Da stimați cititori a venit timpul să discutăm cifrele pentru formare/școlarizare, așa cum o facem în fiecare an.
Avem în acest moment cifrele pentru școlarizare disponibile pe site-ul DGMRU: https://dgmru.mapn.ro/pages/planul-de-scolarizare-al-ministerului-apararii-nationale-pentru-anul-de-invatamant-2025-2026 prin urmare să le comentam, per ansamblu, așa cum o facem în fiecare an, nu cred ca mai are rost să le discutam pe cifre.
Începem cu începutul, cu ofițerimea, că așa-i frumos și regulamentar.
La capitolul învățământ nivel licență, avem un număr mare de locuri, 1324, adică viitori militari pe care ne vom putea baza peste 3-4-5-6 ani, în funcție de specialități. Planul, excelent realizat în Excel, are după părerea mea o lipsă de conexiune cu realitatea cotidiană, și orice ar putea însemna plan de mărire a efectivelor militare.
Prin urmare AFT-ul propune un număr de 381 de locuri, și o împărțire pe care numai o minte puternic birocratizată o poate întelege. Avem facultatea de „ științe militare „ , specialitatea leadership militar, armele Infanterie, vânători de munte și cercetare. Bun avem mai apoi, o alta facultate, cea de „Management militar” armele artilerie, tancuri, auto, geniu, CBRN și comunicații. Apoi, facultatea de științe economice și administrative pentru financiar, intendență, și poliție militară. Recapitulăm, avem trei facultăți, și o grupare pe arme pe care numai excelența sa birocratul o poate întelege.
Repet ce spun de ani de zile, nu înteleg de ce contabilul trebuie să fie absolvent de academie. Observăm de asemenea ca și anul trecut aproape toate programele de studii au fost mărite la 4 ani de studiu. Excepție face specialitatea „contabilitate”, din cadrul Facultății de Științe Economice și Administrative. De ce? Am niște idei, însă cred că aici trebuia ministerul să explice înainte ca un copil, că despre copii vorbim, înainte deci ca un copil să se gândească la o opțiune sau alta.
AFA menține cam aceleași număr de locuri ca și în anii trecuți, un număr total de 187 de locuri, piloții desigur că se formează pe o perioadă de 4 ani, restul spre deosebire de AFT, au rămas pe structură de 3 ani. Restul însemnând nenaviganții, informațiile militare, meteorologie, rachete și artilerie, respectiv radiolocația și războiul electronic.
Nu sesizez aici nici o mărire semnificativă a numărului de piloți, fapt ce ar trebui să fie conex unei evoluții a statului major al forțelor aeriene, respectiv a dotării aferente. Deci putem fi sigur de o stagnare certă.
Pe final, locuri, destul de multe la liceele militare, care au ajuns într-un mod ciudat specializate pe categorii de forțe. Mai greu de înteles pentru mine, care inteleg conceptul istoric de „liceu militar” și necesitatea ca acesta să existe, însă astazi este ceva mai greu de înțeles, ori plasat în arhitectura sistemului național de apărare actual. În linii mari există echivalențe în statele NATO, însă reducerea arealului de selecție intenționat la academii, liceele militare fiind „sursa directa” de recrutare a viitorilor studenți militari constituie o gravă neînțelegere a dinamicii formarii unei clase socio-profesionale.
ANMB, ca în fiecare an, oferă specialitățile forțelor navale însă numarul total de ofiteri îmi indică cert faptul ca nu vom avea o evoluție în materie de nave de luptă, ergo o necesitate de personal mai mare. Spre exemplu o fregata din clasa Sigma, are nevoie de un echipaj de aproximativ 120 de oameni plus, minus în functie de variantă. Desigur asta înseamnă personal din toate categoriile.
Academia Tehnica Militară, iarăși o instituție al cărei corespondent nu-l găsesc în armata SUA sau UK, acolo funcționând programe de tipul R.O.T.C. Avem așadar toate specialitățile tehnice și un număr impozant pentru viitori specialiști în securitatea sistemelor informatice. Deși numarul este mare, va spun sincer din perspectiva experienței în R.U., numarul este nici măcar minimul necesar. Aici trebuie lucrat și luați/formați experți civili. Însă, de unde un program de pregatire, de unde voință, și de unde locuri pe filieră externă. Caci fix pentru asta există aceste filiere și nu pentru a aduce în sistem diverse pile, cunoștințe și relatii, PCR pe scurt.
Bun, pe final avem Academia de Poliție, adică acolo unde se formează actual ofițeri de justiție militară. În trecut aceștia proveneau din facultăți civile în urma stagiului militar, dacă doreau desigur. Acum, sunt absolvenți ai Facultății de Drept din cadrul Academiei de poliție, poliția fiind “armă” civilă după o logică pe care, iarăși, doar excelența sa birocratul o înțelege. Ciudat este că observ locuri pentru MApN în cadrul facultății de “ordine și siguranță publică” , adica un fel de studii administrative, 3 ani, recte acolo unde se obțin polițiștii din aproape toate structurile M.A.I, exceptând desigur profilul juridic. Ciudat este ca nu pot intelege cărei specialități din arealul MApN ii corespunde această specialitate. Nu va grăbiți să spuneți politie militară, ca acolo avem secție specială la AFT. Pe vremuri, erau infanteriști, acum au specialitatea lor separată. Ofițerii de politie militară destinați cercetării penale speciale sunt absolvenți de drept. Și asta rezultă tot din document. Prin urmare, repet, nu inteleg cărei specialități militare corespunde, și prietenii din sistem pe care ii mai am nu au detalii căci locurile sunt strict DGIA. Însă, subliniez dilema mea rațională, “Ordinea și siguranță publica” nu ar trebui să aibă tangență cu ministerul apărării, părerea mea, dacă mai ținem de aspecte doctrinare.
Mai avem desigur și medicina militară, cu un sistem pe care iarăși birocrație îl poate intelege. Mai multe universități civile din țară au locuri pentru militari. Ei însă vor fi luați în evidență la Institutul medico-militar.
Mai avem și Universitatea din București, Politehnica București, Universitatea Tehnică Iași și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, o multitudine de specialități civile care au locuri pentru MApN. Studenții însă vor figura ca înmatriculați la Academia Tehnică Militară. Nu mă întrebați, că nu înțeleg. Toate aceste extorsiuni ale logicii puteau fi rezolvate prin chemări în activitate, activare din rândul rezerviștilor voluntari respectiv programe de tipul R.O.T.C, mai ales unde vorbim de specialiști. Este perfect adevărat însă ca aceste idei, deși bune în armatele occidentale, la noi au dovedit doar prilejul ca rudele unor ștabi să facă cariera. Sa-mi fie iertată răutatea gratuita, fără nici o aluzie la fostul cel dintâi militar al armatei, ajuns prim ministru, scriitor, presedinte de senat, de toate, ce mai tot o lungim.
În mod ciudat, la ofițeri apar și subofiteri de medicină militară, absolvenți de studii universitare “asistență medicală generală”. Iarăși, mai multe universități civile avem în listă, cursanții fiind luați în evidență la institutul medico-militar.
Se menține desigur sistemul repartiției din colegiile militare pentru academiile pe categorii de forțe, un sistem al cărui corespondent îl caut de ani de zile în armatele SUA/UK/Germania/Franța și nu-l găsesc. Însemnând că dacă vă uitați pe document, majoritatea covârșitoare, 90% din locurile pentru academiile de categorii de forțe le regăsim ca fiind repartizate colegilor militare. Cu excepția notabila A.Th.M desigur. Din aceste motive ne-am trezit cu înființarea unor colegii militare relativ recent. Deși inteleg oarecum ideea de colegiu militar, și nu este neapărat una rea, dinamica secolului 21 în materie de piață a muncii ridiculizează efectiv acest sistem ultra rigid. Să micești intenționat arealul de selecție pentru o academie militară, este încă o dovadă a ruperii de realitatea pieței muncii a politicilor de resurse umane a ministerului.
După aceste explicații, poate regăsesc și eu puțină înțelegere atunci când combat ideea că lipsa de personal a ministerelor este o problema generata de societate. Nici gând de așa ceva, problema este integral generata de un sistem ultra birocratic, sistem care își justifica existenta prin el însuși.
Urmează maiștrii militari și subofițerii, respectiv studiile postliceale.
În general avem un număr mare de locuri, lucru bun după părerea mea. Nu voi insista pe specialități, însă observ, ceea ce este de bun augur, locuri în număr robust în cadrul armei artilerie și specialitățile conexe funcționarii dispozitivelor moderne de artilerie. Este normal, asta spuneam și insistam de-a lungul timpului, orice evoluție în materie de donatare se va revedea instant în aceste cifre. Însă observ că sunt reactive cifrele, adica noi acum pregătim specialiști pentru artileria moderna achiziționată. Argumentabil, ii aveam deja și au fost mutați de la unităti cu dotare mai veche. Și asta denotă unele probleme de R.U. pe care nu le voi dezvolta aici ca este o discutie complexa. O voi face intr-un articol separat.
De asemenea observ un număr record de locuri pentru specialitatea „comunicații” ceea ce îmi indică în sfârșit o mentalitate NATO-istica. Aici nu ai nevoie de o armată de ingineri, ci de o armată de specialiști pe domenii, de la infrastructura IT, la Admin, la AD la specialiști web, ERP și tot ceea ce poate însemna comunicarea în secolul 21. Ori daca poți scoate pe piață un programator junior după un an de cursuri python, probabil poate face asta și în cadrul ministerul. Bravo domnilor din minister care ați gândit în termeni pragmatici și realiști conform pieței muncii. Și spun asta în deplină cunoștință de cauză, văzând cadre plecate chiar prin demisie și ajunse în civil. Și sunt brici oamenii. Ca scurtă paranteză, cunosc om venit recent din MApN după ce a fost mințit trei ani la rând că va fi făcut ofiter. Nu a venit în privat strict pentru aspecte financiare, așa cum unii afirmă în mod complet eronat voit, sperând că mai primesc niște bani, că doar într-o minte profund nefuncțională it-stul unei structuri militare ar trebui să încaseze fix cât it-stul de la Google.
Mai avem desigur și cursurile pentru chemare în activitate, adică specialitățile deficitare. Anul acesta avem „administrare proprietate imobiliară”, „intendenta”, „psihologie”, „finanțe-contabilitate” .
Subofiteri, de asemenea multe specialități. Un sistem bun ca idee, dacă ne orientam spre S.G.P. menții cât de cât în sistem oameni, însă nu mai repet toată discuția avută în mod repetitiv și de ce ar trebui regândită evoluția în cariera a subofițerilor pe model vestic.
Desigur, menționăm că la acest capitol avem și locuri pentru forte operațiuni speciale, locuri deschise pentru oricine.
Putem concluziona ca avem noutăți, aceste locuri la facultăți civile a unor tineri aspiranți la o cariera militara, ca ei să figureze înscriși la o academie militara. O metoda ciudata de a asigura personal când o deschidere mai mare și o politica poate împrumutată de la SRI/SIE/STS ar putea asigura necesarul de personal. Argumentabil, poți obține un ofiter de informatii în urma unui master profesional de un an și ceva, dar nu poți obține un contabil, dintr-un civil cu care „faci armata”. Ar fi valabil și pentru anumite domenii tehnice.
Cu tristețe spun ca pe vremuri să faci o academie militara însemna să faci parte dintr-o elită, iar cei care deveneau absolvenți a acestor academii aveau șanse macar matematice foarte bune de a deveni comandanți de mari unitati respectiv generali activi. Acum însă, când toti trec prin academii, locuri sunt cu miile stau și mă intreb cum se mai face triajul excelentei din punct de vedere academic? Tot așa, trebuie recunoscut și faptul ca mai mulți studenți însemnă mai multe catedre, mai mult personal administrativ…in general mai mult orice. În acest context mai ai și o problema de ordin contabil-bugetar. Noi ca stat, plătim școlarizarea (pe locuri de la buget) pentru expertiza să spunem tehnica. Bugetăm locuri la universități civile și la academii pe alocuri (deci nu în tot arealul specialităților militare) de doua ori în esență pentru specialități comune. O corelație de cerere și ofertă aici ar însemna o reducere a costurilor de formare la nivel macrosocial, implicit mai puține locuri în academii, mai puțin personal administrativ, mai puțin… mai puțin… Nu este nimic de speriat, o privire rapida în tarile care au apa calda permanentă, cărora li s-a urat de atat bine incat își aleg lideri complet idioți, dovedește ca majoritatea ofițerilor din US Army provin din universități civile cu sistem de pregatire R.O.T.C. -Reserve Officers Training Corps, în jur de 70%, ca să fim exacți. Sau 83% pentru pușcașii marini. Date desigur publice, ceva mai vechi si puse la dispoziție de centrul naval de analiza – Center for Naval Analyses – https://www.cna.org/about-us/what-is-cna / https://www.cna.org/pop-rep/2017/appendixb/b_30.html
În alta ordine de idei cifrele de școlarizare trebuie să fie corelate cu ceea ce urmează să fie dotată armata. Sincer nu regăsesc măriri spectaculoase în anumite zone, care să ne indice ceva fluctuație pozitivă în materie de dotare. Unde mai punem că războiul din Ucraina a demonstrat ce echipamente pot fi puse la dispoziție, individul antrenat trebuie si este fundamentul și resursa cea mai prețioasă. Nota bene zic eu.
ma semnez al vostru lt(rez)
Cu tot respectul as intreba cum stau alte tari din NATO pe plan de învătământ?. Cred că nu vom creste numărul studentilor , având in vedere incadrările în mod direct , angajăm la 45 ani 50 in Politie, Pompieri ,Jandarmerie , si îi scoatem la pensie la 55 ani.Avem o problemă cu organizarea că vorbim de MAI de MApN si păcate situatia merge in continuare.
Scrie acolo, SUA isi ia din academii 25%, si aia 25% majoritatea ajung generali. Ideea e ca nu poti trece pe toata lumea prin academie, este scump in primul rand, si nonsens pentru anumite specialitati.
Nu trebuie crescut numarul de studenti, decat eventual pe alocuri. Trebuie pus in loc un program serios de obtinere a cadrelor.
Fara incadrari directe nu functioneaza nici o armata, insa daca acest procedeu ramane poarta de admisie a neamurilor in sistem… nu se va schimba nimic.
Repet ce zice SRI-ul, poti obtine un cadru activ de informatii cu master profesional, dar un artilerist, nu.E nu cred. Cu pregatire sigur tehnica, ca nu iei pe unul de la arte sa traga cu obuzierul. Mentinem nomenclatorul de corespondenta arme/specialitati/pregatire civila.
Cu tot respectful multe din Universitățile românesti sunt o glumă,plus că avem politizare excesivă, numar de studenti din Basarabia enorm de mare. Eu mă refeream la NATO din Europa , că de SUA m-am convins. Uite de exemplu in Ungaria sistemul rezervistilor functionează bine 5000 de reservisti activi in ultimul an ,la noi na . De asta afirm nu poti angaja sursa externa cu o anumita vârstă si să îi scoti la pensie dupa 2 contracte semnate.Atractivitatea pentru tineri cu potential ar trebui să crească , si să fie o reală competitie.Sistemul Universitar de stat ar trebui reformat si să răspundă nevoilor statului.Există Universități cu putini studenti , fără perspective de a atrage studenti ro , plus ca populatia scade ,da Universitățile tot papa bani de la stat. In Spania postlicealele au dotari si scot specialisti si nice nu se platesc taxe. Am amic ce lucrează electrician in CT la marina ,terminat postliceala in Spania si stie meserie. Un inginer electric nu stie f multe practic doar vorbe ,realitatea noastra e dură.
@Cipri
Măi Cipri, mai pune mâna și tu și citește, nu te mai lua după vorbe purtate din gură-n gură până-n fund la taxatoare.
Nu are cum, legal, să se angajeze la 45 de ani, și să iasă la pensie la 55. Să treacă în rezervă, da, să iasă la pensie, NU.
Ca să ai drept de pensie de serviciu, îți trebuie MINIM 15 ani de vechime în serviciul militar, și CEL PUȚIN 25 de ani de vechime efectivă. Dacă nu îndeplinești condițiile astea, NU primești pensie de serviciu. vei primi pensie când vei ajunge la limita de vârstă legală.
Sunt o grămădată de sgp-ei care s-au luat după vorbe d-astea, și acum plâng pe la porțile unităților și CMJ/CMZ-urilor, pentru că nu au vechimea necesară pentru a primi o pensie de serviciu.
Părerea mea, hâc…
P.S. las și un link pentru studiu, dacă te interesează;
– https://lege5.ro/gratuit/g4ztmmzqgi/legea-nr-223-2015-privind-pensiile-militare-de-stat
Da, nu contest, in general invatamantul in Romania este praf si pulbere, pentru ca cei care il conduc sunt atat de rupti de realitatea de la firul ierbii, incat continuele reforme sunt doar ample metode de bramburela. Cu universitatile nu mai zic nimic, sunt sub orice critica.
Nu zic asta ca expert in invatamant, aici sa ne zica conul Anla. Ce spun eu sunt doar pareri personale.
Oricum la 45+ nu te poti angaja, nu mai permite satutul.
Dar si cu invatamantul acesta, trebuie sa regandim obtinerea tuturor tipurilor de militari ai armatei romane, asta daca nu vrem sa ne obisnuim cu ideea de deficit de personal si incadrari pe la 50%. Si si o ancorare in realitate, nu vi in armata sa te imbogatesti si un ITst de mapn nu va avea solda cat salarul unui itst de la gugal. Aia e.
Christopher Cavoli nu a trecut pe la West Point, nici Colin Powell. Și totuși sunt remarcabili și influenți în armata SUA. La Romanica trebuie academie pentru toți contabilii care vor face statele de plată ale batalionului până la frumoasa pensionare.
Apoi, ești absolvent de facultate, asistență medicală, patru ani. Subofițer toată viața. În timpul ăsta Gigel, abia termină un liceu din alea unde ajung cei care iau note mici, se angajează soldat, mai face un Spiru Haret la distanță, pune bani de un porc și o damigeană de vin, și ajunge ofițer în câțiva ani.
Ca sa ne dam seama de dimnesiunea lui Colin Powell, el si gen. Norman Schwarzkopf au fost singurii doi luati in considerare penru acordarea gradului de general cu 5 stele SUA dupa putini comandanti din 2RM, mai exact Marshall, MacArthur, Eisenhower, Arnold si in final Bradley, adica echivalentul maresalului european.
Si cel mai reputat general din prezent, actual pensionar desigur Mad Dog Mattis, este un abolvent ROTC.
Ce vreau sa subliniez este aceasta dinamica de personal care iti permite sa poti aduce oameni in sistem cu background-uri cat mai variate. Si asa si trebuie. Nu as pune in discutie academia militara west point, ca nu exista nici o alta structura care sa fi dat atatia lideri militari americani, din orice epoca si timp. Pentru ca asta inseamna competitie bine inteleasa.
Modelul englezesc insa este diferit, la Sandhurst merg toti ofiterii, dar academia dureaza 44 de saptamani. Atat, ca vi tu cu diploma in ghiozdan de la o facultate civila.
Da, fiecare țară cu modelul ei. West Point, Sandhurst, Saint Cyr… Ce vreau eu să subliniez în acord cu matale, este că acel ROTC care oricum nu este oficial în România, funcționează foarte bine pentru neveste și nepoate /nepoți Și aici ajungem și la pizdificarea armatei. Dacă în Israel amărâtele alea de unități feminine au fost primele care au semnalat că ceva este în neregulă cu ce se întâmplă la zidul cu Gaza, și multe au murit apărând kibutzurile unde erau alocate, în România este doar o glumă bună. Și cu cât mai „bune”, cu atât mai rapid urcă în grad.
Doar vreau sa va mulțumesc. Atât. Sa mai croșetam pe problemele educatiei și a orice tine de sistemul bugetar este o pierdere imensa de timp și resurse. Va mulțumesc ca încă va interesează, va doare și de aceea tot aduceți la.lumina aceste lucruri dar în tara partidului unic SRI-feudalo-iliescian, câinii latră băieții își angajează în continuare pilele.
Par examplu: ca să te angajezi la aeroport Otopeni 😉 nu spun unde ca sar iar băieții care cred ca ei merita…mai nou, nu merge cu sacoșă cu dar, palinca și slana. Neah…TB sa știi pe cineva în județ din cj( a nuse confunda cu cluj), ala sa aibă pile în partid mai sus di pe urma fiindcă aeroportul tine de Grindeanu…se vb cu secretar de stat …. Asa se întra mai nou acolo. Nu pe competente, merit, examene.
Dacă discutam de Romatsa atunci veți vota cu aia care vor sa dea foc la tara. E pur și simplu, jecmaneala de pe vremea fanariotilor. Păcat ca nu-l putem clona pe Tudor Vladimirescu.
@Reis
La fel e și la MK. De fapt, faza asta cred că e o metastază generalizată în toată țara.
Părerea mea, hâc…
Da, maestre…ne contram, ne injuram si de fapt nu realizam nimic…Baietii tot isi fac mendrele si noi ramanem cu preinfarct si AVC pe vine.
Peace! Dar mai schimba si tu de pe arcade in Warthunder…mergi pe realistic 😉
@Reis
Ne-am ciocnit cumva p-acolo, admirale? 🤔
Mai joc și pe arcade, dar rar, mi se pare plictisitor.
Părerea mea, hâc…
De acord că meseriile conexe, cum ar fi aceea de contabil, nu trebuie să paraziteze învățământul militar.
Mi-aș dori ca viitorii ofițeri, în afara de arta militară în sine, sa studieze si istorie (in general, nu doar cea națională si pe cât posibil dezbărată de stridențe găunoase); geopolitică, precum și noțiuni juridice, medicale, economice, de psihologie și chiar culturale – un bun ofițer poate fi mai ales un intelectual, nu doar un bun meseriaș pe nișa lui de competență. Aș mai vrea să-i învețe și lucrul în echipă (nu doar stilul de comandă piramidală), colaborarea între diverse specialități militare și să studieze bătălii celebre.
Privind subofițerii și maiștrii militari, dar desigur cu o intensitate mai redusă față de ofițeri, ar trebui totuși sa aiba habar de aceleași lucruri ca ofițerii. In rest, multe aplicatii în teren, spre o cunoastere amanuntita a folosirii armamentului dar și caracteristicile înzestrării inamice.
Oare cer prea mult?!
@Arsenie Breahnă
Nu ceri prea mult, doar reinventezi apa caldă.
Psiho-pedagogia militară, dreptul internațional umanitar, instrucția sanitară( aici nu mai țin minte exact denumirea materiei) și ce ai mai spus tu sunt materii de studiu, de zeci de an.
Cât despre lucrul în echipă, din fragedă pruncie militărească faci parte dintr-o grupă, pluton, companie, unde execuți activitățile NUMAI în echipă, și cu timpul ajungi să le și conduci.
Problema e cu ce rămâne fiecare, după ce studiază toate astea. Unii, mulți, rămân doar cu gradul!
Părerea mea, hâc…
Mulțumim pentru articol!
Și nu sunt vorbe goale. Impresia mea este ca ministrul doarme în pantofiorii lui eleganți, iar DGMRU îl prostește în față ori de cate ori mai e vreo fatuca de facut ofiter. Cam așa s-a întâmplat acum câțiva ani când gl Petrescu striga disperat că are deficit uriaș la ofițeri, iar DGMRU i-a băgat, adevărat, altui ministru la semnat un ordin (parcă M124) prin care chemau în activitate cu grad de ofițer absolut toți psihologii civili, economiști, cazarmiști, spre disperarea lui Petrescu care cerea infanteriști, artileriști și tanchiști. Apropos, în 2020, jumătate din promoția de IT-iști de la ATM și-au dat demisia în primele 6 luni de la absolvire.
Din acest motiv, eu personal consider ca IT-stul, psihologul, finanțistul sau cazarmistul nu trebuie să fie purtător de armă. Aceste servicii ar trebui externalizate către firme competente. Pentru plata facturilor legate de funcționarea unei cazărmi, nu ai nevoie de militarizarea structurii financiare. Dacă la un moment dat ai nevoie de un soft, sau mentenanță regulată, nu ai nevoie de un IT-ist pregătit militar.
Legat de Israel, cum folosec serviciul militar in favorea lor prin atragerea celor mai buni candidati pe partea de IT:
https://www.afcea.org/signal-media/education/israels-four-factors-successful-cyber-recruitment
Faptul că toată lumea trebuie să treacă prin serviciul militar obligatoriu, un aspect unic pentru Israel, contribuie și la extinderea bazei de talente într-un moment în care tinerii își încep carierele profesionale.
„Modelul de recrutare permite accesul la aproape întreaga populație a țării; prin urmare, există posibilitatea de a selecta și identifica elita STEM (stiinte exacte) din întreaga țară. Ca urmare, sistemul de securitate reușește să ajungă la cei mai buni și mai potriviți din Statul Israel, identificând oamenii de cea mai înaltă calitate din țară și orientându-i spre cercetarea și dezvoltarea militară încă de la începutul carierei lor profesionale”, potrivit lui Matania.
Această expunere la instituțiile de apărare devreme în carierele și viețile lor creează o înclinație spre domenii de interes în securitate.
„Majoritatea indivizilor din elita STEM nu și-au ales încă o profesie academică preferată, astfel că este posibilă canalizarea lor către profesiile științifice și tehnologice de care armata are nevoie, nu prin constrângere, ci prin explicații și accentuări adecvate,” a explicat Matania.
Dividendele pentru IDF: economii și timp mai lung în serviciu
Programele mai largi au, de asemenea, implicații economice clare pentru acești specialiști STEM de top. Armata economisește salarii deoarece funcționează ca o rampă de lansare pentru locuri de muncă în agenții mai bine finanțate și în sectorul privat.
„Acest fenomen unic de urmărire are și implicații economice. Serviciul acestei elite în cadrul IDF, ca parte a serviciului obligatoriu și cu salarii reduse, este incomparabil mai ieftin decât un sistem în care armata ar încerca să recruteze experți civili de top, chiar dacă acest lucru ar fi fezabil. Experiența agențiilor de securitate non-militare dovedește că este foarte dificil să recrutezi această elită, deoarece, chiar dacă pot oferi condiții de muncă și remunerații mai bune decât IDF, nu pot concura cu industria high-tech, și și ele sunt nevoite să se bazeze pe recrutarea prin IDF pentru nucleul lor de cercetare și dezvoltare. Nu este de mirare că acest personal de elită este considerat o resursă națională pe care armata o împarte cu celelalte agenții de securitate care au nevoie de el,” a evaluat Matania.
Între timp, serviciul militar obligatoriu în Israel are o durată medie de doi ani și jumătate. Cu toate acestea, războinicii cibernetici sunt obligați să rămână cel puțin dublu. Unii membri de elită din forța de muncă STEM a IDF pot fi nevoiți să petreacă un deceniu în serviciu înainte de a reveni la viața civilă, în special cei înscriși în programul Talpiot. Totuși, Matania a raportat că există un flux constant și previzibil de recruți care intră în fiecare an, deoarece beneficiile pe termen lung depășesc anii de compensații reduse din timpul serviciului.
Nu ai nevoie de un it-ist pregătit militar că să-și facă meseria de it-st. Daca insa e nevoie să trimiți la mama naibii in camp pt 1-2-7 zile un it-st sa configureze, depaneze niste chestii. In camp unde sa stea in condiții de tabără militară, sa meargă atunci când îi ordon8 nu când are el chef, sa fie disponibil și în caz de criza/război (adică tocmai atunci când externalizatul rupe bariera la granița) descoperi că ai nevoie și de it-ist pregătit militar. Problema este că la diferențăla salarială între ce-i oferă armata și ce-i oferă mediul privat, it-stul militar va fi ăl mai slab din promoție.
Ce rost au colegiile militare?
Pai având în vedere că absolventul de colegiu militar daca nu ia examenul la o academie și refuza rapartitia la o școală de maiștri/subofițeri plătește școlarizarea se poate deduce că rolul colegiului este să-ti asigure un număr de cadre încă de timpuriu. Fără colegii probabil nivelul de ocupare a locurilor la academii și școli de maiștri/subofițeri ar fi și mai mic iar nivelul de încadrare și mai redus. Oricum, având în vedere la colegiile militare calitatea actului educațional inca este (speram) peste nivelul mediu al colegiilor naționale civile practic îți aduc în sistem niste oameni cât de cât capabili. Colegiul mai are și rolul de a-ți trăi oamenii care se pot adapta rigorilor sistemului. Cine nu poate, realizează de timpuriu asta, nu e nevoie să renunțe după ce a fost admis la o academie.
Nu te contrazic.
În 2009 eram in misiune in Afganistan.
VAMTAC-ul Echipei EOD avea o scurgere de ulei la simeringul arborelui cotit, lipsind Batalionul 280 Manevră de o capabilitate esențială
Firma reprezentantă în România, Electromagnetica, a trimis în FOB Lagman o echipă de civili școliți, pentru a realiza reparația, care era în garanție.
Deci se poate, depinde cum scrii contractul. Aviz Piranha V și alte fierătanii.
@Octavian
La cât de „capabili” sunt utilizatorii, ai nevoie de un IT-st după tine, 24/7.
Dacă ai comunicații militare, ai și informatică militară.
Ai rețele neclasificate, secret de serviciu și secrete, care ies în câmp la fiecare aplicație. Ai încredere să dai datele alea pe mâna unui oarecare, la cum se împrăștie certificatele ORNISS, în ziua de azi?
Părerea mea, hâc…
Îți garantez că sistemele de informatică de la comandamentele NATO sunt gestionate contractual de către firme precum Thales sau Airbus. În Afganistan la Comandamentul Misiunii Resolute Support contractorii civili erau baza. Mulți dintre ei aveau angajați români, școliți în instituțiile militare de ofițeri și subofițeri, demisionari și ulterior contractori civili.
@Octavian
Nu mă face să râd. La comandamentele NATO sistemele sunt gestionate de NCIA(Agenția NATO pentru Comunicații și Informatică), și la suport și helpdesk, guess what? majoritatea sunt români, nu numai demisionari, ci și activi.
Și în Afgha, la comandamentul ISAF, de asta au făcut băieții de la Băneasa 2 sau 3 rotiri, nu? Poate la R.S. începuse reducerea personalului, și au folosit contractori, dar până la R.S. au fost militari. Garantat 100%!
Mai bine povestește despre EOD, nu despre ce nu cunoști.
Părerea mea, hâc…
Ce spui tu nu contrazice neaparat ce spun eu.
La HelpDesk erau militari NATO, cum au fost si cei din Batalionul de sprijin de la Baneasa. Insa infrastuctura nu era gestionata de catre HelpDesk, ei reprezentau doar o interfata care asigurau sprijinul utilizatorilor in cadrul procedurilor specifice.
Toate celelalte activitati o asigurau contractorii. Poate suni pe cineva pe care cunosti si
care te ajuta sa te documentezi astfel incat sa nu privesti problema superficial, doar la nivelul HelpDesk.
@Octavian
Nu trebuie să sun pe nimeni, am prieteni care au lucrat acolo. La NCIA, zic.
În altă ordine de idei, în epoca războiului bazat pe rețea( net centric warfare), să spui că nu ai nevoie de it-ist militar demonstrează CLAR nivelul de înțelegere a războiului modern de către unii…utilizatori ai serviciilor.
Părerea mea, hâc…
„IT-stul…nu trebuie să fie purtător de armă”
Serios acum?
https://www.nsa.gov/History/National-Cryptologic-Memorial/
Ca o comparatie….In UK, la Sandhurs,t admiterea se face dupa o selectie fizica/psihologica iar armata (MoD) plateste costul cursurilor ca la terminare absolventul/a sa fie angajat pe o perioada determinata. Varsta de incepera a studiilor e de la 18-28 ani. Nu conteaza ce colegiu a terminat candidatul, se cer un numar de puncte UKAS (determinate de studiile din colegiu 17-18 ani) si anumite calificative luate in GCSC (un fel de bacalaureat la terminarea studiilor obligatorii – 16 ani). Cerintele educationale nu sunt prea ridicate… insa pe parcurs se face o selectie naturala. Unul din avantajele carierei militare este accesul la scoli private pentru copii.Foarte multi dintre cei ce sunt in scolile private provin din familii de ofiteri… Dupa ce se termina contractul, fostii ofiteri sunt de asemenea susituniti in integrarea in civil si foarte multe companii au programe speciale de angajare/integrare a fostilor ofiteri, care sunt cautati datorita disciplinei, atitudinii, etc.
Ceva ce lipseste in Ro ca sa faca cariera mai dorita… Nu vad de ce nu am prioritiza angajarea in anunite domenii catre cei care sunt fosti militari (jandarmerie, pompieri, smurd, etc) plus companii de armament… De asemenea pentru soldati s-ar putea oferi cursuri de pregatire profesionala ca parte a serviciului militar (soferi, mecanici, electricieni, tech etc)
Alt exemplu, Israelul a ajuns unde e acum dpdv technologic si datorita experientei pe care militarii ce ajung sa lucreze in IT o primesc in timpul serviciului militar ca pe urma unii sa infiinteze companii private pe cyber, drone, etc…
Marea problema a armatei, in general, si mai special in Europa, e sa atraga personal de calitate.
De regula, cei care sunt dotati prefera studii civile, au mai multe sanse ca dupa studiu sa obtina posturi grase.
Tot de regula, cei care nu pot sa fie sustinuti de familie se-ndreapta spre facultati militare, facultati care le asigura o oarecare finantare. De ex. cine studiaza la Bundeswehr in Ge, are un salariu, net, de 1600, pina la 2200 €. Mai are si avantajul unui job sigur, chiar daca nu e asa de bine platit, ca in civilie, si nici asa de liber, mi se pare ca trebuie sa stea 13 ani in slujba armatei, pilotii chiar 16.
In plus exista multe combinatii intre studiu civil si militar, uneori armata finanteaza studiul in domeniul civil, sau, chiar si invers, civili care studiaza in academii militare.
P.S Am mai povestit, cineva f apropiat mie a studiat aviatie in Ge. Cindva m-am intilnit cu acel cineva, care era impreuna cu mai multi colegi, inca studenti, undeva pe linga Toulouse unde respectivii faceau practica, la Airbus. I-am intrebat unde ar prefera sa munceasca dupa studiu, majoritatea a refuzat categoric un post in domeniul militar.
Și totuși eu am amic care e acum la curs de legislatie , angajat la 45 ani in Politia Română , semnat contract pe 3 ani ,sursă externă . Politia Transporturi Feroviare , nu stiu ce credentials voi ?. Dar la 45 ani esti ca la 22 cică, si e obligatoriu să ai burtă😅 Din ceea ce stiu e scoasă limita de vârstă din Posliceale.
Trumpareala de acum are sens daca ne gandim ca nu mai gaseau voluntari pt armata. Isi saraceste baza „patriotica” si or sa fie mai multi doritori. Insa erau contra trimiterii lor in Ucraina. Dar au uitat ca in loc de acolo, or sa ajunga iar prin Pacific unde era muult mai rau in WW2.
Italia.
Posturi pe anul 2025 la Academică Militară Modena.
https://concorsi.difesa.it/ei/accademia/2025/Pagine/home.aspx
Deci cursuri de 3- 6 ani. Salariul asigurat = 900 euro/ luna. Plus cazare, masa , îmbrăcăminte , gratis.
A – 95 posturi specializări varie ( infanterie, tancuri, artilerie, geniu, etc ) 2699 candidați.
B- 10 posturi carabinieri , 293 candidați.
C- 15 posturi medicina , 526 candidați .
D- 51 locuri pentru inginerie și specialitatea TRAMAT ( Adică transport logistica ) 570 candidați .
Faceți singuri comparații.
Întreb și eu ceva. Fara suparare. In loc sa avem peste 250-300.000 de bugetari in plus, nu mai bine reformăm administrația și de cheltuielile alea mărim nr de trupe la 125.000 soldati activi și solda la 5000-5500 net? Nu mai bine mai mărim nr vânătorilor de munte? Al trupelor speciale? Nr piloților( pe salariu cu mult mai mare de 10.000).? Și multe multe altele.