F-35: Built for Romania

România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35

F-35, reconfirmat ca o aeronavă cu caracteristici unice în slujba apărării aeriene europene

Fort Worth, Texas, 21 noiembrie 2024 – Guvernul României a confirmat astăzi intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA) în cadrul unei Vânzări Militare Externe a Guvernului SUA. Această decizie marchează o etapă semnificativă în strategia de apărare a României și angajamentul acesteia de a menține o forță militară robustă și avansată.

„Suntem încântați să primim România în alianța globală F-35”, a declarat generalul-locotenent Mike Schmidt, Director și Ofițer Executiv al Programului F-35 Joint Program Office. „Integrarea aeronavei F-35 Lightning II în cadrul Forțelor Aeriene Române va consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO, oferind avantaje strategice, operaționale și tactice de neegalat. F-35 Joint Program Office este dedicat continuării unei relații puternice cu România, asigurând o tranziție de succes și furnizând un sprijin extins pentru piloți și pentru cei care asigură mentenanța aeronavelor, pe măsură ce avansăm împreună în acest mare proiect.”

F-35 joacă un rol crucial în viziunea noastră privind securitatea secolului XXI, descurajând amenințările și perturbând planurile adversarilor. Prin însăși prezența sa, F-35 sporește siguranța națiunilor care îl operează și protejează libertatea din întreaga lume.

„De aproape 30 de ani, România și Lockheed Martin sunt parteneri în domeniul apărării și securității”, a declarat Bridget Lauderdale, Vicepreședinte și Director General al Programul F-35 Lightning II, Lockheed Martin. „Achiziția F-35 întărește și mai mult securitatea națională și capacitatea de descurajare a României”.

“Prezența în creștere a F-35 în toată Europa demonstrează descurajarea bazată pe alianțe și pune bazele capacității de putere aeriană de următoarea generație a NATO și a națiunilor aliate,” a declarat Mara Motherway, vicepreședinte Strategie și Dezvoltare a Afacerilor, Lockheed Martin.

F-35 oferă cea mai avantajoasă soluție pentru România, combinând o capacitate operațională fără precedent cu o rețea globală de suport accesibilă și eficientă. Acest parteneriat promite progrese tehnologice, consolidând poziția României în peisajul global al apărării. De asemenea, reprezintă un salt semnificativ în ce privește tehnologia de apărare și colaborarea internațională.

Avioanele F-35 ale Forțelor Aeriene Române se vor integra perfect cu flotele F-16 existente, sporind capabilitățile unice și puternice ale fiecărei aeronave și stabilind un profil de apărare robust. Anul trecut, Lockheed Martin și guvernele României și Țărilor de Jos au înființat Centrul European de Formare pentru F-16 (EFTC) în România. Parteneriatele existente la EFTC oferă instruire personalizată într-un ritm accelerat, asigurându-se că piloții români sunt pe deplin pregătiți pentru a-și executa misiunile în siguranță și eficient.

F-35 este cel mai avansat avion de luptă conectat din lume, oferind capabilități de neegalat de generația a 5-a și consolidând capacitățile de descurajare atât pentru SUA cât și pentru aliații săi. Până în prezent, 20 de clienți globali au ales F-35 pentru capabilitățile sale avansate și conectate, cu scopul de a consolida securitatea secolului XXI ®, și pentru a îmbunătăți parteneriatele globale și a stimula creșterea economică. Peste 1.000 de avioane F-35 sunt operaționale în prezent pe tot globul, acumulând peste 940.000 de ore de zbor. F-35 zboară din 33 de baze din întreaga lume, inclusiv din 10 națiuni care operează aeronava pe teritoriul lor. Pe măsură ce adversarii avansează și aeronavele din generațiile anterioare îmbătrânesc, F-35 este esențial pentru menținerea dominației aeriene pentru deceniile următoare.

163 de comentarii:

  1. F-35, un contract parafat… FulgeR.
    _________
    https://www.roaf.ro/?p=31261
    Ultimele două aeronave ale Centrului European de Instruire F-16 au aterizat la Fetești
    „Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, 20 noiembrie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
    Aeronavele se alătură celor 16 aflate deja în România pentru consolidarea capacității de instruire a Centrului, care are în dotare în acest moment, în total, 18 aeronave de acest tip.
    Primele cinci avioane au ajuns în România în luna noiembrie a anului trecut, ulterior fiind livrate încă 11 aeronave. Odată cu primirea, astăzi, a celor două aparate de zbor, escadrila de instruire este completă, respectându-se , astfel, angajamentele asumate de parteneri…

    Prima serie de piloți români a finalizat programul de pregătire în luna iulie a a cestui an, iar patru piloți ucraineni desfășoară activități de instruire în cadrul Centrului.

    Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, facilități de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, iar Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos aeronave F-16, instructorii și mentenanța fiind asigurate de Compania Lockheed Martin. Centrul a fost operaționalizat începând cu data de 13.11.2023.”

    16
  2. Arată interesant Lupul Dacic pe F-35, oare chiar vor afișa semnul pe avioane?

    21
  3. Finalul e big like

    10
  4. Romania + America =❤️F35
    Să fie într-un ceas cu, cuc ….am văzut cum toată spuma guvernamentală era de față + cucoana ambasadoare SUA …. Cum se pupau și felicitau pt tranzacție !!!!!
    Întrebare: dc dintr-o dată s-a semnat acest contract
    Dc așa de fulgerător …. Nu le sta în fire ălor noștri să semneze așa ….
    De obicei durează …..se drenează ,se consulta, se gândesc , mai o ciorba, mai un ciolan …..
    Nu că ar fi rău că am semnat și contractul merge …….ba din contra ; este o știre mirifică …dar dc așa mare grabă pe ai noștri flecusteti?!?!?
    Oare cine ,ce entitate i-a trezit din somnul mioritic pe decidenții noștri ……
    Ok o chestie o știm sigur, bănuții ș vin dl americani in rest , o nebuloasă totala…. !!!!
    Noi clar nu am fi în stare să luăm decizii așa în scurt ……doar suntem rupți in poponeață și la bani și la decizii …!!!!
    Rămâne să aflăm și noi pulimea ,datele complete ale contractului …
    Sau l-o băga ăștia ,la secret de stat …. ?!?!?

    11
  5. Noroc si succes🇹🇩

    21
  6. In sfarsit am vazut contractul semnat. Pana la urma 2024 a fost un an bun dpdv al dotarii.
    Daca ar fi fost sa pariez pt F 35A in 2024 as fi pierdut banii, nu credeam ca avem vreo sansa…

    42
  7. Wow, arata bine, si Lupul Dacic in ecuație si prinde chiar bine. Dar vreau Crucea, cea din al Doilea Razboi pe ele. Musai!
    Poate si o viitoare escadrila purtand numele onorifc „Dan Vizanty”, daca Bazu si al sau spirit pazeste Baza 57 Aeriana „Capitan Aviator Constantin Cantacuzino” .
    Taria aia buna, invechita 10 ani+, o deschid cand va si ajunge Bazu acasa… de la Madrid.
    In rest sampania sta inca in frigider, am zis ca o deschid cand se duce Iliescu, dar dupa cum se prezinta situatia si varnd sa o beau in timpul vietii mele, vor veni F35 mai repede, ceea ce este un motiv aproape la fel de bun.

    44
    • 2035.

      Eu v-am zis ca Iliescu crapa in 2035 (adica 45 de ani de la revolutie… in fond, comuismul tot 45 de ani de a durat, din ’44 pana in ’89; 2035, adica atunci cand ies definitiv la pensie toti care au intrat in campul muncii in ’90).

      Taria aia a ta „se mai intareste” inca 10 ani.

      7
    • De ce crucea? Asta rotundă e de cînd a apărut aviația militară pe aceste meleaguri. Crucea a fost o chestie temporară, pentru recunoaștere pe frontul de Est între aliați. Aviatorii care au luptat pentru Unire aveau rondele pe avioane.
      Ce mă seacă e că nu fac rondele „Low Vizibility”. Mie mi se pare că dau ca nuca în perete culorile pe griul ăla.

      3
      • Pai asta rotunda am preluat-o de la francezi, desi initial erau culorile inversate, pe la 1916. Insa crucea aia, e ceva ce rusul isi aminteste sigur. E o chestie de gust, si o anume insemnatate istorica in epoca celui de-al doilea Razboi, nu pretind sub nici o forma ca a fost pre-rondea 🙂

        15
        • Slabe sanse, lt. Crucea nu e cruce.
          E cifrul Regelui Mihai. Concarda in mijloc, galbenul pt recunoastere, dar exteriorul cu albastru e cifrul regal.
          Dar arata tare bine pe orice pasaroi.

          PS De azi noapte, daca deschid geamul si bate vantul mai tare, se tot aud niste bocituri de dinspre Ungaria.
          S-a intamplat ceva ? )

          17
      • si eu vreau rondele low-visibility,atata pofta am.

    • Razvane, chiar esti sadic. Pe cuvantul meu.
      Sa vezi de nu la 105 ani, Ilici ne scrie sa ne vedem la girafa, la proteste, ca tinerii din ziua de azi intineaza nobilele idealuri ale socialismului.
      Mai draga…

      4
    • @lt(rez) Mai bine deschizi taria aia acum… Bazu nu si-a dorit sa fie reinhumat in tara iar fiica-sa a refuzat cererea autoritatilor romane in vreo patru randuri. Sa-i respectam deci dorinta (asta daca nu se gaseste vreun document in care el sa-si doreasca reinhumarea in tara).
      Nu stiu daca are urmasi directi in viata, nu stiu daca Oana Orlea a avut copii.

      9
      • Coane, il cred, am scris despre el, sub nici o forma nu vroia sa fie inmormantat in RSR, iar ceea ce a urmat dupa, Ioana Cantacuzino, cu siguranta nu ar fi vrut in Romania Iliesciana si un pic postiliesciana, murind in 2014 daca bine imi aduc aminte. Nu stiu daca sti, dar a fost si nepoata lui Enescu, Ioana Cantacuzino pe care am ajuns sa o cunoastem dupa pseudonimul literar Oana Orlea. Ca sa publici in 1960 in Romania cu numele „Cantacuzino”, era o crima in sine. Chiaburii dreacului…
        Insa poate se vor indrepta unele lucruri, trebuie sa intelegi ca pentru mine punerea incetul cu incetul intr-un fagas corect istoric este singurul lucru care ma mai tine in tara. Vedem si dupa alegeri…
        Durere…
        Dumnezeule cum semana cu tatal… si din cate stiu nu a avut copii.

        5
        • Tot ce putem face noi ca stat este sa avem grija de mormantul lui, mai ales daca nu mai are urmasi.
          P.S. Ce naiba sa vedem dupa alegeri? 🙂 Pleaca bre din tara daca poti si ai unde…
          P.P.S. Da, am citit si eu despre ea, Doamne, ce viata!

          1
  8. doar fatzau de golan al lui Simion lipseste langa draco ala 🙂 🙂 🙂

    11
  9. Reactoarele 3, 4 – semnat
    F 35 – semnat
    Sa mai intram in Schengen si sa scapam de vize si putem zice ca e un an foarte bun…nu e imposibil…

    33
  10. Oameni buni am trait s-o vad si p’asta. Cocarda tricolora pe cel mai bengos pasaroi de razboi. Daca mi-o auzi Cel de Sus ruga si mai lipesc pe langa el si vreo duzina doua de 15EX – uri stau trei zile beat si ma duc sa fac matanii in fata ministerului.

    14
    • Sa dea D zeu. Si ce faci cu F15EX ?
      Unde te duci cu ele ?

      4
      • Asta era problema unde ne ducem cu ele ….dar voi unde vă duceți cu ele (F15EX)….. Că parcă și voi (Israel) aveți deja pe bătătură ?!?
        Asta să-ți fie ultima grija unde merge romania cu f15ex….. !
        Om da o defilare deasupra Rusiei…. sau le donam Ucrainei …doar așa, sa le facem în ciuda la muscali !!!!

        12
          • Dar aveți F15 ….. !!!
            Deci voi pe unde vă duceți cu ele…. ?!?
            Lasă (nu rasp la mica mea răutate )că știm cu toții pe unde vă plimbați/duceți cu pasaroaiele US/israelite.
            Ce doream eu sa subliniez este că nu le vom tine pe post de bibelou…!
            Daca am avea asemenea păsări (f15ex)… le-am pune la treabă imediat ce am avea și piloți dresați pt ele ; doar așa , să-l facem pe ursu siberian să aibă insomnii😉 !
            Le parcam și în parcarea dl Mall Băneasa ,daca e necesar spatiu adiacent …..😆!!!
            Le găsim noi loc …. Păsări și piloți sa avem ….că de restul praful și pulberea sa se aleagă de dușmanii noștri !!!!

            9
    • Aduc și eu 10 vedre de vin …. Și ne facem manga împreună …. !!!
      Ba dam și la dușmani să bea …. doar așa, să-i necăjim cu fericirea noastră ….. 😉
      F35 semnat (minune)…. Aliluia și un praz verde ….
      F15ex …minim 1 escadrila de ar mai venii …la pachet cu 300 de tancuri k2 sau dc nu abrams….+ MLI + vreo 3-4 corvete …+ 2-3 submarine …+ Rachete …multe rachete de toate națiile ….. 5 crucișătoare galactice și o stea a morții ….și să moară ciolovacii și câteva mii de săbii jedi ….
      Hai că putem …. Luăm pe credit dl americani 😆!!!

      10
      • Halelu ia = Slava Domnului
        in limba ebraica. Ai stiut ? 😉

        9
        • Dc ești așa de euforic nea Dov….?
          Parcă ai văzut lumina sfantă !
          Zău așa ….ai câștigat la loto ….. ?
          Ești așa de fericit pt mica noastră reușită/minune ?!?
          Halelu ia… In romana si o cruce făcută, că noi (românii ) suntem creștini ortodocși!!!
          Am știut,nu am știut …. d-ta și mosadul știți mai bine ….!!!!
          Eu sunt încă in ceata cu știința….

          4
          • Hai….sanatate 🥂

            10
            • Hai sănătate nea Dov…🥂
              Fie-mi cu iertare, nu știu de dumneata ce preferințe spirtoase ai , dar noi ăștia mai dl țară… la început o dam pe bere și apoi pe tărie (de prună) ….când avem chef de petrecere…. ,😉!
              Noi o data ce incepem sa toastăm ,nu ne încumetam sa mai lăsăm sticla din mână !!!
              Și încă ceva :pe plaiurile mioritice se zice …sus paharul și să cânte lăutarul ….😉!!!!
              PS: F35 pt toți amici mei …. Dau pe credit americani , luați cat e cald …..!!!!

              2
      • Sabii de la Sintesti si scriem pe ele jedi, praz avem, vin asijderea, suntem in grafic.La final obligatoriu trebuie sfintite deci-sobor de preoti

        2
    • Nu o sa cumparam, dar foarte probabil sa vedem o escadrila de F15 sau poate F22 la Kogalniceanu dupa marea modernizare…a US evident…

      7
    • Foarte bine ca s-a amanetat cumpararea de catre GuvRo pt ArmRo/FARo a 32 F-35 A Lightning 2 dar ele vor fi in dotarea ArmRo incepand cu 2030 cel mai devreme si vor inlocui treptat cele 32 F-16 ABM Block 15 6.6 Falcon din Norvegia.
      Din foarte multe puncte de vedere precum : pozitie strategica, suprafata, populatie, economie in crestere, sursa de enerie si materii prime, etc, Romania prin ArmRo/FARo trebuie sa aiba in dotare si un tip de avion de vanatoare multirol supersonic bimotor la fel ca cele mai importante forte aeriene din NATO si din lume aliate ale SUA.
      Pentru o forta aeriana care se respecta si vrea sa impuna prestanta, putere si descurajarea un tip de avslmr bimotor este cheia de bolta si principalul vector de lovire.
      Iar cel mai indicat este tot din foarte multe puncte de vedere : F-15 E Strike Eagle sh modernizabil achizitionate dupa „model norvegian”, pt ca poate avea f multe in comun cu F-16 ABM Falcon precum, avionica, motoare, systeme de armament, trenuri de aterizare,etc, deci implicit costuri de intretinere si modernizarea mai ieftine pt cele 2 tipuri de avslmr.
      Am mai spus si repet 48 de avslmr este numarul minim de avslmr pe care Romania sa le aiba in dotarea ArmRo atunci cand a fost admisa in NATO in 2004.
      Unii specialisti spun ca ArmRo/FARo ar avea nevoie de 120 avslmr : https://m.defenseromania.ro/sunt-suficiente-49-de-avioane-f-16-falcoi-pentru-ca-romania-sa-devina-o-putere-regionala-avem-nevoie-de-120-de-avioane-de-lupta_623645.html
      Personal cred ca 80 avslmr ar fi ok pt ArmRo/FARo. Pana in 2030 ar fi ok sa fie in dotarea ArmRo : 48 F-16 ABM Falcon sh si 32 F-15 E Strike Eagle sh, iar dupa 2030 : ar fi ok pt ArmRo sa aiba in dotare dupa parerea mea 40 F-35 A Lightining 2 si 40 F-15 E Strike Eagle sh modernizate. Modernizarea si intretinerea celor 2 tipuri de avslmr ar trebui sa se faca in Romania cu sprijin USAmerican (Boeing si Lokheed-Martin).
      Cele 80 de avlsmr vor fi impartite in 5 escadrile a cavte 16 avslmr fiecare plasate ca sa acopere tot teritoriul Romaniei : Fetesti IL-Borcea CL + MK CT, Bacau, Giarmata TM, Luna CJ, Craiova DJ. Armai putea fi reactivate si modernizate aerodroame de rezerva precum : Alexeni IL, Ianca BR, Silistea TR. Avioanele si elicopterele ArmRo-FARo trebuie sa poata ateriza si opera de pe toate aeroporturile civile existente in Romania.
      Sper ca GuvRo si MAPN.Ro sa aiba banii si intelepciunea de a lua decizi bune, eficiente si corecte pt Romania si Armata ei.

      1
  11. Unde au fost intenționate sa meargă din născare 😉 ca au ajuns prin OM prin Africa, Asia…Meh…ele plâng după rosu. Pt distrugerea lui Sauron au fost făcute.

    7
  12. Arsenie Breahnă

    O veste grozavă, în sfârșit! Așa, DA!

    2
  13. Baga ti o unghie in gat putin…

    9
  14. Uraaaa!!!! Bravo! Apucai sa vad contractul incheiat, sper sa apuc a vedea si pasaroiul😁
    @ O sa vedem in urmatoarele zile urletele celor pro-Rusnacia, a celor pro -„inainte era mai bine” si ale celor din pustă…Un „deliciu” ce vom citi, vedea si auzi!😄

    24
  15. Haleluia…faina prezentarea..👍👍👍

    4
  16. Nu va mai entuziasmați asa, imediat vine strumpfica și va face un comparativ cu su 57 și j35 de ajungem la concluzia ca tot mai bine cu mig 21😊

    42
  17. Haleluia…imi place prezentarea…👍👍👍

    4
  18. Georgel, nu mai cobi….
    Nu știu ce să zic de strumpfica…..am mica impresie că el este orhestratorul și că de frica lui au cugetat așa de repede ai noștri decidenti ….
    Tema că suntem lăsați în fundul gol , frica de marele licurici …. le-a dat frisoane până și la brontozaurii din guvernul românesc .
    Nici când nu s-a mai luat o decizie mai rapida de înzestrare ca acum ,cu F35 ….
    Într-o săpt totul era pus la punct și virgula ….. Contract parafat într-o săptămână …deja este record mondial pt ai noștri !!!!

    12
  19. F-35 vs. Su-57 = smartphone vs. telefon fix acoperit cu o pătură. La americani, stealth-ul înseamnă rafinament tehnologic; la ruși, înseamnă că avionul e încă pe hârtie. LM încearcă să rezolve problemele viitorului iar Suhoi – se pare că încă rezolvă problemele trecutului. În timp ce F-35 zboară spre viitor cu aroganța unui rockstar, Su-57 își așteaptă momentul – de regulă, într-un hangar misterios, unde visul se întâlnește cu realitatea… și rămâne blocat la mijloc, ca o alta promisiune sovietică uitată (dedușca Buran).

    26
  20. Tichie de margaritar.

    2
  21. Apropos , a mai tras cineva cu ochiu pe site-ul ala maghiar sa vada ce mai zic ai nostrii vecini de la vest de semnarea contractului pentru F35 ? mai are cineva adresa , un link , ceva ? Bulgarii pe bulgariamilitary au un articol destul de amplu depre asta . La fel si polonezii pe Defence24..

    7
  22. Pana la urma , ajungem la vorbele lui Machiavelli – ce ar trebui sa alegem – binele care aduce rău sau raul care aduce bine … Venirea lui Trump la Casa albă cu siguranța a băgat frica si in ai noștri …
    Dar cel mai important lucru – despre care văd ca nu se vorbește pe aici – economia României trebuie sa crească in continuare pentru a putea susține o armata puternica …
    48 F16 și 32 F32 – vom fi cei mai tari din zona Balcanilor … Frumos !!

    16
  23. Sa speram ca vom vedea primele doua F-35 Romanesti la parada militara din 2030

    3
  24. Aleluia! Este prima data in ultimii 20 si ceva de ani cand facem si noi o treaba ca la carte: comandam succesorul din timp, astfel incat sa avem o tranzitie decenta de la un aparat la altul.
    IMHO, F-35 este cea mai buna alegere pe care o puteam face la Fortele Aeriene Romane. F-35 e viitorul, iar viitorul arata bine pentru noi.

    22
  25. Cred ca alegerea lui Trump a grabit semnarea contractului pentru F 35, nu a fost neaparat determinanta, caci tot acolo se ajungea, doar ca mai tarziu! In schimb veti vedea pe viitor cum se vor semna contractele pe banda rulanta. Mai intai pentru cele 12 mld de dolari grant de la SUA, apoi si restul. Asta e, paguba politicienilor si norocul MAPN si al tarii pana la urma, ca nu ne apara politicienii in caz de razboi. Aia fug cu ce au furat prin tarile calde si ne lasa pe noi sa ducem crucea!

    10
  26. Ce fain ar fi pana in 2030 sa lucram cu americanii sa facem intern o drona romaneasca care sa fie controlata de F-35 si in 2030 sa avem 3 drone per avion pentru primele F-35 care vor veni.

    4
  27. Suntem f bucurosi pt acordul pt F35 dar eu am sa pun putina apa in vin. 2035 e luuunga vreme si va doresc la toti sa prindeti F35 cu cocarda Ro !
    Cu razboiul la usa, anti dronele si NASAMS imi par f urgente > ce vesti mai sunt ?

    Alte vesti „bune” :
    https://hotnews.ro/un-director-transelectrica-avertizeaza-nu-ne-mai-putem-acoperi-propriul-consum-de-energie-ar-trebui-sa-ne-ingrijoreze-pe-toti-1841487
    https://hotnews.ro/romania-importa-masiv-energie-de-la-inceputul-anului-este-ingrijorator-facturile-vor-creste-1835293
    Inflatie 8%, deficit 8% si aproape 3% din PIB in contul dobanzilor(7,1% cea mai mare din UE)
    datoriile > https://www.forbes.ro/datoria-guvernamentala-a-crescut-in-august-2024-la-886983-miliarde-lei-416090
    Din august s-au mai adaugat m u u u l t e miliarde la datoria noastra ca noi o platim (cca9.000 Euro/cap si nou nascut) ! ! !
    Imi pare rau ca am pus apa in vin dar la 80 de ani nu mai pot sa beau sec ! Va doresc o duminica cu picioarele in apa rece ca sa nu avem nevoie de comprese la cap mai tarziu !
    PS o comparatie Redback / Lynx / CV90 se poate gasi ?

    5
  28. Ma bucur pentru F35 dar totusi as avea mari intrebari cu privire la pretul achizitiei care mi se pare la prima aruncare cu privirea exorbitant!

    2
  29. Imi pare rau sa va anunt, dar va bucurati prematur. F35 pot fi dezactivate de la Washington printr-o postare pe X. Toti europenii care l-au luat pana acum au problema asta, al naibii de mare ca risca sa ramana fara SEAD in fata rusilor.

    In acelasi timp si SUA are destule tehnologii dependente de bunavointa Europei… dar administratia in curs de instalare intelege mai bine argumentele emotionale decat pe alea practice.

    Investitia in echipamente are nevoie de garantii autentice ale parteneriatului cu SUA, care sa nu se clatine la orice sincopa politica de la Washington.

    1
    • Bre, matale care i-ai furat contul lu’ Coscogeamitea, da-i-l inapoi!
      🙂
      Ca prea ai idei extreme, de la un pol la altul… doua persoane intr-una.

      14
      • N-am nimic cu SUA, dar diviziunea politica si sociala de acolo e o vulnerabilitate strategica pentru toti aliatii.

        F35 e o scula de neinlocuit in orice armata ajunge sa il cumpere, ca la cat costa nu prea isi permite nimeni sa mentina dotari paralele… cel putin din cate stiu eu de pe la prieteni.

        Alternativa e intarirea parteneriatului cu tari care nu depind asa tare de politica americana, ceea ce suna cel putin la fel de rau pt noi, ca de prin vecini nu avem de unde alege.

        Avioanele nu sunt tocmai felia mea, asa ca intreb: francezii cu se descurca fara F35? Ce perspective ar fi ca alternativele lor sa compenseze o eventuala pana a resursei din Romania?

        *@RM – apreciez tonul, imi cer scuze ca m-am exprimat contondent, saptamana asta s-au strans toate relele laolalta, iar asta afecteaza lumea de la nivelul cel mai general pana la orice cititor de stiri de pe net.

        2
        • Franta se descurca foarte bine „doar” cu Rafale si Mirage deoarece conflictele in care suint implicati in mod direct sunt in Africa/Orientul Mijlociu. Au avut ei interferente si cu rusii prin Siria/Marea Neagra, dar astea sunt ocazionale si limitate ca intensitate. In schimb, flancul estic al NATO trebuie sa ia foarte in serios treaba asta, pentru ca fiecare detaliu tehnic ce iti asigura supravietuirea conteaza enorm. Cu rusii nu te bati 1:1 ci 1:10 pentru ca asa cotroppesc rusii, cu milioanele, ca lacustele….asa ca ceea ce poti sa adaugi este tehnologie avansata ca sa le tii piept. Grecii au aceiasi problema cu turcii, ei fiind 10.5 mil impotriva a 85 mil de turci, asa ca F35 le da o sansa impotriva turcilor care au de 2-3 ori mai multa aviatie.
          De-asta majoritatea tarilor estice au trecut fara discutii pe F35 (Finlanda, Norvegia, Polonia, Cehia, Romania). Ungurii, slovacii si bulgarii sunt prea mici pentru asa ceva, sau sunt pro rusi. UK care are o alta expunere fata de Franta, a considerat F35 necesar. Iar Germania a ales F35 fix pentru a executa cele mai periculoase si dificile tipuri de misiuni. Asta desi au Eurofighter si capacitatea de modernizare/upgrade la orice nivel a avionului…
          Dar Olanda, Belgia, Danemarca, Coreea de Sud, Japonia oare nu se descurcau cu Gen 4? F15 (care zic eu este superior Rafale) nu era suficient???? Israel care se bate cu lumea a 3a oare de ce a vrut F35??? Norvegia si Finlanda de ce nu a luat Gripen de la fratii lor? Nici inainte nu au avut Gripen, ci F18 (Finlanda) si F16 (Norvegia).
          Toate tarile dezvoltate gandesc la fel (da, toate tarile astea sunt dezvoltate).
          Suedia si Franta fac nota discordanta deoarece produc avioane, dar garantat saliveaza la F35.

          4
          • Ms. pt răspuns, dar singurul argument valid e ăla pe card l-am dat și eu cândva pe aici – daca armatele cu tradiție occidentală din Nato l-au luat, tre să fie ceva de capul lui. Argumentul asta nu mai e destul de puternic azi, când toți atârnăm de mendrele unui dictator care incepe să se consacre in SUA.

            Că Israelul face treabă cu ele, evident împotriva unor armate înapoiate fata de ce au rușii, turcii sau chinezii, nu a contestat nimeni vre-odata pe aici. Fractura logica apare când dai argumentul asta sa arăți că Fr. ar fi cu ceva mai prejos. Nici unii nici alții nu au avut până acum adversari cu Su35, să nu mai spun de ceva avioane stealth. Rachete AA BLOS așișderea.

            Mă uit la Grecia care a reușit un mix interesant de tehnologie americana și franțuzească. Cu toată corupția și înapoierea economică, tara asta chiar mi se pare că își dorește să aibă propria voce în politică internațională.

            Poate se schimba ceva și la noi, „dac-o fi bulan”.

            3
            • In ciuda propagandei dezmatate care i se face Su 35 este tinut cam dosit.Daca era intra-adevar un avion nemaipomenit acum pe cerul Ucrainei trebuiau sa zboare doar avioane ale aviatiei ruse.

              4
    • Nu de Washington, ca nu sunt ei stapini. Sunt chiriasi.

      1
    • Ve8 ca SUA iti poate dezactiva si creierul cu o postare pe X.

      8
  30. Cand vor deveni operationale, F 35A romanesti vor fi singurele avioane de generatia a V-a de la M Neagra…

    25
    • Sa zicem merci ca le-am luat ieftin…pun intended @one of the admins 😉

      Cu Trump la butoane si cine stie ce mascarici pe post de pres in RO, le-am fi luat mai scump 8-10 miliarde de EURO sau chiar deloc data fiind afinitatea lui Trump pt Unguri 😉

      Iar tot tam-tamul cu pretul e degeaba – RO plateste premium pt ratingul de tara 😉

      Care ea ratingul de tara si cat e ala de care nu vorbesc politicienii la televizor sa inteleaga tot poporul – cel geostrategic?
      Care sunt sansele ca Simion sa devina pres in Ro?
      De ce ar da USA avioane de ultima generatie unei tari care risca sa aiba pres FILO-RUS?
      De ce bulgarii doar F16 si F35 niet?

      Cam asa trebuia facut un articol si pus in dezbatere si pe urma vazut daca pretul de 6.5 Miliarde e mare, mic sau corect si la momentul oportun?

      News flash: Nobody gives a fuck about RO taxpayers’ money…they only care about every god damn Joe’s money 😉

      10
  31. Parca tehnplogia stealth nu este inclusa in pachetul de export. Deci, nici noi nici altcineva nu vom avea avioane similare cu ale USAF. De ce asa entuziasm?

    • Tu te auzi Iceman? Definește ce inseamna „tehnologia stealth”.
      Hai ca începe sa fie interesant. Încep aia cu buzele.modelate după partea dorsala a lui Vova și aur..lacii sa ştrumfeasca. Totuși cam fără vlaga, ma asteptam la mai multa mișcare din partea lor. Deocamdata aflam doar ca vom primi F35 fără stealth….probabil ii vor modifica astia forma, ii vor trage niște ciocane în bot și ii zgârie și vopseaua…..hai Strumfilor, puteti ștrumfi mai cu talent, eu am cumpărat floricele și aștept.

      18
    • Da, așea ie! Ie loate la pilă să semene a tractor 🚜 dă Brașov.

      6
  32. Acum ca ne-am pricopsit cu ele, si sunt foarte bune, ar trebui sa vorbim de reala problema a lor: suveranitatea asupra utilizării. Aia e singura parte sensibila.

    3
  33. Am o intrebare, poate ma lamuresc cunoscatorii:

    F-35 e super dar e recomandat pentru close air support (CAS) sa folosesti F-35?
    Logica mea e ca e un avion care nu se preteaza la asa ceva ca il pui in pericol folosind-ul pentru CAS. Deci, nu ar trebui sa ai F-35 pentru anumite strategii si F-16 in paralel sau A-10 sau elicoptere Apache AH-64 sau macar AH-1z Viper pentru CAS?
    La cat ma pricep eu la avioane militare nu inteleg cu ce o sa fie umplut locul pentru anumite strategii si tactici de lupta aeriana in special CAS.

    Multumesc!

    2
    • @BauBau
      Doar ca idee, nu vezi ce se întâmplă prin vecini?
      Prezentul și viitorul CAS e reprezentat de drone!
      Apropos, dacă ai vreo informație că F-35 a fost folosit în rol CAS, pune-o aici, chiar suntem curioși.
      Teoretic, unul dintre rolurile pe care trebuia să le îndeplinească F-35, era și CAS. Practic, doar de la distanță, cu arme ghidate, de precizie, ar putea face așa ceva.
      Părerea mea, hâc…

      5
      • S-au schimbat vremurile
        Eu as zice ca la prezent CAS e cu bombe planate lansate din zona de siguranta, de la 60-70 km in spatele frontului. JDAM sau UMPK. Ofera cel mai bun „Bang for the buck”.
        Iar astea le poti lansa de pe orice, chiar si de pe un AIRBUS modificat.
        Dupa, dronele fie cu lansare de munitie fie ca forward observer pentru diverse mijloace artileristice. Combinatia a doua ofera volum mai mare de foc decat munitia pe care o poate cara un Bayraktar 2 sau chiar un Reaper.

        CAS la stilul A-10 nu cred ca vom mai vedea vreodata.
        Iar F-35 ar fi irosire in atare combinatie.

  34. Va spun sincer in urma cu multi ani aici pe site am citit ca Turcia v a avea F 35 si noi inca operam Mig 21 imi venea sa plang la propriu si mi am pus dorinta poate le vom avea si noi candva da nu aveam nici o speranta da se pare ca orce vis nu e prea mare 😉😉Felicitari Romania sa continuam in ritmu asta si tre sa vad daca eu traiesc s au e doar un vis 😁😂

    5
  35. https://m.defenseromania.ro/dupa-18-ani-de-f-35-sua-pun-vorbesc-deschis-despre-provocarile-ce-trebuie-rezolvate-la-cel-mai-bun-avion-din-lume-tunul-de-25-mm-sau-intretinerea_631292.html

    Citez:

    „Fiabilitatea generală, mentenabilitatea și disponibilitatea flotei americane rămân sub așteptările serviciilor”, a declarat directorul de testare și evaluare operațională într-o versiune redactată a raportului din februarie, declasificat recent de Pentagon și făcut public de organizația POGO (Proiectul de supraveghere guvernamentală).

    „Administrația Trump ar trebui să aibă în vedere că zburăm cu F-35 de 18 ani și încă nu-l putem întreține, nu putem să-i păstrăm învelișul intact sau să tragem drept cu armamentul”, a declarat într-un comunicat Greg Williams, director al Centrului de informații pentru apărare al POGO.

    Principalele probleme semnalate în analiza de lungă durată se referă la următoarele aspecte:

    Sistemul pentru diagnosticarea automată a defecțiunilor aeronavei a trimis alarme false cu o rată de una pe oră, față de cerința stabilită la cel mult o alarmă la 50 de ore.

    F-35 „are o durată de cel puțin două ori mai mare a timpului de reparații, față de cât este necesar” și față de cât a fost stabilit prin cerințe, în principal pentru că „rata de defecțiuni a pieselor critice a contribuit semnificativ la indisponibilitatea” pentru misiuni, în timp ce „defecțiunile critice sunt relativ egal distribuit între componente de diferite tipuri.” (Potrivit datelor companiei Lockheed Martin, care au fost consultate de DefenseRomania, doar F-35C –  varianta de portavion – are o durată a reparațiilor este mai mare decât cerințele asumate, celelalte două modele având un timp de reparații semnificativ mai scăzut decât cel prevăzut în cerințe).

    Avioanele au zburat adesea în misiuni de testare cu învelișul stealth neconform, iar acesta are nevoie de reparații. „Întreținerea, cum ar fi restaurarea sistemului de observabilitate scăzută [stealth], a fost adesea amânată pentru a permite aeronavelor să continue să zboare”, se arată în raport. Niciunul dintre modelele Forțelor Aeriene și ale Marinei nu a îndeplinit misiuni în timp ce era pe deplin stealth.

    Tunul de 25 mm montat pe varianta F-35A (Air Force) nu a reușit să atingă țintele „din cauza problemelor de proiectare și instalare”, în ciuda anilor de eforturi de remediere.

    Deși detaliile despre capacitatea F-35 de a rezista atacurilor cibernetice asupra celor 24 de sisteme cele mai sensibile au fost elaborate, se consideră că „cunoștințele despre vulnerabilitatea reală a aeronavei sunt limitate” și se recomandă Biroului de program să furnizeze un avion „care permite , testare end-to-end [de la un capăt la altul] într-un mediu reprezentativ de amenințări cibernetice.”

    F-35 este proiectat să lupte cu cele mai avansate avioane din lume, de generația a 5-a, cum ar fi cele produse de China, dar „într-o singură încercare a fost folosită o aeronavă adversă din generația a 5-a”.

    Avioanele Forțelor Aeriene și Marinei au necesitat o „amprentă logistică” excesivă de echipamente de sprijin și piese de schimb pentru a fi desfășurate peste mări în baze terestre sau pe portavioane.

    La începutul primului său mandat, Trump a criticat programul pentru „costurile extraordinare și depășirile de cheltuieli” și a întrebat public dacă rivalul Boeing ar putea produce o versiune comparabilă a F/A-18 Super Hornet. Secretarul de atunci al Apărării, Jim Mattis, a ordonat un studiu de comparație a costurilor pentru cele două avioane, dar acesta nu a fost niciodată lansat.”

    2
  36. ,,Meanwhile, some idiots are still building manned fighter jets like the F-35” Elon Musk dixit, azi. Daaar, ce draqu stie el?

    2
    • Nu le stie chiar pe toate. Avansul Rusiei in Donbas s-a facut prin nimicirea punctelor de rezistenta ale ucrainenilor cu bombe ghidate lansate din „manned fighters” . Ucrainenilor le lipseste nr necesar tot de „manned fighters” ca sa le opreasca.Si acelea nici macar n-au calitatile unui stealth. O fi Musk un vizionar in afaceri dar n-a inghitit tot adevarul din lume.

      2
  37. Zic si eu, nu cumva s-o pune pe hold contractul la americani pana post parlamentare (deci post turul 2 prezidentiale)? Ca daca-o viram frumushal spre mama-ruzzia, s-a dus polul de stabilitate al NATO in RO.

    Parerea mea.

  38. Nu vom vira spre rrussia, stai chill.
    Problema mare cu F35 va fi cit de scump va fi de operat, de noi.
    Stim cit e F16, avem idee de cam cit este la F35, ne permitem sa le zburam intensiv, sau doar la parade ?
    La ce gaura e in buget dupa alegeri, in 2025-2030 va trebui sa astupam gaurile, sa peticim sacul, sa aducem bani la buget sa putem zbura F16 intensiv, pina vor incepe sa vina F35.
    Eventual, sa trimitem deja piloti tineri sa faca training in US pe F35, sa putem avea 10-12 piloti pregatiti sa le zboare cind vor incepe sa vina.
    Dar asta e parerea mea, ca membru in rezerva al Ro-army.
    Poate ca odata cu noul presedinte, se va face si o epurare a conducerii armatei, sa ramina oamenii capabili si generalii adevarati, ca nu se poate sa tot pierdem bani pe birourisi salarii mari, fara a avea generali si colonei activi si bine pregatiti.
    Apropo, oare citi din capii armatei romane mai ies la alergat, sa aiba conditie fizica ?
    Ca de burti nu ducem lipsa… doar de creier si „spine”, acolo e problema mare, lipsa e ACUTA.
    Ar mai trebui grabita si achizitia de F16, sa le avem mai repede in curte.. ca stau si ruginesc pe la altii, in hangare….

    1
  39. Un mic video care explică cum acționează F-35
    https://x.com/thef35/status/1861170233152589883
    Why is the F-35 the world’s most advanced aircraft? Hear from an F-35 pilot as they explain a real-world scenario of how the aircraft safeguards skies today

  40. ,,Countries who attempt to fight tomorrow’s battles with yesterday’s weapons will lose EVERY TIME.This thing is obsolete.Sell it to 3rd world allies, then sign them up for parts+maintenance for 20 yrs. But get going on future weapons systems. F-35 won’t „fly” much longer, if at all”
    Romania: Prezent!

    • Mai pune acolo UK, Italia, Finlanda, Norvegia, Olanda, Polonia si Japonia. Numai aliati din lumea a 3-a ai acolo.Bine ca Su35 si J20 sunt o arma a viitorului .

      5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *