FREMM in emisfera sudica

Bergamini GP

La fel si in cea nordica, daca ne luam dupa cele doua programe majore de dotare care urmeaza sa fie lansate de Canada si Australia.

Deocamdata insa nimic oficial, stim insa ca Australia are deja pregatit de lansare un program de dotare cu noi fregate (Sea 5000 Future Frigate Program). Astfel “cangurii” vor pune jos cam 15 miliarde de dolari pentru inlocuirea actualelor fregate Anzac (opt nave)  cu nave noi. Francezii sunt optimisti, desi nu exista inca o oferta si daca lucrurile merg bine, australienilor li se va oferi o varianta a FREMM cu raza mai lunga, cu un tonaj cuprins intre 6-7000 tone, nava fiind probabil mai lunga cu cativa metri fata de FREMMul standard oferit Egiptului sau Marocului.

La cele opt nave pentru Australia se vor mai adauga si doua fregate pentru Noua Zeelanda.

Canada la randul sau doreste sa cumpere 15 fregate noi, 12 dintre ele fiind nave multirol, iar trei nave specializate pentru razboiul anti-aerian.

Bineintelers ca DCNS nu este singura in cursa si ar avea, ca principali competitori pe italienii de la Fincantieri cu varianta lor FREMM (Bergamini class), pe spaniolii de la Navantia cu F-100 si pe cei de la BAE Systems cu Type 26.

Fregatele din clasa FREMM sunt astazi printre cele mai moderne si versatile nave aflate in doatarea marinelor NATO, acest tip de fregata putand fi transformata in cam orice ar dori clientul: nava specializata AA, razboi sumbarin, escorta si lupta nava-nava, FREMMul avand o arhitectura modulara, problema ar fi ca nu e singura astfel de nava disponibila, desi ar putea sa fie cea mai noua.

Important va fi si castigatorul in cursa pentru noile submarine ale marinei australiene, daca acest contract va fi castigat de francezi, care ar avea astfel un atu in plus, spanioli de la Navantia fiind si ei deja bine reprezentati in Australia, prin cele doua nave de asalt din clasa Juan Carlos I, aflate deja in dotarea „cangurilor”.

GeorgeGMT

19 comentarii:

  1. ha-ha ,unii cumpara fragate la snop iar la noi astia se screm sa scoata ceva bistari pentru o „modernizare”.

    • Pai doar nu era sa spuna ca si-au bombardat propriii soldati din greseala sau din pur calcul matematic: omoram 1-2-5 de-ai nostri dar si 20 de-ai lor.
      Apoi au dat-o-n lacrimogene cu „broken arrow”.

    • De drone nu au auzit? Oricum, sa nu uitam ca pt Rusia mama viata fiilor are valoare zero.

    • Eu unul nu cred o iota. Tie iti pare baietasul asta din fotografii ca ar fi in Spetznaz ? Rusii la propaganda sunt asi. Problema e ca propaganda nu o verifica nimeni bine si are picioare scurte, lesne gasesti inadverdenta…

      • @ victir… Ai fi surprins sa vezi ce fete au spetznazii si ce fizic. accentu e pus pe calire psihica si rezistenta , mai putin pe muschi american style. aschilopatu ala arata ca orice alt om normal si e greu sa-ti dai seama daca e ”turist” sau un amarat de student la arte! Sau cum crezi tu ca trebuie sa arate niste ”vizitatori”, sa le scrie pe frunte ca mananca obiective speciale la micu dejun?

  2. Oricum, poza e postata gresit, avand in vedere ca e pentru emisfera sudica ….

  3. pai daca il prindeau viu, il torturau pina se plictiseau.
    sa ne amintim de pilotul iordanian..

    • Asta presupunand ca e adevarata informatia si nu l-au bombardat la gramada cu teroristii din simplul motiv ca le iesea bine socoteala sau, si mai rau, din prostie.

  4. off topic
    masacrul de la 1 aprilie de la fantana alba de la granita cu ucraina unde in 1 aprilie 1941 au fost ucisi 3000 de romani
    https://www.youtube.com/watch?v=r3Azzv5DtNY

  5. „australienilor li se va oferi o varianta a FREMM cu raza mai lunga”
    Posibil sa fie FREMM-ER dotat cu radar AESA, Thales SEA FIRE 500
    http://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/euronaval-2012/716-dcns-unveils-the-new-fremm-er-sporting-phased-array-antenna-and-anti-ballistic-missile-capability.html

    FREMM-ER este laudata de francezi ca fiind cea mai buna nava pentru ASW.
    Este o nava excelenta, dar si .. scumpa 🙂

  6. Se contureaza in viitorul apropriat cateva programe de inzestrare majore, cel australian si cel canadian.
    Conceptul FREMM mi se pare foarte ok chiar daca nu inteleg de ce italienii si francezii se concureaza in loc sa faca o oferta comuna.
    As zice ca si Type 26 are sanse, fie doar si in virtutea relatiilor bazate pe Commonwealth, dar spre deosebire de FREMM, la Type 26 nici nu cred ca s-a pus chila pe cala. Ori FREMM are deja experienta operationala…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *