Fapt: Economia a fost subminată şi a pierdut 2,5 mld. euro. Rectificarea închide cercul…

de Moise Guran

Rectificarea bugetară este momentul în care se închide cercul unei crime de natură economică. Mobilul este, de acum, devoalat, probele grăitoare, ar mai fi de dovedit intenţia directă.

Nu vorbesc în metafore aici, nu sunt mare amator de poezie, ci folosesc această rubrică pentru a cere public o anchetă penală în legătură cu faptele miniştrilor care, potrivit legii, răspund solidar pentru actele instituţiei cu masă verde, unde se strâng săptămânal, şi care se numeşte Guvernul României.

blog-1-1024x576

Nu vă lăsaţi atenţia deturnată cu ştiri de genul guvernul taie de la Sănătate şi de la Educaţie şi dă la primari şi la SRI. Desigur, se poate dezbate şi asta, dar sumele pentru primari vin din altă parte… vin de la autostrăzi, mai exact de la cofinanţarea pentru autostrăzi. Nu contest nici dreptul primarilor de a primi 900 de milioane de euro de la Buget înainte de campanie electorală, nu mă interesează, acum, nici dacă banii se vor duce pe şpăguţe locale şi nici nu vreau să ştiu, acum, dacă aceste plăţi au fost deja promise pentru racolările permise de ordonanţa traseismului.

Toate astea sunt detalii. Adevăratul preţ plătit îl reprezintă cele 20 000 de slujbe pierdute (evaluarea aparţine celor de la Ziarul Financiar) prin oprirea lucrărilor de infrastructură finanţate din fonduri europene. E vorba nu doar de cele 3,9 miliarde de lei tăiate (din care la primari ajung 2,4 miliarde), ci de alte 8 miliarde de lei (deci cam 1,5 – 2 miliarde de euro) care ar fi fost cofinanţate cu cele 3,9 miliarde de lei.

blog-2-1024x576

Bănuiala mea este că acestea nu s-au mai făcut, tocmai pentru a lăsa Guvernului Ponta jumătate de miliard de euro– puşculiţă de manevră înainte de alegeri (ar fi fost peste 1 miliard dacă economia n-ar fi scăzut, dar a scăzut tocmai din această cauză). Umblă zvonul că ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, va demisiona, dar subliniez faptul că această demisie ar fi o altă manevră de distragere a atenţiei.

Biziday.ro

PS Cam ce scriam si eu la inceputul saptamanii trecute: guvernul efectiv saboteaza economia nationala!

53 de comentarii:

  1. TOATA CLASA ASTA POLITICA SUBMINEAZA ROMANIA!

  2. Va aduceti aminte cand intrebam „Cine e ministrul de finante al Romaniei?”
    Cred ca toti v-ati intrebat la ce-o folosi o fatuca abia iesita de pe bancile scolii, care n-a lucrat nicaieri si a aterizat direct la Ministerul de FInante al unei tari europene de 20 milioane locuitori.
    Pai uite ca la asta foloseste: semneaza actele ca primarul, muta banii de la investitii la pomeni (evident, sub coordonarea crocodililor cu experienta din partid) dupa care va fi remaniata, probabil cu Teodorovici, cu scuza: „Eh, acuma sa nu-i dam in cap. E si ea tanara, invata din greseli.” de parca postul de Ministru de Finante este unul unde te califici la locul de munca.

    • Asa .si? Acuma ce facem?
      Pe copilul pe care nu-l atingi din cand in cand ti se suie in cap.. democratic vorbind pe astia de la putere cum ii convertim la sentimente mai bune fata de supusii lor?
      Sau juridic vorbind ,cum gasesti vinovatii in genul asta de cotcarie?

      • Juridic ti-au inchis o portita cand l-au pus pe ciorbea avocatul poporului.
        Democratic = protest.

        • Corect! Aici a fost sahul…cu Ponta la Cotroceni avand posililitatea sa numeasca magistrati, sefii ANI, DNA, procurori sefi e.t.c. si alte persoane agreate in functii cheie, avem si mat-ul! Pare-se ca ne intoarce in perioada neagra Iliescu&Nastase …ca doar de unde invata Ponta atata ‘SCOALA POLITICA’!? 🙁

  3. Aceasta Hotarare de Guvern nu poate constitui proba la un eventual proces pentru subminarea economiei nationale? Exista vreo pedeapsa in Codul Penal pentru asa ceva? Dar persoane dispuse sa ii dea in judecata?

  4. Și cu toate rectificările acestea nu s-au găsit 20-30 de mil de dolari pentru a demara programul transportorului blindat Saur.

  5. Domnu Moise a vrut sa scrie un articol serios, o analiza profunda sau una de campanie electorala?

    Uite ar fi putut spune ca anul acesta au fost alocati 16 mlrd lei pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, iar pana acum s-a reusit cheltuirea a 7 mlrd lei. Guvernul pur si simplu a estimat ca pana la sfaristul anului e imposibil sa se cheltuiasca restul de 9 mlrd. Asa ca au taiat 4 mlrd din suma alocata, ramanand un buffer de 5 mlrd de lei pana la sfarsitul anului.

    Parca altfel se vad lucrurile cand sunt puse in context. Sigur, guvernul vrea sa puncteze la nivel local cu transferurile astea, dar totusi, auzi ancheta penala, subminare, lol…

    • Aparent lucrurile ar sta cum zici tu doar ca exista o fisura in expunerea ta.
      Guvernul nu a cheltuit mai maulti bani pentru ca nu a fost interesat si nu a incurajat depunerea de proiecte pentru fonduri europene. De ce? Pentru ca fondurile europene sunt aproape imposibil de furat fara urmari.
      Asa ca, dupa deblocarea finantarilor europene au inceput sa incaseze bani proveniti din proiectele semnate pe vremea lui Boc, au ajuns la 37-40% absorbtie si apoi s-a rupt filmul pentru ca alte proiecte nu au depus.
      Pe scurt, banii ramasi nefolositi nu s-au datorat vreunei conjuncturi cosmice ci faptului ca guvernul a actionat intentionat in directia evitarii fondurilor europene.
      Chiar si daca s-ar fi produs vreun cataclism care sa blocheze finantarile europene guvernul trebuia sa utilizeze banii in alte proiecte guvernamentale de infrastructura, nu sa-i arunce la primarii pentru pomeni electorale.

      • @Eroul Bula
        Care film s-a rupt ca doar anul acesta o sa se acceseze mai multe fonduri decat a accesat Boc in toata perioada lui de glorie napoleoniana.

        Oricum articolul lui Moise nu este despre motivele pentru care nu s-au accesat mai multe fonduri. El vorbea de subminare si de penal, lucruri care nu se sustin dpmdvdr. Subminare nu e pentru ca fondul pentru cofinantare are in continuare o suma indestulabila pana la sfarsitul anului (tinand cont cat s-a accesat in primele 3 trimestre). Iar penal nu vad cum pentru ca rectificarile bugetare si transferul de fonduri catre bugetele locale sunt chestii legale care au loc in fiecare an. De subminare si anchete penale ar putea fi vorba doar in cazul autoritatilor locale daca nu folosesc aceste fonduri cum trebuie.

        • Nu mai amesteca mere cu pere.
          Banii accesati sunt cei care intra efectiv, dupa ce au fost verificate si aprobate proiectele de la Bruxelles. Imensa majoritate a proiectelor pentru care intra banii acum sunt proiecte depuse pe vremea lui Boc pentru ca ai lui Ponta nu au depus aproape nimic.
          Nu le confunda cu fondurile pentru agricultura pentru ca astea curg pentru exploatatii agricole, sub forma de subventii, cresc ca valoare in fiecare an pentru ca asa s-a stabilit in tratatul de aderare si nu au legatura cu proiectele de finantare despre care vorbim.
          De cand au venit ai lui Ponta cred ca am vazut o singura data o sesiune de semnari de contracte pentru finantare europeana.
          Asta-i si motivul pentru care, dupa ce au ajuns repede cu absobtia la 37-40% (pe contractele lui Boc) au incetinit brusc. Nu mai au pe ce sa vina bani pentru ca nu au depus proiecte.

          • @Mister Bula….
            „Nu mai amesteca mere cu pere” … @Vector este obisnuit sa amestece mai multe.. castraveti cu marar… prune cu caise… Nu are nicio idee despre fonduri europene dar da cu gura… Observi mai @Vectore ca nu sunt singurul care spune ca le amesteci de parca ai vrea sa obtii auru’ alchimistilor?

          • @Eroul Bula
            Problema nu a fost niciodata lipsa proiectelor depuse pentru fondurile UE puse la dispozitie pe perioada 2007-2014, s-au depus jdemii de proiecte a caror valoare totala o depaseste pe cea a fondurilor alocate de UE Romaniei. Problema a fost descalcirea lor, separarea celor eligibile de celelalte, derularea lor corecta (ca sa nu apara blocarea fondurilor ca pe vremea lui Boc) etc. Deci sigur ca poti sa spui ca proiectele au fost depuse pe vremea lui Boc, dar pana una alta rata absorbtiei era cam de 5% cand a picat Boc.

            • @Vector aka Vector Eurasia
              Vorbesti discutii citite prin ziare, dar concret pe subiect esti lemn.

              „Problema a fost descalcirea lor, separarea celor eligibile de celelalte”

              Proiectul era eligibil din momentul in care era acceptat. Verificarea documentatiei se facea inainte, dar trebuia sa astepti ierahizarea in functie de punctajul obtinut.

              ” Deci sigur ca poti sa spui ca proiectele au fost depuse pe vremea lui Boc, dar pana una alta rata absorbtiei era cam de 5% cand a picat Boc.”

              Un proiect se deruleaza de regula pe o durata de 5 ani, pentru ca trebuie sa desfasori o activitate si sa atingi niste obiective, pe care chiar tu (solicitantul) le propuneai in proiect. Deci cine a depus dosar in 2011 de exemplu (exercitiul 2007-2013) va lua bani si in 2016. Daia a durat absortia si nu pentru ca ti-a venit tie ponta sa ti le „descalceasca”.

              In mediul privat, (ca asta ar trebui sa fie principalul beneficiar al fondurilor europene) mai ales pe agricultura in primii ani nu prea s-a inghesuit lumea, ca e mai greu cu proiectele la romani, din motive mai mult sau mai putin obiective.

              Asa ca toti banii absorbiti in 2013, sunt bani pe proiecte din 2012 sau mai vechi. Pentru ca nu depui dosarul azi si maine primesti banii.

              Mai mult decat atat, si proiectele depuse in 2012-2013, tot pe legislatia de dinainte s-au depus.

              Revenind la slabiciunea ta, ponta, iti recomand sa verifici ce legislatie a facut guvernul condus de el pentru exercitiul 2014-2020. Si sa faci o comparatie, inainte sa vorbesti ca…

              Pe romaneste, cadrul legal din 2014 e facut ca sa nu poti sa accesezi. Nu numai ca nu te ajuta, dar te mai si impiedica.

              Vrei sa vorbim despre 112, 121 comparativ cu 6, 6.1 si restul de acum, ca tot am mentionat agricultura? Sau sa comparam tabelele de evaluare? Concret, nu s-o zguduim cum faci tu. Pana si pe 141 s-au accesat fonduri de aproape 700 mil euro.

              Pana una alta cred ca vor fi dati in judecata pentru unele prevederi.

              Tot ce am scris mai sus, se refera la mediul privat. Ca statul se stie de ce nu absoarbe. Problema e ca-i termina si pe privatii care vor sa faca ceva.

              Dar bineinteles ca un comentac profesionist ca tine, care comenteaza la aproape orice, nu are de unde sa stie chestiile astea, care sunt de fapt niste notiuni elementare de cultura generala in materie de fonduri europene. Si un taran care a aplicat pe 141, iti da lectii.

              Dar nu aspectele reale si concrete sunt treaba ta pe aici.

              • @Adrian

                Poate stii mai multe despre fonduri europene decat cei care discuta pe baza a ceea ce citesc prin ziare, dar asta nu iti da nici un drept sa ma acuzi de verzi si uscate. Faptul ca stii mai multe despre un anumit subiect e una si e de apreciat, dar nu inseamna ca cel caruia i te adresezi e „comentac profesionist”, taran sau nu il intereseaza aspectele reale.

                Zici ca proiectul e eligibil din momentul in care e acceptat, totusi ca cititor de ziare in domeniul asta imi aduc aminte ca foarte multe proiecte acceptate s-au dovedit pana la urma neeligibile si a fost o intreaga problema.

                Oricum interventia mea nu a fost despre bucataria interna a fondurilor europene, in directia aia a dus-o Eroul Bula, ci despre faptul ca Moise da impresia ca s-au luat toti banii pentru cofinantari iar eu am atras atentia ca raman inca 5 mlrd de cheltui pana la sfarsitul anului. Care-i problema?

                p.s. Nu am nici o slabiciune pentru Ponta, dar nici pentru Boc, Udrea si Basescu.

                • @Vectore
                  Ai numarat pana acum cati iti spun ca „Vorbesti discutii citite prin ziare, dar concret pe subiect esti lemn”???
                  Cam prea multi iti explica si tu te faci ca nu auzi…dar de… ocupatia ta de baza este… Eurasia

                  • @dany
                    Eu in locul tau as fi mai putin vehement la capitolul „lemn pe subiect” domnule „inchiriez arme nucleare, astept provincia”…. 🙂

                    In rest eu accept sa imi spuna oricine orice, si caut sa particip in discutii cat mai constructive cu oricine.

                    • Te faci ca nu observi cati iti spun ca tot timpul faci confuzii intre castraveti si marar @Vectore? Sau ma rog chestii asemanatoare… si cui nu-i convine daca un stat estic inchiriaza / gazduieste arme nucleare? Probabil aluia de la Kremlin pe care il proslavesti tot timpul…

                    • @dany
                      Da, observ ca unii nu sunt de acord cu opiniile mele, asa cum nici eu nu sunt de acord cu opiniile lor sau ale altora. Care-i problema? De fapt ce vrei tu, sa nu mai postez deloc sau ce? Doar proprietarul site-ului poate ingradi dreptul la libera exprimare pe site, prin banare.

                      Cat despre nukes, nu era vorba ca nu imi convine ci ca vorbeai aiurea in tramvai de inchiriere si utilizare (nu simpla gazduire) pe principiul „dau un ban si pot sa o folosesc daca/cand vreau”. Si dupa aia apari si-mi scoti mie ochii pe aici de parca as fi spus nu stiu ce enormitate. 🙂

                      p.s. Arata-mi unde l-am „proslavit” pe Putin tot timpul, altfel nu mai veni cu acuzatii nefondate.

                    • Bah @Vectore
                      Ce am spus eu despre inchiriere arme nucleare a spus chiar Walesa. Si daca nici Walesa nu este unul din cei care cunoaste in detaliu anumite chestiuni legate de politica internationala … Ca Walesa nu a fost agreat si nici nu va fi vreodata de catre Kremlin, este alta poveste… Revenind la armele nucleare, tocmai i s-a transmis lui Putin prin intermediul lui Walesa ca sunt posibilitati infinite de a pune pe butuci imperiul rusesc, ala pe care il proslavesti… Dar daca tu nu esti capabil sa faci diferenta intre gazduire si inchiriere… asta este cu totul alta poveste….

                    • @dany

                      Danyboy, eu am spus ca armele nucleare americane pot fi intr-adevar gazduite, insa raman sub controlul lor, la care tu ai batut cu gratie campii ca nu „egzista” asa ceva domne, ca ele pot fi inchiriate cu tot cu drept de utilizare ca din momentul in care platesti pentru a inchiria ceva il poti si folosi. A fost noaptea mintii dar eu nu m-am obosit sa te iau la trei pazeste cum incerci tu sa faci pe-aici.

                • @Vector aka Vector Eurasia (ca sub nicku asta postai pe la sfarsitul lui 2011 -inceputul lui 2012.)

                  „dar nu inseamna ca cel caruia i te adresezi e “comentac profesionist”, taran sau nu il intereseaza aspectele reale.”

                  Daca prin „taran” ai facut trimitere la afirmatia mea „Si un taran care a aplicat pe 141, iti da lectii.”, n-ai priceput nimic. Inca o dovada ca esti pe dinafara. 141 a fost pentru gospodariile de semisubzistenta, adica pentru tarani. Si un taran care a aplicat pe 141, adica a facut ceva concret si practic, s-a lovit de o parte din problemele alea pe care le-am enumerat eu. In consecinta taranul ala poate sa-ti dea lectii pe domeniul asta tie, care vorbesti aiurea dupa ureche pe aici.

                  „Oricum interventia mea nu a fost despre bucataria interna a fondurilor europene, in directia aia a dus-o Eroul Bula..”

                  Pai daca in directia aia a dus-o Bula, iar tu habar nu ai despre ce e vorba, nu inteleg de ce ai venit cu informatii aiurea, cand puteai sa te abtii.

                  „ci despre faptul ca Moise da impresia ca s-au luat toti banii pentru cofinantari iar eu am atras atentia ca raman inca 5 mlrd de cheltui pana la sfarsitul anului. Care-i problema?”

                  Problema e ca spui numai aberatii. Din nou citite prin ziare. Alea 5 mrld sunt pe hartie. Si chiar daca ar fi reali, ar fi degeaba. Au avut grija sa nu fie nevoie de ei, ca sa poata sa-i cheltuiasca in alte scopuri De ce?

                  In primul rand pentru ca le-a luat 7 luni sa elaboreze (intentionat sau din incompetenta) noul cadru legal si in toata perioada asta nu a fost posibila depunerea de noi proiecte.

                  Si in al doilea rand, cand au reusit in cele din urma sa incropeasca un simulacru de legislatie, au facut-o de asa natura incat pentru anumite categorii de activitate, nu se califica nimeni.

                  In plus, chiar si acum daca ai aplica, tot nu ai primi banii anul asta.

                  Deci, ponta al tau si cu guvernul lui au facut-o cu buna stiinta, pentru ca de fapt nu mai au banii aia. Si mai e putin si trece anul si au scapat. N-au avut nevoie sa cofinanteze nimic.

                  Tot 50 pe zi e norma?

                  • @Adrian… vrei sa spui ca @Vector are norma de postari?
                    Bah Vectore … te credeam om serios…

                  • @Adrian
                    „Pai daca in directia aia a dus-o Bula, iar tu habar nu ai despre ce e vorba, nu inteleg de ce ai venit cu informatii aiurea, cand puteai sa te abtii.”

                    Si cu ce informatii aiurea am venit prietene?

                    Trecand peste fumurile de superioritate si atacurile la persoana, voi desprinde doar ceea ce ne intereseaza de fapt in aceasta discutie:

                    „Problema e ca spui numai aberatii. Din nou citite prin ziare. Alea 5 mrld sunt pe hartie. Si chiar daca ar fi reali, ar fi degeaba.”

                    Atunci daca tu zici ca alea 5 mlrd ar fi degeaba, daca le-ar fi lasat si pe celelalte 4 mlrd pe care le transfera acum la bugetele locale, cele 9 mlrd in total nu tot degeaba ar fi fost?

                    Moise nu a precizat sumele astea si citind articolul senzatia oricui e ca guvernul infam a luat fondurile pentru cofinantare pentru a imparti mici, bere si pungi de faina. Eu am precizat contextul.

                    @dany
                    De-acum te ignor complet, esti liber sa faci si tu la fel cu mine.

                    • Pai mah @Vectore
                      Din ce in ce se aud tot mai multe voci care spun ca esti postac profesionist…Nu ma face sa caut in arhivele forumului… Inseamna ca, tot ce scrii tu pe aici vine pe linie de partid sau si mai rau pe linie de ambasada… In afara de asta, te dovedesti a fi foarte viclean… Pai in cazu’ asta nu te mai ignor deloc… masuri sa stii ca exista destule si impotriva postacilor profesionisti, chiar daca tu zici ca nu sunt… Te superi degeaba… da’ asta este adevaru’

                    • PS- Cand reusesti sa faci diferenta intre gazduire si inchiriere ma anunti!

                    • @vector

                      „Si cu ce informatii aiurea am venit prietene?”

                      Bai nene tu chiar nu vezi ce scrii? Chiar vrei sa reiau tot ce ai scris si ti-am subliniat mai sus? Sau o dai in gica contrisme cu mine?

                      Fumuri la mine? Eu postez de 3-4 ori pe an aici bai „prietene mircea badea reloaded” de cand cu dastia ca tine, cu care nu ai ce sa vorbesti argumentat, pentru ca voi sunteti la locul de munca si in fisa postului la voi scrie altceva.. In schimb tu poluezi blogul full-time, pozand in cultul informat, pana cand pe fiecare domeniu in parte a venit cate cineva si ti-a explicat unde te situezi. Asa ca nu incerca sa faci proiectie pe mine, ca nu tine.

                      „Moise nu a precizat sumele astea si citind articolul senzatia oricui e ca guvernul infam a luat fondurile pentru cofinantare pentru a imparti mici, bere si pungi de faina.”

                      Exact asta a facut guvernul. Ca tu trebuie sa spui alta poveste, e treaba ta.

                      „Atunci daca tu zici ca alea 5 mlrd ar fi degeaba, daca le-ar fi lasat si pe celelalte 4 mlrd pe care le transfera acum la bugetele locale, cele 9 mlrd in total nu tot degeaba ar fi fost?”

                      Ce nu pricepi bai „prietene”? Au facut legislatia incat sa nu fie nevoie de banii aia. Adica sa nu aiba ce sa cofinateze. Adica e si mai grav. Intai au pregatit terenul si pe urma au transferat banii. Deci si daca ar mai exista, banii aia ar fi degeaba ca nu pot fi folositi.

                      Si desi nu era pe blog atunci @dany are dreptate. Cand postai cu vector eurasia erai cel mai infocat fan al lui putin. Pe urma te-ai dat la fund si dupa ce ai reaparut cu vector ai luat-o mai diplomat. Aparent neutru si impartial, dar nu ratezi nicio ocazie sa-l pupi pala in cur de la distanta.

                    • @Adrian
                      „Fumuri la mine? Eu postez de 3-4 ori pe an aici bai “prietene mircea badea reloaded” de cand cu dastia ca tine, cu care nu ai ce sa vorbesti argumentat, pentru ca voi sunteti la locul de munca si in fisa postului la voi scrie altceva.. In schimb tu poluezi blogul full-time, pozand in cultul informat, pana cand pe fiecare domeniu in parte a venit cate cineva si ti-a explicat unde te situezi. Asa ca nu incerca sa faci proiectie pe mine, ca nu tine.”

                      Am inteles, sunt prost, neinformat, incult si poluez blogul. Bun, asta e parerea ta. Dar nu imi bagi tu pumnul in gura amice, partea asta o intelegi sau e greu? Asa prost cum oi fi sunt liber sa imi exprim opinia pana cand proprietarul site-ului zice altfel. Si o fac pe cat de argumentat pot. Asta e. Nu suntem toti genii.

                      „Ce nu pricepi bai “prietene”? Au facut legislatia incat sa nu fie nevoie de banii aia. Adica sa nu aiba ce sa cofinateze. Adica e si mai grav. Intai au pregatit terenul si pe urma au transferat banii. Deci si daca ar mai exista, banii aia ar fi degeaba ca nu pot fi folositi.”

                      Repet, articolul s-a concentrat exclusiv si destul de panicard pe cele 4 mlrd transferate fara sa zica nimic de cele 5 mlrd ramase. Eu asta am atras atentia. Si vad ca unii fac un mare shitstorm din faptul ca am indraznit sa arat chestia asta.

                      „Si desi nu era pe blog atunci @dany are dreptate. Cand postai cu vector eurasia erai cel mai infocat fan al lui putin.”

                      Te inseli amarnic in privinta perioadei. Eu n-am postat pe-aici in 2011-2012, nici nu stiam de existenta blogului. Am ajuns aici de-abia in 2013. Nu l-am ridicat in slavi pe Putin. Si nu postez deloc mult, chiar am postat chiar foarte putin in ultimele 2-3 saptamani, revenind de-abia weekendul trecut. Din nou, ce e cu acest proces de intentie, si cu scos ochii atat?

                    • @Vector
                      „Am inteles, sunt prost, neinformat, incult si poluez blogul. Bun, asta e parerea ta. Dar nu imi bagi tu pumnul in gura amice, partea asta o intelegi sau e greu? Asa prost cum oi fi sunt liber sa imi exprim opinia pana cand proprietarul site-ului zice altfel. Si o fac pe cat de argumentat pot. Asta e. Nu suntem toti genii.”

                      Trebuia sa vina si putina autovictimizare. Nu prea vad cum as putea sa-ti bag eu pumnul in gura, atata timp cat efectiv eu n-am cum sa iau vreo masura impotriva ta. Tu te exprimi in continuare liber, iar unii dintre noi iti mai subliniem din cand in cand, cand ne ajunge, ce aberatii spui.

                      Hai nu mai plange ca esti baiat mare si este deja a doua oara cand te vaiti cu aceleasi motive. Ai mai facut-o acum cateva luni intr-un mod similar.

                    • @Adrian
                      Adica dupa ce ati sarit doi pe mine cu o inversunare de parca v-as fi calcat cu masina cantidatul preferat, la final eu ma… victimizez. Clar. 🙂

                      Stai linistit, nu plange nimeni, dar unii mai prosti asa ca mine stiu totusi ce inseamna „character assassination”, tu si Danyboy asta ati incercat sa puneti in aplicare (ma rog, el o face constant).

                      Eu NU am intrat in amanuntele accesarii fondurilor europene pentru ca nu e domeniul meu, si nu am pretins ca ar fi. Am folosit info „din ziare” si mi-am exprimat parerea. Felul disproportionat in care ati reactionat la ce ar fi putut fi informatii gresite, incomplete, sau o parere cu care nu esti de acord, denota altceva, am mentionat ce, si am reactionat la acel altceva.

                      Pumnul in gura se pune formandu-se bisericute sau grupuri de utilizatori care hartuiesc alt utilizator, acuzandu-l de tot felul de aiureli (de obicei ca e platit de cineva), insultandu-l, contrandu-l tot timpul pana respectivului i se face sila si nu mai posteaza. Tipul asta de hartuire e cunoscut si interzis pe forumurile straine.

                      Deci din partea mea ma poti contrazice, imi poti contra aberatiile, ma poti corecta sau ce vrei tu, dar mai usor cu „poluezi forumul”, „ai norma”, „comentac profesionist” etc.

                    • @Adrian
                      Pur si simplu exista oameni care au alte pareri… putem sa ii acceptam fara sa ii suspectam de interese sau sunt toti numai agenti, specialisti in dezinformare, coloana V etc?! Cand faci acuzatii e bine sa ai si dovezi altfel sunt doar jigniri si atacuri la persoana.

                      Exista o atitudine primitiva usor paranoida in opinia mea care din pacate am mai intalnit-o pe forum : cine gandeste contrar a ceea ce gandim noi este inamicul nostru.

                      Atitudini de genul asta sunt expresia unei boli cronice in societatea noastra datorata in primul rand esecului national care il traim iar efectul cel mai devastator este lipsa de solidaritate civica…

                      Simpatiile si ideile unui individ nu ar trebuia sa atraga nici ura, nici jignirile si nici atacurile celorlati. Poti combate argumentele, ideile celuilalt dar nu il poti forta sa creada ce vrei tu ca asa crezi tu ca e bine. Pana la urma nu detine nimeni adevarul absolut.

                      Respectul fata de ceilalti este pana la urma masura respectului fata de tine ca individ.

    • Adica tu vrei sa ne spui ca statul nu ne fura banii ? Sau ca nu i-au furat de data asta ?

    • @Vector. Te contrazic total, nu asa merg lucrurile si am explicat cum functioneza sistemul aici: http://www.rumaniamilitary.ro/edotorial-si-pana-la-urma-suntem-in-recesiune-ii
      Se fac niste proiectii bugetare false bazate pe venituri fictive si apoi tot fictiv fiecare isi primeste bugetul.
      In realitate banii nu ajung la buget si nu sunt distributi mai departe pe motiv ca nu exista decat pe hartie, iar spre sfarsitul verii incep sa se taie din cheltuieli pe varii motive.

      Baza acestui sistem este ca fiecare ordonator de bani isi tine gura-n inchisa, nimeni nu comenteaza, iar daca-i intrebi vor spune ca si-au primit integral bugetul.

      Explica-mi si mie de ce fondurile bugetate pentru cofinantare nu sunt cheltuite? Care ar fi motivul pentru care lucrarile nu s-au executat? N-au avut forta de munca, au fost intemperii?

      Realitatea este ca banii de la buget nu vin pentru ca nu exista, dar din toata saracia continua sa fure si sa-i finanteze camarila de partid.
      Ancheta penala este necesara aici pt ca fiscal vorbind este deturnare de fonduri. Nimeni nu are dreptul sa schimbe destinatia unor fonduri din buget, care buget este o lege votata de parlament.
      La rectificare poti sa aloci in plus sau in minus bani in functie de necesitati si de incasari, dar nu poti lua bani de la investitii si sa-i arunci pe geam catre primarii.

  6. II urez domnului Victor Pinocchio Ponta sa ajunga presedinte de celula si sa-l aiba mentor in continuare pe Adrian Nastase, vizitatii fiind de tatucul lor, Ilici bolsevicul! Sa se scuipe si sa se injure de peste gratii cu marinarul cel betiv si echipa lui de pigmei. Toti acolo……la unloc! 🙂

  7. Din pacate, exceptand o minune, poporul roman va da din nou o dovada clara a „geniului” sau si va rata inca o sansa de iesire din mocirla.

  8. Poți să-ți iubești țara cât de mult vrei, poți să reciclezi, să crești eficiența energetică, să ai un automobil economic, produs în România – e în zadar – va exista un politruc care va arunca un miliard de euro pentru propriul lui interes… și culmea, el va fi votat de o masă de oameni needucați și va câștiga alegerile.
    Așa ne-au ținut imperiile sub papuc sute de ani, prin aducerea noastră la stadiul de sălbatici fără educație cu ajutorul unor indivizi ca Ponta, Șova, Dragnea și alții. În dreptul acestor oameni există doar interese de partid și interese proprii, atât, nimic pentru țară, totul pentru ei, iar tag-ul Inalta Tradare e foarte bine pus pentru că altfel nu poate fi definită acestă mizerie pe care poporul român o înghite pe nerăsuflate.

    • Ar trebui ca Inalta Tradare sa fie si in codul penal cu pedeapsa capitala. Fara coercitie nu vad cum ne-am putea ridica, este evident ca pe bunavointa nu merg lucrurile.

  9. Ces mai cu sagetule alea? Valeu o sa traga dacu si toteu in mine la greu! 🙂

  10. Ponta, Năstase, Cocoș, Gheorghe Ștefan ”Pinalti” și alți politicieni și oameni de afaceri cunoscuți sunt acuzați de martorii citați de DNA de trafic de influență și luare de mită în DOSARUL MICROSOFT.
    Află toate numele vizate în declarații, dar și inadvertențele sesizate de România Curată în ceea ce spune unul dintre martorii citați de DNA.
    http://romaniacurata.ro/declaratii-bomba-in-dosarul-microsoft-martori-citati-de-dna-ii-acuza-pe-ponta-nastase-cocos-pinalti-de-luare-de-mita/

    • am vazut, iti dai seama cata jafu’ e daca sunt toti luati la puricat…
      ca tot spunea cineva la tv de o „lista” cu firme care trebuie lasate in pace
      si cum Ilie Serbanescu a explicat care e treaba cu firmele straine, iti dai seama ca hotu’ striga hotu’? (aia din vest ne spun ca suntem corupti….)

      in concluzie, vesticii sunt la fel de periculosi pentru economia romaneasca precum rusii pe partea militara….hmmm

  11. confiscarea averilor unde sunt toti banii , arestari peste aretari dar banii nostrii unde sunt?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *