Elbit Magni, Thor si Nox

Iarasi Elbit, cred ca nu mai scapam de astia!

 

Elbit Systems a lansat recent sistemul autonom multirotor  cu decolare/Aterizare verticala Magni (Multi-Rotor Vertical Take-Off and Landing), cu scopul de a imbunatati gradul de constientizare a situatiei pe campul de lupta pentru unitatile mobile,  la nivel de echipa, pluton si companie.

UAS-ul compact, de doar 2,5 kg, poate fi lansat in mai putin de 1 minut, de orice vehicul de lupta, permitand colectarea de imagini atat ziua cat si noaptea. Incarcatura utila este de 350g, putand cuprinde sistem de imagistica termica si echipament de comunicatii in benzile S sau LTE.

Magni

Magni are capacitatea de a zbura automat pe baza de coordonate, oferind o interfata integrabila cu sisteme de management a spatiului de lupta (BMS). Distanta legaturii de date este de 3 km, altitudinea maxima de zbor este de 1220 m iar autonomia de 30 de minute.

In familie cu Magni, Elbit ofera si doi frati mai mari: NOX VTOL Micro-UAS de 5kg si THOR Multi-Rotor VTOL mini-UAS de 10kg.

. NOX VTOL:

Operational ceiling: 10-1500 feet
Range: 4 km (radius)
Operational speed: 0-40 kph
Max speed: 50 kph
Weight with payload: 5 kg
Max operational payload: 700g
Endurance: up to 55 minutes

THOR Multi-Rotor VTOL:

Operational ceiling: 10-2000 feet
Range: 10 km (radius)
Operational speed: 0-40 kph
Max speed: 65 kph
Max payload: 3 kg
Endurance: up to 75 minutes including dual EO/IR lightweight payload

Si tot Elbit a fost desemnat de U.S. Army pentru prototipul sistemului infanteristului – observator inaintat – de marcator laser integrat cu modul locator de tinta, de azimut si unghi vertical. Elbit America de Nord este implicat in dezvoltarea Common Laser Range Finder – Integrated Capability (CLRF-IC) si Next Generation Hand-Held Targeting System (NGHTS).

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=29393

https://www.suasnews.com/2019/11/elbit-systems-introduces-magni-a-vehicle-launched-multi-rotor-micro-drone/

https://elbitsystems.com/product/magni/

https://armyrecognition.com/december_2019_global_defense_security_army_news_industry/u.s._army_selects_kollsman_for_laser_based_sensor_prototype.html

7 comentarii:

  1. Pai de ce nu combina cele doua – drona de cercetare cu marcator laser? Va dati seama ce va insemna asta pe campul de lupta modern? Sa-ti ilumineze drona cu laser fiecare țintă si sa-ti trimita artileria cate un proiectil de 155 ghidat point black? Practic pasul urmator va fi sa se trimita roboti, pentru ca speranta de supravietuire pentru luptatorii umani va scădea dramatic, si n-o sa mai vrea nimeni sa se duca carne de tun. Plus ca si eficienta omana intr-un câmp de lupta atit de tehnologizat va fi foarte mult diminuata.

    2
  2. Cumparam si noi cateva pentru teste macar ?

    1
  3. Ce ti-e si cu scandinavii astia de la Marea Galileei… 🙂

    2
  4. astea ar cam trebui sa fie dotare standard aprope la grupa…

    4
  5. Intrebare, daca nu Elbit cu cine sa faci joint-venture in ind. meletara ?
    nici GDELS nu mere, nici Rheinmetall, nici macar vreo intreprindere estica sa fie serioasa, nu neaparat mare ca astialalti.

    LM (nu tigarile). nu cred ca vine sa bage ceva bani nici pentru niste avioane sau metralere sau 4×4 sau 6×6…

    Boeing ?

    Airbus nu l-am vrut noi ca suntem fuduli, ce H215M cu (m), parca era contaminat elicopteroiu ala…

    la noi s-a tot vrut ansamblari cu ind. ( cea mai ramas ) asta de muuult timp in urma cu tot felul de intreprinderi romanesti, dar suntem cei mai tari din zona, nu ne lipseste nimic, …pana si uniformele sunt in diferite culori, nici acolo nu gasim un furnizor serios, noul ”multi-camo” romanesc, diferite nuante in aceeasi divizie sau grupa….unul mai spalacit decat altul, care o fi gradat acolo ?!

    si la uniforme trebuie sa vina nu-stiu-care sa ne faca ca-n vest…dar cine ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *