Exocet Block IIIC

Exocet MM40 B3

Marina Franceza isi va moderniza curand rachetele anti-nava Exocet MM 40 la standardul „Block IIIC”, prin integrarea unui nou senzor digital care va creste capacitatea rachetei de a selecta tinta si de a lovi respectiva nava cu o precizie de cativa metri, intr-o zona special desemnata.

Noul senzor digital va fi unul de tip „coherent digital RF seeker”  – imaging infrared – care-i va creste acuratetea si sansa de a lovi exact tinta pentru care a fost lansata. Recunoasterea navelor se va face pe baza unor profile radio, un fel de “imagistica” radio bazata pe diferente de faza si viteza, Exocet MM 40 Block IIIC va avea o arhiva cu profilul  radar al navelor inamice si va putea sa-si recunoasca tinta intr-un grup de nave si chiar s-o loveasca cu o precizie chirurgicala, spune MBDA.

Marina Franceza va primi 15 rachete Excocet MM40B3C intre 2019-2020 si isi va moderniza intregul stoc de rachete MM 40 la standardul B3C.

Practic, francezii termina modernizarea Exocet Block III prin modernizare radarului, crescand astfel gradul de periculozitate al Exocet.

Iar aceasta modernizare este una de anvergura (din punctul de vedere al cresterii capacitatii Exocet de a lovi tinta) nu o simpla resoftare.

PS Articolul – la fel precum racheta – a fost actualizat, sa spunem, pe partea de senzori 🙂 , acolo unde mai multe surse dadeau ca sigura adaugarea unui senzor IIR, cand de fapt era vorba de o modernizare a radarului.

Facem cuvenita modificare si-i multumim colegului nostru de site, bumblebee, pentru atragerea atentiei si lamurirea situatiei.

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Salut. Dupa ultimele evolutii privind achizitia si dotarea corvetelor aceasta racheta o vom admira pe navele altora. Partea interesanta ca aceasta racheta nu a avut prea mult suces in Europa.

  2. In Europa n-a prea avut succes intradevar. Vedem ce va fi la noi…

  3. „…sper sa nu ma insel, Exocetul este singura racheta anti-nava care are sistem dual de ghidare radar-IIR…”
    https://australianaviation.com.au/2017/04/australia-signs-contract-with-kongsberg-to-integrate-rf-sensor-in-joint-strike-missile/

  4. Se pare ca nu este vorba de adaugarea unui senzor IIR ci a unui „coherent digital RF seeker”. Recunoasterea navelor se va face pe baza unor profile radio, un fel de „imagistica” radio bazata pe diferente de faza si viteza (nu este foarte clar si nici informatiile nu prea abunda).

    http://www.navyrecognition.com/index.php/focus-analysis/naval-technology/6097-french-navy-to-get-significantly-upgraded-exocet-mm40-block-3c.html

  5. ADRIAN CALDARARU

    Dupa cite stiu e sigura racheta nava-nava care a facut victime si a fost folosita intr-un conflict cu succes….deci ca istorie e dupa parerea mea cea mai buna racheta la aceasta categorie dintre toate

    • parca si harpoon a lovit niste nave iraniene si parca si egiptul a lovit o nava israeliana in razboiul de yom kippur

    • 1980 – Razboiul dintre Iran si Iraq, iranienii au distrus o OSA cu un Harpoon.
      1986 – Golful Sidra, americanii au distrus doua nave de patrulare libiene, folosind Harpoon, trase de A6 Intruder si/sau USS Yorktown
      1988 – Americanii au scufundat fregata iraniana Sahand, folosind printre altelel si Harpoon
      1973 – Latakia -Israel a folosit rachete Gabriel ca sa scufunde mai multe nave siriene (T43, Komar, Osa )
      1973 – Baltim – Israel a folosit rachete Gabriel ca sa scufunde 2 Osa egiptene
      1967 – Egiptenii au utilizat P-15 Termit ca sa scufunde distrugatoru israelian Eilat
      1971 – Indienii au utilizat P-15 Termit ca sa scufunde distrugatorul pakistanez Khaibar, doua cargouri, un tank petrolier si alte nave mai mici
      2006 – INS Hanit a fost lovita de o C-802
      Si cred ca au mai fost…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *