Desi in competitie au participat cam toti producatorii importanti cu exceptia, logica, a ivanilor. Asadar supriza, surpriza cu destele in priza cam pentru toata lumea.
Pe langa israelienii de la IAI, au mai fost luate in considerare si ofertele de la: MBDA cu Exocet Bk III, Kongsberg cu NSM, Boeing cu Harpoon Block II ER si Saab cu RBS 15 Mk III.
Dar ministrul apararii finlandez, Jussi Niinistö, a anuntat pe 5 iulie ca tara sa va achizitiona rachetele anti-nava „Gabriel”, intr-o afacere de 162 milioane de euro. Rachetele vor fi instalate pe noile corvete Squadron 2020, pe navele Hamina class ca si in baterii de coasta.
In prezent Finlanda opereaza rachete anti-nava RBS 15 care vor fi retrase incepand cu 2020 si inlocuite cu „Gabriel”. Israelienii vor incepe livrarile in 2019 si le vor finaliza in 2025. La fel ca si noi, finlandezii doresc ca rachetele sa poate fi intretinute la ei in tara.
Nu se cunoaste inca numarul de rachete contractate.
Surprinzatoare surpriza, nu-i asa?!
GeorgeGMT
Optiunea pentru Gabriel le da posibilitatea sa opteze, in cazul bateriilor de coasta, pentru utilizarea simultana a doua variante:
– Mk IV sau MkV, cu raza mare si incarcatura de lupta de 240kg, pentru trageri asupra navelor aflate departe, in larg;
– MkIII, cu raza mai scurta, mai ieftina dar cu cap de lupta de 100kg, impotriva navelor care vin la debarcare.
MkIII ar avea nevoie, poate, de un upgrade al capului de cautare.
Oricum, pentru bateriile de coasta, Gabriel MkIII + MkIV ar fi o solutie mai reusita decat Marte+Exocet.
Era sa uit: pe corvetele din familia Sa’ar folosesc o combinatie de Harpoon si Gabriel (raza mai scurta).
Racheta asta are vreo victima confirmata în istoria ei? Ca daca te uiti la Exocet portofoliul e bogat. Oricum, intr-adevar surprinzătoarea alegerea unui furnizor atît de exotic precum Israelul in fata solutiilor mai sigure pe termen lung.
Sirienii si egiptenii iti pot confirma.
In timpul razboiului de Yom Kippur au pierdut 7 nave (vedete Osa si Komar) lovite cu Gabriel Mk I.
Corect, un furnizor ,,exotic”, dar de la care multi pot lua lecții in ,,arta” războiului!….abia aștept să fie fabricate-n Ro?
Nu trebuie uitat ca Finlanda nu este membru NATO.
Si ce daca, fiecare tre’ sa aleaga cele mai bune solutii pt. el…..asta ar insemna sa depinzi cat mai putin de altii in cazul unui conflict si sa rezisti cat mai mult pana vei primi intariri, iar daca nu ai munitie ……..
Da dar trebuie sa lupti si dupa ce vin aliatii, nu ii poti lasa sa lupte doar ei pentru interesul tau. Si ce faci daca in mijlocul conflictului te trezesti ca trebuie sa schimbi sistemul fiindca nu se potriveste cu exoticele tale?…
Corect! Sau daca se intrerupe lantul de furnizare ori chiar furnizorul refuza sa mai livreze!
Uite un exemplu:
http://www.zahal.org/groups/battle-of-latakia
Or fi fiind furnizor exotic pentru unii dar se pare ca se pricep al naibii de bine la facut rachete de orice fel.
Puteți detalia un pic despre capabilitățile rachetei asteia? Despre celelalte am citit aici (Harpoon, Exocet, RBS mk 3, NSM )
Le prezinta wiki, detaliat, pe fiecare varianta in parte.
Mulțumesc
Ma uit pe wiki, la „current operators” si la „former operators”, si imi da cu virgula.
In mod sigur, Israelul le foloseste si acum cel putin pe corvetele Sa’ar 4.5 si Sa’ar 5.
Nu numai pe wiki apare „Israel former operator”. Ciudat pentru ca lucreaza de zor la Gabriel V iar Sa’ar 6 e data cu suport pentru Gabriel, Hapoon si RBS15.
PS Dispunerea celor 16x rachete AN pe Sa’ar 6 mi se pare cel putin insolita.
Salut. Aceasta racheta la origine e italiana, macaronari su vandut-o pe susta in ani 50, iar de atunci evreii au tot modernizat-o.
,,Da si marmota învelea ciocolata in staniol”….vrei sa zici că italienii aveau proiecte in anii ’50 pt rachete antinava?….mira-m-as!….ce spui tu seamănă izbitor cu laseru’ lu’ Ceașcă de care nu mai puteau de frică rușii…
Vezi programul „Nettuno”
Vezi programul Luz
Interesant programul finlandez „Squadron 2020”:
https://www.defmin.fi/en/administrative_branch/strategic_capability_projects/squadron_2020/squadron_2020
4 bucati corvete de 3.000t (?) destul de asemanatoare in asteptari cu ale noastre (minus capacitatile de navigare pe mare inghetata) estimate la un pret de…, surpriza!, 1,2 miliarde de euroi. Pana si timingul proiectului e asemenator cu al nostru.
@Serghy, te rog frumos inainte de a contrazice arunca putin ochii pe trecutu-l acestei rachete si vezi de unde le au procurat. In ani 50 deja macaronari produceau sub licenta, mai ales americana diverse jucarii.
Din cate stiu, SUA nu au baterii de rachete pentru apararea coastei.Daca totusi SUA au baterii de coasta, ar trebui sa cumparam ce au in dotare americanii pentru ca SUA este principalul aliat militar al Romaniei.
Ok, Ok. Deja am pierdut firul! Acum va intreb pe voi totzi de pe saitul acesta, care ar fii in opinia voastra combinatzia ideala, in final care ar fii alegerea voastra caci eu unul nu nu mai stiu ce ar fii mai bun!! Sint atitea pe piatza deja! De exemplu ce zice mesterul erou Bula??
GABRIEL ?????