Si cand spunem mult mai scump ne referim la un factor de multiplicare de 5 fata de prezumtia initiala si sa mai spuna lumea ca doar companiile americane au produse scumpe.
Au patit-o germanii atunci cand si-au facut calculul ca pe un sasiu de Boxer 8×8 sa monteze doua lansatoare duble cu rachete IRIS T, sistemul in sine fiind atat anti-aerian dar mai ales anti-drona. Incurajati de performantele extraordinare (100% rata de succes se spune) ale rachetei IRIS T in Ucraina, Berlinul si-a spus ca a tras lozul castigator: racheta performanta au, sasiu 8×8 asemenea, un radar bun s-o gasi prin magazii (Spexer ) asa ca ce-ar fi sa le infrateasca si astfel sa obtina, la ei acasa, un sistem anti-drona demn de toate laudele?
Si astfel au lansat programul: LVS NNbs (Luftverteidigungssystems für den Nah- und Nächstbereichsschutz) menit sa inlocuiasca sistemele Ocelot.
Trei companii germane s-au angajat sa duca lucrurile la bun sfarsit: Rheinmetall Electronics, Hensoldt Sensors si Diehl Defence. Un comunicat de presa a fost eliberat de grupul celor trei companii: “The objective […] is to provide a domestic, quickly available and low-risk solution using commercially available systems and components. The concept of the NNbS is largely based on proven systems and subsystems, integrating components already used by the Bundeswehr.”
Daca luam in considerare doi termeni-cheie am putea intelege ca se doreste ca si pretul sa fie unul scazut: “using commercially available systems and components”, “integrating components already used by the Bundeswehr”, adica ce s-o gasi prin casa. Si cum “casa” apartine guvernului german, putem presupune ca respectivul guvern stie cat costa un sasiu de Boxer, lansatoarele de rachete, rachetele in sine, plus radarul, de unde avem si o estimare de pret foarte serioasa, la suta de mii de euro.
Ministerul apararii de la Berlin a fost de acord si dupa ceva discutii a pus pe masa un buget de 240,6 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului. Insa cele trei companii, sustine Der Spiegel, au solicitat 1,3 miliarde de euro, adica de cam cinci ori mai mult. Si ca lucrurile sa fie cat mai clare, problema companiilor era sa vina fiecare cu produsul ei ca mai apoi sa le integreze intr-un tot unitar.
Iar nemtii carcotesc cum ca pretul este cu totul prea mare: “doubts whether the proposed price is appropriate” si una peste alta nimeni nu pare in stare sa dea o explicatie logica pentru un astfel de pret: “the competent public procurement office has not been able to provide a plausible explanation for the extent of this cost increase”.
Iar guvernul german s-a pus pe facut socoteli cu scopul de a elucida misterul, sa vada cum s-a ajuns la asa caruta de bani.
Dar germanii au mai tras odata lozul necastigator cand in urma cu cativa ani si-au dorit sa arunce la gunoiul istoriei tehnologice sistemele Patriot si sa-si dezvolte ei, pe banii lor, propriul sistem anti-aerian cu raza lunga: TLVS [Taktisches Luftverteidigungssystem, care se baza pe MEADS [Multinational Extended Air Defense System], program dezvoltat de MBDA Germania, Italia si americanii de la Lockheed Martin.
La final, ori ca americanii i-au tras in piept, ori ca asteptarile Berlinului erau prea opimiste, cert este ca costurile programului MEADS, ca si dificultatile tehnice intalnite, i-au facut pe germani sa bage la modernizare sistemele Patriot si sa traga de ele pana dincolo de 2030.
De remarcat ca nemtii detin sisteme Patriot PAC 2 vechi si nu PAC 3, iar MEADS avea ca obiectiv integrarea rachetei PAC 3 MSE.
GeorgeGMT
O intrebare pertinenta pentru a putea intelege mai bine situatia este cat a costat sau cat costa sistemul MSHORAD American? Smecheria asta de IRIS-T mobil pare sa nu faca nici un fel de rabat la calitate. Uite cum se leaga acest articol de precedentul si de ce dezvoltarea de noi sisteme pentru urmatorii 5..10 ani nu trebuie sa fie o prioritate din cauza costurilor astronomice si a nevoii de inzestrare masiva.
IM-Shorad(cred ca la asta te referi) costa acum 3 ani vreo 8,5 mil $. Primul batch de 28 de vehicule a costat 230 mil iar toata comanda initiala de 144 ajunge la 1,2 miliarde. Doar ca inculpatul este practic un Avenger cu doar 4 Stinger, 2 Hellfire si un tun de 30mm. Iar ptr detectarea tintelor se bazeaza pe un sist radar pasiv. O struto cămilă facuta cu ce au gasit prin ogradă.
Cred ca alea sunt preturile echipamentelor. Eu ma refeream la pretul programului de dezvoltare, R&D, pana ajungi la produsul final. Dar da, sistemul German este mult mai sofisticat plus calitatea, si deci pretul, echipamentelor luate individual e net superioara.
Si cu ce te ajuta sa cunsti pretul rdt&e? Oricum la ce preturi au astia cred ca o sa sara de 25-30 mil o bazdaganie din asta. Au cerut ei pe modernizarea a 6 tunuri de 35mm,un centru de comanda si o vechitura de radar Doppler 80 mil$(de fapt, prost nu e cine cere, idiot cu diploma e cine dă) . Iar pe un sistem Skynex(4 turele Millenium, acelasi radar si centru de comanda dar montate pe camioane Man) au cerut 100 mil€.
deci AESA e sistem de radar pasiv?
Și PESA ce draci mai e atunci ?
:))
LVS NNbs (Luftverteidigungssystems für den Nah- und Nächstbereichsschutz)
noroc cu abrevierile astea?după primul cuvânt am aprins becul că se înnoptase.
Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung – magia limbii germane :)))
Sau Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitän.
mein Gott!!????…încep să-i privesc cu admirație pe cei care o stăpânesc si cu compasiune pe cei care au fost “schingiuiți” în tinerețe la orele de limbă străină.
Hai coane ca nu-i atat de greu, au multe cuvinte compuse, inveti pe alea de baza cand esti mic, si apoi cand esti mare, numai te joci.
E la fel si cu prostia, cine-i prost de mic, cand e mare, numai se joaca.
de compuse stiu dar sa iti trebuie limba ca organ sa fie dezvoltata si pregatita pentru a tine ritmul cu aceste cuvinte-consoane-sunete….#respect
Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft )
https://www.duden.de/suchen/dudenonline/Donaudampfschiffahrtselektrizit%C3%A4tenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft
daca nu e in Duden nu se puncteaza la Scrable 😛
* Limba asta nu e imbalsamata de o academie de securisti, ci e lasata sa se dezvolte continuu, asa cum au nevoie oamenii sa o foloseasca. Din cand in cand niste destepti trag linie si publica Duden-ul.
..dar mai pot taia si ei niste chestii bre:))…pentru binele mondial.
ba e pe bune?!
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/transcoded/7/7d/De-Donaudampfschiffahrtselektrizit%C3%A4tenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft.ogg/De-Donaudampfschiffahrtselektrizit%C3%A4tenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft.ogg.mp3
Din pacate da ) Mult noroc sa o spui de 3 ori repede.
Are legatura cu o companie de transport vieneza din belle epoque.
Am un prieten neamt si vorbeam despre cat de lungi sunt cuvintele in germana. El mi-a zis ca ciudat e la noi, ca sunt prea multe spatii intr-o propozitie :))
asa?
https://twitter.com/historyinmemes/status/1743140664722743538?t=U1n_tK7IjmhxI-Ws7hKY0A&s=19
Tare asta!
Pix la ei este intradevar der Kugelschreiber, ceea ce este practic o asociere de doua cuvinte „Kugel” – bila si „Schreiber”-dispozitiv de scris, adica un fel de „DispozitvBiladeScris”. Mai ciudat este nu doar asocierea dar si structura gramaticala fixa in propozitie, pozitionarea verbului intr-un punct fix in propozitie si multe alte ciudatenii.
Ca na, limba marilor idei si filosofii.
Ma bag si eu in discutie!?
Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o învata fara mari dificultati. Profesorii de germana spun acest lucru la începutul fiecarui ciclu de studii. Se trece, apoi la initierea în der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara.
Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic. Pentru început, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (în germana: Hottentotten – observati cît e de simplu!).
În carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si închisi în custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc în germana „custi acoperite cu pînza” (Lattengitterkotter) si, atunci cînd contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
Într-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorît o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avînd un fiu cam prostut si bîlbîit (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, în germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Politia îl prinde pe asasin si îl inchide provizoriu într-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca în cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se întoarce strigînd:
-Am prins asasinul (Attentater)!
-Da? Care?, întreaba seful de trib.
-Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
-Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu pînza? întreaba seful hotentotilor.
-Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si bîlbîit).
-A, asa, da! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la început ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.
Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla. Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa.
?
Analizand cuvintele din compozitie, asa am ajuns sa fiu familiar cu Sturzkampfflugzeuge sau Panzerkampfwagen or Kampfpanzerhaubitze, ideea e ca le recunosti usor in orice scriere, mai greu este daca nu esti antrenat cu pronuntia si cand i-ti scuipa neamtu’ toata compozitia deodata, ai nevoie de ceva timp de procesare.
am murit…de doua ori:))
asta este sursa?
https://www.richlandchronicle.com/beware-germanys-defense-system-upgrade-challenges-what-you-should-know/
Nope, dar articolul din sursa este foarte similar cu ce am gasit eu…
1.3 miliarde? eu zic sa le dea la ucraneni ca se descurca ei sa le lege intre ele si sa le faca sa functioneze.
pare bataie de joc un astfel de pret, nu-s inginer, posibil sa gresesc, dar e enorm.
idee mai tampita ca asta nu cred ca exista.sa faci un sistem antidrona bazat pe un vehicul al dracu de scump care „arunca” dupa niste tinte de cateva mii sau zeci de mii de $ cu rachete de juma de milion de $ e super afacere .asta cand ai un sistem relativ ieftin si f. mobil,adica skynex.daca vrei musai ceva cu rachete folosesti o racheta superieftina cu dirijare ACLOS ,gen mai vechea Rapier britanica sau rusoaica 57E6.altfel dai pe o mana de mere ce ai luat pe un camion de papaya.
Nu e sistem dedicat anti drona. E un VSHORAD gen Iris-T SLS dar all in one. Anti drona e cum ai zis, Skyranger cu tun, rachete mai economice si laser.
Sa apeleze la coreeni sau israelieni, ca aia au preturi mai bune.. ha.ha.ha.
Și cam cum are de gând guvernul german să elucideze misterul? Audit la companii?
@Check…nu e nici un mister. Asa e cand nu mai ai „baza industriala”. Pe romaneste n-au cu ce si n-au cu cine. Si atunci prin legea cererii/ofertei se duc preturile la naiba-n praznic. Situatia e de urgenta deja, doar ca Europa doarme, SUA au inceput sa se dezmorteasca dar nu mai sunt nici ei ce erau in anii ’40, inainte de WW2 cand au facut o mobilizare industriala exemplara. Din pacate la capitolul productie sunt tari precum China, Coreea de Sud si chiar India sau Turcia care se misca agil. La ai nostri n-am pretentii…tara lui „Las fierbinti”. Nu spun ca EU n-ar putea sa faca un sprint si sa-si puna productia pe picioare in 2-3 ani dar suntem prea preocupati sa vanam cai verzi pe pereti.
Mie-mi place mult sistemul asta, lasand pretul de o parte. E un VSHORAD gen IRIS-T SLS dar AIO (all in one); au si Israel ceva asemanator pe linia Spyder. Dar daca vrei IRIS-T cu radar puternic si probabil cea mai buna platforma 8×8 atunci e normal sa coste.
Acesta nu este totusi solutia anti drona ieftina; aici este Skyranger cu tun, rachete economice si in scurt timp laser.
Deci daca vrei VSHORAD cu 10+ km la cel mai cel nivel, este sau o sa fie probabil cel mai bun sistem.
Cred ca e un sistem mobil de protectie anti-aeriana si contra dronelor mai sofisticate, cum ar fi cele turcesti. E pacat sa irosesti bunatate de racheta pe bazaitoarele iraniene.
La Izmail rusii au atacat cu 40 de Shahed la gramada.
Aici Skyranger, sau Skynex ar fi antidotul perfect.
Sau niste sisteme EMP, gen Epirus, ar fi de testat …
https://www.epirusinc.com/counter-electronics
Sau GPS jamming
https://www.iai.co.il/p/eli-4030-drone-guard
cam asta considera nemtii ca au nevoie,nu are legatura neaparata cu dronele ci cu faptul ca de ceva ani „heer” numai are unitati de protectie antiaeriana avand probleme cu limitarea numarului de ozelot si gepard,programul se pare ca e scump ca unii estimeaza ca au nevoie pt fiecare divizie blindata de un regiment antiaerian :
https://gemhflatr.de/joomla/images/dokumente/FlaNNbSHeer-2022-09-13-FassungGemHFlaTr.pdf
Pentru motoretele zburătoare nu s-ar putea pune un radar și un sistem de conducere a focului pe niste mr4?
Radare nu avem dar un sistem de conducere a focului cred că putem face, ținând cont de viteza mică și traiectoria previzibilă a unui shahed/geran.
e oligopol, nimeni nu vine cu o oferta mai eftena. deci costa cat costa
https://www.youtube.com/watch?v=k99IzziFYps&t=51s Spyder All in One