Lockheed Martin a anunțat că flota globală de avioane F-35 a depășit 1 milion de ore de zbor, o dovadă suplimentară a dimensiunii și forței programului, asigurând că militarii americani și cei ai aliaților își mențin supremația aeriană în întreaga lume.
„Atingerea pragului de un milion de ore de zbor este o realizare monumentală pentru programul F-35. Ea evidențiază angajamentul neclintit al piloților noștri, al personalului de întreținere, al partenerilor din industrie și al partenerilor noștri internaționali, precum și al clienților de vânzări militare externe”, a declarat generalul-locotenent Michael Schmidt, ofițer executiv la F-35 Lightning II Joint Program Office. „Această etapă nu este doar o dovadă a capacității de neegalat a F-35, ci și a rezilienței și angajamentului tuturor celor implicați în acest program. Pe măsură ce continuăm să extindem flota și să dezvoltăm capacitățile F-35, ne asigurăm că cei care luptă astăzi, dar și cei care vor lupta mâine dispun de cel mai avansat, fiabil și eficient instrument pentru a ne proteja națiunile.”
De-a lungul celor 1 milion de ore de zbor, echipa F-35 a îmbunătățit semnificativ capacitățile avionului și a realizat multe premiere aviatice cu cel mai avansat avion de luptă din lume.
„F-35 este coloana vertebrală a forței aliate, asigurând pacea în secolul 21”, a declarat Chauncey McIntosh, vicepreședinte și director general al programului F-35 Lightning II la Lockheed Martin. „Pe măsură ce privim spre viitor, ne concentrăm pe continuarea creșterii capabilităților F-35 pentru a ne asigura că rămânem cu un pas înaintea amenințărilor adversarilor.”
Cele 1 milion de ore de zbor includ operațiunile de luptă finalizate acum de toate variantele F-35 după ce F-35C a fost utilizat în luptă pentru prima dată în noiembrie 2024, lovind cu succes ținte în spații aeriane disputate.
Echipa F-35 se concentrează acum pe următorul milion de ore de zbor pe care urmează să le efectueze flota globală în creștere, de peste 1100 de avioane, asigurându-se că F-35 își menține rolul de asigurare a superiorității aeriane și rămâne piatra de temelie a dominanței aeriene în timp ce funcționează în tandem cu alte platforme de generația a patra, a cincea și de generație următoare. Aceasta include capacitatea de a controla drone, inclusiv viitoarea flotă de aeronave de luptă colaborative a Forțelor Aeriene ale SUA.
„Nu numai că este cel mai avansat avion de luptă din lume, dar F-35 îi face și mai buni pe cei care zboară cu acestă aeronavă prin conectarea spațiului de luptă, asigurându-se că pilotul ajunge acasă în siguranță”, a adăugat McIntosh.
Lockheed Martin
https://www.twz.com/air/f-22-raptors-completed-six-test-flights-for-new-sensor-upgrades
fratele mai mare nu se lasa nici el…
De fapt, ăla negru(F22), de respira greu, era ta-su, mă….
Sper să luăm EF sau chiar Rafalle, asta ar arăta ca chiar ne-a venit mintea la cap!!
Intrebare intrebatoare…..in conditiile actuale mai pupam F-35 ?
Chiar dacă le pupi ai șanse spre 100% să-ți fie dezactivate dacă-l superi pe noul prieten al USA și merită?!!
Platim si le primim
Sincer cred ca la cum evoluează lucrurile în lume ar trebui sa mergem înainte cu cele 2 escadrile de f35 dar sa mai luam rapid inca 2 escadrile de EF sau Rafale.
Dap, bagam repede o cheta…
Tinand cont de ce au rusii, cred ca rafale sau eurofighter se descurca cu brio. Rusii se tem de f16 trimise in Ucraina, care nu sunt ultima iteratie.
Business is business.
