Urmaresc de cateva zile evenimentele de la Pungesti dar am preferat sa astept sa se mai limpezeasca lucrurile inainte de a scrie un material. Daca l-as fi scris la cald probabil ca ar fi constat intr-o luuuunga lista de injuraturi.
Pe scurt, Chevron a obtinut aviz de mediu pentru a incepe EXPLORAREA in cateva perimetre din Moldova si sudul Dobrogei, printre care si Silistea-Pungesti, judetul Vaslui. De aici a inceput nebunia: manifestatii in comuna, blocarea de catre localnici a locatiei unde urmau sa fie amplasata prima sonda de explorare, imbranceli cu jandarmii, soboare de preoti cantand Desteapta-te Romane, mamaici plangand ca nu mai pot si ca vor muri, localnici tipand ca vor ramane fara apa si vor fi otraviti, televiziuni excitate, ridicand osanale celor 12 haiduci, dezbateri televizate unde vorbeau Monica Tatoiu, Mara si alti habarnisti agresivi.
Pentru a avea o imagine mai clara, sa luam lucrurile pe rand
Pentru cine nu stie, Vasluiul este cel mai prapadit judet din Romania, cu cel mai scazut nivel de trai, cele mai mici salarii, cel mai mare somaj, o zona unde de 20 de ani nu creste nimic si in care bugetul central pompeaza neincetat multi bani (banii nostri) pentru plata somajului, a ajutoarelor sociale si venitului minim. Zona asta alimenteaza constant televiziunile cu stiri despre oameni care-si beau la carciuma venitul minim (banii nostri), isi bat nevestele, isi fura gaina unul altuia, isi reguleaza copiii (in loc sa-i trimita la scoala) si, in general, isi taie gatul unul altuia cel mai adesea din motive de bautura.
De 20 de ani zona a fost un fief comunist in care s-a votat constant cu stanga-cea-mai stanga , pe baza de pungi de faina, malai, ajutoare sociale (deseori acordate pe acte false), galeti si alte “argumente ideologice”.
Cine sunt revolutionarii?
Revolutionarii sunt localnicii de rand, cei ce fac deliciul stirilor cu betii, omoruri, violuri, batai, furturi si alte grozavii cu care ne bombardeaza televiziunile in fiecare dimineata.
Cum poate cineva sa creada ca, intre doua betii la carciuma, o bataie administrata nevestei si un viol copilului, un furt de gaini de la vecinul, unul de cabluri de semnalizare de la calea ferata si unul de fier vechi, localnicul pungesteano-vasluian se trezeste izbit de un val de demnitate nationala si de revolta impotriva capitalistilor lacomi si decide sa-si petreaca zilele si noptile pe camp, imbrancindu-se cu jandarmii, pentru salvarea patriei si ogorului stramosesc. Chiar asa, fara niciun avantaj, fara niciun 50 de Ron pe zi? Sa fim seriosi! Cu 50 de Ron / pe zi s-a iesit la miting, in ianuarie 2012, in ditamai Bucurestiul, capitala europeana, cum sa nu se iasa la Prapaditii din Deal!?
Daca sunt decisi ca mai bine raman saraci lipiti (asa cum strigau unii din ei), sa renunte si la ajutoarele sociale pe care oricum le beau ca porcii la carciuma. Bugetul national are nevoie de banii aia pentru multe alte lucruri.
Cine-i instiga?
In primul rand, avem diversi activisti ecologisto-gazpromisti si ziaristi locali (foamea pe gard) care, pentru 2 lei si o felie de salam, umbla si innebunesc oamenii cu stiri false despre experimente secrete pe seama romanilor, otravirea apelor si pamanturilor si alte cretinisme. Ce ma supara este ca spun tampeniile astea infasurati in drapelul Romaniei cand ar trebui sa fie sinceri pana la capat si sa-l poarte pe cel rusesc.
In al doilea rand, sunt diversi trepadusi locali de partid, in frunte cu un fost primar, care au propria lor agenda, independent de cea guvernamentala, chiar daca partidele lor fac parte din guvern. In 2012 au scos lumea la mitinguri impotriva gazelor de sist si au alimentat retorica anti Ungureanu si, dupa ce puterea s-a schimbat, iar discursul oficial a devenit pro gaze de sist, si-au dat seama ca nu s-au ales cu nimic, asa ca s-au gandit sa-i plateasca o polita actualului primar, prins ca si-a concesionat un teren catre Chevron, gandindu-se ca poate-l dau jos si-si reinstaleaza ei gasca. Grupul cel mai activ este chiar cel din jurul fostului primar, cei mai viteji la imbrancelile cu jandarmii si la tavalelile in noroi (inclusiv fostul primar)
In al treilea rand, exista popimea locala, in frunte cu protopopul, care, in loc sa-i povatuiasca sa nu mai fure, sa nu-si mai bata nevestele, sa nu-si mai reguleze copiii si sa-i trimita la scoala, sa nu-si mai taie gaturile unii altora, umbla, PE BANII NOSTRI, si instiga oamenii sa blocheze o investitie majora care ne-ar aduce beneficii economice si politice extrem de importante si, foarte important, ar aduce la buget bani din care sa LE PLATIM LOR, POPILOR, SALARIILE. Probabil ca daca le-ar da Chevronul cateva sute de mii de Euro sa-si picteze bisericile sau cateva zeci de milioane pentru Catedrala Mantuirii, gazul de sist se va transforma in aghiazma.
Guvernul si parlamentul ar trebui sa se intrebe daca mai este cazul sa platim salariile unor oameni care lucreaza impotriva interesului national.
Cine sunt sforarii din umbra?
Pentru a ne da seama cine sunt sforarii trebuie sa ne intrebam cine are de pierdut, economic si politic, din demararea exploatarilor de gaze de sist de catre Romania.
In prezent, Romania isi acopera intre 75 si 80% din necesar din productie interna (Petrom si Romgaz) la un pret de extractie de cca 160-190 $ pe mia de metri cubi, restul necesarului acoperindu-l prin import de gaze rusesti la cele mai mari preturi din Europa, atingand si 539 $ mia de metri cubi.
Colac peste pupaza, importul nu se face direct ci prin intermediari, cu actionariat ruso-german (cata armonie!) care-si trag si ei o parte generoasa din pret. Si, daca tot poate Gazpromul, de ce sa nu-si incerce si GDF Suez norocul cu un import de la firma sora din Ungaria, la aceleasi preturi nejustificat de mari. Un caz flagrant de sifonare a profitului si evaziune fiscala in fata caruia autoritatile romane au ramas in pozitia ghiocelului, in loc sa le dea un sut in fund si sa reprivatizeze Distrigaz-Sud cu o firma mai serioasa.
Factura anuala a gazelor rusesti se cifreaza undeva la 1,8 miliarde dolari. Detalii aici:
Asta este situatia la zi dar lucrurile vor evolua in rau pentru ca rezervele de gaze conventionale ale Romaniei se vor epuiza in 15-20 de ani iar factura gazelor rusesti se va mari (pret unitar si cantitate).
Da, va demara exploatarea gazelor din Marea Neagra dar vor costa ceva mai scump decat cele de pe continent iar exploatarile marine sunt vulnerabile, avand in vedere atat relatiile Romaniei cu Ucraina cat si cele ruso-ucrainene. Sa nu uitam ca rusii isi vor repune pe picioare flota de submarine din Marea Neagra (orizont de timp cca 2020, cam cand va incepe si exploatarea gazelor de acolo). Oricand vor putea avea loc evenimente bizare care vor afecta productia offshore de gaze, noi neputand nici macar sa stabilim cine a comis-o.
Demararea exploatarii gazelor de sist, in conditiile in care rezervele sunt estimate la valori uriase, coroborata cu exploatarile de gaze din Marea Neagra, ar putea pune Romania nu numai in situatia de a-si acoperi nevoile interne dar si de a deveni un exportator care sa preia din felia de piata a Gazpromului, producandu-le pierderi financiare mari dar si deposedand Rusia de parghia santajului energetic in relatia cu Moldova (complet) si, probabil, cu alte tari din Balcani (Macedonia, Bosnia, Muntenegru, Bulgaria-partial) si din Europa Centrala (partial Ungaria si Slovacia).
Asa ceva este de neimaginat pentru rusi care vor face orice ca sa blocheze exploatarea gazelor de sist de catre Romania.
Pe ce cai pot incerca rusii blocarea exploatarii gazelor de sist?
In primul rand, printr-o campanie de dezinformare a opiniei publice, folosindu-se de ONG-uri, ziaristi si diversi lideri de opinie cumparati si pusi sa genereze in opinia publica un curent defavorabil gazelor de sist. Rusii au o experienta bogata in astfel de actiuni inca de pe vremea manifestatiilor ecologiste din RFG, impotriva industriei nucleare, actiuni care s-au soldat cu reducerea industriei nucleare germane si dependenta accentuata a economiei si politicii germane de pretul gazelor rusesti.
In al doilea rand, prin activarea agentilor de influenta din politica si administratia romana, care, prin influentarea legislatiei si ingreunarea aplicarii acesteia, sa blocheze dezvoltarea acestei ramuri extractive.
In al treilea rand, prin influentarea, prin parghii economice si “conexe” a factorilor de decizie europeni care sa blocheze, sau macar sa ingreuneze, prin directive si recomandari, dezvoltarea exploatarii gazelor de sist.
Recent Parlamentul European a adoptat un document prin care propune inasprirea conditiilor de acordare a licentelor de exploatare, document care va fi supus adoptarii unui viitor Consiliu European.
Printre alte prevederi, unele vor sa impuna cresterea rolului comunitatilor locale in decizia privind demararea exploatarii. Adica nu e destul ca-i platim pe betivanii de la Pungesti si pe popi sa faca spectacol dar ei vor decide daca Romania va deveni independenta de gazele rusesti sau nu. Un alt punct controversat este cel privitor la conflictul de interese, in sensul ca expertii care vor trebui sa intocmeasca studiile de impact, absolut necesare, sa nu aiba legatura cu firmele care concureaza pe piata gazelor de sist. De unde sa iei experti independenti in conditiile in care tehnologia fracturarii hidraulice este cunoscuta doar de cateva firme? Eu as propune sa-i luam de la Gazprom.
Daca acest proiect va ajunge sa fie dezbatut in Consiliul European, vom fi intr-o pozitie destul de dificila, avand in vedere ca tarile europene majore ori n-au rezerve de gaze de sist, ori nu au nevoie sa le foloseasca, in prezent, ori au interese economice majore pe relatia cu Rusia si nu intentioneaza sa le strice:
– Marea Britanie nu are rezerve importante, oricum isi ia gaze din Marea Nordului si, aditional, bazaie pe langa rusi pentru eventuale contracte petroliere in Oceanul Arctic;
– Franta are rezerve uriase de gaze de sist dar nu are nevoie de ele acum pentru ca-si aduce gaze din Algeria si Marea Nordului si, oricum, isi acopera 80% din necesar cu energie nucleara, in plus are in derulare un program banos pentru livrarea a 4 porthelicoptere catre rusi si vrea sa dezvolte cu ei si alte programe de tehnica militara;
– Italia nu pare sa aiba rezerve de gaze de sist dar are contracte grase cu rusii in industria hidrocarburilor;
– Germania nu stie daca are gaze de sist dar are gaze ieftine de la rusi si contracte comerciale uriase cu Rusia;
Cum se reflecta in mass media circul de la Pungesti?
Din interese economice sau din pura prostie, televiziuni din Romania s-au ingramadit sa preamareasca actiunile betivanilor de la Pungesti, prezentandu-le drept expresii ale demnitatii nationale, ale luptei impotriva exploatatorilor care sug resursele patriei si alte imbecilitati. Cum spuneam la inceput, s-au organizat nenumarate dezbateri televizate din care, de obicei, lipseau specialistii sau, daca erau prezenti, erau acoperiti de aberatiile scoase de nenumarati habarnisti zgomotosi si toape isterice, disperate sa se vada la televizor.
Putine publicatii mai serioase si putini ziaristi s-au apucat sa sape sa vada cine trage sforile la Pungesti si care sunt mizele acestui joc. As enumera aici Adevarul, Evenimentul, Gandul si RL. Pentru descretirea fruntilor, cititi aici un pamflet: http://www.gandul.info/puterea-gandului/breakingnews-dezbatere-nationala-gazele-de-sist-bogati-si-poluati-sau-saraci-si-mirati-11539637.
Ce e de facut?
In primul rand, trebuie obligatoriu sa realizam etapa de explorare pentru a sti ce cantitate de gaze de sist avem si in ce conditii le putem extrage. Etapa asta presupune foraje clasice si prelevari de esantioane, va dura cinci ani, timp in care tehnologia fracturarii hidraulice trebuie monitorizata si imbunatatita pentru reducerea la minimum a riscurilor. Abia dupa cinci ani vom vorbi despre acordarea licentelor de exploatare.
In al doilea rand, trebuie imbunatatia comunicarea cu populatia.
Trebuie explicat simplu si pe intelesul tuturor ce presupune tehnologia fracturarii, cu atat mai mult cu cat Romania foloseste de aproape 40 de ani o tehnica similara, in industria petroliera. Mai mult inca de acum 17 ani in Romania s-au facut testari privind fracturarea hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist.
Trebuie explicat ca, fata de inceputurile exploatarii gazelor de sist, tehnologia a evoluat, in prezent riscurile de contaminare a panzei freatice scazand sub 1 la mie.
La fel, trebuie explicat ca pretul scazut al gazelor de sist se va reflecta in factura la gaze si energie.
Mai trebuie ca oamenii sa stie ca industria gazelor de sist nu inseamna doar locuri de munca in aceasta ramura ci si conditii economice favorabile care sa permita firmelor europene sa se instaleze in Romania, in loc sa se mute tocmai in Statele Unite, in cautarea unor preturi mici la gaze.
In al treilea rand, trebuie contracarate actiunile ilegale de blocare a operatiunilor de explorare/ exploatare.
Localnicilor trebuie sa li se explice avantajele extragerii gazelor de sist dar si consecintele la care se expun daca incalca legea. Iar legea trebuie aplicata ferm. Daca au chef de bataie cu jandarmii sa li se dea bataie, amenzi si puscarie pana nu vor mai putea duce. In paralel, SRI-ul si celelalte structuri de securitate trebuie sa destructureze retelele de influenta sau macar sa le faca ineficiente.
In al patrulea rand, trebuie purtata o discutie fosrte serioasa cu capii Bisericii Ortodoxe (in principal) pentru a stabili clar cine ce interese serveste si daca BOR mai are nevoie de bani de la buget.
In al cincilea rand, trebuie sprijinite comunitatile locale pentru a se simti direct, la nivel local, efectul acestei activitati. Pe langa taxele de concesiune, chiriile si ce taxe locale vor mai plati operatorii economici, statul roman va trebui sa gaseasca si alte cai de sprijin, eventual prin directionarea unei parti din redeventa catre comunitatea locala (ATENTIE, nu bani de galeti in campanie ci fond pentru investitii PE BAZA DE PROIECTE) sau prin stabilirea unei cote de gaze la pret preferential pentru incalzirea locuintelor. Se pot discuta variante dar trebuie avut in vedere sa nu incarci aiurea operatorul.
In al saselea rand, pe plan extern, pentru a ne apara interesele, va trebui sa ne aliem cu Polonia si sa ne punem de-a curmezisul dorintei marilor puteri europene de a ingreuna legislatia pentru gazele de sist. Partenerii nostri europeni trebuie sa inteleaga ca pentru noi independenta energetica este o problema de securitate nationala si nu un moft.
Daca va trebui sa folosim veto-ul in Consiliul European sa o facem chiar daca vor face spume la gura si chiar daca vor amana indefinit proiectul Schengen. Sunt convins ca Tiranu’ nu va avea nicio jena sa utilizeze dreptul de veto dar ceilalti factori de decizie din tara vor trebui sa lase disputele politice si sa faca front comun in aceasta problema.
Nu pot anticipa cum vor arata peste 6-7 ani cheltuielile pentru aprovizionarea cu gaze, dar ma gandesc ce ar insemna, la nivelul actual, daca am putea substitui gazele rusesti cu unele la jumatate de pret si cate am putea face, de exemplu in materie de inzestrare a armatei, cu 900 milioane dolari disponibilizati in fiecare an.
Eroul Bula
Nu stiu de ce am niste nostradamuseli ca o sa ramanem tot capra cu tot cu exploatari de gaze, petrol si aur si nu o sa ne alegem cu absolut nimic…..mai ales ca, cum spuneai si tu, ii avem si pe „aliati” peste noi….
De faza cu actionariatu’ cartofan-untermensch nu stiam (la gaze)……
Gazprom cica au luat niste avize sa caute in Bihor……………..
Salutare. ehei @Eroule la articole de astea te pricepi mai bine decat cu flexu pe bampoare si obuzier pe transportor .
Da explica ne tu asta cu de 17 ani s au facut astfel de chestii ca vaz ca se potriveste cu ce zicea ala de i reprez Chevron in ROMania ca cica de 17 ani Gazpromu a facut de astea. Ei pe dreacu nu se auzea chiar nimic in astia 17 ani ?! Iar din ce am vazut/auzit in tara noastra nu s a mai incercat asa ceva desii acolo se zicea de EXPLOATARE seface in industria petroliera dar e altceva se foloseste apa sau abur dar nu e un proces de FRACTURARE.
Cesa faca ?!!! Sa ne inteleaga si acorde independenta energetica UE !?!!! Aici chiar esti cel din bancuri nu zau adica ei ne au pus sa liberalizam pretu sa ajungem sa l platim ca nemtii da cu veniturile pe care le avem si incearca nu mai asta si vezi cumte ard peste deste ?! Mai ales ca tara asta e condusa de Altii din extern si Administrata de niste lachei . Mi a placut intrebarea unei jurnaliste aseara catre Adormitu visator la prasadinte : ce veti face daca nu veti avea girul SUa , cam ofuscat de o asemenea intrebare adormitu a zis ca exista electorat si acela vorbeste nu alte puteri externe care si pot exprimaa doar pareri .NU ZAU da ce a facut electoratu anul trecut si cu toate astea ni so pus frumos democratia in ceafa cu barosu (aprope cam cum faceau niste nazisti prin razboiul din Yugoslavia) ?!!!
Ce sa faca SRI u , aia nu timp de astfel de prostii ei se ocupa cu coruptia din scoli la bacalaureat. Si daca se da comanada si mai tre adus vreunu de pe afara mai fac si de astea. In rest si AIA PAPA BANII NOSTRII . La mine in oras cladirea lor e ticsita pe exterior cu ap de aer cond la scoli si spitale lasa i naibii sa moara de cald . Plus ce salarii au si alte beneficii si ce au facut in astia 23 de ani ?!!!
A si mai taie din ele dale dreacu ,din alea 4 portelicoptere ca deocamdata au ramas doar doua care se produc in Franta celelalte doua in rusia da se pare ca s au razgandit rusnacii si raman doar cu astea doua . Ca si pe aici era cineva cu o teorie ca rusii vor fi dependenti la cap. asta ca ei nu au combustibilu pt motoarele de navele respective. HEhe .
Sanatate si cer senin .
Pot spune ca e primul articol care ma indeamna sa comentez pe marginea acestui subiect. In primul rand as vrea sa te intreb daca stirile de la ora 5 au fost singura sursa de informare in legatura cu oamenii din Vaslui(cei care isi bat neveste, violeaza odraslele, fura gaini, si stau doar in carciumi).DUpa cum bine stii manipularea TV este in forma si daca prezinti de 10 mii de ori aceeasi stire e posibil sa o crezi. In al doilea rand am apreciat mereu puterea ta de obiectivitate in majoritatea articolelor, dar acum mi se pare ca esti partinitor. Desi e posibil sa dispunem de o rezerva enorma de gaze, cei care o exploateaza sunt tot companiile straine, si de ce o companie straina nu ar vinde gazul la pretul pietii si crezi ca l-ar da mai ieftin(avand in vedere ca toate preturile trebuie sa fie liberalizate)? Probabil ca Chevron nu face fapte de milostenie, si chiar daca o sa scoata gazul cu 30 $ mc sigur il va vinde la pretul liberalizat de gaze intern, daca nu il exporta. Partea negativa a acestei exploatari cred ca o stim cu totii(gen posibila poluare a fanzei freatice, destabilizarea solului, metalele grele folosite in exploatare) dar preferam sa o ignoram atat timp cat nu ne afecteaza direct.
Zona respectiva se poate dezvolta si cu alt tip de investitii, iar ca un mic exemplu iti ofer orasul Husi, unde sunt cateva fabrici de incaltaminte care lucreaza exclusiv pentru export.
Trebuie sa ne gandim la o dezvoltare durabila, nu la o dezvoltare de tip coloniala, unde vin, imi iau tot ce imi trebuie si si plec, iar restul(populatia „colonizata”) sa faca bors cu ce le ramane.
Iar ca o intrebari retorice,:
De ce si in alte parti ale lumii exista proteste impotrivia gazelor de sist(Canada, SUA) daca tot sunt atat de sigure si bune?
Oare ce face Conducatorul Guvernului acum in SUA?
Uneori,este bine sa te pui de-a curmezisul,alteori nu.”Conducatorul Guvernului” le-a incercat pe amandoua variantele si uite ce a iesit!Ca Primministru este pro,ca simplu guvernant este conta.Alege tu varianta la care el tine cel mai mult,daca poti.
Ce este interesant, si de urmarit in continuare, este ca majoritatea acestor zacaminte de sist se afla in aceleasi zone unde exista si ape termale sau minerale (cel putin pe fasia de V a tarii cam se suprapun… vezi Buzias, Calacea, Baile Felix), pentru care suntem renumiti in intreaga Europa.
Exploatarea de sist va face inutilizabile aceste izvoare, poluandu-le.
Eu unul sunt pe deplin de acord cu tine
GDF Suez nu e firma serioasa? Pai mai mari ca astia cine ar fi? Si cum adica re-privatizare? Nationalizare adica. Venezuela-style in UE. Bun asa.
Cand spui „firma serioasa” la ce te referi: la dimensiuni si cifra de afaceri sau la seriozitate in relatia cu statul roman?
Nenorocitii astia s-au apucat sa importe gaze de la GDF Suez Ungaria, la preturi mai mari decat cele oferite de Gazprom fara sa fie in vreo situatie de criza in aprovizionare, majorand artificial costurile si scazand, la fel de artificial, profitul.
Pe langa faptul ca reprezinta o operatiune clara de evaziune fiscala (sifonezi profitul in alta tara = privezi statul roman de fonduri din impozitul pe profit), actiunea asta le-a oferit „fundament economic” pentru a striga in fata FMI ca Romania trebuie sa liberalizeze preturile la gaze, altfel ei se sufoca financiar.
La o asemenea golanie nu ai voie sa stai in pozitia ghiocelului ci, in paralel cu o cercetare penala serioasa, anulezi contractul de privatizare si scoti din nou Distrigaz Sud pe piata, pentru a aduce operatori mai seriosi. Oricum asta nu era privatizare pentru ca GDF-ul e firma de stat.
Acuma sa-mi fie cu iertare, da si OTE era firma de stat când a cumparat Romtelecomu. Si acuma Romtelecomul merge bine mersi. Sunt sigur ca in cazul Distrigaz, oricare alta companie – ENI, CEZ, etc ar fi facut la fel. In business nu exista moralitate, exista profit in limitele legii. Iar legea se face la Bruxelles. Daca tu nu esti in stare sa ai un cuvânt de spus acolo, iti meriti soarta. De asemenea iti meriti soarta daca nu esti in stare sa-ti gestionezi cu succes companiile de stat, vezi cazul CFR, Posta,Tarom, Oltchim, Hidroelectrica.
Pai atunci hai sa le gestionam . Cu Hidroelectrica s-a dovedit ca se poate . Urmarea :
Cel care a pus lucrurile la punct o sa fie trimis in judecata .http://www.cotidianul.ro/remus-borza-trimis-in-judecata-224628/
Eroule, fa bine si explicale baietilor astia care sustin ca vin americanii si pleaca cu gazele ca sa faca profit, ca plecatul gazelor de oriunde din tara oriunde in tara sau afara din tara se va face via ROMGAZ si conductele noastre amarate, si nu vor pleca cu ele in sac la spinare.
Toti care urla impotriva gayelor de sist, si nu sunt platiti sa o faca, in general nu au nici cea mai mica idee ce presupune acest proces.
Sunt curios ce ar raspunde la niste intrebari simple cum ar fiŞ
Cum se va polua panza freatica cand puturile de gaye vor fi intre 2000 si 3000 metri adancime si panya freatica este pana la cel mult 500 metrii?
Cum se vor evapora gazele din Romania daca ele dupa extractie vor ajunge in conductele Romgaz?
Ce este atat de rau in da probabil undela la 200 $ pe mia de metru cub pe niste gaze provenite din Romania, din care vor castiga si firme americane comparativ cu 560$ sau cat e pretul de la rusi?
De ce nu zice nimeni ca idiotii aia din Vaslui pe care unii ii ridica in slavi ca apara demnitatea tarii, pot trai pe bani luati din cesionarea terenurilor mult mai bine ca majoritatea romanilor fara sa mai munceasca o zi in viata lor.
Toti vin cu replica „merita domne poluarea tarii pentru cateva locuri de munca si o redeventa”.
De ce nu vorbesc de banii care vor venii din exporturi, de la firmele care vor aduce liniii de productie datorita costului scazut la gaze, cum se intampla acum in america ca revin baietii de prin china si alte tari.
Cate locuri de munca putem genera si cata dezvoltare datorita asigurarii unor conditii optime pentru industire?
Daca tot vorbim de poluare pai hai sa inchidem toate exploatarile de gaza, petrol si alte minereuri, si sa vedem cum ne va fi dupa cand vom baga rusiei in buzunare in loc de 1,8 miliarde euro cateva zeci de miliarde (probabil peste 20).
1. Uite asa se va polua:
http://www.youtube.com/watch?v=4LBjSXWQRV8
2.Gazprom vinde la Wintershall si de la ei ajunge vine la noi cu pretul final. Pe o piata unde gazul e 560 e absurd sa vii cu o oferta de 200 sau crezi ca aia sunt filantropi :))
3. Nu vine nici o industrie adiacenta vin doar sondele insotite de echipe specializate.
@Bogdan
Gaz ieftin , dupa liberalizarea pietei si declararea unui excedent enorm pentru export . Si culmea ca sunt persoane care mai cred in asta . Viagra s-a inventat cu un scop bise definit . Pentru naivitate nu s-au inventat inca pastile .
Foarte bun comentariu, singura mare problema este nivelul redeventelor pe care statul roman le primeste.
Trebuie sa rezistam tentatiei de a ne distruge tara ireversibil pentru niste gaze amarate. Cum am importat pana acum gaze mai putem sa o facem si in continuare. Ideea e sa nu le expotam pe ale noastre ca sa importam mai scump. Poate in 5 ani apar surse alternative.
Chiar daca manifestatiile sunt ghidate de factiuni straine, de data asta, pe termen lung, ne servesc.
Extractia prin fracturare hidraulica este cea mai nenorocita metoda. Nu polueaza doar la suprafata cat si in adancime, mai precis apa freatica.
Hmmm…Din putul gandirii…
@Eroul. Spui ca „trebuie imbunatatia comunicarea cu populatia”?Eu stiu ca absolut orice comuna din Romania are un primar.Teoretic,el ar trebui sa le explice locuitorilor acelei comune,tot ceea ce face.Dar daca primarul este inregimentat politic,obligatoriu se supune ordinelor sefului sau pe linie de partid.Iar seful sau se supune…Odata ajuns in varful piramidei,il gasesti si pe cel care taie si spanzura.O mare companie,nu negociaza cu primarul localitatii,ci cu seful primarului sau cu seful sefului primarului.Sa admitem ca atat pe primarul din Pungesti,cat si pe ceilalti alesi de acolo,Chevron-ul i-a „mituit” cu o excursie de cateva zile in Polonia,la explorarile/exploatarile de acolo.Oamenii,din cate am citit,au ramas impresionati,multumiti chiar de ce au vazut.Ca au gresit sau nu,acceptand aceasta „excursie”.este o alta problema.Adevarata problema este:De ce nu le-au spus consatenilor lor unde au fost si ce au vazut?Ca banuiesc ca pe polonezi nu i-a apucat nebunia subit,ca sa ajunga sa isi „otraveasca” propria tara si propriii locuitori,nu?Asa cum mai spunea cineva aici,Gazprom face explorari in Bihor.A urlat vre-un bihorean impotriva lor?NUUUU…Sa ne intelegem:Sunt pentru explorarea/exploatarea gazelor de sist,legal,cat mai ecologic si,obligatoriu,cat mai profitabil pentru Romania.Dar raman la convingerea ca mai proasta comunicare intre actualul Guvern si cetateni,pe teme economice si sociale,nu am mai vazut niciodata!
Comunele au primari care ar trebui sa se ocupe de asta dar la Pungesti, asa cum am spus in articol, exista si alte interese, independent de cele guvernamentale. Gasca fostului primar s-a gandit ca e o ocazie grozava sa-l debarce pe actualul pentru a se reaseza ei la masa.
Comunicarea trebuie facuta atat de autoritati cat si de Chevron (fiecare pe palierul sau) pentru a se asigura ca informatia clara si completa a ajuns la oameni si ca eventualii nemultumiti/radicali nu pot invoca lipsa de informare pentru actiunile lor.
Dupa ce te-ai asigurat ca mesajul a ajuns la toata lumea, te poti ocupa de cei care blocheaza ilegal investitia pentru ca ai o dovada clara ca ei servesc altor interese.
cine a scris articolul, a vorbit ca un adevarat lobbyst pentru chevron.
se vorbeste de rusi si de gazprom, ignorandu-se intentionat faptul ca gazprom are concesionate perimetre pentru explorari de gaze de sist in vestul tarii.
se vorbeste de tarani violatori si betivi asa, dintr-o plesneala, dar la pungesti, la locul protestului, din 2500 de oameni cati are comuna, erau doar vreo 200 de pungesteni.
se judeca intentionat 2500 de oameni dupa un numar infim de jigodii penale care se gasesc in orice comunitate si in orice oras.
e ca si cum daca un taran tuciuriu bea o votca, automat tot satul e de betivani, nu?
daca vin la dumneata in oras sau unde stai si dau peste o mana de betivani ordinari, automat si tu esti betivan distrus, nu?
„guvernul” Romaniei, timp de 23 de ani, cu „ajutorul” fmi-ului, a distrus si inca distruge orice forma de industrie si economie autohtona.
s-a cedat petromul, petrolul si gazele unor straini.
iar acum ne plesneste chevron si altii cu independenta energetica.
nu vedeti ca este lovitura de gratie data Romaniei.?
e un sabotaj economic ordinar.
cum de-i vezi pe rusi dar nu vezi faptul ca romania e condusa de ambasada americii, iar chevon face ce vrea cu jandarmeria, asmutind-o impotriva oamenilor care isi apara pamanturile.
adica, domle, ce prosti suntem ca nu vrem gaze de sist si fracturare hidraulica cu explozii la 3000 de m adancime, miliarde de metri cubi de apa otravita cu chimicale.
in toate tarile lumii, SUA, Canada, Marea Britanie, Polonia, Australia, Noua Zeilanda, Lituania, Ucraina, Bulgaria, au loc proteste ample impotriva gazelor de sist. Foarte multi oameni de pe glob au avut si au inca de suferit de pe urma explorarilor si exploatarilor de gaze de sist. Deci toti acesti oameni sunt niste tampiti, betivani, violatori, platiti de gazprom, nu?
Si aia din jud galati, de la izvoarele sunt niste tampiti ca nu vor gaze de sist. ca jumatate din ei erau sondori petrolisti si 50 de ani au forat fara probleme petrol in galati, iar intr-o zi s-au vazut concediati si inlocuiti cu sondori de gaze din mures.
si faptul ca la analiza apelor din izvoarele s-a gasit hidrogen sulfurat, atesta faptul ca acolo s-a forat pentru gaze de sist de pe o platforma petroliera modificata pentru foraje pe orizontala la mari adancimi cu explozii si injectie de apa cu chimicale sub peresiune. Rezultatul, apa otravita, cutremure,case crapate, surpari de terenuri, etc.
iata ce spune un savant roman geolog:
„în zona Bârlad (Platforma Scitică) nu există formaţiuni siluriene (Neaga, în Visarion et al. 1993) şi, în consecinţă, nici gaze neconvenţionale. Drept urmare, aria respectivă este plasată într-un domeniu în care fluxul termic are valori mai mici de 40 mW/m2.
…
După opinia mea, posibilitatea valorificării gazelor neconvenţionale din România, este mult mai mică decât estimările recente (Veliciu, Popescu, 2013). De altfel, rezervele noastre de gaze naturale sunt atât de mari încât valorificarea gazelor noastre neconvenţionale nu va fi pentru deceniile viitoare o problemă presantă.”
http://www.cotidianul.ro/excelentei-sale-victor-ponta-prim-ministru-al-guvernului-romaniei-213386/
priviti „binecuvantarea gazului de sist” in Polonia la min 4:00
aici: https://www.youtube.com/watch?v=3DhUqCf3FYM
Gazul de şist, un balon de săpun? Se pare că exploatarea e nocivă nu doar ecologic, ci şi economic. Le Monde Diplomatique – Mass-media şi cercurile politice sunt duse cu pluta retoricii publicitare şi a lobby-ului energetic
http://sud-est-forum.ro/wp/2013/10/gazul-de-sist-un-balon-de-sapun-se-pare-ca-exploatarea-e-nociva-nu-doar-ecologic-ci-si-economic-le-monde-diplomatique-mass-media-si-cercurile-politice-sunt-duse-cu-pluta-retoricii-publicitare-si/
daca exploatam gazele de sist ii enervam foarte tare pe rusi, iar daca exploatam si gazele din marea neagra, respectivii o sa intre in fibrilatii…si nu mare o sa imi fie mirarea cand o sa mai bubuie o platforma, sau o sa apara niste pirati rebeli(a se citi spetznatz) pe platformele alea…si atunci ce o sa facem? ca de, razbelu nu se mai poarta cu tancurile
Problema ridicata de tine m-a facut sa scriu, la articolul tau (despre dotarea armatei) ca va trebui sa acordam prioritate dotarii fortelor navale pentru a asigura o protectie credibila intereselor noastre economice la Marea Neagra.
Cred ca-ti dai seama ca nu putem sa renuntam la orice fel de dezvoltare economica de teama ca se supara Rusia.
@Bula
” intereselor noastre economice la Marea Neagra. ”
Bula mama, suntem in 2013 nu in 1988 .
nu ziceam sa sistam dezvoltarea economica, ziceam sa inzestram armata pe masura ce dezvoltam si economia
PS: felicitari pentru articol
Stiam ca mai vroiam sa scriu ceva in articol dar nu mi-am adus aminte la timp.
Autoritatile romane trebuie sa fie atente la un altfel de conflict de interese care se creeaza in cazul exploatarii gazelor de sist.
Exploatarea gazelor de sist intra, oarecum, in conflict cu exploatarea gazelor conventionale, datorita pretului mai mic si, mai ales intra in conflict cu interesele Gazprom.
In primul rand, m-as gandi daca este cazul ca firme care exploateaza gaze conventionale in Romania sa exploateze si gaze de sist sau fiecare sa ramana pe felia lui.
In al doilea rand, trebuie evitata prin orice mijloc acordarea de licente de exploatare gaze de sist pentru Gazprom si satelitii sai. Acelasi conflict de interese ii poate duce sa demareze o exploatare de gaze de sist pe care s-o tranteasca printr-un accindent ecologic major care sa duca la inasprirea legislatiei si blocarea acestei ramuri pentru o perioada mare de timp.
@ Bula
” printr-un accindent ecologic major care sa duca la inasprirea legislatiei si ”
Aaaaa……., hmmm…. tu vorbesti de Rromanica ? 🙂
Stire azi, care cred ca are legatura cu gazele de sist si pune intr-o alta perspectiva problema: Guvernul vrea sa ia la bani marunti institutele de cercetare ca vezi doamne Insititutul de Geologie toaca bani degeaba ca nu a produs un raport cu privire la sursa cutremurelor in jud. Galati. Mie personal asta imi suna a musamalizare avand in vedere ca forajele petroliere erau date ca ceea mai probabila cauza a cutremurelor. Acu cand sta sa inceap explorarea/exploatarea zacamintelor de gaze de sist prin fracturarea hidraulica nu putem avea un raport care sa zica ca o tehnica similara produce cutremure. Ceea mai sigura metoda pentru a scapa de un astfel de raport este sa-l suprimam si pentru a avea siguranta ca n-o sa apara un astfel de raport sa discreditam sursa raportului si sa trimitem corpul de control sa scoata ca incompetenta si astfel sa o distruga.
Scandalul cu Institutul Geologic Roman este legata de Rosia Montana, chiar daca pretextul este Galatiul.
RMGC a comandat (si a platit, ca asa spune legea) un studiu IGR privind zona de amplasare a viitorul lac de cianuri. Geologii s-au dus si s-au apucat de treaba. Rapoartele lor au indicat prezenta unor izvoare si a cca 16 falii in locatia viitorului lac de cianuri. Problema este ca, in raportul final al IGR, izvoarele si faliile au disparut. Asta le-a spus Marincea celor din comisia RM de s-a trecut la inlocuirea lui si anchete la institut.
In judetul Galati mai sunt si alte comune langa care sunt sonde de petrol dar nu s-au produs cutremure. Chiar in reportajele de la Izvoarele apar persoane care spun ca au sonda in spatele caselor dar nu au problemele astea. Geologii au explicat ca este vorba despre reactivarea unor falii dar teoria conspiratiei este mult mai cool.
Cand se va incepe EXPLORAREA pentru gaze se sist, vor fi foraje normale pentru preluarea de esantioane, nu se fac prin fracturare. Trebuie sa vezi, mai intai, daca exista straturi de sisturi apoi sa estimezi cam ce ai putea scoate din ele si cat te-ar costa. Treaba asta va dura 5 ani.
Si de curizitate: cum se reactiveaza aceste falii?
Se trezesc asa intr-o zi placile tectonice si zic ba eu m-am plictisit sa tot stau hai sa ma subduc un pic?
Sau or avea ceva de-a face si acele foraje orizontale de care tot aud?
Reactivarea acestor falii o fi cauza sau o fi doar alt efect?
Nu stiu, drept sa fiu. Dar daca e vreunu geolog sau specialist in foraje poate imi raspunde si mie.
@Eroul Bula
Explorarea presupune acelasi proces de fracturare numai ca pe scara mai mica. Chevron a spus ca sonda de la Pungesti urma sa foloseasca 30 de tone de apa pe zi. Pentru explorare. Sau au mintit si ei fac deja exploatare acolo?
@Vector, nu am experienta lui Barney dar esti in eroare in privinta lucrrilor de explorare. Acolo se fac foraje clasice, cu sape, se extrag esantioane (carote) cu ajutorul carora se stabileste natura, grosimea si pozitia straturilor geologice. In cazul in care se gasesc straturi de sisturi esantioanele merg la laborator pentru a se determina concentratia de gaz din stratul de sist. Nu faci fracturare de nebun, fara sa stii daca, macar, exista sisturi.
Folosirea apei nu inseamna automat fracturare hidraulica. Toate forajele folosesc apa pentru racirea sapelor.
http://www.youtube.com/watch?v=P7LAVb2xsvg
Daca cineva poate contrazice documentarul asta scurt il astept cu link-uri si argumente….
@Eroul Bula Nu se poate dpdv al legislatiei internationale sa nu acorzi licente de exploatare pentru gaze de sist pentru „Gazprom si satelitii sai”.Ideea este ca sa faci acelasi lucru si pentru alti „baieti” la fel de mari si tari,sa stabilesti pe cat posibil tu un set minimal de reguli si apoi sa ii lasi sa se concureze.Pariu ca au grija unul de celalalt,in sensul ca nu care cumva vre-unul mai „zglobiu” sa nu incalce regulile?
O parghie este sa prevezi in documentatia de licenta obligativitatea ca operatorul sa aiba o „experienta relevanta” in operatiuni de extragere a gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Nu te poate impiedica nimeni sa stabilesti, drept cerinta privind experienta anterioara, un numar minim de contracte in derulare, un numar minim de sonde de exploatare operate, o cantitate minima de gaze de sist extrasa in ultimii N ani. Daca vrei sa faci o treaba o poti face legal si nimeni nu-ti poate reprosa ca vrei sa diminuezi riscurile de exploatare.
Exploatarea gazelor de sist merita categoric incercata! Manipulare sau „lipirea” problemei gazelor de sist de Rosia Montana este o escrocherie, cele doua subiecte neavand nimic in comun. La Roisa Montana nu castigam nimic, in schimb rezervele de gaze sunt strategice. Nu trebuie sa fii un geniu sa intelegi ca Rusia nu are absolut nici un interes in exploatarea in Polonia si Romania a gazelor de sist.
Si sa nu uitam cum guvernul bulgar, care era de acord cu exploatrea acestor gaze, dar reziliase contractul cu rusii pentru o noua centrala nucleara,a fost dat jos de de catre Moscova, prin cateva mii de manifestanti, care nu aveau nici o treaba cu ecologia sau patriotismul.
Fata de tarani din Pungesti, dati-mi voie sa ma indoiesc sincer ca stiu cu ce se mananaca exploatarea gazelor, iar faptul ca s-au strans buluc exact in ziua in care operatiunile trebuiau sa incepa este macar suspect. Nu cred ca Chevron anunta-se cu trambitasi si tobosari evenimentul, iar daca tinem cont ca la inundatii tarani nostri stau in carciuma, in timp ce jandarmii le scot apa din casa, ma indoiesc foarte serios de spiritul lor patriotic si grija pentru generatia de maine sau mediu.
Probabil ca au fost macar adusi, daca nu si „motivati” un pic.
In actualele conditii la nivel planetar si local- guverne corupte, prefer sa nu.
Gazprom caută hidrocarburi în Ardeal. Geologii spun că sunt căutate gaze de șist, nu petrol: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Gazprom+cauta+gaze+de+sist
Totul in aceasta situatie cu manifestarile din ultimele saptamani are la baza doar un singur lucru: proprietatea.
Dincolo de „jos capitalismul, jos socialismul, jos SUA, jos Rusia, jos Basescu, jos Ponta”…etc…exista doar proprietatea. Avem o Constitutie socialista, „din pacate” pe jumatate: articolele 44 si 136 se refera clar la faptul ca bogatiile subsolului nu apartin proprietarilor privati ai terenurilor si ca acestia pot fi expropriati si „despagubiti” in zeflemea de catre stat, SINGURUL proprietar constitutional al resurselor respective. Care insa, tot curat-constitutional, nu este obligat sa fie si unicul exploatator al acestora ci poate sa „externalizeze” exploatarea unor companii private.
Rezultatul il vedem: proprietarii pamanturilor sunt furati, statul la nivel general primeste un mizilic de redeventa dar la nivel individual se imbuiba din spaga, iar companiile „exploatatoare” isi iau partea leului.
Asa ca nu sunt decat 2 solutii:
-1)-pastram in Cosntitutie articolele 44 si 136 dar adaugam la unul din ele un alineat care spune ca exploatarea se face doar de catre stat;
2)-radiem articolele 44 si 136 si le inlocuim cu un altul in care sa avem un alineat ce spune ca bogatiile subsolului apartin proprietarilor terenurilor (si deci acestia decid cu cine sa incheie contracte de exploatare, excluzand astfel statul hotoman din pozitia de „intermediar”, acestuia revenindu-i numai rolul de a se asigura ca sunt indeplinite conditiile de mediu si de munca).
Calea a-3a NU EXISTA.
@RazvanMihaeanu Corect spus.Q.E.D.
Bravo Razvane.
PROPRIETATEA. Bogatiile subsolului trebuie sa apartina proprietarului terenului. Daca omul vrea vanda, vinde cui vrea el si la ce pret vrea el. Nu sa vina statul sa-i ia pamantul cu forta.
Pentru cei cu cont Facebook:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=634776219907703&set=a.363721803679814.100011.135927866459210&type=1&theater
Salutare
am gasit site-ul relativ recent(3luni) si mi s-a parut diferit fata de „cele multe si triste”…dar articolul asta e…aiurea
nu are rost sa vorbesti despre chestii pe care nu le cunosti bine( gaze de sist,localnici,”popii”)…daca esti mai educat,mai bogat,mai”militar” …incearca sa faci tu ceva pentru binele celor multi si nu arunca cu pietre
te admir pentru articolele ce au legatura cu armata,insa daca mai scrii un articol de genul asta voi renunta la acest site(nu ar fi o pierdere pentru nimeni,dar nu vreau sa ma inscriu in gasca „tomberonistilor”)
succes si numai bine!
Un mic recurs la memorie,cat si o simpla presupunere!!!Nu pot sa nu ma intreb,pe buna dreptate,ce ati fi zis unii dintre voi daca AZI s-ar fi hotarat construirea Centralei Atomoelectrice de la Cernavoda?Mai frate,cred ca aveam radare in loc de ochi la cate articole ati fi scris CONTRA!Daca pe vremea lui nenea Ceoasca(raposatimpuscatul) s-ar fi descoperit gazele de sist,voi credeti ca v-ar fi cerut cineva parerea sau i-ar fi pasat lui de rusi?Am facut(Romania a facut) centrala de la Portile de Fier,dar am „ingropat” in ape pentru totdeauna cea mai frumoasa insula de pe Dunare.Asta e!Am ingropat sate intregi cu barajele si centralele hidrografice,s-a scormonit tot subsolul capitalei la metrou,s-au daramat munti intregi pentru calcar,granit,carbune,etc.Au existat zeci sau sute de accidente,chiar grave unele,dar s-a facut ceva pentru tara.Si de ce?CA SA NU STAM CU MANA INTINSA LA STRAINI SI LA CHEREMUL LOR!!!
Multe intrebari care trebuie puse. Finalul este ca a fost impusca nu? Sistmul american vad ca este pe cale sa cada la doar 25 de ani dupa cel sovietic. Este o problema de gandire. Actualul numar al populatiei precum si pretentiile ei duc aici indifferent de sistem. De asta este criza asta majora. Planeta se clatina sub greutatea noastra la propriu. Asta vad ca o concluzia la intrebarile tale. Si nu cred ca o central nucleara sau 10 pot da rspunsul pentru ca realistic nu se pot face. Fa tu centrala nucleare. Nu poti si iti spun de ce: nu sunt fezabile. Daca ar fii s-ar construi nu? 🙂
Bre haion, plimba ursul si lasa centralele nucleare, daca ti-e lene sa te documentezi.
Mai bine vezi cum e cu gramatica.
N-auzi, dom’le că nu sunt fezabile 😀 … În cât s-a amortizat investiția de la Unitatea 1? Parcă în jur de 10 ani. Ce cost (aproximativ) are energia produsă la Cernavodă? Vreo 140 de lei pe MW, cu 20 de lei mai scump decât MW produs în hidrocentrale. Sigur, vorbesc de prețuri medii. La noi nu se construiesc din rea voință (politică). La alții … e treaba lor.
Sustin canu sunt fezabile. Costa enorma sa le faci costa enorm intretinerea costa enorm exploatarea, costa inchiderea. Care este costul inchiderii centralei de la cernavoda ca nu mai are mult unitatea 1? Unde se duc deseurile de la cernavoda? Unde se vor duce deseurile de la 10 centrale nucleare. Nu vedeti ca nici o tara nu le vrea. Nemtii si francezii inceraca sa le paseze la altii.
@haion
Mai baiete, tu faci confuzie intre rentabil si fezabil. Grea e limba romana, nu ? 🙂
Unitatea 1 si-a scos banii cu varf si indesat. Si ar mai putea merge inca 30 de ani daca te uiti la ce fac canadienii.
Cat despre deseuri, de ce nu-i contactezi pe cei de la ANDRAD ? Vrei primi toate informatiile necesare.
Vezi ca pe aici suntem unii care stim cum este cu „nuclearul”. Sfatul meu este sa te informezi bine despre subiect, ca sa nu pici in ridicol.
”Nu mai are mult Unitatea 1”? Că tot veni vorba, canadienii, prin 2004 parcă, voiau să schimbe canalele de combustibil ale unui reactor ieșit la pensie. @Gabriel, s-a reușit? E funcțional? Cu cât se estimează că i s-a prelungit viata? În cazul ăsta cred că vom fi oale și ulcele când unitățile CANDU de la Cernavodă vor fi dezafectate …și vorbesc de astea două, nu de (sper) viitoarele două.
@CosteaH
Prma la care s-a facut retubare a fost Wolsong Unit 1, care a repornit in 18 Iulie 2011. Intreaga operatie a durat 839 de zile.
Bruce A unit 1 & 2 au repornit in octombrie anul trecut.
Si argentinienii de la Embalse aveau in proiect asa ceva.
In afara de schimbarea tuburilor de presiune se face si un up-to-date la toate sistemele.
Canadienii spun ca durata de viata se va prelungi cu inca 30 de ani.
Merci, pierdusem firul , știam doar că se dorea și, la vremea aia, ar fi costat, în medie, aproximativ 1 mil. de $ per canal. Acum nu știu daca $ americani sau canadieni 🙂 Deci, 1996+40(sau mai mult de ani)+2(refacere)+30=2068. Dacă trăiesc cu bunica prind anul ăla …asta în caz că mai nu se vor schimba iar canalele, adică +30 de ani…:D Bine, până atunci poate vor fi alte surse de energie, dar e bine de știut, ca idee, cat ar mai putea functiona unitatile de la Cernavoda.
^ dacă traiesc cât bunica…
Am intrat si vazui o gramada de simpozioane si delegatii si grade de cooperare si de
„strategia de gospodarire a deseurilor radioactive” si de „dezvoltarea unui centru operational de management al deseurilor radioactive sau de crestere a eficientei actiunilor initiate de ANDR”.
Apoi ma mai uitai la pozele cu eoline de pe site – sic! pina si astia se folosesc de eoliene – si imi dadui seama ca sunt in belea cand mai citi: „dupa 30 ani de cercetare…11.500 tone uraniu” +”Romania are in vedere construirea unui depozit geologic de mare adancime”. Deci este pe vine. Alti bani alta distractie.
Nu inteleg cu cine vrei sa mai construiesti cand am distrus 3000 de intreprinderi in 24 de ani. Cu ce bani cu ce oameni?! Nu suntem in stare sa pastram Hidroelectrica intreaga, Oltchim l-am faramat CFR Marfa e praf, OMV l-am dat la juma din profitul care il face pe un an.. Tarom si CFR Calatori sunt pe teava.
Nu mai avem nici o banca romaneasca pentru a sustine un program national de investitii. Un procent enorm din populatia activa si capabila sa faca ceva a parasit Romania. Base si cu Ponta fac doar circ.
Ceasca avea integritatea unui adevarat lider sa impuna solutzii riscante pentru ca atat benificiile ca beneficiile reveneau tot tarii. Astazi riscurile raman la noi profitul merge la altzii.
Chevron nu iti face pomana singura diferenta va fi ca o sa stam cu mana intinsa dar la o alta masa.
Dezgustatoare generalizarea in privinta oamenilor de acolo. Violentele si ilegalitatile se petrec peste tot in Romania, nu numai in Vaslui. Putin bolsevica si incercarea de stigmatizare a acelor amarati care se tem pentru pamantul stramosesc, folosind ca argument stirile profesioniste si serioase pe care ni le ofera presa romana. Apoi, nu inteleg ce e serios la oricare ziar sau trust de presa mare din Romania. Au stapani cu agende politice clare, asa ca denatureaza, manipuleaza, dezinformeaza si trunchiaza adevarul.
Revenind la proteste. Asadar, pe langa neofascisti, legionari, eco-anarhisti, kagebisti, golani, hipsteri, apar violatorii betivi din Vaslui. Violatori betivi pe care nu i-a intrebat nimeni nimic in privinta respectivelor forari care urmeaza sa se desfasoare la doi pasi de propriile bataturi. Dar, mai da-i in plm, oricum fac umbra degeaba pamantului si sunt manipulati de rusi. Apropo – agenti rusi sunt toti care sunt impotriva dubioseniilor care se intampla, in ultima vreme, in Romania. Rus sunt si eu, care am iesit in strada in Bucuresti pentru sustinerea amaratilor din Pungesti, rus e si Eugen David de la Albumus Maior, rusi sunt si motii de la Marea Adunare de la Campeni din 22.10.2013, care si-au declarat solidaritatea cu fratii moldoveni. Adunare despre care nu s-a scris mai nimic in presa aia prezentatoare de violuri si crime.
Intrebari pentru eroul roman Bula :
Cu cat estimati ca se vor ieftini gazele sau facturile la energie dupa inceperea exploatarii? Procentual.
Cum apreciati ca va fi viata celor care locuiesc in apropierea zonelor de exploatare?
Exista riscul ca panza freatica sa fie afectata, mai ales in conditiile in care autoritatile care ar trebui sa vegheze la respectarea normelor ecologice, sunt corupte si rascorupte?
In conditiile in care exploatarile se vor face in timpul guvernarii aceleasi gloate de neo-capitalisto-bolsevici care ne conduc de 24 de ani, exista marea posibilitate ca poporul raman sa ajunga si cu mediul inconjurator tufut, si cu eventualii bani intrati la Stat furati de gloata mai sus mentionata?
Avand in vedere faptul ca mai toata clasa politica s-a unit in ridica in slavi cele doua proiecte (Rosia si gazele de sist) si tinand cont de faptul ca indivizii respectivi, indiferent de culoarea lor politica, reprezinta dusmanii romanilor, care ar fi motivatia logica de a ii asculta, de data asta, pe ,,distinsii alesi”?
Sanatate.
Interesant ce ai scris,dar vezi ca „Marea Adunare de la Campeni din 22.10.2013” a fost mai devreme cu cateva zile,da?AZI este 22.10.2013,ora 13.05.
Corect, mea culpa.
Apropo, am gasit niste rusi peste ocean. Acum isi zic ecuadorieni, dilaii, cu toate ca e clar ca se trag din Petru. Si, ca tot rusu’ care se respecta, fara nici un singur motiv, sunt suparati pe Chevron.
Si am mai auzit ca pretenii polaci nu prea au gaze de sist, adica zacamintele sunt sub asteptari si ar fi nerentabil sa le exploateze. Ba mai mult, de ciuda, cica s-au pus pe bagat in puscarie pe oficialii care negociasera faza.
Inca una foarte tare. Cititi aici: http://www.evz.ro/detalii/stiri/agentii-cu-cap-de-bour-de-la-pungesti-1063295.html
Pentru cei care vorbesc despre gazele de sist si nu sunt in tema, sa va explic.. Cand se foreaza un put petrolier in gaura forata se coboara niste tevi cu un diametru mai mic (casing sau burlane se numesc) la diferenta de la diametrul gaurii forata pana la tevi se umple cu ciment special. Dupa aceea prin aceste burlane se coboara alte tevi cu un duametrul mai mic numit Tubing prin care curve efectiv titeiul sau gazul. Gazele si petrolul se gasesc la adancimi mai mari decat straturile unde se gaseste apa. E o conditie necesara si absoluta ca gazele si petrolul sa se gaseasca la adancimi mari ca acestea sa se formeaze din cauza presiunii ridicate si a temperaturii ridicate. Cand scade presiune din punga de gaz se indtroduc aburi si diverse substante chimice pentru a modifica viscozitatea petrolului.. De apa este nevoie in jurul puturilor deoarece pentru forare capul de forare se lubrifiaza si se raceste cu „noroi”. Tubingurile la intervale regulate se scot din pamant si se verifica cu ultrasunete, edycurrent etc. tocmai pentrua preveni fisurile. Deci in orice exploatare de gaz sau de petrol exista riscul ca panza freatica sa fie contaminata e minim.
2 Daca pretul gazelor si al energiei nu ar fi liberalizat ar aparea sacalii care ar investii in romania in diferite fabrici consumatoare de resurse.Investitile pe care le-ar face nu ar fi de ceea mai noua tehnologie si eficienta din cauza ca pretul energiei e f mic si nu merita investitia in echipamente noi si scumpe daca pretul gazelor, petrolului si energiei e mic.Dupa ce resursele s-ar epuiza ar disparea ca magarii in ceata. E o idee f proasta sa iti vinzi resursele si asa limitate la preturi mici.Acest lucru e un concept economic care se invata in liceu. Care nu poate pricepe atata chiar imi e mila de ei.
3) Nu avem cunostintele necesare exploatarii gazelor de sist. Teoretic stim cum sa facem dar practic mai avem mult de invatat.
Solutia optima parerea mea ar fi ca Romgaz sa se asocieze cu Chevron and Co si sa prinda tehnologia ca pe viitor sa fie singuri in stare sa exploateze gazele de sist.
salut. Super ca ne-ai spuns in mare de tehnologie. Sti cumva ce diametres sunt folosite de la cel mai mare la cel mai mic? Sti cumva si ce presiuni sunt acolo? Se poate intampla sa cedeze traseul sub presiune? In zona sunt cutremure ele pot afecta trasele? LA ce adincimi se efectueaza forarile? Daca adincimea creste nu creste si riscul fisurilor? Care este riscul ca diferite fali sa se miste in directii diferite punand in pericol integritatea putului?
La burlane sunt de la 160 mm in sus cu grosime de 20 mm in perete. Am vazut burlane si de 1 metru in diametru ( nu pt Romania ci pt arabi..) Presiunile sincer nu le stiu ca nu le calculam eu. Otelurile sunt oteluri speciale cu tratament termic, calire + revenire. Se poate intampla dar nu din cauza tevilor. Tevile sunt verificate cu ultrasunete, edycurrent, teste hidro, depinde de client… Daca e curtemur mare da..clar ca afecteaza treaseele, dar ana acuma nu am auzit de asa ceva sa se intample. Adincimea de forare depinde unde e situata punga, de la 500 metri adancime pana la 8000m. Creste riscul fisurii la adancimi mai mari dar si materialele folosite sunt incomparabil mai bune pe masura ce adancimea creste.
” Care este riscul ca diferite fali sa se miste in directii diferite punand in pericol integritatea putului?” M-am ocupat de productia tevilor si de mentenanta cuptoarelor de laminare si Tratament termic nu de geologie 🙂
Mersi mult vorbesc foarte serios. Eu sunt impotriva cum usor se poate observa dar nu sunt nebun impotriva, desi realitatea si spaimele te imping acolo usor.
Crezi ca tevile alea rezista la mii de cutremure pe durata intregii exploatari? Atunci de ce vedem clipuri cu gaze in apa de la robinet?!
Care este pretzul sa inlocuiesti un segment la 8000m? Cate zile opresti exploatarea pentru asta? Cand actiunile la bursa cer profit ACUM crezi ca ii mai pasa cuiva de panza freatica din curtea lu Ion si Gheorghe?
Ce crezi ca e mai ieftin, niste spagi la guvernanti din lumea a 3a(Ponta. Base) sau respectarea tuturor normelor de siguranta – echipe mai multe de interventie, verificari mai dese, oprirea imediata a exploatarii daca se remarca mici fisuri?!
Opinia mea e ca :
SAFE FRACKING IS A FAIRYTALE.
Cand o zi de forare costa cateva zeci de mii de euro si pierderile de gaz sunt imense crede-ma ca ii doare pe toti. Daca se rupe burlanul ai de lucru si opresti productia zile intregi plus ca iti scad actiunile la bursa din cauza ca ai oprit activitatea de extractie.. Gandire logica de clasa a 5-a parerea mea si gandire economica la nivel de liceu. Nu exista extractie sigura, nici cea clasica nu e sigura. Toate au riscuri! Dar riscurile pot fi controlate intr-o masura f mare.
In cazul de mai jos… inteleg ca scurgerile au fost prea mici pentru a justifica o interventie?!
http://www.youtube.com/watch?v=4LBjSXWQRV8
Parca am vazut steagul rosu cu cap de bour pe peretele americancei aleia. Manipulatoarea a bagat un cazacioc dupa ce s-a inchis camera de filmat.
Ai dreptate si daca te uiti mai atent… la chiuveta curgea vodka.
Daca se rupe burlanul ai de lucru si opresti productia zile intregi plus ca iti scad actiunile la bursa din cauza ca ai oprit activitatea de extractie..
PENTRU UN CAMP DE EXPLOATARE UNDE VOR FI INTRE 20 SI 50 DE SONDE,NU PICA ACTIUNILE UNEI FIRME LA BURSA CA O SONDA ESTE DEFECTA !!!
NU AM AUZIT ASA CEVA DE CAND SUNT !
CE NAIBA FAC PETROLISTII CAND TREBUIE SA SCHIMBE POMPA SI OPRESC SI O SAPTAMANA O SONDA?
ASTEA-S RISCURI ASUMATE SI NORMALE !
si cand nea gheorghe si ion isi fac un put sapat la 10-30 metri si o latrina al 10 metri distanta ,sapata la 10 metri profunditate nu se mai preocupa de „contaminare”?
sau puturi facute la nici 10 metri de cimitire?
dar bine ca le contamineaza puturile astia de la 3000 metri ,fara sa stie macar formarea zacamantului sau cum se infiltreaza diferitele substante prin diferitele tipuri de sol
ce e acolo e manipulare a unor clase sarace
sunt din moldova ,aproape de zona si stiu ce zic
au sute de fantani cu apa „salcie”,ce nu e potabila si beau pana le cad dintii si parul si nu ii intereseaza
apele sunt contaminate de ce am spus la inceput
in loc sa tipe impotriva gazelor de sist ,mai bine ar tipa la autoritati sa atraga fonduri europene ptr a construi utilitati si infrastructura(gen apa curenta si retele de canalizare ,epurare)
si ar sari pe autoritati sa lase structurile gen dna ,sau ce se ocupa de lupta impotriva coruptiei sa-si faca datoria ,ptr a avea certitudinea ca avem reprezentanti corecti ce negociaza sau aplica acorduri comerciale sau legi
Cand Gheorhe si Ion o sa se k.ce 20 de milioane de litri putem avea subiect de discutie…
PE 13 AUGUST AM EXPLICAT TEHNIC PE INTELESUL TUTULOR CE-I CU GAZELE ASTEA ….http://suntemromania.blogspot.ro/2013/08/191moartea-pe-ulita-scandalul.html
ACUM AM PRELUAT SI PREZENTAT ART.LUI BULA SI PREGATESC O CHESTIE CARE FACE O PARALELA SPUSA MAI JOS.
ORICUM, VAD CA IAR SE BATE CAMPII ATEHNIC SI CU POLITICA DE CAFENEA CA DE OBICEI, DAR GANDITI-VA CA MAI SUNT SI OAMENI „CARE STIE CE ZICE” SI NU DE LA TV, ASA CA CITITI MAI ATENTI SI NU PRINTRE RANDURI.
„Falii” ?! La maximum 8 kilometri?! Nu cred sa fie cazul…
@ Barny
Felicitari! Un comentariu „la subiect”; foarte „profi”, clar si realist 😉 Bravo man! 🙂
Multumesc frumos 🙂
Lucrezi la Silcotevi din Zalau ?
am lucrat 2 ani 7 luni si 13 zile! ca la inchisoare e in zalau :))
Ma intreb ce optini avem dupa gazele de sist pentru ca si ele se termina destul de repede 40 de ani daca le consumam doar noi? Ce facem dupa? Topim armamentul cosntruit cu ele???? Nu ne astepata din nou rusiii la cotitura dupa 30 de ani ei conservandu-si rezervele? Ma blocheza intrebarile astea. voi aveti raspuns?
Ce facem daca este doar o cursa intinsa romaniei de a se arunca in a isi rispi resursele in timpul unor guvernari corupte? daca este doar o capcana in care noi ne alegem cu praful de pe toba? Stie cineva cat castigam din exploatari? ma gandesc ca ne prseaza cu proiectul asta ca avem datoria aia de 90 miliarde
Chiar acopera datoria macar sa stim ce dracu facem dupa 30 de ani ramanem si cu datoria si cu gazele epuizate?
1. Exploatarea gazelor de sist nu va ridica nivelul economic din zona. Personalul pentru supraveghere e f mic si vor mai fi cateva echipe de interventie care le vor plimba intre mai multe sonde. Per total numarul angajatilor nu va fi prea mare. Centrul de profit va fi la Bucuresti deci Vaslui nu va colecta taxe pe profit.
2. Exploatarea gazelor de sist nu va scadea pretul gazelor pentru ca tre sa ne aliniem la preturile pietei UE care oricum prevad cresteri si in urmatorii ani.
3. Profitul va fi externalizat prin metode financiare corporatiste tipice coloniilor care vor face ca statul sa primeasca f putin ca impozit pe profit.
4. Marii castigatori : Cei care care exploateaza zacamintele(Chevron, Gazprom etc), traderii de pe piata de gazului, guvernantii care vor fi motivati financiar sa aloce resurse pentru protejarea afacerii, sefii de prin servicii, grupurile de media care vor fi motivate sa prezinte pozitiv exploatarea.
5. Marii perdanti: localnicii care risca sa isi piarda dreptul la modul lor traditional de trai, zona exploatata va capata si renumele ca e una poluata. Agricultura si turismul se vor diminua destul de mult.
Va ofer urmatoarea problema…
Sub blocul dvs se gaseste un zacamant fabulos de gaze de sist. In timpul exploatarii aveti 200 de cutremure la fiecare 15 zile. Mai doriti gaze de sist ca sa fim independenti energetic?!
Daca raspunsul este NU poate ii intelegeti si pe taranii aia ca nici ei nu vor.
Chiar azi dimineata fu iar curemur in Vrancea. Isi bate joc dumnezeude astia cu exploatarile. Bre sunt astia pamant cred la fiecare anunt de cutremur. 🙂 Ma amuza dincolo de toate contradictiile.
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/09/photogalleries/pollution-pictures/photo2.html ce ziceti baieti ne mutam copii acolo? Este din Rusia Noril’sk .
Ia sa vedeit si la americani cum sta teaba cu tehnolgia ce au facut astia acu 2 ani. Super companie BP:
http://www.huffingtonpost.com/2013/10/15/halliburton-anthony-badalamenti-guilty_n_4101127.html?utm_hp_ref=bp-oil-spill
Cand ii vad p’astia cu „gazele de sist ne vor distruge tara” imi cine sa-mi iau campii! Ba desteptilor,americanii-s atat de prosti sa-si distruga propria tara pentru niste gaze,dar polonezii?
Gata cu manierele,toti taranii si activistii la zdup daca mai incearca sa opreasca ilegal explorarile!
Vezi Costi ca se pare ca da sunt chiar atat de prosti. pozele de jos sunt de la americani.
Rautaciosule, pe cine vrei tu sa bagi la zdup? Ca oamenii aia manifesteaza pasnic! Vezi ca dreptul la manifestatii, la fel ca dreptul la opinie, e garantat de Constitutie, suparaciosule. Iar dreptul la viata intr-un mediu care sa nu te omoare pe tine sau pe copiii tai e garantat de Dumnezeu, pui mic. Daca exista riscul ca, in zonele respective, sa se intample dezastre ecologice, eu cred ca e mai bine sa asteptam, ca actualii administratori ai patriei noastre nu sunt in stare sa gestioneze cum trebuie situatia. Nici din punct de vedere economic, nici ecologic, nici geo-strategic sau ce mai vreti voi.
Manifestare pasnica nu inseamna sa opresti circulatia pe drumuri nationala,sa ocupi terenuri private si sa sa te pui in fata masinilor de explorare.Daca vor sa manifeste pasnic sa se adune in fata caminului cultural,sa strige cat vor si sa se duca acasa cand i-oi chema eu.Fara babe si mosi loviti de isterie in calea progresului!
Pasnic inseamna fara violenta, darz aparator al exploratorilor de gaze. Punct. Si comunitatea locala are dreptul sa isi puna probleme si sa actioneze pentru propriul interes, in conditiile in care zonele respective sunt destul de dens populate. Plus ca e destul de amar progresul asta in care tot progresam de 24 de ani. Am pus cateva intrebari eroului Bula, daca esti amabil si atat de bine informat in privinta situatiei de fata, dupa cum se observa din vehementa ta, te rog sa dai tu raspunsurile. Ca ‘mnealui, in afara de pus cateva linkuri pline de venin din presa romana independenta, neatarnata si demagogica, nu a dorit sa ma lumineze.
E o nuanta a problemei care se pare ca nu o simti. Fracturarea merge in zone slab populate cum e in US sau Canada. Pe de alta parte in Europa e un esec total tocmai datorita densitatii mari de populatie.
Polonezii care acum 2 ani erau varful de lance datorita de rezervelor care le au au anuntat taxe de 80% pe profit. Exxon(US) si Talisman(Canada) s-au carat deja.
„SAFE FRACKING IS A FAIRYTALE”
Bai stimabile suntem destul de multi, o sa alocati bani seriosi ca sa ne tineti acolo, asa ati facut si cu alti intelectuali care au devenit legionari!
Si sa iti mai soptesc ceva noi majoritatea protestatarilor contribuim la PIB-ul tarii lucrand in multinationale din domenii telecom, IT, Hardware, automotive, stim cu ce se mananca o zi de munca adevarata.
http://ngm.nationalgeographic.com/2010/10/gulf-oil-spill/bourne-text
Si inca o poza de sus. Unde duce lacomia si inmultira omului pe planetea.
Vedeti jos un colaj de poze cu ce binecuvantam celelate animale de pe planeta :). Ma simt cu adevarat inaltat de ce putema face acum in plin secol al smartphonului :). Ma cam descurajeaza imaginile si reporatajele.
Am inteles ca popii sunt cei care trebuiesc pedepsiti cel mai tare. Subscriu!
Exploatrile gazelor de sist produc beneficii la fel de bune pentru populatie precum sunt locurile de munca de la Rosia Montana(ca tot cica nu exista legatura!) iar pentru economie invers proportional fata de buzunarele celor care au dat unda verde si semnat pentru ele. Imaginea de ansablu poate ca nu prea are legatura cu Rosia Montana insa minciunile despre cresterile economice sunt identice. Si fie ca vorbim de Șevron sau Putin, metodologia de implementare este identica iar rezultatele finale la fel de identice. Deci unde e problema daca furtul este oricum pe fata si locuitorii fortati sa plece din cauza efectelor? Desfatati-va ochii cu Gasland ca sa va hotarati.
http://www.imdb.com/title/tt1558250/
Bre te contrazic foarte profund! Daca dispui de rezerve de gaz sigure, Gazpormul nu intra in aceasta categorie pentru noi, iti pot construi o industrie chimica si farmaceutica pe baza acestor rezerve. Si bineinteles ai garantia ca nu ramai fara caldura iarna. Nimeni nu-si va construi o fabrica in Ro daca nu are asigurat gazul natural, politic vorbind. RM nu ofera absolut nimic si nici nu este strategica.
Sunt foarte diferite. Nu te incalzesti cu aur si nici nu fabrici paine arzandu-l in cuptoare… Fara aur putem trai foarte bine, fara gaz mult mai greu, iar viitorul va apartine aceluia care va dispune de cele trei mari resurse naturale: apa, pamant arabil/hrana si energie.
Nu construim nici o industrie doar daramam si privatizam. Nu suntem in stare nici sa facem ce eram in stare pe vremea lui Ceausescu. Vezi exploatarea aurului
Daca ramai fara gaze la intern Rusia prin exporturile de gaze va putea influenta scena politica romaneasca la un nivel mult mai ridicat. Iar asta nu convine multora din elitele locale euro-altantiste si nici stapanilor lor mai ales in contextul in care prezenta US in zona asta e din ce in ce mai subtire iar UE e in criza si nu prea e in stare sa umple golul lasat.
Daca va exista un shift de putere in Romania multe mizerii din ultimii 23 de ani vor iesi la iveala si asta nu convine la toti cei care au fost implicati.
La extern nu convine nici austriecilor care fac jocuri similare prin OMV nici altor forte externe care ne controleaza ne dicteaza ce sa privatizam, ne spun care refendumuri sunt valide si care nu, ne spun de ce suntem vinovati in trecut si tot asa…
Poveste cu siguranta energetica pe care relansam industrii si o vom duce mult mai bine sunt povesti. Nu suntem in stare sa avem grija de ce avem: Hidroelectrica, Oltchimul l-am terminat, CFR Marfa e pe duca da visam noi industrii :))
Nenea GMT, ca sa construiesti ceva ai nevoie de oameni nationalisti, specialisti si care nu se cumpara usor pe piata de spionaj industrial. Noi n-avem nici macar nationalisti batuti in cap si incapatinati. N-AVEM! Propozitia ai inceput-o cu daca si stim ca Daca si cu Parca….
Atat RM cat si sisturile ofera populatiei doar gunoaie si exterminare sau in cel mai bun caz emigrare. Sa nu uitam ca la RM nu e vorba doar de aur. Stim cu totii ca orice minereu de aur cintine Ag, Cu, As si multe altele printre care si un element de facut un imens buuuum si nu e nici Pu si nici U dar ce stim noi p**imea?.
PS. Stim din istorie ca sarea era petrolul antichitatii si multe milioane de oameni au murit. Resursele sunt motivele pentru razboi. E simplu ca buna ziua.
PPS Este foarte mult de zis dar nu e locul si mai ales lucrurilem aparent complicate sunt extrem de simple. Spusa de un nasos fara vaforiti
😉
http://apostoldoru.blogspot.ro/2013/10/rosia-montana-o-biblioteca-de.html#comment-form
Am gasit acest link. E scris de un inginer.
@George
” Fara aur putem trai foarte bine ”
Perfect adevarat . Aurul se foloseste la conexiunile interne ale microprocesarelor , la contacte hi-tech , la acoperiri dispersante radar ale carlingilor avioanelor . componente pentru telemetre laser .La noi nu mai e cazul .
„iti pot construi o industrie chimica si farmaceutica pe baza acestor rezerve ”
Da, mase plastice de inalta rezistenta pentru urmatoare generatie de arme de asalt .S-a trecut de 100 de comentarii la articol, trebuie sa va amintiti 🙂
Vorba pacatosului : visatul e gratis . 🙂
„viitorul va apartine aceluia care va dispune de cele trei mari resurse naturale: apa, pamant arabil/hrana si energie.”
Pamant macar mai avem ? Nu cred . Atunci nici viitor .Nu-mi mai vine sa rad .
eroul bula, cauta pe siteul gazprom ca sa vezi exact valoarea gazului exportat in Romania. Este putin peste 1 miliard usd anual.
pe de alta parte, prefer sa platesc anual 1-1,5 miliarde usd pe gazul altuia, decat sa platesc aceeasi suma unor americani care exploateaza resursele mele.
daca asta e greu de inteles, atunci n-am ce sa mai zic
sub 4% redeventa pentru GAZUL MEU, inseamna bataie de joc.
decat 4% incasat din gazul meu, mai bine platesc gazul altora, extras de altii, dar macar stiu ca am sa las ceva in subsol pentru generatiile viitoare care vor fi (sa speram) mai responsabile
Si gazul meu conventional cât ma mai tine? Ca tot auzim ca importam putin de la rusi si ca momentan consumam in mare parte din productia interna. Asteptam sa se termine si apoi vedem ce facem? Ca resursa la Miguri 🙂
Tu pana la urma ce esti ofiter US Navy cum te descria Adyr? Ca nu prea vad ce te intereseaza tocmai din America cat gaz importa Romania?
Ex-capitan USMC, dar nu acest Alex.
Io-s din Bucuresti. Nu m-am prins care-i poanta.
Este un alt Alex si ma doare direct in cot de gazele voastre.
🙂
Da’ de ce? Nu au fost discutii asemanatoare in SUA?
OK let me put in my two cents. Locuiesc in Pennsylvania de aproape 30 de ani, care la ora actuala este km 0 in materie de extractia gazelor de sist. Pennsylvania are cam jumatate din suprafata Romaniei si o populatie de aproximativ 12 milioane. In iarna 2008-2009 plateam aproximativ $420 pe luna pentru un consum de 1250-1300 de metri cubi de gaz. In iarna 2012-2013 pentru acelasi nivel de consum am platit aproximativ $97 pe luna.
La ora actuala in Pennsylvania sunt active 54.374 de puturi de gaze, din care 6.391 sunt puturi “neconventionale” (Chevron exploateaza 318 de astfel de puturi in Pennsylvania). Sunt emise 13.293 licente de exploatare pentru puturi neconventionale. Din 2009 pana in present agentia de mediu din Pennsylvania a semnalat 3.331 de abateri de la regulamentul de mediu (atat al statului Pennsylvania cat si cel federal) care au rezultat in amenzi cu o valuare de $4,9 milioane la aceste exploatari neconventionale. Sa nu intelegeti ca aceste abateri au insemnat ne aparat poluarea mediului sau a panzei freatice. Majoritatea abaterilor au fost de ordin adminstrativ (ex. postarea licentei intr-un loc necorespunzator; creearea anumitor planuri de urgenta, protectia muncii, etc. la timpul corespunzator), dar s-au semnalat si 46 de incidente de “improper well casing for protection of fresh ground water” care au fost depistate inainte ca putul sa fie pus in exploatare, iar o remediere a fost pusa la punct. A existat un singur caz unde initial s-a crezut ca un put neconventional ar fi fost responsabil pentru poluarea panzei freatice (in localitatea Dimock), dar care s-a dovedit a nu fi adevarat dupa ce investigatii mai aprofundate ale agentiei federale pentru protectia mediulu au ajuns la concluzia ca gazul metan respectiv exista in mod natural in acea panza freatica – oricum ca sa scape de probleme compania respectiva a cumparat proprietatea omului si cu asta basta, numai ca i-a impus omului pe cale legala “tacerea” despre acest subiect; omul si-a luat banul si s-a mutat din stat.
Dezbateri au avut loc la nivel legislativ inca de prin 2002, iar in comparatie cu Romania, o campanie serioasa de informare a publicului a avut loc. Cam prin 2005 au inceput explorarile, in marea lor majoritate pe teren privat. Aceeasi cale a luat-o si statul New York, numai ca acolo legislativul a votat impotriva exploatarii gazelor de sist, iar la ora actuala exista un moratoriu pe exploatare. Gazele de sist in Pennsylvania sunt responsabile pentru crearea a 239.000 de locuri de munca, din care 17.000 au fost create de la inceputul anului curent. Gazele de sist mai mult ca sigur ne-au facut viata mult mai usoara si au adus venituri frumoase celor care si-au concesionat terenurile si bine inteles ca au dat de munca la multi oameni in zone rurale care nu prea aveau sperante la asa ceva pe la inceputul anilor 2000.
Asta nu inseamna ca acest fel de exploatari sunt lipsite de risc, iar in acest caz statul Pennsylvania si agentiile sale de reglemantare (suportate si de cele federale in anumite cazuri) au o mana forte si isi fac datoria destul de bine in a pune in vigoare reglementarile aferente. Acest lucru este foarte important si care din pacate cu toata bunavointa celor de la Chevron ma tem ca nu se va aplica in Romania unde institutiile statului sunt slabe si de multe ori nepasatoare , iar aceasta lipsa de vigilenta are putea avea rezultate neplacute – omul de rand din Romania stie acest lucru, iar lipsa de vigilenta/nepasarea/coruptia (sau cum vreti sa o numiti) impreuna cu marea ignoranta si lipsa de informare a publicului despre ce inseamna gazele de sist duc la aceasta discordie care exista pe acest subiect la ora actuala.
Tind sa fiu de acord cu tine. Mai inainte de a vorbi de exploatari miniere, foraje s.a.m.d. mai intai sa ne asiguram ca instittile statului responsabile cu protectie mediului functioneaza cum trebuie. Lenea e cucuoana mare in Romania si cand este si lubrifiata cu un mic bacsis (mic pentru cineva ca reprezentantii Chevron in Romania si RMGC ) devine si mai mare. Rapoarte si inspectii sunt facute la „futui masii” si in doi trei ani mici probleme devini deverseri de cianuri in Tisa sau ceva asemanator. Au auzit si vazut de atatea ori remarci de genul „In Romania n-are cum sa se intample ca in Peru/Indonesia/Nigeria/insert neo-colonie din lumea a treia. Ce dracu suntem tara UE” ca imi vine sa urlu. De parca intrarea in UE face ca automat inspectiile de mediu din Romania sa fie facute de un ordin masonic secret care garanteaza ca mediu va ramane „pristine”.
Personal n-am nici o parere referitoare la gazele de sist da tind in general sa fac pe avocatul diavolului cand vine vorba de „independenta energetica” cu termen de expirare in, cat? 10? 30? 100 de ani? si posibilitati „minore” de poluare. Posibilitati minore pentru Pennsylvania, dar aproape certitudini pentru Romania.
Excelente informatii, Alex!
Exact asta e si teama mea, ca nu suntem pregatiti, institutional si legislativ (si mai ales la aplicare) sa incepem acest gen de exploatari…
Poate peste 5-8 ani altfel se poate rediscuta…
Multam fain Alex! Iata un model care dovedeste ca se poate… insa la altii.
Io nici n-am facut armata 🙂
avem gaz pentru 100 de ani
Alex ai dreptate este adevarat ce spui si de aici trebuie sa pornim. Cu cat gasim metode mai regenerabil de mare randament cu atat avem sanse mai multe de scapat. Suntem pe o bila finit nu infinta. lectia numarul 1 este sa nu asteptam. Calea de 200 de ani pe care am abordat-o ne-a dus aici. Trebuie sa invatam sa facem energie fara sa mai dam foc la tot ce intalnim in cale. Este mai usor sa faci o gaura in pamanit decat sa intelegi fotosinteza, stiu, dar altfel nu vom scapa, amanam cu cativa zeci de ani inevitabilul.
Corect si asta. Dar ma gândesc ca daca in jumate de secol am evoluat atata in materie de energie : nuclear, eolian, fotovoltaic si de reducere a consumului si a emisiilor, poate ca in urmatorii 50 de ani vom gasi si mai multe solutii. Momentan pe eolian nu te poti baza, fermele solare pun intrebarea ce vrem sa producem : mancare sau energie? pe hidro s-a cam terminat, caci nimeni nu isi imagineaza ca in zilele noastre s-ar mai putea distruge un alt Ada kaleh pentru a face un mega-baraj. Ramâne nuclearul.
@Alexandru Din pacate,in ziua de azi nu exista mancare fara energie.Iar ca sa produci energie(si nu sa cumperi) ai nevoie de resurse.Daca ai resurse,produci si vinzi tu energie.Si,cum absolut orice tara din lume are nevoie de energie,daca nu are resurse,trebuie sa ofere ceva la schimb:bani,produse,cedare de influenta,teritorii chiar,etc. catre cel care ii ofera siguranta energetica.Vezi exemplul Rusiei in disputele cu Moldova si Ucraina.
Gazul, de sist sau nu, este viitorul. Energiile alternative pe baza de eoliene si solare s-au dovedit doar o gogorita verde dar cu eficenta economica negativa: investiti mari, instabilitate in sistem, preturi crescute artificial la energie.
Asadar ori francezii reusesc sa produca energie pe baza fuziunii hidrogenului, ori gazul natural va fi viitorul, cel putin in urmatoarea suta de ani. Este mult mai putin poluant decat petrolul si sunt zacaminte uriase disponibile.
Nu are rost sa va mai plangeti de pretul energiei, pt ca acest aspect tine de aderarea la UE, de globalizare si de eficienta economica. Nu e vina Petromului ca in Romania nu avem o economie de piata functioanal care sa adauge plus valoare mare si astfel sa avem venituri consistente. Este normal ca pretul sa fie dictat de piata, fie ca ne place fie ca nu, altfel vom avea alte probleme mai mari si mai complexe.
Insa una peste alta, ma uit la SUA care exploateaza in draci gazul de sist si deocamdata totul pare OK, ba au si cel mai mic pret la gaze din ultimii nu stiu cati ani, basca ca se pregatesc acum sa devina exportatori.
Ori in SUA legile care apara mediul ambiant sunt incomparabil mai dure si aplicate decat in Romania. Daca aia nu au murit poate nu merita macar sa incercam?!
Merita ! Trebuie sa mergem inainte si sa ignoram toti alarmistii care isi smulg parul din cap pt. ca au vazut un videoclip pe youtube.Ei nu inteleg ca daca extragi cantitati mari de gaze de sist pretul va scadea,este o ecuatie clara,cu cat piata va avea mai multi furnizori,pretul scade.E bine,pt industrie,e bine pentru populatie,e bine pt bugetul national.Cu toata teapa luata din privatizarea petrolului romanesc si tot incasam sume frumoase la buget via Petrom,10% din totalul veniturilor adica 2mld de euro .Sa te opui exploatarii gazelor de sist si sa-ti lasi economia la mila rusilor este ori inconstienta crasa ori tradare nationala.
Romania are plafon pe mediu de 4 miliarde de euro. Nu l-a cheltuit si nu afcut proiecte ca guvernul este interesat sa tina o populatie infantila, buna de carne de tun. 2 miliarde asta est tot ce am lua? Ba esti nebun. Pai pibul romaniei este 122 miliarde de euro. 2 miliarde este o gluma proasta.
@Costin Ce tare esti! ”Ei nu inteleg ca daca extragi cantitati mari de gaze de sist pretul va scadea,este o ecuatie clara,cu cat piata va avea mai multi furnizori,pretul scade” .Scade pe naiba !Tot mecanismul e controlat la secunda si la cent astfel incat sa extractia sa se mentina la acele cote necesare marjei de profit dorite de investitori!Termina cu aburelile astea scoase din burta ..auzi la el gogomanie, scoti mai mult costa mai putin!Si strugurii s-au facut anu asta potop, dar fabricile au anuntat ca nu scade pretul vinului!
Va tineti scai de gazele astea de sist de parca-s ale voastre!Bai exploratori de sist , sunt ale lu’ Chevron ,nu ale voastre, neam de mamaligi!Ce scoateti voi de acolo e o firmitura pentru tara, restu’ vinde chevron cui si unde vrea el , si la ce pret ii convine!
Nu te mai enerva ecologistule,v-ati trezit si voi acuma sa demonstrati,24 de ani nu va gaseam nici cu microscopul,la referundum cand v-a furat chiorul pe fata liniste,cand sa scapam si noi de Gazprom hop si ecologistii habarnistii.De abia astept sa umple dubele jandarmeriei cu voi.Asta ii mai trebuia Romaniei acum…tree huggibg hippies.
@Costin
„Cu toata teapa luata din privatizarea petrolului romanesc ”
Felicitari, esti primul care se bucura de o teapa .
Sper sa te intalnesti intr-o zi cu un prieten.
Cu Vlad.
Vlad Tepes .
Hai sa va explic mura-n gura,nu era vorba ca ma bucur dar constatarea e clara,Petrom e cel mai mare contribuabil la judet,si punct.Acum sa revenim la subiect:gazele de sist.In primul rand acum e vorba de explorari nu de operatiuni de extragere.Nu putem sa-i lasam sa exploreze,sa vedem clar ce avem i? Trebuie sa alerge toti taranii innebuniti pe camp pt a opri o explorare??
Aa,ca parazitii ce ne conduc or sa incheie un contract defavorabil statului roman,asta e partea a2-a.Hai sa iesim sa punem presiune pt. un conttract in beneficiul Romaniei,n-a iesit nimeni pt tara asta in strada,v-ati gasit doar sa imbratisati natura acum.
*Petrom e cel mai mare contribuabil la buget nu judet.
Si ce bre ti-e ciuda ca ne-am trezit si facem ceva in care credem :). Vino si tu daca vrei ca te primim :). Nu mai plinge dupa alea 2 miliare de euro ca oricum nu ajungeau la noi.
Am iesit in Constanta cu prietenii cand Basina voievod l-a facut praf pe Arafat,in prima zi,apoi ne-am vazut inconjurati de pensionari si membrii unui partid si ne-am dat seama cum bate vantul,ne-am lasat pagubasi,nu se merita sa iesi pt un partid in Romania,daca iesim in strada trebuie sa iesim impotriva tuturor si sa le spunem ca nu se mai poate.Vreti sa fiti ecologisti ? De ce n-ati iesit pentru padurile taiate masiv? Liniste si pace…
Dca se iese pt un contract favorabil Romaniei sunt alaturi de voi.
„E bine,pt industrie,e bine pentru populatie,e bine pt bugetul national.”
Mai putin pentru proprietarii terenurilor. Da ce sunt terenurile lu taicatu? Valabil si pentru restul care tot visati gaze ieftine de pe terenurile altora. Gazele alea nu sunt ale poporului, sunt ale proprietarilor respectivi.
Daca eu vin sa-mi fac un wc ecologic in balcoanele voastre va convine? Si pe gratis. Precizez totusi ca n-am terenuri in zonele respective si ca in zona in care am eu, slava Domnului, nu s-a descoperit nimic. Inca. Nu numai ca nu ma imbogateam, dar venea repede statul sa-mi ia munca si investitia de atatia ani, ca sa aveti si voi gaze
In Romania e un blestem sa descoperi ca ai vreun zacamant de ceva sub pamantul tau. Ca e clar ca urmeaza sa vina statul sa ti-l ia, ca cica e al „poporului”. Vine Sova sa spuna ca „vor fi expropriati RAPID”. Sa mori tu?
Ma doare in….de americani, de rusi sau de …extraterestrii. Problema principala este PROPRIETATEA. Multi dintre voi, habar nu aveti ce e ala simt de proprietate dupa cum scrieti. Hotarati voi din capatul celalalt al tarii sa le ravaseaca altora curtile ca sa va permiteti si voi caldura iarna. Subventionata bineinteles.
Nu mai comparati America sau alte tari cu Romania. Ca daca aia pot, de ce nu am putea si noi. Pentru ca Romania nu e ca „aia”. Pentru o spaguta mica se calca in picioare orice.
Nu scade niciun pret la gaz. Suntem producatori de petrol. Avem bezina mai ieftina?
Revenind la problemele de mediu Rosia Montana este deja un dezastru inceput inca de dinainte de 89 si trebuie oprita macar continuarea lui. Dezbaterile si protestele de acolo dureaza de peste 10 ani, chiar daca de intensitate mica.
Gazele de sist? N-am vazut asa ca nu ma pronunt.
De ce nu se extrag gazele de la Marea Neagra pe care Romania le-a castigat la Curtea Internationala in proces cu Ucraina?
Producem energie electrica? E mai ieftin pentru noi?
Suprasaturezi tu piata gazului cu gazul romanesc, incat scade pretul? Ca cererea de gaz ma indoiesc ca o sa scada.
„Nu putem sa-i lasam sa exploreze,sa vedem clar ce avem i? Trebuie sa alerge toti taranii innebuniti pe camp pt a opri o explorare??”
Comunist pana in maduva oaselor. Nu te obosi sa te lauzi ca lucrezi in nu stiu care multinationala. Sa vedem ce AVEM? Noi? Noi nu avem nimic. Ei au. Cat despre taranii innebuniti, eu zic ca sunt incredibil de pasnici.
Bine ca vor sa modifice o multime de amanunte in Constitutie, mai putin prevederile legate de proprietate.
Tot pt @costin e si comentariul asta.
Problema nu e gazul de sist in sine, ci faptul ca vin inca unii care ne iau de prosti. De ce nu-l exploatam noi? N-avem tehnologie? Ba avem.
Prospectiunile sunt facute tot de o firma romaneasca, Dafora. Scoala romaneasca de gaze e de mare traditie, i-a invatat pe arabi meserie. Au existat studii, explorari si exploatari ale gazelor de sist inca inainte de 1989.
Si vin astia acum sa ne vanda castraveti.
Aici nu e Burkina Faso.
O sa-l exploatam, dar cu alte conditii.
Daca vor sa-l exploateze in Marea Neagra, foarte bine. Sa-nceapa de-acolo.
Insa una peste alta, ma uit la SUA care exploateaza in draci gazul de sist si deocamdata totul pare OK, ba au si cel mai mic pret la gaze din ultimii nu stiu cati ani, basca ca se pregatesc acum sa devina exportatori.
Ori in SUA legile care apara mediul ambiant sunt incomparabil mai dure si aplicate decat in Romania. Daca aia nu au murit poate nu merita macar sa incercam?!
Tocmai ca in SUA legile sunt mult mai dure decat in Romania si un lucru capital se aplica , la noi din pacate legile pe langa ca sunt permisive nici nu se aplica ( coruptie samd ) , plus ca in SUA gazul e exploatat de catre companii americane si asta e unul din motivele pentru care acolo a scazut pretul gazului o data cu darea in functiune a exploatarii gazelor de sist , in Romania a serioase indoieli ca pretul la gaz va scadea .
„Insa una peste alta, ma uit la SUA care exploateaza in draci gazul de sist si deocamdata totul pare OK, ba au si cel mai mic pret la gaze din ultimii nu stiu cati ani”
Aia, americanii, fac ce vor ei, fixeaza ce preturi vor ei, etc. Romania n-o sa faca niciodata ce vrea ea. Uneori e chiar mai bine, ca la ce politicieni avem…
Gandire de doi lei: vasluienii sunt niste degenerati ce-si „beau la carciuma venitul minim (banii nostri), isi bat nevestele, isi fura gaina unul altuia, isi reguleaza copiii (in loc sa-i trimita la scoala) si, in general, isi taie gatul unul altuia cel mai adesea din motive de bautura”.
N-am citit mai departe, mi-a fost de ajuns.
Esti penibil.
Recomand cu caldura acest articol intitulat: „Iluzia siguranţei: pe Armata Română, nu pe „scutul” american, se întemeiază securitatea României’
http://adevarul.ro/international/foreign-policy/scutul-american-iluzia-securitatii-romaniei-1_52661e63c7b855ff5665fcff/index.html
Spor la citit!
Productia interna de gaze deja acopera 70-80% din consum. Estimarile de gaze conventionale de sub Marea Neagra sunt destul de bune. Am cautat mai multe info si se estimeaza ca in momentul in care intra in productie gazele de sub Marea Neagra productia noastra va creste cu pana la 50%! Deci ne vom acoperi consumul intern in proportie de 100% mai mult ca sigur.
Deci ce vom face cu gazele de sist? Pai foarte simplu. Chevron si celelalte companii implicate in gaze de sist (inclusiv Gazprom dle Eroul Bula!) vor exporta productia lor in Vest. Stiti voi, acolo unde francezii si germanii nu vor sa se riste la gaze de sist si ii lasa pe fraierii din Est. Iar noi ramanem cu redeventele de pana in 10% (cel mai bun caz).
nu ar fi mai bine sa asteptam o noua metoda de exploatare a gazelor de sist ..avand in vedere ca avem rezerve de de gaze „normale” pe 15 20 de ani?…poate avem noroc atunci sa avem o firma …mai „romaneasca'”…si avand in vedere si rezervele din Marea Neagra…si avand in vedere ca …”independenti energetic” nu o sa fim nici daca” curge ” petrol si gaze la robinet……si asta cu explorarile ma amuza fff tare….cum dreaq se duc ei asa la fix? cred ca nu or fi primit ceva indicatii de la baietii nostrii cu ochii albastrii …pe 3 lei….
http://www.economica.net/ceausescu-a-folosit-sisturile-in-romania-acum-30-de-ani-am-pierdut-un-miliard-de-dolari_64635.html
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/187887.html
Vlad ..ai fost generos…e de 2 bani..
http://apmvs.anpm.ro/upload/105209_Proiect%20acord%20-%20CHEVRON%20ROMANIA%20-%20Explorare,%20Paltinis_Bacesti.pdf
Pentru cine are timp. Acordul de mediu in care se explica tehnologia. Cred ca daca pun astia un agent de la Garda de Mediu cu un chitantier langa sonda, veniturile din amenzi sunt mai mari decat redeventa 🙂
Din ciclul „Usor cu gazele intestinale la vale” …
Una la mana: in articol se bate campiilii Tzarii cu rusii care ne ataca cu Gazpromu’ 🙂 bine ca ajunsara distrusii aia din Pungesti DUJMANII bunastarii noastre 🙂
Nu contest ca rusii si Gazpromu’ ne doresc tot binele din Lume, dar eu crezca principala nostra problema e mult mai aproape de pielea noastra.
Io la mintea mea „putzana” nu vaz in ultimii 20 si ceva de ani rusii ca principalul inamic: principalul inamic DE MOARTE al romanilor is Hotzii care se succed ciclic/clic-lic la Putere.
Si extrapoland: Peristaltismul asta de la Pungesti poate avea cauze mult mai simple decat atacurile informative ale rusilor si Gazpromu’lui.
Pur si simplu Hotzii nu s-au inteles inca pe Ciolan.
Atat Chorii cat si Tontzii si gastile lor vor sa le exploateze. Acum si aici. Sa iasa banul, acum si aici. Probabil si Adormitii intru Domnul si ai sai, ca se doarme mai bine daca ai niste banuti pusi deoparte, nu te mai framanti atata si nu mai cazi din pat buimac cu ochii punga cu noaptea-n cap la ora 14 ca tre’ sa te duci la munca, unde dracu? parca acolo la parlament…
Astia nu lasa extractia pt mai tarziu pe principul ca mai tarziu le fura altii caimacul si e pacat sa piarda ei oportunitatea acum cand sunt la Putere. Acum sunt la putere, ACUM e de furat.
„Nu lasa pe maine ce poti FURA azi! (proverb romanesc)”
Probabil ca NU S-AU INTELES inca pe procente. Si atunci se ‘negociaza’ pe la…Pungesti.
Asa ca nu va mai aruncati cu conspiratia-conspiratiei ‘tomnai’ prin Siberia aproape de China, ca problema curge aici aproape pe Dambovita.
In plus se vorbeste ca si Gazprom a primit avize de prospectare. De ce se da si Gazpromului o bucatica?
Daca ati fi avut timp sa observati (da’ n-aveti 🙂 ca sunteti ocupati cu ‘dujmanul’ rus), rusii n-au fost niciodata exclusi total de aici, au primit intotdeauna o bucatica de „ciocolata a pacii”, un combinat, o maslina…se face permanent un joc de glezne intre Vest si Est, rusii nu vor fi eliminati niciodata de aici DE TOT indiferent de orientarea pro-vest. Daca vor sa supravietuiasca la Putere, Hotzii dau cu spaga si la Vest si la Est. Nu-i nimic nou, n-au inventat ei roata, ca nici nu-s in stare, asa era si pe vremea fanariotilor si pe vremea alora dinaintea lor: trebuiau sa faca permanent jocul asta de glezne cu otomanii, hasburgii si polonezii la un loc plus cine mai venea in vizita la granita. Daca nu reuseau sa-i impace pe toti, zburau. Si la un moment dat oricum nu reuseau sa-i impace pe toti si…zburau.
A doua la mana: gazul ‘clasic’ nu s-a terminat inca, inca nu suntem in criza enegetica globala, e de vanzare destul. Consumul mondial si pretul in scadere. Eu zic ca e in-cacon-venabil sa-l importam…
Trebuie gasite surse alternative, intr-adevar, dar nu de asta se grabesc ba’etii.
Ce e in subsol poate fi extras si peste 20 de ani. Se mai imbunatateste tehnologia si macar atunci poti spune ca n-ai alternative. Acum ai.
„Romania isi acopera intre 75 si 80% din necesar din productie interna”
Stam foarte bine aici.
„Colac peste pupaza, importul nu se face direct ci prin intermediari, cu actionariat ruso-german”
Sa multumiti alora care au semnat contractele in numele vostru, ca aia si-au luat partea…si ia ghici aia ce-s, sunt ‘ROMANI’ 🙂
Revin la povestea de mai sus, aia cu rusii n-au fost scosi de aici niciodata si nici nu se intentioneaza asta, se va plati si lor in continuare…
Eroule, ce-o fi asa de greu sa intelegi ca AIA care ne-au futut atunci ne vor fute si acum si pe viitor.
Si de ce sa speri ca iesim bine acum cu gazul de sist, cand aceleasi personaje vor face tot ce se poate ca sa ne futa in continuare…
Asta e din ciclul ala cu „acum nu cumparam armament ca nu avem bani, dar atunci cand vom avea, vom cumpara „…ei bine, am avut bani si s-au furat toti. Acelasi lucru se va intampla ori de cate ori vor mai fi bani, if you get my point…nu e axioma, e teorema demonstrata.
Agitatia asta cu hai sa-l exploatam ‘acum si aici’ tine nu de foamea disperata de resurse ci de foamea disperata de bani a Hotzilor.
S-a subtziat bujetu’, s-au subtziat si sursele lor de venit. Sunt tot mai multi si greu se satura toti.
Tre sa plateasca si pensiili ca le da lumea’n cap. Greu la Putere domle…
Cine a zis ‘prostia’ aia cu „Follow the Money”…deci sa summarize cine/ce castiga:
Ce castiga „Romania” (ce dracu o mai fi reprezentand notiunea asta…acum):
-gaz nu, gazul il iau altii
-locuri de munca…nesemnificative
-bani nu, revedenta aia simbolica hai sa n-o socotim, ca-i la misto, nu aduce asa o bunastare generala si oricum nu la boime
-zone terminate de poluare; oricat ati canta ca nu-s probleme de mediu, probleme de mediu vor fi. eventual cutremure.
-independenta energetica din parti, Chevron va exporta gazul la pretul pietei (exista vreo limitare pt asta in contract? evident ca nu). Boii care platesc taxele Hotzilor vor importa in continuare gaz rusesc in functie de necesitati, pe banii lor.
-pretul gazului la consumul intern nu va scadea, nu mai visati, asta vi se flutura ca sa puneti botul…parca ati fi in arena cu panza aia rosie…
Ce castiga Chevron:
– profit din vanzarea gazelor
Ce castiga aia din Occident care importa gazele de la noi:
– cumpara ceva CONCRET, gaz, adica ENERGIE, fara sa-si distruga locul unde locuiesc si sa-si imbolnaveasca palmasii proprii
– iti dau in loc ‘bani’, bani tiparesc cati vor sau se incrementeaza niste digits prin banci in sistemul lor informatic, deci nu banii’s problema lor.
Ce castiga Hotzii de la Putere:
– comisioane babane vanzand averea boilor; s-au terminat fabrici si uzine, s-a terminat de vandut fierul din T55uri, s-au terminat PSLurile si puscoacele garzilor patriotice, foamea a ramas, e puternica si roade, de vandut tre’sa vanza ceva…alta cale nu-i…
– din banii de revedenta care intra la bujet se mai fura si de acolo.
Ce castiga boii:
– boii nu castiga niciodata nimic, boii o vor suge in continuare…
Ce rezumat: colonie exportatoare de materii prime ieftine si mana ieftina de lucru.
Cine va colonizeaza si va vand ieftin?
Ai vostri!
Nu rusii bre 🙂 🙂
Comentul asta ar merge ca articol pe blog…
Iexact GSG9,
Cand ti-o faci cu mana ta, stim cum se numeste… si e cam greu s-o si recunosti, ca hotia e PENALA!
Intr-adevar, strategia oricarui guvern din ultimii 24 de ani este sa cedeze cate ceva din bunurile „colective” (ale Tarii sau mai bine zis ale boimii), ca sa impace estul cu vestul, si sa fie apoi lasati in pace sa puna de-o parte si ei un banut, mai luand un imprumut intern sau extern, mai capusand niste firme de stat, care au mai ramas, mai dand niste contracte cu spaga pentru fonduri UE, si mai ales marind la nesfarsit valoarea si numarul de taxe (sa mai stoarca si ei ceva) etc, etc.
Iar cand unii dintr-un sat uitat de lume se trezesc sa urle ca nu se mai poate, sunt evident catalogati grupuri anarhiste, neo-legionare sau agenti ai unor interese straine.
Cred ca in curad cutitul va intra in os iar foamea aia de bani va intra in coliziune frontala cu disperarea fraierilor ramasi in tara, asa zisa populatie ca natiune e cam mult spus!
Si atunci ceva tot trebuie sa se intample!
@MariusZ
„Si atunci ceva tot trebuie sa se intample!”
Mariuse, eu nu cred ca se intampla nimica…firar domsoara asta Speranta de i-o trage toata lumea in toate gaurile…mai ales romanii…
De ce zic eu ca nu se va intampla NIMIC:
-rusii n-au interes, li se rupe de popolatie si oricum primesc o bucata din ciocolata
-Westul n-are interes: coloniile le-au placut vesticilor in toata istoria lor, ce interes au cand iau materii prime si forta de munca, in curand or sa cumpere si terenurile.
Cu ‘banii’ vesticilor boimea cumpara tot produsele lor, ca noi nu mai producem nimicutza. Double Kill! Multi-Kill!!!! Westul are interesul sa mentina situatia actuala.
-Hotzii…doar n-or fi nebuni 🙂
Asa cum sunteti, sunteti incalecati bine!
Populatia activa, in numar de milioane, s-a carat deja. O supapa de presiune excelenta.
De ce crezi ca s-a incurajat prin toate mijloacele emigratia…
A ramas pleava, in mare parte dependenta de robinetul Statului, adica la mana ‘lor’.
Cateva mii de protestatari sunt prea putini.
Si sunt atat de confuzati incat asteapta cu demonstratii PASNICE sa schimbe ceva ..ce sa schimbi pasnic…chilotii prietenei…eventual cu tot cu prietena 🙂
Armata s-a desfiintat.
De ce crezi ca e TINUTA cu dotarea in halul ala? De ce crezi ca nu se cumpara nimic pe urmatoarele decenii?
In primul rand Hotzii de la Putere vor o armata slabita!
Abia dupa aia rusii si vestul…nici aia n-au interesul unei Romanii capabile sa se apere cumva…
Armata e politizata si infiltrata informativ la toate nivelurile, n-ai sa vezi vreo rezmerita de la „armata”
Jandarmeria si Serviciile au explodat ca numar, dotare. Ca sa aiba cine sa va dea in cap.
Justitia e la degetul lor mic, va condamna oricand, legi sunt destule.
In caz ca nu te-ai prins Inamicul Numarul Unu al Statului ‘roman’ sunteti voi 🙂 romanii.
Nu rusii 🙂
Sa-i explice cineva asta si lui Bula 🙂
GSG9,
Nu multikill, ci OVERKILL economic! Godlike…
Parca asa suna, nu?
@gsg9 Te inseli amarnic de tot la faza cu rusii pe partea de energie. Ai fi mirat ce masuri de siguranta se iau ca rusii sa nu alfe multe despre sistemul energetic romanesc. Au foarte multi agenti de infuenta in domeniul asta, poate unii din conducerea ministerelor sunt chiar e statele lor de plata. Asta asa ca unu care cunosc bine sistemul energetic romanesc.
Gsg9 de acord cu tine. Pentru ce sa fiu de acord sa dau drumul la gaze? Corect pusa problema. Pana nu dispare hotia la vami, in guvern, in admistratie, pot sa vina aia si cu rezervele din Iraq ca se vor face fum in catuiva ani la foamea „onorabililor” nostrii. Se topeste resursa ca banchiza la soare.
http://www.romanialibera.ro/multimedia-foto/galerie-foto-ghe-o-rescue-masina-monstru-produsa-in-romania-315160.html
Sa fie o varianta si pentru armata, macar ceva medical sau pentru interventii speciale? Ce ziceti????
Parca Chevronu facea explorare, nu? Adica din cate am inteles, se presupune ca sunt gaze in sisturile romanesti pentru ca rocile seamana cu cele unde sunt gaze. Deci nu e nimic sigur. Ceva nu-mi place la ideea ” lasa sa se termine gazu’ actual si vedem atunci”.
@Alex
„Ceva nu-mi place la ideea ” lasa sa se termine gazu’ actual si vedem atunci”.”
Daca iti pastrezi resursele si importi, cand s-o termina tot gazul ce se poate importa la pret rezonabil, tehnologia de extragere din sisturi nu dispare in vid. Faci switchul pe sisturi si o folosesti, evident nu in momentul „ταυ” ci in momentul „ταυ minus some digits here”
Oricum, nu-ti fa iluzii, cand se termina gazul si petrolul suntem fututi, nu exista inlocuitori viabili. Toate guvernele se inarmeaza si vor trage fara jena in hoardele de infometati…
Daca extragi gazele din sist si le EXPORTI acum pe cativa centi revedenta, cand se termina gazul clasic TOT AIA E!
Ce-o fi greu de inteles ca ce scoate Chevron acum nu e pt noi ci e pt aia din Vest?
Pai nu stim daca avem gaze de sist. Pana acuma presupunem. Ma gandesc sa-i lasam sa exploreze si chiar sa exploateze cateva puturi acolo. Macar sa stim cum merge treaba. Nu zeci de mii. Apar probleme, inchidem biznisu pentru mai tarziu.
SE EXPLOATEAZA DE 17 ANI DEJA IN DOBROGEA.
EXPLOATARILE ACESTEA SE BAZEAZA PE CERCETARI DIN ANII 60-70 ,NU AU VENIT DE TAMPITI AICI!
@GSG9
„tehnologia de extragere din sisturi nu dispare in vid. ”
Da´sa-mi dai in scris ca-i asa , sa nu patim ca si cu tehnologiile nucleare de la Pitesti . Inchipuie-ti , au disparut .
@nicusor
Ho bre, sezi linistit 🙂 Vorbeam de tehnologia ‘alorlalti’ , nu de a noastra 🙂
La Pitesti n-a mai ramas nimic, Petrochimia s-a inchis, Rolast s-a inchis, toate s-au inchis…
Bula, mai fraieri suntem , dar chiar ne crezi si orbi ?
Lăsînd la o parte calitatea articolului, e de apreciat munca omului…
Am și io o întrebare întrebătoare…
Presupunund, prin absurd(așa am învățat la artmetică cînd eram copil 🙂 ), că toate-s bune și frumoase cu fracturarea hidraulică , și că autoritățile românești sunt cele mai corect și ecologiste din lume(yeah,right), și că pășunile vor fi verzi și apa potabilă, ce te face să crezi că profitul obținut din exploatarea gazelor va rămîne în Romanika, și mai ales, că banii ăia vor fi folosiți exact pentru dotarea Armatei???
care are curaj să pună pariu cu mine că se va descoperi o nevoie acută și stringentă pentru construirea unei autostrăzi pe traseul Dăbuleni-Însurăței-Hîrlău-Huedin-Segarcea-Calafat, care să satisfacă cererile FMI și UE pentru realizarea coridorului MCMXX de transport pancontinental ???
Asta așa, de paregzamplu…
Pana la urma, noi romanii actionari ,cu ce ne alegem din afacerea ” ROMANICA S.A. ” ?
Din articol inteleg ca asistat social este un tip care traieste din alocatia de stat , bea o cinzeaca la carciuma din colt si umbla cu caruta , sau cu Dacia veche .Deci traind pe banii nostri , ticalosul . . Te intreb , Bula :
Cum se numeste cel care castiga miliarde din contracte oneroase cu statul , care risipeste averi in cazinouri si isi cumpara tot ce apare nou in materie de masini sport ?
” Imi zice lumea hot , majestate ,
Pentru ca n-am decat o corabie mica ,
Dar daca as avea o flota ,
Suveran s-ar cuveni sa-mi zica ”
Francois Villon , poetul vagabond
Bula , cum stati in Bucuresti la capitolul violuri , talharii , betii si depravare ? Sau acestea exista doar la Pungesti ?Chiar nu crezi ca ai insultat gratuit niste oameni ?
@Nicusor
„cum stati in Bucuresti la capitolul violuri , talharii , betii si depravare ?”
Da-mi voie sa raspund eu la intrebarea asta. Pana sa fim violati si talhariti, in Bucuresti ne halesc cainii, la propriu (primarul stie de ce).
Asa baieti , dupa ce am oferit la toti de toate gratis , vreti sa mai vina o data STRATFOR si sa ne intrebe ce avem de oferit ?
Am putea spune: avem gaz si aur de oferit, pentru gaz vrem colaborare in domeniul radarelor si rachetelor de aviatie si navale .Avem aur de oferit , pentru aur vrem colaborare in domeniul partii mecanice a TBT-ului si camioanelor, investitii la Brasov sau Moreni sau Mizil . Din profit platim elicopterele Dracula . Polonezii cam asa au facut . Si au avut mult mai putin de oferit decat noi .
Mda bun, stim ce se petrece in tara si…nimic. Fara un Röhm totul se reduce la vorbe goale. In definitiv cainii latra, ursu merge. Unii fura(desi cred ca devalizat e mai bine) si multimea adunata sub denumirea de popor roman moare de foame si nu peste mult timp va ramane in istorie precum mnatia mayasa. Daca suntem batuti in cap asa ne trebuie!
FIIND LENES ZILELE ACESTEA, IAR MI-AI LUAT-O ONAONTE, ASA CA-TI IAU SI EU ARTICOLUL SI=L INTRODUC IN SERIARELE MELE.
ADEVARUL ESTE CA M-AI SCUTIT DE MULTE EXPLICATII SI NERVI CU EL, DECI VA FI MAI USPR SA FAC O INCEIERE COMUNA PENTRU PATLAGEAUA MONTANA SI MOARTEA PE ULITA.
ERA TIMPUL SA LE UNIFIC.
HAI CA MA APUC DE TREABA.
– 126 de comentarii in cateva ore , remarcabil 🙂
– frumos le zice eroul B , dar mai frumos le zice GSG9 🙂
( ce sa mai , pina la rusi , ne F_T ai nostri ca brazi ….)
PS !!! SI SA NU UITAM ,SEFUL POLITIEI A ZIS CELERITATE IN JUDECAREA RAZVRATITILOR , OK , dar nu se poate putina celeritate si cu interlopii ?
http://ziarero.antena3.ro/index.php/article/view/id/79902
Azi am aflat ca tata o bate pe mama, ca fura, ca ma reguleaza pe mine si pe fratii mei, ca omoara. Am aflat ca se da bani sa te bati cu jandarmii, chiar nu stiam ca ma duceam si eu. Super articol.
Eu sunt un licean din judetul Vaslui, hulitul judet, bine ca voi acolo prin capitala sunteti mai altfel. Din aproape 2 milioane s-au strans cateva mii de boschetari sa protesteze, la mine in oras din 20.000 de locuitori s-au strans 300 si nu ne-a dat nimeni nici un ban, desi era frig si ploua. Fata de cei care stati si comentati atata noi ne impunem punctul de vedere, drept constitutional si normal in orice societate si ce primim in schimb bataie, lacrimogene, amenzi, certuri de la parinti si injuriile unor ,,destepti” realizati, educati in comunism, cu servicii bune si care dau cu parerea si se bat cu pumnul in piept ca au dreptate si ca sunt mai destepti ca ceilalti. Ar trebui sa va reamintiti ca voi sunteti generatia care a-ti lasat Romania sa se duca de rapa, care stateati si va uitati cum fabricile sunt duse la fier vechi, generatia care va fi cea care atat timp cat va exista acest neam va fi data ca exemplu negativ din toate punctele de vedere. Suntem satui de atatia care dau toata ziua vina pe guvern, parlament, sistem, popor, etc cand defapt vinovatii sunt chiar ei insisi si imi permit sa citez ,,Istoria a aratat ca vina mai mare nu este a celui ce face si a celui ce nu impiedica” (ghici cine a spus asta daca tot de dam oameni culti). Asa ca rog ca pe toti cei care vor ca Romania sa mearga inainte sa se opreasca in a mai debita teorii conspirationiste ieftine si sa iasa in strada si sa isi impuna cu adevarat punctul de vedere. Faptul ca sunt in Romania o groaza de oameni cu un venit de 100 Ron pe cap de familie este o drama, sunt multi copii care invata bine si nu pot urma un liceu sau o facultate fiidnca parintii nu au bani. Pentru ei economia trebuie sa mearga inainte, nu pentru cei care vor sa mearga pe autostrada pana la mare. Tara trebuie sa prospere pentru ca toti sa aiba ce pune pe masa, nu ca altii sa isi mai cumpere o casa. De asemea la prea putini le mai pasa de natura, de frumoasa noastra tara asa cum este ea. Se spune ca ,Romanul e frate cu padurea” si constatam ca traim intr-o tara plina cu renegati ,, prieteni cu banul”. Gazele de sist, Rosia Montana reprezinta un inceput, reprezinta glasul celor cu adevarat interesati de viitoru tarii, celor care nu sunt dispusi sa riste padurile si apele ramase nepoluate si neatinse. Daca faci parte din generatia celor de peste 40 de ani opreste-te in a mai comenta si critica si lasa-ne pe noi sa aducem tara pe calea cea dreapta, voi a-ti avut timpul vostru, sansa voastra si a-ti esuat, asa ca nu ne mai da-ti noua lectii. Vreti ceva iesiti in strada si luptati, cu noi sau impotriva noastra, dar va avertizez ca noi suntem dispusi sa luptam pana la capat. Rusine materialistilor!! Rusine netrebnicilor!! Rusine unei generatii!!
TU DAI DINTR-O EXTREMA IN ALTA !
STII MACAR PENTRU CE PROTESTEZI?
AI VREO LEGATURA – TEHNIC VORBIND – DESPRE CE SE DISCUTA?
ESTE GROZAV CA IEI ATITUDINE, DAR STII DE FAPT PENTRU CE?
FARA SUPARARE, AM STAT APROAPE UN AN IN ZONA ACEEA SI STIU ATATA:
-PAREREA LOR DESPRE EI ESTE F PROASTA SI CITEAZA „EVENIMENTELE” citate de BULA,
-LUCREAZA CATEVA ZILE-TINERETUL-APOI NU MAI VINE LA MUNCA PT CA „ESTE SARBATOARE!”-ACOLO AM AFLAT CA MAI MULT DE JUMATATE DIN AN SUNT SARBATORI LA CARE-I MARE PACAT SA MUNCESTI – ORI DISPAR SI REVIN MAHMURI DUPA 2-3 ZILE
-SAU PE PUTINUL CASTIGAT ISI IAU TZOALE DE FIRMA SI IES PE „STRASEE ” LA O COLA SA SE LAUDE CE SMECHERI SUNT,
-CEI IN VASTA „DAU CHIX CONTINUU LA MUNCA SI ORI INVENTEAZA SARBATORI, ORI SE INVOIESC CONTINUU SA MEARGA LA TZARA PE UNDE AU EI CA SA MAI SCOATA CEVA DE HALEALA, LOCUL DE MUNCA FIIND PUR SI SIMPLU SECUNDAR.
AM INNEBUNIT ACOLO INCERCAND SA FAC TREABA CU OAMENI CARE DOAR SE VAITAU SI NU AVEAU NICI UN GAND SA TERMINE CE AU INCEPUT.
DESIGUR, NU SUNT TOTI ASA, DAR …EXCEPTIILE CONFIRMA REGULA.
CAT DESPRE PROTESTE…SUNT TOTI CU PLUTA, NU STIU CE FAC !!!
@nemotojours
Una din principalele cauze pentru opozitia fata de ORICE proiect de genul acesta este ca actuala clasa politica nu mai are nici o credibilitate dupa 24 de ani haotici si distructivi.
Incercarile lor de a vinde astfel de proiecte folosind tot felul de argumente nu inving lipsa de incredere fata de tot ceea ce reprezinta si propun ei. Practic chiar si ignorand riscurile ecologice, argumentele oportunitatii economice a unui astfel de proiect, chestiunile contractuale, oamenii stiu ca oricum castigurile vor fi capusate de aceasta clasa politica.
Asta-i principala problema. Or fi inceput ca proteste ecologice, insa protestele se transforma in proteste fata de clasa politica. Pentru o parte a mamaligii s-a umplut paharul. Daca guvernul nu are rezultate economice in urmatoarea perioada atunci vor iesi in strada si alte categorii profesionale si sociale, nu numai „hipsterii” si „taranii beti si violatori”. Presimt ca atunci „singura solutie inca o revolutie” nu va mai fi un slogan lejer de duminica.
Nu exista nici un plan economic. Ponta is Basescu fac doar circ pentru ca se ocupa doar de propria imagine.
Singurul plan e crearea unui aparat represiv suficient de puternic sa reziste revoltelor si sa asigure supravietuirea sistemului.
Hipsterii si taranii betivi si violatori au mai multa credibilitate decat autoritatile statului.
@nemo
Pustiul are dreptate suntem generatia cae ne-am uitat la o economie cum se distruge sub ochii nostrii si nu am facut nimic,
Tinerii de care vb sunt educati de aceeasi generatie…
watcher
AICI ASA ESTE,DAR IN LOC SA INVETE DIN GRESELILE NOASTRE LE AMPLIFICA.
NOI STIAM, CUNOSTEAM SI NE AGITAM CA PROSTII, EI NU STIU, NU CUNOSC SI FAC SI MAI RAU.
AU INVATAT CA TREBUIE SA URLE IN STRADA, IN LOC SA LUPTE SA DEA JOS OPORTUNISTII GANDIND PE CINE ALEG SI APOI SA TRAGA LA RASPUNDERE.
@nemo
Ce-ti mai place sa scoti castanle din foc cu mana tinerilor…Mosule!
Pentru ce cretinatati fac conducatorii e si normal ca astia mai tineri(sic!) sa vocifereze la orice act abject semnat de domniile lor la umbra conturilor imense.
O fi Vasluiul sarac si m-am abtinut sa comentez insa o sa palavriagim noi la o alta discutie psihologia sau fenomenologia din Moldova(Focarul tradarilor din Romania).
ZAU TESTO?
IA SA TE VAD SAPTAMANA AVIATORE LA SEDINTA DE PARTID !
SA TE PREZINTI CURAT SI NEBAUT CA SA AI LOC …
SI PENTRU UNA SI PENTRU AILALTA !!!
Roger. Over Out!
Frezat si la dunga sau sa ma prezint cu mama si cu tata tuns?
Are mare legatura ca este judetul lui. Este democratie, protestul lui este legitim, Invata sa il respecti. El va bea apele alea afectate. El va suferi in mod direct efectele adverse ale acestei tehnologi. Tu ti-ai trait viata si ai avut sansa ta sa te opui atunci cand erai in putere. Zi-le pustiule, fai sa singereze dolari. Sa negociem dur :).
HM….
@Radu
Bravo tinere, asta e spiritul necesar
Cat despre gazele de sist, problema cred ca are doua capitole
1- atata timp cat exista pericolul real ca astfel de exploatari sa fie periculoase pentru mediu si pentru oameni ele nu trebuiesc facute. Contaminarea panzei freatice si a apei potabile, cutremure locale etc pot aduce la final mai multe cheltuieli si probleme decat castiguri.
Se pot face astfel de exploatari in Marea Neagra, unde sa nu afecteze pe nimeni. De fapt cu ce se zice ca exista si s-ar putea scoate de acolo (clasic sau de sist) ar trebui sa nu avem probleme cel putin 50 de ani de acu incolo.
Plus de asta mai exista posibilitatea de a exploata hidrogenul sulfurat din Marea Neagra. Am inteles ca asta ar fi chiar o idee sanatoasa si din pct de vedere al mediului pentru ca hidrogenul ala e produs constant de niste bacterii anaerobe de pe fundul marii si nivelul lui creste tot timpul.
Doar astea si ne-am asigura pe urmatorii 50-100 de ani fara sa ne distrugem mediul. Exploatarea de la Rosia Montana oricum trebuie oprita si toti cretinii aia care au sustinut-o sau propus-o sa fie executati
2- problema economica. Romania trebuie sa adopte sistemul din Norvegia (sau chiar Arabia Saudita), sa se faca societati mixte din care statul roman sa ia ceva in genul a 75 % din profitul general, iar gazul (si petrolul, sper ca statul roman va prelua Petrom-ul la anu, sau oricum va renegocia altfel contractul ala pagubos) sa se vanda exclusiv pe piata interna la preturi reglementate conform cu puterea de cumparare a populatiei.
Adica (teoretic vorbind) daca se scot 1000 barili pe zi, care costa 12.000 $ pe piata libera, se va vinde exclusiv pe piata interna cu 10.000 $ din care Chevron ia 2500 iar Romania 7500, bani care sa intre direct la pensii sau in niste investitii clare si transparente.
Altfel e teapa. Americanii daca vad ca esti doar o sluga proasta (cum se prezinta politicienii nostri) te vor jupui, daca vad ca esti demn si poti sa te tii tare te vor respecta si vor discuta altfel cu tine
Problema principala la noi e clasa politica fanariota si destructurarea societatii romanesti din ultimii ani. Partial a fost distrusa in anii comunismului, partial a fost intarita insa tot atunci (mai ales dupa 1964-1968).
Din pacate dupa 1989 s-a intarit partea deja afectata de comunism si s-a distrus partea intarita de comunism, deci societatea a decazut cumva si mai rau, iar Romania a ajuns o tara SH, un fel de cvasi-colonie unde fiecare tupeist si spagar din afara face cam „ce vrea muschii lui”.
Trebuie neaparat sa dam un „restart” si sa incepem sa vedem lucrurile altfel. De la educatia facuta altfel la schimbarea mentalitatilor, sa devenim mult mai ofensivi si demni, inclusiv pe plan international si sa incetam sa ne vedem ca pe niste invinsi, lachei si amarasteni.
Apoi sa trecem si la fapte
@radu
Plus de asta mai exista posibilitatea de a exploata hidrogenul sulfurat din Marea Neagra. Am inteles ca asta ar fi chiar o idee sanatoasa si din pct de vedere al mediului pentru ca hidrogenul ala e produs constant de niste bacterii anaerobe de pe fundul marii si nivelul lui creste tot timpul.
1.HIDROGENUL SULFURAT DIN MAREA NEAGRA ESTE CEA MAI MARE BOMBA NATURALA DE PE PAMANT, DE VALOAREA A CATEVA MII DE HIROSHIME.
2.DE ACEEA ,INCA DIN ANII 60 SI ROMANIA SI URSS FAC STUDII DE EXPLOATARE, DAR NICIUNUL NU S-A DOVEDIT SIGUR.
3.IN ANII 80 ICEMENERG-UL SI INCREST-UL PARCA, DACA NU SI IPG GASISERA O VARIANTA DAR S-A DOVEDIT CA FIIND ENORMA CA INVESTITIE SI STUNIC S-A ARHIVAT CA SI EXTRACTIA PRIN FRACTURARE, ASTEPTAND VREMI MAI BUNE.
4.URSS A STUDIAT IN PARALEL MULT TIMP O POSIBILA DETONARE A ACESTUI HIDROGEN IN CAZ DE RAZBOI TOTAL SI IMPLICATIILE ACESTEIA ASUPRA LITORALULUI LOR INCLUSIV, TEHNOLOGIA CICA EXISTAND, ….
DECI SI PRIN URMARE, HAI S-AO LASAM CU ACEL GAZ CARE NU AU AVUT NICI EI CURAJUL SA-L EXPLOATEZE-N ALT FEL DECAT MILITAR.
INCA ESTE O HIMERA SCI-FI.
@nemo
E pe dracu o himera. Din ce am citit (imi pare rau ca nu am salvat linkul, parea serios, cu date gen X de la institutia Y a zis/cercetat etc etc) s-a cam gasit solutia. Lucrurile au trenat in perioada lui nea Nicu pentru ca inca se cerceta iar rusii au aflat si au s-au bagat pe fir insinuand ca de fapt nu exista suficient hidrogen sulfurat pentru a scoate ceva rentabil de acolo (apropo am inteles ca asta ar fi si mai eficient energetic fata de gazul metan).
Mai nou am inteles ca s-au apucat si turcii sa studieze problema.
Ideea e ca din ce avem acum (gaze conventionale) plus ce s-ar scoate din Marea Neagra (gaze conventionale sa) chiar de sist daca exista) ne-ar mai ajunge cel putin 50 de ani. Asta insemnand sa scoatem noi pentru noi si nu altii care sa vanda cui vor ei la ce pret vor ei).
Daca mai punem si hidrogenul sulfurat la socoteala (din ce citisem acolo), asta singur ar ajunge pentru alti 50 de ani.
Daca il exploatezi cu cap resursa se va regenera in timp oricum
La asta mai pui inca 2 (cel putin) reactoare nucleare noi, plus hidroelectrica plus la nevoie carbune (din care avem destul, chiar daca nu tot de nivel superior) ce poate fi lichefiat etc, se pot face combustibili sintetici etc si avem tot ce ne trebuie in urmatoarea 100 de ani cel putin. Iar intre timp sigur vor aparea surse noi de energie si se vor imbunatati si ieftini mult unele existente care acum nu sunt prea bine intrate in circuit (energia solara s.a.)
Asa pastrezi si mediul curat pentru ca resursele de apa potabila si agricultura vor conta tot mai mult si ele in viitor, pe langa energie si tehnologiile de varf.
Din pacate lucrurile in cavsi-colonia care am devenit se indreapta spre exploatarea prosteasca, in gen colonialist, a resurselor, in beneficiul imediat al unor corporatii straine si a catorva potentati si politicieni locali (de tipul sefilor de trib care erau din cand in cand chemati la masa cu colonialistii si mai primeau in dar niste banuti de aur, margele colorate si bucuria de a fi alaturi de „sefi” pentru 5 minute).
Beneficiul pentru Romania sau pentru poporul roman e foarte scazut, de fapt nu prea exista niciun beneficiu vizibil.
Numai zic de proiectul Rosia Montana care are si el lipit pe el eticheta „teapa” peste tot.
Practic si basistii si pontistii sunt niste cretini incapabili sa faca altceva decat sa stea capra si sa ia spaga, fara sa se gandeasca o clipa la demnitate nationala si la viitorul romanilor.
Am vazut ca postacii lor din mass media o tot dau cu Kgbu si Gazpromu care fac si dreg pe la Pungesti hihi, dar nu scot un cunvintel de faptul ca Gazpromu a primit licente prin Banat sau/si Marea Neagra (gratis am citit, se cearta si aia cu taranii prin Timis ca intra pe terenurile lor si fac cercetari).
Adica vrem sa devenim independenti de rusi si dam explorari Gazpromului, firma de stat ruseasca. Numai vrem sa luam gaze rusesti de la rusi, vom lua gaze romanesti de rusi, tot la pretul pietei foarte probabil. Sau chiar, si mai rau, ungurii sau austriecii vor lua gaze romanesti de la rusi, asa ca sa devenim si noi independenti energetic.
Doar taranii aia „prosti” de la Pungesti sau niste moti din Apuseni (si sustinatorii lor din toata tara, legionari si hipsteri pusi gramada) se opun domnle la progresul asta iesit din comun al Romaniei, si nu pot fanariotii sa-si ia spaga linistiti si sa-si multumeasca stapanii care i-au tinut pe jilt sau ii mangaie pe cap si ii cheama la „inalta curte” sa manance niste rahat si halva pe bat impreuna
@radu
Daca esti licean nu te baga in proteste violente si vezi-ti de scoala pentru ca e viitorul tau in joc. Romania e in colaps si nu o sa schimbe cativa liceeni lucrurile. Dar vor fi calcati in picioare pentru ca sunt sume uriase de bani in joc.
@radu
Radule, indiferent daca esti licean, cum spui, sau nu, trebuie sa-ti spun ca esti intr-o eroare totala in ce priveste generatiile.
La revolutie, generatia mea abia terminase armata. Generatia mea a participat MASIV la revolutie, spre deosebire de cei batrani, iar acest lucru este certificat, in afara de nenumaratele materiale video, de faptul ca jumatate din mortii revolutiei au avut 22 de ani sau mai putin.
Tot generatia mea a fost sufletul miscarilor de strada din primii ani de dupa revolutie, culminand cu Piata Universitatii, si a fost tinta atacurilor comunistilor lui Iliescu, politiei, jandarmilor si minerilor.
Si noi am avut certuri cu parintii doar ca noi fusesem pe strada la revolutie si aveam informatii la prima mana despre ce se intampla in Romania.
Spre deosebire de noi, voi v-ati grabit sa inghititi pe nerasuflate toata propaganda ecologisto-gazpromista, fara sa verificati alte surse, si v-ati apucat sa ne explicati teoria chibritului.
„Spre deosebire de noi, voi v-ati grabit sa inghititi pe nerasuflate toata propaganda ecologisto-gazpromista, fara sa verificati alte surse, si v-ati apucat sa ne explicati teoria chibritului.”
Mai bula baiatul a spus ca timp de 23 de ani v-ati uitat pasiv cum au distrus astia tot. Ti se pare ca nu e adevarat?
„doar ca noi fusesem pe strada la revolutie si aveam informatii la prima mana despre ce se intampla in Romania.”
Ati fost intr-o deruta totala (ceea ce era de asteptat), drept dovada rezultatul obtinut pe care il vedem azi.
Pentru a termina toata tevatura pro si contra eu zic sa vedem ce se intampla daca se da drumul la exploatare….ori avem un mare lac in loc de judetul vaslui ori vom avea un judet in care se vor pompa inzecit bani pentru mediu si oamenii bolnavi.
APAI LACUL NU AR FI O PROBLEMA, CA PE BANII LOR VOM RELOCA POPULATIA IN COVASNA SI HARGHITA CA CICA-I LIPSA DE ROMANASI PE ACOLO.
Una din principalele cauze pentru opozitia fata de ORICE proiect de genul acesta este ca actuala clasa politica nu mai are nici o credibilitate dupa 24 de ani haotici si distructivi.
VECTOR CAM AI DREPTAE.
CELE DOUA PROIECTE, UNUL NORMAL SI CELALALT O ABERATIE SUFERA DE ACEEASI PROBLEMA – ESTE DOVADA CLARA A NEANCREDERII IN POLITIC.
ESTE EVIDENT CA NU POTI AVEA INCREDERE INTR-O ADUNATURA DE LICHELE CE-SI LICHIDEAZA PROPRIUL POPOR.SE NUMESC TRADATORI .SI DACA NU FAC PARTE DIN POPORUL ROMAN SE NUMESC COTROPITORI ,ADICA DUSMANI AI POPORULUI ROMAN.CE TOT O INTOARCETI CA LA PLOESTI.
LA ROSIA MONTANA VALOAREA TUTUROR MINEREURILOR EXTRASE AJUNGE LA 29000 DOLARI PE TONA ,IAR VALOAREA AURULUI SI ARGINTULUI ESTE DE 200 DOLARI PE TONA DE MINERU ,IAR STATUL ROMAN PRIMESTE 4% REDEVENTA DE PE ACEST AUR SI ARGINT .
RESTUL PANA LA 29OOO DOLARI PE TONA INTRA IN BUZUNARELE PERSDONALE A ACESTOR TRADATORI DE TARA SI ALOGENI ,CE DREACU CUM PUNETI VOI PROBLEMA ,ROMANIA NU CASTIGA NIMIC ,SUNTETI ORBI?
SUNTEM JEFUITI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SI LICHIDATI CA NATIUNE SI TARA
INCERCATI SA GANDITI,
ovidiu
NU-MI COPIA TIPARU’ DE SCRIS CA AM PATENT PE EL SI NUMAI POPONETZUL MEU STIE CATE A INDURAT DIN CAUZA ASTA !!!!
SCRIE SI TU CU ALDINE SAU ROZ-BONBON ……..
Chiar si o exploatare fara bani la buget ar pune Romania pe harta economica a lumii.Econazistii vor sa distruga toata economia.Dupa rosia montana cica vor sa distruga realizarea reactoarelor 3-4 de la centrala nucleara de la Cernavoda,proiectul barajului din Transilvania,aparitia de noi fabrici.Cu astia o sa ne intoarcem in epoca de piatra.
Mizeria cu gazele de sist si „salvati rosia montana” s-a imprastiat pe facebook, un focar retrasati.
„da like sa o salvezi pe ma-ta” generatia „cool”, „eco”, si dracu stie ce alte „modernitati”
🙂 )))))))))))))))))))))))))))))))0
M.C
Sigur n-ai uitat sa-ti iei pastilele ?….
Nu stiu care le-a uitat, daca negi ceva asa evident.
Oricum, nacazul porneste de la Bill Gates : daca ramaneam la MS-DOS s-ar fi scris mai putine prostii in ” Poiana lui Iocan virtuala ” 🙂
Perfect de acord 🙂
Gata,Romania s-a trezit,merge pe calea eco! Ai dreptate e plin fb-ul de ptipoance ce lupta din rasputeri impotriva gazelor,si-au gasit cruciada intre 2 postari despre dragoste,baieti mai salveaza si Rosia Montana.
Dupa 24 de ani de distrugere a industriei , sub cuvant ca e o gramada de fier vechi , am ajuns deja inapoi in epoca de piatra .Vad ca mentalitatea ” spargesemintzein fatzablocului” a invins , Vad ca asta e limita gandirii .
Aparitia unor noi fabrici ? SF .Traiesti intr-o realitate paralela ?
Oricum, fabricile nu sunt pentru voi . In CV trebuie sa scrii ceva la capitolul experienta profesionala .
Econazistii nu au incredere in administratorii care de 24 de ani au distrus industrie, armata, invatamant, etc. . Asta in conditiile in care pandarii in uniforma pusi sa dea in cap populatiei castiga mai mult decat dascalii sau rezidentii. Econazistii nu au incredere ca administratorii capitalisto-bolsevici ai cosmeliei numita Romania le vor reprezenta corect interesele, nu au incredere ca se vor respecta normele de mediu, sunt mai multe chestiuni care indeamna pe oricare om normal sa fie cel putin circumspect in privinta gogosilor vandute de secureii deveniti peste noapte politicieni. Apropo, ce treaba are jandarmeria (element opresiv, format din fosti securisti la nivel superior si, la nivel inferior, din semi-analfabeti care, la ordin, si-ar regula si mamele) cu Armata Romana?!! Pai Armata Romana, cu bune si rele, a aparat aceasta tara si a varat sange pentru ca noi sa ducem o viata cat de cat normala si libera. Astialaltii intind mosi din sate prin santuri. Macar sa isi dea jos tricolorul de pe uniforma, sa se constituie in firma privata de paza a mizeriilor care ne conduc de 24 de ani, sa stim cum stam. Sau, mai bine, ii impusca Armata in ’89 pe toti, ca 90% din interne sunt bagati prin pile, nepotisme sau favoruri pe linie de partid; si mai ard gazul degeaba pe banii nostri, pandind la orice colt sa isi mai traga cate o spaguta. Apatrizi nefolositori societatii.
De un sfert de veac suntem dusi la taiere ca vitele (din punct de vedere economic, educational, sanitar, social, administrativ si ce mai vreti voi). Iar macelarii, se pare, tot din randurile noastre sunt angajati.
Si cutremurele continua 🙂 Elvetia:
http://www.swissinfo.ch/eng/swiss_news/Geothermal_drilling_leads_to_minor_quake_.html?cid=36503890
Orice s-ar zice , grea viata aceasta de roman.
Cand taci rad de tine , mamaliga nu face explozie .
Cand iti ceri drepturile legitime, te fac cum le vine la gura : esti ticalos, prost , betiv , legionar, neocomunist, chiabur si reactionar . Agent platit in contra progresului .
Dan Dungaciu: Relatia Romaniei cu Rusia risca sa treaca prin Budapesta!
Azi a fost publicat acest articol .
In timp ce in Romania cineva intarata prosteste Rusia impotriva noastra , Ungaria isi construieste un parteneriat strategic cu ea . Cu Statele Unite si cu Germania le avea dinainte .Ungaria a intrat in NATO si UE inaintea noastra , si nu milogindu-se .
Germania tocmai ne-a dat de inteles ca ar trebui recunoscut tratatul Ribentrop-Molotov .
Spargeti seminte inainte .
Pe vremea comunismului in Romania a fost implementata cea mai dura forma comunism din tot blocul estic. In vremea actuala este implementata cea mai dura forma de democratie neoliberala.
In aceast context se inscrie si modul obtuz in care facem politica externa exclusiv Pro Vest indiferent daca exista interese si spre Riusia China sau alte tari din zona BRICS.
Inca una: http://www.evz.ro/detalii/stiri/patriarhul-daniel-vrea-sa-faca-jocurile-in-investitiile-strategice-1063489.html
Cand am zis ca, daca le-ar da bani pentru biserici si Catedrala Mantuirii, gazul s-ar transforma in aghiazma, nu aveam decat banuieli. Uite confirmarea :-)))
pai daca pedofilu’ raporteaza la mockba, la ce te asteptai? 🙂
Sunt „green” oamenii, like his bo$$
http://goo.gl/QwQlW3
Stimate domn, am pus niste intrebari de bun simt, zic eu, un pic mai sus.
Binevoiti sa imi raspundeti argumentat – linkurile dintr-o presa vanduta dusmanilor care se perinda de 24 de ani la conducerea tarii au efect doar asupra retardatilor care-si vand votul pe ulei.
Lasati gargara, intepaturile si aerele de superioritate specifice baietilor cu ochii albastri. Spuneti, in conditiile in care negociatorii din partea poporului roman au fost si sunt, de fapt, niste puscariabili infecti, cum sa am incredere in promisiunile dumnealor ca ,,va fi bine”?! Daca am vazut ce dezastre s-au intamplat in tarile care au facut exploatari de genul celor care ni se pregatesc si noua, ce garantie avem ca la noi nu se vor intampla?!! Sunt astia din structurile statului indeajuns de seriosi incat sa tina in lesa niste companii care vin strict dupa profit si care, dupa cum am vazut in cazul Ecuador si Bolivia, juiseaza pe babanierii care i-au lasat sa exploateze?
Alte informatii, alte surse, in afara de trusturile de presa basiste sau useliste, aveti? Sau, daca nu intra in repertoriul ,,sus-pusilor”, sunt false si nu exista?!
Ai dreptate, normal ca ai dreptate, dar este greu de recunoscut. Din seria lupul paznic la oi.
popii pot sa scoata in strada mai multi oameni decat usl-ul si pdl-ul la un loc….au prea multa putere…nu ar merge sa le luam pamanturile si averile? ca doar nu au nevoie de dastea lumesti
Pe ce cvlae rusii samd ?
Pai in primul rand sponsorizand ziaristii „democratri” si „provest”
Nu de alat da am ajuns la mana rusilor cu ajutorul regimului CDR% si a presei democrate. Ca am redfus exploatarea carbunbelui. In anii 96-2000 cva carbu8nbele era scos de minerii luy Cozma i9ar gazerle erau mai putin poluante. Ca cf presei mineritu carbunelui se dezvoltase numa ca sa se obtina omu niu cu pumn mare ca sa bata a\intecturalii amatori8 de Cehov si Dostoiesvki!!!
Tot mama ruseasca este si9 descrierea moldovenilor din Romania ca betivi si violatori incestuosi. Ca sunt asa findca nu au civilizati de rusi ..
A da.. cica ” ajutoarele sociale pe care oricum le beau ca porcii la carciuma”
Acu intrebare :cat de mare este ajutorul social ? Parca 350 lei . Cat costa o tuica? E careeva de pe la tata sa stie pretu la MAT?
Oricum parca dfin 350 nu prea ai de unde bea tot timpul ..
A da. Aud si eu de localitati unde nu gasesti un om sa iti sape ptr 50 lei.zi plus haleala, bualtura, cafea si tigari ..Hm de mirare msa stai in 12 lei /zi si sa refuzi ..
De aici as zice ca baza tucii aleia nu sunt ajutorele sociale. Ci alti bani . De und eprovgin banii aia nu st5iu. Asta ar fi sarcina fiscului … care e cam ocuopat sa nu prinda exvaizunea de la peytrol, de la alcool, din vami samd samd.
Nu gasesc stirea exacta…oricum….
Greva pe facebook, consta in privirea monitorului timp de un minut fara a face nimic altceva…….(e vorba de rosia montana)
E salvata tara, bozgorii se intorc in mongolia si vecinii slavi in siberia…uraaaaa uraaaaaaaa uraaaaaaaa
Cum era treaba aia „nenea” ?
Cred ca Spartanii trebuiesc incarcati cu pastile si aruncate peste toata tara.
1. Cred ca ce ati face dvs. cu ,,spartanii”, ati facut deja cu limba romana.
2. Tind sa cred ca mai periculosi pentru romani decat ungurii si rusii sunt chiar cei care au facut sau fac parte din Stapanirea Romaniei.
3. Daca tot sunteti asa zeflemitor, raspundeti, va rog, la urmatoarele intrebari, legitime, in opinia mea (distinsii colegi de forum foarte pro-gaze nu au catadicsit decat sa dea linkuri dintr-o presa infecta sau sa faca bascalie):
Cu cat estimati ca se vor ieftini gazele sau facturile la energie dupa inceperea exploatarii? Procentual.
Cum apreciati ca va fi viata celor care locuiesc in apropierea zonelor de exploatare?
Exista riscul ca panza freatica sa fie afectata, mai ales in conditiile in care autoritatile care ar trebui sa vegheze la respectarea normelor ecologice, sunt corupte si rascorupte?
In conditiile in care exploatarile se vor face in timpul guvernarii aceleasi gloate de neo-capitalisto-bolsevici care ne conduc de 24 de ani, exista marea posibilitate ca poporul raman sa ajunga si cu mediul inconjurator tufut, si cu eventualii bani intrati la Stat furati de gloata mai sus mentionata?
Avand in vedere faptul ca mai toata clasa politica s-a unit in a ridica in slavi cele doua proiecte (Rosia si gazele de sist) si tinand cont de faptul ca indivizii respectivi, indiferent de culoarea lor politica, reprezinta dusmanii romanilor, care ar fi motivatia logica de a ii asculta, de data asta, pe ,,distinsii alesi”?
io, pruteanu care ieste am cuonstatat ca aia care ziceau rugi in genunchi, in fata masiniei de pompieri (parca), nici nu stie sa foloseste o telecomanda de televizor.
Spui de link-uri de site-uri infecte si totusi „eroii” din Pungesti (numele satului…) sunt in gura tuturor dupa ce termenul a fost promovat la tv si pe site-uri infecte.
Cat despre beneficii….e foarte simplu, luam de la rusi cu 600euro, le lasam acolo si o „ardem” (nu stiu cum o sa o „ardem” in iernile viitoare) eco, asteptam sa fim iarasi peco pentru „arieni”, sau incercam varianta de acum sa vedem ce iese?
Singuru’ lucru care m-a facut sa ma gandesc 1-2 secunde a fost cand a spus un nene ca e naspa cu crateru’ ala de la rosia montana, adica, na, macar groapa aia sa o faca bine dracu….
Toti talibanii fructiferi sar in sus da nici unu nu misca cand mongoloizii chelesc tot vestu’ tarii cu o dragoste sadica.
Posibilele actiuni „eco” de acolo nu le finanteaza Soros?
A, pacat, inteleg…..
@MC
„Singuru’ lucru care m-a facut sa ma gandesc ….”
Sincer si fara suparare (adica poti sa te superi daca vrei, mi-e tot una) eu nu cred ca tu chiar gandesti, sau ma rog, gandesti coerent si cu capu tau
Gandesc doar daca gandesc ca tine?
Esti cool maaaan, one love, vezi ca spunea cernea ca isi cauta partener de viata
@MC
Nu stiu, nu-l urmaresc sa vad ce zice, asa cum pare ca faci tu (nici nu il consider vreun lider in protestele astea) si nici nu am asemenea inclinatii.
Dupa cum vad ca te comporti insa (mai ales chestia cu jignitu din spatele tastaturii, of of mai mai) si ce sustii tu pari a fi insa taman genu ala care nu spun aici ce face sa nu se supere moderatorul.
Stai linistit insa, eu nu te condamn pentru ce stil de viata iti alegi, atata timp cat nu ma afecteaza pe mine sau pe ai mei
Stai linistit, daca e nevoie sa jignesc o fac si „din spatele tastaturii” si „live” chiar daca am sau nu eu dreptate.
„Dupa cum vad ca te comporti insa (mai ales chestia cu jignitu din spatele tastaturii, of of mai mai) si ce sustii tu pari a fi insa taman genu ala care nu spun aici ce face sa nu se supere moderatorul.”
Te inseli amarnic fata mea.
hahahaha, crezi ca ma intereseaza pe mine daca se ineaca boschetarii aia din „Pungesti” in cianura?
MC
Auu hehe, sincer, ma indoiesc ca poti sa faci ceva „live”, tu esti un simplu postac ce a simtit nevoia sa isi demonstreze „barbatia” punandu-si ca avatar o poza „smechera” luata de pe net (asta pe langa fanteziile neimpartasite pe care le ai cu Cernea, pe care il urmaresti se pare cu sufletu la gura sa vezi ce mai declara).
Spune si asta ceva, chiar daca tu foarte probabil nu iti dai seama. Mai ales combinat si cu pozitia capra (sa nu zic 68, oricum n-ai sti despre ce vorbesc) pe care preferi sa o iei (figurat vorbind, nu ma intereseaza ce faci la propriu, in privat) cand e vorba de interesele Romaniei.
Eu unul cred ca „live” tu nu ai sti cum te cheama nici cu buletinu in mana, daramite sa faci scandal hehe.
Pun pariu ca esti doar un exemplar atrofiat din generatia „feisbuc” care a ramas socat de vreun filmulet cu arme de pe Discovery Chanel si viseaza si el la arme si soldati si se „racoreste” apoi pe net incercand sa uite de cosurile de pe fata si bagand la greu prostiile cu care a fost indoctrinat.
Dar totusi ma distrezi intr-un fel, nu uita insa sa mai papi o bobita de strugure sa prinzi curaj inainte sa pleci la lupta si sa elimini cu niste headshoturi niste babulani, talibani si de ce nu niste sateni din Apuseni sau Pungesti, mama lor de cremenali, n-asa hehe?
Nu uita sa verifici pe jocul ala de calculator cum se schimba mai repede incarcatorul si cate vieti poti sa ai, si verifica si emailu de la partid cu ultimele noutati propagandistice
Bineinteles ca primul lucru la care ai raspuns a fost la atacul vizavi de limba romana. Pe ala l-ai meritat in momentul in care ai inceput sa clasifici ca ,,econazisti” oameni pe care nu ii cunosti si care sunt cuvinciosi in exprimare, pana una alta. In fine, scuze de iesire, nu vreau sa fiu nazist gramatical si este mai corect faptul ca este mai important mesajul decat modul de exprimare, atata vreme cat modul de exprimare nu influenteaza perceptia receptorului.
Vad ca la intrebari nu prea mi-ai raspuns. Sa reformulez si te rog sa imi raspunzi, nu sunt ingust la minte incat sa nu iau in seama alte pareri si, mai ales, sa imi formulez o opinie discutand cu oameni care au opinii diferite. Asadar, va rog sa imi raspundeti – pe tine, pe George, pe Eroul Bula, pe toti ce care ati fi pentru cele doua proiecte sau, macar, pentru unul din ele. ,,Sunt astia din structurile statului indeajuns de seriosi incat sa tina in lesa niste companii care vin strict dupa profit si care, dupa cum am vazut in cazul Ecuador si Bolivia, juiseaza pe babanierii care i-au lasat sa exploateze?”.
P.S. – faza cu ,,talibanii fructiferi” este urata, sa pastram, totusi, acest dialog civilizat. Cat despre soros, i-am vazut pe baieti, sunt cativa pestriti care, IN NICIUN CAZ, nu reprezinta multimea aia de oameni normali suparati foc pe niste politicieni care ii vand incontinuu de 24 de ani incoa’. La fel, i-am identificat si pe politruci, care incearca sa traga spuza pe turta ambelor ,,tabere” – mai ales pe marinei :D. Cativa, fara succes. Si cu oameni care baga repede, peste sloganurile lor, ,,usele si pedele – aceeasi mizerie”. Sper sa ne descotorosim de ambele ,,factiuni” – in curand.
Sanatate!
Scurt si la obiect -NU Rosia Montana, De discutat in privinta gazelor de sist, pt simplul motiv ca nu stiu foarte bine despre ce este vorba si sunt sigur ca imensa majoritate a celor care se implica de o parte sau de alta a explotarii gazelor de sist, habarnau de ce sunt pro sau contra.
In privinta „econazistilor” si ma refer aici la termenul general nu la o situatie anume, tind sa fiu de acord cu MC. Mai clar miscarea eco s-a cam obisnuit sa fie impotriva la orice si pro la orice tampenie cu iz verde. Cel mai bun exemplu de prostie este explozia energiei eoliene si solare, ca surse de alimentare genaraliste si care dupa invesitii enorme au adus probleme foarte mari si cresteri de costuri, fara a avea un impact vizibil in emisia gazelor de sera.
Era de ajuns da sau nu. Dar si asta, de mai sus, e un raspuns.
@Doru 🙂 😉 „DA” sau „NU” este mama manipularii. Lumea reala nu este in alb/negru, da/nu/ zero/unu.
http://spynews.ro/monden/nu-ai-sa-crezi-ce-idoli-au-tinerii-din-ziua-de-azi-video-11585.html#main
http://www.antena3.ro/romania/unul-din-cele-mai-frumoase-peisaje-din-bucovina-devine-groapa-de-gunoi-muntele-va-avea-patru-hectare-232247.html
Aici e de facut circ, daca sunteti „eco”
Cum spuneam,referitor la defrisarile masive,problema pe care ai enuntat-o aici, e liniste si pace.Nimeni nu o mai arde „eco”,nu vezi nici o campanie online de chemare la lupta,nici babe lesinate-n camp .
MC deci sa inteleg ca aici o sa te desfasori tu. Hai da-ne o lectie de cum se protesteaza.
#1. Am stat de vorba zilele trecute cu specialist in gaze de sist aici in USA.
Nu ma apuc eu ca romanul stie tot sa spun cati tzoli are teava care sunt procedeele samd.
Specialistii cu care m-am intalnit au spus ca tehnologia e SUPER SAFE in USA.
Se extrag si gaze si petrol prin fracturare si USA a devenit al 2-lea producator de petrol cu ajutorul metodei astea.
Stiu si ingineri petrol si gaze de origine romana care lucreaza in USA cu tehnologia putea statul roman sa ii angajeze ca specialisti ii platea mai bine si ii punea sa intermedieze detaliile tehnice.
#2. Ecologic privind probabil ca polueaza. polueaza si cand localnicii se kk in panza freatica prin privatele din fundul curtii. Dar daca de avantaje benefiaza o tara intreaga merita sa sacrifice cateva zone prin care bate deja vantul.
In Texas ma uitam ca de la stadiul de vacari..cowboys s-au dezvoltat fantastic dupa ce au gasit petrol si gaze. Vasluienii si romanii isi permit sa fie ecologisti…
probabil ca elvetienii ar avea motive…dar unii care nu au dupa ce bea apa….
@Adyr
„Dar daca de avantaje benefiaza o tara intreaga merita sa sacrifice cateva zone…”
Ai impresia ca mai inghite cineva gogosile astea dupa 24 de ani de minciuni, capuseala, tepe, contracte secretizate si/sau pierdute? De beneficiat vor beneficia firmele de partid, baronii locali, clica din partide si organele de propaganda care se dau drept „presa deontoloaga”. Cu alte cuvinte tagma jefuitorilor. Restul sunt invitati sa plece din tara asa cum a ramas stabilit. Lasati-ne cu vrajelile astea ca nu le mai cred nici copchiii.
Ce gogosi domle. Gandesti efficient. rusia iti da gasu cu 15 USD iar in USA si Canada e 2-3-5 USD.
asta iti creaza oportunitati sa ai energie mai ieftina sa devii competitive si in alte sectoare sa revitalizezi energia.
De ex la noi sunt autobuze pe gaz si chiar ci camioane incearca sa le faca si asta iti face transporturile mai ieftine.
in plus in zonele alea se creaza oportunitati fantastice pe langa acesle exploatari incepand de la servicii, restaurant, mancare, mergand pana la bordeluri.
specialistii care lucreaza in gaze si petrol migreaza in acele zone, primesc salarii mari cu care intretin si industria locala.
da popa ala locuri de munca la amaratii aia din pungesti? dati voi rusii?
si aduc doar ca ma doare la basca daca se exploateaza gaze in Romania sau ba.
Am spus doar cateva aspect de aici din lumea noua cum e privita treaba asta.
chevronul e companie cu capital partial venezuelean si se ocupa cu distributia oil in USA.
au probmele cu gazul de sist si in Argentina duc munca de convingere
restul e alegerea fiecaruia daca vrea bogat sau sarac prost sau destept.
si inca ceva sunt gazelle statului roman inteleg ca ce e subsol apartine statului.
si cum cetatenii romani nu prezinta statul..pozitia oficiala a alesului statului pontacu e clara. PRO gaze de sist. Si romanul parca a ales psd-ul cu 70% asa ca I-a dat girul indirect sa faca ce vrea
@adyr
Si tot apropo de preturi, noi acum avem cele mai mici preturi la gaze pentru gospodarii si consumatori industriali din UE! Vezi datele Eurostat mai 2013. Pune-le in rama ca vine liberalizarea.
Si inca o chestie pe care am aflat-o citind cate ceva despre subiectul asta, pretul a 50% din gazul natural consumat in UE este determinat pe baza pretului la petrol, nu a relatiei cerere-oferta.
Deci din ce inteleg eu pana acum singurul avantaj palpabil al gazelor de sist ar fi eliminarea nevoii de importuri de la rusi. Foarte frumos. DAR acest lucru se poate obtine si prin exploatarea gazelor conventionale de sub Marea Neagra. Deci de ce ne aruncam noi cu atata graba la gazele cu sist? Pentru ca unii ne vor exportatori de gaze. Recte madam Merkel & comp. N-ar fi o pbl daca gazele astea de sist n-ar fi atat de controversate.
Eu unul fiind in Bucuresti nu am treaba cu panza freatica de acolo, asta e durerea localnicilor, dar am cu cutremurele. Petrica Roman zicea aseara ca vor fi vreo 2-3000 de puturi de forare pentru gazel de sist…. O fi vorbind tampenii dar oricum cred ca va fi un numar important. Intr-o tara cu risc seismic ridicat zgarmatul asta in falii e destul de nasol.
Dar nu-mi fac iluzii. Ambele proiecte vor merge inainte. E foame de bani baieti.
Nu iti da nimeni nici un gaz ieftin.
E ca la Petrom… creste dolarul creste pretzul… scade dolarul creste pretul…
Statul actual nu e capabil sa negocieze ceva in interesul tarii. Totul e doar jaf.
Daca vrei mai simplu statul e o curva ieftina si tu ceri companiilor adica barbital sa o trateze ca o doamna :))
@adyr
Pe piata liberalizata a UE gazele noastre de sist vor fi „sorbite” de germani si alte state industrializate din Vest pentru ca preturile oferite de ei vor fi mai mari decat ce pot obtine producatori gen Chevron pe piata noastra unde puterea de cumparare e la genunchiul broastei. Deci nu cred ca vor avea un impact major asupra preturilor. Exporturile le va face Chevron, Gazprom si mai stiu eu ce companii straine care sunt implicate in asta. Statul va ramane cu niste taxe si redevente. E si aia ceva, dar oricum banii vor fi sifonati de clasa politica si bandele de baieti destepti din jurul ei. Deci eu ca cetatean obisnuit nu ma astept la nimic extraordinar. O noua teapa. Nimic nou.
Ce ai bre, ai baut gaz? 🙂 Bine ca avem apa sau tu traiesti fara?
@Adyr
„In Texas ma uitam ca de la stadiul de vacari..cowboys s-au dezvoltat fantastic dupa ce au gasit petrol si gaze. Vasluienii si romanii isi permit sa fie ecologisti…”
Mai draga (ca sa-l citez pe tatucul Iliescu), desi am apreciat intotdeauna opiniile tale despre capitalism, de data asta inainte sa-ti dai cu parerea as vrea sa faci tu o comparatie intre ce inseamna proprietatea privata acolo in USA si ce inseamna in Romania. Nu de alta, dar am impresia ca ai cam uitat.
Si pe urma mai vorbim despre vacarii de acolo si vacarii din Vaslui. Ce zici?
A. Cand om face ca astia : http://www.youtube.com/watch?v=5PSeS7RoUMM , dupa ce om pune oameni normali in fruntea tarii, mai discutam despre exploatari. Momentan, punem pauza, atata vreme cat suntem toti constienti ca grosul banilor vor ajunge in buzunarele stim noi cui.
Felul in care a actionat Islanda ar trebui sa fie intr-adevar un model.
In Romania toata lumea face pe desteptii. Aici vad o groaza de persoane convinse ca solutia lor este cea mai buna, ori daca ,,Nesiguranta este inceputul inteleptciunii” (Inca astept sa primesc raspuns la citatul precedent, plus cel de acum) siguranta ce este. Intradevar in prezent o mare parte din tineretul romanesc lasa de dorit, dar vina nu este decat a parintilor care toata ziua nu au altceva in cap decat bani, griji si cum sa isi ocupe propriul timp si se multumesc cu functia de sponsori pentru copii lor. Acestia ca sa substituie rolul parintilor stau toata ziua la calculator si la TV si isi iau de acolo ca modele toti incultii promovati de mass media. Plus ca copii au tendinta sa se uite la TV la ce se uita si parintii. Deci a cui este de fapt vina? La randul meu am avut aceeasi problema, dar eu am avut un refugiu, cartile, singura temelie pe care poti construi un caracter este literatura. Apoi citind realizezi un lucru, nu ai nevoie de model, de ce sa incerci sa fii ca cineva cand poti fi tu insusi si la fel de bun (din nou imi permit sa citez si din nou astept raspuns: ,,Fii tu insuti, oricine altcineva este deja ocupat”).
Apoi lupta asta a inceput de la Rosia Montana si Pungesti, dar ne-a aratat ca impreuna suntem puternici. Vreti cu adevarat ca tara sa prospere, iti pasa cu adevarat de tara ta? Iti pun o intrebare: Cand cumperi ceva te uiti la eticheta sa fie romanesc? Cand te duci la servici sau la cumparaturi te duci cu masina si te plangi ca traficul e infernal? Dute cu bicicleta, o sa redescoperi ceva pe care ai pierdut inca decand erai copil. Crezi ca esti mai destept ca altii? Ca protestatarii sunt niste betivi, violatori si asa mai departe? Iti spun ceva, cel mai cult om pe care l-am intalnit era un betiv, am cunoscut zeci de profesori, ingineri, oameni plecati in strainatate, cu facultati, dar nimeni nu avea cata cultura avea omul ala. El a esuat fiindca a avut patima bauturii, dar cu ce il face asta mai prejos. Nu spun ca protestatarii sunt betivi, dar nu are rost sa judeci alta persoana pe diferite criterii. Toti cautati metode comode ,,ca sa creasca economie”, chiar daca o sa construiti ceva nu o sa fie nimic durabil. Gaze, aur, resurse mai bine sa ramana acolo in speranta ca vor fi exploatate cum trebuie si ca banii obtinuti vor ajunge la cine trebuie, decat sa fie exploatate acum si sa se risipeasca. De ce sustii cu indarjire aceste proiecte? Care este venitul tau pe cap de familie? Vrei mai mult? Dovedeste ca meriti. Dorinta de a castiga bani usor a unor persoane a ruinat aceasta tara. Comunismul ca sa poata tina populatia sub control ne-a invatat sa fim individualisti, sa ne consideram superiori si asta ne macina in prezent. Ne batem intre noi ca prostii fara sa intelegem ca inamicii sunt peste granite. Asa ca incetati sa va mai certati, sa va impuneti parerea, sa aruncati cu injurii. Daca trebuie sa impuneti ceva cuiva impuneti mai intai tie sa fii cum ar trebui sa fii. Mahatma Gandhi a spus ,,Fii schimbarea pe care o vrei in lume”. Ti-ai pus vreodata intrebarea cum ar arata lumea daca toti ar fi ca tine. Incetati sa mai calcati pe cadavre fiindca singurele cadavre pe care calcati sunteti voi insiva. Merg pe strada si nu mai vad oameni, ci animale gata sa sfasie orice numai ca sa adune ei mai mult. Animale care nu au nici macar curaj sa isi asume raspunderea pentru faptele lor, asa ca gasesc tot felul de motive stupide si patetice fara sa realizeze ca singurii care le cred sunt ei si cei ca ei. Inchei printr-un citat ,,Atunci cand ne vom da jos mastile ne vom vedea inamicii”. Asa ca inainte sa te avanti intr-o lupta, vezi mai inainte daca esti om si daca lupti pentru omenie.
Corect. iti trebuie principii de la care sa pornesti. NU ai esti varza. Orice om are nevoie de aer, apa si mincare restul sunt povesti. Calitatea lor iti da viata sau nu. Si cum zicea Isarescu: cel mai bun depozit al aurului romanesc impotriva lacomiei – a romanilor si strainilor- este acolo unde este el acum :).
Singurul inginer specialist in fracturare hidraulica roman pe care l-am vazut vreodata aparut la TV il puteti vedea aici:
http://www.youtube.com/watch?v=OZdaL9ODxZQ
Din pacate, specialisti ca el sunt interzisi sa apara la TV. Acolo sunt invitati popi, agricultori, eco-habarnisti, etc. Felicitari celor de la postul TV Money Channel!
Vazui si eu 3 minute si vreau sa fiu rau:
„Si domnul Dorin Cojocaru specialists si reprezentant etc ” ceva mare oricum la stat
DC: Romania importa 4-5 miliarde pe an pentru asigurarea etc.
Reporter : ce reprezinta asta?
DC: Pai daca totalul este de 17 miliarde reprezinta 35%” ba sa inebunesc de ce nu 50%…:) Si zici ca astia sunt mari specialisti in petrol aaa? Ma rog sunt rau ca oricine greseste. Dar sigur astia nu le au cu matematica.
Domnule George GMT ,
DACA URMARITI NASUL TV ,OBTINETI INFORMATII VALOROASE ,SI VEDETI CE BOGATII URIASE SUNT IN TARA NOASTRA , MAI PRECIS ZACAMANTUL DE LA ROSIA MONTANA VALOREAZA 6300 MILIARDE DE DOLARI, ADICA DE 30 DE ORI MAI MARE DECAT DATORIA EXTERNA A ROMANIEI DACA O CONSIDERAM 200 MILIARDE DOLARI.
ACESTI DOMNI CE STAU CU BURTA SI CU GHEARELE PE ACESTE CONTRACTE FRAUDULOASE SI ANTINATIONALE ,PE CARE I-AM NUMIT EVREI ,CACI SUNT EVREI DIN CORPORATII MONDIALE SPRIJINITI DE EVREII COMUNITATII DIN ROMANIA ,ADICA TRADATORI.
EI NU VOR PLECA NICIODATA DE DE LA PRADA LOR .
ESTE TIMPUL SA INCEPETI SA IMPUSCATI EVREII,DOMNULE GMT ,SI TRADATORII, DUMNEAVOASTRA ,COLEGII DV DIN ARMATA NATIONALA ,SI NOI POPORUL ROMAN. FOC ,DOMNULE GMT ,FOC..
Nu impusca nimeni pe nimeni stai linistit. Armata Romana a fost terminata in 24 de ani si un singur ins a protestat si ala a fost dat afara.
Salariile compensatorii au fost o forma de mita mascata care a functionat bine.
Ca sa fim corecti nu sunt ei de vina… asa s-a comportat toata societatea.
Ma asteptam la mai mult patriotism si la mai multe oo din partea militarilor romani. Se pare ca m-am inselat. De fapt, bravo lor, lefuri buniciele, pensie de la jumatatea vietii, serviciu stabil, ce mai conteaza ca astia ne-au devalizat si acum se pregatesc sa ne si bage potentiale bombe chimice in tara… Mai da-i in mama lor de mujici, eventual sa mearga sa puna AK-ul 47 pe cei care protesteaza.
Cat despre protest, NU MAI E DE MULT DOAR DESPRE ROSIA MONTANA SAU GAZELE DE SIST. E despre toate problemele acumulate intr-un sfert de veac. Dar e mai usor sa citezi din Barbu, sa etichetezi si sa iti formezi o parere care sa-ti permita sa dormi seara senin si linistit, ca ins in uniforma ce te afli. Zic eu. Glorie…
Eco-nazistii sau eco-tampitii erau sustinuti de URSS ca sa darame economia tarilor occidentale.Astazi sunt sustinuti de Rusia ca sa faca tarile europene dependente de resursele rusesti.Evident ,in Rusia eco-tampitii ar fi bagati rapid in dubele militiei daca ar milita ,sa zicem,contra Gazprom.Din pacate ,tarile ex-comuniste nu au anticorpi contra eco-nazismului ,asa cum s-au format in tarile vestice,tara noastra fiind tinta usoara.Protestele RM nu au avut succes deoarece oamenii vor un protest anti-coruptie(cum au facut bulgarii) nu anti-progres(cum a fost la noi).
Bre vrei sa devi miner sau ce te apuca? Iti este dor de indemnul cat mai mult carbune tarii? Si tu bausi gaz?
La Pungesti e protest pentru apararea proprietatii daca vorbim de taranii violatori si betivi.
Ceilalti invoca argumente ecologice dar nu sunt anti-progres ci pur si simplu nu doresc sa fim poligon de incercari in aplicarea unei tehnologii cu rezultate controversate.
Luati de cititi apoi verificati fiecare afirmatie…
http://stopfracturare.ro/wp-content/uploads/2013/06/Gaze-de-sist-info.pdf
Interesant ca pe langa toate afirmatiile „eco-naziste” nu mi se spune de catre cei pro-exploatare GDS cine vinde pe piata mondiala gazele astea extrase din Romanica. Statul roman via ROMGAZ, TRANSGAZ si alte firme de gen cu capital integral romanesc ?
Ah ! … Am uitat ca nu mai exista firme in domeniu cu capital integral romanesc. Cu capital integral „de stat” nici pe departe.
Nu este „capitalismiceste” corect. Pai atunci domniile lor parlamentosi nici sa fure nu se pricepe. In perioada interbelica inaintasii unora dintre patrihotii actuali aveau Monopolul de Stat care administra resursele naturale. Pana prin 1929 cei care concesionau exploatarea de resurse naturale in Romanica aveau OBLIGATORIU un singur cumparator : MONOPOLUL DE STAT. Cui nu convenea regimu’ putea sa isi ia jucariile si sa plece. Mai departe vanzatorul pe piata mondiala era Monopolul de Stat.
In prezent firma care exploateaza are orice intermediar doreste care (evident ca …) va vinde gazele extrase din Romanica pentru Romanica la pret de piata mondiala. Redeventa aia modica de 3,5 % data statului roman este pe pretul de extractie cu care este vandut catre surata care liciteaza pe piata mondiala si care vinde si Romanicii.
Independenta energetica ?
Pai ne vom cumpara la pret de piata mondiala propriul gaz extras din curtea noastra, la acelasi pret cu cel pe care il vom importa din Rus-Putin-ica de la Rasarit. Peste toate profitul obtinut de firma intermediara care oferteaza gazul pe piata mondiala s-ar putea sa nici nu plateasca Romanicii impozit pe profit.
Romanica (boimea – vorba lui gsg9) se alege cu acel 3,5 % si cu un impozit pe profitul firmei de extractie care la golirea „sacului” de sist va da faliment. Cum plateste o firma in faliment declarat impozitul pe profit ? NU PLATESTE !!! Sa mai zicem ceva de taxa pe valoarea adaugata ? Nu se va plati nici aia ! Taxele de ecologizare a zonei de extractie ? Chiar daca nu au loc infiltratii si exfiltratii si alte filtratii in si din panza freatica sau in si din alte panzeturi, in jurul oricarei guri (put) de extractie ramane o suprafata de SUTE DE METRI PATRATI care nu poate fi refolosita nici dupa inchiderea extractiei. Se numeste suprafata tehnologica adiacenta. Si cum in cele mai multe cazuri cel mai eficient mod de a realiza o extractie este ca aceste suprafete sa se intersecteze.
Desi Romanica pe timpul lui „Laie” era una dintre cele mai mari exportatoare de „fructe si legume talibane” foarte eco si cu gust (si, intr-adevar, pe noi restul, boimea, ne tinea in foamete, dar ne descurcam oricum) si mai multe alte chestii numite „utilaj de extractie petrolier si de gaze cu foraj oblic si orizontal” unde la export ocupam locul II si la productie tehnologia noastra era pe locul I.
„Laie” a incercat exploatarea a ceea ce la acel moment s-a numit „SISTURI BITUMINOASE”, o chestie care nu doar ca este asemanatoare cu conceptul GDS ci ESTE EXACT ACELASI LUCRU !
In esenta totul s-a redus la o cheltuiala de cca 1 000 000 000 USD din care s-a ales cu un perimetru poluat si cu o termocentrala care s-a taiat si vandut la fiare vechi dupa ’89. Exploatarea a fost experimentala si intr-un singur site nu in 26 cate sunt concesionate.
O firma in faliment declarat NU PLATESTE taxele de ecologizare ! Pe scurt !…
Deci niste jmecheri din care cei de la chevron sunt cei mai solvabili pana la urma (ironic !!!) exploateaza gaze (de sist sau nu, nu conteaza !) din Romanica si i le vinde la pret de import. Ati observat ca Chevron apare sub denumirea de CHEVRON ROM EXPLORATION & PRODUCTION. Cei care apar sub titulaturi mai putin specifice (de explorare si productie) sunt niste no-name. Cat de solvabili sunt astfel de firme ?
Cine este in spatele ANRM si a aprobat aceste concesionari ? Ati observat si Mol Hungarian Oil&Gas si posesiunile lor ?
Peste toate astea am mari indoieli ca cineva din clasa politica s-ar zbate sa recupereze orice datorie catre statul roman chiar si in conditiile CELE MAI DEZAVANTAJOASE ale oricarui contract de concesionare.
Chiar daca exploatarea GDS ar fi cea mai sigura si cea mai rozalie metoda tehnologica (de fapt cea mai neagra si cea mai scumpa in stilul cianurilor RMGC), conditiile de profitabilitate pentru Romanica (statul sau cetateanul roman) sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Despre aceste resurse se stie … Nu orice berbec stie de cand se stie, dar … se stie.
Nu e nevoie de explorari care sunt la fel de nocive ca exploatarile. Tehnologia se cunostea si tocmai de aceea s-a incercat in Romanica realizarea unor tehnologii mai SAFE cu adevarat. O varianta mai SOFT se numeste FISURARE HIDRAULICA si se foloseste la „mulgerea” zacamintelor de gaze conventionale golite de continut.
http://www.art-emis.ro/stiinta/1501-fracturarea-hidraulica-abordare-tehnico-ecologica-1.html
Se pare ca „varianta soft” a avut si are probleme cu generarea de cutremure de mica adancime cam cum sunt cele din jurul Galatiului.
Pana una alta cei care scrieti proGDS din afara Romaniei mai bine va abtineti ca nu traiti aici. Cei care o faceti din Romania nu uitati ca mancati de pe urma „talibanilor horticultori” a „econazistilor” si a „ecotampitilor” !
Daca vreti exploatarea GDS va invit sa postiti „la negru” adica sa abtineti de la orice fel de mancare – post negru. Vreti sa cumparati mancare de import produsa in afara Romaniei ? DE CE ?!?! Va place ca legumele si fructele sa aiba gust de carton si miros de aqua chioara ?
Peste toate cei din Romania proGDS ar trebui sa se intrebe daca le place sa fie expropiati cu japca si despagubiti la misto, iar la o saptamana de la ultimatumul de expropiere sa vada cum un buldozer intra in curtea lor si pregateste gradina de legume si zarzavat pentru forare.
Cum stam cu violarea proprietatii private ? Daca au autorizatie de forare si explorare/exploatare atunci s-o faca fara sa imi atinga spatiul arabil al proprietatii mele (adica pe o adancime de 1 metru de la suprafata). Daca un singur fir de planta si un singur fir de nisip este miscat de orice firma care doreste exploatarea GDS pe proprietatea mea din punctul meu de vedere inseamna violarea unei proprietati private. Daca cineva este de acord cu expropierile pentru altii atunci sa se puna in pielea celui care tocmai a fost expropiat si evacuat fortat de pe proprietatea sa.
PS. Domnule @ovidiu majoritatea celor care au fost la proteste au fost deja etichetati de la neo-comunisti la anarhisti, nazisti fascisti si toate celelalte. Nu esti mai presus decat instigatorul care i-a spart luneta Ministrului Culturii pentru a avea un pretext de interventie a jandarmilor pentru menajeria tripartita politic Basinescu-Prostea-Antonovici & Co.
“Laie” a incercat exploatarea a ceea ce la acel moment s-a numit “SISTURI BITUMINOASE”, o chestie care nu doar ca este asemanatoare cu conceptul GDS ci ESTE EXACT ACELASI LUCRU !
.
IAR VORBESTI DE CE NU STII?????????
CUM DRACULUI SISTUL BITUMINOS CARE SE EXPLOATEAZA IN MINE DE SUPRAFATA ESTE TOTUNA CU GAZUL DE SIST?????????????
E A DOUA TAMPENIE DESPRE ASTA PE CARE O CITESC IN COMM AICI !
.
Se pare ca “varianta soft” a avut si are probleme cu generarea de cutremure de mica adancime cam cum sunt cele din jurul Galatiului.
.
PRIETENE, IN ZONA GALATI SUNT CUTERMURE ATESTATE IN ACTE EXISTENE LA PRIMARIILE DIN ZONA INCA DIN ANII 1830 !!!
DA-O DRACULUI DE POVESTE CU TAMPENIA ASTA !
AIA FOREAZA LA MAXIM 900 DE METRI SI FALIILE DIN ZONA SUNT LA MAMA NAIBII IN ADANC.
MAI UITATI-VA SI VOI PE O HARTA GEOLOGICA SI LA CE SE FACE ACOLO !
.
Cum stam cu violarea proprietatii private ? Daca au autorizatie de forare si explorare/exploatare atunci s-o faca fara sa imi atinga spatiul arabil al proprietatii mele (adica pe o adancime de 1 metru de la suprafata). Daca un singur fir de planta si un singur fir de nisip este miscat de orice firma care doreste exploatarea GDS pe proprietatea mea din punctul meu de vedere inseamna violarea unei proprietati private. Daca cineva este de acord cu expropierile pentru altii atunci sa se puna in pielea celui care tocmai a fost expropiat si evacuat fortat de pe proprietatea sa.
LEGEA EXPROPIERII DE PE TIMPUL LUI CUZA ESTE INCA IN VIGOARE, ASA CA BATI CAMPII !
NA, CITEZ CA SA NU TE MAI AGITI :
Pentru a funcționa cu trei grupuri, cariera trebuia să furnizeze 12,6 milioane de tone șist pe an şi să depună în depozit uscat o cantitate de cenuşe de cca 9 milioane de tone care conținea o cantitate de oxizi de alumină de 2,4 milioane de tone şi ar fi produs o cantitate de energie de 7,9 milioane de MWh.
IN ANII 80 FIIND LA LICEU DE PROFIL NI SE PREDA DESPRE ACEASTA CENTRALA.
„DORIAN
AM STAT SI M-AM GANDIT:DE FAPT IN CEEA CE AI SCRIS 90% ESTE IN ACORD CU CE CONSIDER SI EU, DAR GRESELILE PE CARE TI LE-AM GASIT NU POT SA LE IERT, NU DE ALTA, DAR TE STIU DE DINCOLO CAT DE SOCOTIT ESTI IN AFIRMATII SI PERTINENT.
PROBLEMA ESTE CA AM CITIT DUPA CE AM LUAT UN INTERVIU FULMINANT DE BOMBA CUIVA SI LA CELE AFLATE DE LA EL, AFIRMATIILE TALE LA CARE AM PUNCTAT MI-AU PUS CAPAC.
SPER CA TE-AI OBISNUIT CU SPIRITUL MEU EXPLOZIV SI MA INTELEGI CA MICILE TALE GRESELI LE-AM VAZUT CA IDEI CE VOR FI PRELUATE GRESIT DE ALTII.
NU LUA IN RAU RASPUNSURILE MELE SI TE ROG SA VEZI PARTEA BUNA DIN ELE.
NECAZUL ESTE CA VORBEAM AZI CU GEORGE LA TEL.TOT DESPRE LIPSA DE INFORMATIE A CELOR DIN JUR SI S-AU ADUNAT.
Cutremurele ca cutremurele dar nu ele sunt buba forarilor ci infiltrarea diverselor substante extrem de nocive in apa si pamant. Unde ai infiltratii usor usor se moare. De la culturi la animale si oameni. Hai sa zicem ca nu cutremurele sunt problema insa a da voie sa omori cu buna stiinta populatia umana si animala din zona respectiva se numeste …cum?
Si imi aduc aminte ca zicea careva ca americanii nu sunt atat de idioti sa dea voie unor corporatii sa exploateze daca produc nasoleli. Dragilor America este tara capitalismului salbatic unde tu ca cetatean nu misti in front in fata corporatiei sau a statului(care este acelasi lucru). Cati stiu ca primesti amenda daca nu tunzi peluza? Sau ca nu ai voie sa cresti rosii in curtea din spate? Sau ca nu ai voie sa-ti vopsesti tu casa in mov fara acreditarile oficialitatilor? Sau daca tu roman fixezi un vas de veceu si cade malacul si se taie in buca esti bun de puscarie si multe altele.
America…http://i3.kym-cdn.com/photos/images/original/000/281/752/0fb.jpg
http://blogs.westword.com/showandtell/02%20america%20fuck%20yeah.jpg
Corporatia inseamna asta http://antiiluzii.blogspot.com/2012/01/percy-schmeiser-david-contra-monsanto.html iar corporatia bazata pe hidrocarburi nu se foloseste de Blackwater ci de state ca Romania si armatele decimate ca la noi pentru ca daca exista armata nu exista miscare in front. Nici in frontul salvarii nationale sau al parlamentului.
PS. Statistii parati plecati din Romania, stiti voi ce si joc de glezne.
PPS.http://global3.memecdn.com/america-fuck-yeah_o_623102.jpg
ADAUGARE SI EXPLICITARE:
SISTURILE BITUMINOASE GENEREAZ/CONTIN GAZ, DAR EXPLOATAREA DE SIST GAZOS SE FACE PRIN FRACTURARE SI SONDE, ACESTA AVAND UN PROCENT MAI MARE DE GAZ,USOR DE ELIBERAT SI FIIND LA ADANCIMI MARI, CELALALT FIIND SARAC IN GAZ SI GREU DE SCOS ACESTA DIN EL SI FIIND LA ADANCIMI MICI, SE EXPL PRIN CARIERE.
A NU SE FACE CONFUZIE INTRE CELE DOUA.
DORIAN,
M-AI PROVOCAT:PREGATESC UN ARTICOL DESPRE CELE DOUA TIPURI DE SIST SI DESPRE TERMOCENTRALA DE LA ANINA, CARE A FOST CONSIDERATA DUPA REVOLUTIE CA FIIND O CATASTROFA TOTALA, DAR CHINEZII AU SOLICITAT LICENTA, FURNIZARE DE TEHNOLOGIE SI EVHIPAMENTE SI ASISTENTA ROMANEAASCA DE SPECIALITATE.
ACOLO VA FI MAI PUTIN PAREREA MEA SI 95% CITARI DIN LUCRARI DE SPECIALITATE, PARERI ALE SPECIALISTILOR SI DOCUMENTATIA VREMII.
ASTA CA SA SI ARAT CA NU A FOST ALTCEVA DECAT O ALTA VICTIMA A NEOCAPITALISMULUI ROMANESC.
MERCI DE PROVOCARE SI TI-L DEDIC.
ia sa ma mai bag si io in seama la discutii …bune luari de pozitie in deosebi am apreciat Alex si gsg9 si radu ,
Ma framanta o intrebare …oare putem vorbi de ”strategie nationala ” atata vreme cat nu statul Roman a initiat nevoia de exploatare a acestor resurse ? Nu vi se pare ca problema e abordata cam cu susul in jos pentru o democratie valabila ? De cand o venit za american acilea , chiar dupa revolutie , primul lucru pe care l-o zis plecaciosilor a fost ” industria voastra petroliera tre sa dispara !…”’, politrucii executandu-se in conditiile unei capitulari de razboi si nu a unui proaspat stat iesit de sub jugul roscatilor , deci partener ..
Deunazi
za ambasador a lu basescu si za consigliere a lui ponta i zisera ;auzi michimause , noi vrem sa bagam o trompa in feciorelnica voastra bogatie nationala , da ase, mai prin concesiune ! [asta parca inseamna ca statu si implicit populatia nu mai are drept de acces pt ca aia e proprietate privata
si cum ei sunt za americans , pamantul devine american land deci , a cui strategie nationala ziserati ca e astea ?
Apoi , cam nu e legatura cu rosia montana ? Cred ca ar trebui sa te contrazic usor George ,, eu observ ceva similitudini la promovare si explicare ,sau la conceperea proiectelor …aceeasi demagogie , schimbari de atitudine de 180 de grade , graba de a le baga pe gatul ”betivilor , ciumpalacilor , viermilor etc ”iar atunci cand nu le iasa , insirarea de spaime ca terminarea resurselor ,apocalipsa , dat in judecata , datorii mondiale , peste care vine ”salvarea ” …planul national ! [ nu observi mecanismul?…nici macar nu-i rafinat ca in cazul americanilor care s-au obosit ceva ani in a explica si apoi a face , la noi si asta e de-an doasdelea , intai dau o palma la rahat apoi explica …asta denota cel putin amatorism politic , drept pt. care si doar din aceste considerente in afara celor expuse si pro si contra , eu sunt de asdemenea impotriva , nu neaparat exploatarii [ explorare …si apoi ura si la gara ?]
cat mai degraba’lipseidecenteinationale” a modului de exploatare care ar trebui sa fie ceva similar daca nu chiar sa prevaleze ”stratejiei nationale ”’ [ cate d-astea am avut sub nemti , bolsevici …si cu ce ne-am ales pana acu ? parca eram a 3-tara pe probleme petroliere pana deunazi .
..Aci nu-s emiratele arabe ,..in primul rand,acolo ar fi mers un priministru decent sa ia lectii de cum sa valorifice resursele , nu la lins licuricii [ se pare ca amerlocii isi mormaie mai nou in barba ca nu prea mai sunt profitabile statele arabe , ca le aduc cam multe pierderi fata de resursele care le mai pot jmenui printre sefi de triburi si sinucigasi …si or binoclat usor spre Romanica .[toata problema e ce pilula alegi , ca-n matrix he he , cea a irakului sau cea a emiratelor …deocamdata mie-mi pute a irak ]
Si apoi , problema descrierii celor ce protesteaza pe la pungesti si mie mi se pare deplasata ,de discutat in private ,pt. ca altfel imparte nemultumirea generala in nemultumiri personale .si catalogari propagandistice cu iz de indoctrinare totalitara .
G. Cristian te chinui de pomana cu logica. Astia vor doar bani usori si ii vor acum. Mirajul lor ii face sa uite de Bechtel, de etc.. . Intre timp uite ce fac altii:
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131021094506.htm
Pentru asta insa trebuie sa iti arzi creierii, sa studiezi. Sub 10% din romani sunt dispusi sa faca asta restul vor ifoane si bmw. A am uitat mai vor si strazi mai late.
Si acuma repet intrebarea. Ce alegi intre o ferma solara, respectiv panouri solare intinse pe multe hectare de pamânt, sau cereale cu care hranesti vaci, ca sa ai iaurt si hamburgheri? Altfel, poti hrani animalele si cu faina de oase, dar pare a fi cancerigena combinatia.
Induiosatoare ravna cu care s-au postat link-uri catre diverse videoclipuri care arata „marea nenorocire” reprezentata de gazele de sist. Pana si protopopimea Barladului, care a rezolvat problema betiilor, omorurilor si violurilor de la Vaslui, a trecut la prezentarea de videoclipuri. Mai lipsesc videoclipuri cu balene esuate …. din cauza gazelor de sist.
Dincolo de isterii, cifrele seci spun cam asa: in exploatarea gazelor de sist rata incidentelor cu contaminari de ape freatice este de sub 1 la mie iar calculul s-a facut luand in considerare toate incidentele, de la inceputurile exploatarilor cand tehnologia era la inceputurile ei, la fel legislatia in domeniul masurilor de siguranta si cand orice firmulita se putea apuca sa faca asa ceva chiar daca exista un mare risc sa-si prinda urechile.
Despre cum au evoluat lucrurile in SUA exista, mai sus, un comentariu al lui Alex USMC despre activitatile din Pensylvania.
Un lucru este cert: tehnologia si legislatia s-au imbunatatit permanent si chiar daca nu am crede asta avem o cale foarte simpla de a verifica gradul de siguranta al exploatarilor.
Noi incepem acum EXPLORAREA (care nu presupune fracturare hidraulica) iar aceste operatiuni vor dura cca 5 ani. In acesti cinci ani nu ne impiedica nimeni sa monitorizam permanent ce se intampla in Polonia pentru ca ei au demarat (sau vor demara foarte curand) exploatarea. Ca si la noi, la ei exploatarea se va face in baza legislatiei europene. In 5 ani vom sti exact cum merg lucrurile si vom putea lua o decizie in cunostinta de cauza, basca vom avea o cartografiere clara a resurselor de gaze de sist.
Vad ca foarte multa lume s-a suparat ca am prezentat Vasluiul drept o zona bombardata, cu o rata ridicata a omorurilor, furturilor, violurilor si unde principalul sport este bautul banilor din ajutoarele sociale.
Asta este tot ce se vede pe televiziuni, de cativa ani incoace. Exista delicventa in toata tara dar zona asta (Vaslui, Vrancea, Galati) e de belea. Sa va mai reamintesc ce s-a intamplat la inundatii si inzapeziri?
Daca in alte judete (Ialomita, Calarasi, Constanta, Covasna) la inundatii toata lumea a sarit sa faca diguri, sa evacueze batrani si bolnavii, sa-i cazeze pe cei sinistrati si sa-i ajute sa-si refaca locuintele, in zona cu pricina (VS, VN, GL) oamenii s-au grabit sa-si ocupe locurile la carciumi, sa critice lentoarea interventiei guvernului si sa se incaiere pe ajutoare in timp ce jandarmii si voluntari veniti din alte judete, pe banii lor, munceau si le construiau diguri, le scoteau noroiul din curte. Apoi, la reconstructia caselor au cerut bani ca sa lucreze la propriile case sau, mai simplu, au furat materialele de constructie de la propriile case ca sa faca rost de bani de bautura.
La inzapeziri, singurele drumuri pe care le-au curatat au fost cele catre carciuma in timp ce batranii si bolnavii au ramas cu saptamana sub zapada pana a ajuns armata la ei.
Si alte zone din tara sunt sarace dar pentru astia nu as arunca nici macar un leu pentru ca nu merita. Probabil ca exista, printre ei, si oameni normali la cap dar nu i-am auzit sa spuna ceva cand a inceput circul de la Pungesti.
Bula generalizarile care ti le permiti tu sunt foarte ofensatoare superficiale si pot deveni periculoase.
Sunt periculoase pentru ca rationamente similare pot fi extinse foarte usor.
Pe acelasi principiu aplicat de tine toti romanii pot fi catalogati drept corupti hoti curve si cersetori. Pentru ca la televiziunile din afara e plin de stiri de genul asta: coruptie cersetorie bordeluri pline de fetite din Romania si furturi. Si daca e asa de ce masa sa nu le-o tragem noi tarile civilizate din toate partile ca oricum sunt niste inapoiati care nu merita ceea ce au?!
Nu toti romanii au fost comunisti, nu toti romanii sunt corupti.
Cazul gazelor de sist in Romania nu este egal cu cazul gazelor de sist din US, Canada sau UK. Daca in cazul lor e o problema mai mult ecologica legislatia fiind respectata cu strictete existand institutii ale statului o societatea civila mult mai activa.
La noi insa cazul devine mult mai complex din lipsa acestor mecanisme si apar multe probleme legate de:
– proprietate a celor care au pamant acolo,
– beneficiile financiare pe care le primeste statul:
– unde se vor vinde aceste gaze si la ce pret;
– care sunt penalizarile in caz de poluare, si cine va suporta cheltuielile?
Dupa cum arata acest gen de bussiness niste diversi vor lua o spaga consistenta si statul va ramane ca de atatea ori in aer. Iti repet nu e o problema strict ecologica, exista o componenta sociala si politica mai ales foarte mare.
Nu stiu ce vrei sa mai urmaresti in Polonia, canadienii si americanii s-au carat:
http://www.bbc.co.uk/news/business-22459629
http://www.energyglobal.com/news/shale-gas/articles/Exxon_Mobil_quits_Poland%20shale_exploration.aspx#.UmjgoVB_OCk
Problemele ridicate de tine sunt reale dar nu constituie drobul de sare in baza caruia sa renuntam la exploatare.
Adica, in loc sa negociem cu operatorul regimul taxelor de concesiune a terenurilor, nivelul redeventelor, al garantiilor pentru riscuri de mediu, al sprijinului pentru comunitatile locale, inchidem tot si cumparam de la rusi (adica toti banii platiti pe MC zboara din tara) la ce pret vor ei, daca nu cumva se supara pe noi (sau e frig) si inchid conductele.
Ne dam viteji ca 1 sau 1,8 miliarde $ pe an nu sunt mare lucru dar nu ne trece prin cap cum va arata treaba asta peste 10-15 ani cand rezervele conventionale de gaze din tara se vor epuiza si va trebui sa acoperim 50-60% din consum cu gaze de la ei.
La ce pret vom importa atunci si ce concesii politice si economice va trebui sa facem pentru a castiga „bunavointa” imperiala?
Pai de ce nu zici asa mai Bula. Perfect du-te si negociaza. Sa ne spui cand sa ne uitam la tv sa te vedem. Eu sincer o sa te urmaresc. Am incredere ca o sa ii convingi. Pe mine ai reusit.
@Haion
Are you serious? Asta-i problem? Daca autoritatile, inclusiv cele locale au putut sa negocieze cu dezvoltatorii de ferme eoliene si au obtinut modernizari de infrastructura, alocari de energie ieftina pentru iluminat public etc, cine-i impiedica pe primari sa se duca sa stea de vorba cu Chevronul. Uite, Biserica ortodoxa a fost foarte pragmatica, s-a intalnit cu Chevronul si le-au cerut bani pentru biserici. Americanii au spus, politicos, ca ei vor derula programe sociale doar cu primariile. Posibilitatile de sprijin sunt foarte mari. In primul rand, orice comapnie care se respecta are un buget de sponsorizari si actiuni sociale care s-ar putea materializa intr-o donaie de ambulante sau renovari de scoli, sprijin pentru modernizarea retelelor stradale sau pentru dezvoltarea alimentarii cu gaz (eventual la un tarif preferential pentru populatie). Trebuie doar ca primarii sa stie sa negocieze si, mai ales, sa nu sufere de „sindromul galetii”
Nu vorbesc aici numai de galetile electorale ci si de abordarea cu negocierilor in baza unor preconceptii.
Povestea suna cam asa:
Merge unul prin desert cu masina si se trezeste ca-i fierberadiatorul. NU are rezerva de apa asa ca se da jos, ia o galeata si se indreapta catre o casa pe care o vede departe, la orizont.
Pe drum se gandeste: „O sa ma duc sa le cer o galeata de apa …….. dar daca nu vor sa-mi dea? ……. am sa-le explic ca sunt intr-o situatie dificila si ca le platesc oricat ……. si daca nu-mi dau? …….. ma voi pune in genunchi si-i voi ruga sa nu ma lase sa mor in desert…… si daca tot nu vor? ….”
Tot mergand, gandindu-se si ambalandu-se la gandul ca nu-i vor da apa, ajunge la casa, deschide usa si urla ” SA VA IA DRACU’ CU APA VOASTRA !!!!”
O gramada de „trebuie” … , „doar sa …” Realitatea la Pungesti firma a vorbit cu sefu in secret si pe restul ia bagat la pagube colaterale. MMM pina una alta iar se dadu alarma ca vrea cineva sa fure Hidroelectrica. Doamne toti urla ca hidrocaburile sunt viitorul dar le curg balele dupa Hidroelectrica, cred ca le sta in gat.
Riscul legat de aprovizionarea de la rusi e un risc pe termen mediu si lung. Riscul prezentat de gasca neoliberala care se cheama clasa politica romaneasca este insa mult mai actual si mult mai acut.
Daca nu vor avea malai de la Chevron si RCMG gastile politice se vor musca din ce in ce mai tare pentru ca economia a scazut dramatic si din putinii bani de la buget se mai infrupta si FMI. Sansele unui colaps politic si economic urmat de proteste masive care sa genereze o schimbare radicala devin foarte mari.
Daca insa apar jucatori externi care le arunca oase noi atunci se vor linisti si ne-o vor trage noua in continuare. Practic vor transforma Romania intr-un paradis al resurselor naturale ieftine disponibile pentru corporatiile de afara la preturi de nimic cu singura conditie sa cotizeze unde trebuie. In cazul asta FMI ne va mentine deschisa optiunea de a imptrumuta bani de pensii si salarii(caz unic in instoria FMI) pentru a cumpara pacea sociala si toata lumea va fi fericita. Romanul va avea burta plina si o sa ii injure pe net pe politicieni, politicienii isi iau partea iar corporatiile iau partea leului.
Bottom line: peste 10 ani o sa fim cu datorii si mai mari, industrie canci ca am trait pe datorie, armata canci ca banii abia ajunf de pensii si salarii, sanse mari de poluare.
Asta e si motivul pentru care tot preseaza ca avem nevoi de gaze ACUM. Eu as prefera sa discutam peste 5 ani despre gazele de sist.
Ce vrei tu cu redevente corecte se poate doar in tarile civilizate, la noi e o combinatie de lumea a treia cu masini si vile si fite care sunt doar o spoiala de modernism si europenism sub care se ascunde mult primitivism, prostie, lacomie si rea vointa.
@Eroul Bula
Pe ce te bazezi cand spui ca rezervele conventionale de gaze din tara se vor epuiza in 10-15 ani?
Prospectiunile efectuate anul trecut in perimetrul Domino-1 in Marea Neagra au scos la iveala un potential de productie de 6,5 mlrd metri cubi pe an si o rezerva totala de gaz estimata la 40-85 mlrd metri cubi! Productia actuala a Romaniei e de aprox. 11 mlrd metri cubi pe an. Deci dintr-un foc avem perspectiva unei cresteri cu peste 50% a productiei anuale interne. Deficitul nostru pentru a scapa de importuri e de doar 20-25%. Si mai sunt cateva perimetre de explorat. Stam bine. Avem una din cele mai bune pozitii in UE la capitolul asta. Noi NU suntem presati sa exploatam gaze de sist. Cu explorarea sunt de acord, sa stim ce avem. Nu sunt de acord cu graba asta a exploatarii pentru ca ascunde ceva la mijloc. Si la ce clasa politica avem e mai mult ca sigur ceva urat mirositor.
de acord cu tine ca trebuie sa facem explorarea ,dar sa nu ne grabim cu exploatarea
e evident ca exploatarea gazelor de sist prezinta un risc mai mare decat cea conventionala
nu e numai infingerea unei sonde in pamant si injectarea de noroi ptr a scoate gazul la suprafata
e injectarea de substante chimice care sa reactioneze cu diferitele tipuri de sol ca sa permita formarea pungilor de gaz si canalizarea acestora ptr extractie
tipurile de sol cu toate ca au multe similitudini(unde sunt gazele) nu sunt egale si sunt zone unde prezinta risc mai mare decat altele
si e clar ca se produce o „slabire” a solului(daca solul e poros si tu il „diluezi”-in lichid ,gazul daca e presat are tendinta de a se acumula-la fel ca sangele scufundatorilor la presiune si decompresia etc),care probabil are legatura cu cutremutrele de joasa intensitate
la fel cand cresti presiunea pe suprafete foarte mari in sol ,e clar ca nu vei putea controla si vei avea contaminari reziduale si trebuie mult mai multa supraveghere ,precautie in exploatare ptr a evita macar contaminari mari(orice exploatare ,chiar conventionala de petrol ,carbune presupune o contaminare a sitului sau zonei adiacente),datorita si prezentei unui nr mai mare de sonde necesare captarii,canalizarii gazului
deci e necesara ,sau imperioasa o monitorizare permanenta cu statii seismice si de verificare permanenta cu statii ptr calitatea apei mediului ptr zona respectiva specific((nu numai aia de la agentii care vin cu aparatele in diplomat dupa ei cand au chef ,ci monitorizare continua)
pe de alta parte independenta energetica cu posibilitate de export iti aduce numai beneficii
pe parte economica ,ptr ca avand o asemenea pozitie devii foarte atractiv ptr anumite industrii
ptr ca la nivel politic devii independent fata de anumite parghii de presiune dintr-o parte (si nu e nevoie sa le lezezi interesele, ci numai ca negociezi de pe alta pozitie cu ei, poti cumpara in continuare de la ei in paralel etc,pe o piata libera e permis)
si ai o pozitie mai privilegiata ptr a negocia cu partenerii de uniune ,ptr ca vei avea ceva ce si ei vor
deci ,macar explorare ca sa stii ce ai si cum poti exploata si intre timp pregatit cadrul tehnic ,legislativ ptr a putea explata unde se poate
graba strica treaba,vezi cu eolienele ,care fiind spus pe timp lung se vor dovedi benefice dar la inceput au produs dezechilibre ,nu au benefiiciat direct o industrie inexistenta ,in domeniu la noi etc
dupa aia cu graba si exploatarea mult peste posibilitati ,se vor beneficia altii ,nu noi
dupa aia un cadru legislativ care sa beneficieze in mod direct comunitatile locale ,unde se vor face exploatarile si cetatenii sai ,cu compensatii directe in caz de alterare a mediului din zona etc,de catre cel ce exploateaza ,decat redevente mai mari e de preferat ,oricum redevente mai mari inseamna bani mai multi in gaura neagra a celor ce se ocupa de banii nostri si nici o scoala ,strada ,sistem de canalizare ptr zona respectiva construit ,ci bani se pare ptr nevoile lor proprii
dupa aia nu mi se pare corect sa exploatezi in vaslui si cu banii sa faci ceva in miercurea ciuc
@Vector
Am precizat in articol dar mai reiau si aici. Cand am vorbit depsre epuizarea rezervelor din tara am vorbit (destul de clar) despre campurile exploatate PE USCAT de catre Petrom si Romgaz iar despre ele toata lumea spune ca se vor epuiza in 10-15 ani.
Nu am omis gazele din Marea Neagra de vreme ce spun ca, peste 10-15 ani va trebui sa ne acoperim 50-60% din necesar de la rusi ( si nu 90-100%).
Cum am spus si in articol gazele din MN sun mai scumpe iar exploatarea lor este supusa riscurilor politice datorita tensiunilor dintre Romania si Ucraina, Romania-Rusia, Ucraina-Rusia. Nu este nevoie sa se si profduca atacuri asupra platformelor ci doar sa inceapa sa maraie riveranii unii la altii pentru ca operatorii sa suspende extractia si sa-si retraga oamanii, din motive de securitate.
In caz ca nu stiai, ucrainenii au mutat de capul lor balizele de frontiera, in nordul Sulinei, chiar pe langa digul bratului Sulina, inchizandu-ne complet iesirea din golful Musura, in conditiile in care linia de demarcatie trebuia sa fie la cativa km mai la nord. Si asta e doar un exemplu.
PAI DAU UN „LIKE”!
Multumesc pt . link haion , problema pe care o stiam mai mare era , arificial sau nu intretinuta , la stocare , deocamdata asta denota rentabilitatea tehnologiei , care odata depasita , poate evolua , ca si it-ul ,exponential .
Domnule @nemotoujours …
Probabil ca m-am lasat si eu dus de val in cateva argumente si exemple. Problematica insa ramane si nu are de a face nici cu taticul merigan si nici cu mamica Rus-putin-ica. Am gasit intre timp cateva articolase unde iti confirma spusele legate de diferentele expuse de tine.
Imi fac „mea culpa” in aceasta privinta dar subliniez ca oricat de roz si de ecologista este prezentata tehnologia exploatarii GDS ea nu ne va aduce niciodata independenta energetica asa mult visata de cei care ne eticheteaza ca fiind pro-rusi, pro-Soros, eco-nazisti etc.
Am un singur exemplu interesant dupa parerea mea personala si subiectiva : JAPONIA vs ARABIA SAUDITA.
Desi productia interna de hidrocarburi fosili a Japoniei pe un an intreg abia ajunge economiei acestei tari pentru a functiona DOAR O SAPTAMANA, nu doar ca este una din tarile cele mai dezvoltate ale lumii, dar si majoritatea populatiei o duce extrem de bine. Japonezii contrar ideilor multora au un cult pentru natura si o traditie MILENARA. Economia Japoniei se bazeaza insa pe exportul de produse finite care cuprind o enorma plus valoare : tehnica de calcul si multimedia, automobile, masini unelte si utilaje, nave maritime, textile, produse agro-alimentare procesate industrial, produse chimice, masini electrice, roboti industriali si lista ar putea continua mult timp. Doar 15 % din populatie traiesc la limita saraciei si probabil ca sunt singurii vinovati de situatia personala intr-o tara in care cultul muncii este o traditie multimilenara. Somajul se pare ca este insa undeva la circa 4 % in medie. Cei mai saraci au totusi un confort minim cu care nu duc prea mult grija zilei de maine, adica un adapost, mancare pe masa si de imbracat.
Desi economia Arabiei Saudite este bazata majoritar pe exploatarea si exportul de hidrocarburi fosile in intreaga lume este DOAR IN APARENTA una din tarile bogate ale lumii. Pe fondul golirii rezervelor interne se incearca o comutare pe industria turismului cu investitii masive pentru ca acesti arabi NU AU NICI UN PEISAJ NATURAL ATRACTIV ECO-(NAZIST) pe care sa-l vanda sau sa-l foloseasca pentru turism. Desert gasesti oriunde in zona Saharei si parerea mea (personala si subiectiva) este ca egiptenii il vindeau si inca il vand mai bine decat sauditii (si emiratii). In afara de o mana de oameni foarte putred de bogati care si conduc acea tara ca regi (si/sau emirati), restul populatiei (boimea – ca sa-l citez pe @gsg9), cam 75 % este cam la acelasi nivel de trai ca al nostru, teoretic la limita saraciei. Pentru orice chestie care necesita ceva mai multa indemanare rationala angajeaza europeni in special din vest sau din Merigania. Totusi localnicii traiesc bine pentru ca sunt mituiti cu ajutoare sociale la care boimea romana nici nu va visa vreodata. Somajul atinge o rata de cca 25 % iar cei mai saraci …
Arabia Saudita importa majoritatea produselor finite de care are nevoie si la care boimea lor nu prea are acces din motive financiare. Norocul lor este o clima care nu necesita cheltuieli de supravietuire. Nu pot avea insa o agricultura care sa conteze. Din nou peisajul eco-nazist nu-i ajuta.
……
Romania nu se va re-industrializa din industria extractiva mai ales de pe urma GDS. „Scuipatul” numit REDEVENTA nici in vise nu va ajunge sa „produca” platforme industriale.
DA, IN ACEST MOMENT, IN ROMANICA, IN CONDITIILE ACTUALE DIN TARA, concesionarea in graba fie si a explorarii potentialelor zacaminte de GDS este o decizie criminala pe care nici macar mult hulitul „Laie” nu ar fi luat-o. Au luato se pare cei care cand nu erau la guvernare erau „foarte” impotriva conceptului de explorare si exploatare a GDS.
Sa nu uitam ca in primavara anului trecut cei care ii scoteau in strada impotriva GDS pe „betivanii, criminalii si violatorii” din zona Barladului si Vasluiului erau … Cine erau ? Gasca Pontochio-Antonetriciov cumva ? Acum sub „obladuirea” piratului Basinescu care a cam inceput sa se dezica finut si diplomatic si de Rosia Aurita si de GDS.
A fost un joc de putere jucat de Basinescu cu Pontochio ? Poate si pare cea mai probabila concluzie (subiectiva) pentru mine.
Totusi, noi astia de la baza lantului trofic socio-economic romanesc care incercam sa producem plus-valoare reala si licita suntem victime colaterale nevinovate. Principala poluare pe care RMGC si concesionarii GDS au facut-o este ca au dat nas unei „flote de catamarane politice” cu un corp la putere si cu unul in opozitie care ne fura prin alternanta la guvernare.
Nu vor fi dotari pentru armata pentru ca la Pungesti au iesit in strada niste „betivani, criminali sau violatori” cu preotul (pus sau din proprie initiativa) in frunte. Nu vor fi nici pentru ca fii(cele), nepotii, ginerii sau alte rubedenii ale unor „talibani fructo-legumicoli” au iesit in strada si sunt etichetati de unii care se indoapa cu chiftele cu „AROMA DE CARNE” de la McDollars drept eco-nazisti ci pentru ca nici macar 1% din „scuipatul” ala de redeventa nu va ajunge sa fie dat pe dotare cu tehnica militara.
Nu poti dota armata nationala fara o industrie prelucratoare in spate. … Am uitat … au dat-o la fiare vechi sau au vandut-o la concurenta care a inchis-o bucata cu bucata. „Scuipatul” ala de redeventa nu va intra in nici o investitie pentru re-industrializare pentru ca NU MAI EXISTA CU ADEVARAT NICI O URMA DE CAPITAL (si capitalist) ROMAN SANATOS. Zilele astea lui Pontochio i-a trecut o idee geniala prin creieri. Era bine daca ii ramanea acolo, dar a emanat-o in stilul tatucului ruso-fil Iliescov : Sa „reduca” TVA-ul la 22 %, dar sa mareasca impozitul unic pe profit de la 16 la 22 %.
Domnilor adevarata plus-valoare nu se poate realiza doar din circulatia marfurilor ci in primul rand din manufacturarea lor.
Nici Gazpromul si nici Rusia nu are nevoie sa ne calce cu tancurile. NE CUMPARA BUCATA CU BUCATA SI NOI II MAI SI PLATIM.
DA … Ma declar eco-nazist, taliban fructo-legumicol si orice doriti cei cu mintea limitata. Ce randament credeti ca are un motor Diesel sau o turbina cu gaze in realitate domnule @Alexandru ? Credeti ca poate produce mai mult de 30 % energie utilizabila din combustibilul consumat ? Am mai zis-o … La Apaca langa sediul Vodafon in Bucuresti este un teren care a fost „recuperat” de sub o fosta platforma industriala. Sta degeaba la propriu. Nu este nici viitor parc, nici viitor MALL (au inceput si astea sa dea faliment) nici … nimic. Domnule @Alexandru, de ce n-ar deveni un parc fotovoltaic si (in acelasi timp) zona de promenada.
Nu vad nicaieri spatii de necultivat care sa fie amenajate ca „ferme PV” asa cum pot deveni de exemplu canalele de irigatii. Sunt extrem de multe cladiri de birouri care pot fi acoperite de panori PV. De ce nu ar fi acoperite casele cu „tigle PV” ? Sau grajdurile ?
Ce te faci daca se gaseste cineva sa inventeze un celula PV capabila sa converteasca lumina in mod eco-(nazist) cu un randament de 40 % in energie electrica ? (Domnule @ovidiu poate ca va fi chiar un evreu pe care il vrei dumneata impuscat.) Sau poate un acumulator capabil sa stocheze 5 kWh/kg garantat pentru 2000 de cicluri incomplete de incarcare-descarcare ?
Ce te faci daca se intampla sa apara amandoua pe piata tehnologica ?
Nu credeti ca de fapt spaima cea mai mare legata de astfel de descoperiri tehnologice ECO-NAZISTE le are mai degraba RUSIA care s-ar ineca in propriile zacamanite de HC-fosile conventionale sau nu, pentru ca cererea pentru ele ar scadea destul de mult si de brusc ? Capacitatea UE sau SUA de a „supravietui” acestui impact tehnologic este cu mult mai mare tocmai pentru ca nu detine atat de multa „marfa primara” nevandabila ca RUS-PUTIN-ICA. Tarile arabe s-ar adapta mai greu din mers dar vor avea „la schimb” o alta „marfa primara” vandabila : TERENURI NECULTIVABILE CONVERTIBILE IN FERME PV si nu numai, pentru productie industriala de energie.
Motorul cu aburi nu a fost inventat peste noapte. In realitate a trecut peste 1400 de ani de la „aeolipila lui Heron” si primul motor cu aburi mobil utilizabil. Inca 100 de ani pana la aparitia motorului cu combustie interna modern. Inca …
Doar 40 de ani pentru aparitia celulelor PV de uz comercial si deja se depaseste randamentul motorului cu abur pe care de altfel se bazeaza majoritatea centralelor electrice fie ca au la baza reactoare nucleare sau HC fosile. In ambele cazuri combustibilul costa si polueaza.
Ma declar eco-nazist pentru ca sunt D’acia !
FRATELE MEU, M-AI ZAPACIT !
AI TURNAT O GRAMADA DE CHESTII CU CARE NU POT FI DECAT DE ACORD.
DAR AM SI REPLICA PENTRU ELE, NUMAI CA NU AM CHEF S-O MAI DAU.
ORICUM, AI AVUT O RABDARE DE FIER SA LE SCRII SI ANALIZEZI, SUNT PARERI PERTINENTE SI INTERESANTE.
VEZI DACA TE-AM ADMONESTAT?
LA MAI BINE SI SA NE FIE BINE.
@Dorian Tinculas
Din nou sunt de acord cu ce scrieti. Din ce in ce mai des se pare.
Si desi sunt pro vest, sunt impotriva exploatarii de la Rosia Montana. In primul rand, chiar este un dezastru ecologic de mari proportii. In al doilea rand pentru ca aurul nu e al nostru, al „poporului”.
In privinta gazelor de sist nu ma pot pronunta din punct de vedere ecologic. Desi milioanele alea de litri de apa cu aditivi pompati ma pun pe ganduri. In general cam tot ce face omul altereaza natura, orice ar spune „specialistii”. De unde atata apa? Nu sunt chimist, nu ma pronunt referitor la aditivi. Sa nu uitam ca 2-3 luni pe timp de vara e seceta dracului. Si eu chiar sunt ecologist. De exemplu, am padure si n-am taiat-o ca sa vand bustenii. Asta ca tot se face misto de ecologisti chiar si in articol. Aveti ma si voi astia mistocarii, macar cate 10 copaci de care sa aveti grija?
Si nici gazele nu sunt ale „poporului”
Din punct devedere economic, eu sunt mai limitat asa. Nici nu elaborez programe macro si nici nu pretind ca as putea s-o fac. Imi vad dracului lungu nasului. Dar sa ma uit de jur imprejur pot.Tocmai daia eu nu inteleg chestia asta cu independenta energetica. Independenta energetica pentru incalzirea locuintelor? Ca mari facilitati de productie care sa aiba nevoie de gaze eu nu prea mai vad in tara asta.
Si atunci pentru ce sa dati voi oamenii afara din case? Ca nu va permiteti voi „poporul” caldura iarna? Ca politicul stim ca o face pentru spaga.
Aaaa stai ca redresam economic tara vanzand resurse. Serios? Pai sa lasam tarile, asa zis bananiere, despre care scrieti cu aroganta si sa ne uitam la marea Rusie. Daca nici Rusia nu vinde resurse…toata Europa suge din conductele rusesti. Si? Sta bine Rusia economic? Argentina sta bine dupa ce si-a vandut tot petrolul?
Hai sa behaim in cor… „daca americanii o fac si le merge bine, eu zic ca merita sa incercam”. Ca si folosim noi gazul ca americanii, si producem ceva cu el, ne si fixam singuri pretul si batem cu pumnul in masa unde vrea…..noastra. Ce vorbesti domne, ne evaluam de la egal la egal cu aia noi.
Foarte bun @Tinculas exemplul cu Japonia.
Asta asa ca sa ne lamurim cu rentabilitatea.
Ar cam trebui sa demonstrezi toate barbaritatile pe care SCRII aici despre judetul Vaslui.
Eu personal sunt din Vaslui si nu fac nimic din lucrurile care le scrii tu aici ca le face TOT judetul Vaslui. Nu stiu ce ma impiedica sa-ti cer despagubiri pentru asta!
Spre deosebire de tine care scrii cu picioarele si care nu gandesti foarte mult inainte de a scrie, imi dau seama ca oamenii aceia lupta pentru ca sa lase o bucata de pamant CURAT SI NEPOLUAT copiilor lor! Doresti sa-ti explic EXACT tot ce se poate intampla de la o exploatare de genul asta? Ai habar cate sute de ani vor trebui sa treaca pana se reface solul?
Pe dumneata cine te plateste nene ca sa scrii asa ceva?
Deci scrii din burta si fara sa gandesti! Sa-ti fie de bine nene!
Bine ca mai sunt oameni cu cap aici si bine ca majoritatea romanilor nu sunt ca tine!
CINSTE TARANILOR SI MANIPULATILOR DIN VASLUI CARE INCA MAI AU O COLOANA VERTEBRALA!!!!
CE LEGATURA ARE S O L U L EXPLOATARII DE GAZ CU POLUAREA ?????????
ESTE G A Z ! MADAM…
1. Arata-mi unde am spus „TOT judetul Vaslui” si-ti promit ca mananc articolul, cu comentarii si cu administrator cu tot (No ofence, George:-)));
2. Eu ar trebui sa-ti demonstrez nivelul infractionalitatii si al proastelor apucaturi din zona? E suficient sa te uiti la televizor. Daca nu ti se pare suficient, asteapta putin pentru ca vor veni zapezile si, in primavara, inundatiile si vei avea suficient material pentru studiul comportamental. La anul vor fi si alegeri asa ca vei avea ocazia sa te convingi daca am exagerat in privinta mitei pentru voturi. Putina rabdare.
@Eroul…
Mă trîntiși, Mișule…
Dacă tu de la știrile de la ora 5 iei mersul națiunii, m-ai dezamăgit total…Îmi făcusem altă impresie despre tine… 🙁
Man, eu nici macar nu urmaresc stirile de la ora 5 (ma intreb care ar fi opinia mea in acel caz) dar urmaresc stirile de la 06 dimineata, apoi cele de la 19.00, 20.00 si pe cele de noapte de la 22.00. In plus, citesc toata presa pe net.
Ce am spus neadevarat? Nu e sport national bautul ajutoarelor la carciuma? I-ai vazut tu pe ci din zona VS-VN-GL sarind sa faca diguri la inundatii sau sa dea la lopata cand s-au produs inzapeziri. Eu i-am vazut la carciuma, criticand guvernul, incaierandu-se pe ajutoare, furand materiale de constructii de la santierele propriilor case. Poate sunt doua zone cu acelasi nume si nu stiam eu.
Eroule….B..,mai si yo is din Tulcea,discutam aici de spre ce?????despre ce obtine statul in urma exploatarii???(cam 3,5% parca)..ehhhhh stii ceva,hai sa vindem totul,sa dam Transilvania Ungariei,sa amanetam tot ce este in ROMANIA…yo is anarhist si TU expert in flex…mai omule,esti normal????dupa 23 de ani de furt,bataie de joc…atat poti,,Mai trebuie ca oamenii sa stie ca industria gazelor de sist nu inseamna doar locuri de munca in aceasta ramura ci si conditii economice favorabile care sa permita firmelor europene sa se instaleze in Romania, in loc sa se mute tocmai in Statele Unite, in cautarea unor preturi mici la gaze,,unde p… m..vezi locuri de munca,unde vezi investitii,unde vezi noi tehnologii…
SOLUTIA este strada,sa iesim acolo si sa ne impunem punctul de vedere…si eu cred ca se poate(tot a adus cineva exemplul Islandei)…trebuie sa facem asta(si deja este cam tarziu)…daca vei spune ca nu se poate atunci afirmi ca noi toti bem la carciuma venitul minim (banii nostri), ne batem nevestele,ne furam gaina unul altuia, ne regulam copiii (in loc sa-i trimitem la scoala) si, in general, ne taiem gatul unul altuia cel mai adesea din motive de bautura.
De la anul te vei bucura din plin de avantajele gazelor de sist…:) taranii incestuosi de la Vaslui o vor duce extraordinar. Totusi nu inteleg de ce ne pasa de ei daca sunt niste haimanale… :))
Mai @watcher ,yo astept sa ma bucur de ele in 2016,,,serios,amu yo-s mai prost,probabil am venit pe lume in urma unui viol in grup(haita)din Vaslui….explica de ce de la ,,anul,,(2015)?????
2015, 2016 nu conteaza important e ca vin..
Uite un articol cu violatorii aia betivi de la fata locului nu facut cu impresii adunate de la stirile de la ora 5 cu pretentii de mari analiza…
http://capitalismpepaine.ro/2013/10/25/razboiul-economic-este-in-plina-desfasurare/
Tulcea nu e pe harta celor ce vor simti beneficiile in mod direct. Dar poti spera la o scadere dramatica de pret la gaze si iti raman mai multi bani de bautura la carciuma.
http://youtu.be/3n2VgAi5p3c
Ieri au aratat un reportaj din jud. Constanta in care locuitorii unui sat au chemat autoritatile pentru ca au vazut un sarpe de 4-5m si 2-4 pui de cca 2m.
Pun pariu ca, in maximum o saptamana, cineva va spune ca este o specie legendara dobrogeana de sarpe care a fost deranjata de prospectiunile Chevron, pentru gaze de sist, si ca e semn de mare nenorocire.
Cine tine pariul?
Iar perseverenta cu care ia la misto oamenii din zonele unde isi fac aia meandrele denota ca Eroul Bula e de partea uneia dintre taberele politice care se lupta pentru spaga luata de la corporatiile straine in schimbul cedarii pe mai nimic al resurselor romanilor, chiar cu riscul otravirii mediului de viata al respectivilor romani luati la ‘sto.
Cine tine pariul?
M-ai prins. Daca treci de partea fortelor intunericului promit sa-ti dau 10% din spaga mea. Te bagi? Dar sa nu mai spui la nimeni ca o sa vrea si Nicusor, Radu, Radu2, Seba etc. Ramane doar intre noi doi.
Doar daca aveti prajituri.