In caz de lupta munitia se pregateste de cand se primeste alarma.Navele nu ies din port nepregatite.In plus APRN-urile de 122mm(sosesc ultimele de la depozit si trebuiesc mai intai puse pe elevator si apoi pe instalatia de lansare) sunt 80 la numar,fiecare in lada separata si cantaresc ceva sa stii.VBL-urile si monitoarele nu au la bord in magaziile de munitie decat 14.5mm,7.62mm,30mm si 100mm.Inclusiv focoasele pt munitia de 100mm vin de la depozit.Si punerea pe benzi sa stii ca oricum dureaza ceva,benzile sunt vechi,trebuiesc date de 2 ori prin masina de incarcat,sa su mai spunem ca 14.5 se blocheaza destul de des daca se trage cu toate cele 4 tevi,pt ca tuburile cartus de la primele 2 de sus obtureaza incarcare celor 2 de jos si in princiupiu se trage ori cu 1 teava,ori cu 1-3 sau 2-4.Tunul de 30mm este si el destul de vechi,de multe ori am scos proiectile cu focoase indoite(pot posta si poze daca e nevoie),acesta putandu-se declansa in orice moment.Eu cred ca s-au miscat f.bine si din cate am vazut efectul la tinta la APRN-uri a fost f.bun.
Neindemanatici??Ai tras cumva cu tunul de 100mm sau cu 14.5mm, sau cu orice alta arma?Informativ sa stii ca ochitorii de la t100 iti nimeresc tinta din a 2 salva uneori chiar si din prima, in conditiile in care navele nu au fost concepute sa traga pe mare,unde tangajul si ruliul este mult mai mare decat la Dunare.Si apropo tunul de 100 nu are stabilizator cum are la tanc,focul executandu-se cand nava e pe val.
Da George din a 2 salva.Ochitorul de pe VBL 180 Rovine nava pe care am fost MM4(specialitate artilerie navala si antiaeriana) a distrus tinta de pe mare din a 2 salva.Apoi la pus sa traga si in a altora ca nu mai avea in ce si la final ia zis cdt. sa mai dea si pe langa ca-i lasa fara tinte.Si marea era mai agitata decat in clipul acesta.
Mai sunt si unii „artisti” … Despre unu (de prin anii 71-73) se povestea ca inainte de tragere isis alegea personal(!!) 2 lovituri. A doua aia de „lovit” o „giugulea” special lustruit cu batista samd. Comandantu ranjea cu gura pana la urechi da suporta circul … ca deh asa e cu „artistii”. Da cica odata ala a intreupot tragerea. A lovoit in floturul tintei!! Din a 2a „bine-nteles” ..Rari dar sunt. Ani de zile se poveste despre „artisti”
Nu se poate monta stabilizator?Monitorul este o platforma mobila de foc pe care o deplasezi cu usurinta acolo unde ai nevoie.Ar fi bine daca aceste monitoare ar fi echipate cu armament modern.
Tunul 100mm nu are ca e conceput pt trageri directe pe fluviu si nu pe mare, iar pt trageri indirecte(adica nu vezi tinta) nava intra cu prova in mal si nu se mai misca.Iar APRN-urile ,la mare, nava este ancorata de niste balize pt a o stabiliza,la fluviu iarasi intra cu prova in mal si trage indirect.Castile sunt vechi,incomode,doar o parte din fortele terestre au noile helmet-uri cu kevlar.
Chiar si asa cum sunt, pentru delta si fluviu aceste nave sunt foarte, foarte utile si acum.
Cu toate ca acestea CHIAR AR MERITA nitel modernizate. Mai ales la protectia AA (macar niste rachete SHORAD moderne) , niste rachete ghidate AT (gen Spike) si (de ce nu?) macar un mortier de 120 (chiar cu incarcare manuala). In rest, tunurile (cu toate ca ar trebui stabilizate) si PRND-urile sunt foarte ok (pareea mea) – e ca si cum ai avea tancuri si LAROM in delta. O putere de foc impresionanta, daca s-ar rezolva si protectia AA …..
Mai acum cativa ani, la un post de stiri (nu mai stiu care dintre cele doua „vechi”) un individ (nu mai tin minte ce „analist”…….) a tunat si fulgerat vre-o doua ore despre necesitatea casarii flotei fluviale (cica suntem singura tara din NATO care mai are asa ceva, e relicva a WW2, ca e inutila in razboiul modern etct…. chestii din astea). Ironia sortii face ca nu dupa multa vreme sa vad pe acest blog un articol foarte, foarte bun despre aceste nave si cat de importante sunt ele pentru asigurarea deltei si zonei lagunare adiacente (cred ca primul articol despre vedetele fluviale, un fel de raspuns celor de la resboiu care si ei sustineau aceleasi tampenii – cred ca era o moda atunci sa te legi de flota fluviala …. 🙂 )
Flota de Dunare este singura componenta a Marinei Romane care de bine de rau isi poate executa misiunile in caz de razboi. Ar avea nevoie de un pic de modernizare si ceva sisteme AA moderne: rachete si tunuri.
Eu personal iubesc monitoarele si vedetele blindate!
Nu stiu cat ar ajuta un mortier.Cert este ca tunul de 100mm trece de 12000m in bataie(in carti zice 16km,..),iar proiectilele reactive nedirijate 122mm se duc si la 20 km fara cercul de infranare care se pune in spatele focosului.O astfel de racheta sa-i zicem asa are un efect omorator pe o raza de 200m,deci la o salva de 40 o mare parte din teren e decimata efectiv,aviz tancurilor inamice si concentrarilor de forta inamica.Din cate imi aduc aminte parca tragerile au fost mutate pt ca in apropierea granitelor(bratele Dunarii) nu aveai voie sa tragi cu tun mai mare de calibrul 30mm(reglementari NATO,sau in fine „canalul Bistroe”).Sunt curios acuma cu rusii la portita se vor face mai multe patrulari si trageri pe brate sau nu….?
Eu ma refeream la mortier pentru trageri indirecte (gen dupa o colina, etc), tunul e ok pentru o nava fluviala (un stabilizator si sisteme de ochire moderne ar fi super), cat despre PRND … cam ar trebui sa bata 20 de km., dar este si munitie spreciala pentru ele care ar putea sa bata mult mai mult, chiar si de 122 (israelienii au dezvoltat ceva parca).
Crede-ma, de parte de mine sa spun ceva rau de aceste vase absolut superbe.
Ce ?! Nu va place casca olandeza?!!!
Inseamna ca nu ati incercat galeata ruseasca …. Aia olandeza e giuguc sade bine pe cap … ca aia ruseasca cam se balabanea de te apuca ameteala!!!
Ce diferenta! Si francezii folosesc pe scara larga un tun naval de 100mm, produs de GIAT, insa este complet automatizat, comandat de la distanta si are o rata de foc de 70 de lovituri pe minut. Poate fi folosit si AA.
Din pacate, modernizarile ajung mult mai greu pe la noi.
Tunurile franceze de 100mm au fost montate si pe nave de 1100 t.. recunosc ca nu stiu cum e cu monitoarele de la noi si daca suporta asemena structuri…
Nu merge instalat nici macar un Oto Merala de 76mm ?
Au bvazutr cat de uinalta este turela franceza? Da?
Ei bine „dedesubt” este DUBLA!! Adica monteaza matale o cestie de 5 -6 metri inlatime in burta unei nave fluviale care se strecoara pe canalele Dunarii … Pur si simplu pewscajul mic nu permite!! Si este mic ca deh fluzviu nu mare!!
Idem si cu Oto Melara de 76, idem si cu sitemele Bofords de 57 din anii 50 .. Pe Dunare trebe pecaj mic.
Si daca vrei sa te ascunzi prin stuf .. turela e tanc e numa buna
VEZI CA TR SA DAI MULTE VERI AZI PENTRU FILMUL ASTA, CA L-AM CAM MUNCIT !
PE CEL CU MARITIMELE CAND IL PUI?
LA ALA CKIAR AM TRAS,PENCA L-AM PRIMIT BUCATI-BUCATELE SI CU MULT TIMP GOL.
ORICUM, LA CEL MARITIM O SA VEDETI TRAGERILE DE PE FERDINAND, CEVA RAR, DAR DIN NEFERICIRE NU-I LUATA LA TIMP EXPLOZIA FIECAREI INCARCATURI SI ASTA M-A OFTICAT MULT.
AM INCERCAT SA EVIDENTIEZ CE-I MAI IMPORTANT.
ENJOY!
Or fi bune si niste LCAC (doar ca sunt cam scumpe) sau ce mai produc cei de la Textron („As of 2013, the program is forecast to cost a total of US$4,068,000,000 for 73 hovercraft.”): http://en.wikipedia.org/wiki/Ship-to-Shore_Connector
Sunt bune si salupele rapide, dar monitoarele sunt practic … platforme pentru putere de foc. Practic astea sunt „batalioanele de tancuri si artilerie” din delta.
Salupele rapide nu ar exclude aceste platforme, in nici un caz. Pe salupe nu poti pune atata putere.
Ar fi super o combinatie de salupe rapide si aceste monitoare si vedete blindate. Din cate vazusem pe blog, o salva de pe aceste monitoare rade tot pe 1 km. patrat, deci sunt utile, parerea mea
De ce naiba sa strici bunatate de platforma dedicata si sa pui PRND pe rahaturi de barje? Nu vad logica.
Ai idei de minte odihnita 🙂
E ca si cum ai lua LAROMUL de pe camion si sa-l pui pe car ….
Numele oficial al monitoarelor este „blindate de Dunare”, rolul fiind acela de suplini tancurile in zona Deltei si cea lagunara. Un ciolovec ar face pe el de frica fata-n fata cu un monitor romanesc.
Foarte usor camuflabile, devin aporpe stealth in mai putin de o ora, sunt extrem de silentioasa, mai ales cand navigheaza doar un motor si se pot apropia de tine la cativa metrii fara sa le auzi. Pot naviga in oprice contidii de vizibilitate, iar cei care conduc sunt suficient de buni sa le carmeasca pe canale si zone unde nici o alta nava nu poate intra.
In Delta un Monitor, usor modernizat, face prapad.
Barcile rapide sunt alta mancare de peste, cele doua platforme ne fiind comparabile.
Singura lor vulnerabilitate este in fata atacului aerian, acolo unde cu o minima cheltuiala ar putea foarte usor sa fie dotate du tunuri multirol rapide, rachete AA cu raza medie, sisteme de lupta electronica sau chiar sistemul israelian Trophi.
Niste nave excelent concepute, perfect adpatate mediului lor natural. O adanca plecaciune pentru inginerii care le-au construit si pentru echipajele care le folosesc acum…
http://www.realitatea.net/ponta-secretarul-general-al-nato-ne-a-felicitat-pentru-alocari-suplimentare-in-domeniul-apararii_1441052.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
Abureala ieftina……2 si ceva % din PIB este dublul lui 1,1%…adica minimul ala de pe timpul lui Boc, nu asta de astazi. . Ce ma intriga pe mine este altceva si citez:
‘La începutul anilor 90, bugetul Apărării era de aproape 5% din Produsul Intern Brut al României, notează Realitatea TV. La distanţă de 20 de ani, acelaşi buget ajunsese la puţin peste unu la sută. NATO recomandă tuturor statelor membre să aloce un buget de 2,3 la sută din PIB pentru apărare. Bugetul va fi majorat treptat, în fiecare an, astfel încât să ajungă la 13 miliarde de lei. ‘
Este adevarat lucrul asta? 🙂 ce vremuri!!!
pai parca era vorba de patru la inceput
P.S flota fluviala a fost conceputa cu dedicatie pentru rusi…acu ca putem sa-i avem vecini in sud cred ca revine in actualitate….si cred ca se inmultesc vocile care afirma ca nu ne trebuie asa ceva,,relicva a ww2,,…parca mai ieri era un mare ANAList la Realitatea TV care urla vis a vis de cresterea bugetului de aparare,cica ne lansam intr-o,,cursa a inarmarilor,,
la realitatea de vreo 2 saptamani tot invita pe un guraliv jegos, constantinescu sau iliescu il cheama, unu cu ochelari, zici ca e director la vocea pederusiei, si tot il invita, fara nici un stres, discuta cartile lu’ boia etc, au treaba oamenii
oare in caz de reala situatie de lupta s-or misca mai repede? ca le-a luat cam multisor sa incarce munitia
In caz de lupta munitia se pregateste de cand se primeste alarma.Navele nu ies din port nepregatite.In plus APRN-urile de 122mm(sosesc ultimele de la depozit si trebuiesc mai intai puse pe elevator si apoi pe instalatia de lansare) sunt 80 la numar,fiecare in lada separata si cantaresc ceva sa stii.VBL-urile si monitoarele nu au la bord in magaziile de munitie decat 14.5mm,7.62mm,30mm si 100mm.Inclusiv focoasele pt munitia de 100mm vin de la depozit.Si punerea pe benzi sa stii ca oricum dureaza ceva,benzile sunt vechi,trebuiesc date de 2 ori prin masina de incarcat,sa su mai spunem ca 14.5 se blocheaza destul de des daca se trage cu toate cele 4 tevi,pt ca tuburile cartus de la primele 2 de sus obtureaza incarcare celor 2 de jos si in princiupiu se trage ori cu 1 teava,ori cu 1-3 sau 2-4.Tunul de 30mm este si el destul de vechi,de multe ori am scos proiectile cu focoase indoite(pot posta si poze daca e nevoie),acesta putandu-se declansa in orice moment.Eu cred ca s-au miscat f.bine si din cate am vazut efectul la tinta la APRN-uri a fost f.bun.
Ne-ar face placere sa ne trimit niste poze.
S-O INCARCI TU MAI REPEDE CAND SE CLATINA VASUL CU TINE SI TU TRE SA PUI BOABELE IN GAURA SI APOI SA TINTESTI !
Cam multisor? Mi s-a parut ca le-a luat foarte mult timp..si par asa neindemanateci. Sa ma ierte, ii respect, dar par ca se misca in reluare.
Neindemanatici??Ai tras cumva cu tunul de 100mm sau cu 14.5mm, sau cu orice alta arma?Informativ sa stii ca ochitorii de la t100 iti nimeresc tinta din a 2 salva uneori chiar si din prima, in conditiile in care navele nu au fost concepute sa traga pe mare,unde tangajul si ruliul este mult mai mare decat la Dunare.Si apropo tunul de 100 nu are stabilizator cum are la tanc,focul executandu-se cand nava e pe val.
Din a doua salva?! Este chiar impresionant!
Da George din a 2 salva.Ochitorul de pe VBL 180 Rovine nava pe care am fost MM4(specialitate artilerie navala si antiaeriana) a distrus tinta de pe mare din a 2 salva.Apoi la pus sa traga si in a altora ca nu mai avea in ce si la final ia zis cdt. sa mai dea si pe langa ca-i lasa fara tinte.Si marea era mai agitata decat in clipul acesta.
Repet, sa nu creada cineva ca sunt malitios, IMPRESIONANT! Omul ala e deosebit…
Mai sunt si unii „artisti” … Despre unu (de prin anii 71-73) se povestea ca inainte de tragere isis alegea personal(!!) 2 lovituri. A doua aia de „lovit” o „giugulea” special lustruit cu batista samd. Comandantu ranjea cu gura pana la urechi da suporta circul … ca deh asa e cu „artistii”. Da cica odata ala a intreupot tragerea. A lovoit in floturul tintei!! Din a 2a „bine-nteles” ..Rari dar sunt. Ani de zile se poveste despre „artisti”
Nu se poate monta stabilizator?Monitorul este o platforma mobila de foc pe care o deplasezi cu usurinta acolo unde ai nevoie.Ar fi bine daca aceste monitoare ar fi echipate cu armament modern.
armele nu sunt stabilizate?
si ce e cu castile alea parca ar fi din WW2
Tunul 100mm nu are ca e conceput pt trageri directe pe fluviu si nu pe mare, iar pt trageri indirecte(adica nu vezi tinta) nava intra cu prova in mal si nu se mai misca.Iar APRN-urile ,la mare, nava este ancorata de niste balize pt a o stabiliza,la fluviu iarasi intra cu prova in mal si trage indirect.Castile sunt vechi,incomode,doar o parte din fortele terestre au noile helmet-uri cu kevlar.
pentru trageri indirecte ar fi bun un mortier
noi producem casti cu kevlar sau macar vesta?
Chiar si asa cum sunt, pentru delta si fluviu aceste nave sunt foarte, foarte utile si acum.
Cu toate ca acestea CHIAR AR MERITA nitel modernizate. Mai ales la protectia AA (macar niste rachete SHORAD moderne) , niste rachete ghidate AT (gen Spike) si (de ce nu?) macar un mortier de 120 (chiar cu incarcare manuala). In rest, tunurile (cu toate ca ar trebui stabilizate) si PRND-urile sunt foarte ok (pareea mea) – e ca si cum ai avea tancuri si LAROM in delta. O putere de foc impresionanta, daca s-ar rezolva si protectia AA …..
Apropo, o completare:
Mai acum cativa ani, la un post de stiri (nu mai stiu care dintre cele doua „vechi”) un individ (nu mai tin minte ce „analist”…….) a tunat si fulgerat vre-o doua ore despre necesitatea casarii flotei fluviale (cica suntem singura tara din NATO care mai are asa ceva, e relicva a WW2, ca e inutila in razboiul modern etct…. chestii din astea). Ironia sortii face ca nu dupa multa vreme sa vad pe acest blog un articol foarte, foarte bun despre aceste nave si cat de importante sunt ele pentru asigurarea deltei si zonei lagunare adiacente (cred ca primul articol despre vedetele fluviale, un fel de raspuns celor de la resboiu care si ei sustineau aceleasi tampenii – cred ca era o moda atunci sa te legi de flota fluviala …. 🙂 )
Flota de Dunare este singura componenta a Marinei Romane care de bine de rau isi poate executa misiunile in caz de razboi. Ar avea nevoie de un pic de modernizare si ceva sisteme AA moderne: rachete si tunuri.
Eu personal iubesc monitoarele si vedetele blindate!
Nu stiu cat ar ajuta un mortier.Cert este ca tunul de 100mm trece de 12000m in bataie(in carti zice 16km,..),iar proiectilele reactive nedirijate 122mm se duc si la 20 km fara cercul de infranare care se pune in spatele focosului.O astfel de racheta sa-i zicem asa are un efect omorator pe o raza de 200m,deci la o salva de 40 o mare parte din teren e decimata efectiv,aviz tancurilor inamice si concentrarilor de forta inamica.Din cate imi aduc aminte parca tragerile au fost mutate pt ca in apropierea granitelor(bratele Dunarii) nu aveai voie sa tragi cu tun mai mare de calibrul 30mm(reglementari NATO,sau in fine „canalul Bistroe”).Sunt curios acuma cu rusii la portita se vor face mai multe patrulari si trageri pe brate sau nu….?
@George GMT
Si eu iubesc monitoarele si vedetele fluviale. Blogul asta m-a facut sa le iubesc. 🙂
Atatea lucruri impresionante despre ele am citit aici….
In plus arata bine (din poze si video) arata bine de tot, emana forta si putere de foc.
Pacat ca AA stau destul de slabut, ca terestru …. probabil ar rade un batalion de tancuri la o salva.
@buruic
Eu ma refeream la mortier pentru trageri indirecte (gen dupa o colina, etc), tunul e ok pentru o nava fluviala (un stabilizator si sisteme de ochire moderne ar fi super), cat despre PRND … cam ar trebui sa bata 20 de km., dar este si munitie spreciala pentru ele care ar putea sa bata mult mai mult, chiar si de 122 (israelienii au dezvoltat ceva parca).
Crede-ma, de parte de mine sa spun ceva rau de aceste vase absolut superbe.
Ce ?! Nu va place casca olandeza?!!!
Inseamna ca nu ati incercat galeata ruseasca …. Aia olandeza e giuguc sade bine pe cap … ca aia ruseasca cam se balabanea de te apuca ameteala!!!
Castile alea, model olandez, inca se mai folosesc pentru ca MAPN nu are suficienti bani sa se doteze cu modele moderne.
Ce diferenta! Si francezii folosesc pe scara larga un tun naval de 100mm, produs de GIAT, insa este complet automatizat, comandat de la distanta si are o rata de foc de 70 de lovituri pe minut. Poate fi folosit si AA.
Din pacate, modernizarile ajung mult mai greu pe la noi.
Daca te referi la asta ( http://en.wikipedia.org/wiki/File:French_100_mm_naval_gun-b.jpg) turela asta are … 22 de tone cu totul. E tun pentru fregate oceanice, unde bagi tu asta pe monitoare? Monitoarele au turela de tanc, e cu totul alta filosofie …
Tunurile franceze de 100mm au fost montate si pe nave de 1100 t.. recunosc ca nu stiu cum e cu monitoarele de la noi si daca suporta asemena structuri…
Nu merge instalat nici macar un Oto Merala de 76mm ?
Au bvazutr cat de uinalta este turela franceza? Da?
Ei bine „dedesubt” este DUBLA!! Adica monteaza matale o cestie de 5 -6 metri inlatime in burta unei nave fluviale care se strecoara pe canalele Dunarii … Pur si simplu pewscajul mic nu permite!! Si este mic ca deh fluzviu nu mare!!
Idem si cu Oto Melara de 76, idem si cu sitemele Bofords de 57 din anii 50 .. Pe Dunare trebe pecaj mic.
Si daca vrei sa te ascunzi prin stuf .. turela e tanc e numa buna
http://www.realitatea.net/ponta-secretarul-general-al-nato-ne-a-felicitat-pentru-alocari-suplimentare-in-domeniul-apararii_1441052.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
https://www.youtube.com/watch?v=MCfU0JzxnlA
VEZI CA TR SA DAI MULTE VERI AZI PENTRU FILMUL ASTA, CA L-AM CAM MUNCIT !
PE CEL CU MARITIMELE CAND IL PUI?
LA ALA CKIAR AM TRAS,PENCA L-AM PRIMIT BUCATI-BUCATELE SI CU MULT TIMP GOL.
ORICUM, LA CEL MARITIM O SA VEDETI TRAGERILE DE PE FERDINAND, CEVA RAR, DAR DIN NEFERICIRE NU-I LUATA LA TIMP EXPLOZIA FIECAREI INCARCATURI SI ASTA M-A OFTICAT MULT.
AM INCERCAT SA EVIDENTIEZ CE-I MAI IMPORTANT.
ENJOY!
monitoarele pot cel mult sa sperie un ciolovec cand umbla la baliza ,in rest sant ca sa fie. pentru Delta este nevoie de salupe rapide si …Engin de franchissement de l’avant . in ’73 israelienii si au trecut tancurile peste Suez cu el.Cara 50T producatoru spune 80 pe sait.Masina specializata de asalt.
http://faimg1.forum-auto.com/mesimages/222393/f_EFA_Bac-002i.jpg
http://www.ecpad.fr/wp-content/gallery/presentation-des-metiers-des-evat/01-2000-241-06-09.jpg.
daca mai si trage cu tancu de pe el…..
sau asa ceva, pentru batalionul de infanterie marina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Engin_de_d%C3%A9barquement_amphibie_rapide
„According to CNIM the craft delivers the performance of an aircushion landing craft but at the cost of a conventional landing craft”
Or fi bune si niste LCAC (doar ca sunt cam scumpe) sau ce mai produc cei de la Textron („As of 2013, the program is forecast to cost a total of US$4,068,000,000 for 73 hovercraft.”):
http://en.wikipedia.org/wiki/Ship-to-Shore_Connector
sau Zubr:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zubr_class_LCAC
iar pentru patrulare, asa ceva, poate o platforma extinsa si mai bine proteajata:
http://en.wikipedia.org/wiki/LCAC%28L%29
http://thebrigade.thechive.com/2012/10/21/rm-hovercraftmore-important-can-you-name-this-supermodel-29-hq-photos/hovercraft-royal-marines-lcac-920-45
http://chivethebrigade.files.wordpress.com/2012/10/hovercraft-royal-marines-lcac-920-45.jpg
@gigel
Sunt bune si salupele rapide, dar monitoarele sunt practic … platforme pentru putere de foc. Practic astea sunt „batalioanele de tancuri si artilerie” din delta.
Salupele rapide nu ar exclude aceste platforme, in nici un caz. Pe salupe nu poti pune atata putere.
Ar fi super o combinatie de salupe rapide si aceste monitoare si vedete blindate. Din cate vazusem pe blog, o salva de pe aceste monitoare rade tot pe 1 km. patrat, deci sunt utile, parerea mea
@FN
Laroamele se pot pune pe barje.Pe podu EFA e usor de ascuns un Larom sau platforma AA. prin stufu din delta ,si este si pod amfibiu si bac.
De ce naiba sa strici bunatate de platforma dedicata si sa pui PRND pe rahaturi de barje? Nu vad logica.
Ai idei de minte odihnita 🙂
E ca si cum ai lua LAROMUL de pe camion si sa-l pui pe car ….
Numele oficial al monitoarelor este „blindate de Dunare”, rolul fiind acela de suplini tancurile in zona Deltei si cea lagunara. Un ciolovec ar face pe el de frica fata-n fata cu un monitor romanesc.
Foarte usor camuflabile, devin aporpe stealth in mai putin de o ora, sunt extrem de silentioasa, mai ales cand navigheaza doar un motor si se pot apropia de tine la cativa metrii fara sa le auzi. Pot naviga in oprice contidii de vizibilitate, iar cei care conduc sunt suficient de buni sa le carmeasca pe canale si zone unde nici o alta nava nu poate intra.
In Delta un Monitor, usor modernizat, face prapad.
Barcile rapide sunt alta mancare de peste, cele doua platforme ne fiind comparabile.
Singura lor vulnerabilitate este in fata atacului aerian, acolo unde cu o minima cheltuiala ar putea foarte usor sa fie dotate du tunuri multirol rapide, rachete AA cu raza medie, sisteme de lupta electronica sau chiar sistemul israelian Trophi.
Niste nave excelent concepute, perfect adpatate mediului lor natural. O adanca plecaciune pentru inginerii care le-au construit si pentru echipajele care le folosesc acum…
http://www.realitatea.net/ponta-secretarul-general-al-nato-ne-a-felicitat-pentru-alocari-suplimentare-in-domeniul-apararii_1441052.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
Abureala ieftina……2 si ceva % din PIB este dublul lui 1,1%…adica minimul ala de pe timpul lui Boc, nu asta de astazi. . Ce ma intriga pe mine este altceva si citez:
‘La începutul anilor 90, bugetul Apărării era de aproape 5% din Produsul Intern Brut al României, notează Realitatea TV. La distanţă de 20 de ani, acelaşi buget ajunsese la puţin peste unu la sută. NATO recomandă tuturor statelor membre să aloce un buget de 2,3 la sută din PIB pentru apărare. Bugetul va fi majorat treptat, în fiecare an, astfel încât să ajungă la 13 miliarde de lei. ‘
Este adevarat lucrul asta? 🙂 ce vremuri!!!
Au dat de Sfatu’ când or trebui sa stranga tuburile cartus;))
http://karadeniz-press.ro/kara/moscova-mai-vrea-doua-nave-de-lupta-mistral-parisul-nu-zice-nu/
pai parca era vorba de patru la inceput
P.S flota fluviala a fost conceputa cu dedicatie pentru rusi…acu ca putem sa-i avem vecini in sud cred ca revine in actualitate….si cred ca se inmultesc vocile care afirma ca nu ne trebuie asa ceva,,relicva a ww2,,…parca mai ieri era un mare ANAList la Realitatea TV care urla vis a vis de cresterea bugetului de aparare,cica ne lansam intr-o,,cursa a inarmarilor,,
@seba
la realitatea de vreo 2 saptamani tot invita pe un guraliv jegos, constantinescu sau iliescu il cheama, unu cu ochelari, zici ca e director la vocea pederusiei, si tot il invita, fara nici un stres, discuta cartile lu’ boia etc, au treaba oamenii
Frumos filmuletul – cu adevarat putere de foc plutitoare…
In alte zone, in alte conditii, chinejii agita ultimele jucarii – 052D-ul si portavionul Liaoning(ex Kuznetov-ul)
http://bbs.tiexue.net/post_7101093_1.html
http://bbs.tiexue.net/post_6180805_1.html
Nici nu mi se mai par prea mari fregatele acuma…
Mi-a scapat si mie, ieri bricul ‘Mircea’ a implinit 75 de ani in serviciul Marinei Romane.
In prezent se afla la Soci, la Regata Marii Negre
https://ro.stiri.yahoo.com/nava-%C5%9Fcoal%C4%83-a-marinei-militare-rom%C3%A2ne-%C3%AEmpline%C5%9Fte-75-de-ani-de-la-intrarea-%C3%AEn-serviciu-135336610.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_(ship)