ELSA adica European Long-Range Strike Approach

In esenta, cateva tari europene isi doresc sa dezvolte in comun o racheta de croaziera cu lansare de la sol si care sa aiba o raza de peste 1000km. Cat peste o mie de km, nu stim dar generalul francez Thierry Burkhard – seful statului major al fortelor armate franceze – a precizat ca in cazul razei viitoarei rachete discutam despre mii de km nu despre sute.

Pana acum pe lista de prieteni ai ELSA avem: Germania, Franta, Polonia, Italia, de curand Marea Britanie si este de asteptat ca Suedia  si Spania sa se alature programului.

In mod oficial ar trebui ca viitoarea racheta de croaziera europeana sa aiba o raza, asa cum spuneam, de peste 1000 km, dar acest lucru nu are sens. De ce? Pentru ca in Europa exista deja o astfel de racheta: Missile de Croisière Naval (MdCN) care are o raza, lansata de la bordul unei nave de lupta de suprafata, de 1400km.

Si atunci despre ce vorbim? Cu ocazia EuroSatory 2024, MBDA Franta a si prezentat “Land Cruise Missile” (LCM) si a facut vorbire despre MdCN: ”LCM offers the same exceptional capabilities as the MdCN [naval cruise missile], including its metric accuracy to hit the enemy in depth, from a safe distance, its high level of survivability in contested environments thanks to its reduced radar equivalent area and its terrain tracking capability.”

Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple pe Batranul Continent pentru ca:

  • In materie de rachete de croaziera lideri sunt francezii care au deja in dotare racheta europeana cu cea mai mare raza – MdCN si produc impreuna cu britanicii racheta de croaziera aer-sol (de curand si mare-sol) SCALP/Storm Shadow, care si-a facut debutul in Ucraina (direct in capul flotei ruse a Marii Negre) en fanfare. De asemenea, Parisul si Londra sunt partenere si in dezvoltarea viitoarei rachete anti-nava menite sa inlocuiasca Harpoonul in Marea Britanie si Exoccetul in Franta;
  • Germania are si ea o racheta de croaziera aer-sol – KEPD 350 Taurus dezvoltata de MBDA impreuna cu Suedia. Se spune ca raza Taurus ar fi mare decat cea a SCALP, dar cert este ca suedezii si germanii au mai colaborat pe zona rachetelor de croaziera, chiar si racheta RBS-15 fiind produsa in Germania, asadar avem si aici un pol de putere;
  • Italia nu are astazi in portofoliul sau industrial rachete de croaziera dar fabrica rachete anti-nava, care in principiu sunt extrem de similare si in mod sigur si-ar dori sa obtina o astfel de capacitate, putem astfel preupune ca italienii s-au alaturat programului cu sinceriatte;
  • Spania si Polonia sunt singurele tari care nu prezinta probleme, asta daca Spania se va altura programului asa cum speculeaza presa europeana.

Acum, ce ar trebui sa dezvolte industria europeana la o racheta pe care francezii o au deja in si este operationala de ani de zile? Sa aleaga un sasiu si sa-i dezvolte un sistem de lansare montat pe acesta, in rest ori ca este lansata de la bordul unei nave de lupta, ori de pe un camion ascunsa intr-o padure, tot despre aceeasi racheta discutam, fix acceasi raza si atunci?

Daca se dorese o raza mai mare – care sa rivalizeze cu Tomahawkul american – n-are trebui sa fie o problema, de la 1400km cat duce astazi MdCN pana spre 1700km nu avem o asa de mare diferenta, astfel incat ce se doreste mai exact?

Iar problema nu este ce se doreste ci potentialele lupte pentru “putere” intre tarile participante, cu referire exacta la binomul Berlin-Paris, unde francezii vor pune pe masa o racheta deja operationala, germanii au si ei ce sa arate si ramane de vazut cum isi vor imparti munca, tehnologia si bani.

De vazut si cine cu cat va participa, dar repet, se apuca sa dezvolte ceva ce exista deja in Europa si nu ar avea motive decat pentru o usoara ajustare pe parte de motoare, asa cum au tot facut americanii cu Tomahawkul lor.

Daca se va reusi ceva vom vedea, cert este ca deocamdata rachete de croaziera sunt fabricate in Franta si Marea Britanie, Berlinul nu mai fabrica Taurus de ani buni, iar suedezii – desi au participat la dezvoltare – nu au au avut-o in dotare deloc, iar acum probabil ca regreta sincer acest lucru.

GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. Probabil isi vor imparti tehnologia munca si banii cum si le-au impartit si la tancul ala european , la avionul ala european sau la corveta europeana dupa care asteptam si noi ca prostii ca suntem parte din program . Adica totul va ramane la stadiul de proiect iar fiecare tara isi va dezvolta si folosi ce are prin ograda..Europa nu-i SUA…prea multe interese , prea multe orgolii , fiecare vrea sa domine industrial si tehnologic pe celalalt si bineinteles sa-si bage banii la pusculita proprie…

    13
  2. Este f simplu. Încearcă a mia oară sa mimeze cooperarea . Și cam atât! Această „construcție” europeană,teoretic pe ăsta se bazează. Pe cooperare. Iar în acest război se bate monedă fix pe ăsta. Mai ales că din ce in ce mai mulți „ies din horă” și nu respectă deciziile de la centru. De asta apar proiecte utopice cu tancul european,curveta europeană,LACM ul euro,etc. Alegătorii trebe musai amăgiți cu ceva. De făcut vor face o dudă. Că de obicei.

    4
  3. Interesant cum ii criticam pe alții ca vor sa facă în comun ceva și ne bucuram ca nu le iese. Dar am vrea mult în zona euro și ne supărăm ca nu ne primesc în Schengen…

    11
    • Stimabile, în articol este criticată lipsa de cooperare între țările UE, nu se aplaudă insuccesul.
      Aceiași lipsă de coeziune care ne ține afară de spațiul Schengen, iar în zona Euro mai ai de așteptat până crești economic și stabil financiar

      12
  4. Problema bătrânului continent este birocrația și dezbinarea politica. Vor dura ani buni până se va rezolva aceasta problema. Poate liberalizarea legislației pe plan intern european v-a ușura conlucrarea între companii din diferite state. Dar atâta timp cît orgoliu nu le permite unora (Franța). Ne vom tot roti pe loc vinind propria coada. Personal cred că e timpul că UE să se consolideze pentru a face față noilor pericole.

    5
  5. Din cate am inteles, intentia este ca un astfel de vector sa loveasca tinte la 2000 km in adancimea teritoriului inamic, deci mult peste cei 1000 km din articol

    https://www.spiegel.de/ausland/deutschland-frankreich-italien-und-polen-wollen-marschflugkoerper-entwickeln-a-f9a2a007-d106-41f4-b920-b37b8cf4259b

    traducere cu deepl din germana:
    „Planificarea programului comun de rachete de croazieră este încă în fază incipientă. În marja summitului NATO, oficiali militari de rang înalt au declarat că ideea proiectului este de a dezvolta o rachetă de croazieră terestră cu o rază de acțiune de cel puțin 2.000 de kilometri, sau chiar mai mult în cel mai optimist scenariu. Astfel de sisteme de arme ar putea fi utilizate pentru a ținti ținte aflate în interiorul teritoriului rus. Potrivit armatei, dacă sunt disponibile fonduri suficiente, dezvoltarea ar putea fi finalizată în cinci până la șapte ani. ”

    la fel zice si aici, spre 2000 km
    https://breakingdefense.com/2024/07/let-it-go-long-france-joins-germany-italy-and-poland-in-new-elsa-long-range-missile-project/

    faptul ca o vor clar pentru uscat si o raza atat de mare mie unul imi spune ca va cara probabil mai multa incarcatura in comparatie cu Kentaurus si MdCN (SCALP e tehnologie ceva mai veche) la o distanta mai mare;

    evident e posibil sa se certe, francezii s-ar putea sa doreasca ceva capabilitate care sa fie importanta doar pentru ei (de pilda lansarea din submarin), germanii s-ar putea sa spuna ca dureaza prea mult si sa cumpere ceva american, de ce sa-si bata capul local etc.

    5
  6. Se vrea o racheta care sa bata spre 3000km, capabilitati conventionale si nucleare, pentru cine are asa ceva francezii si englezii. Se gabdesc la viitor cand posibil un tramp e la putere, sau SUA e implicata in razboi cu China…..O forta armata UE, cu putere de disuasiune, nucleara… Era si timpul, pe terestru se ocupa polonezii si noi, mai incet,dar sigur, iar vestul cu aeronave, rachete de croaziera, submarine atomice etc..

    11
  7. Si stai ca vin tare din urma romanii plus ucrainienii cu un Neptun 2 produs in comun la Aerostar. (stire pe surse de imaginatie 🙂 Dar cum ar fi ?! Macar actuala varianta Neptun cu ceva imbunatatiri, ca de un protocol de colaborare s-a vorbit in presa zilele trecute.

    5
  8. Ce bataie de cap, bai fratilor! Pai decat sa te legi la cap fara sa te doara, mai bine procedezi precum Romania si nu faci nimic! Vedeti voi ce liniste este la MAPN si la Ministerul Economiei ca noi nu ne bagam in proiecte din astea inutile care sa doteze armata corespunzator nevoilor din sec XXI, sa revitalizeze industria de aparare prin transfer de tehnologie, parteneriate industriale si transfer tehnologic?!

    Pai la naiba ne trebuiau noua batai de cap, lasa-i pe prostii astia din vest sa isi toceasca nervii si sa isi bata capul cu dinastea grele! We are a true peaceful nation! Parol!

    PS Cand se mai inainteaza in grad, ca au cam iesit din generali la pensie? Sa nu ramanem aici in urma ca e tragic! Fara ei nu mai avem scapre!

    4
  9. Pe surse se zvoneste ca Romania va conduce proiectul!

    5
  10. ELSA… The Israel relies on air-launched ballistic missiles (ALBM) from several hundred to a 2000 km. „Rampage”, „Rocks”, „Air-LORA”, „Golden Horizon”, etc… ( „Black Arrow” in combat version – 2000 km. and that could carry Rafael micro-satellites into orbit. In standby mode…)

  11. Note:- „Black Sparrow…”

    1
  12. Parca suntem în filmele cu prosti.
    Războiul din Ucraina a arătat un singur lucru: cantitatea contează. Rusii au avut vectori moderni, balistici și de croaziera, lăsați de la sol, de pe apa, de sub apa, din aer. Undeva la 8-10000 de bucăți. Și tot nu au prăbușit infrastructura Ukrainei. Și europenii, în loc sa dea bice la fabricația a ceea ce au deja în uz, se apuca de cai verzi pe pereți. Cat despre noi, dacă suntem deștepți, ar trebui sa ne apucam de o clona de Geran 2.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *