Europa redescoperă serviciul militar obligatoriu

 

 "Ziua Armatei României în şcoli" desfăşurat la Colegiul Naţional „Cantemir Vodă” din Bucureşti - foto: Nicuşor Comănescu

Ziua Armatei României în şcoli” desfăşurat la Colegiul Naţional „Cantemir Vodă” din Bucureşti.

Serviciul militar obligatoriu este suspendat, sub o formă sau alta, în peste 20 de state din Europa. (n.r. – azi se împlinesc 10 ani de când România a desființat serviciul militar obligatoriu la 23 octombrie 2006. Aceasta a luat naștere datorită unui amendament constituțional din 2003 care a permis Parlamentului să facă serviciul militar opțional. Parlamentul român a votat pentru eliminarea serviciului obligatoriu, în octombrie 2005.)

Aceste state ajunseseră la concluzia că nu mai au nevoie de armate de masă şi că apărarea pe scară largă nu mai este necesară. Acum însă, serviciul militar obligatoriu redevine o opţiune în Europa. În actualul context de securitate, Europa redescoperă apărarea teritorială. Totodată, problemele întâmpinate în recrutarea de personal pe bază de voluntariat determină şi alte state europene să cocheteze cu ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Un expert suedez explică faptul că tranziţia la o armată de profesionişti a fost una dificilă, având în vedere că meseria de soldat voluntar nu exista în cultura suedeză şi a fost în egală măsură dificil pentru armată să concureze pe piaţa muncii. Drept rezultat, armata întâmpină probleme în găsirea personalului necesar. Postura recentă agresivă a Rusiei a determinat autorităţile suedeze să numească un raportor special care a prezentat, în urma unui studiu, o recomandare pentru revenirea la serviciul militar obligatoriu. Conform ministrului suedez al apărării, Peter Hultqvist, începând cu anul 2018, serviciul militar va redeveni obligatoriu. Măsura îi afectează pe cei născuţi după 1999. Aproximativ 4.000 de recruţi de ambele sexe urmează a fi încorporaţi în fiecare an. Spre deosebire de vechiul sistem, noua legislaţie include şi femeile, lucru care aduce Suedia pe aceleaşi coordonate cu Norvegia, care şi-a extins serviciul militar obligatoriu şi la femei.

Ca reacţie la problema terorismului, în Franţa se dezbate în prezent un proiect de lege în acest sens, iar intenţia este de a introduce un serviciu militar obligatoriu de şase luni. În Germania, unii politicieni încep să propună revenirea la serviciul militar obligatoriu, deşi ministrul german al apărării opinează că o asemenea măsură nu va aduce nici un beneficiu. Ofiţerii germani au atras atenţia că măsura revenirii la serviciul militar obligatoriu nu va fi una uşor de implementat, având în vedere că armata nu mai are la dispoziţie un număr mare de instructori militari, ca odinioară.

Anul trecut, Lituania, care suspendase serviciul militar obligatoriu în 2008, a luat măsura revenirii la obligativitate pentru o perioadă de cinci ani. Motivaţia, conform şefului departamentului pentru politica de apărare din ministerul lituanian al apărării, a fost lipsa acută de personal, iar decizia înfiinţării unei a doua brigăzi a sporit şi mai mult această penurie. De altfel, lucrurile par să funcţioneze, având în vedere că 20% dintre recruţi au optat să îşi continue cariera în rândurile armatei.

„Jur credinţă patriei mele, România!
Jur să-mi apăr Ţara chiar cu preţul vieţii.
Jur să respect Constituţia, legile Ţării şi regulamentele militare.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“

Silviu Mircea – Observatorul Militar

139 de comentarii:

  1. Nu cred ca tinerii romani mai vor sa primeasca ordine, ei sunt spirite libere si nu vor sa fie inregimentati obligatoriu si obligati sa se trezeasca la 6 dimineata, sau sa faca planton in frig sau sa renunte la smartphone.

    • Poate dupa dupa stagiul militar devin si ei mai raspunzatori. Eu as opta pentru recrutare la sange (fizic-psihic/nu e musai sa intre toti) si o solda generoasa, sa vezi ca se gasesc doritori (nu vrei armata oricum platesti costurile si „bonus” nu votezi).

  2. abia astept sa ved niste tineri frumosi si liberi inarmati cu arme usoare facindu-si selfie pe culuarele Parlamentului.

  3. In Romania o sa fie foarte greu, deja s-a sters din mentalul colectiv obligativitatea stagiului militar, o sa se lase cu multe condamnari, in primul an or sa cam aiba de lucru instantele militare pana reusesc sa bage mintile in cap tineretului.

    • Sunt curios cati tineri se vor da bolnavi sau vor pleca din tara sau vor da spaga doar ca sa nu fie inregimentati.

      • Pai si scuza-ma a cui este vina?? Nu politicul prin media a indus ideea ca „tara de cacat, dar este liber sa plecati din tara, cauta-ti o viata mai buna afara”. Toata filomografia, propaganda postdecembrista a distrus ideea de natiune si de unitate nationala si acum se plang ca penalii ca nu isi apara nimeni tara!

      • Pai vezi ca daca astia refuza incorporarea, din varii motive, cu banii platiti Statului platesti soldele generoase la care nu gaseai buget si vezi si pe cine te bazezi in tara asta. In plus daca se restrange si numarul votantilor si politicienii devin mai atenti.

        • Mai intai sa vedem legile create si dezbatute in Parlament si trecute de Curtea Constitutionala. Mai este mult pana departe.

          • Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, afirma, intr-un interviu acordat News.ro, ca in Romania nu se pune, in opinia sa, in acest moment, problema reintroducerii stagiului militar obligatoriu, chiar daca „observam, inclusiv si in primul rand, in tari aliate o inclinatie inspre a lua in calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu”. Mihnea Motoc vorbeste insa despre „o asteptare inclusiv din partea societatii si, in orice caz, o necesitate din perspectiva institutiei militare de a pune ceva in loc dupa ce stagiul militar, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat”. Potrivit ministrului Apararii, armata Romaniei va avea, din 2017, o rezerva de voluntari de 2.700 de persoane.

            „Nu cred ca exista sustinere, la ora la care vorbim, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu ca atare. Trebuie sa reamintim ca, in Romania, stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit. Este adevarat ca observam, inclusiv si in primul rand, in tari aliate o inclinatie inspre a lua in calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu. Nu cred ca, la ora actuala, se pune aceasta problema in Romania. Ceea ce nu inseamna ca nu exista o asteptare inclusiv din partea societatii si, in orice caz, o necesitate din perspectiva institutiei militare de a pune ceva in loc dupa ce stagiul militar, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. A trecut ceva timp de atunci, aproape un deceniu, s-a creat un gol, trebuie sa ne gandim la intarirea rezervei pe care putem conta in caz de mobilizare, dar abordarea asupra careia am convenit si legiuitorul a aprobat-o este aceea a unui sistem de constituire voluntara a rezervei, in sensul ca, cine doreste, poate sa intre intr-o forma concentrata de pregatire, fie de reimprospatare a unor cunostinte militare pentru cei care au mai servit, pentru cei care au facut stagiul militar obligatoriu, fie pentru achizitionare de cunostinte si de formare militara pentru cei care nu au un asemenea background. Este vorba despre legea rezervistului voluntar, care intra in vigoare la 1 ianuarie”, afirma ministrul Apararii.

            Nu mai este mult pana atunci, suntem in faza finala a elaborarii normelor metodologice pentru ca legea sa poata fi aplicata din prima zi a intrarii sale in vigoare si avem in vedere, pentru 2017, prinderea in acest sistem de formare intensificata a unui numar, estimam noi, de 2.700 de oameni. Vom vedea in ce masura aceasta cota pe care o avem in vedere si pentru care avem si acoperire bugetara va fi suficienta pentru a raspunde interesului manifestat. Se poate ca interesul sa fie mai mare. Bineinteles, trebuie sa tinem cont si de nevoile precise pe care le avem noi identificate, anume de unde simtim nevoia, in caz de mobilizare, a diferitelor unitati cu rezervisti. In orice caz, feed-back-ul este pozitiv si atesta ca societatea intelege, in intelepciunea lor colectiva, ca este nevoie de a acoperi acest gol. Si mai este vorba si de o valenta sociala aici. Foarte multa lume considera ca din educatia si formarea actuala a tinerilor lipseste acest segment de pregatire mai riguroasa, de trecere printr-o disciplina care nu poate decat sa ajute, sa stimuleze valori importante pentru noi toti si sa-i echipeze pe tineri cu o serie de abilitati care nu pot fi decat necesare, indiferent ce cariera aleg dansii sa urmeze”, spune Mihnea Motoc.

  4. romania nu duce lipsa de militari .
    asta e o problema doar prin tarile din jurul marii baltice.
    ce se poate instaura la noi este introducerea in scoli a educatiei militare .

  5. Ce solde generoase frate, daca erau solde generoase nu era nevoie de armata obligatorie, ar fi fost cereri de incorporare de 5 pe un loc.

    Tocmai asta este ideea cu obligativitatea, sa incorporezi fortat tineri, material genetic de cea mai buna calitate fizica intelectuala, care altfel si-ar fi gasit locul pe piata muncii civila, fara sa platesti un leut de la buget.

    Odata incorporati sub amenintare, cat de motivati vor fi sa lupte ? aia e intrebarea.

    • Mai trebuie si mancare buna si locuri de cazare si paturi comode ca doar trebuie asigurat confortul pentru cei chemati la arme. Ca doar nu mai suntem in 1950 toamna.

  6. Trebuia pastrat un minim de 3 luni de militarie, cred ca se pute obtine o derogare de la UE/NATO.

  7. Ministrul Apărării: Pregătim achiziţia de corvete multirol
    România urmează să lanseze în perioada următoare procedurile de achiziționare a mai multor corvete multirol, a anunțat minisrul Apărării. Mihnea Motoc nu a dezvăluit însă câte astfel de nave ar urma să cumpere statul român.

    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministrul-apararii-pregatim-achizitia-de-corvete-multirol-594335

  8. Nici eu nu prea sunt de acord cu chestia asta. Sa obligi pe unu care are fobie de arme și de armată sa ia o arma în mina mi se pare foarte periculos. Mai bine sistemul ala: sa vina 2700 ( pentru început) de voluntari cu care sa faci stagiu de 6-8-12 luni , și dup-aia ești sigur ca nu se întâmplă nenorociri. Măcar ăștia de vin voluntari n-au o problemă de moralitate, de chef, de disponibilitate sau mai știu eu ce, ca sa tina o arma în mina. Ei știu la ce se bagă. Nu pot sa uit imaginea pe care am văzut-o la TVR1 acu vreo 20 de ani, când nu se blurau imaginile cu morții, cu un flăcău care primise o scrisoare de la gagica-sa care-l părăsea, și își trăsese un glonț sub bărbie. Avea capul despicat efectiv în doua….

    • Pe ala cu fobie fata de arma il duci la munca, la lopata si harlet sau intr-o fabrica sa munceasca pentru fortele armate.

      • S-au desfiintat CAP-urile, fabricile au ajuns la fier vechi, livezile sunt private, eventual pe cei de la diribau pot sa-i trimita la stransul gunoaielor lasate in urma de romani prin paduri.

    • Da draga jucatorii de Counter-Strike au toti oroare de arme
      Si nu ma ;ua cu ala care a primit scrisoare de la gacica. Se cheam selectie natirala ma „socilaistule” . Da nu asta este cel mai ansol ca laeatu in loc sa isi faca servicul se impusca ca i-a scris gacica ca nu poate sa mai stea c-o ma@@@Cenzurat!@@ .. nasulia este sa nu pl,ece din post la nunta cu gandu sa daruiasca masa cu 60 de cartuse (au fotys cazuri.. interceptati iniante sa ajunga …) sau sucariti ep vioata sa traga in aia de vo9n sa=l schimbe …(am auzit de un caz si unu rau de tot era [pus tiotin seama junie scirosari. Rau de tot – mitaliera, 2 benzi , batalionu revea de la fil .. ala ucis de soldatii din garda. Trpa de secruitate prin 1972-72 undeva prin Oltenia). Lsa ca si eu si alti 3 caporali am tinut un leat langa noi 3 zile! Ttrata cu amicitie. cu masusi.. acu sa fiu cinstit baiatu arata cam socat

      Si cum sa zic.. dupoa capul meu ceteanu este militar. Cel care trefuza serviociu m iliar ar trebui sa nu m ai iaba drepturi elctorale

      • Din curiozitate: l-ai citi pe Heinlein?

        • Checkmate

          inainte de a vedeas filmul ala pe care l-am vazut inainte de a citi cartea eu am aflat ca in Roma antica cives (cetateni) erau miles ori quirites (rezervisti). Ca de vreo 2 ori poporul inarmat a pruces la alegerea consulilor si imdeiat dupa alegere au plecat sa lupte! Asa cum si i Atena lui Pericle ceteanu wera soldat inaermat pe cheltuiala proprie si ca Socrate (prfesorul lui Platon ala cu grota) a atacat la Maraton si ca a dat dovada de eroism in lupta..

          Insa daca zici de Henlien .. se pare ca nu ai prea citit din Heinlein… Ca in Stea dublă nu avem societatea aia miliarizata din Infanteria Stelara ,, in Luna e o doamna cruda este descrisa o societate anarhist-libertariana,

        • Mobile Infantry 😀 . Vrei sa devii cetatean (aka drept de vot) ? Join the Federal service 😉 . E o idee interesanta dar sa nu uitam ca aceasta carte a fost „acuzata” de apologia militarismului ;).

  9. Stiu ca asta inseamna bani multi insa la noi in tara ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu pentru a asigura fortelor armate un numar suficient de militari sau de rezervisti.
    Eu as adopta modelul elvetian iar militarul in termen trebuie instruit in special pentru a fi capabil sa lupte in defensiva, la el acasa, intr-un razboi modern impotriva Rusiei.

  10. @musoiu, nu iti face griji pt arme , munitie etc. Problema trebuie pusa de altfel ! oare cati dintre recluti vor fi apti, ma refer intregi la minte sa le incredinteze o arma ?

    • Vom trai si vom vedea. Dar stai sa vedem ce fac politicienii cu legea voluntariatului. Ca una este armata obligatorie si alta este o armata formata cu rezervisti voluntari.

  11. Tare imi e ca vom afla daca avem cosciuge pe numarul militarilor nostri.

    Vor merge cu uniforma , bocanci, AK si 4 sectoare, impotriva armatei ruse.
    Socotiti si voi sansele.

    • Exista groapa comuna daca nu sunt suficiente sicrie. Oricum va trebui sa luptam, ca doar nu o sa facem ca in 1940 cand ne-au furat o parte din tara si armata nu a luptat.

      • „Oricum va trebui sa luptam, ca doar nu o sa facem ca in 1940 cand ne-au furat o parte din tara si armata nu a luptat.”

        Sa te auda toti sfintii !

        …desi eu cred ca va fi mai rau ca in ’40, acum politicienii sunt putin sub aia din ’40 iar populatia si mai ales tinerii per total sunt de o mie de ori mai lasi, nepasatori si delasatori decat bunicii lor. Plus de 10 ori mai inapti atat dpdv fizic cat si mintal (slabi de inger, auto-victimizanti, renunta usor, etc).

        PS: am zeci de colegi de 19 – 27 de ani, am vorbit cu toti anul asta despre Rusia, razboi, ocuparea Romaniei etc…

        • Si pentru ca lucrurile sa fie si mai grave, armamentul, logistica, mancarea si spitalele de campanie nu cred ca vor fi pregatite la timp si in cantitati suficiente pentru un razboi.

    • si la Marasesti s-a atacat la baioneta.
      o sa fie macel, dar vom da o lectie oricui ne va incaleca.

    • Andrei doar nu iti este teama sa mori! Alege unde vrei sa mori ,luptand sau vei ramane sclav la rusi si vei privi cum iti este familia violata in grup ,simt o oarecare „motârcă” din partea ta ,ar fi bine sa ma insel

  12. Imi place ca vreti sa faca tinerii….asa e la noi mereu sa faca altii

  13. ,,Robi
    23 octombrie 2016 at 22:05
    Imi place ca vreti sa faca tinerii….asa e la noi mereu sa faca altii”

    Bunicii in WWII, parintii la Revolutie, acum este randul vostru, al tinerilor.

  14. In momentul de fata singurele arme care avem garantia ca functioneaza sunt cateva sute de mii de AK47/74 ramase din anii 80 si 6 F-16. Restul armamentului e mai vechi decat operatorii si probabil partial functional din lipsa de bani pentru piese si reparatii capitale. Traim in secolul XXI. Indiferent ca trimitem 50.000 de soldati instruiti sau 100.000 de pifani inarmati cu puscoace impotriva unui inamic inarmat cu sute de avioane, tancuri etc., rezultatul va fi acelasi, macel. Razboaiele din ziua de azi se castiga cu arme inteligente. Pregatirea anuala a catorva zeci de mii de pifani sa traga cu AK si costurile cu cazarea lor e pierdere de fonduri. Preferabil sa investim banii in cateva zeci de avioane multirol, rachete AA moderne, artilerie cu raza lunga de actiune, rachete antinava. Bugetul MAI pe 2016 e mai mare decat bugetul MAPN, desi nu au programe de achizitii de arme sofisticate. Ofera-i unui militar care se tareste prin noroi sau isi risca viata in Afganistan acelasi salariu cu cel al politistului burtos care sta la panda cu radarul si vei avea invazie de canditati. Dar, daca te astepti sa atace tancurile rusesti inarmat cu cateva incarcatoare si o baioneta, inseamna ca iti bati joc de ei…

  15. ,,Hadrian
    23 octombrie 2016 at 23:17
    In momentul de fata singurele arme care avem garantia ca functioneaza sunt cateva sute de mii de AK47/74 ramase din anii 80 si 6 F-16. Restul armamentului e mai vechi decat operatorii si probabil partial functional din lipsa de bani pentru piese si reparatii capitale. Traim in secolul XXI. Indiferent ca trimitem 50.000 de soldati instruiti sau 100.000 de pifani inarmati cu puscoace impotriva unui inamic inarmat cu sute de avioane, tancuri etc., rezultatul va fi acelasi, macel.”

    Hai bre Hadriane ca nu e dracu atat de negru, uite legendarii talibani afghani inarmati exact cu armament din 70′-80′ ce omor au dat celor mai puternice armate din timpurile noastre, armata sovietica si mai recent armata americana, au vomitat sange si unii si altii, cu toata tehnologia lor.

    Cand nu ai nimic de pierdut nu prea au ce sa iti ia granzii militari, si noi cam ce am avea de pierdut ? saracia ?

    • Da dar aia sunt afgani nu europeni, plus ca acolo e razboi de cand lumea si pamantul, de nu stiu cate generatii.

      Apoi ar mai fi faptul ca copiii lor sunt invatati de mici cu greul, cu lipsuri, cu zgomot de razboi etc iar de pe la 10-12 ani se cam duceau (anii ’70-’80) dupa parintii lor sau dupa adultii din sat atunci cand aia mergeau sa apere satul de rusi, si chiar participau la torturarea si omorarea prizonierilor laolalta cu ei.

      In Pakistan de exemplu chiar si copiii de 5 ani dau cu pietre si lovesc victimele linsate de populatie sub diverse pretexte (adulter, furt, vrajitorie, etc).

      Ai nostri pe langa faptul ca sunt inapti dpdv fizic, obezi si obositi de la tone de fast food si coca-cola pe care le inghit de la varste fragede (du-te in mall, la kfc, la mcdonalds, la burger king etc si vezi „fauna” de acolo) mai sunt si fatalai la cap. VIn imbracati in shtrampi mulati, au picioare mai subtiri ca mana mea, freza cu gel, piele fina pe fata ca o fetita de 7 ani, voce si comportament de homosexual (gesturi cu mana, cu picioarele, stau cu picioarele lipite ca o fata etc) si sunt 300% flower-power. Zilnic aud discutii cu soldati = criminali, desfiintati armata samd.

      Afganii au facut ceea ce au facut, dar aia nu inseamna ca si tinerii romani ai anului 2016 se vor comporta la fel in caz de invazie, ba chiar din contra… as zice ca sunt doua extreme opuse ale aceluiasi ax… afganii extrema dura si fatalaii nostri de azi, extrema homo-pitzi-multiculti-flowerpower-noncombat.

  16. Nu este necesara armata obligatorie. Dimpotriva ar trebui desfiintata si armata care mai este si constituita Forta de Cooperare din FOS si aviatie. Recrutarea pt schimbul de generatii lasata in grija MAI care sa si ofere dupa un stagiu de 7-10 ani slujbe sau calificari cam cum face US Army. In Italia carabinierii sunt sub dubla comanda

  17. Romania nu duce lipsa de soldati , avem oameni pregatiti nu avem dotare corespunzatoare valori soldatului din Romania . Nu avem ofiteri si comandanti care sa poata face diferenta pe campul de lupta , maxim 10 procente din actuali ofiteri sunt pe merit avansati si platiti . Astea sunt cele 2 mari probleme dotarea armatei si incompetentii de la conducerea ei

    • Asa zic si eu in principiu, desi cam duce lipsa si de soldati, multe unitati sunt incadrate cu 50, 60 sau 70 la suta din necesar.

      Din cate am inteles ar fi nevoie de 8 000 de militari doar pentru a completa unitatile existente, ce sa mai vorbim de altele noi.

      Unde mai pui ca foarte multi dintre ei fac parte din unitati cu armament foarte vechi, deosebit de ineficient in ziua de azi dar mare consumator de resurse umane si logistice, a se vedea bateriile SA-2 si tunurile tractate anti-tanc, ca sa dau doar doua exemple.

      Insa cu adaugirile de mai sus, da… nu neaparat lipsa militatilor e problema noastra ci lipsa dotarii lor, plus procentul prea mare de comandanti de carton…

  18. Armata obligatorie nu mi se pare necesara deocamdata . Cred ca mai bine se pot dezvolta centre de pregatire pt. tineret
    Deocamdata tarile care doresc sa introduca stagiul militar obligatoriu …cam au si ceva technica cu care sa-si motiveze bibanii nu doar o gramada de tablagii urcati in grad pe la lins politicieni .

  19. Cred ca pana la reintroducerea serviciului obligatoriu, ar fi ok de introdus o pregatire paramilitara de genul fostei PTAP. Ar fi util din multe puncte de vedere, nu numai militar. De exemplu, pentru mobilizari locale in caz de calamitati, servicii voluntare de paza si ordine (a se vedea cazacii din Ucraina) etc.

  20. Ar fi bine ca cei care sustin stagiul militar obligatori sa ne impartaseasca din experienta lor din acea perioada, experienta care, presupun, a fost una utila.
    Am intelege mai bine acest demers. Ca unul care am facut stagiul militar 9+1 luni, nu vad, cel putin in acest moment, utilitatea reintroducerii lui.

    • S-au schimbat vremurile, poate ca armata nu mai este ca in 1950 toamna. Poate se va pune mai mult accentul pe o buna formare militara a recrutilor, in dauna altor prostii militaresti.

  21. Durata de la unu cu care de ibiceai ma contrez
    „Va inchipuiti o demonstratia ASTRA sau Junimea pentru unirea cu Ardealul batuta de politia romana in 1900 ? E ceea ce slugoii corectului politic si a directivelor de la Washington – Bruxelles , Ciolos – Iohannis , fac cu tinerii cerand unirea cu Basarabia „

    • Bucuria lui Igor Dodon, Voronin si a celorlalti mafioti moldoveni.

    • Ii apara Ghita (Sebastian) cu…baioneta!

      • Razvane

        1) in mod normal televiunile de stiri aco[pere orice eveninement. De ex au acoperity si dezartul de la Colectiov. In timp real.

        2) in mod nomral orice politician trage spuza pe turta sa … De exepmlu Iohhanis care s-a crezut despret cu „3 milioane de extremisto” ca apoo sa o lasa jos ca macane

        3) in mod normal orice birocrat da vina pe altii nu ep prostia sa. Ca tehnicratii nostri cam astea sunt :birocrati (care s-ua frecat convenatnilde cine trebe De un apr d;egzamplu Julien întâi pe postul de consilier al ministrului Decebal Traian Remeș, ca reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi ca subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007) pentru ca în final să ocupe funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 în guvernul Călin Popescu-Tăriceanu.) Cu mintea lor putina au comis o greseala .. si in lc sa arunce balastu in mdo politicanist )schombat sin istru de interene) ei zic ca una ca .. si acum ajung sa „deonstereze” ca miscarea unirnista din Basarabia este manipulare kgbista
        Da sa bezi cand o s aiasa cu urlete nu vre, sa facem armata .. nioneni nu va intreba „ba! ai aprobare de miting?!”

    • Nu e nevoie sa ne imaginam pentru ca s-a intamplat de multe ori ca politia sa blocheze in mod „energic” protestatari furiosi care doreau sa se indrepte spre legatia Austro-Ungariei din Bucuresti.

  22. In 1999, Nato a bombardat Serbia pentru a-i forta sa faca pace in Kosovo. Campania a durat 78 zile, folosind cateva sute de avioane si cateva zeci de rachete de croaziera. Nato a pierdut 2 piloti morti, 3 aparate, 21 UAV-uri. Sarbii aveau la moment o armata de 114.000 oameni, dublu de cat avem noi la moment, nu le-a folosit la nimic. Si daca aveau dublu, rezultatul era acelasi. In schimb, cateva zeci de lansatoare si cateva sute de rachete AA moderne ar fi creat suficiente pierderi incat sa opreasca campania. Daca calculezi costul echiparii la standarde Nato a cateva zeci de mi de soldati (17.500$ pentru un soldat american), rezulta ca mai ieftin iesi cu rachetele: http://media2.s-nbcnews.com/i/msnbc/Components/Art/WORLD_NEWS/071002/AP_ArmingForWar_245p.jpg. Nu mai introducem in calcule costurile cu salariile, cazarea hranirea pe mai multi ani…

    • Pai noua ne trebuie bani de ajutoare sociale nu de rachete de croaziera.

      • ajutoarele sociale sunt pt. puturosii si etnicii tinuti in saracie pt. ca sunt buni votanti. cat timp nu se va rezolva problema votului prin pomeni , cat timp nu se rezolva problema clasei politice impotente intelectual nu vom avea nicio armata eficienta. armata nu este o prioritate (cred in continuare ca trebuie desfiintata) dar educatia si economia da. educatia este prima linie de aparare a unei tari pt. ca se formeaza constiinte si progres. si ca sa inchei – rusii sunt destul de inteligenti sa nu se lege la cap cu ocuparea Rromaniei. la fel si ungurii, urla pe langa gardul de la bulivar cand trec iubitorii de animale cu vreo potaie in lesa.

        • Desfiintarea armatei nu este o solutie, deoarece pana la urma va trebui trecut Prutul, iar tancurile, avioanele si soldatii romani vor fi necesari impotriva celor care se vor opune cu arma in mana in Basarabia, fie ei rusi sau „patrioti” moldoveni.

        • @Gabi S: „rusii sunt destul de inteligenti sa nu se lege la cap cu ocuparea Rromaniei”

          Ce tara e aia – Rromania ?

          De Republica Tiganeasca cu caca-pitala la Buda am mai auzit, de pseudo tari gen Bosnia-Herzegovina, U-krajna (ad-literam „teritoriul de granita”) am auzit de asemenea, de popoare antice si vajnice gen kosovari sau elvetieni la fel… dar de Rromania niciodata.

          Poate ne explici ?

          • Explic eu: a fost o greseala, o scapare, o litera in plus adaugata din graba 🙂 Sa-l iertam, doar oameni suntem si oamenii mai fac greseli.

            • Atunci e ok… imi era sa nu fie cu intentie…

              • Din pacate e cam cu intentie. Traim in tara in care daca tiganul daca nu reuseste sa te bata, ca ai fost mai tare in brand, cheama politia si se da discriminat. Am patit-o io. vezi si cazul de la stiri din seara asta cu la care talhareste, bate si este lasat liber de jude.

                • Dar asta se intampla si in Europa de Vest. Ba chiar as zice ca acolo e mult mai rau decat in Romania in zilele astea… a se citi „anii astia”.

                  In momentul asta, decat sa traiesc in Germania, Franta, Belgia etc, chiar si Norvegia (Oslo…), parca tot mai bine in Romania cand vine vorba exclusiv de siguranta cetateanului.

                  Iar din pacate vina pentru toate abuzurile astea cu drepturile minoritatilor, discriminare pozitiva, politically correct, imigranti etc o poarta exclusiv vesticii, toate au fost invetate acolo si ne-au fost bagate pe gat cu forta. Din fericire pentru noi si le-au bagat pe gat si lor insisi, iar acum culeg roadele porcariilor facute in ultimii 20 de ani.

                  Eu unul sper sa le culeaga mult si bine, ba chiar sper sa fie si ultimul lucru pe care il mai fac in lumea asta 🙂

                    • Articolul e foarte lung si l-am citit pe sarite, explic mai jos de ce.

                      Nu vad ce legatura are articolul cu subiectele noastre la care ai dat reply, si anume siguranta cetateanului, care intr-adevar acum in octombrie 2016 e mult mai mare in Romania fata de tarile astea arogante din Vest si nici cu toata discutia despre politically correct, discriminare, abuzuri, sex unic samd.

                      Despre articol, nu l-am citit pe tot fiindca a inceput agresiv si cu dezinformari:

                      „În afară de faptul că, într-adevăr, sistemul ŞOCAT este în prezent introdus în toată tehnica militară aeropurtată românească ”

                      Saracul sistem SHOCAT, e doar pe elicoptere.

                      ” dacă vizităm situl de internet al Elbit Israel (www.elbit.com) vom observa că 80% din afacerile acestei firme au în obiectiv România”

                      Aia n-au mai vandut ceva semnificativ in Romania de cel putin 10 ani, in schimb au facut afaceri bunicele cu Georgia, Ucraina, Armenia, Croatia si mai nou tot felul de tari indepartate printre care Thailanda, Indonezia si altele. Cel mai mare contract al lor din ultimii cel putin 10 ani e cu Singapore…

                      „Pe plan intern, majoritatea acestor afaceri au avut caracter infracţional şi s-au lăsat chiar cu condamnări pentru unii responsabili români (afacerea PUMA/I.A.R. Ghimbav – elicoptere militare, afacerea AEROSTAR Bacău – avioane militare),dar ele nu au fost stopate, ci se desfăşoară şi în prezent în favoarea Israelului”

                      Apoi daca programele SOCAT sau ma rog, SHOCAT si LanceR sunt activitati infractionale ce sa zic… cat despre faptul ca continuia si in ziua de azi, daca articolul era scris in 2002 avea credibilitate 🙂

                      „Afacerea UZI: câteva mii de pistoale mitralieră importate din Israel pentru regimentul de gardă. Citat: ,Au fost nişte jucării haioase şi dătătoare de bărbăteşti simţăminte, dar asta până li s-a epuizat muniţia (nu ştim contra cui)”

                      Se mai numeste si „antrenament”, nu fiecare foc tras vreodata in istorie cu o arma a fost impotriva unui alt om.

                      „Afacerea LANCER: firma Elbit AEROSTAR ELBA ELECTRONICS s-a implicat să modernizeze aparatura de bord a “sănătoaselor noastre MIG-21. După negocierile din ‘91-’92… contractul a intrat în derulare, înviorat de cifra de 100 milioane de dolari”, plătiţi de români;-”

                      Chiar erau sanatoase pe vremea aia si relativ tinere, aveau doar 15-20 de ani.

                      A costat mai mult de 100 de milioane.

                      Ar fi fost si culmea sa fie platite de un alt stat, pentru a dota armata Romaniei.. ce prostie, cica „bani platiti de romani”. Uite, Romania a comandat recent 2 radare mobile din SUA… culmea, si alea platite tot de romani 🙂 🙂 🙂 🙂

                      Cand articolul continua cu acuze la adresa lui Cioflina, unul dintre putinii care chiar stia meserie de la conducerea armatei, care nu facuse armata in birou… m-am oprit cu cititul 🙂

                    • Lipsa de informatii suplimentare m-a dus spre el. Un articol partinitor prin ton aduce insa in discutie informatii despre o anumita directie a contractelor militare in Ro de la acea vreme. .

  23. Ca sa fim o națiune puternica din punct de vedere militar cred ca ar fi util sa urmam exemplul Israelului . 2 ani armata obligatorie pentru toți băieții iar fetele 6 luni – 1 an . Nu e suficient doar stagiul militar obligatoriu , mai e nevoie de tehnica de lupta modernă , etc, etc. Dar ar fi primul pas obligatoriu . Era sa uit, in perioada stagiului militar tinerii primesc 1500 USD / luna . Salariul unui militar angajat merge pe la 3000 USD .

  24. Ar fi tare sa se prezinte maxim 100 de tineri la pregatiri ….

  25. Din pacate, Romania, actualmente nu mai este capabila dpdv tehnic sa reintroduca serviciul militar obligatoriu. Nici macar nu mai poate organiza o Garda nationala sau de voluntari pe scara medie, de circa 100.000 de oameni.

    Au inchis multe unitati, dandu-le prin transfer sau donatie catre alte institutii centrale sau locale ale statului roman. Ar trebui sute si sute de milioane de euro pentru cazarmi, echipamente individuale de baza, popote, autocare si tot ce mai e nevoie sa deserveasca o baza militara clasica.

    Deci, daca nu vine razboiul peste noi(Doamne fereste si pazeste), este cat se poate de exclus acest aspect. De banii astia mai bine se ‘fura omenest de catre clasa conducatoare, nu se investeste in armata. La dracu, nu au investit ei in scoli si spitale, in infrastructura si multe altele necesare civiliei si vietii romanilor de zi de zi, cu siguranta no o vor face pentru armata si securitatea tarii.

  26. Sistemul de Garda Nationala e interesant pentru cei dornici de militarie fara sa faca neaparat cariera din asta. Armata obligatorie e o prostie in ziua de azi. As prefera sa fac puscarie decat sa merg pe front pentru nush ce resurse sau incompetenta diplomatica.

    • La cati bani ar trebui sa pui pe picioare armata, mai usor organizezi un fond de mituit politicienii din stanga Prutului si de peste Nistru pt. a vota apropierea de Rromania. 🙂
      Mult mai eficient este sa investi incredere in maldavani prin scoli, drumuri, alocarea pensiilor pt. veteranii si urmasii armatei regale, burse multe si complete pt. cei care vor sa invete in dreapta Prut, cetatenie neconditionata ( cat timp se vor mai fce astia ca nu stiu ce spagi se dau la consulatele din RM) Pana la armata sunt cateva solutii care pot aduce plusvaloare in RM. nu cred ca trebuie sa murim aiurea pt. imbecili care n-au stiut sa gestioneze o situatie. 26 de ani, ce dreaq au facut? acum se umfla orezul in ei. De armata obligatorie nu mai vreau sa aud. Si noi si rusii suntem destul de putini si ne imputinam pe zi ce trece, dar creste numarul celorlalti de pe aici.

      • Pai atunci sa nu ne mai ameninte rusii, sa se retraga din Transnistria, sa ne dea Tezaurul inapoi, sa recunoasca public genocidul impotriva poporului roman, sa isi ceara scuze pentru toate evenimentele din ultimele 3 secole cu care ne-au pricopsit, si putem fi buni vecini.

        Ucraina este un pseudo-stat (nu ca ceilalti vecini ai Romaniei n-ar fi…) si trebuie desfiintat, sau eventual redus la teritoriul sau de pe la 1600, iar asta doar Rusia o poate face.

        Despagubiri nu cerem acum pentru ca viata la ei se apropie cu pasi vertiginosi de realitatile din Coreea de Nord, altfel as fi cerut si 300 miliarde despagubiri, nici nu mai conteaza daca euro sau dolari si daca platiti odata sau in transe egale pe 10 ani.

        Atunci cand granita de est a Romaniei va fi pe Bug, Tezaurul va fi expus in muzeu la Bucuresti, presedintele Rusiei va condamna oficial comunismul si isi va cere scuze Romaniei pentru genocidul si furturile comise de ei (aceste scuze fiind validate de Duma de Stat prin documente publice, votate, semnate si parafate), atunci cand Rusia nu va mai sustine terorismul unguresc… ei bine, atunci putem fi buni prieteni. Putem in sfarsit exporta in prostie catre piata de 140 de milioane de locuitori ai Rusiei, putem forma o alianta a oamenilor albi impotriva invaziei „refugiatilor”, putem forma un nucleu de state care sa voteze la ONU impotriva asa-zisului „progresism” si ale lui tampenii gen feminism, casatorii gay, „neutral gender” (http://www.telegraph.co.uk/news/9028479/Couple-raise-child-as-gender-neutral-to-avoid-stereotyping.html) si alte cretinatati marca secolul 21.

        Si tot atunci, atat noi cat si ei putem taia drastic din bugetele pentru aparare si din dimensiunea fortelor armate si aloca fondurile respective catre educatie, sanatate, infrastructura si cercetare… ca orice societate care se pretinde avansata.

        Desigur, pentru a ne asigura de bunele lor intentii, putem totusi primii pe post de despagubire niste licente gratuite, am putea incepe cu S-400 si Pantsar SM si apoi continua cu dispozitive de bruiaj, radare si submarine clasa 636.3

        Dar pana atunci… Rusia reprezinta pentru noi autorii unui genocid asupra poporului roman, poate chiar unul fara precedent in istorie, o tara care sustine atat deschis cat si in mod acoperit terorismul – inclusiv pe teritoriul Romaniei, o tara care ne-a jefuit de buni echivalent zeci de miliarde in ziua de azi, o tara care ne-a omorat intelectualii, ne-a rescris istoria, ne-a asociat cu tiganii (ca Ungaria singura n-avea puterea asta… veci !), ne-a furat zeci de mii de km patrati de teritoriu si in mod simbolic de mai tine si Tezaurul, pe care pretinde ca l-a pierdut.

        Adica intr-un cuvant – inamicul.

        • Nu sunt multi cei care iubesc rusia pe la noi, poate doar postacii si cei hardcore anti SUA, dar aici nu vorbim doar de probleme istorice ci de a trimite populatia pe front, in caz de.

          Si civilul rus si cel american si cel roman vor cam acelasi lucru: sa faca un ban, sa iubeasca femei, sa calatoreasca, sa creasca un copil, etc. Nu mai vorbim de razboaie de exterminare ca in ww2.

          Mai aruncam cu o piatra peste gard, mai arunca si ei, mai cumparam un avion si mai facem tatonari, dar de aici la ce vad ca scriu unii ma ingrozesc. Doar in Africa si pe la arabi mai vezi mentalitati deastea de totul sau nimic.

        • ce pana mea e „neutral gender” ca nu am mai auzit pana astazi? un fel de hermafroditi?

          • E o inventie adusa la rang de rege in Suedia de unde din pacate va fi exportata catre restul Europei, bagata pe gat cu forta.

            Inventia asta spune ca e o discriminare sa le spui la fetite „fete” si la baietei „baieti” fiindca ii influentezi, de asemenea e discriminare sa dai masinute la baieti si papusi la fete fiindca ii influentezi si le trasezi asa-numitul „gender awareness” adica le spui cum sa se simta – baieti si fete. Ei zic ca copiii ar trebui lasati singuri sa-si aleaga „sexul” dupa cum se simt, iar daca tu incerci sa il influentezi (cumparand de ex. o basculanta de jucarie la baiat si o papusa Barbie la fata) atunci iti ia statu’ copiii fiindca ii discriminezi si nu ii lasi sa-si aleaga singuri sexul, deci e un abuz parental.

            Pentru asta, pentru a nu face nici o diferenta intre ei si pentru a, ehem, „nu discrimina”, s-a inventat asa-numitul „neutral gender” adica un sex care nu e nici masculin, nici neutru. Ajuta foarte mult si faptul ca limba suedeza are un gen neutru pentru orice, la noi la limbile latine e mai greu fiindca de exemplu „masa” e feminin si „scaun” e masculin. La noi toate sunt ori, ori.

            Da, stiu, avem si noi pe hartie genul neutru (http://gramaticalimbiiromane.ro/morfologia/parti-vorbire-flexibile/substantivul/substantive-genul-neutru/) dar nu e totuna. In limba engleza ar fi „he”, „she” si „it” unde un calculator sau un telefon de exemplu e „it”, nu e nici he, nici she.

            Asa ca nu ai voie sa le dai nume feminine „Maria” sau masculine „Viorel” pentru ca le trasezi calea in viata, lu’ Maria ii spui ca e fata si lu’ Viorel ii spui ca e baiat, deci i-ai influentat, deci le-ai incalcat drepturile, i-ai discriminat si i-ai abuzat. Trebuie sa dai la copii nume neutre (acum se inventeaza), sa le cumperi jucarii neutre, sa foloseasca aceeasi toaleta si asa mai departe… iar apoi vor decide ei ce sunt, femei, barbati, neutri, asexuati si asa mai departe, indiferent de organele „din dotare”.

            http://www.babynames4me.com/unisex-names/sweden/

            http://www.babynames1000.com/gender-neutral/

            Asta e vechi, s-au schimbat multe de atunci (in rau):
            http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2012/04/hen_sweden_s_new_gender_neutral_pronoun_causes_controversy_.html

            Asta e de acum 3 zile, observati legarea de „drepturile omului”, acelasi lucru pe care il fac ungurii la noi cand cer tot felul de bazaconii si spun in engleza ca le sunt afectate „the most basic of human rights”, am incheiat citatul:
            http://www.mississauga.com/news-story/6925200-u-of-t-professor-says-he-won-t-use-gender-neutral-pronouns-even-under-threat-of-a-human-rights-comp/

            La noi in Romania INCA, si subliniez inca, nu e mare pacoste cu asta dar va veni, la fel cum au venit toate prostiile astea, fortate de catre UE cat de curand.

            Deocamdata cei mai mari raspandaci de magarii de genul asta sunt ungurii cu ale lor „drepturi ale omului” si „multiculturalism” si ONG-istii sponsorizati dracu’ stie cine (vezi Remus Cernea, eternul protestatar impotriva a orice, cat timp jignesti romanii: http://www.romaniatv.net/protest-impotriva-sacrificarii-mieilor–iubita-lui-remus-cernea–intr-o-ipostaza-macabra_288792.html). Vor fi urmati in curand de catre autoritatile statului care vor implementa cerintele venite de la Bruxelles.

            Deja in cateva gradinite private pe bani multi incep sa se implementeze prostiile astea, incurajand copiii sa se imbrace cu orice fel de haine (de ex. baietii cu fuste si tank-top) etc.

            De asta ziceam acum cateva zile ca daca/dupa ce terminam cu Rusia, vor avea un razboi mult mai mare de purtat, si anume cu mizeria secolului 21 care vine sub diferite denumiri gen „marxism cultural”, „neoliberalism” sau „progresism” si care ne aduce toate mizeriile de mai sus plus multe altele.

            • Nici nu ma mir ca a intrat in moderare, e lung si cu linkuri 🙂

              Dar eu zic ca merita citit ca sa vedem ce ne asteapta dupa colt…

            • pai stai linistit , @sorin2, el prezidente tocmai ce spuse ca familia nu e numai aia cu care suntem noi obisnuiti, adica mama, tata, copil *copii.

              e o avalansa pe capul nostru. o hidra cu multe capete…

              • Exact, si cine zice ca o familie e formata din mama, tata si copii e un fanatic religios, o relicva primitiva si inapoiata cu mentalitate de secol 14.

                Am pe cineva pe Facebook care a scris in engleza ca va sterge din lista de prieteni si va bloca pe oricine, inclusiv membrii ai familiei, care posteaza ceva sau chiar dau like-uri la orice fel de imagine, comentariu sau articol care insinueaza ca homosexualii nu ar trebui sa se casatoreasca si sa adopte copii.

                Respectivul e un imigrant in Canada si provine dintr-o familie cu 4 clase de la coada vacii din Romania… da’ acum e mare canadian si stie el mai bine.

                PS: si la comentarii la el toti prietenii lui, inclusiv el, spun ca romanii sunt un popor murdar, nespalat, incult, intolerant, blocat in secolul 14 si asa mai departe.

            • @sorin2
              Tara in care casatoriile gay sunt recunoscute / % femei in parlamentul national

              Suedia – 44%
              Finlanda – 42%
              Islanda – 41%
              Norvegia – 40%
              Spania – 40%

              Tara in care casatoriile gay NU sunt recunoscute / % femei in parlamentul national

              Ucraina – 12%
              Romania – 14%
              Slovacia – 19%
              Bulgaria – 20%
              Polonia – 27%

              • Foarte interesant, nu stiam !

                Dar parerea ta care e, e un lucru bun sau rau, si mai ales de ce ?

                • @sorin2
                  Pe scurt, femeile cu educatie superioara sunt mult mai deschise spre „progresism”. Daca au contact cu „progresismul” inca de pe bancile facultatilor (unde multe din ele sunt atrase de gender studies, feminism, iar cele mai ‘veroase’ tind sa se faca la randul lor profesoare) ele devin un puternic motor al schimbarii. Apare apoi ideea ca trebuie sa fie reprezentate in parlament cat mai proportional si voila. In societatile nordice bogate, urbanizate, educate, cam asta e mecanismul. In est nu numai ca femeile sunt reprezentate in numar mai mic in parlament dar si societatile sunt mai sarace, inca in mare parte rurale (traditionale), deci exista un electorat conservator de care putinele femei din politica trebuie sa tina cont ca le place sau nu, si nu isi pot da frau liber prea pe fata reformismului social. Dar o vor face si ele.

                  • I-auzi, bre. Si eu, care eram convins ca e doar publicitate repetata, sustinuta prin legi d-alea din Ferma animalelor, gen „unii e mai egali ca altii”, fortand majoritatea sa accepte cestii care nu sunt treaba lor. Lasand la o parte teoria de manual pe care o expui, iti atrag atentia ca ai uitat sa ii raspunzi omului ce te-a intrebat – adica te-ai invartit in jurul cozii.

                    • @Sergiu
                      „Si eu, care eram convins ca e doar publicitate repetata, sustinuta prin legi d-alea…”

                      Legile fiind adoptate de… parlamente, nu?
                      Uita-te si la lista europarlamentarilor romani care au votat raportul Panzeri anul trecut. Toate doamnele europarlamentar din Romania au votat in favoarea casatoriilor gay.

                    • Analistul: „Toate doamnele europarlamentar din Romania au votat in favoarea casatoriilor gay.”
                      Asta in conditiile in care, in mod firesc, femeia este baza familiei…
                      In ceea ce priveste votul de care vorbiti…interesul de moment sau pe termen lung…poarta fesul.

                    • @Anal istul(scuze, asta e) „Toate doamnele europarlamentar din Romania au votat in favoarea casatoriilor gay.” – fireste: orice europarlamentar tine la cariera sa. Las la o parte problema ca te intreaba Sorin2 ceva la obiect iar tu uiti convenabil intrebarea – din nou. Problema casatoriilor gay e fortata. Pentru ca asta forteaza limitele tolerantei. Ca sa intelegi ce vreau sa spun, raspunde-mi si mie: care e pozitia ta favorita sexuala in pat? Analizeaza ce simti cand citesti intrebarea. Si atunci prinzi limitele tolerantei si ale deschiderii.

                    • @Sergiu
                      Au fost si europarlamentari care au votat impotriva.

                      Daca citesti „analist” si gandul iti fuge la chestii „anale” esti cam gay baiatule.

                    • Asa-s eu, mai al dracu. Tot n-ai raspuns la intrebarea lui Sorin, zi ca n-ai raspuns si gata. Motivul pentru care ti-am pus intrebarea (nepotrivita) avea dublu scop (tu l-ai deflectat pe cel declarat cu sarcasm mai mult sau mai putin de doi bani): unul ca sa vezi la tine cum e cu toleranta (dupa raspunsul dat, m-am lamurit), celalalalt pentru ca NU e treaba mea ce pozitii adopti tu in pat. Prin extensie, asta se face si cu drepturile minoritatilor sexuale: sunt „scoase” in fata si ni se freaca mutra in ele. Asta si presupune intimitatea: e treaba personala a oricarui om. Atat timp cat e consensual, nu intereseaza pe nimeni ce face omul acasa la el. Si faptul ca chestiile astea se petrec in confortul casei nu inseamna ascundere, ci bun-simt: nu iti fluturi orientarea, ca ajungem iar la ce pozitie preferi. Asa ca las-o cu deschiderea si toleranta, slozincile sunt bune in doze potrivite si mai ales urmate faptic, nu fluturarea presupuselor inechitati ca pe stindarde si in rest duca-se.

                  • @Sergiu
                    Nu i-am raspuns la prima parte a intrebarii pentru ca nu sunt eu in masura sa spun daca e bine sau rau. Pentru ca imi e indiferent. Si nu sunt implicat profund (lol) in subiect. Practic nu ma intereseaza daca gayii si lesbienele se casatoresc sau nu. E treaba lor si a statului (juristilor). Ma intereseaza doar cum e adoptata aceasta decizie. Democratic sau nu. Daca parlamentul adopta casatoriile gay si electoratul n-are nici o problema, perfect. Asta e. Parlamentul deocamdata a adoptat o decizie contrara. Pentru ca electoratul roman e inca conservator. Si nu ma vezi isterizandu-ma ca a facut-o. Consider ca e o decizie democratica.

    • @Alex-G
      „As prefera sa fac puscarie decat sa merg pe front”

      -Poate pentru ca nu realizezi ca vei fi facut „fetita” rapid cand se va afla de ce esti acolo. 🙂

      • haha Bine mai barbate.

        • Alex G

          ca de obicei Analistul greseste din lipsa de analiza…
          La o adica ai intra intr-o puscarie militara. In gnl puscariile militare sunt banuite ca ptr gardieni recruteaza sadici . In caz de razboi … iti cam dai seama ca excesele sadice din puscarile militaresunt absolut normale. Asta fiindca in puscriile militare „clientu” trebuie sa invete „valorile corecte” si deci puscaria miliatra trebuie sa fie ceva mai nasolaa decat un camp de lupta „mediu”. Asa ca in gnl cam nimeni nu mai are „elanul” necear sa isi violeze colegii..
          Insa daca este necesar …. se poa aranja uin regim atat de dur incat sa dopresti sa fii pe front. Si nu imi zi de supravieturie – ca eregimu poate fi atat de dur incat sa fie unu de exterminare

          • O tara care ar lucra dupa modelul URSS de pe vremea lui Stalin, cum descri tu acolo, nu merita sa lupti pentru, dpmdv. Ceea ce vb tu acolo seamana a WW2 nazism vs sovietici, sau triburi africane sau fanatici religiosi in evul mediu Europa si prezent la arabi.

            Acum nu-mi dau seama daca faci doar un caz ipotetic, daca e warmongering, sau o detasare totala de la realitatea 2016 si o fixatie pentru trecutul murdar ww1,ww2 (pe care unii il vad glorios).

            • bauete cand e pa nasoale trecutu murder revine cu m,are iuteala.
              Ubnsa daca umi gabaresti de secilul XXI ce zici de razboaie religioase? Tare modern!

    • Cred ca daca ar executa toti burtosii inutili din armata si majoritatea politicienilor atunci ar mai misca ceva generatia putzelor de azi.

  27. Tradatorii de tara or desfiintat serviciul militar obligatoriu… iar armata, economia, patriotismul, oamenii s/or cam dus rau la vale… conform planului urmarit:(
    Cu siguranta s/ar fi putut realiza un sistem, macar de minima pregatire militara.
    Vai si amar de tarisoara noasta.
    🙁

    • @Dardaniones
      Romanii l-au desfiintat, cu stampila lor de vot.
      Stagiul militar obligatoriu a fost eliminat in urma modificarilor introduse prin referendumul din 2003.
      Au votat: 9.938.441 (55,7%)
      DA: 8.915.022 (89,70%)
      NU: 875.172 (8,81%)

      • Si cu ce l/ai inlocuit?
        Cine o bagat la inaintare aceasta desfiintare?
        Cine nu ne reprezinta?
        Cine numara voturile?
        Cine stie ce ii aia dezbatere, informare, cultura politica?

  28. Ce armata se facea inainte de 2007 domle? Era armata numai cu numele unde gradatii se credeau mari smecheri si isi bateau joc de soldati. Nu mai vorbiti aiurea si nu mai regretati ca s,a desfiintat stagiul obligatoriu. Sa-mi spuna si mie careva la ce i-a folosit ca a fost in armata 1 an de zile si a stat mai mult la curatit barabule decat la instructie.