Trebuie sa luam si alifie…Sau daca ramanem fara licurici ne bagam si noi la Tempest sau La FCAS
de ce nu? ca doar telecomanda este in alta parte…
F-22, cu o flotă de cinci ori mai mică, a totalizat 500.000 de ore de zbor.
In cati ani?
Numarul orelor nu i in regula si zice nimic. Pentru cineva care se intalneste prima oara pe net cu ele,
poate ca e impresionant.🙂
Chestia este ca orele nu sunt impartite egal pe avioane produse, ci arata un numar impresionant dar
aiurea. Inca cateva date despre ore per avion nu ar
dauna. Avioanele israeliene de exemplu au facut mai
multe ore decat in alte forte aeriene.
orele alea sunt importante pentru ca extragi informatii care pot optimiza pe viitor avioanele noi sau folosirea flotei deje existente, fine tunning, imbunatatiri si mai tarziu upgrade
Crezi ca nu stiu asta ? Americanii au indicatia de vorba
si desigur o folosesc . Pt noi nu are nici o importanta,
numai un numar. Pt americani si per forta aeriana in
particular numarul de ore e semnificativ. Din el se conclude
MTBFul.
de ce scrii tu aici doar ca sa te afli in treaba?
Eu cred ca n ai inteles ce am spus. Citeste inca
o data.
https://www.jfeed.com/news-israel/ssm5q4 Aiming at Iran?
Singura problemă cu F-35 este lipsa accesului la software. Nici măcar Marea Britanie nu îl are. Asta înseamnă că nu poate fi actualizat independent, iar avionul comunică constant cu un server din SUA, trimițând date în mod continuu. În plus, există temeri că ar putea avea un kill switch (desi nu este dovedit), ceea ce ar putea deveni o problemă dacă, într-un scenariu ipotetic, SUA și-ar schimba alianțele.
Personal, aș renunța la F35 și aș opta pentru Rafale sau Eurofighter până la disponibilitatea FCAS.
Această problemă legată de F35 este dezbătută intens pe r/europe de când americanii au început să o ia razna cu Groenlanda, Canada 51st state.
Avioanele americane trimit date de mentenanta in Alis american ,alea italiene in alis italian ,alea japoneze in alis japonez ,ca doar de aia fiecarea si-a contractat alis lui si ma indoiesc ca toate au server in sua
Cand iei decizii de inzestrare, le iei pe un orizont mare de timp. America acum e sub papuc, dar sunt cea mai veche democratie, care a mai trecut prin perioade mai autoritare si si-a revenit. E gresit sa credem ca vor ajunge ca Rusia. Odata ce cutitul incepe sa ajunga la os se vor activa anticorpii si abcesul va fi inlaturat. Daca Trump continua in still asta dupa primare va fi suspendat si inlaturat, cu ajutorul republicanilor.
Nici US nu le are. Prin contract. Problema e ca nici LockMart nu le are, mai depinde de vreo 15% din liniile de cod scrise de subcontractori ( la care nu are acces, nu te poti astepta la altceva cind fiecare vrea o particica dintr-un program de ~ 3 trilione – US + aliatii,) asta cind un byte nu te lasa sa apesi pe start
Salut, Forţelor Navale Romane au corvete in dotare? Deoarece într-un comunicat se specifica ca vor fi modernizate ,ori impreuna cu fregatele, ori se vor cumpăra corvete?
Aceştia arată că în 2025 va fi acordată o atenţie deosebită programelor de înzestrare şi modernizare destinate Forţelor Navale, atât pe componenta maritimă, cât şi pe cea fluvială.
Astfel, în ceea ce priveşte achiziţiile, MApN intenţionează să continue programul ”Vânător de mine” şi are în vedere cumpărarea de nave de patrulare maritimă, vedete de intervenţie, remorchere maritime, MANPAD (sistem antiaerian portabil), sistem V-BAT (sistem aerian fără pilot), staţii radio, echipamente CBRN şi platforme transport auto multifuncţionale pe roţi.
De asemenea, vor fi modernizate dragorul maritim, fregate, nave purtătoare de rachete, nave maritime de sprijin şi intervenţie cu scafandri şi corvete.
https://www.google.com/amp/s/stirileprotv.ro/amp/divers/romania-se-inarmeaza-mapn-cumpara-nave-de-patrulare-sisteme-antiaeriene-si-drone-de-ultima-generatie.html
Ai greșit articolul, sau rubrica.
In lumina ultimelor evenimente cred că americanii nu mai sunt un aliat demn de încredere. Cu toate astea armament de la ei poate fi procurat it’s just bosses.
La fel cred că statele europene se trezesc. Investițiile în industria de apărare poate fi chiar ce trebuie pentru economia stagnata a EU.
Eu personal sunt interesant la poziția pe care o va ocupa Romania în lumea care a fost creata de clovnul de la casa albă .
Ținând cont de noi prieteni ai administrației Trump cred ca România ar trebui să-și pună întrebări legate de modul în care poate folosi armamentul cumpărat din America pt a se apăra. România nu cumpără arme ca să atace, cumpără arme ca să se apere, să descurajeze. Avand în vedere experiența din războiul din Ucraina și ținând cont de noua doctrină a Americii poate ca nu este atât de indicat sa ne înarmam de la americani.
Vreau sa va rețin atenția cu un mic exercițiu de imaginație: să zicem ca până la urmă ajunge Ucraina să piardă războiul și ajungem să fim iar vecini cu Rusia, următoarea pe listă este Republica Moldova. Pe vremea când era Dodon președinte stiti ca acesta a spus de mai multe ori ca România este i țara care ocupă teritorii care aparțin de fapt RM. Ăsta poate să fie un prim conflict. Ungaria are prieteni acum și în America și în Rusia și după ce va primi teritorii din fostă Ucraina, nu uitați ca am început de la ideea ca Ucraina este cucerita cu totul, se gândește sa apeleze la prieteni ca să-și mai ia parte din fostele teritorii. Asta este al doilea conflict. Întrebarea pe care trebuie să o avem noi în minte este: F35 va putea fi folosit să ne apărăm integritatea noastră teritorială? Investiția asta de 6,5 miliarde dolari este o investiție în apărare sigură pentru noi? Știu ca deviez de la subiectul articolului, dar dacă tot vb de F35. Haideți să abordăm un pic și un astfel de subiect.
Marea necunoscuta legata de F-35 este daca va lua si Spania..
Dacă privești harta operatorilor tot NATO are (sau va avea) F-35..
Doar Franța, Spania si Suedia nu au.. francezii pt independenta nu vor lua (de căpoși..altfel ar lua și ei sigur).. suedezii creca fac precum cu tancul STRV-2000..se chinuie ei puțin acolo sa facă un urmaș al lui Gripen dar până la urmă iau Leopard zburător (adică F-35)..am asa o presimțire că se repeta povestea varianta aviație..
Spaniolii nu iau momentan că au guvern de stânga amero-sceptic (chiar cu ceva comuniști). Dacă se schimba coloratura politica.. părerea mea că cedează tentației și Spania (care de mult vor sa înlocuiască F-18 urile).
FCAS nu prea sunt știri..prototipul se lasă așteptat..până la primul zbor le ruginesc F-18 (cu toate modernizările băgate).
Ar fi interesant un articol despre situația Spaniei care mi se pare și mai problematica decât a UK (asta vizavi de articolul recent că ce va face UK? Va mai comanda Typhoon sa-și protejeze industria autohtona..sau F-35 că e mai avansat? Dar cu limitările de rigoare..că nu vor da americanii tot din casa niciodată..). Spania e și mai blocată.. opțiunile sunt și mai puține.. Franța și UK au tradiție puternică.. motoare proprii.. Spania nu..și curând trebuie sa aleagă..
Ca sa fiu si cârcotaș în legătură cu F-35..
..nu pot sa nu remarc că programul F-35 Lightning aduce foarte mult cu programul F-104 Starfighter..
Ambele ale lui Lockheed Martin..dezvoltate cu implicarea NASA..ambele state of the art și ahead of its time..și Starfighter era un F-35 al anilor ’50..dobora recorduri după recorduri.. aerodinamica, viteza, electronica erau echivalentul stealth-ului de acum..ce mai!..ceva nemaivăzut după WW2 (o astfel de silueta)..
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lockheed_F-104_Starfighter
Cumpărat in număr mare de aproape toate statele NATO..cu acuzații de coruptie sau cel puțin presiune a LM pe țări sau oficiali (mai mult sau mai puțin dovedite) să fie adoptat la unison de forțele aeriene occidentale..(cam ca acum.. România singura excepție evident)..
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lockheed_bribery_scandals
..multe paralele se pot trasa intre cele 2 programe.. păstrând proporția timpului evident.
Din păcate F-104..cine nu stie..s-a dovedit un mare eșec..s-a scris despre povestea lui si pe RoMil dar un reminder in contextul discuției despre F-35 nu strică părerea mea.. fiabilitatea a lăsat de dorit- multe accidente (mortale).. costuri ridicate de mentenanță etc.. operabilitate scăzută.
Se zicea că va fi un game changer..și de F-35 se zice că și gătește..
Cunoscând povestea lui F-104 permiteți-mi sa fiu puțin sceptic..prea e lăudat..si de cine? sau pe românește „lauda de sine nu miroase a bine”..avem foarte multe evaluări..articole interviuri..DAR multe sunt venite de la Lockheed themselves..
Astept feedback mai obiectiv..de la piloți..inginerii cu întreținerea poate etc..oameni de pe înzestrare..este încă prea devreme evident-programul este la inceput dacă e să comparăm cu istoria F-16..F-15. Dar vor veni..
Timpul va demonstra (ca și în cazul lui F-104..). Să fim noi sănătoși sa prindem multi ani de serviciu F-35 in Romania și la fel de important..sa ne dam cu părerea de inzestrarea cu F-35.. GCAP FCAS Saab Super Gripen, Boramae..de orice occidental.. dar nu de J-35 sau SU-75! Hahaha..
Revenind la articol..este totuși foarte bine sa avem stiri din astea.. chiar daca datele sunt tot de la LM..orice nouă borna depășită la ore de zbor e un semn foarte bun mă gândesc..mai ales că sunt ore fara incidente semnificative..
Tre sa recunosc că este ceva încurajator și discuțiile în contradictoriu nu prea le înțeleg.. aproape de când există aviație se cuantifica (fie și aproximativ) orele de zbor..sunt un indicator relevant..mai ales la fiabilitate și factorul siguranță..sa nu căutăm nod în papura totuși..
Adevărul e că uitându-ma la rivali.. GCAP și FCAS.. ma ia durerea de cap.. F-35 a furat startul rău de tot..
Sunt fan Euro dar tre sa admit că suntem departe..mă gândesc cu mâhnire și invidie că între primul zbor F-35 (Dec 2006) și borna asta cu 1 mil de ore sunt aproape 20 de ani! (19 mai exact) Deci că să ajungă în acest punct și presupunând in cel mai optimist scenariu că vom avea un prim zbor GCAP/FCAS anul viitor în 2026..abia în 2045 se vor fi făcut cele 1 mil de ore! Wow! Sau mai bine zis WTF!
Ca sa va faceți o idee..Putin va avea 91 de ani..Trump 97 iar Iliescu..114 ani! Si fratii Tate vor ajunge președinte respectiv prim ministru ai României..Mult..
Anyway..Am divagat dar ideea e ca nu trebuie ca F-35 să ajungă un F-104 reloaded!..sa speram că Lockheed Martin și-au învățat lecția și nu repeta greșelile vânătorului „stelar”..
Dar pentru asta..umila mea părere e ca și noi -simpli spectatori- trebuie să fim mai vigilenti și să „veghem” ,cum putem, la bunul mers al programului..cu o părere..o glumită răutăcioasa..alții (din presa.. armată etc) poate mai mult..și mai serios..mai bine haz decât necaz..
