Dupa ce Japonia a anuntat cvasi-oficial ca va opera F 35B de la bordul “distrugatoarelor” sale, Izumo si Kaga, Coreea de Sud incepe dezvoltarea a doua noi nave de asalt, special proiectate pentru a opera F 35B.
Astfel, Hyundai Heavy Industries a primit un contract pentru proiectarea celor doua nave (a doua generatie LPX) si deocamdata este vorba doar de un concept ce trebuie prezentat pana la jumatatea anului viitor.
Abia apoi se vor discuta solutiile tehnice, dimensiuniile navei, tehnologia etc.
Dar acest lucru nu este o noutate, inalti oficiali ai armatei sud-coreene au anuntat inca din 2018 ca se are in vedere construirea unei nave de asalt de mari dimensiunui care sa poata opera F 35B.
Daca lucrurile vor decurge conform planificarii, prima nava din clasa LPX II va intra in dotarea marinei in anul 2030.
In acest moment, Coreea are deja un contract ferm pentru achizitia a 40 de F 35A (fortele aeriene) si s-a anuntat deja oficial ca se va demara achizitia a inca 20 de F 35 fara a se preciza ce model, dar unele surse din media coreeana sustin ca ar putea fi “B”-uri.
Dokdo-class, LPX I
Astfel ca in Pacificul de Vest F 35B se vinde bine, Japonia, acum Coreea de Sud avand programe oficiale pentru dotarea marinelor lor militare cu “B”-ul americanilor, iar in fundal se profileaza deja Australia, tara care, spre deosebire de Japonia si Coreea, are deja navele, doua portavioane (eu asta cred ca sunt) din clasa Juan Carlos I (Canberra-class in Australia), nave dotate din standard cu punte inclinata si toate facilitatiile pentru operarea aparatelor din familia Harrier/F 35B, pentru ca Navantia (constructorul navelor) le-a proiectat pentru marina spanioala care opereaza Harrier.
Asteptam asadar ca si Australia “sa-si dea arama pe fata”, absurd sa credem ca au cumparat doua portavioane get-beget pentru a zbura doar elicoptere.
Canberra-class
In Europa, F 35B are deja client fideli – Marea Britanie si Italia – dar si clienti potentiali, Spania tara care va trebui sa-si retraga flota de aparate Harrier, iar inlocuitorul n-are cum sa fie altul decat F 35B.
In acest moment, F 35A se vinde bine, are clienti suficienti (si tot apar altii), F 35B urca in clasament – noi comenzi sunt la ordinea zilei, altele potentiale sunt la orizont, doar F 35C (aparat dezvoltat special pentru portavioanele clasice ale US Navy) n-are saracul ce client sa-si gaseasca, singura tara din lume care opereaza portavioane clasice (cu exceptia Statelor Unite) fiind Franta, ori Parisul are deja Rafale M pentru urmatorii 20-30 de ani, asadar F 35C ramane cu un singur client – marina Statelor Unite.
Revenind la coreenii cei democrati, ei mai au in dotare doua LPX I (Dokdo-class), nave despre care existau speculatii ca ar putea fi convertite intru folosirea F 35B. Daca chiar se gandesc la asta sau vor merge doar pe constructia a doua nave noi ramane de vazut, cert este un singur lucru: Coreea va intra in clubul operatorilor de F 35B si aici nu mai exista absolut nici o indoiala.
Dar o intrebare ramane totusi: de ce vor coreenii sa aiba doua portavioane? Pentru a se apara de coreenii din nord? Destul de greu de crezut, aia din nord nu au efectiv cu ce sa ameninte sudul astfel incat Seul-ul sa aiba nevoie de portavioane, razboiul intre cele doua tari va fi (daca va fi) unul terestru si aerian, mai putin unul naval, si chiar daca se vor ciocni si pe mare necesitatea unui portavion chiar nu se intrevede.
Astfel de nave sunt necesare daca vrei sa-ti proiectezi forta la mare distanta, sau daca potentialul tau inamic, tara maritima, are astfel de nave.
O fi vorba de China sau de Japonia? Aici va las pe voi sa va dati cu pararea, dar de retinut ca si Japonia si China isi dezvolta o flota de portavioane in ritm accelerat.
GeorgeGMT
China investește masiv în portavioane, deci Koreea și Japonia trebuie sa reacționeze
In cazul coreenilor, situarea lor foarte aproape de China, ii pune in situatia de a-si „proiecta forta” in spate, in afara razei de lovire a rachetelor si avioanelor chineze de pe continent.
Mai pe romaneste, isi pastreaza „in spate” o parte din forta de lovire pentru a nu o expune unui eventual atac initial al chinezilor.
La fel si japonezii, la ei intrend in calcul si apropiere de prietenii rusi.
In privinta lui F35C, cred ca ar avea o paine de mancat pe nenumaratele insule japoneze si coreene din zonele disputate cu China.
La banii lor, isi permit sa amenajeze adaposturi in stanca, sa lanseze avioanele, cu catapulte, din grote, si sa le amenajeze piste scurte, cu arestoare, la baza insulei.
Un elevator amenajat in munte nu e mare inginerie la tehnologia si banii lor.
Zic si eu, nu dau cu parul…
Ptr ce? Cand au b-ul la dispozitie
C-ul il lansezi cu catapulta de pe o pista mai scurta/grota si cu o incarcatura mai mare de lupta.
China are, Japonia are, piticul atomic nu. Dacă au cu ce și de unde, ei de ce să nu aibă? La prima vedere primul motiv ar fi China. Dar asta nu inseamna ca nu le poate folosi dacă e cazul și împotriva piticului. Nu mai spun că nici relațiile cu Japonia nu sunt foarte strălucite, chiar dacă acum sunt în aceeași barcă.
Salut. Tovarasi vad pe aici ca luati in calcul doar China, va spun eu e vorba de piticul hatomic el are tot, portavioane, crucisetoare,distrugatoare, avioane invizibile,etc.Acum lasand gluma la o parte raman oleaca cracanat cum reuseste o tara mica sa duduie la toate capitolele mai ales dotare militara, ar trebui sa-i trimetem pe ai nostri pe la dansii ca sa priceapa ce si cum se conduce o tara.
Stiu si ei cum se conduce, buba e ca nu vor.
Coreea de Sud nu e chiar asa de mica la o populatie de 52 milioane.
Eu am citit la început ” F-35B strânge de clienți „, nu glumesc. Deh, spirit ràuvoitor în fața minunii invizibile.
Oricum, varianta B e singura care are màriminoasa mea îngàduință, un net progres față de Harrier si fără egal cu posibilitățile ei STOVL.
dupa ce vom avea un nou guver si un nou presedinte ar fi posibil ca si Romania sa fac comandă pentru 24 de bucati A. ??
da, imediat 🙂
dupa ce luam alea 5 F-16 sa peticim escadrila de 12 MLU 🙂
Nu. Noul guvern, chiar dacă va lucra bine cu noul vechi președinte, are de acoperit găurile lăsate de pesediști. Eu nu prea văd nici cei 2% dați pe alte programe noi. Dacă se va continua cu PATRIOT, HIMARS, completare escadrila, corvete, baterii coastă cu ceva integrare în industria Ro, restul ori nu vor mai avea bani, ori cantități farma. Și la prima urgență, kktul ăla de fabrică de pulberi.
Corect. Eu nu inteleg de ce nu discutam cu americanii ptr bunatatiuri din AMARG cu reparatii in us si ulterior in ro. Asa am asimila si noi tehnolgii ceva mai recente. Au astia zeci daca nu sute de f16, m1a1, bradley, avenger, aav7, stryker etc
Pentru amicul @Robu:
GDP – anul 1950
Romania $1,182 miliarde
Coreea de Sud $0,876 miliarde
GDP – anul 2019
Romania $240 miliarde
Coreea de Sud $1620 miliarde
In Coreea de Sud educatia este o prioritate nationala. Am putea spune ca este o obsesie.
Sper ca amicul @robu sa revina la pozitia normala si sa arunce o privire critica la cum este tratata educatia in Romania la nivel bugetar.
Iar cand vad in ce hal au adus cercetarea stiintifica, in vine sa pun mana pe un %$#^%l.
Salut. Pentru prietenu-l Gabriel,eu am facut un comentariu putin ironic dar plin de ura si venin la adresa celor care au pretentia ca ne conduc.Putem vorbi mult,despre altii care fac parte din cea ce numim tigrii din punct de vedere economic si militar, dar mie foarte greu sa vorbesc de Romania din toate punctele de vedere, credema mie foarte greu sa inteleg cum si dupa 30 de ani de libertate continuam sa ne infundam economic si militar,nu stiu cati ani ai tu dar eu in 92 cand a inceput tavaleala dincolo de prut capitanul nostru a rostit o fraza, baieti avem o razbunare cu ivanii si am tot asteptat si cu asteptarea am ramas, si asa au trecut anii iar multi ca mine am vazut cum Romania o ia la vale si tot la vale sa dus. Eu prin munca pe care o fac am reusit sa colind lumea si cand vad alte tari mult mai putin importante ca Romania si care o duc ceva mai bine ca noi, ma apuca furia. Avem o sansa sa iesim la vot pentru a putea spera intr-o schimbare. Gabriel alte tari o duc mai bine fiinca au inceput cu inceputul Educatia.
Coreea de Sud a trecut în Constitutie: 10 la sută din Pib la Educație și Cercetare… Noi? Doar promisiuni electorale! Sa nu mai vorbim de cultul muncii acolo…Ia pune jumă de ora obligatorie pe zi de exerciții fizice înainte de munca…mai ales la MApN și Mai…să vezi ce energie și chef de munca vor avea românașii.
„să vezi ce energie și chef de munca vor avea românașii.”
O sa fie scuza perfecta pentru vaiete, ca incep ziua de lucru extenuati fizic, accidentati, cu dureri musculare, ca nu se pot concentra, ca in consecinta trebuie sa doarma la pranz sau sa plece mai devreme
searadupa-amiaza acasa. Managerii or sa se planga ca se mai ia 10% din productivitatea angajatilor, etc 🙂Merci pt. ca ai pus ghilimelele…In metrou, ca in cutia de sardine, e cam greu sa scrii corect gramatical 🙂