    • Eu pot fi martor ca se facea armata inainte de 2007 , unde am mers eu si in ce unitati am fost eu se facea cu adevarat armata . Si-n armata erau triati unii la diribau , cresteau porci , alti faceau trageri de noapte , minari , marsuri de noapte etc . Deci iti pot spune ca se facea armata cu cine avea inclinatie restul la diribau

      • La diribau intrau in gnl cei „nesiguri”. Majoritarniste derbedei pe care nu ii doreai inamrati sau cu arme mai bune (din cate stiu si in anii 90 la dirbau se pastrasera „tzapinile” adica pustile stil WW1)
        pprcati erau al;esi dintre aia mai tampiti.. un doar zile cu centura ii invataio care este dreapta si care stanga (stiu! este urat! f urat! fascits chiar!! Da daca ala nu este in stare s apriceapa care este drepat si care stanga ..nu poa tine minte .. ? SI nu, nu era redus mintal din ala cu bale la gira .. Uf ! Atunci aplici nmetode meneiotehnice berificate in milenii. Si la un nivel sa priceapa si boul de tractiune! ) insa .. era cam periculos sa il tii „in linie”. A n u sariti in sus .. astoa erau rari…

    • Eu am facut armata si am pierdut aproape 20 kg in 6 luni cu un meniu de 5000 de calorii!
      Am tras 1500 de proiectile de tun si obuzier si odata la 2 zile faceam trageri cu armamentul de infanterie.
      Departe de a fi armata perfecta dar nu pot spune ca am invatat sa curat cartofi.

    • Eu facui armata 6 luni, am tras cu arma de vreo 9 ori (doua ori noaptea), am invatat sa iau linia de ochire, sa astept o eventuala explozie intarziata (cu urlete, da’ mi-a prins bine) si sa desfac si sa fac AKM-ul repejor. Da’ n-am prins sedintele de cartofi.

  29. Nu este nevoie de serviciu militar obligatoriu decat in tarile ffff mici,ce sa facem cu 250000 de recruti?nici in Europa nu se va face asa ceva!

    • Romania nu este in stare sa instruiasca si sa echipeze militarii pe care ii are acum, daramite inca 100.000! Iar ce armata se facea…. hai sa fim seriosi! De umflat buzunarele si burtile apevistilor din ratia noastra, da muncit moca la camp si pe la casele ofiterimii! Cu 5 gloante in incarcator in garda, ca-l apucase economia pe preaiubitul conducator (vezi reducerea unilaterla cu 5% a cheltuielilor militare!) cand ne-u lasat fara crema de bocanci, pasta de ras si lame de ras! Orice, numai armata nu se facea!

  30. Nimeni nu a explicat, prin prisma experientei proprii, de ce vrea serviciu militar obligatoriu.
    Postari, postari … sa ne aflam in treaba.

  31. No „Capsuna, hai ca nu-i a buna” … cum spunea un regretat actor roman…
    Am si eu o intrebare atat pentru publicul cititor cat si pentru administratorii site-ului:
    Cum se formeaza armata Romaniei pentru a face fata unui razboi?
    1. Cu arcanul ca pe vremea otomanilor?
    2. Dupa modelul sovietic, ca dracu a vazut generali noi scoliti dupa model american (gen Westpoint sau similar)?
    3. Le promitem rauri de lapte si miere si 500 de fecioare ca sa-i numim mujahedinii carpatini?

    Pai 1… armata nu-i pentru oricine. Noi cica aveam ofiteri si maistri militari care sa formeze recrutii, dar cati din maistrii aia au vazut cu adevarat ce presupune tactica si instructia de razboi (adica lupte grele gen Irak, Coreea, ‘Nam). Nu pui un copil cu rezistenta psihica de femeie si iubitor de animale sa fie luptator tactic pe campul de lupta ca altfel ai „No Man’s Land”.
    Asa, 2… noi iesim cu kalashu’ sa ne batem cu unii care au arme precise? Cati vanatori de munte au Bravo-51 la noi? Majoritatea au PLS-uri si poate recent (3-5 ani) sa aiba alea 3 snipere de pe wiki.
    Si dece nu, 3… cine mama pietrisului ii apara? Aviatie kanci, IFV-uri \ tancuri\artilerie autopropulsata \ rachete ghidate nema\ciuca, protectie mine sau RPG-uri nici nu vreau sa ma gandesc.
    4… cat am stat noi pe langa amerloci si eventual evrei ca sa deprindem si noi o tactica mai flexibila? sau poate ne imaginam ca suntem la Waterloo si iesim cu AK-ul cu baioneta in buza, sa incasam barbateste gloante in piept fara sa rupem randurile.

    Avem armata cum este jandarmeria care urla ca apucatii cand caftesc protestatari si isi imagineaza ca ataca sa baioneta inamicii in fuga.
    Ce mai conteaza ca exista arme miniarutizate de dimensiunea unui soricel care iti arunca in aer un buncar sau ca exista pusti care trag dupa colt… baga armata fratzica sa ii disciplinam pe counteristi (referinta CounterStrike).

    Pana nu dam cismarii la o parte si facem ofiteri si soldati dupa modelul USMC, sa lasam armata deoparte doar pt defilari la parade. Eu unul nu vreau sa vad oameni morti sau schingiuiti doar pentru ca avem orgoliul unei organizari militare sovietice, de volum, fara echipare si fara structura solida de conducere.

    Apropos, jandarmii aia din trupele KFOR sau ce o mai fi prin Balcani fugeau cu fustitele in cap si cu indispensabilii la vedere cand erau luati la ochi de vreun mafiot mai organizat si cu ceva arme…

    Vrem sa ne batem cu rusii, nu mergem ca bovinele in ceata sa ne luam coarne in coarne ci punem mana pe tactita, instructie si pregatire fizica si arme de generatie noua ca un soldat roman sa poata provoca pierderi inamice de 10… nu sa facem apel la tocatorul de carne doar pt ca avem volum suficient de recruti.

    Inca un lucru din categoria fapte diverse: dica acum vreo 5-10 ani amerlocii voiau sa mai imbunatateasca pe la tactici si s-ar fi inspirat din jocuri strategice gen Call of Duty, Medal of Honor sau altele similare. Si-au facut si niste simulatoare frumoase pentru tactica, reflexe si anduranta in conditii de lupta terestra….
    Ce conteaza ca au drone de lupta controlate de pe un calculator, iar la noi militarii de abia stiu sa caute filme & FB dar cu subtitrare (pana si pilotii aia de F-16 ar fi facut niste cursuri de engleza inainte).

    • hm .. io sunt bun de casat. aduca stent si alte necazuri plus 64 anu.
      Pl;us aveam si l;iopsuri la pregatirea meletara.
      Insa chiar si asa te asuguir ca daca este cazul as putea „ajuta” niste „copil cu rezistenta psihica de femeie si iubitor de animale „. Ti-l fac eu sa isi atie dragalsul de pircelus cu m,anista lui proprie si personala / Echiar usor. totu este sa nu te apuce batzu cand tai gaina.

      Cu armanentu ai drepate.Da nu cu armata nu este ptr oricine.

  32. Deci ne pregătim de al 3 le-a război mondial!

  33. Tudor Chirila ce parere are despre serviciul militar obligatoriu?

  34. nu este bun stagiul militar
    sa se faca ca in occident -cei iesiti la pensie cu experienta si cu varste intre 45-55 sa faca obligatoriu la alegere trei luni armata pe an fiind f eficienti si f profesionisti cu costuri minime. se bat cu caramida-n piept ca apara tara dar vor tilicari noi cu costuri enorme si fara experienta.
    gadea,morsa competenta chiriac,valcu ,buble trimisi in prima linie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *