… sau „Adaptable Strike Frigate” cu sistem ambarcat de tip „cub”. Adica bazat pe containere standardizate…
In interviul realizat de cei de la NavalNews aflam ceva mai multe detalii despre SH Defence „Cube” System aboard BAE Systems’ Adaptable Strike Frigate
Sistemul este oferit si pentru viitoarele corvete „europene”…
Campioni ai „adaptarii”, cei de la BAE Systems au mai prezentat cu niste ani in urma conceptul Adaptable Deck Launcher (ADL) pentru cazurile in care nu este loc sau nu se doreste un Mk41 VLS:
Cat despre modularitatea in sine, este un ideal care nu prea a fost inca demonstrat in practica… Sistemele de mai sus, in opinia mea, ar fi mai degraba potrivite pentru o nava de patrulare (Offshore Patrol Vessel) sau o mini-corveta…
Si tot de la britanici stire, tunul 127mm MK45 va fi instalat pe fregatele Type 26:
Nimic mai mult…
Intre timp la noi marina testeaza tactici inovatoare de dezamorsare a minelor marine prin lovirea cu carena deminorului sau cu sistemul de propulsie al acestuia…
Marius Zgureanu
Suntem noi la curent cu ce se intampla pe plan mondial in zona navelor militare, respectiv: programul european pentru corveta de patrulare (EPC), program care, e evident ca va reusi sa ”scoata” o corveta capabila la un pret decent, dat fiind multitudinea de tari participante si numarul de bucati care urmeaza a fi fabricat, FDI Belharra, fregatele arrowhead 140 pe care vor merge polonezii, noile proiecte de distrugatoare franco-italiene DDX si multe alte, daramite factorii de decizie din MAPN. E inexplicabil de ce nu se utilizeaza capacitatea de proiectare si fabricatie pe care o detine deja DAMEN in Romania si se insista pe niste corvete pe care Naval Grup nu le poate produce la noi, iar cand le va produce vor fi deja depasite din toate punctele de vedere. Oare acolo unde trebuie, chiar nu e nimeni care sa fie desupra valului, toti sunt sub val?
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25491390-una-din-cele-mai-mari-nave-militare-construite-romania-galati-fost-lansate-apa-primele-module-construite-damen.htm
Articolul e un pic mai vechi….
Dacă mergeau cu Damen acum aveam corvete….
Probabil cineva a vrut neapărat să îi dea o „prăjitură” lui SNC….
fie și cu „prăjitură” ,dar ăștia nici așa nu se înțeleg….
probabil cineva
Basescu.
Toți sunt pe valul intereselor celor care i-au numit in funcții.
as propune un schimb de experienta cu Moskwa la deminorii astia inovativi…
Cred ca astia se pozitioneaza pentru programul Type 32… Problema cu modulele astea este ca, pana acum, singurii care au realizat ceva viabil in viata de zi cu zi au fost danezii si al lor StanFlex. Americanii au dat-o-n bara pentru ca au finantat constructia de nave dar au subfinantat constructia modulelor, asa ca au renuntat intr-un final glorios.
Problema cu aceste cuburi e ca trebuie proiectate si construite si ele… Ceea ce constituie un efort in sine si pana acum n-am prea vazut.
Ideea e frumoasa, se potriveste cumva cu conceptul de nava mama despre care se vorbeste atat de mult, dar, repet, in afara de StanFlex nu la-m mai vazut aplicat de altcineva. Ceva oarecum similar, dar care se concentreaza pe utilizarea de USV-uri/UAV-uri etc de la bordul unei nave mama este programul olandezo-belgian pentru noua generatie de nave de lupta contra minelor marine.
Insa astia vor ceva mai mult pare-mi-se.
Ideea este ca oricat de mult ai putea reconfigura o nava, ea tot nu poate fi in acelasi timp in doua locuri… Asa ca, cum necum, la un moment dat ai nevoie si de numar, oricat de „multirol” ai fi…
De notat si faptul ca britanicii merg pe urmele americanilor la artileria navala optand pentru generalizarea a doar doua calibre: 127mm si 57mm.
Zic si io… 🙂
Danezii au inventat și StanFlex utilizat pe Absalom și Iver Huitfeldt.
Modularitatea e o idee buna.
Modulul lansator de roiuri de drone astept sa il vad
functioneaza actualmente cu pescarusi 🙂
sunt vorbe ca marina romana le da sa manance fasole in loc de peste pentru a eficientiza bombardamentul roiului
Pai daca, o torpila sau racheta, sparge structura corvetei sau fregatei, containerele instalate mai ajuta la ceva?
Si ce ar putea face o kinjala supersonica daca loveste o nava?
Eu unu asta cred ca asta e viitoru naval cat mai modulare , si cei drept sunt multe de mesterit in domeniu asta