După ce s-a anunțat că România comanda F-35 comentariile erau doar galerie pt Lightning..gen „Yeah..am cumpărat Sfântul Graal! E Dumnezeul avioanelor! Cine credea că botul de rață a la „Dragusanca” chiar poate fi sexy? Dacă era uman..săream pe el.. fie straight sau gay..”
Haideți să fim cu picioarele pe pământ și să analizăm la rece..cu bune și rele..e avansat dar e fiabil? Ne permitem să îl operam la capacitate satisfăcătoare sau ne jucam pe simulatoare? Sau le luam pt parada și le ținem în hangare (și alea dedicate logic..și foarte scumpe).. își permite România 32 (chiar 48 cat sunt in plan)? Mai ținem și un gen 4 complementar? Și cat? Intre introducerea primelor F-16 și retragerea Lancer au fost 7 ani..cat aproape 2 mandate de conducători..pe banii noștri ai contribuabililor..
Se iluzionează cineva că nu vor fi întârzieri la livrare? Că se vor trage pe dreapta F-16 la mana a 3-a chiar la data planificată? Vor fi întârzieri monstru..(posibil și invers-dinspre noi către LM..adica la plăți)..aceeasi poveste ca de obicei.. vulnerabilitate cu lingura (sau cu polonicul?)
Cum facem sa nu repetam și să ajungem ca in situația cu MIG-29?..sa luam cel mai performant avion din blocul respectiv dar noi să rămânem tot cu ciorbe „reîncălzite” ca MIG-21..
Parca sunt Zelinski..dacă și cu parcă și drobul de sare..sa semnam..vedem după ce o sa fie..ce atâtea griji?
PS: Dar unde e azi peluza F-35? Am văzut in presă că și CTP isi schimbă părerile radical..plutește în aer un curent de „trădare trădare dar să știm și noi”. Și când mă gândesc că totul e încă la nivel declarativ (cum bine punctează @Dov)..nu e nimic încă faptic..ne-au făcut unii doar „din vorbe”..
Era cool sa fim și noi astia fani eurodance o „minoritate” (că tot sunt la modă minoritățile)..acum că suntem toți pro-europeni mă simt un oarecare..just another euro-trash..
Tin minte de parcă ieri era..
Dar stați puțin că de fapt CHIAR IERI era..câteva luni in istorie sunt o clipă..erau articole din noiembrie decembrie..
Doar Domnul @MirceaS mai ridica semne de întrebare pe parte tehnica..eu pe costuri..scuzați dacă am omis pe cineva și nu vreau sa jignesc..dar mi se pare cam ciudat acum sa vad brusc fani Rafale..sa intrăm și noi in GCAP sau FCAS (parteneri nivel 3 echivalent programului JSF desigur)..
Mă sperie trendul asta.. mâine poimâine o sa ziceți că produsele italiene sunt de calitate și să ne luăm toți FIAT in loc de trotinete..sau că spaniolii in pauzele când nu joacă fotbal mai fac și armament sau trenuri de metrou.. demne de luat în seamă..scary!
O sa îmi fie dor de fazele cu..s-au făcut de râs în WW2..mai bine făcea Armani tancul ăla.. avioane franceze refuzate la export: deși stealth miroseau de la o poștă a parfum.. super oferta: la 2 fregate italienești o pizza gratuită..sau de ce pe toate blindatele italiene scrie dedesubt „vero cuoio”? Defecțiune îngrijorătoare la radarele produse de Selex-Leonardo: detectează doar silicon.
Va zic și eu unele noi despre spanioli ca-s mai necunoscuti: De ce își vopsesc spaniolii armamentul in „camuflaj” roșu? Să vadă dacă rezista la lupta cu taurii..ce au in comun spaniolii cu produsele Made in Spain (ca Vamtac-urile sau metrourile CAF): atrag doar boii..
Lasand gluma la o parte..Dacă ar fi câștigat Kamala mai gandeati așa? Ce legătură are F-35 cu Trump că retrage niste efectiv din Europa? Face F-35 avion mai slab? Practic spuneți că România a ales F-35 politic și că nici nu contează abilitățile tehnice..ce contează e sa ne dam bine pe lângă al mai mare al zilei! Cumpărăm bunăvoința nu avioane!
Lăsați bandwagoning-ul că este motivul pentru care ne-a adus pe noi românii unde suntem..la mila altora.. trebuie sa avem propriul drum..cu coloana vertebrala..SI LA BINE ȘI LA RĂU! Acum esti sus acum esti jos-dar nu in genunchi. Guvernele trec..tara ramane..(și interesul național)
..când iti vezi prietenii că se ceartă.. Te dai cu unul dintre ei -dupa cum bate vântul- sau încerci să-i împaci (sa înțeleagă că unde-s mai multi puterea crește) ? Te vor respecta și mai mult..
Și o părere personală..nu numai că România va merge mai departe cu achiziția.. dar F-35 va fi luat până la urmă de toate statele NATO..e inevitabil va spun..și Ungaria va lua..și Austria, Bulgaria si Slovacia..toti..Portugalia e 99% sigur..Singurele dubii pe F-35 repet.. le am in privința Spaniei și Suediei..dar daca iau și astea va fi monopol.. (posibil atunci și Franța să-și reconsidere politica de înzestrare..) Pana la GCAP/FCAS mai e cale lungă și prezentul e prea stringent..pur și simplu nu ai alternativa..
Comentariile sunt in gol sa zic așa..e cel mai bun din parcare dar parcarea e goală..în raport cu ce analizăm F-35? Europa nu are generația 5. Punct. Să vedem ceva concret și după comparăm..până atunci au alții..Kaan.. Boramae.. parcă suntem în pandemie..aveau toți 2-3 vaccinuri dar Europa numai planurile erau de ea..așa și acum..doar mockup..te lauzi cu sculptura..
Ca un rezumat..trebuia de mult sa fim pro-europeni..acum e cam mare decalajul..cu vreo 19 ani așa (sau 1 mil de ore de zbor haha)..cum îți așterni..v-o spune un pro-european că ce se întâmplă e ca-n bancul ăla din armată cu „Scoala și culca-te la loc”..nu întrevăd schimbare reală..Sper da! Dar mai degrabă e doar o supărare de moment..facem o aroganță și avem impresia că ne mobilizam ca pentru escaladarea Everest-ului.. asta cu destinul în propriile mâini..vreau fapte nu vorbe și planuri..
Să se unească GCAP cu FCAS..da atunci o sa zic..e un inceput bun..când vom comanda SampT Aster în locul Patriot..când o să avem împărțire industriala cat mai echitabilă nu ca până acum..egalitate dar nu pentru căței..
Sau cum ar spune Trump..când vom avea cărțile..să știm să și citim haha..
Mult scris pt nimic.F104 era inaintea timpului lui,doar ca pilotul era suprasolicitat.Cele mai multe accidente le-a avut Germania si alea la aterizari.
Restul operatorilor au fost super multumiti.
F35 este peste toate avioanele,doar f22 este egal
F-35 este coloana vertebrală a forței aliate, asigurând pacea în secolul 21”,
Care forta aliata ca Alianta se cam clatina…..Aliatii au devenit dusmani iar dusmanii au devenit aliati in noua administratie a SUA
Dacă F-35 ajunge în dotarea Indiei, este fezabil să mai cumpere și România acest avion atât de scump de operat?
Putin confunzi lucrurile. Rafale Typhoon sunt generatia 4,5 iar ca sa compari F-35 cu astea e o necunoscuta intrucat si Typhoon si Rafale isi upgradeaza constant softul, senzorii si radarele AESA.
Radarul nou de pe Typhoon este ECRS MK2 care nu e cu nimic mai prejos ca AN APG-81 de pe F-35. In plus vine cu o suita de senzori avansati de razboi electronic, iar la adversarul anti sorosist o sa arate locatia tintei acolo unde nu se afla avionul tinta, daca nu-l bruiaza de tot.
Prin urmare, nimeni nu se indoieste de superioritatea aeriana a Occidentului cu niciunul din avioanele astea, eu as mai adauga si Gripen care a fost facut special anti Suhoi. Dar sa admitem ca Gripen e sub celelalte doua occidentale asa pe hartie. Cred ca impotriva antisorosistilor Gripen va face fata cu brio si el, de la C la E, nu va avea probleme.
Riscul statal nu este nicidecum ca SUA va fi versus UE, ci raspunsul la intrebarea daca e bine sa-ti pui toate ouale in acelasi cos. 4 ani de instabilitate si razgandeli pentru state de mana a doua ca noi „suveraniste” inseamna timp suficient ca radiera geopolitica sa schimbe tot. Inseamna 40 de ani de inapoiere pentru noi.
Pe de alta parte EU a inteles prea tarziu si pt Zelenski si pt noi, ca din clipa in care Putin a invadat Ucraina ala era momentul pentru REARM. Nu acum. Trump este corect aici, nu am vazut o conditionare ca din pibul tarii sa cumparam doar de la ei, desi s-au asigurat si de asta indirect. Gripen are motoare americane etc.
Pe de alta parte il uitam pe Dancu, pe Dragnea, pe Ciolacu care ne-au dat sfaturi cu sa invatam rusa, Damen nu e bun, Scorpene nu e bun, Naval Group nu e bun.
Toate acestea sunt dovedit bune SI NE TREBUIE. Cum au determinat acesti tradatori ca industrii de armament serioase sunt prea putin apte pt Romania, imi scapa, sper doar sa nu fie vreun raport de la servicii gen Georgescu, fara analize serioase. INCREDINTARI DIRECTE, guvern la guvern si sa luam azi.
Nu poti avea o tara SUVERANA, fara ca ea sa fie aparata.
„Radarul nou de pe Typhoon este ECRS MK2 care nu e cu nimic mai prejos ca AN APG-81 de pe F-35.”
Din cate imi amintesc(citit de pe net) an/apg81 e cu vreo 15 % mai mare.
Parlamentarii elvetieni vor sa se uite mai indeaproape la dealul cu USA pt F35, chiar daca a fost aprobat prin referendum, asta in lumina actiunilor lui Trump. Le este frica de existanta unui killswitch care sa incapaciteze avioanele in caz de probleme cu americanii.
Se poate citi cu translate
https://www.tagesanzeiger.ch/trumps-politik-parlamentarier-wollen-us-kampfjet-kauf-ueberpruefen-618406247434
Lipsa increderii in USA e din ce in ce mai mare si chiar daca orangutanul ar pleca maine (ceea ce nu se va intampla) daunele sunt greu reparabile, poate chiar ireparabile in timpul generatiei noastre
Elvetienii n au probleme:
In cel mai rau caz ei se bazeaza pe Garda Elvetiana
Papala de la Roma.😂😂😂😂
Ai invatat la academia navala sa trolezi sau ai vizitat Elvetia cu o nava croaziera in perioada in care trebuia sa dai testul psihologic ?
Ce ziceti de KF-21 Boramae? Am putea cumpara impreuna cu polonezii, sa avem cca. 50 de aparate noi si cate or vrea polonezii. Am primi beneficii fiind primii clienti la export. Plus ca astia si-au dezvoltat propriul radar AESA deoarece „partenerii strategici”, americanii nu le-au dat radar. Coreenii au mai mici sanse sa aiba un echivalent Trump in fruntea tarii. Ok, nu vor fi la nivelul F35 dar vor fi peste ce au rusii. Eu zic ca merita explorata si aceasta varianta.
Ar fi si asta o idee, mai ales daca s-ar lua impreuna cu polonezii, dar parca ar fi mai bine sa avem pe langa F35, ceva european. In caz de probleme va fi mai greu de asigurat logistica cu piesele compatibile si armamentul dedicat din Corea de sud decat de la vecinii europeni. Si daca US o ia pe aratura complet (nu vreau sa cred asta dar la ce a facut maimutoiul intr-o luna nu as spune ca este imposibil) coreeanul are o gramada de piese made in US. Cred ca cel mai bine ar fi sa luam cele 2 escadrile de F35 pt care s-a semnat contractul dar sa uitam de cea de a-3-a si in loc sa luam inca 2 escadrile de avioane europene, adica Rafale sau EF sau Gripen. As prefera EF dintre toate astea ca sunt mai multe tari care il opereaza in EU si la o adica poti primi armament si piese pt el din mai multe surse. Ati vazut ce se poate intampla in caz de razboi. US a blocat livrarea de armament un Ukraina si anul trecut datorita unor neintelegeri interne. A livrat din nou cateva luni iar acum iarasi a blocat livrarile. Daca te bazezi doar pe US este riscant chiar si daca nu o iau razna in cele din urma. Vazand ce s-a intamplat in cazul Ucrainei eu as zice ca pt noi EF ar fi cea mai buna optiune deoarece eviti sa fii dependent doar de o singura tara.Cu F35 depinzi de US, cu Rafale de francezi iar cu Gripen de suedezi…cu EF daca UK (doar ca exemplu am spus UK) se supara iti dau piese si armament italienii, spaniolii si nemtii….Sa asteptam gen 5 din EU nu avem timp….Vor trece 10 ani daca ne grabim pana ce un pasaroi gen 5 made in EU va fi cu adevarat operational si gata de livrare in tarile care il produc, plus ca la inceput, timp de cativa ani se vor livra avioane numai catre tarile care participa la fabricarea sa.
Oare e imposibil sa anulam comanda si sa ne mutam pe ceva European? Si in general sa incepem sa le dam bani prietenilor nu dusmanilor….
In nici un caz nu e o idee buna sa renuntam la contractul F35 deoarece la ora asta nici un alt avion disponibil la vanzare nu poate sa faca ce face F35 iar US probabil isi va reveni la normal in cele din urma oricat de rau ar arata acum lucrurile la ei. Nu cred ca americanii pot fi atata de dusi cu pluta sa isi lase tara sa alunece pe panta totalitarismului …asa sper cel putin. Dar 2 escadrile de f35 sunt suficiente si daca mai adaugam inca 2 escadrile de EF in 10 ani am avea una dintre cele mai tari aviatii dintre tarile din flancul estic. Practic daca luam in consideratie ca mai putem trage si de o parte dintre F16 inca 15-20 ani am avea in 10 ani aviatia comparabil cu Polonezii. Daca in 8-10 ani am avea operationale 2 escadrile de F35, 2 de EF si 1-2 de F16 nu cred ca s-ar gandi rusii sa incerce sa atace Romania deoarece am putea sa le facem pagube imense cu aviatia nu numai la formatiunile care ataca ci si la infrastructura din Rusia. Stiu ca logistic sa ai 3 tipuri de avioane e destul de dificil, dar in caz de razboi e mai usor sa ai 3 tipuri de avioane pe care sa fii pregatit sa le operezi deoarece poti primi piese de schimb, armament si chiar aparate de zbor din multe surse. Ati vazut cum pt Ukraina a fost usor sa foloseasca avioane sovietice primite de la aliati pt ca avea infrastructura pregatita dar e foarte dificil sa opereze avioane vestice. Sunt multe tari dispuse sa le doneze astfel de aparate dar degeaba daca nu au piloti, tehnicieni si infrastructura pt a le folosi….Sa punem ouale in mai multe cosuri e scump si dificil initial dar in caz de scandal ne va veni usor.
F-15, nu EF Typhoon
dar ragalia de Rafale cum ie? cu superkktfurtif-ul omfg 😀 ?