura de partid unic si dvs. stiti cum functioneaza o asa guvernare, trebuie „acordul” catorva puteri si controlul maselor si al elitelor.

      • Cel mai bun tanc e ala care il ai
        Cel mai bun tun e ala care trage
        Poti avea o suta de abrams si daca nu ai munitie ptr ele sunt degeaba
        Si poti avea o suta de t55 cu munitie
        Evreiii stiu ei

        • Eu vb. de altceva si tu la fel.
          Chiar nu ma intereseaza cu ce lucra arabii sau lupta, daca folosesc puterea lui Ra zeul soarelui mie egal, ci despre motivul pentru care fac ghivece…

      • E ceva adevar, insa s-a dovedit ca daca vine primavara nu iti poti cumpara linistea – Mubarak, Gaddafi tocmai faceau achizitii serioase.

        Sisi si Egiptul nu se asteapta sa vine coreenii sau chinezii sau nemtii sa ii salveze.

        E bazar pe acelasi principiu ca in India – cand vine la o adica, nu te poti baza decat pe ceea ce ai. Daca se bat cumva cu Israelul din nou iti taie americanii munitiile, daca te bati cu sauditii nu se stie cine are intrare mai buna. De fapt, pentru orice actiune, chiar si cu Sudanul, le trebuie aprobarea furnizorului – cum cer acum si sauditii de la americani ca sa poata lupta in Yemen – ca daca furnizorul unic nu e de acord atunci la revedere. Aviz amatorilor de scenarii cu Ungaria.

        Asa ca probabilistic vorbind, nu o sa se puna niciodata de acord americanii, europenii, rusii si chinezii sa ia partea inamicului tau. Ai o sansa ca ceva din ce ai va functiona si nu vei fi in fundul gol, la razboi cu pumnul, vorba lui Rebreanu.

  6. From my personal experience I’ll said one thing:

    Don’t trust Frenchmen, nor Americans, if you don’t have to.

    • yes, as they say, don’t put all your eggs in one basket.

      also, it is wiser to lock your door rather than trust that the police will protect you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *