Exponatul central al Thales la Black Sea Defense & Aerospace: radarul antiaerian Ground Master 200

  • Ground Master 200 este radarul cu rază medie de acțiune a seriei Thales Ground Master.
  • Ground Master 200 răspunde cerințelor operaționale ale Forțelor Armate Române.
  • La BSDA 2018 va avea loc o prezentare live a sistemului Ground Master 200, pe 17 mai 2018, la ora 11:00, la standul Thales/A801.

 

Cu o experiență de peste 60 de ani în proiectarea și dezvoltarea sistemelor de apărare aeriană, Thales este lider mondial în domeniul radarelor tactice, având peste 600 de sisteme amplasate la nivel mondial. Ground Master 200 înregistrează o creștere semnificativă a cotei de piață pentru radarele de apărare antiaeriană care fac parte din familia Ground Master.

 

Seria Ground Master de radare antiaeriene mutirol versatile este construită în jurul unei arhitecturi bazate pe elemente și interfețe interschimbabile. Utilizând cele mai noi componente și tehnologii, aceste radare sunt special create pentru a proteja bunuri esențiale și sunt gândite în mod special pentru a răspunde cerințelor trupelor mobilizate în teatre de operațiuni izolate.

 În iunie 2010, Thales a prezentat modelul Ground Master 200, un aparat radar 3D  de ultimă generație cu mai multe fascicule, care utilizează tehnologii inovatoare și fiabile ce folosesc aceeași arhitectură software ca și Ground Master 400.

Ground Master 200 este un dispozitiv deosebit de versatil, format dintr-o singură unitate care se poate instala în 15 minute și poate fi transportat pe șosea, pe calea ferată sau la bordul unei aeronave tactice. Are o rază de detecție extinsă: în modul de supraveghere fiind de 250 km, iar în modul de luptă fiind de aproximativ 100 km. Ground Master 200 poate intercepta orice tip de aeronavă, în orice condiții de mediu și climă.

Bazat pe aceeași arhitectură ca Grand Master 400 (versiunea cu rază lungă), radarul Grand Master 200 este proiectat să îndeplinească simultan: supraveghere aeriană și terestră, coordonare a dispozitivelor de apărare antiaeriană și capacitate de localizare a tirurilor inamice. Pentru supravegherea aeriană și terestră, Grand Master 200 oferă și o rază de detectare excelentă, de la altitudini foarte joase, la mare altitudine, indiferent de mediul înconjurător. Poate coordona dispozitive de apărare antiaeriană, de la SHORAD/VSHORAD la MRAD. În plus, Ground Master 200 poate detecta tiruri de artilerie și poate calcula punctele de lansare și de impact (C-RAM mission).

Fiind versatil, Ground Master poate fi ușor integrat în sistemul de apărare antiaeriană al unei țări și este ideal pentru operațiuni comune, fiind calificat pe deplin de către Forțele Aeriene ale Franței pentru pentru sistemul NATO Identification Friend and Foe (IFF) Mode 5. În plus, Thales și ThalesRaytheonSystems (un joint venture între Thales și Raytheon) sunt responsabile de proiectarea și furnizarea Air Command and Control Systems (ACCS), punând la dispoziția NATO o abordare complexă care acoperă planificarea, transmiterea ordinelor, monitorizarea și îndeplinirea misiunii pentru operațiuni aeriene în Europa, integrând aproximativ 300 de dispozitive, printre care Ground Master 200 și multiple conexiuni Data Link.

Ca lider mondial în apărare antiaeriană și surpaveghere radar, Thales dispune de o bază de peste 1300 de radare aflate în utilizare la nivel mondial: 45% radare terestre și navale, 55% radare civile.  Din 2008, mai mult de 130 de radare Ground Master au fost instalate în peste 10 țări din întreaga lume.

Despre Thales in România

Thales este activ în România de peste 40 de ani , iar din 2007 a dezvoltat operațiuni industriale în țară. Inițial, Thales a fost furnizor al Forțelor Armate Române, iar astăzi continuă să își extindă activitățile în sprijinul modernizării forțelor armate și a serviciilor de securitate din Romania. În ultimii 10 ani, Thales a devenit, de asemenea, un actor important în industria feroviară locală și, în prezent, operează un Centru de Competențe pentru principalele linii de cale ferată, cu peste 200 de ingineri software angajați. O atenție deosebită se acordă științei și tehnologiei. Thales este furnizorul sistemului laser de mare putere, aceasta fiind contribuția României la proiectul european de cercetare cu laser ELI-NP (Infrastructură de Lumină Extremă-Fizică Nucleară).

22 de comentarii:

  1. numai lideri mondiali peste tot….?

  2. Salut. Interesanta jucarie, sunt curios daca Romania e interesata de acest radar si daca ar fi posibil sal achizitionam, macar la pachet cu corvetele.

  3. Tara lui Andrei

    O mie de expozanti, ofertanti, oferte, contracte-cadru, memorandumuri si pana la urma anul asta o sa avem 30 si ceva de Piranha, poate si restul de 4 F-16 (nu operationale dar probabil o sa semneze pentru ele anul asta) si corvetele doar pe hartie abia in iarna.

    Am uitat ceva ? Aaa niste camioane IVECO…

  4. Un radar naval dar si controlbaterie .
    Bine . Mai lipsesc „sculele” pe care le comanda . Adica rachete AA si obuziere autopropulsate calibru 155 mm.
    Oricum trebuie mentionat ca in razboiul/lupta modern/moderna , tot e integrat in un sistem net centric . Unde radarele comunica intre ele dar si cu punctele de comanda si lansatoarele . Astfel incat combinand informatile radarelor cu mare bataie , a aviatiei AWACS dar si a radarelor civile + militare „gap filler” , se asigura indentificare extrem de rapida a oricarui intrus . Ca e el avion , elicopter , racheta sau drona.
    Dar aici intram in o chestie extrem de complexa si scumpa . „comanda ,control, comunicatii, informatii si interoperabilitate „. Adica C4I2.

  5. Citind articolul acesta, stiti unde mi s-a dus gandul?
    la Monitoarele fluviale.

    cu radarul Ground Master 200, monitoarele fluviale ar deveni redutabile. Ele avand in dotare armament capabil sa lupte anti-aerian (binenteles daca se si modernizeaza tunurile de 2x30mm) si au la bord sistemele de artilerie (grad 122mm si tunurile de 100mm)

    un astfel de sistem radar i-ar oferi o capatitate de lupta excelenta.

    • Ar fi o solutie. Mai trebuie rezolvata si problema comunicatiei, datalink.

    • Tara lui Andrei

      Monitoarele fluviale nu-s foarte scumpe. Cat sa mai tragem si de alea ca nu-s cine stie ce…

      Eu cred ca le-am putea face singuri in cooperare cu cineva din afara (scandinavi?) si 10 bucati ne-ar costa sub un miliard de dolari.

      • Eu zic ca alea pe care le avem sunt destule. Mai sunt si vedetele. Daca e sa avem treaba cu rusii doar n-o sa ne batem cu ei de pe Dunare ci PESTE Dunare. Sa le conservam pe astea pe care le avem si sa le inlocuim daca este nevoie. Investitiile sa le pastram pentru flota Marii Negre. Multe sunt de cumparat dar banii nu ajung. Fiecare arma cere. Norocosi cei care si primesc si altceva decat promisiuni.

        • Tara lui Andrei

          Eu ma refeream la o inlocuire a celor pe care le avem (pe viitor desigur).

          Navele noi dupa mine ar trebui sa aiba ceva capabilitati de AA si atac la sol (cu rachete evident) pe o distanta de cateva zeci de km, macar.

          • @Tara lui Andrei,
            Aceste monitoare, au exact acele lucruri care tu le ceri la un monitor.

            – capacitate AA lupta o da cu tunurile 2x30mm și mitralierele 4×14,5mm (aici ar trebui adăugat un radar cum e Thales GM200 că să conducă focul) și bineînțeles un lansator de rachete R 6-7km in loc de rachetele A-94)

            – au rachete GRAD 122mm capabile să tragă la 20-25km cu posibilitate de înlocuire a rachetelor cu noua racheta GRAD 122mm, cu raza extinsă la 45km. Radarul Thales MB 200 ar fi binevenit, pentru conducerea focului de artilerie, împotriva țintelor de la sol.

            – are și 2 tunuri de 100mm care ar putea primi un update, relativ ușor, transforma du-te in Bizon M1. Să poată lupta și pe timpul nopții, și bineînțeles ajutorul extraordinar adus de radarul Thales MB200 ce poate conduce tirul de artilerie al tunurilor. Raza maximă a tunurilor cat este? Vreo 15km?

  6. Monitoarele sunt de o valoare inestimabilă pentru controlul Deltei Dunarii. Fara acest control bun atacator poate ocoli Dobrogea si ocupa orasele Dunărene. Mai ales dacă are controlul nordului si estului Deltei (Ucraina și Marea Neagra).

    • Tara lui Andrei

      Total de acord…

      O alta posibila varianta pentru viitor ar fi niste nave mai mici dar mai rapide cu un tun de 30mm acolo si ceva pe partea de AA vshorad (sau si mai bine un sistem modular unde poti incarca rachete si AA si atac la sol) si intr-un numar mai mic cateva nave mai mari si mai potente.

      In felul asta nu trebuie sa muti de colo colo tot timpul navele mai mari, folosesti doar ce ai nevoie si e si mai ieftin si mai eficient ca si costuri/timp…

  7. @Tara lui Andrei,

    Monitoarele fluviale nu-s vechi.
    Sunt la maturitate.
    Produse in anii ’90 parca ultimul a ieșit din producție în ’98 (sper sa nu greșesc)

    Și sunt nave excelente. Da ar trebui un update tehnologic. Arme modernizate (automatizare sisteme de arme) și radare. Ce ar duce la putere de foc mult mai buna. Mai ales daca ar primi și noile rachete grad 122mm cu raza da 45 km distanta de ce nu, cu cap de ghidaj. Și sistemul de pe Bizon M1 pte tunurile de 100mm

    Tu vorbești debmiliardele astea de euro… Ca și cum ar fi niste sute de lei :)) :)) mă fraților… Până acum Romania nu are nici o investiție in domeniul militar, de miliarde de euro finalizata. Doar proiecte.

    Nici F-16 nu cred că sa ridicat la 1 miliard de euro. Parca era vorba de vreo 800 milioane euro (sau dolari?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *