F 16IN India, o noua sansa

F-16IN

In urma incheierii oficiale a MMRCA cei mai optimisti par a fi americanii si suedezii. Motivul ar fi ca hindusii, speriati de costurile unui avion bimotor precum Rafale si EF, au revenit la ganduri mai bune fata de aparatele “single-engine” si cum pe piata internationala sunt doar doua astfel de oferte, bucuria si speranta celor de la Saab si LM pare intemeiata, desi cu putina vreme in urma si cei de la Dassault erau optimisti si veseli pana cand au dat nas in nas cu indienii si pretentiile lor destul de absurde.

Cand spun “pretentii absurde” nu ma refer bineinteles la offset ci la credinta ca India va putea integra in industria ei “ciudata” un avion de o astfel de complexitate, cand hindusilor -saracii de ei-  nu le-a reusit nici macar integrarea unui “amarat” de tanc T 90, care tanc oricat ar fi el de dotat cu tehnologie inalta este o joaca de copii pe langa un avion multirol de talia celor care au fost oferite in cadrul MMRCA.

Revenind la F 16IN, caci despre el vorbim astazi, presa indiana (The Indian Express) mai exact, ne anunta ca americanii ar fi venit cu o oferta nou pentru hindusi, oferta care ar fi mult mai generoasa cu transferul de tehnologie.

Ne referim of course la asteptatul si anuntatul MMRCA 2.0, program despre care am mai vorbit de curand si care are in portofoliu o comanda ferma de 90 de avioane, posibil chiar 145, pentru nu mai putin de 30 de miliarde de dolari, transferul tehnologic inclus.

Acum Lockheed Martin a fost si ea prezenta in primul MMRCA cu “cea mai avansata versiune a F 16”, cum spuneau americanii – F 16IN SuperViper, doar ca indienii au considerat atunci ca F 16 este un avion la capatul vietii (platforma) si care nu este de dorit sa-l ai in dotare pentru urmatoarii 30 de ani. Acum se pare ca s-au mai razgandit un pic.

Oricum americanii ofereau o varianta de super-top avand la baza F 16 Block 60 dezvolat pentru Emirate. Ofereau o platforma de generatia a IV-a dotata cu tehnologie si avionica de generatia a V-a, un avion cu adevarat multirol si care a dovedit de-a lungul lungii sale cariere ca este un aparat serios.

Asadar yankeii ofereau practic un F 16 Block 60 dotat cu noul si foarte performantul radar AN/APG-80 AESA, cu sistem IRST de ultima generatie, posibilitatea de a integra sistemul data-link indian, integrarea la cerere a sistemului Joint Helmet Mounted Cueing System (JHMCS), sistem de razboi electronic de la Raytheon, plus motorul General Electric F110-132A, rezervoare conforme, sistem de alimentare in aer compatibil cu ce au indienii, etc.

Oferta suna bine doar ca spre deosebire de europeni si rusi, la americani nu poate fi vorba despre un transfer total de tehnologie. Probabil ca LM va fi de acord sa transfere catre India o mare parte din tehnologia de fabricatie, mai putin in unele zone sensibile, cum ar fi motoarele, radare, razboi electronic, etc, astfel ca aici Lockheed ar putea parea un pic handicapata fata de Saab, care a promis transfer total.

Pe de alta parte insa sansele ca indienii sa poata asimila in productie sisteme complicate si foarte sensibile este destul de redusa, situatia inteleasa probabil si de catre conducerea politica si militara a tarii, astfel ca de aceasta data nu cred ca se va mai marsa pe integrarea intregului avion ci doar a anumitor componente urmand ca in viitor, pe masura ce industria locala se maturizeaza si prinde experienta, sa vada ce vor face.

GeorgeGMT

 

88 de comentarii:

  1. shtie cineva ce motoare vor avea pe ele cele 12 F-16 ABM Falcon care le-a cumparat Romania pt Armata sa? or sa fie F-100-PW-200? Merci mult de raspuns! e acu daca tot suntem pusi pe cumparat la mana a 3-a, nu au americanii prin Nevada sau Arizona puse la pastrare dar inca cu resursa de zbor nishte F-15 AB Eagle (vreo 24 de bucati) si pt noi pt romanashii ca suntem frenzii lor cei mai fideli d-aci din Balcani si de la marea neagra, si sa le faca M pt noi? lista de cumparaturi la mana a 3-a de la americani si chiar si de la west-europeni sau israelieni ar fi mai mare dar macar sa o rezolvam noi cu avioanili de lupta multirol.

  2. pt blonzi se poate F16 Bl. 60 cu toate acareturile,pt noi ,in coasta rusilor… doar niste rable vopsite.

    • Bre, crezi ca daca veneau guvenrantii cu banii nu ne dadeau americanii F-16 bl. 60? Ei voiau sa ne dea 24 de bl. 25 dar s-au coit astia cu banii si in loc sa dam 1 miliard pe 24 bl. 25 am dat 700 pe 12 bl. 15….afacere tata

    • Taticu, si noi avem oricand la F16 SuperViper, direct scos de pe linia de fabricatie, daca punem banul jos.Daca politicienii nostrii ar fi interesati de acest subiect s-ar gasi solutii avantajoase de efectuare a platii, in mai multe transe, vointa sa fie.La noi se cumpara ce vor politicienii nostrii.

    • prietene baieti aia platesc

  3. Ma cam indoiesc ca indienii vor lua „ce au” si pakistanezii. Ca o chestie, sistemul asta de realimentare naval/probe-and-drogue era preconizat cu muuulti ani in urma fara a fi nevoie si de CFT/CARTS (Block 60):
    http://tacairnet.com/2014/07/07/the-navy-and-the-fighting-falcon/

  4. De azi Rusia intervine direct in Siria. De bine,de rau?

    • fac si ei ce a facut NATO, folosesc oportunitatea pentru niscai antrenament/incalzire, sa fim sinceri….

      daca stai in tara si impusti cartoane nu prea se compara cu treaba „live”…

  5. m.activenews.ro/externe/Presa-din-Israel-Rusia-a-inceput-interventia-MILITARA-in-Siria-contra-ISIS.-Reactia-Americii-124397

  6. Se mai aude ceva despre discutiile legate de a II-a escadrila de F 16 pentru noi? Stie careva ceva nou? 🙂

    • Planificate 20 buc. Se pun la punct documentele, se cauta ofertanti. 20 inseamna 1 escadrila + completare cea cu 12 (are 16 una completa) Dar targetul e spre 2020.

  7. Dupà ce aud de la niste relatii profesionale (sà se linisteascà mistocarii, respectivii nu sunt încà decedati), plimbarea ministrului francez Le Drian în Asia a avut si niste consecinte tulburi.
    La întoarcerea din Malaiezia, trebuia sà facà o escalà marti la New-Dehli, fiindcà o sedintà a « Defense Acqusition Council » (DAC) ce ar fi trebuit sà aibà loc vinerea trecutà trebuia sà statueze asupra achizitiei a 36 Rafale.
    Dar sedinta a fost suspendatà. Ministrul apàràrii indian, care este si seful consiliului, mârâie la târgul care a fost anuntat de presedintele Indiei la vizita lui la Paris.
    A vrut sà facà o nouà presiune asupra Dassault. Dar Le Drian a renuntat în conditiile acestea sà facà escalà în India si ministrul indian a ràmas cam de oaie.
    Presedintele Modi si stelatii de la IAF au tipat, si sedinta a avut loc marti, cu informatia cà ar fi fost aprobatà cumpàràtura de 36 Rafale si ministrul indian s-a fàcut mic.

    Dar cum suntem în India, mai este o etapà, deblocarea financiarà.

    • O tara cat un mic continent nu prea are ce sa faca cu 36 de aparate

    • Eu zic sa-l consulti totusi si pe nea Franck pe canalele lu’ matale de informare obisnuite, cine stie ce informatzii confidentziale pt initziatzi iti furnizeaza de acolo din Absolut, e pacat sa le ratezi si sa nu ni le impartasesti si 9 😉 🙂

      O sa-ti spuna in avans data, ora, minutul, secunda la care se semneaza contractul, cine-l semneaza, cu ce stilou si cata cerneala de ce nuantza are in el, ce chilotzi o sa poarte semnatarul, in ce luna e gravida amanta respectivului si cate si mai cate 😉 🙂

      PS: daca n-o scriai p’aia cu sa se linisteasca mistocarii poate scapai 😉 🙂 , ca nu prea ma mai intereseaza ce postezi…

      8serv ca supararea si retragerea aia meditativa din lumea vulgara de pe aicea pe forumurile alea elitiste nu dura prea mult 🙂 , asa-i?

    • Salut Mircea, nu mi-ai raspuns in legatura cu ideologia E&R si probemele legate de integrarea musulmanilor 🙂
      Chiar ma intereseaza parerea ta!

      • Sà avem pardon, m-am uitat pe firul respectiv.

        Despre A. Soral, nu pot sà spun multe legat de întrevederea de mai mult de 15 ani, când habar n’aveam de el; trecusem s-o recuperez pe fiicà-mea de la aniversarea colegei (ului? – nici nu-mi aduc aminte dacà era bàiat sau fatà) si am fost invitat la un pahar si asa l-am cunoscut pe Alain. Mi s-a pàrut un tip tàios si plin de sine, la epoca respectivà.

        Cât despre integrare… Cât se vor integra tiganii în România, si încà àstia sunt crestinati !

        • Este adevarat ca la primul abord pare foarte arogant dar am trecut peste acest aspect. Aceasta atitudine face parte integrala din personaj. Daca ai timp recomand sa urmăresti interventiile lui deoarece aduce o privire proaspăta si coerenta asupra miscarilor socio-politice in franta.

          Multumesc pentru raspuns si multa bafta in continuare!

  8. Edit:
    Defense Aquisition Council

    • sunt curios daca se schimba ceva la echipament

      • nu sunt specialist,dar la prima vedere par functii destul de importante. e posibil ca Nato (adica Sua) sa capete mai multa incredere in ofiterii romani si sa ii vrea mai infipti in structurile de conducere.

    • rau nu cred ca e

    • Cum adica s-a desfiintat?
      Stirea e putin anapoda…adica spune ca unitatiile au trecut in subordinea celorlalte divizii…pai si atunci ce mai reprezinta diviza asta daca nu are unitati in subordine? 🙂
      Doar i-au schimbat numele si respectiva divize o sa aiba si unitati bulgaresti in subordine…adica o sa fie o divize mixta cu comandamentul la Bucuresti…tot echipamentele alea o sa le aiba, tot atatia o sa ramana…e doar o chestie administrativa si simbolica, pentru ca la urma urmei aceeasi capacitate de lupta o sa o aiba daca nu intra si americanii in componenta ei.

      Bulgarii au doua brigazi mecanizate, deci teoretic una a trecut sub comanda acestei unitati…asta e toata treaba.

      Ce e bine este ca un roman este comandantul diviziei.

      • Bre, eu nu ma prea pricep dar nu prea intzeleg de ce au desfiintzat Divizia 1 Infanterie Dacica si au infiintzat Divizia Multinationala de Sud-Est … ce, nu puteau sa infiinteze una 9 si multi-multi-multi-nationala?

        Au restrictie la numarul de divizii?

        „Unitățile ei de luptă au fost preluate de celelalte două divizii: a doua Getica și a patra Gemina”
        Daca i-au transferat unitatile catre alea 2 divizii existente atunci asta 9 cu ce-a ramas, cu comandamentul?

        Dupa aia poate se constata ca cele 2 divizii care mai ramasara sunt prea stufoase si incep sa le perie si sa mai reduca din ei, nu ca n-ar trebui, ca-s prea multzi pt ce armament mai au si or sa mai aiba ei vreodata in loturi de cate 12, iara ofitzeri cu grade mari cat cuprinde…

        Asa ca poate asta o fi o metoda eleganta de periere a efectivelor, zic si eu…

        Ar merita un articol scris de cine se pricepe sa le interpreteze … Eroule, si cu asta tot rusii or fi mah 😉 🙂

        • Vedeti ca asta cu transmiterea unitatilor catre celelalte divizii apare doar pe activenews. Pe site-ul ministerului nu se vorbeste de transmitere unitati etc. (asta daca n-am eu orbul gainilor…)
          Cum m-am obisnuit ca ziaristii nostri „profesionisti” sa mai bage una alta din burta m-as baza mai mult pe stirea de pe site-ul oficial al fortelor terestre. Pentru ca, asa cum ati sesizat si voi, stirea de pe activenews e putin lipsita de sens. 🙂
          Cum Dacica devine Multinationala de SE e clar ca vor opri doar oamenii capabili si vor profita de „restructurare” ca sa mai traga pe dreapta pe unu’, pe altu’ si, zic eu (parerea mea) vor umbla si la dotarea baietilor astora.
          Cum in 2016 comandamentu’ si banuiesc ca si divizia aferenta trebuie sa atinga IOC’u (adica la anu’) asta inseamna ca ar trebui sa apara noutati si la dotarea baietilor, altfel or sa rada rusii de noi si cu c..u
          Probabil ca armamentul ala (Abrams s.a.m.d.) care va aparea pa peste tot pe la granita estica a NATO va fi pentru baietii astia pentru ca nu poti tine flancu’ SE cu TR85 fie el si M tinspe si cu T72-urile bulgarilor. Iar asta cu transmiterea poa’ sa insemne ca parte din tehnica veche a lu’ Dacica se transfera celorlalte divizii.
          Una peste alta inseamna ca americanii sunt multumiti de nivelul de curatenie atins si daca pupam si tehnica americana de varf inseamna ca sunt foarte multumiti. 🙂 Sa vedem ce mai fac astia de la DNA…
          Zic si io 🙂

          • Nu stiu ce sa zic…adica daca se dorea echiparea unei divizii cu tehnica de ultima generatie de catre americani nu s-ar fi mers mai repede pe diviza 2? Adica din cate stiu eu aia e cea mai puternica divizie a armatei, Brigada 282 fiind destinata pachetului de forte NATO din cate stiu…Si daca stam sa ne gandim Divizia 2 ar fi prima care ar da nas in nas cu rusii..

            • Divizia aia va tine flancul NATO pe SE. Crezi c-or s-o lase cu TR-uri si TAB-uri din anii 70? Practic linia de aparare suntem noi si polonezii, aia sus, de la Baltica in jos, noi restul pana la Marea Neagra.
              Daca polonii, spre lauda lor, pot avea o contributie in tehnica semnificativa, noi stam mai prost aici… Asta ca sa vorbesc frumos 🙂
              Concluzia mea este ca, fie vom lansa noi, Romania, programe multianuale pe partea de MBT, TAB s.a.m.d, fie NATO (SUA) va pune la dispozitie tehnica si noi oamenii. Altfel, d.p.d.v. legal sunt foarte curios ce statut va avea armamentul ala in situatia nr. 2. Poate un leasing, ca-i la moda? 🙂

              • Daca e asa cum spui tu, probabil americanii o sa ne dea un ajutor financiar pe modelul israelului…acolo, cateva sute de milioane de dolari( poate chiar un miliard, ca nu e suparam) pentru modernizarea armatei.
                Asta ar fi cel mai convenabil pentru ei zic eu…la urma urmei tot la ei o sa se intoarca banii, alaturi de altii din partea statului roman.

          • Tipul e tanar si de actiune, trecut prin teatre

            “Procesul de realizare a structurii este unul care va fi definit de partenerii noștri din NATO. La acest moment, Divizia Multinațională va coordona 280 de militari până la summitul de la Varșovia și cele două unități de integrare a forței. (…) O divizie multinațională are 10 — 15 mii de militari, dar în acest moment nu avem nicio informație legată de câți militari vor participa în divizia SE, deciziile se vor lua după Summitul de la Varșovia”, a spus Ovidiu-Liviu Uifăleanu.

            http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/generalul-ovidiu-liviu-uifaleanu-numit-comandantul-diviziei-multinationale-de-sud-est-a-nato-269514.html/

            Asa ca deocamdata sunt 280 (comandament) plus „cele două unități de integrare a forței” ce-or fi alea.

            Cati vor fi inca nu se stie, deci povestea cu transferul cel putzin momentan pana se lamuresc al unitatilor existente catre celelalte 2 divizii cam face sens

        • Poate il periaza si pe imbuibatul ala care deschidea coloana. Cum potisa nu ai nici cel mai putin respect pentru uniforma pe care o porti si sa te afisezi cu ditamai burtoaca?

          • acu ce vrei bre, sa-l treaca pe morcovi 🙂 ?
            las sa vaza meletarii ce bine ajungi sa traiesti in armata daca muncesti cum trebuie, in plus ala rezista nemancat mai mult ca matale prin transee, ca are rezerve

            • O fi rezistand el la fomica daca nu intra intai in icter mecanic numai de la faptul ca a trebuit sa sape o transee. As you can see there are costs and benefits associated with this.

              • pai bre, matale crezi ca ala o sa sape ceva 🙂 🙂 ?

                or sa sape si pt el tot militarii slabi si amaratzi ca lu’ dom coilinel sau ce-o mai fi el i se apleaca de la sapat…munca e pt tractoare si pt gradele inferioare bre 🙂

                • Ei oricum este de invidiat omul cu ditamai burtoaca, dar lasa ca vine din urma Ciuca tare de tot. De cand a primit si asta un sut in cur si l-au promovat la SMG a inceput si asta sa ia proportii. Yo ma gandesc ca Ciuca il ia pe asta la un moment dat…Iti dai seama asta ar avea posibilitatea sa haleasca la takeout de la JW Stakehouse de la Marriot (right next door de SMG nu?) un porterhouse steak cu paine alba si cartofi prajiti de doua ori pe zi.

          • Oameni buni, dacă vă referiți la generalul Tomescu, ar trebui să vă gândiți de doo ori, înainte să vă apucați de scris. Omul e un meseriaș, și profesionist pînă în vîrful unghiilor. printre altele , el a ridicat 341, 282 tot lui îi datorează afirmarea, prin 2008 a fost directorul pentru operațiuni al forțelor coaliției în Iraq, dacă îmi aduc bine aminte a pus umărul și la ridicarea forțelor speciale, cursuri prin State și Ioropa. Omul ăla a ajuns acolo pe bune, și mănîncă meserie pe pâine! Căutați CV-ul lui, și o să vă lămuriți.
            Scuze de off-topic.
            Părerea mea, hîc…

            • Nu stiu ce a faurit sau ridicat homoluncul asta, dar venind de unde vine putem spune cu multa siguranta ca nu a infaptuit prea multe, iar daca este asa de profesionist pana in varful unghiilor ar trebui sa sa se gandeasca putin sa-si mai roada din unghii. Sa ne spuna si noua macar ultimile cinci angajamente in care a mirosit macar un strop praful de pusca. Cel putin lui Ciuca putem sa-i dam cat de cat beneficiul incertitudinii ca a avut o mare onoare de a da ordinul de deschidere a focului cu „agheu septe” (intonatia lui Ciuca nu a mea). Alfel faptul ca arati in halul in care arati nu este alteceva decat un mare disrespect pentru uniforma pe care o porti si nu in ultimul rand o lipsa de profesionalism….sa nu mai vorbim de faptul ca l-au mai si catarat pe imbuibatul asta pe un Humvee sa ii mai faca si mare onoare de a fi comandatul paradei de 1Decembrie. Asta implora punearea intrebarii alora care l-au ajutat sa ajunga unde a ajuns: Bai esti copac?

              • Mda, clar…tot ce e românesc pute, și hai să aruncăm cu noroi că NOI suntem ăia mai jmekeri. Că doar la rumânistan e obezi în armată. :p

                • Nu-mi pute nimic. Afirm ce este in evidenta. Dar, imi place gandirea ta. Deci punem un homolunc precum asta intr-o pozitie de mare responsabilitate unde avem asteptari de la el sa aibe sub ocrotirea lui potential niste mii de oameni cand el da o mare dovada ca nu poate avea grija de el insusi?

                  • Eu nu m-as grabi totusi cu aruncatul pietrei hehe

                    http://www.nbcnews.com/id/8423112/ns/health-fitness/t/obesity-takes-its-toll-military/#.VedQn5cSa1s

                    http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Defence/article1425456.ece

                    Sigur, conteaza si aspectul mai putin cazon al generalului, dar cred ca si mai mult conteaza calitatile lui de strateg militar.

                  • Alex,chiar îmi place de tine! jignești oamenii în mod gratuit, fără să știi nimic despre ei, doar după ce ai văzut o poză. referitor la burtosul din poză, am avut onoarea să lucrez sub comanda lui,am învățat foarte multe de la el și aș pleca cu el la luptă oricînd, știind că am șanse bune să mă și întorc. Cu unul ca tine , nu aș pleca la luptă. Am văzut mulți ca tine, aroganți, plini de ei, care se credeau găoaza Universului, pentru care ceilalți erau proști doar pentru că erau mai prost îmbrăcați, sau netunși și nebărbieriți. Mulți dintre ei s-au întors acasă în sicrie zincate, sau și-au lăsat diverse membre p-acolo, sau , mai rău, au murit colegi din cauza aroganței lor! dar ei arătau brici îmbrăcați în uniformă! 😉
                    Știi vorba aia cu gardul vopsit???

                    • Nu trebuie sa pleci tu cu mine la lupta; au facut-o altii. Dupa trei tururi in Iraq si unul in Afghanistan tu chiar crezi ca cineva te pune sa fii responsabil peste 250 de oameni pentru ca am fost incompetent sau orbit de aroganta care mi-ar fi influentat buna judecata sau experienta? Si de unde stii atatia care s-au intors acasica in cutii de metal din cauza arogantei? Din 2002 in coace un miximum de 25 de romani au fost ucisi in teatrele de operatii, iar cu exceptia unuia singur, restul au fost gradati si sau subofiteri destul de juniori. Asta cerceste intrebarea ce mare aroganta au comis acesti oameni sa ajunga unde au ajuns? Iti spun eu nici una. Te apuci sa scrii baliverne si in felul asta iti mai bati si joc de sacrificiul oamenilor astora. Du-te la lupta cu el oricand vrei tu, dar sa nu il intrebi sa-ti aduca vreo 3-4 canistre de munitie de PKM de la 50 de metri distanta pentru ca exista o buna sansa sa nu ajunga in halul in care arata. Cea mai importanta trasatura a oricarui individ care este pus intr-o postura de conducere este acea de a conduce prin exemplu. Ce exemplu poate oferi acest homolunc cand arata in halul in care arata?

      • E vb doar de comandamentul diviziei. Va fi o divizie multinationala, la conflict, care va fi condusa de acest comandament. Incadrarea va fi 50% cu ofiteri romani, 50% cu ofiteri din tarile care la conflict vor contribui cu forte. Unitatile D. 1 Mc. au fost redistribuite la D. 4 si D. 2. In fapt, pana s-a infiintat D.2. tot doua aveam.

    • Nu stiu daca ati aflat dar absolut fiecare soldat roman e soldat NATO….asa ca asta e un fel de non-stire.

  9. George
    „mai putin in unele zone sensibile, cum ar fi motoarele,”
    GE F110-132A sau F414-INS6 – ce diferenta de tehnologie e intre ele ? unul e de 140kn altul de 98, unul mai mare unul mai mic, tehnologia e aceeasi
    La F414 au platit (mega)pretzul cerut de GE, le-a facut proiectul, le-au fabricat, le-a iesit in parametrii promisi indienilor ceea ce nu au reusit ei cu Tejas banii jos ochii la usa pa pa
    cu asta de ce nu a face la fel

  10. AVIOANELE pt.Romania au costat 120milioane de dolari,restul sumei sunt pt.armament,pregatirea pilotilor si mecanicilor,modernizarea bazei de aviatie care vor primi avioanele f-16,si modernizarea avioanelor.

  11. offtopic:
    http://www.money.ro/tancul-suprem-al-armatei-romanesti-e-peste-tot-ce-au-vecinii-foto/

    navigand aiurea, am dat de link-ul de mai sus; parca e compunere de scoala primara…

  12. partea cu suprem m-a facut curios, cand am citit-o la search 😀

  13. Rusia a intrat in Siria. La modul direct. Vor aparea omuletii verzi si la Tartus? 🙂

  14. Revin asupra istoriilor indiene cu Rafale.

    În urma sedintei DAC (Defense Acquisition Council) indian.

    Ce am mai aflat

    Mentenenta de càtre Dassault este adusà la 40 de ani.
    Responsbilul cu negocierea este acum un general de aviatie care vrea cât mai curând Rafale în India.
    Se mai discutà de „made in India”. Dar pentru alte aparate decât cele 36.

    Discutiile vor fi mai aprige pentru:
    – prêt (se estimeazà la 8 miliarde €, cu tot cu mentenantà si armament)
    – compensatiile offset între 25 si 50% din contract
    – armamentul (cum negocierile fac aproape 10 ani, armamentul a evoluat fatà de faza incipientà).

    Cam multe surse converg spre o semnàturà a unui acord final rapid.

    Alte povesti, sau corelàri, aici:
    http://www.lejdd.fr/International/Asie/Vente-de-36-Rafale-l-Inde-confirme-749185

    • @mirceaS
      Cand ziceam eu ca indienii incearca sa umble la pret, ziceai ca Dassault are o politica de preturi foarte bine stabilita si ca nu face „cadouri” la nimeni, acum spui, sau mai bine zis, lasi sa se inteleaga ca se va umbla la pret.. Cum e pana la urma?

      • Dassault nu vinde niciodatà sub un pret rezonabil (pentru ei). Au constant în jur de 3 miliarde de euro disponibili, nu au foamea în gât.

        Faptul cà se negociazà o mentenentà de 40 DE ANI !!! le dà o suplete de negociere. Fàrà sà mai vorbim de optiunile ulterioare.

        În plus, ei vàd afacera globalà, (Egipt, E.A.U., India) deci pot sà facà reduceri dacà sunt ferecate alte târguri.

        Dacà sunt niste negociatori care m-au fascinat, apoi sunt cei de la Dassault…

        • Dar daca indienii obtin un pret bun, oare altii nu spera la aceleasi conditii?
          Toti au „foamea in gat”, chiar si americanii, care vand mult mai mult..

          • Am spus cà Dassault NU are foamea în gât !

            • Ba chiar ca o are, alaturi de toti ceilalti, care vand chiar mai mult decat Dassault (americanii si rusii).. Am inteles ce spui, doar te contraziceam.

              • Dassault îsi face brânza din avioane civile (Falcon) pentru mai mult de 70% din cifra de afaceri.
                Din ramura militarà are contracte cu statul farncez, plus renovàri pentru toatà gama de produse vechi si încà în functiune.

                Pur si simplu nu au mentalitatea de asi da pantalonii jos pentru un contract.

                • Pentru ca ii tine statul francez intr-o zona de siguranta care le diminueaza competitivitatea pe piata mondiala, asa cum bine ai subliniat.. Daca ar avea un concurent in Franta, si-ar da jos nu numai pantalonii..

                  • Ti-am spus cà 70% din cifra de afaceri, si mai mult de 70% din beneficii sunt din gama civilà Falcon, pe piata mondialà.

                    • Pe zona militara ii tine in brate statul francez, altfel nu ar fi atat de dispusi sa isi tina pantalonii pe ei..
                      Pe zona civila sunt altii infinit mai mari, care nu traiesc doar dintr-o gama de aparate..

                    • Este un contract de 11 Rafale pe an, adicà în jur de 1,2 miliarde de € din partea statului francez (cu TVA inclusà, deci cam 900 de milioane pentru Dassault).

                      Din care mai mult de jumàtate pleacà la Safran (motoare) si Thales (avionicà).

                      Scuzà-mà, dar nu prea ai habar pe aspectul acesta precis.

                    • Unde mai vinde Dassault atatea aparate pe an? Apoi, daca nu iti faci si motoarele, trebuie sa imparti beneficiile.. Tu vrei sa spui ca pentru statul francez Dassault da pe degeaba, iar pentru altii tine la pret, ca sa nu isi dea pantalonii jos?
                      PS Te rog sa nu devii agresiv. Puterea argumentului rational ar trebui sa fie suficienta pentru a convinge. E totusi incurajator ca tu ai foarte mare habar..
                      Totusi nu esti extrem de convingator.

  15. Daca Rafale e o clasa in sine insusi, de neinlocuit, de ce sa mai umble la pret? Practic e un produs de monopol? Nu?!

    • Undeva ai dreprtate, cu clasa aparte. (Caracteristici militare si provenientà).
      Asta nu înseamnà cà este o diva.

      • Adica e bun dar nu e Holy Grail? Deci, in sfarsit, suntem de acord in unele aspecte?

        • Teddy, pentru o tarà care ar vrea sà mizeze pe un singur cal (nu e cazul Indiei), la ora actualà (adicà operational) Rafale este Holly Graal.

          • Adica numai pentru Franta este Holy Grail, pentru nimeni altcineva nu este.., toti au alternative, Franta nu are..
            Mentenanta pentru 40 de ani nu este un avantaj pentru India, este doar dimensiunea neputintei. Ei nici macar nu spera sa poata face mentenanta in urmatorii 40 de ani. Acest aspect ar trebui sa scada valoarea contractului, daca ar avea negociatori buni, din simplul motiv ca se creste dependenta de furnizorul francez..

            • Rafale corespunde cererii aviatiei si marinei franceze si si-a îndeplinit contractul, adicà sà înlocuiascà pozitiv cel putin 7 tipuri de avioane.

              Este singurul avion operational actual, la cunostiintele mele, care ar putea sà suporte totalitatea misiunilor pentru aviatia de vânàtoare-bombardament, anti-navà si recunoastere, pentru tàrile medii si mici.

              În afarà de avioane cisternà si eventual AWACS, nu-i mai trebuie nimic pentru îndeplinirea totalitàtilor misiunilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *