Despre războiul civil din Yemen ştie toată lumea, aşa că nu voi insista prea mult. Ideea e că, una peste alta, şiiţii şi suniţii şi-au găsit un nou loc de „joacă”, spre bucuria şi bunăstarea vânzătorilor de armament.
O coaliţie de state arabe, conduse de Arabia Saudită luptă cu eternul rival, Iranul, locul de joacă fiind de data asta în Yemen. Ceea ce ne interesează astăzi pe noi este un episod al acestei confruntări, episod care, în opinia mea, merită a fi puţin dezbătut.
Astfel, în data de 2 Octombrie 2016, o navă rapidă aparţinând Emiratelor Arabe Unite, „Swift”, a fost lovită de o rachetă chinezească de tip C-802 trasă de pe teritoriul Yemenului de rebelii Houthi, susţinuţi de Iran. Locul „incidentului” este strâmtoarea Bab-el-Mandeb, „Swift” navigând pe timpul nopţii.
Despre racheta în cauză putem spune că este o rachetă anti-navă produsă de China începând cu anul 1989, încă în serviciu, şi că, potrivit informaţiilor găsite pe Wiki, această rachetă nu se află în dotarea a ceea ce a fost odată armata Yemenului, în schimb se află în dotarea marinei iraniene. Nu ştim exact de ce versiune a rachetei dispune Iranul, însă tot de pe Wiki aflăm că racheta este una subsonică, cu o rază de aproximativ 120 – 180 de km, capabilă să atace ţinta de la o altitudine de sub 10 metri, având ghidare radar activă în faza terminală, putând fi lansată de la sol, de pe nave sau avioane. Mai multe informaţii despre această rachetă puteţi găsi accesând acest link: https://en.wikipedia.org/wiki/C-802
Putem presupune în mod rezonabil că, Iranul a reuşit să transfere o astfel de baterie în Yemen, în ciuda blocadei navale impuse de coaliţia condusă de Arabia Saudită. Aş mai adăuga totodată că n-ar trebui să privim produsele chinezeşti cu dispreţul cu care am văzut că mai toată lumea de pe site o face, americanii de exemplu îi iau în serios.
Evident, „incidentul Swift” îi determină pe americani să reacţioneze, strâmtoarea cu pricina fiind rută comercială internaţională, asigurând trecerea în Marea Mediterană, prin Marea Roşie şi canalul Suez. Într-un timp destul de scurt, două distrugătoare de clasă „Arleigh Burke”, USS „Mason” şi USS „Nitze” sunt detaşate din escorta portavionului USS „Dwight D. Eisenhower” şi se alătură în zona strâmtorii cu pricina lui USS „Ponce”, trimisă mai devreme.
USS „Mason”
Nici nu se usucă bine cerneala de pe ultimul articol de presă, că băieţii houthi o comit din nou. Primul atac împotriva grupării de nave americane are loc în data de 9 Octombrie 2016, în atac fiind folosite două rachete C-802 care declanşează măsurile de apărare ale lui USS „Mason”. Informaţiile disponibile pe web spun că USS „Mason” lansează la intercepţie două rachete Standard SM-2 şi o rachetă ESSM, concomitent cu declanşarea contramăsurilor specifice de la bordul navei. Se consemnează astfel, prima utilizare în condiţii reale de luptă a rachetei ESSM doar că… Doar că până la urmă rachetele chinezeşti ajung în mare lăsându-ne cu o mare întrebare: de ce n-au fost interceptate rachetele chinezeşti de Standard şi ESSM? Sau au fost interceptate?
Aniuei, gruparea americană rezolvă problema, niciuna din nave fiind lovite. Nici alde Houthi nu se lasă mai prejos şi, în 12 Octombrie 2016, atacă din nou pe USS „Mason”, cu acelaşi rezultat, doar că de data asta nu ni se mai spune cum a combătut acesta din urmă racheta/rachetele din al doilea atac.
Sătul să îi tot fie atacate navele, preşedintele Barack Obama autorizează un atac al forţelor americane împotriva rebelilor Houthi. Prin urmare, în data de 13 Octombrie 2016, USS „Nitze” lansează mai multe rachete Tomahawk care distrug staţiile radar utilizate în atacuri, pare-se că trei. Aruncatul de „securi” îl puteţi viziona aici: https://www.youtube.com/watch?v=fkssghUIvNQ
Bineînţeles, rebelii Houthi neagă orice legătură cu atacurile sus menţionate.
Americanii declară că nu se vor implica pe mai departe în acest conflict iar eu chiar îi cred. Arabia Saudită va fi lăsată să-şi facă de cap în zonă atât timp cât rutele comerciale internaţionale nu vor fi periclitate. Mai ales că ultimul atac aerian saudit nu prea se pupă cu idealurile lumii civilizate în materia purtării războiului.
End of story? Nu, nu chiar… pentru că toată distracţia determină Iranul să trimită două nave în zonă, „Alvand” (informaţii despre ea aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Alvand-class_frigate ) şi „Bushehr” într-o misiune de „rutină” având ca obiect protejarea intereselor iraniene pe rutele comerciale internaţionale. Vom vedea dacă situaţia va degenera, Iranul folosindu-se de atacul american ca să îşi protejeze interesele comerciale în zonă, sau apele se vor linişti pur şi simplu.
Evident că nu vom şti prea curând/niciodată care au fost condiţiile reale ale angajamentului. Nu este deloc clar cum, sau mai precis cu ce s-au apărat americanii, oricum, am putut vedea că distrugătoarele din clasă „Arleigh Burke” sunt un concept matur, cu bune capabilităţi.
Sunt convins că date/informaţii au fost culese şi de o parte şi de cealaltă. Iranul a văzut ce pot face rachetele chinezeşti, mai mult decât atât, şi chinezii au văzut ce pot face rachetele lor. Mă rog, cam toată lumea implicată a aflat ceva cu ocazia acestor atacuri.
În final, nu am putut să nu remarc faptul ca USS „Ponce” are la bord ceea ce noi pe româneşte numim laser, arma fiind dirijată de radarul sistemului Phalanx. Mai adaug că, sistemul este operaţional din 2014, iar căpitanul lui „Ponce” este autorizat să-l folosească în luptă… În presă ziceau că, în primul atac, cele două rachete chinezeşti au sfârşit în apă, dar nu erau siguri dacă au fost interceptate de rachetele lansate de „Mason” sau au căzut de la sine. Oare? N-aş vrea s-o dau în conspiraţii aşa că mă voi opri aici. 🙂
Accesând link-ul vă puteţi delecta cu un filmuleţ instructiv: https://en.wikipedia.org/wiki/Laser_Weapon_System
Nicolae
De ce ar ataca aia pe americani? Unii zic ca a fost un false flag
Pentru ca rusia si china isi doresc ca america sa se impotmoleasca in alt conflict. Asta inseamna resurse americane directionate catre altceva si nu spre ei.
Da ce treaba au rusii iar? Numai de Iliescu mai tre da zici…?
Bre @Mirko,ai dreptate…americanii e’ rai si doreste cucerirea lumii ca sa dea la toti ..UE! Basca ca este masoni iluminati condusi de reptilieni.
Da rusii nu are treaba,ei apara credinta adevarata (ortodoxa) si ne apara de cei ce doresc New World Order ,si ai dreptate,unii care zice ca a fost false flag,are dreptate!
@Mirko,sfanta mumie a rusilor,se referea la cei ca tine spunand ca sunteti utili.Te las pe tine sa cauti cine a spus asta si mai ales definitia completa a celor „utili”!
Si de Iliescu nu putem spune nimic de rau,timp de trei mandate a aparat tara sa nu cada in mana americanilor ,mama lor de capitalisti veroce!Urmasii lui inca le fac fata cu greu…..nu se stie pentru cat timp!
Mda, cand nu ai argumente ataci, violenta (chiar si verbala) este ultimul refugiu al incompetentei.
In ecuatie era vb de americani, rebelii lui peste, sauditi si maxim iran si china (prin prizma rachetelor)
Eu doar am intrebat unde ai vazut tu Rusia?
In loc sa raspunzi ma ataci si ma faci prorus, cred ca esti putintel paranoic sau ura fata de rusi in ontuneca ratiunea
Hai succes si la mai mare, vezi doar sa nu-ti plesneasca o vena…
Scuze de intrebare . Mirco este Mircea in limba sirba? Pentru ca daca nu ai drum pe la TM nu sti. Daca da ….. Multumesc.
@off
@seba lasa te rog un email la redactie ( romaniamilitary @ gmail.com ), vreau sa te intreb ceva
filipsebastian48@yahoo.com
Scuzati iesirea de mai sus…
I-auzi, chinezoaica mai făcuse o victima în 2006, pe zisul Hanit al marinei israeliene, trasa de Hezbollah – evident tot cadoul perșilor.
mie mi se par foarte „ambitiosi „iranienii pe acolo.sa nu se scarpine prea tare si sa-si adune vasele de pe fundul oceanului.
au incercat si a 3-a oara, dupa distrugerea radarelor de catre americani… tot fara rezultat
http://www.antena3.ro/externe/o-nava-militara-a-sua-a-fost-atacata-din-yemen-cum-au-raspuns-fortele-americane-381364.html
lansez si eu o idee: militari din armata iraniana „isi dau demisia”, fiind liberi pleaca oriunde in lume, chiar si cu pasapoarte false. din intamplare au in valiza neste rachete si ce poate fi mai frumos pt. un iranian decat un foc de artificii americanesc. pam,pam
Mai frumos este sa fie platiot in $$$$$ din impzoitele cetatenilor americani
Sa inteleg ca Iranul a vrut sa isi testeze in conditii reale niste rachete anti nava.Si rezultatul nu a fost cel scontat.Daca nava logistica apartinand Arabiei Saudite a fost lovita, cu amerinacele e alta mancare de peste.Asteptam sa vedem ce mai scot iranienii din joben..
http://www.janes.com/article/64650/analysis-mystery-of-the-red-sea-missiles-continues
Offtopic, Ieri USS Zumwalt (DDG 1000) commissioning https://www.youtube.com/watch?v=aRZhTy1j2bc
De ce au renuntat americanii la Zumwalt-class dupa numai 3 exemplare?
A iesit prea scump.
S-a schimbat doctrina militara , „close shore combat” nu mai merge cu un vas atit de scump.
Majoritatea sistemelor noi de armament care trebuiau sa fie pe el nu au fost create. (railgun, lasere, radare noi)
La 4,4 miliarde este extrem de scump. La tehnologii se lucreaza, capacitati energetice sunt (78MW). Nu uita ca USS Ponce are un laser activ la bord, instalat inca din 2014.
La ce sisteme de armament are Zumwalt, cred ca se incadreaza cu prisosinta in conceptul „distributed lethality”.
Vazand proiectul LCS nu cred ca au mai vrut sa-si asume riscuri atat de mari cu posibile erori de proiectare/greseli s.a.m.d.
Dpmdv vor testa toate noutatile pe ele si, cand toate tehnologiile imbarcate vor deveni mature, le vom vedea transferate pe inlocuitorii lui Arleigh Burke si Ticonderoga.
Parerea mea…
Eu banuiesc ca navele americane au folosit din plin si sisteme active de razboi electronic de au „luat” apa in bot rachetele chinezesti. Daca nu erau bruiate nu vad motivul pentru care nu s-ar fi indreptat spre tinte.
AN/SLQ-32(V)6
Motivul… probabil calitatea proasta:
http://www.janes.com/article/63815/indonesian-president-watches-failed-firings-of-chinese-made-c-705-missiles-at-naval-exercise
Eu ma tot intreb daca Ponce si-a folosit laserul. Au fost trei atacuri si, cel putin saptamana trecuta, vremea a fost buna…
Stiu ca potrivit info oficial nu poate fi folosit decat impotriva UAV-urilor, barcilor rapide s.a.m.d.
Dar ma gandesc ca o mai fi evoluat de atunci.
Si apoi, eu in nepriceperea mea, ma intreb la ce naiba or mai fi trimis-o si pe Ponce, erau suficiente cele doua Arleigh Burke. Doar daca nu vroiau sa testeze jucaria in conditii de lupta reale.
Nu. USS Ponce a fost acolo sa asigure „mine countermeasures support” pentru Amphibious Squadron 6 si 22nd Marine Expeditionary Unit (PHIBRON 6/22 MEU) care tranzitau Bab El Mandeb in drum casa.
Dacă asta e cea mai bună rachetă anti-navă de care dispun persanii, atunci ayatolahhul lor e cu morcovu-nfipt până la frunze…americanii pot face paradă sub nasul lor și n-au ce le face.
una este sa invarti bastimentele prin golful Persic si alta este sa pui bocancii in praful iranian.
Ar fi bune 2 distrugatoare din clasa Arleigh Burke sa le lase US Navy la FNRo. Pt ca sa fie in permanenta in Marea Neagra aproape de coasta rusilor 2 nave puternice, ca sa nu se mai aplice conventia ila cu interdictia de a sta mai mult de 21 de zile in apele Marii Negre o nava militara ce nu apartine tarilor neriverane acesteia. bine asta cu consditia ca FNRo sa aiba macar 4 submarine modern performante, 4 frigate gen Type 22 si Marasesti, adica inca o Hazard Perry class modernizate, 8 corvete, 8 vedete purt de rachete, 8 vedete torpiloare, 8 nave deminare, 4 puitoare de mine, nave auxilare toate modernizate/upgradate. Si aviatie- F/A-18 CD Hornet sau Rafale-BM, elicoptere, avioane cercetare, REC, transposrt, ASW, etc.
6 A-26 sunt suficiente sa le tremure chilotii ivanilor,Mai baga si 12 skjold/Visby++, si vezi deja sevastopolu’ in bezna si camuflaj de razboi. Basca ”lupta pentru pace”.Mare pacat ca s-a renuntat la Scud-urile alea B dupa 89′.Acum avem acces la tehnologii vest ,faceam un hibrid cu raza pana in caucaz si nu oftam dupa ce fac polacii acu’
Eu mă gandesc ce s-ar fi întâmplat daca USS Mason era lovita…
CARE ar fi fost riposta americanilor si către cine…
Noroc cu Sputnik; ne lumineaza si ne arata adevarul.
https://sputniknews.com/military/201610181046433259-yemen-radar-glitch/