Februarie 2018, Permiteti sa raportez!

This entry is part 14 of 113 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Ianuarie 2018, Permiteti sa raportez!Martie 2018, Permiteti sa raportez! >>

681 de comentarii:

  1. don don e un cretinoid. ce tupeu sa compari istoria cu gainatii din mintea lui. asta e clar pus sa zgandare . bine facem ca l ignoram. i as da si statut de non grata i Romania. asa, sa stie cu cine sta de vorba daca vrea. un oligofren.

  2. Fifor la Constanța a declarat ca vom lua 3 (trei) submarine. Asta daca declaratiile lui mai pot fi luate in serios…..

    • Daca n-au torpile aeriene…

    • Asa se pare: http://adevarul.ro/locale/constanta/ministrul-mihai-fifor-vine-constanta-ministrul-vizita-nave-militare-romanesti-straine-afla-portul-constanta-1_5a740685df52022f751a4aa1/index.html

      Cu atat mai bine, eu sunt optimist. Chiar daca programul se va finaliza spre 2030, macar se gandesc la asta. Dupa 20 de ani, vorba lui Dumas

      • V-am zis io ca FIfor citeste Romil ! 😉
        Radeti voi ca e filozof dar el procedeaza cu bataie lunga.
        Incepe sa vorbeasca de pe acum despre submarine pentru a ne obisnui cu ideea ca le vom lua.
        Faptul ca zice 3 si vor fi pe termen mediu si lung bate cu ce incerc sa-i conving pe pesimisti, ca va incerca o colaborare cu un producator strain intr-un santier romanesc, cu intrare intr-un program al producatorului respectiv, si ca achizitiile noastre se vor lipi de productia acestui santier pentru terti, pe masura ce vom face rost de bani.
        E bine ca mai intai vor sa stabileasca parametrii tehnici optimi ai submarinului si abia dupa aceea vor trece la etapele urmatoare.

        Daca parametrii platformei continentale si timpii de scufundare sunt cei prezentati acum cateva zile de cineva, la comentarii, solutia ar fi un submarin mai mic.
        Cum francezii au tot facut reclama proiectului Andrasta dar nu au inceput productia nicaieri, ar fi o ocazie foarte buna sa-l demareze aici pentru ca sunt convins ca se vor gasi si alti clienti, prin Marea Baltica, prin Mediterana sau prin zona Marii Chinei de Sud.

      • Se va face, nu exista alta posibilitate. 3 sunt suficiente (analizand contextul international produse in tara, nu prea mai conteaza nimic altceva) dar trebuie senzori, mine si drone subacvatice inclusiv de atac produse in tara caci iti trebuie multe.

      • Un articol similar pe aceeasi tema, pe Hotnews (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22264539-ministrul-apararii-mihai-fifor-fortele-navale-vor-dota-trei-submarine-programul-putea-incepe-2020.html ) vine cu dealii suplimentare privind data de lansare a programului: 2020. PSD-ist sau nePSD-ist, nu pot decat sa ii urez succes. Si daca intr-adevar mai arunca un ochi si pe aici pentru inspiratie, felicitari George si Compania pentru o treaba bine facuta.

        • Capătu satului

          La mintea mea, trebuiau minim 4 submarine
          Acționând pt apărarea celor 2 grupuri navale
          + 1 pt atac si unu de rezerva

          Sau presupunând, in cel mai negru scenariu, că flota de suprafata e infranta
          Crearea a doua grupe de atac de cate 2 submarine

          Un grup de atac nu presupune ca submarinele sunt situate în apropiere unul fata de altul, ci faptul ca au ținte apropiate

          • Nu se opereaza asa. Unul e in larg, al doilea e la mal, pregatit sa plece in orice moment, iar al treilea isi face revizii, reparatii, bibileli etc.
            De asta se lucreaza cu 3 sau multiplu de 3.

    • Fifor, pana acum, n-a mintit cu nimic.

    • Si cum statea Fifor asa, la semafor, ce-i veni lui: hai sa luam neste sujimarine!
      Pe bune, asa se face inzestrarea in Roarmy??
      Bai domnilor, pai faci neste studii, neste cercetari, neste pedefeuri, ceva pe bune, o fezabilitate, o maslina, si apoi emersionezi la cheu si zici: o sa luam trei sapuniere, uite ce vrem si cum.
      Nu arunci vorbe-n trinca si priviri in periscop si suspini la microfon ca analizezi posibilitatea, ca masori probabilitatea, ca iei la pila dorinta, ca lustruiesti putirinta.
      Si mai vedem!
      S-aude, taica Fifor?

  3. Ce mai mesteresc ucrainienii:
    Ukraine conducts successful flight test of Neptun cruise missile

    The first successful flying tests of the new missile technology – the Ukrainian Neptun  ground-launched cruise missile, which can accurately hit ground and naval targets, have been carried.

    “This is a crucial event for Ukraine, because after the total disarmament of the Ukrainian army in accordance with the Budapest Memorandum, not a single missile was left in the Armed Forces of Ukraine”, – Mr. Turchynov noticed (cine nu are un Turchynov sa isi cumpere 🙂 ).

    According to the Defence Blog’s source, the new Neptun is a subsonic cruise anti-ship missile based on the combat-proven Soviet-made Kh-35 missile. The new Neptun missile will use inertial guidance with active radar seeker to find its target.”
    https://www.facebook.com/defencenewsblog/videos/2052393411645835/
    Este ceva de urmarit (costul in primul rand) dar mai interesate mi se par noile MLRS-uri.

    Ceva teste cu o mitraliera (efectele munitiei)
    https://www.youtube.com/watch?v=NtFquYkZ4Yw

    Cum sa faci o drona terestra de atac cu 10 000 dolari:
    MinskMonitor: Ukrainian Killer Robots
    How a volunteer engineering project became a start-up success story
    https://medium.com/dfrlab/minskmonitor-ukrainian-killer-robots-2970d49faa30
    \\
    Cica:
    Ukrainian military cleared Novoolesandrivka in „grey zone” in Luhansk region
    Inca unul
    Ukrainian military takes control of another village from Russian-backed forces in the so-called grey zone
    \\
    Defense Secretary Mattis says chlorine gas has been weaponized and used repeatedly by Syrian government, says has not seen evidence of use of sarin gas

  4. pe mine ma amuza fifor dar vorba americanului,think big!

  5. Cand i-au propus functia de prim sinistru, Fifir a rezuzat. A spus ca mai are cateva proiecte de finalizat la aparare.

    • O fi din alt film?

    • Si eu as fi refuzat daca eram in locul lui…
      La ce „durata de viata” are pozitia de premier acum, zic pas la orice ora….

      Apoi e tanar, MApN e un minister unde poate lasa ceva in urma lui, sa realizeze ceva…
      Sper ca atunci cand va pleca de la MApN sa aiba un CV plin de lucruri concrete: achizitii, programe demarate si finantate, Agilis, Piranii, corvete, rachete, inca trei escadrile de F16, submarine …
      Si nu sunt deloc ironic 🙂
      Daca ii iese si ceva transfer in industria locala, poste sa iasa si presedinte din partea mea, sa sara peste pozitia de prim ministru..

      Mai si invata, multe chiar as spune, mult mai multe decat daca ar fi pus sa il albeasca pe dragneev&co din postura de prim ministru…
      Are timp sa fie si altceva in afara de ministru…

  6. Indienii vor testa anul asta o versiune de Brahmos cu raza de actiune 800 km (deja au testat 450 km in Martie 2017).
    http://www.janes.com/article/77572/longer-range-brahmos-variant-likely-to-be-tested-by-end-of-2018
    Avand in vedere ca Brahmos e derivata din P-800 si ca modificarile aduse pentru cresterea razei de actiune nu par majore, inseamna ca si rusii ar putea in curand sa instaleze in Crimeea rachete P-800+ cu raza de actiune 800 km.

  7. Inca un TPS-77 (radar tridimensional mobil cu distanta mare de descoperire) destinat apararii aeriene, in valoare de 64,46 milioane lei (13,9 milioane euro) fara TVA, achizitionat de Romtehnica de la compania americana Lockheed Martin Overseas.

    http://adevarul.ro/news/eveniment/romania-cumparat-radar-aproape-14-milioane-euro-lockheed-martin-1_5a75a6ecdf52022f7525f954/index.html

    A devenit un obicei ca, fiecare inceput de an, sa ne luam cate un TPS-77. Precedentul a fost achizitionat in 20 ianuarie 2017.

    https://www.rumaniamilitary.ro/achizitii-romtehnica-luna-cadourilor

  8. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-42932616. Cica rusnacilor li s a doborat un avion in siria.

  9. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22265950-ambasadorul-marii-britanii-prezenta-gruparilor-navale-permanente-ale-nato-constanta-semnal-marea-neagra-ramane-mare-libera.htm

    Prezenta gruparilor navale permanente ale NATO la Constanta, din care fac parte si navele britanice HMS Duncan si HMS Enterprise, transmite un puternic semnal de siguranta si un mesaj ca „Marea Neagra va ramane o mare libera, o mare pentru toti”, a afirmat sambata ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, citat de Agerpres.

  10. Versiunea PDF al numàrului 19 al magazinului Fox-Three (sponzorizat de pàrintii Rafale: Dassault, Thales si Safran).

    Pentru cei care nu sunt familiarizati cu anumite aspecte ale acestui avion antedeluvian (adicà nu de generatia lui peste).

    http://www.defense-aerospace.com/dae/sponsors/sponsor_rafale/img/fox3_19.pdf

  11. Eu am un mare offf. Sa dea Dumnezeu sa se materializeze toate achizitiile. Patriot, Himars, Corvete, Tbt, AA Shorad/Vshorad, Viper, tancuri, submarine….. Cum vom mentine toate aceste capabilitati in stare operationala dupa 15 ani?

    Acum, mare parte din bugetul MAPN se duce in salarii, pensii, case de asigurari.
    Odata cu materializarea achizitiilor, trebuie facuta o reforma majora la nivelul Mapn. Ar trebui comasate bugetele de pensii, salariile militarilor, casele de asigurari de sanatate, trecute toate la ministerele de resort (munca, sanatate,etc..) iar bugetul armatei sa fie doar pentru achizitii de tehnica performanta, mentenanta si prezenta in teatre de operatiuni.
    Alta chestie… trebuie crescuta varsta de pensionare. OK nu mai trimiti un segent de 50 de ani in Afganistan, poti foarte bine sa- l mai tii 10 ani sa instruiasca racani…
    Daca nu se face o reforma serioasa la mapn, riscam sa ne rugineasca toata tehnica in curte si/ sau sa fim precum aliatii nostri vestici, inconstienti, cu un grad de operabilitate sub 50%.

  12. e interesant de urmarit.sky hunters,filmul chinezesc cu forte aeriene si dotari

    https://www.youtube.com/watch?v=DvhoxuCt3d0

  13. Rusii au facut un salt semnificativ in zona razboiului radioelectronic dar nici ceilalti nu stau pe loc si se uita cu admiratie la ei ;-)))) vom vedea ce se mai intampla in siria cat de curand ….
    http://www.defence24.com/electronic-warfare-russian-response-to-the-natos-advantage-analysis
    * Chiar daca turcii au Boeing 737 AEW&C Peace Eagle ramane de vazut daca insurgentii sprijiniti de rusi nu vor dobori f-16 turcesti … leoparzii turcesti au fost pulverizati de batarnele at-4 spigot , spigot copiate cumva dupa MILAN ;-)))
    https://defence.pk/pdf/threads/turkey-buys-exelis-aidews-pod-based-an-alq-211-v-9-ew-suite-for-f16s.305505/
    PS 1 * KNIRTI SAP-14 “Escort Jammer” analogous to the US ALQ-99E series pods… USS “Donald Cook” :-)))….marea neagra linga noi :-))) acum am raspunsul corect …. „” alq-99E „” …. :-))
    https://breakingdefense.com/2018/02/electronic-warfare-trumps-cyber-for-deterring-russia/
    PS 2 * Daca americanii se pun la mintea turcului si doneaza rachete AT FGM-148 Javelin si rachete AA FIM-92 Stinger kurzilor sigur sultanul o sa aiba un decont urias in siria …

  14. Imagini cu avionul rus doborat, foarte probabil de un MANPAD
    https://www.youtube.com/watch?v=k7G92t2MXBY

    Dar nici un tunulet nu poate fi exclus (alt SU era sa fie doborat)
    https://youtu.be/FCV4eTOKdpA?t=14s
    \\
    Siria: YPJ incep atacurile cu ATGM-uri impotriva turcilor? (care au pierdut minim 7 soldati intr-o zi)
    A Turkish tank in Haftaro village of Bulbul district in Afrin destroyed by YPJ
    https://www.youtube.com/watch?v=bkEClV_QjCY
    Asta da explozie, fie a lovit in zona cu munitia fie lipseste ceva…

  15. Mai nene mai chestii interesante se intampla la granita siriei cu irakul ..
    https://twitter.com/MHJournalist/status/960232643710382080/video/1
    Se pare ca vin comandouri americane din irak :-)) ) numai aia au pandur-1 :-))))
    https://www.ar15.com/forums/general/-ARCHIVED-THREAD-Spec-Ops-Pic-Thread/5-1551818/&page=48
    Poate strica petrecerea sultanului ….
    https://twitter.com/mutludc/status/960203751431852032/video/1

  16. avand in vedere faptu ca in spatiul public s-a inoculat ideea ca ar fi fost oprite la Curtea Constitutionala legile justitiei, respectiv faptu ca CCR ar fi constatat neconstitutionalitatea legilor justitiei cred ca este oportun sa fac urmatoarele precizari:
    sub titulatura legile justitiei au fost efectuate de catre palavrament mai multe modificari asupra mai multor acte normative diferite, in principal legile 304/2004 şi 303/2004

    1. CCR s-a pronunţat prima data la 23 ianuarie 2018
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22243874-curtea-constitutionala-amana-decizia-cazul-sesizarilor-fata-modificarile-legile-justitiei.htm

    si ca sa citam din clasici in viata, respectiv fostul organ psd actulamente prezident CCR: „Doar patru dintre criticile cu privire la patru categorii de texte, unul dintre ele vi-l pot spune: cel care prevedea ca se pot angaja, dintre magistratii pensionari, sa fie angajati la curtile de apel pentru redactarea unor hotarari (…)”, a spus Dorneanu.
    urmarirea procesului legislativ in acest caz poate fi consultata aici
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=16610

    2. CCR drege busuiocu si admite sesizarea presedintelui republicii referitor la suspendarea din functie a functionarului public cercetat penal
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22243899-curtea-constitutionala-admite-sesizarea-lui-iohannis-referitoare-legea-care-anula-suspendarea-functionarilor-publici-trimisi-judecata.htm

    3. la 30.01.2018 CCR se pronunţă şi pe modificările la Legea 303/2004,
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22258259-ccr-despre-modificarile-statutul-judecatorilor-procurorilor-legea-ansamblul-sau-constitutionala-raport-criticile-formulate.htm

    urmarirea procesului legislativ la legea nr Pl-x nr. 418/2017 o aveti aici, inclusiv sesizarile de neconstitutionalitate
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=16611

    4. nu in ultimu rand efortu partidului istoric pnl
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22240841-usr-atacat-ccr-legile-justitiei-pnl-ajutat-pana-urma-trei-semnaturi.htm

    5. legea pnl pt. negoitza, tara pe persona fizica
    https://www.rfi.ro/economie-100647-amnistie-fiscala-dezvoltatori-imobiliari-persoane-fizice-initiator-pnl

    6. ieri luceafaru pzd a declarat, ceea ce stia toata lumea
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22267275-liviu-dragnea-anunta-parlamentul-modifica-foarte-repede-articolele-din-legile-justitiei-declarate-neconstitutionale-ccr.htm

    stalin si poporu rus fericire ne-a adus

  17. Cinsumul exagerat de alcool dauneaya grav tancurilor!
    http://evz.ro/accidente-tancuri-foto.html

    Si e o poza de senzatie acolo! Dupa asta vorba cu „sa stea motanu in mustati”poa sa fie inlocvuita „sta ca tancu in teava!!” sau se vca poutea zice „mau degraba sat tancu ib teava!””

    • Niste oameni de stiinta au decis sa efectueze un studiu.Pentru asta ei iau un chinez, un german, si pe Bula, le dau la fiecare cate o pereche de bile din metal, si ii inchid timp de o saptamana intr-o camera etans inchisa.
      Dupa o saptamana, cercetatorii curiosi sa afle care este mintea cea mai stralucita, deschid camera.
      Intr-un colt il vad pe chinez, tremurand, cu ochii tulburi tinand in mana bilete, si il intreaba:
      – Auzi, ia zi tu chinezule ce ai facut cu bilele?
      -Pai, pai, am calculat puterea cu care acestea se ciocnesc, daca le aruncam de la inaltimea de……….
      – Bun, bun….tu neamtzule?
      – Ya, eu calculaten miscaria de rotatie a celor doua bile und indicele……..
      -Bun, excelent…..ia zi si tu Bula, ce ai descoperit?
      Bula, lenevea, cu ochii in tavan, le raspunde: Nimic!
      – Pai cum mai Bula, chiar nimic.Pai de ce?
      – Neah…pai, o bila am pierdut-o si una s-a stricat.

    • O traznaie de articol.
      1. Se „mira” ca s-au dat 1 mil de lei pt. a proiecta/realiza o drona marina fara a ne spune ce sune sunt necesare in alte tari si nici pretul care ar rezulta daca noi o producem. Este o suma absolut minuscula in raport cu cea necesara in alte parti iar rezultatul final este de n ori mai ieftin decat daca o cumperi de pe piata.

      2. Evident ca are o forma ca o alta drona subacvatica ca doar nu poate fi un patrat doar ca sa fie ea originala, trebuie respectate niste legii si principii.

      3. Dronele se pierd usor atat la noi cat si in alte parti, de aceea trebuie sa le poti produce:
      „A record number of Air Force drones crashed in major accidents last year, documents show, straining the U.S. military’s fleet of robotic aircrafy.”

      Important este, daca sunt probleme sa fie remediate nu sa se lase intimidati de unele interese.

      Sa speram ca vor primi o finantare mai mare si vom avem drone marine atat de cercetare cat si atac caci sunt absolut necesare in a ne asigura apararea, fiind complementare submarinelor.
      La fel in cazul celor aeriene si terestre.

  18. Cum sa faci AA cu tunul de 155mm:
    Este imposbil sa faci AA doar cu rachete (fara sa folosesti tunurile) caci iti trebuie, pt. fiecare proiectil lansat de inamic, cam 2x rachete interceptoare care sunt scumpe ceea ce face imposibila apararea contra unui inamic tip Rusia.
    Si lansatoarele sunt scumpe cea ce reduce nr. lor si locatiile care pot fi apararte:
    „Note that Sabio’s presenting the best possible case: Since real-world reliability rates and “shot doctrine” require firing two interceptors at each incoming threat, an adversary can probably run us out of ammo by firing half as many offensive weapons as we have interceptors. What’s more, a typical offensive missiles — which just has to hit the right coordinates on the ground — is much cheaper than a defensive missile — which has to hit a rapidly moving target.”

    O foarte interesanta alternativa, la un sistem foarte scump este folosirea unuia foarte ieftin in nr. mare. Chiar daca el era o rata de succes scazuta nr. mare face ca aceasta sa cresca avand, in final, un cost mai scazut ca 1 interceptor care are o rata de succes mai mare (acesta idee o sustin si eu dar mai ales in cazul artileriei MLRS capabila sa loveasca tinte la distanta de peste 70km. Ne trebuie ceva ieftin complementar HIMRAS contra artilerie rusesti, primul ramanand contra AA):
    „But there’s another way to get a high Probability of Kill, Sabio says: Fire lots of cheap weapons, each with a low Pk on its own, but a high probability that one will hit eventually.

    (Sabio didn’t offer numbers, but to give an extreme case, even a weapon with a 10 percent Probability of Kill per shot — i.e. it misses 90 percent of the time — has a 90 percent chance of killing the target if you fire it 22 time). That’s where the Hyper Velocity Projectile comes in.

    But most missile defenses today are optimized to kill ballistic missiles ranging from Scuds to ICBMs, not cruise missiles, drones or hypersonic weapons.

    https://breakingdefense.com/2018/01/86000-5600-mph-hyper-velocity-missile-defense/
    Trebuie sa avem partea de AA cu tunuletele produse in tara (Arsenal sa produca de la 14.5mm, 25, 30, 35, 57, 100 si 155mm). Montate pe ele sisteme optice performante+ MANPADS + “calculator balistic” astfel incat sa poata opera fara radar (evident sa poate fi controlate si de el) atat in mod manual cat si automatizat si reusesti astfel sa iti “dublezi” apararea cu rachete la un cost mult mai mic.

    Un tun de 100mm AA are o raza de 21km (orizontal) iar vertical 15km, o racheta si lansator cu aceste caracteristici au un cost mult mai mare fata de tun. Cel putin in cazul elicopterelor sau dronelor poti asigura apararea unor tinte mai importanate de la o distanta foarte mare, vasta majoritatea a dronelor nici nu s-ar putea apropia suficient. Cum pot apara 40km chiar si un elicopter ar sta minute bune in bataia lui.
    Asa se face o aparare straficata inteligent.

  19. Lokheed Martin înhatà 150 de milioane $ pentru un « update » logiciel la Block F3+ care sà permità israelienilor sà foloseascà armamente si sisteme electronice indigene pe F-35.

    Israelul a declarat operationale în decembrie anul trecut cele 9 F-35A primite.

    http://www.janes.com/article/77595/lockheed-martin-to-deliver-israeli-upgrades-for-block-3f-standard-f-35

  20. Bulgaria to ground C-27J Spartan fleet in 2018
    Igor Bozinovski – Jane’s Defence Weekly
    13 December 2017
    The Bulgarian Air Force (BuAF) will ground its last operational C-27J Spartan twin-engine tactical transport in early 2018 if no solution is found by then for logistical support from Leonardo Aircraft, Defence Minister Krasimir Karakachanov said on 7 December.

    The five-year, EUR25 million (USD29 million) technical support agreement between the Bulgarian Ministry of Defence (MoD) and Leonardo ended in March 2017 because there were no funds to extend it in the 2017 or 2018 defence budgets.

    Karakachanov said Leonardo Aircraft already offered Bulgaria a new technical support agreement for four years for EUR17 million and that the MoD drove down the value of the offer but failed to secure the necessary funds.

  21. Bulgaria cannibalises C-27J for spare parts
    Igor Bozinovski, Skopje – Jane’s Defence Weekly
    05 February 2018
    The accident that damaged the last operational Bulgarian Air Force C-27J Spartan twin-engine tactical transport aircraft on 19 January was due to pilot error, Defence Minister Krasimir Karakachanov informed journalists in Sofia on 1 February.

    The minister said that, until it is repaired, the damaged aircraft will be used for spare parts for the two remaining C-27Js grounded due to the expiration in March 2017 of the Spartan technical support agreement between the Bulgarian Ministry of Defence and Leonardo Aircraft.

  22. http://www.portaledifesa.it/index~phppag,3_id,2158.html

    Doamna ministru a apararii italiene a declarat ca se incepe productia seriei III a variantei italiene de submarin U 212.
    4 bucati realizate deja. In doua serii (de doua bucati fiecare)
    Aceasta noua serie va avea tot 2 bucati.
    Astfel , marina militara italiana va avea intreaga flota de submarine bazata pe 6 U 212 A

  23. Avand in vedere lectile invatate in companiile duse pana acum, si Franta cauta un avion modern de atac usor. Ceva in genul Tucano sau IAR824 🙂 caci actualele avioane sau elicoptere nu sunt eficiente sau practice in toate situatile (costurile sunt foarte mari):
    „is becoming increasingly of the view that helicopters might not be the best tool for all situations and that relying on fast-moving French Air Force multi-role fighter jets to provide additional support simply isn’t practical or cost effective.”

    France has already seen the limitations in its existing posture as it rushed to support American forces caught in an ambush in Niger in October 2017. It took an hour for French forces in that country’s capital Niamey to get Mirage 2000 jets over the battlefield. It took even longer for Tiger gunships and Puma transport helicopters, some which had to fly in from neighboring Mali, to arrive on the scene, by which time four U.S. Army soldiers were dead.”
    http://www.thedrive.com/the-war-zone/18196/the-french-army-eyes-all-new-fleet-of-light-attack-airplanes

    Ce sustin si eu de mult timp, un avion supersonic si greu trebuie sa zboare la o viteza mare de aceea:
    -nu este eficient de folosit in recunoastere;
    -are nevoie de infrastrutura complexa (aeroport, personal, diferite echipamente, etc) care nu pot fi asigurata oriunde, ceea ce face ca timpul necesar pt. a raspunde la o cerere de ajutor sa fie mare;
    -nu poate fi folosit in orice situatie pt. atac la sol:
    “Lower- and slower-flying light attackers might just be better suited to providing close air support in certain circumstances, too. During the October 2017 ambush in Niger, French pilots reported that they did not engage the enemy forces in part because of a fear of accidentally hitting the American troops with their laser-guided bombs.”

    Romania trebuie sa modernizeze IAR824, semimilitarizat (blindata podeaua, puncte de acrosaj) capabil sa aterizeze decoleze scurt de pe piste de pamant, cu o mentenanta minima, un plafon crescut la +6 000 m si nr. de persoane transportate la un pluton (cel mai numeros), usor de adaptat diverselor roluri. Poate fi folosit civil (transport persoane) sau militar: cercetare/atac, infiltrare FOS, parasutisti, EW, radar mobil, etc.
    Este necesar atat pt. armata cata si export (IAR99+ devine platforma de lansare arme ghidate si scoala pt. F16).

    • Intre Super Tucano si IAR 824 sint vreo 1.200 de cai putere diferenta.
      + peste 300 kilometri la ora de diferenta .
      Banuiesc ca e imposibil de adus IAR 824 la capacitati comparabile cu Super Tucano ( sau Texan II)
      Ar fi necesar un avion total nou ca proiect .

      • Super Tucano (ST) si IAR 824 sunt avioane cu roluri oarecum diferite, nu se stie ce vor francezii de aceea le-am dat ca exemplu. Romania nu are nevoie de ST.

        Avioanele in genul IAR824 sunt mai flexibile (multirol) si usor de intretinut decat ST care s-a dovedit a fi prea complex si cu un lant logistic prea costisitor pt. afgani si intr-o oarecare masura irakieni, asa ca li se va da(t) un “IAR 824” adica Cessna (Grand) Caravan militarizat.

        Nu se pune problema transformarii IAR-ului in ST (ceva cat de cat echivalent la noi este IAR99+), cum am scris, rolurile sunt putin diferite primul suport si atac al doilea atac si “suport”.

        IAR 824 ca sa fie util trebuie sa poata opera de pe “aeroporturi” mult mai aproape de linia frontului fiind capabil sa raspunda rapid la chemari.
        Suport: cercetare de “finete” (poti pune echipamente mai perfomate decat pe o drona, ai unde), reglarea tirului artileriei, patrulare inclusiv maritima, EW, radar, iluminare munitie ghidata (libanezii au folosit pt. iluminare Cessna), parasutare, etc. Atac:, munitie ghidata laser (inclusiv ATGM) poate chiar si vanatoare drone sau elicoptere.

        Acum nu prea este folositor dar, daca ii poti creste plafonul si raza, sa fie capabil sa aterizeze decoleze scurt de pe piste improvizate (de pamant), ieftin si usor de folosit, cu o incarcatura decenta de munitie, poate avea o piata in Africa si nu doar.
        Ar fi ceva de munca la el…

        • Ce sa facem noi cu avioane COIN? Astfel de aparate sunt prin definitie gandite sa fie folosite in teatre de operatii unde inamicul nu prea sisteme AA…
          Francezii se paruie cu islamisti prin Africa, noi cu cine sa ne paruim si pe unde?!

  24. Licitatie cu o valoare estimata la maxim 15,4 milioane de euro: Ministerul Apararii vrea sa cumpere pana la 30.000 de licente Microsoft Office Proffesional Plus sau echivalent
    https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-22271746-licitatie-valoare-estimata-maxim-15-4-milioane-euro-ministerul-apararii-vrea-cumpere-pana-30-000-licente-microsoft-office-proffesional-plus-sau-echivalent.htm

    The f@ck? Ceva open ce-ar fi avut? Un Libre Office, de exemplu? Era prea gratis?
    Sau, dacă tot s-au prescris alte dosare, au căpătat mititeii curaj?

    • Bineînțeles că nu apar astfel de știri nici în presa online nici la televiziune, dacă nu e vreo crimă, vreun accident de mașină sau vreun scandal nu îi interesează. Ieri când mai erau cateva minute pană se lansa Falcon Heavy am luat la rând toate programele de știri să văd dacă arată în direct măcar într-o casetă în colțul ecranului. Nimic. Până și digi24 mi-o arăta pe olguța cum debitează.
      Sper ca anul acesta să se finanțeze demararea Agilisul la Moreni și să facă și turela în Reșița.

      • Pai cu totii stam cu pumnii stransi sa vedem contractul semnat. Despre intentia nemtiilor de face tunul ( eventual si turela) la Resita ca si despre posibilitatea ca noua arma de asalt a Rhienmetall sa ajunga si la noi, am mai scris pe aici.
        Asteptam acum concretizarea.
        Adevarat ca aceste vizite sunt semne bune.

  25. alta stire interesanta gasita pe instagram. gruparea NATO de deminare care face exercitii in largul coastei noastre a gasit o mina probabil din ww2 la 40 m adancime, intr-o zona care figura ca „posibil minata”.
    Mina a fost gasita de vanatorul de mine turc TCG Akcay

  26. se spune ca unu care a inventat izolatia peretilor cu opere de arta si lingouri, persoana care este creatoru programelor de guvernare si de o reala valoare economica (la mintea lui tovarashului zdragnea) a fost condamnat,
    http://www.mediafax.ro/social/darius-valcov-consilier-de-stat-al-premierului-viorica-dancila-condamnat-la-opt-ani-de-inchisoare-16976957
    hotararea nu este inca definitiva

  27. Sub-secretarul al Apàràrii SUA povesteste de „a sasea generatie” de avioane.

    Printre altele, dupà un analist, o aluzie la LM care încà nu a terminat cu a cincea:
    „The announcement of the initiative could also be a warning shot at Lockheed Martin, whose F-35 is just now gearing up to go operational. If the company doesn’t keep costs down on the program, Callan said, the Pentagon could consider moving future funding for F-35 procurement over to this next-generation system.”

    https://www.defensenews.com/air/2015/02/01/kendall-unveils-6th-gen-fighter-strategy

  28. Ukraine is looking for partners to develop Mobile Sonar Station

    „The innovative feature of the project is the use of hydro-acoustic, seismo-acoustic and radar technologies that enable combining of the active and passive operation modes in a single station. The innovative algorithm of hydro-acoustic signal processing based on vector-phase methods is another advantage.

    Currently, there are no similar stations simultaneously employing the active and passive operation modes.”
    http://defence-blog.com/navy/ukraine-looking-partners-develop-mobile-sonar-station.html
    \\
    Ukrspecsystems to unveils new vertical take-off and landing drone at UMEX 2018

    „The kit is fully compatible with any PD-1 drone and easily converts it to the vertical take-off and landing (VTOL) fixed-wing aircraft. Upgrade could be done in the field, no need to send your drone back to the factory and interrupt your operations.”
    http://defence-blog.com/aviation/ukrspecsystems-unveils-new-vertical-take-off-landing-drone-umex-2018.html

    • Da, am văzut, se discută de vreo trei zile…
      Articolul ridica niște întrebări „acord secret”, de care s-a aflat, articolul din Adevărul dispărut dar neșters din cache, legăturile făcute intre lobbystul american si Mragnea…

    • Te pomenesti ca americanii vor sa afle secretele tunului cu laser a lu Coanda.

  29. Acordul ala a dus la interesul brusc al PSD pentru dotarea Armatei…Asa isi vor trage si PSDEII si firma lui CHireac si a copilului securistului ala de Gherman Oliviu- parandaratul – totul luat la cheie din USA …

    http://www.mcclatchydc.com/news/politics-government/article198952434.html

    Broidy nu e un ingeras.

  30. Mah, da stati asa…noi avem o mitraliera sud-africana in arsenal? :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vektor_SS-77

  31. bă ce e cu bursa americana?!?

  32. Unul dintre puținii producători de submarine din lume a deschis un birou în România

    Firma de apărare și securitate SAAB a deschis un birou în țara noastră, iar compania se află în discuții avansate cu Ministerul Apărării, a declarat pentru Capital, Răzvan Antoni, country manager SAAB România.

    http://www.capital.ro/unul-dintre-putini-producatori-de-submarine-din-lume-a-deschis-un.html

  33. Delir cu Alexandru Grumaz pe tema submarinelor:
    http://adevarul.ro/news/eveniment/vom-submarine-fregate-corvete-facem-elee-8_5a7d7fffdf52022f755b401f/index.html
    Submarinul Delfinul are un invelis care difuzeaza undele radar. 😉
    Nu stiam ca da cineva cu radarul pe sub apa.

    • Io am mai spus ca Grumaz asta nu-i in toate mintiile…
      Pe de alta parte sa-i cereri parerea unui asemenea…ciudat arata si „calitatea” trista a ziaristilor romani. Din aceasta cauza cand am fost la deschiderea biroului Saab, de joi, daca ma intreba cineva daca sunt jurnalist spuneam „nu domne eu sunt blogger” 🙂 .

      • Da, ajungi sa te jenezi de denumirea de „jurnalist”.

      • Mai degraba e tot mai decuplat de evolutia sistemelor de arme, mai prinde informatii de ici-colo si le mixeaza cu amintirile lui de cand facea armata la lancieri.
        In mod normal, nu-l mai chemi la emisiuni de genul asta. Lasa-l sa scrie articole pe ce facea el in tinerete dar nu mai are spontaneitatea necesara participarii la emisiuni. Unele lucruri nu le prinde din prima si incearca sa improvizeze iar rezultatul este hilar.
        Pe de alta parte, nici cu Unteanu nu mi-e rusine. Genul ala de jurnalist cacacios care afla multe informatii dar evita sa-si asume o opinie. Ar prefera sa-l faca pe interlocutor sa spuna ce ar trebui sa spuna chiar el. Ori pe interlocutor il aduci in emisiune ca sa spuna opinia lui, nu a ta.

      • Bine bre, si n-ai luat si tu un interviu, ceva, acolo? 🙂 Si blogger-ii iau interviuri. 🙂

    • voi va dati seama ca stam de 20 de ani cu singurul submarin stealth in portul Constanta si noi ne zgarcim la niste baterii :)))
      Nu am putut sa ma uit la tot interviul, omul e material de Balanceanca

  34. Escaladare in conflictul sirian, un F-16 israelian a fost doborat, aviatia israeliana bombardeaza in zona Damascului.
    https://twitter.com/Mzahem_Alsaloum/status/962222811497619457

    @eroul bula, sanatate la domnu’ general si la toata famelia lui. Ce, nu stiai ca undele radio merg cel mai bine in apa sarata?

    • Am vazut si eu. Oare vom asista la o noua poveste de iubire in Orient? Una turco-israeliana? 🙂

      • aia e veche, doar sa nu treaca si pe la Moscova de asta data!

      • e amuzant ca rusii stau si se uita cum sirienii sunt bumbaciti. In ritmul asta se lamuresc si ai lui Bashar ce le poate pielea la rusi. Daca stau sa ma gandesc bine, nu prea mai au nevoie de ei pe acolo 🙂

        • Dar ce ai fi vrut sa faca rusii, sa declare razboi Israelului?
          Nu stiu ce le poate pielea rusilor, dar in vara lui 2015, isis mai avea cam 100 km pana in Damasc..Ne place, nu ne place, daca nu erau rusii, isis-ul stapanea 75% din Siria.

          • nu, dar ar fi putut sa le doboare cateva avioane la evrei probabil. Cine are ochi sa vada, vede ca garantiile de securitate rusesti nu fac nici 2 bani 🙂
            ma rog, cine nu stia deja

        • Rusia are relații cu Israelul și nu cred că o să le strice pt sirieni…Plus că nu le afectează interesele , israelienii atacând pozițiile iranienilor in Siria.

        • Nu sirienii sunt bumbaciti; ci sirienii+iranienii (si aici includ si hezbishit+afganii+irakienii). Iara cu ceva zile sirienii+iranienii au bombardat zdravan o coloana recce a otomanilor 😀 . Rusii au stat linistiti (fiind informati in prealabil) si acu 3 zile cand niste AC-130 si AH-64 si F16, cu niste protectie de F15 si/sau F22 au cam bombardat pe langa Deir al Azor, omorand 100+ iranieni si sirieni care aveau niste ganduri marete la adresa kurzilor sprijiniti de fortele americane. Fiind destepti (banuiesc ca operatiunea era condusa de iranieni) au inceput sa arunce cu proiectile in SDF si sa avanseze cu niscaiva tancuri. Rezultatul? 1 kurd ranit vs. 100+ morti si se pare 200+raniti.
          Parca e Twilight Imperium 😀 …

    • Resturile unei rachete grele au càzut în Iordania. Cum pare sà facà parte din sistemul S-200 (SA-5 Gammon), este posibil ca tipul àsta de rachetà sà fie autorul pràbusirii F-16I Sufa.

  35. http://youtu.be/WS4mZiIqzx
    http://youtu.be/VssKADlWPV4
    fly over super bowl,chiar au iarna americanii.
    un soim,doi porci si un cal?

  36. Un batalion de artilerie al puscasilor marini americani expeditionar în Siria, echipat cu maximum 18 obuziere M777 de 155 mm a tras 35.000 obuze în cinci luni, mai mult decât toatà artileria americanà în timpul celei de-a doua invazii a Irakului (34 .000).

    https://www.marinecorpstimes.com/news/your-marine-corps/2018/02/06/these-marines-in-syria-fired-more-artillery-than-any-battalion-since-vietnam

  37. Turkish military helicopter downed in southern Hatay province during Operation Olive Branch: President Erdogan https://syria.liveuamap.com/en/2018/10-february-turkish-military-helicopter-downed-in-southern

    Kurdish forces have downed a Turkish helicopter near Afrin: SDF spokesperson https://syria.liveuamap.com/en/2018/10-february-kurdish-forces-have-downed-a-turkish-helicopter

    Turkish media sources claim the helicopter was T-129. https://syria.liveuamap.com/en/2018/10-february-turkish-media-sources-claim-the-helicopter-was

  38. Italienii vor plati cate 500 mln euro bucata pentru 2 submarine type 212A (cea mai noua versiune).

  39. Proiect de lege de programare militarà în Franta, perioada 2019-2025
    https://www.defense.gouv.fr/content/download/523150/8769279/file/LPM%202019-2025%20-%20Rapport%20annexé.pdf

    Unde se prevede o comandà de 30 Rafale Air suplimentare, livrabile în 2030, ceea ce ar aduce ambitiile franceze (vânàtoare purà) la 240 aparate.

    Avantajul amânàrii livràrilor càtre armata francezà de Rafale din cauza exportului e cà vor avea direct standardul F4, fàrà sà treacà prin retrofit.

  40. Inca una de la un gardian: sunt niste fete frumoase cu grade luate pe puncte care ii invata pe subofiteri cum sa se adreseza puscariasilor, in speta cu ” persoana privata de libertate”. Asta a intrebat daca poate sa-i spuna jigodiei din fata „Domnule persoana….”
    F..ck political correctness!!

  41. Religia strămoșească versiunea upgrade 2.0
    Tovarashii de credinta strămoșească de la răsărit au descoperit veneratia fata de sfântul airsoft si inchinarea la preasfantul akm
    Este in discuție canonizarea martirilor revolver si ag7
    http://m.timpul.md/articol/un-ziar-din-rusia-se-intreaba-de-ce-biserica-ortodoxa-rusa-le-da-copiilor-arme-de-foc–foto-127174.html

  42. Uite domne , asa se proceda in anii 80 , elegant ;-))))
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22278419-rusia-estonia-facut-schimb-spioni.htm
    Acum nici estonienii nu puteau scrie un asemenea raport daca nu aveau oameni de afaceri in teren …:-))))
    https://twitter.com/MoD_Estonia/status/961560742099996672/photo/1?utm_source=fb&utm_medium=fb&utm_campaign=OanaPope&utm_content=961867899123089408

  43. Imi cer scuze ca postez aici, nu stiu cum sa fac altfel! Laptopul meu refuza sa bata cateva litere si semne de ortografie si punctuatie, ce poate insemna asta. Semnul intrebarii, spre exemplu, nu il bate. Si multe altele. Are nevoie de doctor sau e pe moarte, asta ca sa stiu ce am de facut. Intrebare adresata celor care se pricep. Multumesc anticipat si scuze! Antivirusul imi spune ca e ok, ma enerveaza si ma chinuie situatia,pierd mult timp dand copy paste la anumite semne si litere. Sper sa imi raspunda cineva.

    • Dacà esti pe Windows
      Pe icoana Windows jos în stânga selectezi devmgmt.msc si validezi
      Cautà « tastaturà » si derulezi arborescenta.
      Faci un click dreapta pe « tastaturà » si alegi « dezinstalatie »
      Închizi ferestrele si redemarezi laptopul.

      Dacà problema persistà

      – ori e o problemà de BIOS. Vezi referinta exactà a computerului si cautà dacà este un BIOS actualizat.

      – ori o problemà fizicà de tastaturà. Bun de înlocuit.

        • Mai ai o chestie, dar cum nu am un computer în Windows sub mânà (eu sunt pe Mac OS), din memorie era o chestie în configuratie la « ergonomie ».
          în rubrica « sà faci mai usoarà utilizarea tastaturii » dezctivezi tot si aplici

          tot pe acolo , pentru «configurati  soricel », dezactivezi tot si aplici

          pentru « configurati taste remanente » dezactivezi tot si aplici

          pentru « configurati filtrele » dezactivezi tot ÎN AFARA DE « configurati tastele de repetitie si lente » onde trebuie sà le alegi.
          În bàtài accidentale alege 0 secunde
          Validezi « ignorati bàtàile repetate » si aplici.

          Stingi computerul, astepti câteva minute, redemarezi si nu te atingi de nimic pânà când toate sunt functionale înainte sà testezi tastatura.

          Am cam tradus din nomenclatura francezà, nu stiu dacà am scris toti termenii corect

          Curaj !

  44. pentru @WW

    vezi să nu ai vreun keyloger…

    • MirceaS&floryyn. Multumesc pentru indicatii! Problema e la tastatura si,asa cum bine a zis MariusS, e nevoie de „schimbare”???Am un prieten care a lucrat in IT, l-am chemat sa-l verifice, tocmai ce a plecat, concluzia…tastatura. L-am chemat in urma sfaturilor voastre, macar acum stiu ce am de facut. Multumesc din suflet baieti! Si scuze inca o data, eu si domeniul IT suntem doua entitati paralele?Pe asta am sa-l donez cuiva care nu are pretentii, informandu-l in prealabil de problema. Sunt multi copii amarati care n-au unde vedea un desen animat?Am mai ajutat astfel de familii nevoiase, si nu ma laud cu asta.

  45. Un clip impresionant. Tipul asta este candidat la titlul de „Norocosul anului” si clar merita cel putin o medalie pentru curajul de care a dat dovada: https://www.liveleak.com/view?i=7e7_1518359117

  46. S-au jurat ca nu au dat mita, dar accepta sa plateasca amenda! Ori e alba, ori e neagra!
    https://m.digi24.ro/stiri/economie/companii/amenda-de-peste-80-de-milioane-de-euro-pentru-airbus-875709

  47. Viorica catre Hans:

    „…Romania sa devina producator de armament pentru intreaga zona”

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22280536-viorica-dancila-dupa-intalnirea-hans-klemm-pus-problema-romania-devina-producator-armament-pentru-intreaga-zona.htm

    Tineti-va bine, urmeaza dublarile de productie de armament! ?

  48. Imagini cu doborarea elicopterului turc:
    Newest Turkish attack helicopter shot down by Kurdish fire

    „A Turkish T129 ATAK attack helicopter has been shot down by YPG’s anti-aircraft fire in Kırıkhan district in the southeastern province of Hatay, killing two soldiers.”
    http://defence-blog.com/news/newest-turkish-attack-helicopter-shot-ypg-fire.html

    Complicat cu elicoptere greu fara ele in acest timp de conflict.
    \\
    Drones, Ro-Boats, & F-35 On Wheels: Marines Seek Tech For Major War

    „SAN DIEGO: Before the first human Marine hits the beach in the next war, long-range MUX drones will launch from ships to scout for threats. Next comes a wave of robotic small craft, Rigid-Hulled Inflatable Boats (RHIBs) converted to carry sensors, jammers, missile launchers, even racks of mini-drones they can dump into the water to search for hidden obstacles and mines.”

    For the MUX drone (Marine Air-Ground Task Force Unmanned Expeditionary), the Marines envisioned a large drone, able to take off and land vertically on small ships like a helicopter, one that could conduct a wide range of missions from reconnaissance to supply runs to armed escort for manned V-22 tiltrotors.”
    https://breakingdefense.com/2018/02/drones-ro-boats-f-35-on-wheels-marines-seek-tech-for-major-war/?_ga=2.24081850.1036072623.1518087004-2054946271.1518087004
    \\
    Ukrainian company to unveil hybrid multi-purpose drone at UMEX 2018

    „Chimera-H is a multi-purpose multi-rotor platform.  The new drone has a forward speed of 14 m/s and an operational ceiling of 1,500 meters with a flight endurance in excess of 2 hours (depending on the weight of the payload). The drone powered by combustion engine hybrid propulsion unit is able to give it an operation.

    .. can be also used for dropped different versions of the bombs, beacons, transponders.”
    http://defence-blog.com/news/ukrainian-company-unveil-hybrid-multi-purpose-drone-umex-2018.html
    Frumusica.

    • Citisem „bacon” în loc de „beacon”. Mà gândisem cà au gàsit arma absolutà împotriva islamistilor.

      • Iti dai seama daca ar fi fost asa ar fi explodat ONG-urile si UN s-ar fi reunit in procedura de urgenta. Drona ar fi fost clasificata ca fiind „arma de ofensa in masa” fiind interzisa. Folosirea ei ar fi fost sanctionata aproape ca si genocidul.
        \\
        Interesanta drona pt. lupta in oras, poate sa tina sub observatie strazile acoperisurile si balcoanele, putand si sa atace. Este foarte importanta in a limita capacitatea de miscare a inamicului (nu stiu cata munitie cara dar pare cat de cat fortoasa).
        De mesterit pe la ea se mai poate, pare cam mult metal expus ceea ce ar creste amprenta radar dar trebuie sa vazut si cat ar reduce din capacitatea de a cara acoperirea.

  49. https://www.agerpres.ro/mondorama/2018/02/12/31-de-soldati-turci-au-fost-ucisi-si-143-au-fost-raniti-de-la-inceputul-ofensivei-turciei-in-nord-vestul-siriei–53617

    Treizeci şi unu de soldaţi turci au fost ucişi şi 143 au fost răniţi de la începutul ofensivei Ankarei în nord-vestul Siriei, a anunţat luni Statul Major al armatei turce, la două zile după o zi extrem de sângeroasă, informează AFP.

  50. https://www.antena3.ro/actualitate/ministrul-apararii-despre-programul-de-inzestrare-al-romaniei-vom-avea-primele-rachete-patriot-in-454842.html

    Ministrul Apărării, despre programul de înzestrare al României: ”Vom avea primele rachete Patriot în 2019”

  51. Suntem citati de presa.
    In ziarul Delta a aparut un articol in care se pomeneste de posibilitatea ca submarinele sa fie facute de Fincantieri la santierul Vard de la Tulcea si este citata evaluarea privind optiunile de dotare cu submarine, facuta in articolul „Fifor zice ca 3 submarine, nu unul.”
    Acum, oricat de drag mi-ar fi sa le vad facute la Tulcea, sunt cateva aspecte care ma fac sa ma indoiesc de succesul unui astfel de demers.
    1. Fincantieri produce o versiune a U212, U212a care e adaptat pentru conditiile din Mediterana, cu adancimi mari, in timp ce pentru Marea Neagra ar fi nevoie de ceva gen U212, Gotland, Andrasta, Caiman.
    2. Fincantieri nu produce acum o corveta comparabila cu Sigma sau Gowind. Abu Dhabi e mult mai slab echipata iar Multirole Corvette e doar un concept.
    3. Santierul de la Tulcea e acoperit cu comenzi pana prin 2020-2022 si nu stiu unde ar putea demara programul de submarine, ca spatiu si personal specializat disponibil.

  52. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22282861-pais-pepiniera-puterii-din-umbra-din-romania.htm

    Iata reportajul El Pais, preluat de Rador:

    „Domnul Lupu are banca sa fixă în Parcul Mic din Videle.”

    […]

    „Acest oraş este mort, nu există locuri de muncă, nicio oportunitate”, se plânge Lupu. Va împlini 83 de ani şi trăieşte aici de când s-a retras din Marină, cu aproape trei decenii în urmă. „Pare incredibil că atât de mulţi politicieni se trag de aici, în timp ce noi murim de foame”, subliniază el.

    […]

    Complexitatea sistemului judiciar, rolul procuraturii anticorupţie – pe care PSD, cu mii de investigaţi şi condamnaţi în rândurile sale, o are în vizor de ani de zile – sau semnalele de alarmă de la Bruxelles, care scot în stradă zeci de mii de oameni din capitală şi din alte oraşe mari, sunt greu de înţeles pentru Lupu. Fostul militar vrea doar să i se mărească pensia. Cei 1.200 de lei (circa 250 de euro), cât are el pe lună, nu îi ajung pentru trai. „E o hoţie, să sperăm că Dumnezeu o va ajuta pe doamna prim-ministru să schimbe tot”, spune el cu speranţă.

  53. US Wants To Fund 37 Aegis Missile Defense Systems In Romania And Poland

    The US administration has asked to allocate funds for the construction of 37 Aegis missile defense systems in Romania and Poland, the operations director of the Missile Defense Agency, Gary Pannett, said on Monday.

    “Within the framework of the draft budget for the 2019 financial year, we have requested 1.8 billion dollars for the systems. The missile defense agency will provide 37 Aegis SM-3 systems to facilities in Romania and Poland, as well as on ships along the respective coasts,” Pennett said at a special briefing in the Pentagon.

    On Monday, the US administration submitted the draft budget for the 2019 financial year, which begins October 1, 2018, for consideration by Congress.

  54. Ceva haios. Oare cine a scris cu atat patos despre F-18 Super Hornet pe Wiki Ro?

    „Boeing F/A-18 Super Hornet este fără îndoială, cel mai sofisticat și capabil avion de vânătoare și atac la sol multirol aflat astăzi în Serviciul Statelor Unite.
    Boeing F/A-18 Super Hornet a fost controversat încă de la început, noul „copil teribil“ al Marinei Americane (US Navy).”

  55. desi nu are legatura cu acest site, fiind vorba de o stire legata de modul in care se fac legile si analiza constitutionalităţii acestora aveti mai jos pozitia CCR fata de modificarile la una din legile justitiei,
    la mintea mea o justitie eficienta este o premisa pt. o armata eficienta, altfel istoria de vreo 150 de ani a inzestrarii militare o stim: toti de la putere fura, toata lumea stie, dar ar fi pacat sa facem ceva impotriva acestor alesi
    opinia separata a fostului presedinte a inaltei curti este foarte frumoasa pt cine are un pic de timp
    https://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2018/01/Decizia-2.pdf

  56. Asta e stire pt nicolae, dupa ce apare video-ul, sa ne spuna cine a fost de vina.
    Iar a sarit vopseaua de pe 2 nave turcesti si grecesti. Cred ca fost un pupic de Valentine’s Day 😀

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22283484-noi-tensiuni-intre-grecia-turcia-doua-nave-patrulare-ciocnit-apropierea-unei-insule-disputate-din-marea-egee.htm

  57. http://mobile.hotnews.ro/stire/22281702 foarte buna analiza. imi cer scuze daca a mai fost postata

    • Nu încà. Rafale vopsit în onoarea ultimului supravietuitor al escadrilei Normandie-Niemen, decedat de curând. Aparatul va zbura la parada din 9 mai 2018 deasupra Moscovei.

  58. băi oameni buni e nașpa de tot treaba.
    între 10-15 ale fiecarei luni e coadă la bancomate ca pe vremea cizmarului la tacâmuri,dupa 20 ale fiecarei luni nu mai poți discuta un bisnis cu niciun agent economic…toti îs cu taxele pe cap.
    undeva ceva tot va plezni !..sper

  59. http://www.defence24.pl/rzad-zamawia-okrety-orka-i-miecznik–ale-w-rumunii
    Polacii sunt si ei cu ochii pe noi . Translate la pagina pentru engleza .

    • comentariile sunt spumoase. au o lege tâmpită legată de offset vreo 80% (lege pe care vrea și trădyceanu să o bage și la noi) și astfel se aleg cu niște prețuri de nu mai semnează nimeni, nimic. Programele lor de raci, crabi, homari, orci draci, laci…sunt în discuții. în ultimii 2 ani singura achiziție notabilă a fost legată de 2 avioane pentru vip-uri. Bugetul lor de 2.5% pt. apărare se duce pe comisii, comitete de analiză, pdf-uri, și alte mărunțișuri. Încă nu știu ce elicoptere vor alege, au 3000 de spike dar nu le-au integrat pe nimic, le trag de la sol doar. Stau mai bine la aviație cu F16 C-D și la TBT-uri cu Rosomak (patria). În rest sunt într-un dialog perpetuu.

    • Citesc HG0ul pentru corvete si am sentimentul cam m-am intors in noembrie 2016. Macar atunci stiam si castigatorul.

      • Si cand aleg „castigatorul” si semneaza contractul ? Mai dureaza un an sau avem o decizie pana in vara ?

        • Pai daca inteleg bine, HG-ul trebuie sa mearga la parlament, si daca trece acolo, trebuie sa inceapa dansul: deschidere proceduri, depunere acte etapa I, etc (scrie in HG pasii). Nu cred ca vor semna ceva anul asta, fapt evident daca tinem cont de bugetul alocat fortelor navale (aprox 0.5 mld RON) in „anul Marinei”.

  60. Corvetele merg impreuna cu fregatele pentru 1.6 miliarde, cam putin in opinia mea, fregatele vor fi cam chele.
    Nimic despre submarine, asa cum ma asteptam, dar cei care vor castiga contractul pentru corvete /fregate au sanse mai mari sa ia si submarinele, deoarece nu vad ca doua santiere private din Romania sa produca separat nave militare pentru Forțele Navale Române.
    Legat de HIMARS (sa speram ca trece si de Parlament) – care ar fi orizontul de asteptare pentru primele livrari?

    • As zice ca undeva la doi ani de la momentul semnarii contractului si efectuarea primei plati. HIMARS, cu tot ce presupune, este deosebit de complex. Daca semnam anul acesta, poate il vedem in 2020 de 1 Decembrie?

  61. Apropo, in Palavrament cand intra, stie cineva? Sper ca sparlamentarii sa fie aiba atunci o zi buna, sa fie fericiti si binevoitori, ptiu, ptiu sa nu-i deochi!?

  62. Nigeria a inteles ca dronele produse in tara sunt indispensabile daca vrei sa ai o armata cat de cat eficienta si a inceput dotarea cu o drona indigena
    Nigeria Air Force to officially induct indigenous developed UAV named TSAIGUMI
    https://twitter.com/africaken1/status/963875111639175171
    \\
    Challenger Aerospace develops new strike-capable VTOL unmanned aerial vehicle
    http://defence-blog.com/aviation/challenger-aerospace-develops-new-strike-capable-vtol-unmanned-aerial-vehicle.html
    \\
    U.S. hand over 2500 Night vision devices to Armed Forces of Ukraine
    \\
    Turkey has sent an improved version of its M-60T1 (also known as Sabra ) tanks to Afrin, northwestern Syria.
    http://defence-blog.com/army/turkey-sends-advanced-m-60t1-tanks-syria.html
    Au trimis cele mai bune tancuri acolo, de urmarit cum se vor descurca

    • Drona aia americana arata frumos rau… Pacat ca nu zic ce autonomie are. Parca si vad un grup de drone d-alea decoland de pe un portavion…
      Imi aduce aminte de un avion experimental ceva pe care il aveau americanii la un moment dat…

    • Ma intreb, varianta israeliana a M60A3, Magach 7C, nu ar fi potrivit ptr Romania? Pe siturile de profil se sustine ca evreii au convertit in jur de 200 de bucati, asa ca am avea tehnica pentru inca 3 batalioane. In plus noi avem o relatie buna cu Israelul, varianta 7c pare destul de moderna si competitiva si am putea negocia si transfer tehnologic(modernizarea unui nr de tr85, turele ptr ifvuri, conversia tr850 in ifv greu, armament anti-tanc, armament naval, echipamente ptr o parte a IAR99 nemodernizate).

  63. 13. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României, provenit dintr-o propunere legislativă (Bp. 226/2016, Plx. 66/2017) http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-ref-proiecte-de-acte-normative-care-ar-putea-fi-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-din-15-februarie-2018 Despre DOSARUL SUBMARINELOR MILITARE https://www.ionpetrescu.ro/ https://www.youtube.com/watch?v=blCOdo8Inf8

  64. Eeeee, pana una alta , RO si Moldova infiinteaza un batalion mixt cu baza in RO, batalion ce va actiona in „situatii exceptionale”??Asta s-a parafat la recenta vizita a lui Fifor la Chisinau. Moldovenii spun ca au peste 800 de ofiteri scoliti in RO, ceea ce este extraordinar. Cica Dodonel spumega, inclusiv la ideea ca exercitiile comune vor fi reluate. Toate astea de la ministrul moldovean al apararii, zicere!??Dodon, mama lui de rusofon nenorocit! Batalion mixt…fratii intre ei…mmmm?

    • În principiu, unirea se va face când moldovenii vor spune da și vor avea o masă critică pentru asta. Îmbucurător este faptul că 90% din tineri o vor făcută. Iar în 15-20 de ani tinerii de acum vor atinge acea masă critică. Atunci, se va face. Până atunci, pe măsură ce vin piranii și agilis, le vom da moldovenilor TAB 77, 71, să aibă și ei cu ce cât de cât. După ce vom lua HIMARS, o baterie pe la Iași, îi va spune lui dodoneață să șadă frumușel iar rușilor din transnistria, când ies afară din cazarmă să se uite în sus, să nu le cadă pianul în cap.

      Totodată, sper ca să se termine interconectarea energetică a Moldovei la România. Astfel, împreună cu Ukr vom putea impune un embargou transnistriei din care singura ieșire este evacuarea ”forțelor rusești de menținere a păcii” la palatul lui putler.
      Unirea se va face.

    • @WW In sfarsit !!!!

      Nu stiu daca pe forumul asta sau altundeva am spus acum mai mult ani ca ar trebui sa promovam ideea unui batalion mixt romano-„moldovean” la Iasi si am fost luat la misto.

      E chiar culmea ca avem unul mixt cu ungurii la Arad de atatia ani dar facem misto la ideea unuia mixt cu Moldova.

      Hai noroc si la mai mare !

  65. Rusii se joaca cu chibriturile: https://navaltoday.com/2018/02/16/video-fire-breaks-out-on-russian-destroyer-marshal-shaposhnikov-in-vladivostok/
    Seria incendiilor mai mult sau mai putin „exercitii” continua. 🙂

  66. Herr Von Renn Weg

    Am scris si la Arta razboiului, am gasit pe youtube un fil interesant despre mancarea servita la bordul unui submarin nuclear britanic… ce m-a socat, bugetul pt 1 persoana/1 zi era doar de 2.34 lire. clipul a fost postat acum vre-un an si jumatate:
    https://www.youtube.com/watch?v=SZnqxW_kcJ4
    Din ce spune presa, pana si politistii nostri primesc o alocatie pt hrana in valoare de 900 lei/luna. Cum se poate?

    • La numărul de calorii zilnice la care au dreptul, doar dacă mănâncă untură pe pâine. Dacă am înțeles bine vorbește de 234£ pe lună (probabil fără TVA).

  67. Intalnire intre Fifor si CEO Lockheed Martin Marillyn Hewson. Au avut discutii despre cooperarea militara (Himars). A participat si la un dejun de lucru unde James Mattis si alti au fost prezenti, ministru activ pana acum.

    http://adevarul.ro/news/eveniment/mihai-fifor-s-a-intalnit-presedintele-companiei-americane-lockheed-martin-1_5a895193df52022f75af60b3/index.html

  68. Cum se antreneaza fortele armate nigeriene folosind drona produsa de ei:
    TSAIGUMI UNMANNED AERIAL VEHICLE ON EXERCISE HARD STRIKE
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=yqKCewf1m8s
    Asa se naste o armata moderna.
    \\
    Cum se mai lupta prin Siria:
    FSA Sham Legion’s video footage show the operation in Mahmudiyah village
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=527&v=EdSwBT1lkkk
    Drone, 14.5mm, AG7 si 9.
    \\
    US va avea un modern avion usor de atac, sau alocat 2.4 miliarde dolari. Cel putin experientele din ultimul timp au dovedit ca este nu doar fezabil ci si cat se poate de necesar.

    „in 2019 and further test Textron’s AT-6 and the Sierra Nevada/Embraer A-29.
    These won’t be just counterinsurgency aircraft toting guns and missiles. Wilson said they’d be consider equipping them with a wide range of sensors.

    Wilson also made a point of saying the aircraft would have to be able to network with other planes and with the ground.”
    https://breakingdefense.com/2018/02/secaf-dont-expect-large-budget-increases-after-2019-2-4b-set-for-light-attack/?_ga=2.151617209.1491900486.1518950260-866088314.1518950260

    Sa facem pariule, Textron’s AT-6 si Embraer A-29 sunt marii favoriti (cele doua aparate sunt diferite). Pot sa apara si altii…

    Aceste avioane nu vor fi folosite doar pt. COIN ci si:
    -CAS in anumite situatii cand trebuie precizie marita. Am pus articol ce au patit francezii si americanii cu un avion care necesita viteze mari;
    -EW;
    -supraveghere inclusiv prin radar;

    Exact ce sustineam si eu de mult timp pt. IAR99+ care trebuie sa devina si platforma de lansare arme ghidate.

    Industria romeasca trebuie fie sa modernizeze radical IAR824 fie sa il “evolueze” (cum si el era o evolutie IAR823). Semimilitarizat (poate blindata podeaua, puncte de acrosaj), capabil sa aterizeze decoleze scurt de pe piste de pamant, cu o mentenanta minima, un plafon crescut la +6 000 m si nr. de persoane transportate la un pluton (cel mai numeros, dar mai mic ca si Cessna Grand), usor de adaptat diverselor roluri. Poate fi folosit civil (transport persoane) sau militar: cercetare/atac, infiltrare FOS, parasutisti, EW, radar mobil, etc.
    Ar merge ceva si la armata.

    Chiar si in cazul IAR823 trebuie studiata modernizarea, crescut plafonul, capabil sa aterizeze decoleze cat mai scurt de pe piste de pamant sau foarte putin amenajate, echipamente cercetare/supraveghere, pus STAR80L, bombe de 50 si 100kg + kit de ghidare si un AGM.
    Vandut prin Africa..

  69. SUA au selectat cei cinci finalisti pentru viitoarea fregatà „lejerà” multimisiune
    http://www.thedrive.com/the-war-zone/18582/one-of-these-five-ships-will-become-the-u-s-navys-next-frigate

    Se pare cà US Navy nu vrea experimente si se bazeazà pe concepte încercate.
    Europenii au fost selectionati cu franco-italiana FREMM si cu spaniola F-100.

    • Iar TKMS au fost exclusi rusinos. Se pare ca nimeni nu mai are incredere in germani in acest moment, posibil doar israelienii cu proiectul Sa’ar 6, dar nu se stie daca il duc pana la capat.

  70. SUA blocheazà o nouà vânzare de Rafale Egiptului, argumentând cà noua transà este acompaniatà de rachete de croazierà SCALP care contin si compozanti americani. Rafale însusi nu contine astfel de compozanti. Egiptenii vor neapàrat Scalp-ul.

    Statele Unite au o legislatie transnationalà (si cu utilizarea dolarului în tranzactii, si cu compozantii americani în arme).

    Este vorba de norma ITAR (International Traffic in Arms Regulation)

    SUA nu s-au opus la vâzarea acestor arme Emiratelor Arabe Unite sau Arabiei Saudite.

    http://www.rfi.fr/economie/20180216-une-legislation-americaine-bloque-vente-rafales-egypte-france?ref=tw

    • Ce mi se pare maxim de jalnic e faptul ca nu au incercat macar sa produca o parte aici, cumva, printr-un parteneriat cu o alta firma ceva…

      De faptul ca au dat atatia bani unei firme din Turcia ce sa mai zicem… Si asa afacerea e foarte dubioasa si am impresia ca peste cativa ani o sa mai auzim de treaba astam.. Niste dosare poate… Ca de obicei.

    • Nu sunt proaste dar as fi preferat Mercedes sau MAN, problema la noi este tipul de licitatie: pretul cel mai mic si nu raportul calitate-pret.

    • Noroc! Urmaresc acest site de aproape 1 an. De multe ori m-am enervat, azi cumparam , maine nu se mai cumpara, azi se face Agilis`ul, maine nu se mai face, dar mi-am pastrat calmul. De data asta insa m-am enervat . Autobuze de la turci ???? Cand il avem pe Domnul Blidar cu Astra Vagoane !!! Inacceptabil !!

      Si cu aceasta ocazie, fac un apel la toti primarii din Romania : domnilor primari, daca doriti sa cumparati pentru orasul dumneavoastra tramvaie,troleibuze , cumparati-le din Romania !!!!

      https://www.youtube.com/watch?v=rfDpPgAv3Z8

      p.s O gramada de oameni intra zilnic pe acest site, dar care la fel ca si mine, doar citesc . Nu am comentat pentru ca nu sunt specialist in chestii militare ca si voi, dar va citesc zilnic cu cea mai mare placere. Rubrica mea preferata e PSR !

      Hai noroc si la mai mare !

  71. Fifor zise in conferinta de presa ca vor sa completeze cu inca 4 F-16 escadrila 53Warhawks si apoi celelalte 36 (asteapta raspuns de la americani daca au disponibile).

    Deci 52 de zburatoare, daca mergem pe 16×3=48, asta inseamna ca raman 4 pt. o patrula de acrobatie aeriana?

    Minutul 15 : https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/1042616485877601/?notif_id=1519110061312752&notif_t=live_video_explicit
    …………
    Minutul 8:35 „pana la finele anului vom lansa si procedurile pentru achizitionarea bateriilor de coasta…”

  72. Interesant ce se spune in articol: in prezent doar romanii si americanii patruleaza in afara bazei NATO. Asta spune mult despre profesionalismul militarilor romani!
    https://www.libertatea.ro/ultima-ora/jurnal-de-front-din-afganistan-ziua-5-sub-amenintarea-masinilor-capcana-2149691

    • Pacat! Nu stiu cat de mult mai poate guvernul sa lalaie situatia, pana la urma trebuie sa respecte niste termene legale pt a decide ce vrea sa faca cu dreptul de preemtiune.

      • O lalaie pentru ca n-au bani si nici resurse sa rezolve treaba.
        Mi-e teama ca se pregateste o noua “privatizare”… pe degeaba, evident, ca altfel ne stricam reputatia.

  73. O prezentare ceva cu ce s a întâmplat la Rafinăria din Deir Ezzor. Zero pierderi americane 100- 300 ruşi kaput?!?!?!!!!!

    • Asta nu-i mimic. La Hiroshima si Nagasaki 0 pierderi americane, sute de mii de japs kaput.

      Asta ca sà spun când ataci cu aviatia si artileria cioroveci fàrà posibilitate de replicà, victoria e usoarà.

      Ministerul rus al afacerilor externe a admis în sfârsit cà „zeci” de cetàteni rusi si ai CSI au fost ucisi sau ràniti în atacul american, subliniind cà nici un militar rus (oficial) nu ar fi fost implicat.
      http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2018/02/20/97001-20180220FILWWW00179-syrie-des-dizaines-de-russes-tues-ou-blesses.php

      • Ceceni . E statul din CSI care furnizeaza (ne)oficial mana de lucru .
        Mercenari sau ucigasi , indiferent.

      • Nu zic ca nu ai dreptate dar acum americanii erau în defensiva. Rușii atacau.

        • Mercenarii rusi (probabil cu FS ruse) împreunà cu loialisti sirieni atacau pozitiile islamistilor secesionisti sustinuti de SUA. Probabil cu „advisors” americani printre islamisti.

          Pânà una alta, guvernul sirian al lui Bashar al Assad este guvernul legal sirian reprezentat la ONU, iar americanii si amicii lor sunt agresori în Siria, ca si turcii, nefiind invitati, spre deosebire de rusi si iranieni.

          Acuma dreptul international este elastic, depinde dacà esti bàiat bun sau bàiat ràu.

          • ehehem, cand tu „inviti” forte straine sa-ti ucida proprii cetateni…cum se numeste?

            • Nu stiu. Poate îti ràspunde un american invitat de guvernul sud-vietnamez.

              • Exact! Spasiba! (imagineaza-ti postere cu bombe cazand din bombardiere americane peste vietnamezi, acelasi lucru cu postere cu bombe cazand din bombardiere rusesti peste sirieni)


                (inlocuiesti cu fascii negre-portocalii de Lentochka Sf Gheorghe – Gandac de Colorado si scrii „down with Rusia”

                Sau in ’89 Ceausescu invitand Iranul….sau Iliescu invitand Rusia URSS.

                Are we stupid or what?

                • I’m stupid.
                  Dacà nu critic deloc interventia americana în Vietnam pentru stàvilirea bolsevismului (cu tot sfârsitul regretabil, mai ales pentru vietnamezi, abandonati de americani), istoria cu primàvara arabà, extinsà pânà la Siria e o tâmpenie. Poate americanii si israelienii o gàsesc bine. Pentru Europa si popoarele arabe este un dezastru.

                  Pânà si tâmpitul àla de ministru de externe francez, Fabius, spunea de statul islamic cà face treabà bunà în Siria (fiindcà îl combàtea pe Assad).

                  Màcelul din Siria îi aranjeazà pe americani (fiindcà îi deranjeazà pe rusi si sperà sà îndepàrteze un regim ostil lor), si pe israelieni, care nu mai au potrivnici puternici dupà pràbusirea lui Saddam si ràzboiul „civil” sirian si pot sà declare cà Golanul le apartine pe veci..

                  Siria este clar agresatà (sunitii de provenientà irakianà, sauditii cu bani si arme, americanii cu bani, arme, instructie si interventie directà, israelienii cu bombardamente directe, etc)à.

                  Rusii au intervenit foarte eficient (m-au si mirat rezultatele fatà de mijoacele angajate).

                  Cà Bashar are împotrivà si destui sirieni, asta e altceva. Dar cum era pe vremea comunismului, votai cu picioarele, adicà plecai unde ti-era mai bine. Când au avut libertatea de miscare, sirienii se refugiau cu precàdere în zonele guvernamentale.

                  • Welcome back! Si sa nu te mai aud cu scuza aia infantila cu privire la „invitatie”.

                    • Nu-i o scuzà. Este ceea ce se numeste „legalitate internationalà”, care de când nu mai sunt doi dulài în ogradà, cel care a ràmas face ce are chef.

                      Pe mine m-a intrigant întodeauna tertipurile URSS-ului cu „legalitatea”.
                      „Invitati” în Ungaria, Cehoslovacia, Afganistan. Dar „legal”, puteau sà afirme cà nu au mâncat usturoi si gura nu le miroase.
                      Rusii au preluat stafeta (intrventia din Dombas), adicà nu intervin „oficial”.

                      În Siria chiar au fost invitati (fàrà ghilimele) de guvernul legal. În 1980 a fost semnat un tratat de „prietenie si cooperatie” (inclusiv militarà) între URSS si Siria. Acest tratat este încà în vigoare, Rusia ca succesor al URSS-ului.

                      Americanilor putin le pasa. Este Siria stat recunoscut international în limitele frontierelor sale ? Si ce dacà. Bombardàm unde ne place fàrà avalul ONU si o si revendicàm.

                    • cand doar unul candideaza la presedentie ca in Rusia, tovarese, ala nu se mai numeste guvern legal..

                    • @Barny

                      Alegerile din 2014 în Siria au avut 3 candidati. În Rusia 5 candidati (Putin câstigàtor cu ceva mai mult de 60%), deci nu un scor de dictator.

                      Chiar dacà Siria este o dictatura si Rusia nu departe.

                      În România a fost un guvern legal chiar în timpul comunismului. Recunoscut de ONU, inclusiv de SUA.

          • Nu mă gândeam la partea juridica. Oricum mă gândesc ca dreptul internațional e numai pentru cei mici, sa facă ceva ordine în turmele mici cei mari și puternici se șterg la fund cu tratatele internaționale. Aici o sa fie și o problema cu Ucraina când o sa vadă ca în cazul în care câștigă drepturi asupra apelor teritoriale tot rușii vor sta acolo și nimeni nu osa îi miște. Făceam o paralela intre războiul fulger aplicat de Guderian în ofensiva și războiul fulger în defensiva de la Târgu Frumos. Comparam România cu pozițiile americane. În cazul unei agresiuni ce ne trebuie? Aviatie și rachete…..

  74. http://www.telegraph.co.uk/news/2018/02/19/syrian-regime-fighters-heading-afrin-join-kurds-fight-against/

    Cica turcii ar fi trimis 1200 de trupe speciale spre zona(inca nu am vazut confirmare pe site-uri mari). Sa nu le mearga chiar bine?

    Daca rusii si-au luat-o peste bot de la americani sa isi faca propaganda cu ceva turcaleti morti oare?

    • The Latvian ministry says the country’s defense expenditure for 2018 is to reach some €576.34 million, an increase of €126.8 million compared with a year earlier.

      In ritmul asta poate in 10-15 ani or sa aiba si ei 12 avioane acolo de doamne ajuta. Nu numai ca n-au aproape nimic pe aviatie dar mai sunt si cu „prieteni” prin zona…

    • tipul e geniu dar Tesla inca pierde bani cu divizia auto..(cu toate ca am scos profit frumos pe bursa cu Tesla 😀 ). Ideea originala e a lui Coanda, chiar a functionat in Baia Mare o instalatie de transport in vid..

      • Se cauta o locatie pentru o Giga Factory in Europa (in viitor vor fi multe probabil, si aici, si pe alte continente).

        Daca eram si noi mai avansati un pic si o lasam mai moale cu coruptia Romania ar fi fost o locatie potrivita din multe puncte de vedere. Forta de munca, experienta in IT si servicii, locaizare geografica, Marea Neagra, Dunarea, etc.

        • cred ca glumesti, nu avem forta de munca calificata, in numar suficient, in afara de problemele de infrastructura stiute. Piata de munca IT s-a dezvoltat in ultimii ani foarte mult, exista un deficit de oameni calificati destul de mare.
          Nu prea avem argumente pt o astfel de investitie

          • Mai citeste cu atentie ultima fraza. De asemenea, oamenii pot fi calificati daca se doreste cu adevarat, ca nu sunt animale….

            • „Locatia” nu ne ajuta deloc (dupa parerea mea) cand este vorba despre produse cu pret foarte mare si greutate mica. Pe Dunare, eventual, cari mai ieftin cereale sau materiale de constructii dar daca socotesti ca o baterie de Tesla are cateva sute de kg si vorbim de echiparea a cateva sute de mii de masini anual o sa-mi dai dreptate ca pentru a expedia 100 sau 200 de tone pe zi conteaza cu mult mai mult sa ai autostrada „din poarta” producatorului pana „in poarta” beneficiarului.

              Pe masura ce ne pierdem avantajul competitiv dat de salariile mici fara sa punem mare lucru in loc in termeni de infrastructura, expertiza, forta de munca abundenta si calificata o sa ne fie din ce in ce mai greu sa primim investitii de talia asta si totul pleaca din deceniul 1990-2000 in care „nu ne-am vandut tara” ca pe urma s-o dam pe degeaba (si la propriu si la figurat).

              • Ungaria se lauda ca e in negocieri cu Tesla. Noi nu avem infrastructura pt asa ceva.. si nici nu vor guvernantii sa faca ceva( vezi cazul dacia+ford). Conditile de munca la Tesla cica sunt f grele ..

  75. Grecii vor plati 1,5 miliarde USD pentru a upgrada 85 F-16 la standardul F16V.
    Sursa in greaca: https://www.militaire.gr/prasino-fos-ston-eksygchronismo-ton-f-16-pio-provlima-fenete-oti-lythike/

  76. Himars adoptat si de camera.

  77. Hmm, noi vrem sa construim corvete si submarine in Romania:

    http://adevarul.ro/locale/galati/cum-ajuns-cea-mai-mare-companie-constructii-navale-romania-importe-muncitori-vietnam-1_5a8d44a3df52022f75ccd7b8/index.html

    De muncit o sa munceasca insa altii ca noi suntem ocupati pana peste cap cu barfa, cu politica, cu fotbalul, cu carciuma…

  78. http://www.defence24.pl/rumunia-kupi-wyrzutnie-himars-i-korwety

    Iar se tanguie polonezii ca noi putem si ei nu. S-a intors lumea cu susul in jos.
    Adevarul e ca ei in ultimii ani au facut pauza si nimic din buget nu s-a dus pe achizitii importante.

    • Totusi ei au ceva echipament nou/modern/bun. Noi o buna perioada de timp am fost in pijamale… Ne mai intolim si noi de acum… incet incet. 🙂

      • Eu spuneam ca in ultimii ani, au tocat banii degeaba. 2 avioane VIP atat.
        Ce au? In afara de Rosomak? leopard A4, 48 f16 CD, au acoperita zona de rachete antinava, unde noi suntem cheli. Au 3000 de spike, pe care le trag doar de la sol. nu le-au integrat pe nimic. noi le avem si pe jderi si pe Socat. la elicoptere sunt varza. Socat-urile noastre sunt singurele elicoptere de „atac” din partea asta de Europa. toate milurile lor necesita investitii foarte serioase sa se apropie de socat-urile de pe aici.
        Artilerie reactiva, bat pasul tot pi loc pi loc pi loc…
        AA, au facut aaaaaaaaaaa la pretul pe care l-au dat americanii, acum au ajuns la aaaaaa, mai au pana semneaza ceva.
        Himars, nici ei nu stiu daca merg cu IMI, americanii, deci aaaaaaaaaaaaaaaaa. si vor si rachete facute la ei acasa.
        Programul de submarine. zero.
        Elicoptere. Inca nu stiu ce vor. Se simt impinsi spre AH 64, doar pentru ca am optat chipurile noi spre AH1Z. deci sunt tot AAAAAAAAAAAAA
        La nave de suprafata nu stiu…
        La sorad si v shorad, sunt perfecti. Asteapta Long si medium range…. sunt AAAAAAAAAAAAAAA.

        Eu personal, o sa iau polonia ca model din nou, in momentul in care isi vor reveni din ceata in care stau de cativa ani. Pana atunci, mai degraba m-as uita la lituanieni.

        • Tarile baltice sunt mici, au bugete mici si ei n-or sa fie cine stie ce in zona, de unii singuri. Ei se inarmeaza incet incet dar nici nu vor avea cine stie ce si nici nu prea poti sa le ceri mare lucru.

          Polonezii sunt capabili sa-si faca mentenanta la ce echipament au si mai sunt capabili sa se echipeze cu diverse chestii din productia interna. Noi inca nu suntem acolo, am fost, dar momentan nu suntem.

          • pe programele majore gen Narew, Orca, Homar, Wistula, ceea ce inseamna AA long range, shorad, vshorad, artilerie reactiva, n-au nimic semnat. am senzatia ca au mai multi tradiceni infiltrati peste tot, astfel incat sa-si toace bugetul de aparare pe comisii, comitete, analize, cereri care tin de battleship Galactica ( vezi Narew si Vistula) si care obtin preturi de fac AAAAAAAAAAAAAAA. Legea aia de Offset de la ei (si care trady o vrea si la noi) cred ca tine de zona de inalta tradare. I-a blocat complet la achizitiile sistemelor foarte sensibile. AA, artilerie, sub-uri…

  79. http://www.gazetadambovitei.ro/actual/targoviste-rusii-de-la-cos-demoleaza-sectia-din-care-a-disparut-instalatia-certificata-nato/

    „Secția FBB deținea singurele utilaje din Europa de Sud-Est, certificate de NATO. Acestea au scoase din țară în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, utilajul ajungând în Rusia, la uzina MECHEL din Chelyabinsk. Utilajul este a fost relocat în ciuda faptului că investitorul nu ar fi avut voie să facă aşa ceva. Clauzele din contractul de privatizare prevedeau că rușii trebuie să menţină toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali, susțin jurnaliștii Digi 24. Totuşi nimeni nu i-a deranjat când au scos din țară utilajele certificate NATO.”

    • Bine ca a venit PSD la guvernare ca altfel ne vindeau astia tara la straini. Italieni, Olandezi, Americani, niste jigodii toti. Sa cada si politia politica DNA si deja o sa fim invidia tuturor.

      :))

    • „COS a fost vândut în 2002, în timpul guvernării Adrian Năstase, firmei Mechel Internaţional Holding, firmă cu sediu în Elvetia, dar cu patronat rus. În 2013, compania românească Invest Nikarom SRL a cumpărat întreprinderile metalurgice ale Grupului Mechel: Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgoviste S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A. Acţiunile Mechel au fost vândute pentru o sumă de bani simbolică de doar 230 de lei. Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă.”
      Niste ciume!

    • Contractele de privatizare au fost secretizate , la vremea respectiva hon. Traian Basescu presiding .
      Distrugerea/transferul de utilaje in Rusia , ca nu a fost numai forja , au avut loc in aceleasi vremuri .

      Contractele de privatizare , accesibile la inceput , prevedeau investitii ,pastrarea activitatii si conditii la reducerea de personal .
      Dupa 2004 ” investitorul strategic ” si-a facut ” de cap ” .
      Dar nu numai de capul lui : intre conditiile de aderare, la UE acum uitate , sau ignorate voit , era specificata „restructurarea ” a doua uzine metalurgice nominal , Targoviste si Campia Turzii . Adica singurele doua din tara care puteau produce oteluri speciale inalt aliate pentru constructia de masini . Si industria de armament , bineinteles .

      • A daaaaa, cu Tariceanu premier, exact Basescu s-a ocupat de toate porcariile astea, ca Tariceanu executa tot ce-i spunea Basescu.
        Hai sa rescriem istoria acum ….

  80. Senatul Romaniei…
    În anul Centenarului, PSD-ALDE-UDMR se opune arborării drapelului național de Ziua României
    http://www.stiri-neamt.ro/anul-centenarului-psd-alde-udmr-se-opune-arborarii-drapelului-national-de-ziua-romaniei/
    De ce uriti Romania, nemernicilor?!

    • pe bune?!
      cea mai bună țintă pentru milițiile siriene?

      • tare ar fi sa le doboare unu. sau macar un SU35. doar ca pana acum numai petarde de SU24 si 25 au reusit sa dea jos…

      • E cam overkill pt descultii aia. Poate se asteapta la ceva bumbaceala cu turcii. Ar fi cam singura explicatie. Sau poate cu israelienii dar acolo ar fi cam riscant, chiar ar fi sanse sa il dea aia jos….

        • Am si eu o intrebare mai tehnica.

          Toata lumea tot spune ca ala avion stealth dar voi ati vazut ce geometrie si ce forme are ? Stiu ca e important ce materiale folosesti dar stiam ca conteaza si unghiurile avionului si mie ala nu mi se pare deloc ca seamana cu F22 sau F35.

          Mi se pare o vrajeala de „stealth”. Cel mult poate are amprenta mai redusa fata de avioanele lor precedente dar nu vad sa fie pe acelasi nivel cu ale americanilor.

          • „Low observability” suna mai bine?

            • Daca e s-o luam asa atunci cu fiecare generatie de avion, gandit mai bine, ii scade/poate scadea amprenta in zbor…

              Ma gandesc ca si F-16 e mai „low” observabil decat m21… :)))

          • 1. Motoarele alea n-ar trebui si ele mai ascunse ?
            2. Cand o sa aiba armament n-o sa-si piarda, iarasi, din amprenta ? Ca vad ca nu-s ascunse inauntru ca la americani.

            • Ultimul prototip are motoarele acoperite aproape în totalitate și da are compartimente interioare…cică e in testare lansarea din ele ….probabil că de aia l-au adus în Siria.

          • http://mil-embedded.com/guest-blogs/radar-cross-section-the-measure-of-stealth/

            Sa iti faci o idee in mare.
            Ce pare ca nu prea e atins cu cifre exacte acolo e faptul ca RCS-ul mai variaza in functie de zona expusa a avionului, frecventa folosita de radare si faptul ca de la o anumita distanta intra in joc si sistemele bazate pe infrarosu (dar probabil ca atunci F22/F35/B2 deja a lansat rachetele si se intoarce acasa :P). Oricum te face sa intelegi de ce in Red Flag F35 spre exemplu a ajuns la 20:1 kill ratio 🙂 -si inca nu se stie daca ii dau voie sa fie folosit 100% . Asta asa, de avion „prost” ce e .

          • Ideea din spatele tehnologiei stealth, atat la avioane cat si la nave, este in esenta foarte simpla; ca avionul tau stealth sa vada avionul inamic si sa-l poata angaja inainte ca inamicul sa-l observe. Si bineinteles stealthul tau sa fie cat mai putin detectabil de catre radarele bateriilor AA de la sol, in cazul navelor de radarele navelor inamice.

          • F-117 nu seamànà cu F-22 sau F-35, care la rândul lor nu seamànà cu B-2, toate declarate „stealth”.

            Pentru „furtivitate”, termen frantuzesc pe care îl prefer la „stealth” fiindcà este mai complet si mai aproape de adevàr, nu numai forma generalà conteazà.

            în ceea ce priveste strict detectia radar

            – sectiune geometric redusà
            – trebuie evitate retrimiterea ordonatà a undelor radar (îmbinarea aripilor cu fuzelajul, intràrile aer, bordurile de atac ale aripilor, carlinga, etc)
            – materiale sau „vopsele” „absorbante”
            – furtivitatea activà (adicà analizarea caracteristicilor sursei de detectie si „inselarea ei” cu emisii electromagnetice adecvate).

            • Multe stau sub piele la astea noi(b2 ,f35 in special , f 22 mai putin) si au sigur si legatura cu ceva electromagnetic in „pielea” aparatului
              F117 era pionierul si forma lui nu „minte” si l-au tinut secret etc
              F22 la fel
              F 35 il exporta ..daca nu ar controla de vreo forma secretul ..ar pune unii sublerul pe el ( israelienii au obiceiul chinezilor)
              Asta la nivel de speculatii , fabulatii , existenta ozn

            • pau sa scoate si francejii un aparat stealth five gen. si o sa le folosim cuvantul.

          • Pentru cine e interesat.

            Listà cu radare din toatà lumea si cu posibilitàtile lor de detectie, de la tintà mare pânà la „stealth”

            http://www.admiraltytrilogy.com/cic/Harpoon/Smarter%20Radars%20for%20Hpn.pdf

    • Personal mà îndoiesc de prezenta prototipurilor T-50 în Siria. Nu sunt operationale si sunt mai ales pentru superioritate aerianà, nu pentru bombardamente.

      Americanii, cu toate cà au declarat F-35 operational si este „multi-rol”, nu au încercat sà-i punà o etichetà „combat prouven” desi au ocazia în Siria.

  81. Sunt planuri pentru extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu:
    http://www.economica.net/mobile/fifor-discutam-despre-extinderea-bazei-de-la-mihail-kogalniceanu-suntem-in-faza-in-care-se-face-analiza-pentru-o-noua-suprafata-de-teren_150244.html

    Oare pentru posibile viitoare F-16 ale RoAF sau ale americanilor? Cred că baza de la Incirlik nu are viitor și americanii vor începe să își mute resursele de acolo către alți aliați.

    • Planurile astea sunt alea care aveau legatura cu o linie ferata care sa ajunga la MK, imbunatatirea baracilor, noi rezervoare de combustibil si muntie ?

      • Contractul respectiv a fost atribuit de US Army Corps of Engineers asta toamna si se lucreaza la el in momentul de fata. Ce vrea Fifor este cu totul altceva.

  82. „The U.S. Army is soliciting ideas for a single new howitzer to replace all of the towed 105mm and 155mm types in its Stryker-equipped and regular light infantry brigades.

    the new weapons would have to be at least as portable and lightweight as the existing 105mm M119 and 155mm M777 towed howitzers, but hopefully have better range and accuracy and be more mobile.”
    http://www.thedrive.com/the-war-zone/18550/us-army-eyes-replacing-its-105mm-and-155mm-towed-howitzers-with-one-new-cannon
    \\
    Serbia set to upgrade Kub mobile surface-to-air missile systems

    „Defence Minister said that еру Serbian Armed Forces will soon receive Kub mobile surface-to-air missile systems upgraded by Yugoimport company.”
    http://defence-blog.com/news/serbia-set-upgrade-kub-mobile-surface-air-missile-systems.html
    \\
    Razboi pe energie intre Austria si Ungaria: Viena a depus plangere impotriva centralei nucleare maghiaro-ruse de la Paks
    https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-22302139-razboi-energie-intre-austria-ungaria-viena-depus-plangere-impotriva-centralei-nucleare-maghiaro-ruse-paks.htm

  83. Care mai sunteti in viata, fratilor?

    Tudoreeeeeeee…eeee…(e)l – zis „Haikuuuuuuuuuu∞∞∞∞∞∞uuuu” – Toadeeer!
    Ba, au sunat anii ’50, au zis ca te vor inapoi!

  84. Mda… Cred ca nu o sa mai apucam sa ne bucuram de jucariile noi de la Americani in ritmul asta…
    Tudorel ii da inainte cu foaia…La cat citeste probabil ca vrea sa justifice(pt. aia care pun botul la cuvinte multe si fara esenta) demiterea lui Kovesi.

  85. Nasol, cam albastra situatia! Chiar daca nu va pleca acum. anul viitor cand isi va termina mandatul mafiotii astia isi vor impune o drona in
    dna, inca una in locul lui Lazar si cam ata ete…judacand la rece avem toate atributele sa ne consideram un stat esuat..sa vedem ce mai pot face cei din exterior ca noi de capul nostru se pare ca nu putem sa mergem inainte…
    Daca mai da inca o data o nucleara si mai baga o ordonanta de urgenta sa ii pensioneze si p’astia din magistratura la 40 de ani…

  86. Suedezii oameni seriosi, iau doar 4 baterii de Patriot, dar cu 100 GEM-T si 200 PAC-3 MSE:
    http://www.dsca.mil/major-arms-sales/sweden-patriot-configuration-3-modernized-fire-units

    • „twelve (12) M903 launching stations”. la rachete stau bine insa au 3 lansatoare pe baterie.

    • Astia sunt amatori, nu ca noi, profesionistii care stim cum arata zeci de camioane pline cu tot felul de acareturi la parada sa moara dujmanii de invidie. Si daca vine razboiul, asta e, doar nu le luam pentru razboi.

      • Apropos, din cate stiu protocolul de angajare spune sa lansezi 2 rachete pentru fiecare tinta (sauditii trag chiar cate 4 dupa rachetele lansate din Yemen), asa incat toate cifrele legate de gem-t si pac-3 ar trebui injumatatite ca sa avem imaginea posibilitatilor de aparare.

  87. Act de acuzare american contra organizatiei ruse „IRA”- INTERNET RESEARCH AGENCY si particulari rusi (cu istoria ingerentei ruse în alegerile prezidentiale americane)

    https://www.justice.gov/file/1035477/download

  88. Roman SA a livrat camioane de peste 120 de milioane de dolari armatei americane. US Army a virat firmelor din România un miliard de dolari în 16 ani

    http://www.bizbrasov.ro/2018/02/22/roman-sa-livrat-camioane-de-peste-120-de-milioane-de-dolari-armatei-americane-us-army-virat-firmelor-din-romania-un-miliard-de-dolari-16-ani/

    • Daca nu ma insel astea au fost pentru Orientul Mijlociu. Sa le inlocuiasca p-alea vechi sau p-alea pe care le mai pocneau ei. Un fel de ajutor/mita acolo ca sa nu urle arabii. :))

  89. F-16 grecesti care vor ramane nemodernizate (38) vor fi vandute Emiratelor Arabe Unite pentru 400 de milioane de euro. Deci 10.5 milioane bucata pentru Block 30.

    Sursa in greaca: https://www.militaire.gr/emirides-se-ellinika-f-16-pii-ke-giati-erchonte-na-petaxoun-ta-f-16-block-30-tis-pa/

  90. Mai feciori(a se citi Draga redactie), dar un articol cu rezervistii pe cand? Verificati un pic ce porcarie au factut astia cu proiectul ala al rezervistilor voluntari. Te crucesti.
    Si mai apoi sa vorbim un pic de poloneji… si cum ne-au dat clasa aici.
    Zici ca tara asta ii locul unde se demonstreaza ca orice idee buna poate fi aplicata prost.

    • Vorbesti de ceva recent sau de anul trecut… scrii „rezervisti” la bara de cautare de sus-dreapta si iti apar niste articole…

    • nu vrei sa faci si tu unul, ca sa poti face parte dintre feciori (a se citi redactie) ? 🙂

      • Stimati domni, sunt onorat de o astfel de propunere si va multumesc. Informatile mele sunt mai putin concludente decat ale voastre. Tangentele mele cu ministerul sunt minime in prezent si informatiile le iau din zbor si din auzite.
        In viitor am sa incerc sa creionez si eu una alta si am sa va trimit. Va avertizez doar ca nu posed talent de scriitor asadar sper sa nu aveti asteptari mari din partea mea.

        Ma refer la anul trecut, si mi-a picat fisa dupa ce cei de la presa militara au scris saptamana asta si citez:

        „Anul trecut s-a făcut, pentru prima dată, şi recrutarea şi selecţia soldaţilor-gradaţilor rezervişti voluntari. Maiorul Marius Udroiu, de la biroul mobilizare, s-a ocupat de această activitate, care a avut un impact limitat. Au întocmit dosare de recrutare pentru 26 de persoane. Doar 19 s-au mai prezentat la probele de selecţie şi la vizita medicală. 10 nu au trecut de vizita medicală, 2 de probele fizice şi 1 de proba psihologică. În total aveau 8 locuri.

        Maiorul Udroiu spune că cei respinşi la vizita medicală ar fi putut trece dacă aveau mai mult timp la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor constatate: colesterol mărit sau trigliceride puţin peste valoarea maximă. Cei şapte care nu au mai venit deloc la selecţie au făcut acest lucru pentru că angajatorii le-au oferit bani în plus la salariu sau au plecat la muncă în străinătate.

        Beneficiile financiare limitate pentru rezervişti, lipsa beneficiilor pentru angajatori, lipsa perspectivei de a deveni militar profesionist, perioada de contract de patru ani care nu poate fi întreruptă fără penalităţi sunt câteva din constatările făcute de maiorul Udroiu ca fiind cauze ce au determinat atractivitatea scăzută a locurilor de rezervist voluntar.”

        http://presamil.ro/la-granita-dintre-armata-si-societatea-civila/

        Din cate mi s-a mai spus „pe sub mana” din 2800 de locuri anuntate au scos 2200 si s-au ocupat… 500… ouch.
        Cum sa gestionezi atat de ineficient o activitate?

        • E genul de chestie Work in progress. La noi lucrurile se misca mai greu, nu prea suntem ordonati/organizati asa cum sunt alte popoare cum ar fi japonezii.

          Cred ca putem sa-l numim si proiect-pilot. Sunt sigur ca in anii urmatori o sa mai imbunatateasca si regulile/legile si o sa functioneze proiectul mai bine…

        • @lt(rez)
          Nu te preocupa de talentul de scriitor. Nici noi n-avem.
          In ziua de azi, un text scris fluent, logic si fara greseli de ortografie face minuni.
          De multe ori avem de-a face doar cu cifre seci din care nu scoti literatura oricat ai fi de talentat.

        • #It(rez) Astptam un articol si vorbim dupa aia, despre talent literar nu cred ca s-a pus vreodata problema pe-aici 🙂 .

  91. Doua Su-57 au aterizat in Siria. Ar fi o buna ocazie (pentru israelieni si americani, nu pentru noi 🙂 ) de a afla mai concret ce RCS are.
    http://www.janes.com/article/78119/russian-su-57-fifth-gen-fighter-prototypes-touch-down-in-syria

  92. Bulgarii nu sunt in stare sa tina flota de Spartan in aer,care pana la urma e un avion de transport mic cu un cost decent de intretinere,daramite sa intretina si sa zboare o flota de F16 chiar si SH cu resursa mica…daramite mai mult….aia viseaza

    • Nu e sigur daca alea sunt bombardamentele nemtilor.
      Dupa ce au evacuat Constanta, rusii au trimis nave ale Flotei Marii Negre (sau cum s-o fi numit atunci) pentru a bombarda rezervoarele de petrol si depozitele portului pentru a nu fi folosite de nemti.

    • Da’ parcă trimiseseră și italienii un vas de război prin zonă? Ăla ce face, galerie?

      N-au cojones macaronarii…

      • Este un singur vas de razboi. Comandirul are ordine ce si cum sa faca, daca are prea mult testosteron in cojones ramane fara pensiones (sau ajunge la prigiones). Una peste alta, nu se stie exact care este situatia dpdv al dreptului international.

  93. France24 a luat un interviu unui recrutor pentrul grupui paramilitar Wagner.
    Dupà el, 218 „contractors” rusi ar fi fost ucisi în bombardamentul US din 7 februarie. 150 de corpuri „tocate” ar fi deja rapatriate în Rusia.

    Din 550 persoane supuse bombardamentului, 218 morti, în jour de 200 ràniti.
    http://www.france24.com/fr/20180223-recrutement-mercenaires-russes-syrie-temoignage-exclusif-wagner

    Alta sursà affirmà cà americanii ar fi folosit si bombardiere B-52.

    • https://www.youtube.com/watch?v=XaeDMOWkCwU

      De la minutul 10 apar convorbiri intre rusi (contractors) dupa acel atac asupra bazei ( nu pot sa confirm autenticitatea). Din ce am inteles eu au iesit sifonatii rusii, pierzand pana la 80% din tehnica, la inceput au fost atacati cu HIMARS. Americanii au fost pregatiti, au stiut ca se indreapta spre ei acea coloana.

      • omuletii verzi din crimeea,nasol moment pentru ruși.

      • @Ben
        Acele convorbiri îmi par orice numai veritabile nu….
        Îmi vine greu sa cred că au vorbit „în clar” despre ce a fost acolo.
        Parcă vorbeau la telefon…..
        Așa „praf” să fie rușii , să nu aibă comunicații securizate ?!
        Si coloana aia nu avea cu măcar câțiva cărători de Igla pt price eventualitate (elicoptere de atac ,de exemplu) ?
        Pauză AA mobil la ruși , pauză recunoaștere / sondare poziții ?
        Au uitat să își mascheze acumularea de forțe și intențiile , și au plecat încolonați spre acele poziții ?
        Nu mai au capacități signint/elint să le zică și lor că au „trezit” aviația lu văru’ Sam și vine să le facă o „vizită” ?
        Cam ciudat…..
        Ori nu au fost ruși, ori au avut cei mai incapabili comandanți pe care i-au găsit rușii …….

        • Degeaba au dus rusii S-400 in Siria… Americanii i-au vazut venind, i-au asteptat la cotitura si le-au pus Apache-le in cap…
          AA-ul ala e praf-daddy… Din 500 cioloveci, 212 morti, gramada raniti…
          65 de generali avansati – sa le inchida gura?!
          In mod clar, Siria nu le prieste rusilor, mai ales aviatorilor… Pe Bekaa i-au facut praf izraelienii, 132-0!
          Apropo de ciobanas – daca gaseste o aripa rupta, o sa aiba o dilema – cui o duce?! Cui plateste mai ine?!

    • Razboiul hibrid a cam luat-o-n freza…

  94. Dovadà a prezentei a douà Su-57 în Siria, o pozà satelit :
    https://pbs.twimg.com/media/DWzqFd0W0AEW1f6.jpg

    Cum m-a intrigat miscarea asta, am fàcut sàpàturi.

    Rusii au mai trimis prototipuri sau preserii.
    Su-25 în Afganistan, Su-34 (T-10/V) în Cecenia si Georgia.

    Si T-50-11 si cel din seria a doua au toata aparatura de ràzboi completà instalatà.

    • Toata lumea, de pri toata media, este focusata pe Su-57 din Siria. Toti isi dau cu parerea ca de ce si cum a venit. Unii zic, desi neconfirmat, ca ar fi si participat la ceva bombing action.
      Ideea e ca pana acum venirea a reusit sa deturneze discutia despre Grupul Wagner. Poate miscarea Su-ului are adresabilitate interna, in primul rand. Unii spun, ca, cica, F-urile 22 ar fi oprite la sol, odata cu venirea. Din nu stiu ce motive. Poate sa nu le vina idei sa isi faca poze cu noul ajuns. SNAFU s-a dovedit un mare fan al realizarilor sovieticilor. Se speculeaza cum ca Su-ul a venit sa dea jos cu un F-35 israelian. Sa le ia fata pe piata americanilor. Fapt posibil foar pe piata araba. Dar aia oricum cumpara de toate felurile.
      Intrebarea e, dar daca vreun pastor de capre va gasi prin zona vreo bucata din Su-ul cu pricina? Nici o pierdere. Rusii vor spune ca au deja in teste generatia a Vi-a..
      Interesanta miscare de pr, oricum. Io zic ca au vrut sa restaureze mandria nationala dupa nefericita bubuiala, pt ca sa castige alegerile din primavara, cine trebuie..
      Poate gresesc totusi, iar Su-ul a venit dupa 35’ul ala. Poate mai rsu. Dupa un 22..

  95. Canada a retinut cinci propozitii:
    F-35, Rafale, Eurofighter, F-18 si Gripen

    https://www.usinenouvelle.com/article/le-canada-retient-le-rafale-de-dassault-parmi-les-finalistes-de-son-appel-d-offres.N657764

    Boeing (va)depune plângere în Danemarca fiincă la evaluarea F-35 vs F-18, primul a ajuns cu costul orei de zbor inferior Hornetului.

    • Costul orei de zbor este efectiv cel mai subiectiv parametru pt un avion de lupta 🙂 . Bafta Boeing…

    • orice solutie mai putin 35-ul este ambitie politica prost aplicata…sau vor să sară dicerc la șase sau așteaptă a cincea europeană.

      • Americanii nu sunt întru totul de părerea ta. Altfel cum explici efortul financiar pentru înlocuirea lui F-35 și finanțarea modernizării vechilor F-15 – F-16 – F-22

        « In particular, the Air Force is spending $2.7 billion more than planned over the next five years (almost $10 billion in total) to accelerate “Next Generation Air Dominance” (NGAD), a family of systems designed to ensure air superiority well into the century. The effort likely will include a next-generation fighter to replace the F-22, F-35, or both.

        Meanwhile, even as the Air Force has slowed the ramp-up of F-35 production, the service is investing in modernizing its legacy fighters—the F-15C-E, F-16 and F-22. »

        http://aviationweek.com/defense/usaf-speeds-next-gen-fighter-family-eye-toward-china

  96. Un P-8A Poseidon al US Navy, numàr de fuzelaj 168 998, cu indicativul PS236, venind de la baza Sigonella (Sicilia) a fàcut vineri 23/02 un îndelungat zbor de recunoastere în largul Sevastopolului.

    Alte douà Su-57 au sosit în Siria, acompaniate de patru Su-35. Sunt deci 4 Su-57 la baza sirianà, a confirmat seful comisiei militare la Duma rusà, adàugând « acesta este un mesaj la intentia avioanelor de vânàtoare ale statelor vecine care zboarà deasupra Siriei fàrà sà fie invitate »

  97. Alt Memorandum of Understanding între Aerostar și Raytheon? Nu se mai semnase unul toamna trecută?
    Să-nțeleg că se mișcă totuși ceva la Bacău? 🙂

    https://www.raytheon.com/news/feature/aerostar_partnership

  98. iar anunță tuta pămntului apocalipsa in capitală.

    • Lasand la o parte tuta, de data asta s-ar putea sa avem ceva vreme de iarna(zapada+cateva zile de ger)

      • si pentru 30 cm de zapada inchizi capitala?!
        pentru ce dracu pletesti sute de milioane euroi pentre dezapezire?
        10 grade cu minus e calamitate ?…ne prostesc astia pe fata si devenim o tara de panicarzi.

        • Cine a vorbit de calamitate? Vreme de iarna ≠ calamitate.
          Ideea e ca data trecuta anuntase dezastru cand din prognoze(site-uri care in mare o cam nimeresc cu prognoza) nu se prea vedea asa ceva. Acum insa chiar o sa fie ceva zapada+ger. Adica pe site-urile de prognoza pe care ma uit eu au anuntat cam 40-50cm zapada(probabil ca un minim de 30 tot o sa fie ceea ce inseamna gramezi de zapada pe trotuare/intersectii) + temperaturi max/min de -6/-17. Temperatura resimtita va fi si mai mica. Deci sa scoti copilul de la +22 grade la -20 dimineata din casa nu e chiar indicat. Mai ales la aia mai de primara. Stiu ca pt. aia de la Nehoiu de ex -16-17 grade e vreme de iesit cu tricoul dar pt zona Bucurestiului nu e ceva chiar asa de comun. Eu spre exemplu folosesc haine care pe langa caldura sunt si rezistente la apa/vant si nu prea simt frigul asa de puternic cand bate vantul, dar nu toata lumea isi permite/stie de imbracaminte de genul. Trebuie sa gandim la nivel mai general totusi. Sa nu fim acum mai ceva ca rusii cand vine vorba de iarna.

          Ca tuta vrea masurile astea nu pentru binele copiilor ci pentru ca astfel o sa fie trafic putin si lumea nu o sa observe ca deszapezirea o sa fie dezastru si ca se dau bani multi pe ceva de proasta calitate, asta e cu totul alta poveste…

    • Data trecuta cand a anuntat furtuna, si fugeau efectiv parintii sa-si ia copiii de pe la scoli, abia a adiat vantul, abia…

      • exact.
        planul e sa te faci ca lucrezi ,că esti apăsat deprobleme urbei…perdele de fum pentru electorat.

        • Radem, radem dar cand o sa ajunga madama in turul doi la prezidentiale o sa ne cam piara cheful de ras.

          • eu nu pot intelege de unde popularitatea asta la madam pandele.

            • De unde pana unde popularitate?!

              • păi e primar general la capitală,apare cu sanse la prezidentiale…la dracu,poate nu percep eu bine adevarata ei dimensiune?

                • Firea a castigat Capitala la fel cum psdul a castigat in tara, prin absenteism si prin complicitatea pnlului care pur si simplu nu si-a facut deloc campanie, desemnand un papitoi drept candidat.
                  pnlul a fost complice in Bucuresti.
                  Asta cu prezidentialele de unde apare 🙂 ?

                  • George, din pacate chiar e populara. Am rude pe la tara (in Ardeal) care o plac foarte multe si nu inteleg de ce eu o fac in toate felurile. Stie foarte bine sa-si faca imagine si nu e proasta deloc. Jigodie, corupta, spune-i cum vrei, dar e foarte abila

                  • Din punctul meu de vedere „teza” absenteismului e una falsa si destul de superficiala si cu care noi „din opozitie” ne amagim. Realitatea nasoala este ca PSD are inca bazine electorale uriase: in mediul rural, in orasele mici si partial in cele mijlocii, in mod cu totul special in fostele zone monoindustriale unde somajul face ravagii. Apoi, in mod aparent suprinzator, in sectoare bugetare mari: invatamant (psd-ismul e la greu in randul cadrelor didactice si in mod special la cele universitare) in medicina mai ales la „seniori”, in administratie publica, nu mai vorbesc de biserica. Nu stiu care e situatia in armata/politie dar aia pana la urma nici nu-s asa de multi. Mai nasol este ca PSD a stiut sa-si fidelizeze categorii socioprofesionale cu rol de formatori de opinie: personal didactic, medici, de preoti nu mai spun, etc.
                    Colac peste pupaza, opozitia nu are proiecte concrete de viitor si de tara viabile. De fapt nu are deloc. Nu-mi place s-o spun dar e realitatea. Cu precepte teoretice despre coruptie, cu discutii savante despre tipurile de casatorie si rolul bicicletei in descongestionarea traficului urban nu castigi o tara. Sunt curios daca aia din PNL sau USR stiu unde-i „capitala” judetului Salaj sau daca au calcat vreodata pe la Marasesti sau Dorohoi sau au vazut Agigea altfel decat din drum spre mare.

                    • perfect adevarat,asta e romania noastra.
                      pesedeul il bati cu ciomagul nu cu obrazul de domnita al peneleului.de klauss nici numai amintesc,cauza pierduta pentru noi…pefecta pentru pdsr.

      • Coane George, madama edil-sef de la voi e tampita? Pai in zona mea zapezi de 30 cm sunt apa de ploaie, nu se inchid scolile si nici circulatia nu se opreste. Firmele chiar ies pe drum cu utilajele, edilul orasului unde locuiesc n-are decat vreo 5 camioane cu lama insa isi face treaba. Tare cuconita voastra daca inchide scolile! Vai de capul ei de capitala europeana?

    • hop-țop cu codul portocaliu,galben,verde sau orice culoare vrem.
      probabil si la trecerea la ora de vara o sa gaseasca un cod.

  99. Fifor (scuze, corector frantuzit).

    • Nu-mi iese din cap incidentul asta si pace. Nu sunt un specialist in tactici, dar ceva pur si simplu nu se leaga. In primul rand se stia ca vor da nas in nas cu Yankeii si vba tipului din inregistrare, ce se asteptau? Sa o ia la fuga? Pe de alta parte uncle Sam a fluierat la ei inainte de pocneala, nu mai conteaza daca o data sau de mai multe ori. Deci stiau ca sunt asteptati. Iar ca sa o iei catre inamic, asa in coloana, in camp deschis si fara suport aerian sau AA, nu trebuie sa fii specialist pentru a realiza ca este sinucidere curata. Oare sa fi sacrificat Ivanii doar de dragul de a studia care este abordarea SUA in astfel de situatii? Au mers la cacialma?

      • carne de tun pentru rasPUTIN,verifica in timp real cat de determinati sunt americanii si cat de mult pot sa mearga…pierderi asumate cu un scop.
        sau polite platite in interiorul kremlinului.

  100. mda,codul portocaliu de zapada fără zăpada in capitala.
    te strici de răs dar e de plâns ce face madam pandele.

    • Codul portocaliu intra de azi dincolo de pranz, au anuntat de ieri ca in seara asta va ninge mult…

      • ❄️☃️?împodobește mamă bradul!?
        era unul pe digi24 azi dimineață și povestea că a fost cea mai grea noape de când se știe…angajat pe la primărie sau ceva pe acolo?iar bucureștenii prin stații spunea ca nu înțeleg agitația cu codurile .
        in fine,Doamne fersește de coduri pe bune că avem de stat cu ei pe cap înca câțiva ani de acum încolo.

  101. Ce credeti … mai poate fi mentinuta o escadrila de Mig 21 Lancer C cu resursa pentru inca 10 ani ?!?! Eventual si achizitia de Derby pentru ele?!?!

    • In cativa ani o sa avem F-16uri peste tot… Nu cred ca mai are rost… Probabil daca le-ar canibaliza si ar face din alea cate au mai ramas vre 16 si bune ar merge, daca fac mentenanta corect si nu cred ca-s probleme la capitolul asta.

      • Mie mi-e teama ca achizitiile astea de armament nu sunt intamplatoare … cineva are un plan de bum-bum in care suntem si noi prezenti … asa ca orice resursa de lupta e binevenita …

        • buna dimineata. evident ca nu sunt intamplatoare, arunca un ochi la ce se intampla de veo 4 ani in Ucraina. Sunt chiar intarziate

          • Pai asta zic si eu … daca va fi bum bum va fi unul asimetric … eu cred ca toate achizitiile sunt de fapt premergatoare recuperarii Basarabiei … si de aici pregatirile pentru un asimetric cu cazaci, ceceni, pseudo-rusi etc …

        • N-as zice ca cineva are un plan de bum-bum ci mai degraba daca bum bum are loc regiunea noastra (si deci noi) trebuie sa fie pregatita.

          Portughezii sau spaniolii ar putea sa stea lejeri fara mari probleme zeci de ani de acum incolo. Cel mult le-ar trebui aviatie si marina ca sa-si mai protejeze insulele alea dar n-o sai cotropeasca marocanii prea curand…

          In schimb aici in Europa de Est, lucrurile stau altfel. Din pacate…

  102. Referitor la Patriot:

    „Raytheon announced in an earnings call last month that it expected a letter of agreement for the Swedish deal in mid-2018 and was also working on another deal with an undisclosed European country.”

    Care o fi tara aia europeana oare ?

  103. TSK, the ammunition convoy separated from the civilians hit
    http://aa.com.tr/tr/dunya/tsk-muhimmat-konvoyunu-sivillerden-ayirip-vurdu/1071318

    Posibil Grad.
    \\
    Ucrainienii folosesc un ATGM vs BMP inamic
    https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/2408881-bijci-ato-z-odnogo-postrilu-znisili-bmp-voroga.html
    \\
    Ambasada Rusiei, dupa ce Kievul a acuzat serviciile secrete rusesti ca au incercat incendierea a doua scoli romanesti din Cernauti: Nascociri ordinare ciudate ale neo-nazistilor ucraineni
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22309555-ambasada-rusiei-dupa-kievul-acuzat-serviciile-secrete-rusesti-incercat-incendierea-doua-scoli-romanesti-din-cernauti-nascociri-ordinare-ciudate-ale-neo-nazistilor-ucraineni.htm
    \\
    @mihaistoian
    Arma secreta a lui Erdogan este radicalizarea religioasa si o foloseste atat intern cat si extern, cu foarte mare succes pana acum.

  104. Eram curios cum sta Elvetia la capitolul avioane si aparare aeriana. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca sunt expiraticu BODLUV 2020: Se apara cu Rapier SAM-uri mobile raza 10km, FIM-92 Stinger MANPAD 4.8 km, Oerlikon 35 mm twin cannons raza 4km

    Parmelin had suspended the BODLUV effort on 22 March 2016 pending a study into air defence requirements facing Switzerland. The programme had also fallen victim to unrealistic cost expectations.

    [Regarding Aegis,] we can’t afford the launchers, let alone the missiles — Rear Admiral Johnny Kamerman zitiert in Leon Engelbrecht, “Further Money for GBADS 2“, defenceWeb

    https://www.offiziere.ch/?p=32425
    http://www.janes.com/article/72131/switzerland-to-relaunch-air-defence-procurement

    tot de acolo zice ca isi fac upgrade la F-18-uri si mai retrag din avioanele din Razboiul Rece
    alta idee: The latest public polls conducted by Swiss media have shown a tendency to support a new fighter but a rejection of the F-35 as too expensive.
    In timp ce Elvetia are bani si isi suspenda singura programele, noi devenim operationali cand incep ei sa mestereasca planul de rachete.
    Sa zicem:merci!

    • Elvetia n-are pozitionare geografica problematica sau probleme cu vreun vecin… Lor le trebuie o armata light. E drept ca dadea bine sa fie mai echipata si mai moderna dar… cred ca ei se gandesc la alte chestii acum. N-au ei treaba cu razboaiele (nu direct cel putin).

    • Fincantieri s-ar putea sa fie mana-n mana cu Naval Group. Si, da, sigur are legatura.

    • Sa facem o scurta recapitulare:

      Statul roman a avut posibilitatea sa scape de o fosta, actuala si, extrem de probabil, viitoare gaura neagra economica si sa se aleaga (eventual) si cu niste zeci de milioane de Euro in mod direct, plus cu sute de milioane de Euro datorii de care scapa.

      In schimb a ales sa CUMPERE si restul din gaura asta neagra, sa se incarce cu o entitate economica pe care nu este nici competent sa o conduca si pentru care nu are piata de desfacere.

      Acum un tert se ofera sa „ne ajute” cu cele doua probleme de mai sus fiind in mod interesant si arbitru (manager operational) si jucator (beneficiar al comenzilor si platit pentru managementul santierului).

      Chiar si intr-o tara in care prostia este si la putere si majoritara in mod absolut e mai greu sa gasesti asa o aberatie. Dar cand crezi ca nu se poate mai rau viata iti demonstreaza ca te-ai inselat, se poate! 😀

      • refuz sa cred,
        stie toata lumea ca ministresu de la aparare impreuna cu psd au adus banii de acasa si au facut toata inzestrarea,

        acuma ca nu sunt investitii,
        ca investitiile din surse externe, cofinantate cu procente derizori de la bujetu public s-au dus spre cea lume,
        ca justitia si tara se duce si ea acolo unde vrea fratele de credintza stramoseasca de la rasarit,
        asta e,

        bonus in urma programului corvetelor plus modernizării fregatelor, nou grup naval va primii, pe drept cuvant numele la famiglia nastase
        costu final al fregatelor regale – achizitie, operare + intretinere, modernizare upgrade apropiindu-se usor de portavionu Charles de Gaulle şi cele americane Nimitz
        hms ocean nu se compara cu ce am luat noi nici ca pret nici la performante,

        in cinstea cel mai bun prim ministres al Evropii de la comuna primitiva pana in viitor urmeaza ca fiecare mariner sa primeasca o icoana cu chipu maretului premier ca sa stie cum se face inzestrarea

  105. Sariti, oameni buni, copiii lui Soros vor sa le ia pensiile celor mai buni fii ai tarisoarei noastre:

    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22312383-proiectul-usr-abrogare-pensiilor-speciale-respins-comisia-munca-din-senat.htm

    „Numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017,” arata acestia in expunerea de motive.

    Noroc cu restul partidelor, super-patrioate, care stiu mai bine cine ce merita prin spatiul mioritic!

  106. Tudorica, dupa ce 2 ore si jumatate ai luat cafteala punct cu punct (20 la numar, chiar si cu subpuncte 1, 2, 3, a si b pe alocuri) … Kovesi are dreptate dar nu vrei tu sa aiba pentru ca noi suntem necunoscatori in meandrele juridice dar „adevarul” tau va iesi la iveala, in dauna CSM si a Presedintelui… 🙂

    Ar trebui sa-i reaminteasca cineva limbricului ce inseamna LOGICA pentru Stiinta Dreptului.

    • Yap a luat bataie la greu balosul ala! 🙂

    • Buna logica ta. Daca ai incalcat constitutia spui ca nu ai stiut si nu se pune. In plus deciziile curtii nu sunt retroactive deci….
      Cand ma opreste politistul data viitoare spun ca nu am stiut si ca amenda se aplica data viitoare cand gresesc nu acum…. Cate abuzuri fac politistii astia.
      Dar na daca a zis Kovesi ca afirmatiile sunt nereale e un lucru demonstrat.

  107. REVEALED: Germany is BIGGEST breaker of EU rules – despite lecturing smaller nations
    https://www.express.co.uk/news/world/916130/germany-top-breaker-eu-rules
    \\
    Another Russian-designed Tigr armoured vehicle destroyed in Syria

    „It should be noted that the damaged Tigr armoured vehicle was fitted with the BMP-1 turret.”
    http://defence-blog.com/news/another-russian-designed-tigr-armoured-vehicle-destroyed-syria.html
    \\
    A future unmanned vehicle made in Turkey?

    „Erdogan’s comments came as a reaction after five Turkish soldiers were killed in a tank that was destroyed by an antitank missile while fighting in Syria’s Afrin district against a Kurd movement which is incidentally supported by the US Army in the fight against ISIS.”
    https://armyrecognition.com/february_2018_global_defense_security_army_news_industry/a_future_unmanned_vehicle_made_in_turkey_.html
    Complicat cu tancurile cand ai ATGM… daca ai.

  108. US threatens Turkey with sanctions if they purchase Russian anti-aircraft missile systems

    The United States has urged Turkey to abandon the purchase of the S-400 anti-aircraft missile system from Russia, warning Ankara of the consequences of its decision, Haberturk reported citing a source in Washington.

    According to the Turkish newspaper, an unnamed American official expressed his concerns over Ankara’s purchase of Russian surface-to-air missile systems, explaining that they could “negatively influence the interoperability of NATO” and assuming that Washington could impose sanctions in response to the recently adopted law.

    http://defence-blog.com/news/us-threatens-turkey-sanctions-purchase-russian-anti-aircraft-systems.html

  109. Poveste de iarna de spus copiilor in saptamana in care nu merg la scoala si stau pe cuptor cu ifonu sau ipadu in mana, departe de stihiile dezlantuite ale iernii nemiloase abatute asupra Romaniei, despre copii din alte tari si zari si dumanosii militari USMC:

    https://www.reddit.com/r/ProRevenge/comments/1w0sav/6th_grade_girl_bullies_get_destroyed/cexnfsr/?context=3

    Desigur povestea e inventata si promovata de sorosisti care mai primesc si 50 lei daca ies afara cu catelul pe urgia asta.

    PS Cred ca tata din Voluntari avea lipsa pagina cu „Iarna pe ulita” din manualul de limba romana.

  110. https://www.youtube.com/watch?v=9QGTEV3iF14

    Noroc! Pana la urma sunt mai bune typhoon`urile decat f35 ?! Unii in commenturi asa spun…

    • Americanii, israelienii, japonezii, niste prosti toti. Baga bani in porcaria aia de avion.

      Sa cumpere toti Typhoon si Eurofighter. Avioane adevarate.

      Unde mai pui ca americanii astia si asa n-au ei experienta adevarata in lupta, spre deosebire de MAREA Britanie…

      Intr-o nota serioasa britanicii vor sa tina Typhoon pana in 2040. Astia sunt de rasu curcilor pe orice plan militar… Mai bine si-ar inghiti orgoliul ala prostesc de pe vremea imperiului si ar „imbratisa” incet incet F-35 si ar lasa toate vechiturile alea deoparte. La urma urmei ei fac parte din proiect si, presupun ca si contribuie cu ceva la el, deci nu le iau chiar 100% de la americani, nu ca ii mai ia cineva in serios.

  111. Israelienii cred ca un conflict cu forte Iraniene si Hezbollah in Siria este inevitabil, cer SUA mai multe munitii:
    https://www.defensenews.com/congress/2018/02/27/graham-returns-from-israel-we-must-stop-the-iran-assad-machine/

    • Ummm… un pic de lumina… https://warisboring.com/50408-2/ in F-16 doborat.

      • bun asta… si-or dat-o bine acolo, israelienii reactionand prompt.

        • Rezumand, avionul israelian a fost lovit pentru ca a mai dat roata deasupra tintei pentru a vedea efectele loviturilor, S-200 au fost trase la saturatie si a fost nevoie de 2 ca sa doboare avionul evreu. S-a tras inclusiv cu instalatii BUK si Pantir dar toate rachetele au ratat. De aici ar fi de retinut ca mult laudatele BUK si Pantir nu au nimerit NIMIC.

          • Sir. A fost un accident. Regula e ca un S200 nu da jos un Sufa in fiecare zi. In rest, shalom..

            • De acord cu asta. Partea faina este ca s-a tras inclusiv cu sperietorile BUK si Pantir fara efectul scontat.Multa lume pe aici cand vb de BUK si Pantir deja avea impresia (sau incercau sa sugereze) ca cele doua sisteme sunt atat de eficiente incat dau jos tot ce zboara.

              • Totusi israelienii nu-si trimit rablele (daca au asa ceva) in astfel de operatiuni si au parte de EW si tot tacamu de alte contra-masuri la dispozitie.

                Or fi ratat toate rachetele alea dar nu e ca si cum nu si-au luat si israelienii precautii.

                • Operatiunea arata ca in fata unor operatiuni aeriene minutios pregatite atat tehnico-tactic cat si informational „bulele de interdictie” construite doar pe vectori AA cu baza la sol sunt multime vida.In Ucraina Buk-urile au ciuruit Su-25-urile ucrainiene, in Siria au latrat la luna.

              • Da cum sa nu…eroare de pilotaj…raportul ala miroase de la o posta a scuza penibila. Mai bine ar recunoaste ca si-au subestimat adversarul. Ori fi aia infreriori tehnologic dar idioti nu sunt.

                • Scuza penibila pt ce? Pt un avion? Si ala era cat pe ce sa nu cada.Penibil mi se pare pt tehnica rusa ca „state of art” Buk si Pantir au tras dupa rate iar avionul israelian a cazut lovit cu noroc de un sistem antic.

  112. Avem si a treia varianta de achizitie a 36buc. F16.
    ……Din Israel….:o))
    http://evz.ro/plan-achizitii-avioane-armata.html;

    • Interviul complet aici: http://evz.ro/romania-zboara-avioane-f16.html

      Trebuie sa recunosc ca Fifor imi place din ce in ce mai mult. Pe langa achizitiile facute sau programate, pare sa inteleaga ca Armata nu se rezuma doar la echipament, ci si la oameni, abordand si probleme gen centre de recupeare, spitale, programe pentru locuinte. in plus, floare rara printre politicienii romani din ziua de azi, se exprima coerent si elegant. Din partea mea, mult succes.

      PS nu sunt sigur ca aam inteles partea cu F16 care nu se mai fabrica „de nou”. din cate stiu, o linie de productie e inca activa producand avioane pentru un contract cu Emiratele.

      • nu se mai fabrica de nou in varianta F-16 A/B 🙂

        • Pare ca doar urmatoarele 4 vor mai fi A/B. Si cred ca doar pentru acestea Israelul ar fi o varianta. Restul cred/sper sa fie C/D-uri….. cand vor fi….

      • Fifor: „Ne trebuie 3 escadrile de câte 16 avioane. Noi mai avem şi o escadrilă de Mig 21 Lancer care este operaţională„.
        Asta înseamnă că mai avem doar 12-16 MiG-21 LanceR operaționale?

        • Mie mi se pare greu de crezut ca nu se gasesc avioanele necesare pe undeva. La urma urmei astia de prin Europa nu cred ca au zburat cu ele ca americanii sau israelienii, mai ales tari din astea care nu prea au adversari in zona…

          Alea 4 ca sa completeze escadrila ar trebui sa le gaseasca pe oriunde, mai ales ca probabil vor lua tot a/b ca si cele pe care le avem.

          Iar restul, nu era mai simplu sa le ia in 2-3 transe din diverse tari. Acolo unde sunt mai potrivite pentru noi. Cine stie poate in final facem o afacere mai buna.

          • Indonezia a receptionat 24 F-16 venite din SUA.

            • Un obiect triunghiular se pare ca a ”interactionat” cu 2 aparatw F-16 in Area 51.

            • Alea 24 mi se pare ca ar fi fost pentru noi dar noi aveam alte prioritati. 🙂

              Chiar si asa, intre noi fie vorba, alea 36 ar putea veni din SUA si cred ca ar fi putut renunta la cateva, o parte din stocuri/rezerva altele pur si simplu transferate de la ei.

              Totusi lor incet incet le vin avioane F-35… E drept ca mai dureaza ceva pana le operationalizeaza complet si au nevoie de mult personal care sa se invete cu ele…

          • nu e ca nu au gasit in SUA, doar ca nu li s-a raspuns inca… Israel e mai degraba un plan B, aeronavele fiind aproape sigur cu mai putina resursa decat cele din SUA, insa ar putea veni cu o avionica mai performanta in aceeasi bani fata de A/B MLU/ADF din SUA.
            Portughezii nu cred sa mai dea iar celelalte variante europene fiind destul de forjate si cu putina resursa.

            • Alea 4 cred ca pot fi gasite sigur la belgieni si olandezi. Ei au avut multe si presupun ca inca mai au. Majoritatea upgradate/MLU. Parca le construiau la ei sau o parte din piese erau facute la ei… Ma cam indoiesc ca au zburat mult cu ele mai ales ca au avut atat de multe iar tarile sunt mici. Nici prin afara nu prea vad sa le fi folosit intens, sincer…

              Alea din Israel intr-adevar sunt bengoase dar oare daca ar fi sa luam de la ei ar lasa si bunatatile pe ele ? Ma can indoiesc, Plus ca unele chestii am inteles ca sunt facute doar pentru ei si ca nu s-ar potrivi nici cu noi, nici cu alte tari nato, indiferent de cat de dezvoltati ar fi…

  113. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22314906-ministrul-muncii-ministrul-muncii-joi-salariile-medicilor-asistentelor-vor-urca-direct-grila-din-2022-medic-primar-ajunge-15-000-lei-fara-sporuri.htm

    De pe o luna pe alta „un medic primar va ajunge cu salariul de la 4.000 de lei la 15.000 de lei”.

    Hai cu falimentul odata ca deja devine gretos.

    • E gretos ai dreptate. Era mult mai bine cand le taia salariile si inchidea spitalele. Alea erau vremurile bune nu ca acum cu salarii drept rasplata pentru anii de invatamant.

      • @razvan tu chiar nu intelegi cum functioneaza o economie si ce da valoare unei monede.

        Nu poti cvadrupla salariile de la o luna la alta indiferent cui, si indiferent cat sunt de mici sau de mari. Orice asemenea masura bulverseaza total bugetul unei tari.

        Zicea cineva ca bugetul intregului Minister al Sanatatii pe anul asta e undeva pe la 1,9 miliarde de euro, nu stiu daca e adevarat, si tot el ca cu salariile cvadruplate doar costul cu salariile medicilor va fi peste 2 miliarde.

        Ori, in MS mai sunt si alti angajati nu doar medici, si sa nu mai vorbim de costurile intretinerii si functionarii tuturor spitalelor din tara, incalzire, medicamente, saltele, mancare, consumabile pt operatii, salvari, mentenanta salvarilor, combustibili, revizii, achizitii de aparate noi si asa mai departe.

        Asta e gandire comunista si habarnista, tipica pentru o tara din Europa de Est, in care trebuie doar sa dam si sa dam, sa triplam si sa cvadruplam asa peste noapte.

        Nici nu mai bag in discutie factorul de moneda, o tara care nu produce si nu exporta mai nimic scump sau interesant dar se imprumuta din strainatate in euro sau dolari pentru a plati pensii si salarii pe care nu si le permite. Crezi ca cu masuri din astea ajunge leul la 2 lei/euro? Sau mai degraba la 10 lei/euro?

        Cati ani crezi ca mai merg masurile astea? Datoria externa va creste si tot creste, 40 la suta, 50 la suta, actuala Constitutie parca ne limiteaza la 60 la suta, ok mai facem un referendum si bizonii vor vota sa se scoata limitarea, bravo romanilor, sunteti destepti, dupa referendum va ajunge la 70 si apoi 80-90 la suta. Ei bine Razvane, in clipa aia nici dracu’ nu te mai imprumuta si inevitabilul se va produce, adica COLAPS.

        Argentina, Venezuela, Zimbabwe au trecut prin asta, Grecia a scapat foarte usor fiindca e pe euro, daca era pe drahma patea ce va pati Romania care este pe leu.

        Incep sa fiu tot mai convins ca traiesc intr-o tara de tampiti, in care diversele titulaturi (profesor, doctor, general, etc) sunt doar titularuri / diplome / grade acordate unor copii mici cu minte putina, insa foarte, foarte agresivi.

        Nu s-a schimbat NIMIC de la mineriada din iunie 1990… poporul asta e la fel, gandeste la fel, are aceleasi idealuri, aceleasi apucaturi si e la fel de agresiv ca minerii care omorau oameni pe strada in Bucuresti pe motiv ca aveau o carte in mana sau purtau ochelari.

        https://www.dollo.ro/2016/01/mineriada-1990-victime/ vezi citatele si marturiile de aici. Sunt tipice !!!! Nu s-a schimbat nimic. Poate ca intr-adevar singura solutie e emigrarea, aici grosul populatiei e cu gandirea la nivel de Venezuela si trebuie lasat sa traiasca cum merita.

        • Sorine nu prea cred ca stii cum fuctioneaza sistemul sanitar. Medicii, asistentii sunt prestatori de servicii nu sunt bugetari. Ei sunt platiti de CNAS pentru munca efectuata din contributia salariatiilor la sistemul de sanatate. Nu are nici o legatura bugetul statului cu salariile medicilor. Dar probabil ca stiind cum functioneaza economia asta de piata preferi sa fii consultat de indieni sau sirieni pentru ca majoritatea medicilor pleaca afara pe salarii de 4-5-10 mii de euro. Si ghici ce acolo se prefera specialisti si au pretentii de la actul medical. La noi inca merge zicala noi ne facem ca muncim voi va faceti ca platiti.
          Datoria externa creste in fiecare an cu ~3% asta este trebuie sa refinantam creditele luate de la FMI cand se inchideau spitalele si se taiau salariile. Stii am luat 20MLD imprumut da nu imi aduc aminte sa te vad ca te agitai atunci de cresterea datorii externe.

          • Razvanele, stii cate melearde de heuro s-or imprumutat pesedistii tai numa in ultimile 12 luni? Fara numar tati! E, pe astea cine le plateste, ca investitii ciuciu ,doctori ciuciu si de la casa de asigurari de sanamoarte numai deturnari de fonduri apar.
            Ce-ar fi sa faci ochisorii mari maricei si sa vezi tu cam pe unde se scurg banii din buget, din CNAS, din viitorul tau si al tuturor si cam pi unde se aduna ei, banut langa banut sa le fie caldut? Cumva in Pilonul II care va fi nationalizat? Sau mai degraba in conturile unor cunoscuti zambilici pesedistisi si ai papusarilor care-i manihandeleaza artistic boieristic?Pun pariu ca esti pesedist dinala care vrea pensie speciala da; nu primeste decat pliantul PSD pentru membri saraci si cinstiti.

            • pai zi frate asa sa moara si capra vecinului. Tu vorbesti de dragu de a vorbi fara sa nu aduci nici un argument. Daca nu iti convine ca le mareste salariile medicilor voteaza cu cine o sa le scada la urmatoarele alegeri.
              Atacurile la persoana sunt un indicator al educatiei in general si al tau in particular.
              Si uimeste`ma cu cat s a imprumutat psd ul anul trecut cu mai mult de 3% PIB?

          • Prietene antenist, poate ne zici si noua ce scrie pe la punctajul p$d in legatura cu conditiile din spitale, construirea de spitale noi pe care voi, p$edistii, o blocati atat din frica de a gestiona proiecte mai mari decat varuirile pe 1000 de euro/mp in care sunteti specializati cat si din dorinta de a toca cat mai multi bani pe salarii cu care sa va fidelizati tot felul de profesii, cat mai multe posibil, ca doar nu dati de la voi.

            Ce parere ai, daca un monstru din asta sacru care o sa ia de la 15 000 doar ca sa apara la munca si, de fapt o sa incheie luna mai curand cu 25 000 de lei o sa ia un leutz spaga de la cineva ar fi bine sa faca de 4x mai multa puscarie decat ar face acum (ca i s-a qvadruplat salariul) sau e urat sa discriminam medicii ca pleaca repede pe 10 000 de euro in visele tale si ramanem cu paganii.

            Apropos de sirieni si alte lifte pagane, daca erau 10% din medicii romani la fel de dornici de schimbare in bine si de profesionisti dedicati cum e Arafat altfel ii priveau si halcile de carne inca vii poreclite pacienti.

            Hai siktir!

            • Prietene zi ne tu din punctajul tau care partid a construit spitale in ultimii 30 de ani. Macar acum se vb despre construirea lor mai devreme mai tarziu o sa se intample. Si inafara de atacurile la persoana care e motivul sa nu creasca salariile?

              • Tara lui Andrei

                PSD a fost la guvernare multi ani de-a lungul timpului si nu au facut nimic.

                Faptul ca se mai fac chestii acum nu are legatura cu ei ci cu faptul ca pun altii presiuni pe noi sa ne mai desteptam un pic si pe langa asta exista bani mai multi (fata de anii 90 de exemplu) care nu pot fi toti furati, mai trebuie si ei investiti o parte, de vazul lumii.

                Referitor la salarii, e bine ca se maresc salariile in sistemul medical, dar nu poti sa cresti an de an, nici macar odata la doi ani, cu 100% sau 200% salariile oamenilor pentru ca nu e sustenabil la conditiile economice actuale. Una e sa oferi o marire de 25% si alta e sa spui ca unu care avea 3500 lei salariu o sa castige 2 mii de euro in 2019.

              • Nu stiu in ce masura esti doar beneficiar (ma indoiesc ca esti doctor, cred ca mai curand ai pe cineva in familie care va profita de masura asta) sau ai avut si contact direct cu „sistemul medical”. Din pacate eu am tot avut, ca apartinator, si iti zic ca daca scoti din discutie cateva spitale mari din Bucuresti si din alte 2-3 orase mari situatia este critica. Nu exista nicio justificare sa se tripleze (sau mai mult) global salariile cat timp o gramada de spitale judetene din tara chiar nu-si merita titulatura (de spital, nu de judetean). Pe medici chiar nu-i intereseaza conditiile ceea ce nu este normal, noi platim taxe si contributii pentru un pachet complet nu doar ca sa fii vazut de un medic care ridica din umeri si te trimite acasa sau te tine internat in mod inutil fara sa-ti rezolve problemele.

                Exact cum Funeriu incepuse o ierarhizare a universitatilor care sa separe graul de neghina tot asa si sitemul medical trebuie mai intai REFORMAT si pe urma SUPRAFINANTAT. Altfel banii se vor scurge precum apa in nisip si, pe langa faptul ca tii tot felul de mici dumnezei inca si mai multumiti de statutul lor te mai si indatorezi ca sa faci asta.

                Apropos, nu mi-ai raspuns la partea cu spaga, sunt de ajuns acum salariile sau inca mai e loc de plicuri? Si ce ar trebui sa se intample cu medicul care ia 100 de lei de la un batran cand suma asta reprezinta 10% din pensia nefericitului ala si 0,75% din salariul omului in halat alb?

                • Radu te inseli, subfinantarea sistemului este principalul motiv pentru care sanatatea este la pamant.
                  In ultimii 30 de ani >30.000 de medici au plecat in afara, asistenti au plecat in numar mai mare. Cum crezi ca poti avea performante in sistem cand nu dai 2 bani pe personal, cum poti sa ai pretentii de la ei cand u platesti cu 1500 lei un rezident si 4000 un medic primar (un mecanic priceput castiga mai mult pe luna). Vrei sa ai calitate, oameni pregatiti permanent trebuie sa ii platesti la un nivel decent nu la nivel de postliceala.
                  Personalul din spitale nu au nici o vina de cum arata locul de munca, asta e treaba autoritatii locale si aici se vede ce importanta se da sanatatii de catre primar/consiliu judetean.

                  Cu siguranta ai dreptate ca in spitalele judetene se moare pe capete, in cele universitare situatia nu e cu mult diferita dar din pacate au ramas putini profesionisti in spitale. Gandeste-te ce tanar specialist pleaca din centrul universitar sa mearga la zecile de spitale judetene, zecile de spitale orasenesti pe salarii de nimic? Tu te-ai muta cu familia in Panciu, Videle pt 2000 lei salar? Nici nu iti ajung banii de chirie si mancare.

                  Sigur ca in orice sistem se fura, se sifoneaza bani dar pentru asta avem parchete nu? Atata timp cat medicul nu conditioneaza actul medical de bani nu am nici o problema ca plicurile. Cei mai multi pacienti il dau din proprie initiativa. Cei care cer spaga cu siguranta merita sa fie trimis la inchisoare. Si da ma astept sa scada nevoia plicurilor in sistemul medical.

                  • https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/salarii-de-15-000-de-euro-pentru-medici-romani-in-strainatate-cat-ar-castiga-o-asistenta-medicala-in-olanda.html

                    Uite cat platesc altii personalul calificat, poate credeai ca glumesc.
                    Si da si in Romania se putea castiga 3-4mii de euro (inainte de mariri) dar acestea sunt cazuri rare si depinde de sansa/norocul fiecaruia

                    • @razvan Ca sa fim sinceri pan ala capat, suma respectiva este in mod sigur brutul, deci net va ramane probabil cu 40% din suma aia. In plus, e d e vazut care ecostul vietii in Londra, Copenhaga, Amsterdam sau Bruxelles (cat te costa o chirie, o cresa, scoala, etc).

                      In rest, da, ai dreptate, nu te poti astepta sa performezi cand majoritatea medicilior specializati parasesc tara. Dar personalul e doar un aspect: se moare si din cauza lipsei de medicament, a echipamentelor invechite (in timp ce, paradoxal, in alte spitale romanesti echipament noi zac nefolosite cu anii), a sediilor improprii, a dezinfectarii precare. Nu zic ca nu ar fi bune niste spitale noi, dar poate prioritar ar fi sa le punem pe roate pe cele existente.

                    • Spitalele vechi sa fie aduse la standardele actuale ar manca prea multi bani probabil e mult mai ieftin sa o iei de la 0 si mai rapid… Dar asta nu inseamna ca in fiecare an primaria/consiliul judetean sa renoveze, upgradeze o sectie din spital.
                      Multi oameni batrani vin la spital pentru a se trata gratis neavand bani de medicamente acasa. Asta e marea problema a spitalelor ca sunt pline de cazuri sociale care nu au ce cauta ( ar fi mult mai necesare aziluri batrani, centre de cazare boschetari )

                  • Burnei castiga 7000 de euro pe luna si asta nu l-a impiedicat sa ia spaga inclusiv de la oameni foarte amarati cu copii grav bolnavi si chiar sa conditioneze actul medical de banii primiti: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/venituri-de-medic-gheorghe-burnei-castiga-7-000-de-euro-pe-luna-631733

                    Lucan e milionar in Euro si a incercat (este deocamdata acuzat, nu condamnat) inclusiv sa ucida un pacient pentru a-l sabota pe doctorul care facea transplantul, asta pe langa o lista enorma de alte ilegalitati si marsavii.

                    Mai sunt nenumarate cazuri nu la aceeasi amploare si mediatizare pentru ca nu au ajuns atat de sus in piramida insa la fel de lipsite de caracter si de inima.

                    Vreau sa spun prin asta ca se va mai pleca (in special de catre aceia care fac medicina cu pasiune, ca vocatie si sunt si buni) indiferent de salarii atat timp cat monstri sacri de 60-70 de ani nu vor sa invete si cu atat mai putin sa lase si pe altii in locul lor. Cei foarte buni vor pleca pentru cariera si nu pentru bani. Si pentru evitarea umilintelor de ev mediu specifice Romaniei.

                    Cum ti s-a raspuns deja, daca tu compari salarii nete din Ro cu salarii brute in tari in care o cafea si o apa sunt 10-15 euro iar chiriile sunt de 3 cifre s-ar putea sa-ti dea cu virgula.

                    In final, nu pot sa vorbesc decat in numele meu insa mi se pare ca scarba noastra nu este legata de salarii ca atare ci de fapul ca jegosii astia de la p$d umbla cu programul de guvernare in gura toata ziua si acolo scria ca vor fi cresteri treptate pana la sumele astea care trebuiau atinse in 2022. Tu chiar crezi ca personalul medical nu va mai vedea cresteri in urmatorii 4 ani? Sau in 2022 o sa ajunga netul in Ro cat brutul in Vest numai ca sa nu ne plece savantii in halate albe? Si, in secundar, crezi ca sumele astea care nu erau prevazute in „programul de guvernare” nu trebuiesc luate de altundeva?

                    • Radu tu iti formezi o parere despre un sistem din articole de presa. Ambii chirurgi sunt anchetati penali, nici macar trimisi in judecata. Ce rost are sa patezi numele unor somitati doar pentru asi face procurorii publicitate? Cum poate sa dureze o ancheta 2 ani cand omul nu mai poate sa profeseze nu mai poate sa faca nimic. Daca e nevinovat ce se intampla? Daca sunt vinovati sanatate la inchisoare si sa aiba bani de despagubiri.

                      Dar te intreb ceva ambii sunt profesori universitari si medici ( salarii diferite) cat te-ai astepta sa castige? 500 euro? Mi se pare normal sa castige atat cand sunt cateva sute de medici in toata lumea care fac asa ceva. Sigur la tine medicina inseamna matematica nu? a+b= ab? Nu are nici o legatura si mai ales in chirurgie situatiile variaza destul de mult. Intri in sala pregatit pentru ceva si te apuci sa faci altceva cand deschizi pacientul.
                      Poti sa critici cat vrei medicii dar nu ai dreptate nu exista padure fara uscaciuni si nici acest sistem nu este perfect.

                      In articolul initial postat care a provocat greata se vb de salarii brute in RO de 15000. Adica vreo 10000 net. Nu stiu cine compara mere cu pere. Dar si in buc sau alte centre univ trebuie sa platesti chirie, cartile costa la fel peste tot in lume, Deci tu te astepti la un medic sa se descurce cu 3000 salar mediu?
                      Nu stiu ce treaba are bugetul cand am explicat mai sus ca personalul medical e platit de CNAS si sunt prestatori de servicii. Atata timp cat numarul angajatilor creste si contributiile cresc la bugetul sanatatii.

                    • Probabil ca o sa spui ca te atac la persoana dar nu pot sa nu remarc ca e ca si cum vorbesc cu un prezentator de la latrina 3. Macar aia primesc mii si zeci de mii de euro pe luna ca sa minta si e posibil ca nici macar sa nu creada in minciunile lor ci sa fie doar un job ca oricare altul.

                      Burnei a luptat in instanta sa aiba procesul „dismissed” si nu este anchetat penal ci (in ciuda eforturilor lui) este trimis in judecata: http://www.mediafax.ro/social/procesul-medicului-gheorghe-burnei-acuzat-de-luare-de-mita-poate-incepe-judecatorii-au-stabilit-ca-rechizitoriul-este-legal-16823958

                      Procesul poate sa dureze luni, poate un an dupa care mai are doua cai de atac pana la sentinta definitiva (nu sunt expert, cred ca se numesc apel si recurs). Este un om foarte bogat, perfect capabil sa-si angajeze experti si avocati si are dreptul constitutional sa se apere.

                      I-a fost interzis sa profeseze in sistemul de stat dar poate profesa in privat (vezi link-ul), daca ai o problema de ortopedie te incurajez sa te duci la el. In rest, pana la verdictul definitiv este nevinovat insa sa spui ca acest caz este o facatura a unor procurori inseamna sa-ti curga statul paralel prin vene, marca latrina 3, in conditiile in care exista bani primiti si gasiti, nenumarati martori, inregistrari si ce mai vrei tu.

                      Apropos de chestia cu plata de la CNAS pe care ai spus-o si aseara si acum, vezi ce spune domnul doctor de la 1:07 la 1:35:

                      http://stiri.tvr.ro/salariile-medicilor–i-profesorilor-au-fost-majorate-la-1-martie_828566_video_163927.html

                      Banii in mod clar sunt luati din alta parte si completate salariile ceea ce nu e neaparat rau ca idee, dar e prea mult, deodata si nesustenabil deci o minciuna!

                      Probabil ca pot sa-ti mai demontez si alte afirmatii dar nu am timp si nici nu vad sensul. Tu o sa crezi in continuare ce vrei si eu o sa cred in continuare ce am trait pe pielea mea prin spitalele patriei cu batranii mei.

                    • Radu tu deja l-ai condamnat pe om e clar. Ce vrei sa zic nu mai avem nevoie de judecatori cand treaba e clara.

                      Dl dr stie cum se face plata dar e evident ca, crescand costul actului medical CNAS va plati mai mult.
                      Te las in continuare sa faci atacuri la persoana pt ca e evident singurul mod de a purta o conversatie cu tine. In lipsa argumentelor ceva injurii compenseaza. Cauta si cate pareri bune exista despre Burnei. Cauta si cati pacienti a salvat. Dar la tine nu mai conteaza cand ai deja opinia formata de procurori. Parca asa se intampla in comunism nu?

                      Repet neplacerile tale sunt provocate de o nefinantare grava a sistemului medical. Majoritatea bugetului unui spital merge pe salarii ( peste 90%). Momentan atat ne putem permite, nu poti sa ai asteptari de tratamente ca in UK cand ai 20% din costuri.

                    • Bun, daca 90% din actualul buget al unui spital merge pe salarii, cat o sa mearga pe salarii multiplicate (chiar si cu 2, desi cred ca e mai mult decat 2)? 180%?

                      Tu spui ca CNAS va plati mai mult, de unde? Are acum buget excedentar sau va fi din imprumuturi? Ei deja cumpara medicamente pe credit de angajament (adica pe datorie).

                      Tot ce spui tu este la fel cu enuntul ca pensiile (normale) din Ro ar trebui sa fie mai mari pentru a se asigura un trai cat de cat decent. Corect, dar de unde? Si, mai ales, nu ar fi bine sa mai taiam din pensiile speciale mai intai? Exact asa si cu problema pe care o discutam amandoi. Salariile trebui sa fie mai mari. Care sunt resursele si de unde se va taia/reduce risipa sau, alternativ, de unde ne imprumutam si cat de sustenabila e calea asta?

                      Ma repet, daca se mareau salariile cu 25% pe an, timp de 4-6 ani la rand nu cred ca avea cineva ceva de comentat, in mod sigur eu nu.

                    • Inca una si m-am dus: unde e moralitatea ca un medic de 60 de ani sa aiba un salariu de 10 – 12 – 15 000, iar un medic de 66 de ani care a studiat la fel, a salvat vieti la fel, ce mai vrei tu la fel sa aiba o pensie de 1800 sau 2000 de lei?

                    • Radu nu vorbim aceasi limba inseamna. Tu esti impotriva maririlor salariale. Acum la nivelul Romaniei nu cred ca e o problema dulbarea salariilor a 20-30mii de angajati, sa nu uitam ca 40% se intorc direct la buget in ziua salariului. Si nu cred ca toti o sa plece la Ibiza in ziua salariului. Bani tot in economie se intorc. Cand s-a marit salariile magistratilor nu a fost o problema de ce ar fi acum?

                      Nu poti dezvolta o tara tinand salariile jos. Ce pretentii sa avem sa contruim rachete, tancuri, submarine cand noi ne-am pierdut mare parte din forta de munca din cauza salariilor.

                      Daca vrei sa vb despre CNAS o solutie ar fi scoaterea salariilor la negru. Multi dintre noi se pacalesc cu salariul minim + dif la negru. Gandeste-te cu cat ar creste incasarile la sanatate la pensii cu eliminarea acestui lucru. Alta solutie care sigur va intra este asigurarea unui pachet minim de analize/ interventii restul urmand sa plateasca si pacientul.

                      Solutii sunt sigur ca exista dar e important sa ai si cu cine sa le aplici in spitale.

          • @razvan

            „Sorine nu prea cred ca stii cum fuctioneaza sistemul sanitar. Medicii, asistentii sunt prestatori de servicii nu sunt bugetari. Ei sunt platiti de CNAS pentru munca efectuata din contributia salariatiilor la sistemul de sanatate. Nu are nici o legatura bugetul statului cu salariile medicilor.”

            Eu platesc CAS din salariul meu, iar medicii/asistentii sunt platiti din banii respectivi. Din punctul meu de vedere asta inseamna „bugetar”, adica nu „privat”. Nu e un SRL unde ma duc sa cumpar un serviciu, ci este un fel de impozit OBLIGATORIU pe care statul roman mi-l ia din salariu, ca vreau ca nu vreau, nu ma intreaba nimeni. Asadar sunt bugetari, nu? Faptul ca sunt platiti de o institutie a statului (CNAS) si nu alta (MS) e un detaliu tehnic legat de cum se organizeaza statul roman, dar ei sunt angajati la stat, platiti din salariul meu, obligatoriu (nu pot sa refuz), deci sunt bugetari.

            „Dar probabil ca stiind cum functioneaza economia asta de piata preferi sa fii consultat de indieni sau sirieni pentru ca majoritatea medicilor pleaca afara pe salarii de 4-5-10 mii de euro.”

            Razi tu de indieni dar sunt deja mai multe sate din Romania in care s-au stabilit si profeseaza medici veniti din Pakistan, Bangladesh si alte tari. Vorbesc corect limba romana, fara accent, fara dezacorduri (aviz etnicilor unguri nascuti in Romania !) si de cate ori i-am vazut mi s-au parut niste oameni foarte civilizati. Asadar, nu as avea nici o problema sa fiu consultat de un pakistanez care lucreaza de 10 ani ca medic in Ro si vorbeste limba romana, plus isi face meseria bine.

            Medicii pleaca in strainatate pe salarii de 4-5 mii de euro in tari unde salariul mediu este jumatate cifra aia. Sa aiba si la noi dublul salariului mediu, adica 5 000 de lei. A stai, deja au salariul ala. Asadar, despre ce vorbim? 🙂

            „Si ghici ce acolo se prefera specialisti si au pretentii de la actul medical.”

            Uimitor cum la noi tipa la pacienti (am fost martor ocular, acum 3 ani), iau spaga si isi bat joc de slujba lor dar in strainatate isi fac bine treaba ca acolo nu merge asa. Da de gandit, nu? Desigur, vorbim de generalizari, si tu ai facut generalizare, si eu la fel.

            „La noi inca merge zicala noi ne facem ca muncim voi va faceti ca platiti.”

            Vezi? O recunosti chiar tu.

            „Datoria externa creste in fiecare an cu ~3% asta este trebuie sa refinantam creditele luate de la FMI cand se inchideau spitalele si se taiau salariile.”

            Stii de ce se taia salariile domnule doctor? Pentru ca cineva in 2007-2008 a facut exact ce face Olguta acum. Am explicat de prea multe ori aici pe blog. Cand tara se apropie de faliment, tai salarii si pensii. Salarii si pensii care oricum au fost crescute inainte, ca sa descriem tabloul complet.

            „Stii am luat 20MLD imprumut da nu imi aduc aminte sa te vad ca te agitai atunci de cresterea datorii externe.”

            M-am agitat mai mult decat crezi, fiindca stiam ca banii aia nu vor merge in autostrazi sau ce ne mai minteau atunci ci se vor topi pentru a sustine cursul leului sau a da salarii compensatorii angajatilor de la stat dati afara, etc.

            Plus ca daca ai fi putin atent inainte sa acuzi ai stii ca blogul asta exista din 2011, asa ca tu nu ai de unde sa stii cat m-am agitat eu in 2009 fiindca nu ne intalnisem atunci. 2009 a fost inainte de 2011, domnule doctor.

            🙂

            • La bugetari putem sa ii punem si pe cei de la Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Tarom etc care toti au salarii mai mari. Cum la un pilot accepti ca trebuie sa aiba un salar mare, motivational ca pana la urma iti pui viata in mainile lui la altii nu accepti.

              Spui ca la noi se tipa la pacienti, da asa este dar poate un motiv de enervare poate este si salarizarea ca altfel nu imi explic cum in alte tari nu se intampla ? Asta nu iti da de gandit?

              Si cred ca esti si u convins ca tara a fost bagata intentionat in criza pentru a acoperi nevoile de cash a bancilor.

              • @razvan cat timp companiile respective isi acopera eventualele pierderi de la buget, da, putem sa ii punem la bugetari. De exemplu TAROM care merge in pierdere de 11 ani consecutivi, si nici inainte nu statea foarte bine, a avut o perioada foarte scurta cu profit minuscul si inainte de aia a existat o alta perioada cu pierderi.

                Statul roman, prin taxele contribuabililor, acopera pierderile de sute de milioane de euro ale TAROM, deci clar sunt bugetari. Daca eu imi fac un SRL, imi angajez rudele si platesc la toti doar salarii de 10 000 euro/luna desi nu fac profit, mie imi acopera statul roman pierderile timp de 11 ani? Nu 🙂

                Cu salariile la piloti e discutabil, piata ar trebui sa decida, TAROM e caz special fiindca merge in pierdere, nimic nu e normal acolo, insa in rest piata decide, ca in oricare alt domeniu. La medici insa cine decide, acolo nu prea e concurenta fiindca in Romania nu avem 5 lanturi uriase de spitale private cu „sedii” in fiecare oras mai mare, cum au de ex. lanturile Carrefour/Auchan/Selgros/etc in domeniul comercial, asadar cat ar trebui sa castige un medic?

                Ei zic ca foarte mult fiindca au facut multa scoala, din pacate nu asa se masoara valoarea fiindca daca asa s-ar masura, iti arat o gramada de prosti si tarfe din guvern cu 3 facultati, ei ar trebui sa aiba 20 000 lei/luna dar sunt semi-analfabeti.

                Eu zic ca nu ar trebui sa acceptam sa se tipe la pacienti sau sa se vorbeasca urat indiferent de ce salarii au medicii, care fie vorba intre noi nu sunt de 2 000 lei/luna deci nu mor de foame. Eu daca as tipa la client, daca as vorbi urat sau daca as fi ironic mi-as pierde locul de munca in ora aia, nu in ziua aia, la stat de ce nu e la fel? In Austria de ce nu sunt tratati pacientii la fel ca in Romania? Sau in SUA?

                Pana la urma eu platesc, si platesc MULT, lunar pentru asigurarea aia medicala care apropo e obligatorie, nu eu am ales-o, iar o data la 10 ani cand ma duc in spital sunt tratat ca un infractor, aproape ca ma trimite la origini sau ma scuipa. Mi se rupe de ce salariu au respectivii, pe banii mei nu e normal sa fiu tratat asa. Cand te duci in mall sa-ti cumperi un televizor accepti ca vanzatorul sa te faca bleg, prost, fraier, sa te trimita in p. ma-tii, sa-ti faca remarci ironice si asa mai departe?

                Nu? Dar la spital de ce acceptam? Pentru ca medicii au salarii mici? E teribil de ciudata situatia asta.

                Cu bancile si datoriile e o discutie foarte mare 🙂 Sa ramanem deocamdata la medici. Nici un salariul nu trebuie triplat / cvadruplat de la o luna la alta fiindca asta bulverseaza intreg sistemul, toti parametri, toate statisticile, creaza inflatie si asa mai departe. Salariile oricui se majoreaza treptat, o data la 6 luni sa zicem, si cu procente normale gen 10% sau maxim 20% per marire.

  114. Romania purchase Bell attack helicopters AH-1Z Viper from US https://www.youtube.com/watch?v=Sr_iWuYk-44

    • Cica anul Fortelor Navale si pana acum am luat de toate numai Forte Navale ciuciu. Pana si F-16 mai luam anul asta dar corvetele inca se lasa asteptate…

    • dap! cica e publicat pe 23 febr 2018. ministrul apararii Tutuianu(!!) si prim ministru Tudose(!!!) ar fi semnat scrisoarea de intentie:)) sa innebunesc! Bac to the future , nu alta!

  115. Despre procesul de fabricare al unul MLI 84(M). Ce vremuri…

    https://www.youtube.com/watch?v=Glne2dH1wW4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *