Intrebarea, desi pare legitima si de bun simt, este doar o dovada de de prostie si lipsa cunostinte economice, pentru cei care isi pun astfel de probleme. Industria militara, ca si achizitiile pentru armata, nu sunt si nu trebuie sa fie considerate o povara pentru bugetul statului, ci , dimpotriva sunt o foarte mare oportunitate pentru dezvoltarea econoimca sanatoasa a unei tari.
Mai mult decat atat, oportunitatile oferite de inzestrarea armatei sunt deschise exact acolo unde banii investiti aduc ceea mai mare plus valoare, ceea mai mare dezvoltare industruiala, atat pe verticala, cat, mai ales, pe orizontala. Acest lucru, foarte bine cunoscut in SUA, Germania, Franta, India, etc, se datoreaza tehnologiilor implicate si dezvoltarii industriilor de varf.
In general este acceptat raportul de 10/1 locuri de munca nou create in cazul industriei militare, in sensul ca la un loc de munca nou creat in industria militara, se pot creea pana la 10 noi locuri de munca in industria adiacenta/orizontala, destinata sa sustina produsul final, prin servicii, subansamble, etc.
Desi sumele implicate sunt foarte marii, orice tara serioasa considera ca merita efortul. India face tot ce ii sta in putinta pentru atragerea in tara de investitii si inalte tehnologii, prin singura parghie pe care o are: dotarea armatei!
Pentru ca tehnologiile de ultima ora, industriile cu plus valoare mare, nu pot fi atrase intr-o anumita tara prin salarii mici si taxe scazute! Nu veti vedea fabrici de avioane in Georgia datorita fiscalitatii scazute. Aceste industrii, care necesita milirade de euro ca investitie initiala, au nevoie de un mediu de afaceri care are alte reguli decat lohn-ul industrial, gen Nokia la Jucu. Aici este nevoie de mana de lucru inalt calificata, stabilitate pe multi ani a comenziilor, infrastructura economica , iar de aici rezulta si salarii mari.
Reteta in cazul in care nu ai bani de dezvoltare, dar iti doresti o economie industrializata, care sa produca bunuri industriale inteligente, poate fi achizitionarea de armament pentru dotarea fortele tale armate.
Ideea este urmatoarea! Banii necesari contractului, sunt adusi de furnizorul de armament, cu dobanda preferentiala, prin credit garatat de statul-mama al companiei respective. Offsetul, mai exact structura lui si ramurile economice in care va fi facut, se poate negocia.
Adica il poti indrepta, intr-o masura multumitoare ambelor parti, catre zone unde statul respectiv are nevoie de investitii. Acest lucru se poate face si se si face in alte tarii in mod normal, nimeni nu sustine ca nu are bani.
Exemplul cel mai elocvent, asta si pentru ca este singura astfel de oferta facuta oficial si public, este in cazul Saab Gripen. Mai exact suedezii, stiind ca suntem lefteri, au oferit cele 48 de aparate Gripen,incluse intr-un pachet de finantare si offset, care, conform cu calculele lor, ar fi facut posibil ca banii cheltuiti de Romania pentru avioane sa fie platiti integral, sau in ceea mai mare parte, de catre offsetul facut de firme din Suedia.
Creditul pentru achizitie era acordat si garantat de statul suedez, cu o dobanda de sub 2% an, cu o perioada de gratie in care nu se faceau plati de loc, pana la trei ani. Si ca totul sa fie imbatabil, sumele platite anual de Romania erau direct proportionale cu cresterea economica a tarii. Asta insemna ca in perioadele de criza economica, sau crestere economica mai mica, ratele se micsorau si ele.
Mai mult decat atat, Saab-ul, o companie extrem de serioasa, a anunta public si ce avea de gand sa faca cu o prima parte din offset, totul transparent si clar. Planul suedeziilor ar fi insemnat cel mai probabil peste 10000 de locuri de munca, poate chiar spre 15000 si asta doar prin investitile directe. Alte zeci de mii de locuri de munca ar fi fost create pe orizontala si verticala investitilor Saab, ca doar angajatii suedezilor trebuia si ei sa manace, sa consume, iar respectivele investitii aveau si ele nevoie de apa, current electric, combustibil, subansamble, piese, etc, etc.
Toate acestea ar fi dus in cativa ani la o explozie a locurilor de munca, la salarii pentru romani, la industrii inalt tehnologizate create la noi in tara. Ar fi insemnat exporturi.
Avioane Craiova nu ar mai fi azi un zombie, ci dimpotriva o fabrica moderna, IAR-XT, poate ar fi existat macar ca concept, iar Aviatia Romana ar fi fost o forta credibila, cu piloti bine antrenati, zburand un avion modern si foarte bine dotat!
Ar fi fost, ar fi putut sa fie, bla, bla, bla. De ce nu s-a facut afacerea?! Raspunsul merge de la coruptie si prostie, la inalta tradare a interselor noastre militare si economice. Nu stiu ce sa spun, alegeti voi.
Treaba mea este doar sa dau peste gura imbecililor si idiotilor care tot trambiteaza prin media ca nu ne permitem o armata foarte bine dotata. Ba ne cam permitem, numai ca se pare nu vrem asta. Pana si americanii trag de noi si incearca sa ne bage pe gat, cu forta, contracte de sute de milioane de euro, da noi rezistam cu voinicie…
Si daca vreti un exemplu ca se poate intradevar si nu sunt eu nebun sau fac pe desteptul, o tara care din multe puncte de vedere era in urma noastra in industria militara in 1989, este Polonia. Unde sunt ei acum, ce au facut ei cu contractele militare?! Sunt foarte bine dotati si mandri de armata lor, iar offsetul pe achizitile militare i-a facut o mica-mare putere economica industriala a Europei.
Deci se poate?! Nici macar nu este foarte complicat. Prostie, coruptie dusa la extreme, delasare sau mai rau,intentie?!
Astia chiar nu realizeaza, ca cei mai multi bani din export pot veni de pe armament, mai ales in ziua de azi.
Ar fi trebuit numiti cativa responsabili de aceasta situatie la sfarsitul articolului, ceva in genul:
„rozatoarea rozalie de Oprea si slugile lui umile sunt responsabile ca au stiut si au intretinut aceasta situatie ”
si o poza cu declaratia de avere a acestei „rozatoare” inainte de a fi ministru cat si dupa ca sa ne lamurim de evolutia lui personala si inovolutia armatei romane.
nu credeti?
Saraci si nevoiasi, dar daca Romania nu are o armata care sa fie capabila sa apere tara si sa descurajeze eventualii agresori, romanii nu vom putea sa fie nici macar saraci si nevoiasi si vai de noi asa cum suntem, in propria tara…
Nu este prea saraca, doar mult prea corupta. Din ce tot aud pe la televiziunea mogulului cel rau, se fura cam 1 mld E pe luna iar evaziunea fiscala e la vreo 15 mld pe an. Dar dupa cum spuneam asta o zic tonomatele mogulului asa ca nu trebuie sa-i credem. Ce e ciudat e ca e plin de masini de la 50000 in sus, E nu km si pitipoance cu „jimi ciu”, dar ei de fapt sunt oameni de afaceri intreprinzatori care imediat obesrva oportunitatile de piata si jocul la bursa, in nici un caz afaceri cu statul. Si cu asa un capitalism dezvoltat, cum putem spune ca Romania e saraca.
E o vorba: ” cand ma pacalesti prima data, sa-ti fie rusine, dar daca o faci si a doua, sa-mi fie rusine. Pai cand baietii vad ca le merge, de ce n-ar face-o mereu si tot mai mult, cand nimeni nu spune nimic si abia ies cate 200 de oameni in strada. In Franta daramau Bastilia a 2-a oara si scotea ghilotina din muzeu.
Discutam discutii … din pacate. Romania nu este o tara saraca, dar din pacate, cetatenii acesteia nu pot trai fara cultul spagii, furtului, minciunii! Se fura peste tot, de la micul comerciant pana la clasa politica.
Ne intrebam ce putem face – simplu, mai simplu decat credem – exemplul personal!
Poate sunt un naiv, dar in naivitatea mea cred sincer ca fara puterea exemplului nu rezolvam nimic.
– cereti la magazin restul pana la ultimul banut – sunt banii Dumneavoastra
– cereti bonul fiscal
– pretindeti functionarului public sa faca ceea ce este platit – dar cu demnitate, nu cu umilinta caracteristica
Sunt cele mai naive si poate penibile exemple, dar extrapoland putem sa avem speranta in mai bine.
Revevenind la dotare:
– inca se mai fac camioane – comanda guvernamentala – toate tarile procedeaza asa
– blindate – idem
– armament usor – idem
– echipamente pentru infanterie si alte arme – idem
– aviatie – poate pentru inceput, desi nu sunt Fan Gripen, offsetul oferit de Suedia poate crea locuri de munca – F-16 sau altele pot urma dupa fara nicio problema – plus ca o parte din offset poate merge la Craiova
Inca mai producem! Inca nu este timpul pierdut.
Hahaha, mai e ca inainte cand dadea o guma ca rest?
Nici macar guma ….
Parca facuse o televiziune mai demult un reportaj cu camera ascunsa, despre faza cu gumele,ciocolatele etc NICI UNU/UNA nu dadea bani ca rest.
Pe aici astia practic tipa dupa tine sa iti dea UN CENT rest..
Eu nu am patit de ani de zile sa mi se ofere chibrite sau gume.
Cind citesc toate astea ma apuca o tristete iremediabila. Chestiuni esentiale dar simple…pe tine te rod doua voturi la Arad si „danezii finanteaza scoala noua, cum umflam devizul sa iasa si de o vila?”
Daca banul public ar fi cheltuit cu multa grija, pragmatic, asa cum procedeaza elvetienii, am putea avea o armata capabila sa isi indeplineasca cu brio misiunea de aparare a tarii.Acum, datorita tuturor politicienilor de dupa anul 1990, avem o armata pe butuci, cu cai de lemn, care are circa 90%din echipament total uzat fizic si moral.
Imi pare rau, dar eu nu cred in offset. Dati-mi un exemplu in care a functionat. Pe hirtie arata bine, dar de multe ori e o modalitate in plus de a stoarce bani de la client, in schimbul unor tehnologii invechite.
Ce propun e ca industria si cercetarea militara romana sa-si gaseasca o nisa in care sa devina super-performante, dupa care sa domine piata mondiala. Nu trebuie sa produci avioane daca ai cele mai bune tancuri si vinzi suficient pentru a cumpara apoi avioane. De fapt foarte putine tari mai pot produce toate tipurile de arme, iar unde se mai intimpla asta guvernul subventioneaza masiv industriile. Pina si Franta colaboreaza intens in constructia de nave, avioane si avionica. In USA au mai ramas doar doi constructori de avioane de lupta. Ce sa mai spun de Eurfighter, produsul colaborarii a mai multor tari, sau chiar de F35.
Ca sa nu o lungesc, problema noastra e ca nu avem un domeniu in care sa fim cei mai buni. De ce nu investim in constructia de drone, cu tot ceea ce implica acestea: avionica, telecomunicatii, sisteme informatice de analiza a imaginilor, optica, senzori, etc.? Sau de ce nu ne specializam in rachete usoare, portabile? Ii tot dam cu modernizarea unui tanc rusesc, pe care punem optica franceza, tun german, motor german si ceva fumigene, dupa care-l prezentam ca un mare succes romanesc. Nici macar penibili… Dupa ce instalam toate astea ne miram ca nu putem sa-l exportam (ca toti producatorii sistemelor mentinate ori strimba din nas, ori au deja pe piata ceva mai performant).
Nu ma intelegeti gresit, imi doresc cu desperare progresul in acest domeniu. Dar vad o lipsa totala de intelegere a fenomenelor economice care ar putea sustine acest progres. Si ce daca, sa zicem, Romania se apuca sa fabrice avioane Gripen? Pina se implementeaza totul, pina se demareaza mai stiu eu ce contracte scumpe cu tot soiul de furnizori alte multinationale cuceresc piata fie cu alte avioane, fie cu o alta tehnologie (drone/rachete). Unde mai pui ca radare/armament/etc. tot trebuie sa cumperi. Si cui vindem noi Gripen/F16? Credeti sa suedezii/americanii ne vor acorda dreptul de export? Voi nu vedeti ce greu se obtine un contract de export? Iar in prezenta unui monopol armata romana se va transforma in furnizorul de subventii pentru un producator care pe zi ce trece va deveni tot mai invechit.
Totul se rezuma la oameni de calitate. Daca reusim sa generam elite (tehnologice, militare, stiintifice) avem viitor. Daca nu, o sa ajungem ca in tarile arabe, unde armament este, da’ ce folos… Nu numai ca producatorii romani de armament trebuie sa fie competitivi (nu aserviti) si inovatori (nu copiatori/implementatori), dar pregatirea ofiterilor si a militarilor in general trebuie modificate. Iar toate astea nu se pot face cu o populatie apatica, dependenta de pensii, joburi bugetare, cu o scolarizare submediocra. Increderea in sine, asumarea de riscuri si dorinta de a realiza performanta trebuiesc instilate in tineri. Altfel ajungem ca tot la citeva generatii cumparam cite ceva, dupa care iara stam cu nasul lipit de vitrine…
In final repet ca e nevoie de cel putin un domeniu in care sa fim super-performanti. Restul se poate cumpara, imprumuta, colabora.
Avem sansa sa avem un produs foarte bun calitate-pret la avoane de antrenament, si putem sa ne fabricam si drone de lupta dar aici trebuie sa avem o baza de plecare- rezulta necesitatea intrarii Romaniei in programul UCAV – Neuron – asta ar insemna un offset, alta categorie de offset este cel nonmilitar, exista o serie de industrii civile care pot beneficia de pe urma offset-ului uita-te la Polonia, Cehia, Ungaria, si Africa de Sud la capitolul offset si ai sa iti schimbi parerea.
Corect. Cel mai echilibrat și logic comentariu.
Precizare: în răspunsul de mai sus mă refer la comentariul lui Reguletto
Exemplu de offset…Polonia, cel mai apropiat de noi, India, si chiar SUA sau Elvetia. Nu se pune, sau nu se mai pune problema sa fim varf de domeniu, sau chiar sa avem o industrie militara foarte puternica. Offsetul se face in general in industria civila. In Ungaria s-a construit o fabrica Electrolux si s-au creat 5000 de locuri de munca directe si multe altele indirect.
Romania nu trebuie sa fie nr.1 in ceva anume ci trebuie doar sa traiasca bine. Ce tu esti cel mai bun in ce faci? Sau eu? Nu, suntem doar suficienti de buni pt un trai decent, ceea ce doresc si economiei romanesti.
Eu sper la investitii masive in industria civila si doar partial in cea militara. Dar nu vad logica pt care trebuie sa cumparam tot armamentul din afara, cand am putea sa ni-l producem singuri.
Ca sa raspund unui coleg de comentarii despre aviatia Ucrainei si cum poate ea rade Romanian Air Force in cateva ore va mi-am permis sa ma uit pe wikipedia la starea actuala a aviatiei ucrainiene,iata ce am aflat,avioane de vanatoare 70 de su27(din care 16 in stare de alerta si combat ready),80 de mig 29(din care 5 sunt la standarde de ultima generatie),avioane de bombardament/vanatoare 23 su 24mr si 25 de su 24,in total 120 de su24 din care 25 sunt combat ready restul in conservare,aviioane de atac la sol dispun de 36 su25 din care 5 upgrade.Asadar aviatia Ucrainei este la ani lumina,sa nu mai vorbesc despre aviatia de transport a lor intesata de IL 76 SI Antonovurile care se fabrica in Ucraina
Wikipedia nu este chiar cea mai buna sursa. Avioanele sunt doar pe hartie, practic marea lor majoritate nu au zburat deloc de foarte multi ani. Oricat de putin zboara ai nostri, ailalti zboara si mai putin. In 2009 in Ucraina cativa piloti zburau 10 ore pe an.
De asemenea imensa majoritate a aparatelor nu mai sunt functionale.
Se poate sa ai dreptate,dar chiar si cum zici tu eu cred ca mig 21 nu au sansa in fata unor avioane ca su27 chiar pilotate de piloti extrem de neexperimentati,spre exemplu radarul de pe su 27,nu stiu daca ucrainienii au bars dar s-a putea vede un mig 21 de la o distanta mai mare decat vede migul nostru su ucrainean si teoretic daca lanseaza cateva rachete decente r27 are sanse mai mari ucraineanul sa il rada in bvr pe romanul nostru
Asa este.De aia eu m-as orienta cu precadere pe cresterea capacitatii de lupta AA, prin dotarea cu echipament de ultima generatie(dotarea cu baterii de rachete sol-aer de medie si mare altitudine, lansatoare portabile AA, artilerie AA), AT(lansatoare de rachete antitanc de ultima generatie, atat portabile, pentru infanteristi, cat si montate pe vehicule)echipament de radiolocatie si transmisiuni, si binenteles, o instruire cat mai buna a trupelor.Cu toate acestea, cand esti in defensiva la tine acasa, dai foarte multa bataie de cap adversarului.
Da cam asa este, dar fara o aviatie cat de cat decenta, ca numar si dotare, ti se taie genunghi in ofensiva. Si nu ma refer aici la atacul nostru asupra cuiva, ci la tactica clasica a contraatacului. Fara o aviatie capabila sa sustina, chiar si pt scurt timp, linia frontului, aerian vorbind, tancurile noastre ar fi facute scrum. Oricum am invarti-o nu ne putem descurca fara avioane de lupta si tancuri.
Noi doar ne aparam, respingem atacul, iar partenerii NATO(in special SUA, U.K., Franta, Germania) contraataca.Noi ii sprijinim terestru si eventual maritim.:)
Apararea antiaeriana,pfff suntem cam varza si aici,cand eram mai tanar de fiecare data cand treceam pe langa regimentul antiaerian(fostul) de pe sos antiaeriana din Bucuresti glumeam cu un prieten fiu de cadru militar ca si mine vazand gardurile distruse si soldatii carora iti venea sa le plangi de mila ca singurul sistem antiaerian al nostru este Prastia 2,avem niste s75 Volhov,niste Gecko pe la Craiova parca si hawkurile refurbished pe care americanii le-au scos din uz,in privinta radarelor parca avem p18(radar bun cu ajutorul caruia sarbii au doborat un f117,fara sa intru in polemici radarul a vazut si a ghidat o racheta s125 spre aparatul ”invizibil”) si niste radare americane cumparate pe la sfarsitul anilor 90
Singura opriunea viabila pentru un sistem antiaerian bun ar fi Patriot PAC 3 sau macar PAC 2 pentru ca suntem in alianta in care suntem,la altii se poate in Corea de Sud aliat traditional american rusii de la almaz ii ajuta sa dezvolte un sistem derivat din s400,noi nu putem pentru ca avem o relatie asa proasta cu Rusia incat ar fi de neconceput sa mai cumparam ceva de acolo,de parca politica asta de pupat bocancul american o sa ne foloseasca la nesfarsit,o sa se intoarca impotriva noastra cu varf si indesat
AntiGlobalizare.wordpress.com
„De ce este necesara aceasta campanie de discreditare? Pentru ca Armata a ocupat, in mod constant, un loc de frunte in topul increderii populatiei, pe cand clasa politica s-a aflat in permanenta la coada acestuia.”
Aici avem raspunsu’ la starea Armatei…
PRESEDINTELE BASESCU TREBUIE SA RASPUNDA PENAL PENTRU MOARTEA
MILITARILOR ROMANI UCISI IN AFGANISTAN ! URMEAZA …..PONTA !
Doc american:
„Armata Romana nu are dotarea de a lupta in Afganistan. Industria nationala de armament nu proiectase o tehnologie necesara pentru zona deserturilor cu temperaturi extrem de ridicate. Militarii români sunt trimişi în teatrele internaţionale de luptă cu armament învechit, uzat sau nepotrivit condiţiilor de climă.
Principala maşină de luptă rămâne transportorul TAB 77, iar accesul în teatrul de război se face cu un avion Hercules vechi de 50 de ani. Principalul inamic al militarului roman nu este inamicul ci precaritarea dotarii …….”
Scrisoare deschisa adresata noului ministru
Corneliu Dobriţoiu.
Ma numesc Robert Horvath cineast…..si cetatean roman.
Am aflat prin Info Mondo de moartea unui militar in Afganistan.
Sunt nu numai indurerat ci indignat la culme.
Va luati o mare raspundere morala si va asigur de acum penala.
Să nu uităm că armata noastră a fost şi este, în proporţie de 99,9% pregătită să lupte pe teritoriul naţional, în anumite condiţii, nicidecum în condiţia numită Afganistan.
Mulţi au murit nu atât din cauza actelor teroriste respective ci pentru că nu era pregătit autovehiculul, să zicem, pentru exploziile respective… Când ştii că trimiţi nişte oameni cu echipament precar şi mai şi mor dintre ei, trebuie săraspunzi penal
Cine va raspunde pentru tinerii trimisi la moarte ? Dumneata domnului ministru..
Aliatii nostrii îşi pregătesc foarte bine trupele pentru acţiuni în asemenea zone, asigurând protecţia fiecărui om de-al lor. Noi ne batem joc de el. Nu avem nici macar demnitatea de a pretinde acest lucru.
Soldatii romani au bocancii rupti….întrucât talpa nu rezista în zonele stâncoase din Afganistan.
Iata ce spune un document al armatei SUA:
” Protecţia individuală a militarilor se realizează cu veste antiglonţ grele de 15 kilograme….. Vestele antiglonţ româneşti au un viciu de proiectare şi nu permit luptătorului să fixeze patul armei în umăr pentru a ochi cu precizie. Cele mai multe incidente soldate cu morţi şi răniţi au fost produse de explozia unor mine artizanale, în faţa cărora maşinile blindate româneşti au fost extrem de vulnerabile…………………
GUVERNANTII ROMANI DAU DOVADA DE O NEGLIJENTA MAI MULT DECAT CONDAMNABILA …”
Folosescv si calitatea de cetatean american trimitand un memoriu de protest Presedintelui Obama. Sper prin eforturile mele …..tinerii romani nu vor fi trimisi la moarte datorita neglijentei politicienilor romani.
Trezestete domnule ministru…..sau trimite-ti fiul sa lupte in Afganistan!!!!
Robert Horvath Deva Presedinte Devartes Film International New York – Tokyo
CITITI SCRISOAREA ADRESATA PRESEDINTELUI SUA PE
ROBERT HORVATH DEVA BLOG
Cum ai ajuns bai spammer nesimtit si pe aici? Ai uitat cum ai inventat carti si asociatii/site-uri in timpul ultimelor alegeri prezidentiale incat si Sorin Rosca Stanescu a folosit gargara ta fantasmagorica ca „fapte concerete”? Piei de site-ul asta, poluatorule!
SCRISOARE CATRE PRESEDINTELE OBAMA : SOLDATII ROMANI IN AFGANISTAN NU SUNT UCISI DE INAMIC CI DIN CAUZA NEGLIJENTEI CRIMINALE A CLASEI POLITICE ! ACUZ PE PRESEDINTELE BASESCU DE CRIMA CU PREMEDITARE…URMEAZA PONTA ! DOTAREA ARMATEI …LA COTA ZERO !
Cititi in curand despre convorbirea mea telefonica cu ambasadorul SUA la Bucuresti.
Aia cu base acuzat de crima cu premeditare pt ca nu se dau bani pt dotarea armatei (desi i-as scoate ochiul cu care ne priveste ) eu as intreba oare cine-i in spatele acestei prabusiri a armatei romane autorul moral , nu cumva yankeii care se pricep la astfel de tertipuri avem un Hercules vechi de 50 de ani pai cine mama lu proces verbal ni l-a vandut ca si oferta generoasa pt F-16 , cat despre Tab-uri he,he 77 pe dracu alea sunt Btr-80 iar ungurii inca patruleaza cu astfel de masinarii numai ca noi probabil ar trebuie cumparam probabil Strykere si sa vezi ce buni suntem atunci .
Cat despre doterea pai cred ca a presimtit choru suprem ceva si ce o fi zis ba daca psd a cumparat fregatele tot ei sa le modernizeze, caci si cu victoras m-am lamurit de cand a zis ca-l sprijina pe actualul pres CJ de la mine care e un adevarat lup paznic la oi . Dar de fapt noi trebuie sa fim atenti la ce spune mormonu cu pantofi gauriti ca ala stie cum sa conduca aceasta tara bineinteles avand si el indicatii precise de mai sus.
Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Naţionale, a început să facă primele numiri în funcţii imediat după preluarea mandatului. După înlăturarea lui Viorel Oancea din funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare a Ministerului Apărării Naţionale şi numirea lui Sebastian Huluban pe acest post, Dobriţoiu a continuat seria schimbărilor
Foştii oameni de încredere ai lui Teodor Meleşcanu au fost cooptaţi în echipa actualului ministru al Apărării. Este vorba despre generalul (r.) Florea Posteucă şi Andreea Dumitru. Posteucă este noul consilier al lui Dobriţoiu iar Andreea Dumitru va coordona activitatea de relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale. Ea a fost purtătoarea de cuvânt al lui Meleşcanu în perioada cât acesta a condus MApN.
În următoarele zile urmează noi schimări în funcţii, atât la cabinetul ministrului apărării cât şi la nivelul de conducere ale unor direcţii centrale ale Ministerului Apărării Naţionale aflate în coordonarea ministrului, dar nu sunt excluse modificări radicale şi în câteva direcţii din Statul Major General.
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/miscari-de-trupe-%e2%80%93-oamenii-lui-melescanu-revin-in-ministerul-apararii-93166.html
S.O,S CONDUCEREA ARMATEI PRELUATA DE SERVIICIILE ROMANESTI ! DEMOCRATIA ROMANEASCA IN PERICOL ! INGRIJORAREA SERVICIILOR AMERICANE ! OFITERI ACOPERITI SIE PREIAU STATUL MAJOR !
WASHINGTON (AP) — The Pentagon is rebranding and reorganizing its clandestine spy shop, sending more of its case officers to work alongside CIA officers to gather intelligence in places like …….Romania after a decade of focusing intensely on war zones.
La cateva ore distanta dela anuntul de infintare a noii structuri informationale agentii americani se intalnesc cu SCMD si cu celula rebela din jurul ofiterului rebel Alexandru Gheorghe,
Comunicat oficial :
Joi, 11 aprilie a.c., un expert al Pentagonului in probleme romanesti a avut o discutie la sediul central cu reprezentantii Departamentului Relatii si conducerea SCMD.
O intalnire similara a avut loc cu grupul de ofiteri din jurul lui
Alexandru Gheorghe.
Cititi postarea anterioara
http://devanewyork.blogspot.com/2012/04/noul-servici-de-spionaj-al-armatei.html
Cum se pot explica aceste intalniri ce par a avea un caracter de urgenta ?
Americanii cunosc tensiunea din armata romana. Ei sunt informati ca armata sau cel putin o mare parte din ofiterii superiori sunt nemultumiti de preluarea puterii de catre serviciile secrete.
SERVICIUL CLANDESTIN AL ARMATEI SUA :
Oamenii serviciului extern SIE sunt pusi la conducerea armatei romane. Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Naţionale, a început să facă primele numiri în funcţii imediat după preluarea mandatului. Echipa lui Melescanu ( actualul director SIE ) preiau conducerea armatei
Este vorba despre generalul (r.) Florea Posteucă şi Andreea Dumitru. Posteucă este noul consilier al lui Dobriţoiu iar Andreea Dumitru va coordona activitatea de relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale. Ea a fost purtătoarea de cuvânt al lui Meleşcanu în perioada cât acesta a condus MApN.
OFITERI ACOPERITI SIE PREIAU Statul Major General.În următoarele zile urmează noi schimări în funcţii, atât la cabinetul ministrului apărării cât şi la nivelul de conducere ale unor direcţii centrale ale Ministerului Apărării Naţionale aflate în coordonarea ministrului, dar nu sunt excluse modificări radicale şi în câteva direcţii din Statul Major General. Toti ofiteri acoperiti ai serviciilor.
Si care este problema ta, daca ar fi asa.Daca ar fi vorba de ofiteri FSB, sau ai unui serviciu strain de informatii externe as intelege, insa fiind vorba cum spui tu, de ofiteri romani nu vad care ar fi problema.
Aia straini sunt la conducere.
Sunt sigur ca e si in mapn cel putin 1.