Egiptul cu ochii spre China

Si daca tot au aderat la faimoasa si „puternica” organizatie BRICS anul trecut, egiptenii sarbatoresc evenimentul cu o comanda in premiera pentru avioane multirol chinezesti J-10C. Nu se stie exact cate aparate au de gand sa cumpere.

Pe 19 august, ministerul egiptean al apararii a anuntat ca va cumpara Chengdu J-10, dupa ce egiptenii au refuzat oferta americana de modernizare a avioanelor F 16 la standarul Block 70 si oferta ruseasca de modernizare a MiG 29 cumparate in 2025. In cazul particular al avioanelor rusesti, egiptenii au reprosat rusilor ca MiG 29 i-a dezamagit destul de profund si nu merita modernizat.

Egiptul, tara esuata din dpdv economic, practic in faliment si care se vinde singura pe bucati catre altii,  intretine o forta armata foarte mare, iar achizitiile de tehnica militara sunt de necrezut pentru o natiune atat de saraca. Cu toate acestea tara africana continua sa arunce cu miliardele de euro pe avioane, nave de lupta etc. Adevarat ca in destule cazuri banii nu sunt ai lor dar nici gratis nu vin.

In acest moment fortele aeriene egiptene se bazeaza mai ales pe avioane occidentale, F 16 fiind coloana vertebrala a aviatiei, iar Rafale franceze cele mai moderne aparate din dotare.

Doar ca atat F 16 americane, modele mai vechi si nemodernizate deocamdata, cat si Rafale nu sunt chiar in varianta normala de dotare cu armament. Astfel, americanii au vandut Egiptului rachete aer-aer modele mai vechi, egiptenii neavand acces la AIM-9 Sidewinder in varianta moderna ci doar F/P/M, in timp ce pentru raza lunga nu au primit AIM-120 AMRAAM ci doar AIM-7 Sparrow.

Nici francezii nu au fost mai darnici cand au vandut Rafale, Parisul oferind doar rachete cu raza medie MICA IR/EM, dar fara Meteor. Si evident ca din cand in cand atat Parisul cat si Washingtonul mai trag de urechi regimul “democrat” de la Cairo si ar putea oricand sa-l lase fara aviatie de lupta.

Iar daca mai tinem cont ca economia egipteana este in corzi, ca statul in sine pare cam falimentar, ca banii care tin totusi tara in viata vin dinspre Orient, miscarea facuta de egipteni poate avea logica ei.

Cu atat mai mult cu cat este de asteptat ca avionul chinezesc J-10C sa vina dotat cu rachete aer-aer chinezesti de tip PL-10 si PL-15, rachete pe care presa chineza si cea care simpatizeaza cu presa chineza ne asigura ca sunt superioare IRIS T/AIM-9X respectiv Meteor/AIM-120 AMRAAM.

De altfel aceeasi presa ne spune ca si J-10C ar fi superior tuturor avioanelor occidentale, poate cu exceptia F 35, dar nici aici nu sunt siguri. Si acest lucru s-ar putea sa fie adevarat mai ales daca tinem cont de faptul ca J-10C a strans pana acum trei clienti: China (tara producatoare), Pakistanul (cea mai buna prietena  a Chinei si care nu mai are acces la avioane vestice) si Egiptul, in timp ce europenii si americanii au zeci de clienti pentru avioanelor lor mai slabe.

Acum, nu stim noi sa ne dam cu opinia cat de superior este J-10C fata de omoloagele NATO, sau cat de “mai bune” ar fi rachetele chinezesti in fata celor americane si europene. Nu stim dar putem presupune ca lucrurile n-ar fi chiar asa de rele.

Una peste alta, BRICS creste si aduna tari numai una si una, care mai de care mai dezvoltata, mai bogata si cu o moneda mai puternica. Ciudat nu este faptul ca o gasca de +100 de milioane de egipteni extrem de saraci a aderat la BRICS, ci faptul ca o tara precum Turcia si-a exprimat o dorinta similara.

Dar probabil ca in BRICS sunt cateva reguli pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a accede in asa club select: inflatia cat casa, saracie lucie, dictatura, stat esuat, moneda “zdravana”, economie “dezvoltata”. Sigur ca nu trebuie sa le indeplinesti pe toate, nimeni nu este perfect nici macar membrii BRICS, dar este de ajutor daca bifezi macar 2-3 pentru inceput, restul vor veni de la sine..

Asadar, de la F 16 C/D si Rafale egiptenii isi incearca acum norocul cu J-10C, dar este adevarat ca acest avion pare si cel mai serios dezvoltat de chinezi pana acum, singurul multirol decent din dotarea lor. Adica au ales o chinezarie dar una mai de soi…

GeorgeGMT

68 de comentarii:

  1. J 10 asta parea o struto- camila intre F 16 si Rafale…probabil ce au reusit sa fure de la fiecare si le-au combinat…

    7
    • Intraba-l pe Dov despre „minunea”Lavi și după aia razi de ăștia.

      16
    • J 10 arata precum progenitura iesita dupa o noapte crunta de betie si o partida de sex intre F 16 si Rafale, la un team building in China. 🙂 Dupa 9 luni, pardon, ani apare asta ‘mic’, dar nu prea are ochii oblici! 🙂

      15
      • Ar fi defapt un baistruc dintre F 16 si Miraj. Caderea in pacat a avut loc pe pamantul sfint, adica in Israel. Proectul a fost inchis de israeliteni si vindut chinejilor care initial au adoptat pentru J 10 motoare ruse de pe Su 27. Apropo chinejii lucrau desinestatator la un program similar care se numea Q 6 . Foarte interesant, tot un amestec din Mig 23 si F 16 da interesant.

        5
  2. Și chinejii e projti, domle.
    E blog militar, parca. Nu ne place de ei, e altă treabă, cât a fost Nea Nicu îi iubeam,atunci „chinejii era buni”. Nu cumva au ajutat industria de apărare?
    Era projti comunistii, ne-au dat țeapă, sigur ca da. In 68 chinejii ăștia prosti ne-au susținut. După, ei ne-au vândut tehnica, nu ceva nemaivazut, dar sa ne putem descurca. Era toată proasta, dar pe baza aia a apărut și industria de apărare.
    Pe aici țin minte că ați scris. Nicușor, cumva?
    Deci acum o dam iar în sloganuri, bun.

    20
    • Nu ne-au susținut de dragul nostru, susțineau orice cui în talpa rușilor.

      30
    • Tempora mutantur, nos et mutamur in illis.

      18
      • Hai, mai mihais, lasă abureală, ca am făcut latina la școală și nu vorbesc așa cursiv că tine, wow, ce elocință domle, cum e in Latinia aia, mari oameni latinii astia. Te credeam om serios, daca vrei sa spui devize de unități, știu poate mai multe că tine, așa că relax, bine că n-ai dat-o cu „deol” că era comic. Nu întrebă ce e deol, e latina pura.

        7
        • Ideea e ca 68 are 0 treaba cu 2024.Chinezii nu sunt parteneri ci adversari.

          Ai un hobby sa te agati de lucruri interesante candva,dar fara relevanta in prezent.

          40
          • In 1968 era doar in interesul Chinei sa puna un spin in talpa Moscovei. Pe atunci Romania era cel mai rebel stat din tabara socialista. Da lucrulile se schimba. Acum sunt alte interesuri. Neschimbat ramane doar una. Pentru fiecare interesul statului e pe primul loc. Si asta trebuie sa fie neschimbat.

            8
          • Te durea la taștatura sa zici din prima direct așa?
            Că acum nu mai pari un prof zăpăcit care vrea sa impresioneze studentele, aterizat din greșeală pe aici.

            3
            • Is un pseudonim pe net.Ce presupune lumea nu e treaba mea.

              China in 68 era o mare putere,dar morcovita fata de sovietici.Care s-au gandit destul de tare in 69 daca sa defileze sau nu prin Beijing,cand cu insula Damansky.

              China azi e nr 1 mondial in multe domenii si care are un meci cu absolut toti vecinii sai si care are o cultura si politica interna de ocolit.Nu-i vrei vecini,nici nu vrei sa para ca inclini spre ei
              Inca nu-s nr 1 absolut,dar trag in directia asta.

              Cand China va reveni la pozitia din 68,sa fim fratii lor impotriva smecherilor de atunci,dar pana atunci hai aia care vor sa le rupa fasul.

              16
              • Mihais, asta ne mai lipsește, sa ne amestecăm și-n geopolitica din Asia.
                „Nu-i vrei vecini”, chiar mi-era că iau toată Asia in buzunar într-o noapte si ajungem sa fie vecini cu ei.
                Au teritorii pe care le consideră ale lor. Aia de mult, de pe vremea când englezii aveau HK-ul și se pregăteau pt transfer, dar cu tot felul de tertipuri, că făceau multi bani acolo.
                Renunț la discuție, deja o dam pe bălării.

                3
                • Asia vine acum spre noi,nu viceversa.Si ne intereseaza/ar trebui sa ne intereseze in masura in care pe zona noastra influenteaza.Ori ne intereseaza locul nostru in raspunsul pe care Vestul il da/ar trebui sa-l dea.
                  Par exemple,e cam de neacceptat pt vest ca Egiptul sa intre in sfera de influenta chineza.

                  Ca americanii si puterile vecine Chinei is vioara 1,e drept,dar ce mai vreau a zice e ca nu ne dorim victoria chinezilor.

                  Nu stiu daca un mare razboi intre gastile astea e inevitabil,dar multe razboaie mici is de neocolit si deja or inceput.

                  17
                  • Mai Mihai, ai o grămadă de cărți care asta au zis de multa vreme, nu știu ce mare surpriza e pt tine. De la „al 3lea val” încoace.
                    Tu vezi vreun mare politician pe externe la ora actuala la noi?
                    Vezi vreo idee coerenta măcar, in afara de raspunsuri „am înțeles, să trăiți” către „eșalonul superior”?
                    Așa că discuția asta comica, da, e comica, „ce ne facem, fetelor, vin chinejii in Egipt!” e pt 1 aprilie sau Halloween, ce zi vrei tu.
                    Mega strategi nu mai erau pe blogurile noastre.
                    Uită-te ce armament ai la nivel companie și după aia povesteste-mi de chinezii din Egipt și ce visezi tu noaptea. Fara supărare.
                    Nu-mi zi de „the dreamers of the day” că e fumata și aia.

                    1
        • asa e, s-au schimbat timpurile, 68 e aproape la mai mult de jumatate de secol distanta, s-au schimbat atatea generatii.

          ce-am putea face ar fi sa lasam loc de buna ziua cu chinezii dar problema la noi e ca apar unii ca Ponta care-i atat de nerod ca se trezeste cu ei in patul conjugal

          @XV ne-au dat niste chestii, ce-i drept, unele vechi gratis si unele pe bani, barter

          18
          • Da, Steppe, exact la ce ai spus tu mă refer. Nu îmi place când ne uitam foștii prieteni, că dam impresia aia de inși neserioși, care întorc armele samd. Prietenii, chiar foști, nu sunt „manta de vreme rea”.
            Și chinezii au fost foarte atenți ce se întâmplă în România și în 1989, că și atunci era s-o pățim.

            4
            • „Nu îmi place când ne uitam foștii prieteni,”

              Cred ca te-ai uitat prea mult in gura aripii „confucius” a psd-ului.
              Nu erau prietenii nostri erau prietenii comunistilor. Noi nu mai suntem republica populara.
              Si nici atunci nu erau prieteni erau doar anti urss. Iar astazi sunt realmente un imperiu al raului cu lagare de concentrare, scoruri sociale, debt traps si tot felul de alte mizerii. Decat cu prieteni ca astia esti mai bine singur.

              19
        • tov 15, suntem in 2024
          plangi matale dupa ceasca , mais c’est la vie

          8
    • Mai Xv, zi-mi si mie o treaba. De ce voi astia de gasiti mereu cuvinte frumoase pentru dictatori, tari comuniste si tehnica lor, cuvinte dure pentru democratie, capitalism, vest etc, si va dati mari patrioti Romani, scrieti intr-un stil profund analfabet? Strumpf e tot asa. Respectul pentru limba Romana nu face parte din patriotismul vostru?

      20
      • Nu cumva pana în 89 și la noi era dictatura? Sau era vreun Rai al democrației și nu știu eu?
        Eu îți spun cine a mișcat un deget pt integritatea teritorială a României.
        In UK e democrație adevărată și șervețelul ăla cu 90%-10% din 1945 in cazul nostru o fi fost foarte democratic in viziunea ta.

        7
        • Traim in prezent iar in prezent, Romania este democratie (asa cum e ea dar sa nu facem politica), parte din UE (vezi in ce hal sunt statele non EU din Europa de est) si NATO (vezi in ce hal sunt cele fara protectie: Ucraina, relatia de vasalitate totala a Belarusului, RM care face eforturi enorme sa obtina macar un radar de supraveghere aeriana si incearca un plan pe nu stiu cati ani sa aiba un sistem AA macar pentru capitala)

          Faptul ca am fost dictatura nu a fost alegerea noastra, a fost decretul URSS. Si care-i problema? Am fost si truburi am fost si in copac si in pesteri. Si SUA cu UK au fost dusmani de moarte iar acum sunt aliati. Istoria este importanta dar prezentul conteaza.

          6
          • care dictatura bre, ca primira si femeile drept de vot sub comunisti
            adevarat ca erea doar un partid, da erau alegeri libere
            cine incerca sa se abtina de la vot si calca pe granita lua puscarie daca avea noroc

            5
          • Alex-G, gaseste-ti si tu pe cineva să discuți de triburi, peșteri și ce mai spui tu pe acolo.
            Nu au hotărât alții să fie Ceaușescu etern, ești paralel.
            El a hotărât, din păcate.
            De-aia au și intrat alții cu diversionisti la noi, că nu se dădea nicicum dus, a tras în oameni.
            Americanii cu rușii hotărâseră căderea Cortinei de fier, el o ținea cu Internaționala, asta a și cantat inainte de execuție.

            1
            • Vorbeam de comunism ca a fost impus, nu de Ceausescu. Ceausescu etern ca toti liderii dictatori, asta e natura anti democrata.

              Acum faci confuzie intre comunism si dictatura de tip Stalinist (din care Ceausescu facea parte) si schimbarea preconizata de Gorbaciov. Dar nu vreau sa dezvolt subiectul ca nu e locul.

              Si ce pana mea de legatura au treburile astea cu avioanele NATO si copiile din China?

              Motivul pentru care tehnologia comunista este privita ca rebut sau maxim copie, tine de experienta. Cate procesoare la PC sau Mobil ai avut tu facute in Rusia sau China?

              6
    • Ești pe lângă subiect grav.
      Ceașcă, idolul nostalgicilor, a frecventat China în anii 60-70, cam atunci ne și ajutau pe noi cu ceva licențe și alea furate de ei de la rusi. Dar în realitate și noi exportam la greu marfa industriala către ei, dacă ii vine cuiva sa creadă aveau locomotive și televizoare românești. În acei ani chinezii o duceau foarte greu sub derapajele lui Mao.
      Din 1978 când a venit Deng Xiaoping și a început marea lor deschidere și acceptarea principiilor capitaliste de producție și consum, brusc Ceașcă a fost out of scope si nu mai frecventa China.
      În 1989 China deja era în mare expansiune economica pe când noi sub marele carmaci eram săracii Europei, niște vai mama nostra rupți de foame la propriu și în o bezna.
      Ne mai susțineau și pentru ca Nixon a ajuns la ei după ce ME chinez s-a întâlnit în o noapte la Snagov cu Kisinger.

      15
      • exportam pana si mobila

        1
      • ADR- Mare e gradina internetului…
        Nu a fost idolul meu, că am apucat vremurile, am fost pe-atunci și în alte țări și știu cât de bine era la noi, așa că nu e cazul să-mi spui tu din linkuri de pe wiki.
        Pt tine era rău poate pt ca și noi exportam, aia e.
        Eu am vb strict militar, ne-au dat licențe. Depășite, dar și un punct de plecare pt un mecanism industrial.
        Ceașca nu mai frecventa China…
        De-aia l-a invitat Deng acolo in 1988. Că nu mai era China din 71 e clar, că au mai învățat din greșeli, ai noștri îi dădeau înainte, proletar cu 2 ore tv zilnic, pâine pe cartela, curent luat pt economii, căldură ioc, mult salam cu soia și margarina, dar carne, oua, unt, brânză doar la sarbatori. Dar și chinezii tot au mai avut un Tiananmen.
        E ca tine, clar.
        Nu mă mai deranja cu tot felul de nimicuri.

        1
  3. Egiptul este în Brics? Și cu ce-i ajută?

    5
  4. Egiptul se culca cum isi asterne. Sau cu cine ii asterne. Si avea potential intr-n timp cind lasase la o parte vrajba cu evreii. Au cumparat Mistral de la francezi. Se uita lumea la ei ca la un rival in lumea araba care lupta pentru dreptul dea o reprezenta si conduce pe scena mondiala. Pozitie contestata de turci si sauditi. Si acum iaca na. Pe linga regimul „democrat ” de la Cairo pe occidentali ii deranjeaza si potentialul conflict dintre Egipt si Etiopia.
    J 10 ar fi cam cel mai bine elaborat avion militar Chinez ” ce doamne aici au pus si evreii de la Elbit System mana”. Nu ca ar avia mult de ales din avioane de acest calibru sunt doar F 16, Gripen, Mig 29 si J 10 cu JF 17 „ultimul e cam depasit”. Rafal e un alt soi cceva mai aproape de F 15 si Eurofighter ca potential si rol. Deci cum occidentul nu e prea amuzat sa transfere tecnologii catre Cairo, deci minus . Iar Mig 29 si JF 17 sunt inferioare. Ramane J 10.
    Ca de obicei poate fi vorba de o intelegere mai ampla de colaborare care contine si contractul de achizitionare a J 10. Cum autorul a mentionat ca Egiptul se vinde, care ar fi interesul Chinei? Poate controlul canalului Sinai?
    Referitor la BRICS si aderarea diferitor state la organizatie. Am observat ca des aderarea la aceasta este doar un joc politic de tirg diplomatic. Turcia e un exemplu perfect. Punem S 400 la cutie, da vindetine F 35. Nu! Atunci aderam la BRICS. Vedeti asa putem si din NATO pleca. Nu de alta da Turcia a simtit ca ursu moare si a inceput incel sa-l mirose. Asa se implica tot mai mult in treburile Asiei mijlocii si Caucaz, si acesta era teritoriu de interes excluziv rus ultimii 200 ani. Asa intram in BRICS, da ii radem un pic pe rusii.
    Interesul si rolul pe care statul il joaca in politica externa se schimba in dependenta de posibilitatile statului si situatia pe plan regional si mondial. Neschimbat ramane doar interesul personal al statului, care e mai presus de orice.

    7
  5. Performanța de lupta sta in detalii, pregătirea pilotului e importanta, dar funcțiile senzorilor, ale rachetelor, conteaza si ele

    Tb avut in vedere ca la F16 egiptene probabil americanii au pus interdictie de a le folosi împotriva Israel, radaru nu vede ce fac israelienii, si nu pot angaja avioane israeliene sau trupe terestre israeliene, etc

    Așa ca J 10 poate fi superior F16 C având in vedere limitările care probabil le au egiptenii pt utilizarea F16

    Egiptenii sunt a patra forța ca mărime la utilizatorii de F16
    Si au început cu 42 de bucăți A/B in 1980
    Apoi restu C/D
    Inclusiv construite la turci

    https://www.f-16.net/f-16_users_article4.html

    F16 C egiptene construite la turci sunt, la mintea mea, superioare F 16 A/B

    Si noi tot spre faliment mergem la modul la care se mărește datoria publică, inclusiv in acest an

    Norok ca anu asta avem din nou alegeri si multi vor vota trompetele rusești

    Iar hauru ne da la toți locuinte
    Iar pesedeaua plătește toată presa si mai da si măriri de pensii si salarii, ca nu dau din banii lor

    2
  6. Nu e din clasa lui Rafale, fiind mono; mai degraba un Gripen de pe Aliexpress.

    brics e în trend și e cam strepezită bășcălia vis-a-vis de
    mai ales că România este o insulă într-un ocean brics

    ia mai uită-te o dată GMT cu cine cochetează Ungaria, Serbia și ZEE vecină cu URSS și Turkiye
    Bulgaria e precupeață iar Ucraina jolly joker, amândouă de totală neîncredere.
    Criza egipteană pe care o expui e globală și se va ajunge inevitabil la conflict, musulmanii de când sunt cu țâța-n gură visează doar Jihad.

    Interesele României sunt 2, să scape cu minimal damage și să fie în echipa câștigătoare.

    Mie nu îmi place brics, pentru că vom pierde tentativa de democrație în care trăim și care a fost plătită cu sânge în 89, dar nu vreau nici să fim ucrainizați rași tunși frezați dronați nivelați terminați.

    12
    • Și în opinia ta BRICS e echipa câștigătoare? Foarte interesantă opinie, cred că am mai citit-o pe undeva în original, nu în română.

      19
      • Mă bucur pentru tine că poți să te exprimi și civilizat.
        Ca opinie personală, brics va ajunge departe, ei nu au nevoie de occident si de muricani. Au si resurse si au si mana de lucru ieftina. Ei sunt Internationala Socialista pe față. Problema e cu bricsu undercover, vezi Austria, Germania, Franta.

        https://www.britannica.com/topic/flag-of-Austria

        2
      • În afara topicului. @Peredhil Îmi ești încă dator cu o explicație referitoare la modul în care ai rezolva, eficient din punct de vedere economic, problema dronelor rusești care încalcă spațiul aerian al României.

        • Dator? Interesant. Eficiență economică? Și mai interesant, credeam că problema e de decizie politică.

          Deocamdată avem două tipuri de incidente. Cele localizate pe graniță, se cunosc zonele în care rușii atacă, avem (sau aveam) echipament în raion, nu cred că doborârea dronelor de către Ghepard ar da gaură în buget. Și cele cum a fost plimbarea cu escortă a dronei. F-16 au fost deja ridicate, costurile cu doborârea dronei n-ar fi adăugat foarte mult. Costul politic al inacțiunii, în perspectivă, va fi mai ridicat, poate se obrăznicește Ivan și începe să ia la țintă nave în ZEE sau mai rău.

          Chiar privind prin dioptrii de contabil, nu ne-ar fi costat cine știe ce să doborâm dronele ce încalcă spațiul aerian național. Sunt incidente punctuale, nu atac la saturație cum a fost cel iranian contra Israelului. Nu avem nevoie de Gheparzi pe toată granița sau de 20 de avioane în aer în orice moment. La momentul actual avem cu ce, nu se vrea. Urmăritul cu atenție, încrucișatul agresiv al brațelor și declarațiile apăsate de condamnare nu fac cât o dronă care n-avea ce căuta în partea asta de graniță făcută bucăți drept mesaj. Și pentru ivani și pentru aliați și pentru populație.

          În perspectivă, probabil că factorii de decizie ar trebui să se gândească la modul în care ar trata un număr considerabil mai mare de drone încălcând spațiul aerian. Ajustând ce avem, cumpărând în regim de urgență ce ne trebuie. Dacă aș fi optimist aș spune că deja se ocupă de asta. Nu sunt, ca să citez din factorii de decizie „Asta este”.

          Altfel, dacă apărarea împotriva incidentelor de tipul ăsta e considerată ineficientă economic, la fel de bine poți schimba numele țării în RPV (Republica lui Papură Vodă).

          3
    • sincer nu inteleg ce propui. De cand e Ucraina simpatizanta Brics? =)) Hai, la bulgari mai zici ce mai zici ca ei au fost rusofili mereu, dar nu sacrifica ei statutul privilegiat in NATO si UE pentru mama rusa. Sau cel putin nu guvernul actual, daca vrei.

      Eu cred ca te panichezi degeaba, doar nu esti crowdu l alora care se sperie cand isi cumpara sarbii rachete de la chinezi, de parca pentru noi le ar lua =))

      • exprimarea mea nu a fost cea mai fericita vizavi de Ucraina, doar că vorbim de un vecin total lipsit de respect fata de Romania.

        propunerea mea e bizara, pentru ca este exact ce facem acum, jucam la 2 capete. Daca va avea loc o pace si rusii se vor opri doar cu ce au in momentul de fata, mergem pe Ciuca, Geoana, ue, nato, democratie, stat esuat. Daca rusii iau Odessa și fac jonctiune cu a XIV-a, Moldova uda chilotii, noi cu Ciolacu, Simion, Șoșo și cu speranța că muscalii si cu muricanii vor continua hunger games pe aliniamentul Budapesta-Viena și nu la noi în curte.

        4
  7. Da greșală mea.

    1
  8. Devine interesant ar fi ok să dea și China mâna liberă la vânzări să vedem dacă numai gura sunt de jucăriile lor sau chiar își fac treaba

    1
  9. Cred ca cel mai important criteriu de aderare la Brics e sa fii dictator sau conducător autoritar cu tendințe spre dictatura. Restul nu contează.

    6
  10. Dupa cum zice articolul si este stiut Egiptul achizitioneaza armament ca nebunii. In posesia armatei sunt fabrici de armament printre care
    fabrica de Abrams.
    Poporul n are faina si pretul ei creste, o aproape revolta este chiar
    la orizont. Mai grav e ca jumatate de tranzitul pe canal e anulat de companiile comerciale din cauza Houthilor si cu asta scad mai mult
    de jumatate incasarile si taxele canalului.
    Sisi, seful, prevede asta si ca sa scape de revolta face pasuri in directia unui razboi cu Israel ori cu
    Etiopia care i a construit un baraj pe
    teenul lor si care bareaza Nilul pt
    statie hidroelectrica.
    Acest Nil care a oprit deja cu barajul Assuan scurgerea de nisipuri si cu ele ingrasaminte agricole care ajutau agricultura langa baia lui, baie pe care se baza este afactata inca o data de acel baraj de sus si fallahii cei saraci sunt dati la foamete.
    Inca mai mult, Sisi dusmanul lui Erdogan se pupa in zilele astea cu el probabil ca amandoi gandesc o
    iesire musulmana in razboi de religie cu intentia de a ramane la putere si sa aibe motive pt un pseudo raspuns pt popoarelor lor
    cele insaracite.
    Spef sa nu fiu prooroc, dar asa vad situatia

    11
    • A treia oară nu mai primesc Sinaiul înapoi dacă fac iarăși prosti.

      6
      • Depinde de cum se vor desfășura lucrurile. Daca se implica turcii e posibil că Israelul sa nu reziste. Israelul e sprinter in materie de război. Sunt bravo pot lupta cu ochii închiși la ei acasă și nu mult timp. Dar dacă trag și arabii lecții și blochează marea cu flota turcă atunci cum. Poate doar armele nucleare pe care Israelul nu le are dar pe care le va folosi daca va fi nevoie.

        2
    • Am și eu impresia că China care oare cum aliat cu Iranul a influențat huti. De ce le-ar veni la aceștia să innece vapoare la intrare in canalul suez, și cine îi finanțează. Poate că urmărim un joc de durata lungă care a avut de la început tel să atragă Egiptul in zona de influență chineză.

      1
      • ani de zile le-au tras sauditii cu bombe in cap si i-a durut pe toti in basca

        fiind houthi siiti, au primit ceva ajutor de la iran.

        si ce si-au zis, ia sa mai luam ceva castane, ca nu luasem destule

        2
    • La profetul Daniel e ceva care seamana cu o invazie combinata a tarilor musulmane asupre Israelului…Dar se termina frumos.

      1
  11. Egiptul este un proiect eșuat pentru moment. La ce le trebuie Mistral? În Cairo te dezbracă efectiv pana ce nu le dai borseta. Dacă ești femeie, vezi tratament piața Tahrir.
    Ca turist occidental ai mari șanse să te pape rechinul, sa faci o diaree catastrofala după super all inclusive și oricum te simți ca porku prin comparație cu cearceafatii lor ce vin agresivi și îți arunca prosopul în piscina deși tu ești acolo.
    Mulțumesc, dar cei de acum cinci mii de ani nu au legătură cu ăștia de azi.

    14
    • este vorba de succesurile democratiei arabe,
      stai linistit ca succesuri de astea sunt si prin tari evropene daca o iei printr-o zona mai rau famata,
      cum avem si noi, la randul nostru, succesurile noastre democratice – pe democratie originala, vorba lui Ion Iliescu,

      cine a fost in Egipt cata vreme a fost Mubarak la putere stie ce protectie aveau turistii,
      am vizitat si eu ca turist in aceea perioada Egiptul, de cateva ori,
      autocarele cu turisti mergeau in convoi de cate 60 de autocare sau mai multe, cu masina de politie si armata in fata si in spate, civili se trageau la o parte sa treaca convoiu de turisti,
      posturi de paza pe autostrada inarmate pana in dinti, cred ca din 50 in 50 km,
      convoiu cu turisti trecea fara oprire, localnicii se opreau,

      la sfarsitu anilor 2000 toate hotelurile egiptene, in care am fost, aveau la intrare porti de detectie a metalelor, etc, pe cand la noi nici autoritatile publice nu aveau toate asa ceva,
      la hotelurile, bungalowurile grupate, situate mai departe de oras erau posturi de paza la extremitatile plajelor,

      ca turist te simteai protejat

      4
      • Am fost eu în 2008. Într-adevăr făceau convoaie cu autocare cu turiști, dar escorta era cuprinsă din camionete rablagite cu niște amărîți în benă. Civilii nu se trăgeau la o parte, erau împinși sau opriți, toate drumurile de acces în drumul pe care trecea convoiul erau blocate de milițieni sau civili cu arme.
        Erau și posturi de pază/control pe drumuri dar aspectul militarilor/jandarmilor/milițienilor (ce erau ei) era deplorabil, uniforme murdare și armament prăpădit.
        Pe la toate obiectivele turistice era pază armată, dar erau niște băieți uitați pe acolo cu un P.M. la ei și care cereau bani dacă îi băgai în seamă. De fapt toți stăteau cu mîna întinsă peste tot și deveneau agresivi dacă nu le dădeai.
        La hoteluri aveau detectoare de metale și milițieni la poartă, dar erau la mișto. La hotelul unde am stat nici nu se uitau la cine intră sau iese, iar detectorul putea fi ocolit și nu deranja pe nimeni asta. O singură dată în două săptămîni cît am stat acolo, am văzut interes de la cei care păzeau hotelul, atunci cînd mă certam cu șoferul unui taxi în legătură cu valoarea cursei.

        4
    • Aia de acum 5000 de ani au ca urmasi egiptenii copti care practica crestinismul, reprezinta vreo 10-15% din populatia totala si nu se au deloc prea bine cu majoritatea araba. Traiesc destul de segregat

      7
  12. mie-mi plac chinezariile !
    sunt ieftine si nu necesita reparatii intrucat se arunca in caz de malfunction.

    4
  13. Din păcate se pare ca și în orientul mijlociu se impute treaba din ce în ce mai tare. De fapt in multe zone de pe glob în ultimii ani dictatorii și regimurile autoritare incep sa capete curaj. Tare ma tem ca asta nu se va termina decat cu razboi și sper din tot sufletul ca Einstein sa nu fi avut dreptate în ce privește ww3 și ww4….
    Dacă vesticii nu stăteau ca momaile din 2022 după ce rusii au atacat UC (ca sa nu zic in ultimii 25-30 de ani) alta era situația acum…..ei și acum se tem de escaladare și astfel putin si toți dictatorii din lume capata curaj….ar trebui sa li se spună rușilor ca se vor dona UC doar arme de același tip cu cele folosite de rusi pt a ataca UC sau arme care sa ii apere de acele arme folosite de rusi….daca rusii ataca cu tancul le donam tancuri sa se apere, dacă ataca cu praștia le donam prostii, dacă ataca cu rachete cu raza lunga le donam rachete cu raza lunga, dacă rusii vor da cu nucleara ar trebui ca Uc sa fi primit deja niște „nuci” dar fără codurile de lansare asa ca le dam în sec 1 codurile…..asa războiul in UCs-ar opri rapid si probabil li s-ar tăia macaroana și tuturor dictatorilor mici și mari care se bazează pe faptul ca liderii vestici sunt doar niște idealiști slabi de înger.

    10
  14. pentru entuziastii BRICS…

    https://twitter.com/FT/status/1834126807165022469

    articolul full, usor de citit cu google traslate
    https://www.ft.com/content/1e9e7544-974c-4662-a901-d30c4ab56eb7

    dar nuuuu, vestul e in criza, se prabuseste :)) avem nevoie de Trump sa ne salveze

    on topic am realizat ca n-am comentat. am vrut dar m-am luat cu treaba si n-am dat send la ce scrisesem ieri

    Egiptul avea F-16 pe filiera Turcia si a vazut cam cat de greu le-a fost acestora sa faca un upgrade cand nu s-au mai inteles cu americanii…

    MIG-29 e clar un avion slab iar francezii le-au limitat si ei posibilitatile pentru ca nu le-au vandut o racheta BVR adevarata, doar surogatul BVR MICA

    asa ca iau acum niste chinezarii sa vada daca sunt in stare de ceva si daca merita pe viitor sa investeasca in directia asta

    nu in ultimul rand, una din lectiile razboiului din Ucraina este ca e bine sa ai furnizori variati

    doar nu credeti ca au ganduri sa se ia la tranta cu Israelul cu 20+ de J-10 :))

    4
  15. Buna ziua,
    In 1988 gradul de plutonian era de 650 lei iar functia era de 2100 lei,
    cum a fost la altii și cu piloții?
    Mulţumesc

    1
  16. Probabil ca J-10 e un avion foarte bun (râsete pe fundal).
    Decizia orientării spre China e însă probabil legata de asigurarea logisticii în cazul unor conflicte neagreate de occident. Și nu neapărat împotriva Israelului.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *