Si continuam cu AUSA 2014, un fel de BSDA american 🙂 , oferindu-va astazi o noua arma laser, adusa la expozitie de catre BAE Systems in cadrul programului Future Technology Demonstrator (FTD). Facem o paranteza si va spunem ca FTD este un program al BAE care are in vedere particparea in Ground Combat Vehicle (GCV), program anulat deocamdata, dar prin care US Army are in vedere inlocuirea masinii de lupta Bradley in cadrul brigazilor blindate si celor de infanterie motorizata, denumite si “brigazi Strayker”. Cifrele Ground Combat Vehicle (GCV) sunt 1800 de vehicule si 29 de miliarde de dolari…
Revenind la FTD, acesta are la baza un tren de rulare electric si este dotat cu o turela automata cu Mk 38 TLS (Tactical Laser System), care la randul sau are la baza versiunea navala – Mk 38 Mod 2 Machine Gun System (MGS). Conceptul celor de la BAE ofera pe langa tunul naval de 25mm si o arma laser incorporata pe acceasi turela, iar in testele executate pana acum sistemul a functionat impecabil, pe orice tip de vreme, putand angaja extrem de rapid atat tinte aeriene cat si terestre/navale, cu maxima precizie.
Aceasta interconectare intre o arma cu energie dirijata si un tun clasic asigura deocamdata garantia ca tinta este lovita, pentru ca eficienta si fiabilitatea laserelor militare nu este inca una suficient de buna pentru a permite operarea singulara a armei cu energie dirijata.
Pe noul transportor blindat, motorul diesel va avea doar rolul de generator electric, fara legatura mecanica directa cu trenul de rulare, astfel obtinandu-se o masa redusa a vehiculului, o mentenanta mai simpla si mai ieftina, cu mult mai putine piese in miscare si o arhitectura simplificata. In acelasi timp generatorul electric ofera energie atat pentru deplasare cat si pentru arma laser.
GeorgeGMT
In 10-15 ani o sa ne cada falca la ce tehnologii o sa vedem.
Ia muiativa ochii in ancheta asta sa vedeti cum e cu cumpararea de fregate si securizarea granitelor. Probabil o sa vedem in curand si ce combinatie a fost si cu avioanele. http://www.nasul.tv/2014/10/29/investigatiimedia-ro-fundatia-psd-eads/
Interesant conceptul propulsiei , dar nu prea imi explic de ce l-or inaltat asa de tare ?
O fi nevoie pt laser de agregate …? Totusi pare enorm pe langa musiul care pozeaza langa senila . Sau o fost boc pe acolo ?
e si raspunsul ala… clasic: „asa o iesit” 🙂
am o intrebare daca nu e cu suparare ca tot vebni vrb de blindate : Armata romana are decat 5 batalioane de tancuri, dupa actuala organigrama? nu e cam putin?
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Land_Forces
sau astia au uitat sa le mai scrie pe Wikipedia?
Cinci are si ar fi suficiente daca chiar le-ar avea, in realitate sunt doar pe hartie.
merci de raspuns! deci e jelanie…..valaleeeuuu..muicaaa!pai pe Wikipedia scrie ca ar fi mai mult decat 5 batalioane (dupa ce stiu eu cam 69 de tancuri/battalion) daca e sa calculam toate tancurili rumanilor :T-55-urile, TR-77-580 si TR-85-urile. in fine asta e….Romanian Army a devenit peace keeping army.
54 de tancuri per batalion, standard NATO si in Armata Romana.
Ce vrei sa spui cu afirmatia ca sunt doar pe hartie?
Te referi la faptul ca nu toate ar fi operationale?
Sau ca sunt inutile intr-un razboi modern?
Tancurile respective exista fizic, echipajele la fel…
1 bat de Bizoni la Galati, 1 de TR-85 nemodernizat la Bacau, 1 de T-55AM la Turda, 2 de T-55A la Targoviste si Basarabi
daca tot or sa reduca din M2/M3 Bradley, americanii nu ne pot da si noua vreo 200 bucati macar si vreo 200 M-113+200 M-1 A1 Abrams?caci blindate romanesti pe senile nu se stie daca se vor mai fabrica.macar sa putem moderniza in Romania ce luam de pe la altii. ar mai tebui si vreo 200 M-109 A6,caci ATROM-155 nu stim daca se va concretiza vreodata, 100 M-270, 50 MGM-140 ATACMS, 100 M-198 si vreo 100 M-777. asa ca de la aliat la aliat…strategici….!
:)) ce vrei tu este bugetul României pe 5 ani dacă adaugi și spăgile :))
@Marius , ha ha ha , parca-i si vad pe ingineri radicand din umeri …