Europenii

Germania comanda rachete de croaziera Taurus Neo

Ministrul apararii german a anuntat ca in curand va fi plasata o comanda pentru 600 de rachete de croaziera aer-sol Taurus Neo, in valoare totala de 2,1 miliarde de euro. Primele rachete urmeaza sa fie livrate incepand cu 2029.

In acest moment Germania este in curs de modernizare/prelungirea resursei pentru cele 600 de KPD-350 Taurus aflate deja pe stoc. Stim deja ca desi Ucraina ca si Marea Britanie sau Franta au solicitat Berlinului sa livreze rachete Taurus catre Kiev, cancelarul german a refuzat acest lucru.

Taurus pe Eurofighter

Din punctul de vedere al MBDA Germania, firma producatore, aceasta risca sa-si inchida definitiv linia de fabricatie pentru rachetele Taurus din lipsa de comenzi, ultima racheta fiind livrata Coreei de Sud in 2020 si de atunci alte comenzi nu s-au aratat la orizont, in timp ce companiile americane nu fac fata comenziilor.

KPD Taurus este o racheta de croaziera cu o raza de aproximativ 500km, unele surse sustin ca depaseste 500km, dezvoltata de Germania si Suedia, dar tara scandinava nu o are in dotare. In acest moment, Berlinul detine 600 de bucati, Coreea de Sud 177 de unitati si Spania 43.

In privinta Taurus Neo, se au in vedere cresterea razei de actiune, o precizie mai buna si o incarcatura de lupta mai puternica. Sistemul de ghidare va fi modernizat, un nou sistem inertial de navigatie va fi montat la bordul rachetei iar incarcatura de lupta va fi special proiectata pentru distrugerea buncarelor.

O racheta KPD 350 clasica are un sistem de navigatie format din trei componente: inertial, GPS si recunoasterea terenului si a tintei in IIR.

Ar mai fi de mentionat ca la nivel european situatia capabilitatilor de lovire la distanta a tintelor inamice este extrem de limitata, puterile Batranului Continent bazandu-se mai mult pe aviatie decat pe rachete cu raza lunga. Europenii, cu exceptia francezilor cu MdCN, nu au rachete de croaziera cu raza mare sau lansabile de la sol si singurele rachete de croaziera dezvoltate in Europa sunt Taurus si SCALP ambele cu o raza de 500km si lansabile din avion, in rest europenii stau si se uite cum dezvolta altii rachete de croaziera si balistice cu raza lunga, desi razboiul din Ucraina si cel nedeclarat dintre Iran si Israel arata extrem de clar valoarea unui arsenal cu care sa poti ataca tinte inamice departe in spatele frontului.

 

Croatia cumpara tancuri Leopard 2A8

Germania si Croatia au ajuns la un acord prin care Zagrebul va dona Ucrainei 30 de tancuri M 84 si 30 de MLI uri M 80, iar in schimb Berlinul va tine cont de acest lucru cand va inmana factura pentru cele 50 de tancuri Leopard 2A8 pe care Croatia le doreste.

Croatia se afla si ea, la fel ca intreaga Europa, intr-un proces accelerat de inarmare si lucrurile merg bine. Zagrebul a batut palma cu americanii pentru rachete sol-sol HIMARS, are contracte pentru achizitia de drone, va avea 12 Rafale F-3R.

 

Danemarca favorita americanilor

Micuta tara nordica este primul client european care primeste aprobarea pentru cumpararea rachetelor aer-aer AIM-120 D-3 AMRAAM, pana acum americanii n-au prea exportat varianta “D” a AMRAAM decat catre Australia si posibil catre britanici.

Este vorba de 203 rachete si alte lucruri asociate pentru o suma maxima de 744 milioane de dolari. Evident ca rachetele sunt cumparate pentru avioanele F 35A daneze.

Fata de varianta AIM-120C8, “D” are avea, pe langa alte chestii smechere, o raza mult mai mare, desi nu stim cat de “mult mai mare” o fi. Cert este ca micuta Danemarca inspira incredere americanilor, restul europenilor ceva mai putina.

GeorgeGMT

28 de comentarii:

  1. Călugărul Sofronie

    Păi toate astea-s motive legitime ca Rusia să atace. În loc să se dezarmeze și să aștepte cuminți să fie „eliberați”, nesimțiții de europeni îndrăznesc să-l provoace pe Vladimir Înfrângătorul pregătindu-se de apărare. Ce, n-au încredere în cuvântul rusesc???

    44
  2. Am impresia ca pe RomaniaMilitary inca nu a ajuns vestea ca Germania practic nu are guvern si ca urmeaza alegeri noi. De asemenea Germania nu are inca budgetul intocmit pe anul 2025.
    Drept urmare orice declaratie a unor oficialitati germane, care miine s-ar putea sa nu mai fie, trebuie privita cu multa circumspectie.

    Acum incepe lupta electorala, dupa cum ii cunosc pe nemti nu-mi pot imagina ca vreun partid si-ar permite sa lanseze parole cu inarmare, mai ales ca, pur si simplu, nu sunt bani. Se inchid spitale, soselele sunt o ruina, scolile cad pe ele si nimeni, absolut nimeni nu vrea sa devina militar.

    In 2023 Germania a incasat 915,8 Milliarden Euro, o suma mult mai mare decit anii trecuti si totusi nu ajung acesti bani. Numai razboiul din Ucraina costa Ge ca 100 de miliarde anual, (refugiati, ajutor militar, pierderi prin sanctionarea Rusiei, gaze scumpe importate etc).

    Mai e de mentionat ca-n Ge e f greu sa se faca datorii deoarece prin Constitutie e interzis, cu exceptia unor cazuri deosebite.

    16
    • Germania să îi ,,mulțumească” madamei Merkel cu politica ei de austeritate excesivă, cu primirea exagerată a peste un milion de imigranți analfabeți în locul celor est-europeni care aveau studii generale/medii, cu politica ei externă de pupat ,,până” lui Putin pentru gaz ieftin! Acum a venit răsplata tuturor acelor ani de guvernare ,,merkeliană” greșită

      52
      • wow, iata o interventie la obiect, interventie care ne ajuta enorm in elucidarea si rezolvarea problemelor actuale.

        P.S Merkel a fost votata de popor si nu doar odata, mai mult, toata Europa, si mai ales romanii, o adorau. Vuia netul ca Merkel isi spala singura hainele, noaptea.

        13
        • nu chiar toti europenii, eu n-o suportam si eram constient ca are o politica falimentara; si evident nu numai eu ca nu sunt asa reprezentativ, dar pe site-ul asta in general, Merkel a fost foarte criticata

          24
          • Nici eu nu am suportat-o si nu am votat-o niciodata. Dar emotiile, impresiile individuale conteaza mai putin, important e tabloul general, ca asa e in democratie!

            10
        • O ajuta si barbatelul, ce dracu. Ca in bancul ala: Ce ma Gheo te-a pus nevasta iar sa bati covoarele?/ Lasa ba Ione ca si ea ma ajuta cand spal vasele.No
          Mi-e imi place de Georgia Meloni.Mica si a dracu

          3
      • Nu țin partea vre-unui politician, dar sunt curios daca in afara de șabloanele din presa despre Merkel mai ai și alte argumente să fii așa supărat.

        2
      • Nu putem s-o acuzam prea rau pe Mutti, avea grad mai mic decat Putin !
        Se pare ca si simion are grad mare, de il tine covrigul aproape !

        6
      • „primirea exagerată a peste un milion de imigranți analfabeți ” – corect

        „în locul celor est-europeni ” – incorect. Est-europenilor nu le-a fost interzis sa mearga in Germania, Franta, UK, etc. Iar cei cu studii tot timpul au fost cautati.
        Dar nici est-europenii nu-s sfinti, o buna parte din ei tot pentru ajutoare sociale s-au dus acolo.

        3
    • Hmm interzis la datorii prin Constituție.. interesant!

      Deși nu e întotdeauna relevant..din ce știu Japonia e cea mai îndatorată (cel puțin la buget..adică de la proprii cetățeni)..dar au economie puternică..

      In top 5 plin de țări avansate.. Singapore, Italia..

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_government_debt

      Asta cu datoria nu prea se înțelege.. probabil la ei banii chiar se întorc unde trebuie..că la noi nu știi unde merg (vezi celebrele împrumuturi la FMI..nici acum nu știm sigur ce s a făcut cu banii)

      3
    • da vand eurofighter turcilor, voturile milioanelor de turci conteaza pt spd, ca n-or vota pe verzi

      5
    • Presupun eu ca in Germania politicienii sunt ceva mai de soi decat astia de la noi si fac planuri de care se tine cont, indiferent de cine vine la putere. Doar o presupunere…

      4
  3. Credeam ca numai noi suntem praf și pulbere cu industria de apărare.

    3
    • Nemtii s-au auto limtat la export. Cerere pentru sculele lor exista, dar nu vor sa vanda oricui, spre deosebire de Franta si SUA, mai deschisi la negocieri.

      Acum se discuta in Germania la schimbare conditiilor de export, pentru ca industria de armament poate compensa pierderile industriei auto. Rheinmetall si RENK deja au preluat forta de munca de la grupul VW.

      4
      • Ma refeream la subminarea capacitatii de productie prin lipsa comenzilor proprii și limitarea exportului/ajutorului pentru Ucraina. La 100 de miliarde propuși ca alicare suplimentara m-as fi așteptat la exploatarea la naxim a capacităților de roductie muniție inteligenta. Asta la aproape 3 ani de la declanșarea războiului.

        • Se misca ceva mai greu treaba cu 100 miliarde decat se credea. Greu in sensul in care ne-am fi gandit pentru Germania, ca de miscat se misca, dar asteptarile sunt enorme. Pe buna dreptate ca doar au dormit zeci de ani.

          1
  4. Tocmai am ascultat un podcast cu George Friedman, care a spus clar ca noua administratie va fi super-pragmatica si ca va face o reevaluare a prioritatilor defensive pe baza unor noi criterii:
    1. este apararea tarii tale o prioritate pentru US (exemplu Taiwan, raspuns DA, pentru a bloca China)?
    2. ai facut tot ce trebuia pentru a te apara de agresori externi? (per ansamblu EU raspunde NO caci ei vroiau Flower power si capuseala in loc de tancuri si avioane, dar se va analiza tara cu tara, unde se va aplica si criteriul nr. 1)
    3. chiar si daca dintr-o data devii indezirabil si „nu mai esti in cercul de prieteni” mai ai o sansa, determinarea totala, daca te simti amenintat si ai „picat la 1 si 2, daca esti pe punctul de a fi invadat si ai nevoie urgenta de Unchiul Sam si promiti ca te apuci serios de propria defensiva (mobilizare, instructie serioasa, programe achizitii), US te va sprijini cu capabilitatile deja dislocate in EU (Intel, Air power, Logistics, Deep fires, 2 divizii infanterie+), ca sa faci fata crizei si sa te inveti minte ce loaza ai fost si sa nu mai fii pe viitor.
    As zicea omul ala care este destul de bine ancorat in Establishment.

    19
    • Nu cred ca rusii nostrii o sa mai aiba drept la reexaminare. In ianuarie Trump o sa ne spuna sa ne spalam cu ei pe cap : sub 2% in 2023 si cred ca pe bune nici in 2024 nu fac 2%. La buget se fac altfel de socoteli decat la piata, la chiosc !
      Iar 3% din PIB pentru serviciul datoriei exclude orice progres !

      3
  5. Eu stiam ca C8 = D. Rachete pe care cred ca si noi le-am comandat

    5
  6. Maybe the air-launched ballistic missile (ALBM) next in line, will be from Israel: Air LORA first of all. ( 1,6 t. 500-600 km. 5M, warhead-450 kg.) There is an interest…

    1
  7. AMRAM D nu e doar o varianta oarecare de munitie ci necesita integrare pe platforma pe parte radar/ control al focului. Raza superioara o face practic un nou tip de arma. Se vinde celor ce platesc aceasta integrare.

    In cazul Romaniei e greu de inteles ce se are in vedere cu F16 (cu acea modernizare la 6.6) dar pana nu se face acest lucru nu exista posibilitatea de AMRAM D. Deci nu e geopolitica e tehnica.

  8. Ar putea astfel de jucarii precum Taurus Neo si Storm Shadow sa fie si in dotarea ArmRo/FARo? Si ca sa fie trebuie cumparata o escadrila de 16 EF Typhoon sau se pot integra si pe F-16 ABM Falcon + in viitor F-35 A Lightining 2 din dotarea FARo? Sau ArmRo poate va avea in dotare de la USAmericani echivalentul acestor tipuri de rachete precum AGM-158 JASSM sau JSM? Vielen Dank in Voraus fur Ihre Antwort, ca sa fiu in ton cu subiectul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *