Varu” si cumnatu”. Te iei de unu” dai in amandoi…
Ei bine americanii si-au scos in premiera noul multirol – F 35A – la antrenamente comune cu restul avioanelor in cadrul „Red Flag”. Acest tip de exercitii seamana cu ceea ce noi am vazut prin tinerete in „Top Gun”, doar ca aici lupta simulata se duce mai ales dincolo de raza vizuala, se au vedere diverse proceduri, testari de echipamante, comunicatii, in general mult mai complex decat parea in realitate, totul tine insa de scenariul agreat.
Si, una peste alta, F 35 a obtinut niste scoruri foarte confortabile, astfel 15:1 in lupta de unul singur, 17:1 atunci cand a luptat acoperit de F 22 Raptor. Fara sa cunoastem foarte multe amanunte, stim totusi ca alaturi/impotriva F 35 au evoluat: EA-18G Growler, F-15C, F-16, F-22, B-1, precum si Eurofighterurile britanice si aparatele pentru avertizare timpurie australiene E-7A Wedgetail
Cu aceasta ocazie s-a verificat si capacitatea F 35 de a comunica cu aparatele incluse in exercitiu, peste 60 de avioane mentinand legatura si schimbul de date cu aparatele F 35, folosindu-se Multifunction Advanced Data Link (MADL) si Link 16.
Referitor la rata de succes (15:1) americanii nu au facut prea multe precizari, ce si cum a „doborat” F 35 cele 15 aparate „inamice”. pierzand o singura unitate, putem doar presupune ca aeronava a jucat mai multe roluri, de la lupta directa la misuni de tip SEAD, escorta, defensiva, etc.
Lt Col George Watkins, comandantul escadrilei 34 a declarat: “The F-35 mission was to get in undetected and hit targets, so we weren’t there specifically for air to air role. Our ratio has gotten better but I don’t have the final numbers. We saw an improvement in our pilot’s proficiency throughout Red Flag and that number was just F-35 kills and depth.”
Adica eficienta F 35 creste, lucru normal daca tinem cont de faptul ca pilotii se obisnuiesc incet-incet cu aparatul. Mai aflam ca de aceasta data aparatele F 35 au avut a face cu mai multe amenintari terestre (rachete AA cu baza la sol), iar in aer au infruntat simultan un numar de 20 de aparate „inamice”.
Aceasta ar fi stirea, nu avem prea mult de comentat, doar ca trebuie sa aducem aminte ca in acest tip de „jocuri de razboi” cel mai important este scenariu de la care se pleaca, conditiile, etc.
Pentru ca ne mai amintim cu Suhoi 30MKi indiene au obtinut scoruri fulminante in confruntarile cu F 15 sau Eurofighter Typhoon, indienii s-au laudat cu ele, pentru ca mai apoi sa aflam ca F 15 a luptat in conditii net dezavantajoase pentru el, fara posibilitatea de a angaja avioanele indiene dincolo de orizont, fara sa poata folosi sistemele de razboi electronic, etc, de unde „tigania” indienilor, care desi cunosteau aceste lucruri s-au laudat ca au facut praf avioanele americane.
In situatia cu ET nu stim inca care au fost conditiile exercitiului, stim doar ca a fost unul de lupta la vedere. Indienii s-au laudat din nou, englezii le-au aratat obrazul, lasand sa se inteleaga ca daca ar fi fost pe bune nu mai vedeau malurile Gangelui decat reincarnati…
Asadar scorul este impresionant, dar sa nu uitam ca asistam totusi la un exercitiu care are in vedere in primul rand verificarea sistemelor de la bordul F 35 si nu cunoastem deloc care au fost scopurile, care au fost conditiile, asadar sa luam „cu paine” informatia si sa asteptam niscai lamuriri ceva mai concludente.
In alta ordine de idei US Air Forces se gandeste sa incetineasca productia de F 35 pe motiv de bani. Astfel cu cat mai multe aparate ies acum de pe linia de fabricatie cu atat vor cheltui in viitor pentru a le aduce la standardul Block 4. Deja 108 aparate americane (Block 2B sau 3i) se pregatesc sa intre la modernizare (nu foarte mare – 3F), astfel: 26 de aparate au nevoie doar de up-gradarea softului – merge repede, 19 aparate au nevoie si de un nou procesor de semnal – 3 zile per avion, 18 aeronave au nevoie si de montarea noi casti (helmet mounted display system) pe langa softwere si procesor – 15 zile per avion.
Restul 45 de aparate (primele iesite din uzina) au nevoie de o modernizare mai extinsa (atat softwere cat si hardwere), in total 26 de componente de inlocuit – 30 de zile per avion, montarea si verificarea.
Nu-i nimic deosebit in aceasta modernizare, dupa cum stim aparatele F 35 isi primesc progresiv diferitele sisteme electronice si softuri, pe masura ce avioanele sunt construite si intra in dotare.
Daca totul merge cat de cat bine standardul Block 3F va fi implementat la avioanele care ies de pe linia de fabricatie incepand cu 2018, iar standardul final (sa-i spunem asa) Block 4 in 2021.
GeorgeGMT
http://aviationweek.com/defense/podcast-f-35-and-future-us-airpower?NL=AW-05&Issue=AW-05_20170223_AW-05_88&sfvc4enews=42&cl=article_1&utm_rid=CPEN1000002344999&utm_campaign=8797&utm_medium=email&elq2=214a40ecfe934717b558083a38edf351
alta intrebare !
sa vedem asa raport si din partea vantului turbat francez( care nu e totusi un avion prost). Pana atunci …
Ce bine ar sta in ograda noastra vreo 24 pasari f35 block 3F echipate complet de lupta pe aeroportul din Luna de langa Cluj . Asa sa moara ursul din est
Chiar si 72 de aparate F35 nu ar fi rau.La o adica, ma multumesc si cu 48 de F35.
Chiar si cu 96 de aparate F35 in fata Rusiei, mai ales singuri, suntem…..
Cu 96 ii facem pe rusi sa ne ocoleasca.
Va fi un avion de referinta. Parca asa se spunea si despre Raptor acum niste ani. Mai spune cineva ceva rau acum despre F22? Pt mine cel mai relevant semnal este graba cu care a intrat in dotarea IAF. Acolo vor fi adevaratele teste.
Cine reuseste sa obtina semnal pe tinta si va trage primul in 8/9 din 10 cazuri va fi cel care isi va dobori adversarul. Daca radarul tau va aveao problema in a detecta adversarul ai o mare problema
Se pare ca testele cu F35 israelian au inceput deja. La o luna dupa ce au ajuns in Israel, langa Damasc au fost bombardate si matrasite, pe langa niste convoaie catre hezbishit, si niste elemente/o baterie de S300 😀 . Nici macar nu au mirosit ce i-au lovit, doar dupa au sesizat niscaiva activitate aeriana spre israel. Rusii bineinteles ca au tipat dupa lamuriri dar pe israelieni i-a durut fix undeva.
Vorbești avioane!(daca tot e articol despre avioane) . Siria nu deține S300 iar nimeni nu cred ca îndrăznește sa atingă vreun echipament al rușilor acolo. Doar Ergodan :)))pune si tu un articol sa ne lămurim si noi ce e cu 300-le ala.
Aide nu te supara toarshu ovi. Acu’ daca nu vrei sa cauti uite si un link rusesc se pare…
https://realrussiatoday.com/2015/12/13/israel-destroyed-several-russian-s-300-missile-systems-in-syria/
Btw acolo sunt unii sunniti pe acolo care se ating de cioloveci daca nu stiai. Chiar ii si pun pe fuga si le captureza/distrug echipamentul; sunt curios daca stii cine :))) …
Ptiu am gresit link-ul 😀 …
http://21stcenturywire.com/2017/01/12/israel-violates-syrian-airspace-bombs-ammunition-depot-in-mazzeh-damascus/
:)) nu stiu la ce sunniti te referi ca si-ar trage la gioale cu rusii prin Siria. si urmaresc conflictul sirian de vreo 4 ani….Israelul stiu ca mai pocneste echipamente militare rusesti, dar care apartin Siriei(ce altceva sa pocneasca daca numai Rusia le mai livreaza armanent :)) )
Scrie clar in link ca erau echipamente care trebuiau transferate Hezbollah, nu vreo baterie S-300 functionala, gata de interceptare. Desi nu m-am mira cu F-35 sa le rupa si pe astea.
@ hohenstaufen ? sper sa fie ok info, nu am dat de ea.
foarte elegante, bijuterii. de-am avea si noi macar vreo zece n-ar mai guitza nimeni prin vecini.
UASF a anuntat ca va folosi F 35 in lupta contra ISIS … peste cativa ani. Desi a fost declarat „gata de lupta”, pana nu se aduc la standardul Block 3F, avioanele au probleme in misiuni contra tintelor in miscare la sol . E vorba de integrarea bombelor ghidate laser. In schimb poate fi folosit contra tintelor aeriene si o escadrila a Marine Corps de F 35B a fost deja transferata in Japonia, iar din 2020 va fi si in UK (USAF).
http://www.defenseone.com/technology/2017/02/us-air-force-send-f-35-fight-isis-few-years/135691/?oref=search_F%2035
Aici este evolutia pretului/avion/varianta :
http://www.defenseone.com/business/2017/02/charted-heres-how-cost-each-version-f-35-changing/135451/
Europa, posibil 2017, poate si la MK: http://breakingdefense.com/2016/12/f-35s-likely-heading-to-europe-in-summer-2017-secaf-james/
Sunt curios cum va fi afectat F-35 pe viitor avand in vedere ca date importante despre avion au ajuns pe mana chinezilor.
neata o sa iese dragnea in tv si sa faca un anunt important pentru tara 100 m 346 master varianta de atac la sol si 100 f 35 ce ziceti il iertam de toate pacatele
Noi nu avem bugetul Italiei/Australiei să ne permitem asemenea achiziții.
Su de am avea sa intretinem asa avion …
Sunt curios cum se descurca intr-un mediu cu bruiaj intens al comunicatiilor/radarului.ma gandesc ca au testat si asta.
Din ce am citit zilele trecute cică in scenariu ar fi fost incluse si bruiaje.
frumoasa perechea?
„…zboară bine,luptă bine…”;până au şi piloţi la manşă să le atribuim şi lor meritele!
@narcis-teofil purice
Si avioanele „agresor” ce crezi ca aveau, cimpanzei? Tot piloti, ba chiar dintre cei mai buni. Nu cred ca au urmarit americanii sa compare pilotii intre ei ci avioanele, stai linistit ca stiu sa-si calibreze testele.
Nu ma pot abtine:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ham_(chimpanzee)
F 35 impreuna cu F 22 formeaza armonia perfecta in lupta aeriana, cel putin pe moment.
Deja 108 aparate americane (Block 2B sau 3i) se pregatesc sa intre la modernizare (nu foarte mare – 3F), 26 de aparate au nevoie de up-gradarea softului – merge repede, 19 aparate au nevoie …
da cate avioane au astia deja ? Ca acu de curand numai or devenit operationale …
Ala 1 din 15 o fi fost doborat de f-22 sau de Eurofighter ? ca banuiesc ca pe celelalte ”always Coke-Cola ” in genul asta de ” wrest-ling tv- show- uri”
nu cred ca le-au pus contra F-22 tinand cont ca ala nu e de vanzare deci teoretic nu are cum sa se intalneasca intr-o lupta cu F-35. Plus ca unul e multirol iar celalalt interceptor, ce pusca mea sa compare la ele.
@ovi, F35 e multirol, iar unul din rolurile posibile e chiar interceptor. Nu e primul rol, dar e perfect capabil sa faca asta. Si teoretic se pot intalni in lupta, chiar daca extrem de improbabil, pt ca daca F22 nu va fi exportat, F35 va ajunge in multe tari. Apoi nu poti exclude nici factorul uman, si sa ai vreo dezertare 🙂
ai dreptate nu m-am gandit ca F22 se poate intalni cu vreun F35 vandut cine stie cui 😀
partea cu comparatul unul cu altu mi-o mentin. nu poti sa compari F22 cu F35 asa cum nu poti sa compari F15 sau Eurofighter cu F16.
Atunci, din 2021, odata cu blk 4, vom avea si noi F 35! :)))))))
Stia zic de o rata a victoriilor de 20 :1 in favoarea F 35:
https://theaviationist.com/2017/02/28/red-flag-confirmed-f-35-dominance-with-a-201-kill-ratio-u-s-air-force-says/
Si mai zic si ca 4 aparate au distrus simulat 5 amenintari AA in 15 minute fara sa poata fi luate la ochi de AA si apoi au continuat si cu lupta aeriana.