General de brigadă Grigore Bălan

This entry is part 15 of 18 in the series Eroii Romaniei

În luna lui Brumar am datoria morală să vă prezint în cadrul lungii noastre serii încă un vânător de munte, având în vedere ziua de 3 Noiembrie, zi în care sărbătorim transformarea școlii de schiori a Armatei în prima unitate de vânători de munte respectiv „Corpul Vânătorilor de Munte” compus din trei batalioane, fiecare având 3 companii.

Prin urmare a venit momentul să trecem în revista noastră de front încă un militar de excepție și cum ne apropiem de 1 Decembrie cu pași alergători trebuie să fie cineva legat de acel eveniment magistral din istoria poporului nostru.

Grigore Bălan s-a născut în satul Blăjenii de Sus în comitatul din acea perioadă al Bistrița-Năsăud în anul 1896. A urmat liceul din Năsăud iar mai apoi școala militara de ofițeri, arma infanterie, devenind sublocotenent al armatei cezaro-crăiești. La începutul Primului Război Mondial este trimis pe frontul din Italia unde se specializează în război montan. Este avansat locotenent și continua să servească alături de unitățile romanești cu rezultate remarcabile notate ca atare de comandanții săi. Este apreciat drept un ofițer de elită în cadrul armatei Austro-Ungare.

Tânărul urmaș al grănicerilor ardeleni se întoarce în Transilvania la finele Primului Război Mondial și se alătură Gărzilor Naționale din Ardeal, la Năsăud desfășurând activități organizatorice pentru ceea ce va fi fiind momentul astral al românilor, 1 Decembrie 1918.

După acest moment istoric tânărul locotenent Bălan primește În 4 decembrie 1918 Regimentul 15 Infanterie (format din Reg. 15.Dorobanti) în orașul Bistrița.

Ca urmare a Marii Uniri efectivele fostei armate austro-ungare de pe teritoriul României Mari au fost încadrate în rândul Armatei Regale Române. Locotenentul Bălan a fost repartizat la Regimentul 84 Infanterie Bistrița.

În 1923 este numit șef al biroului de adjutantură al unității și avansat la gradul de căpitan. La 10 mai 1929 este avansat la gradul de maior și solicită transferul în cadrul unei unități cu specific montan. Experiența sa de război în condiții de munte dublate de studiu al instrucției specifice unităților montante garantează aprobarea solicitării sale. Primește  funcția de șef al Biroului Instrucție în cadrul Diviziei 2 Vânători de Munte în garnizoana Deva. Din 1932 conduce școala de instructori Vânători de Munte. Un an mai târziu în 1933 revine la Bistrița și preia comanda Batalionului 2 din cadrul Regimentului 84.

În 1936 este avansat la gradul de lt-colonel și este numit într-o funcție la Regimentul 88  din Carei. În primăvara lui 1939 este numit în funcția de comandant al Batalionului 8 Vânători de Munte, din Bistrița. Un an mai târziu, la data de 10 iunie 1940 este trimis la scoală de comandanți de regimente, avansat la gradul de colonel și primește comanda Grupului 5 Vânători de munte, din cadrul Brigăzii 2 Munte. Munca sa este apreciata atât de către Marele Sat Major al Armatei cât și de Regele Carol al II-lea care îl decorează pe viitorul general. Scurtă paranteză aici, din ceea ce am văzut prin documente regele favoriza vânătorii în raport cu alte unități ale armatei, ofițerii de vânători de munte având atenția regelui mai cu abitir decât alții. A fost bine sau rău, am văzut în război, într-o parte vânătorii au scris pagini de glorie pe câmpul de luptă însă imaginea de ansamblu ne-a readus la realitatea lipsurilor, a proastei echipări și mai apoi, a dramei de jumătate de secol cu ecouri inacceptabil de puternice chiar și în prezent, anno domini 2023.

Revenind în timp istoric, ca urmare a Dictatului de la Viena, Grupul 5 Munte s-a retras din Nordul Transilvaniei în orașul Hațeg.

La intrarea României în al II-lea Război Mondial, unitatea comandată de colonelul Bălan a participat la eliberarea Bucovinei. În 1941 înregistrează victorii categorice în fața inamicului însă înregistrează și pierderi însemnate.  Sub comanda generalului Dumitrache superiorul colonelului Bălan dispozitivele de Vânători de Munte înregistrează succese în fața inamicului având un avans impresionant, trecând râul Prut, apoi Nistrul pana la Don în 1942. Meritele sale sunt recompensate desigur, cu ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a prin Înaltul decret regal 445/1942.

Fiind alături de oamenii săi pe front colonelul Bălan este rănit grav într-un atac inamic și este repatriat pentru spitalizare. După o lungă perioada de spitalizare și nerecuperat în totalitate colonelul Bălan acceptă comanda parții sedentare a Diviziei 2 Munte, formată din întărirea efectivelor brigăzii 2 munte având comandamentul tot la Deva.

În 1944 primește funcția de comandant secund al Diviziei 1 Munte, cu garnizoana la Sinaia și este avansat la gradul de general de brigadă. La scurt timp primește comanda nemijlocită a diviziei.

În perioada 4-6 septembrie 1944 în cadrul campaniei pentru eliberarea Transilvaniei generalul Bălan coordonează operațiunile din apropierea orașului Sf. Gheorghe cunoscut fiind pentru stilul său de conducere, din mijlocul oamenilor săi tot timpul aproape de linia frontului. În data de 7 septembrie generalul a comandat personal un atac al Vânătorilor de Munte alături de elemente ale Diviziei „Tudor Vladimirescu” aducând apropierea unităților romanești de orașul Sf. Gheorghe. În proximitatea podului de la Arcuș aflat lângă oraș,  Batalionul 2 Vânători de Munte al diviziei având înfrunte chiar pe generalul Bălan este surprins de artilerie inamică iar un proiectil l-a rănit grav. Este evacuat de urgență la Brașov și tratat, pe cat s-a putut, la spitalul militar de campanie din Sinaia. La 13 septembrie 1944 generalul Bălan, ofițer participant la doua războaie mondiale, ofițer de excepție al armei vânători de munte se stinge din viată în urma rănilor suferite pe front.

Este decorat post-mortem de către Regele Mihai încă o data cu ordinul „Mihai Viteazul”, cu spade de data aceasta, intrând într-un grup extrem de mic de ofițeri români care au fost decorați în dublă partidă cu acest prestigios ordin de război.

Probabil unul din foarte puținele exemple de militari români căruia i s-a acordat respectul cuvenit, respectul datorat sacrificiului său. Așadar un militar de excepție decorat cu Ordinul „Coroana României”  în grad de Comandor cu săbii, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor cu săbii și ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a în doua rânduri.

Căzut pe front a însemnat măcar scutirea de închisorile comuniste, degradarea și umilința imposibil de înțeles la care marii noștri comandați de oști au fost supuși tot de către conaționalii de-ai lor, sub mână rusească, sub girul ocupantului sovietic. A însemnat și să nu vadă desființarea tot de către ocupantul sovietic a armei sale de suflet și elita Armatei, vânătorii de munte.

În onoarea sa vânătorii de munte bistrițeni i-au purtat numele, respectiv fosta Brigada 1 Vânători de munte desființată în anul 2000. În prezent Brigada 81 Infanterie mecanizată Bistrița păstrează vie memoria acestui erou.

Nu am ce concluzii să pun, mă gândesc în sinea mea ce forță interioară și ce putere i-a putut conduce pe acești oameni de onoare, mulți dintre ei făcând sacrificiul suprem pe câmpul de luptă. Mă uit la actuala Brigada de infanterie de la Bistrița și sper ca o parte din spiritul generalului să trăiască acolo pe  veci și să insufle pe cei care au servit cândva, servesc acum sau vor servi în acea garnizoană.

Ca de fiecare data când vorbesc de vânători de munte, închei astfel:

Cu înaltă apreciere tuturor vânătorilor de munte, trecuți, prezenți și viitori!

Mă semnez al vostru lt(rez).

Bibliografie:

https://cjcbn.ro/pagini/grigore-balan/

https://www.bistritaexpress.ro/2021/09/15/cine-a-fost-legendarul-general-grigore-balan-comemorat-la-77-de-ani-de-la-moartea-pe-campul-de-lupta-in-blajenii-de-sus-la-77-satul-sau-natal/

https://cnamonline.ro/diverse/in-memoriam-general-grigore-balan/

https://mesageruldecovasna.ro/generalul-grigore-balan-eroul-dezrobirii-ardealului/

https://once.mapn.ro/heroes/102 – MApN –  OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Suman Col. (r)  Gh., Mociulschi Dr. A.-L., Generalul Leonard Mociulschi în conștiința romanilor, Editura Univers Științific, Bucuresti, 2008

Series Navigation<< Viceamiral (r) Gheorghe Emanoil KoslinskiGeneral corp de armată Gheorghe Rozin >>

41 de comentarii:

  1. Buna dimineata domnule lt(rez). Extrem de documentat asa cum ne-ați obișnuit. Felicitari.

    12
  2. Interesanta si fotografia.
    La gat Ordinul Coroana Romaniei in grad de comandor cu panglica de Virtutea Militara si insemne de razboi.
    Sub ea, Steaua romaniei, la fel in grad de comandor si cu insemne de razboi, panglica de Virtutea Miltara , ceea ce inseamna o fotografie realizata dupa ian 1944.
    Ordinul Mihai Viteazul pe piept.

    11
    • Corect. Cu doar cateva luni inainte sa cada pe campul de lupta. Nu stiu de ce insa, mentiunile cu privire la decoratile sale sunt „Cavaler” si „Ofițer”. Insa da, poza nu minte, nu are cum.

      2
      • Apropo de ordinul „M.V”, eu personal cred ca trebuia acordat si dupa 2003 intr-o situatie. Maior p.m. Tiberius Petre.

        1
        • In vremurile de azi e bine ca nu s-a acordat. Avem obiceiul prost de a abuza de simboluri.
          Prima data cand se va acorda, va stabili si etalonul despre ceea ce inseamna fapte de arme deosebite pt toate ocaziile care vor urma. Etalonul trebuie sa fie foarte ridicat.
          Chiar daca ultimul detinator a murit in 2018, trebuie sa existe o continuitate cu ultimele ordine acordate in 1945. Tiberius Petre era de adaugat in randul lor dar ar fi urmat o avalansa fortata.
          Poate e mai bine sa fie folosit doar in cazul unei declatii de razboi.
          Chiar daca legea permite si acordarea in lipsa. E cam ultimul simbol ramas.

          • Eh, draga Marius, agree to disagree. Cum si unde a murit capitanul Tiberius Petre indelpinea toate conditile si da, dadea un etalon care sper sa nu-l mai vedem.
            In rest, orice alta persoana dupa el, nu avea nici un drept la asa ceva.
            Da, e ultimul simbol ramas. Aici sunt intru totul de acord.

            • Mai e si chestia evidenta.
              Acest stat criptocomunist si societatea care-l tolereaza nu si-a recastigat dreptul de a se folosi de acest simbol. Nu cu tot ceea ce reprezinta el.
              Mai avem mult de munca pana sa ajungem acolo.
              In momentul in care vom ajunge iar sa stim sa ne respectam eroii, vom vedea si M.V . acordat si lui Tiberius Petre. Nu exista termen pentru propunerea de acordare.
              Acum nu suntem acolo, nici macar pe aproape.
              Adevarul e ca acest Ordin nu reprezinta numai vitejie dar si un lucru pe care tu ca autor al atator articole pe subiect e imposibil sa nu-l fi remarcat. Reprezinta si ce s-a intamplat cu majoritatea celor care l-au primit.

              • E draga Marius, uite de asta imi place site-ul asta. Sa sti ca nu m-am gandit la varianta ta. Nu ne-am castigat dreptul sa folosim acea distinctie. Ca in definitv ai dreptate, cine o si da pana la urma, ce simboluri sunt pe el… In definitv ordinul l-a dat Ferdinand, Mihai I, unor oameni de exceptie. De acesti doi Regi se leaga o istorie, si momente grele ale neamului.
                Ai dreptate, inca nu avem dreptul sa folosim acest simbol. Deja il vedeam la 3 zile dupa pe Oprea cu pelerina.

                1
            • merita si luptatorul SIE care a luptat cu talibanii cand au atacat ambasadele.

              1
  3. Buna dimineata si Chapeau bas, @lt!

    4
  4. Salut. Multumesc mult pentru articol.

    2
  5. Vasie Băcăuanul

    Mulțumim frumos! Păcat că avem de apreciat doar trecutul, acel trecut în care militarii s-au descurcat cu ce au putut, compensând lipsa înzestrării cu strategii eficiente și eroism cu carul. Glorie eternă celor care auluptat pentru a ne păstra locul nostru pe harta lumii. Dar…. și atunci ca și acum, erau și sunt unii la conducere care iau soldă și de la noi și de la alții, urmând interesul altora. Doar astfel se explică lipsurile de astăzi. DOAR PUTEM VORBI, CÂT DESPRE A REPARA………

    4
  6. Maestre, mulțumesc! Despre generalul Bălan am auzit prima oara în iarna lui 1986 când eram la Colibita în tabara de schi. Ne-a povestit despre el un lent. major, sper sa nu greșesc, Bretan se numea. Comandant de companie. Foarte nepopular în rândul chiulailor. Nu bea, nu fuma, nu accepta atenții. Spunea doar atât: faceți ca mine, nu va cere nimeni mai mult…
    Generalul Bălan măcar nu a fost masacrat de comuniști în închisoare ca și majoritatea celorlalți eroi, a avut noroc…

    9
  7. „Nu bea, nu fuma, nu accepta atenții” – coane, pai pe asta sef SMG trebuia sa-l punem!
    +1 de la mine in rest, ai perfecta dreptate.
    Am sa va arat o poza magistrala, la urmatorul articol dedicat VM, crema comanezii Vanatorilor, unul langa altul in poze, toti maltaratati hidios de mizeria aia de comunism.
    Efectiv doare sa te uiti la ea, stind ce au suferit acei oameni si cat de mult au sacrificat pentru tara.

    5
  8. multumesc pentru articol, despre Gen Balan chiar stiam putine lucruri.

    2
  9. Mulțumim pentru articol, @Lt(rez)! Chapeau!
    Părerea mea, hâc…

    4
  10. Felicitări pentru articol. In plus interesant cum însemnele de grad sunt cu trese așa cum trebuie de la soldat la general iar acum doar generalii nu vor să renunțe la stelele de sorginte sovietică și denumiri americane. Te doare capul. Altfel ,,spiritul,, generalului se tot restrânge ca și bereta de VM care a ajuns nici o basca de muncitor necalificat dintr o fabrică socialistă, o batista umeda pe capul unui funcționar certat de sef, o bătaie de joc pe capete pătrate. Vai noua !

    2
  11. Cinste autorului pentru pastrarea unei flacari vii.

    5
  12. Mulțumim. Foarte frumos ca și celelalte articole despre foștii noștri mari militari. De ce ați spus fosta brigadă 1 vânători desființată în 2000? Nu mai avem respectiva brigadă sau nu mai avem arma vânători de munte?

    • Mai este, chiar birgada 81 infanterie poarta numele acestui distins ofiter. Ma refeream la falptul ca nu mai este brigada de vanatori de munte, este de infanterie.
      In capul meu, la Prudul Bargaului puteau sa lase macar un batalion vm in componenta brigazii. Sau regiment, doua batalioane, unul activ si unul din rezervisti voluntari si nevoluntari 🙂

      2
  13. la americani pe timp de criza presedintele intreba intai unde sunt portavioanele,la noi intreaba unde sunt vm & fos…gen.

  14. Un foarte bun exemplu a ce inseamna a conduce prin exemplu. Pun pariu ca daca s-ar face educatie profesionala militara la orice scoala de ofiteri din Romania, si s-ar mentiona subiectul acestui om sau al acestui subiect in general, toti taranusii aia spilcuiti din audienta s-ar uita la tine ca la forme plastice cazute de pe planeta Talaforme.

    15
  15. Super articolul, mulțumim leftentent!
    Oameni adevărați, nu yes-meni!

    1
  16. Nu e bine ce faceti dl lt. De ce ne prezentati doar „pompati de adrenalina”, si generalul asta numai in linia 1, numai alaturi de oameni.
    Aratati-ne si noua un lider adevarat, un general de birouri, eventual unul care a si pus umarul la instaurarea comunismului in Romania, obligatoriu filolegionar inainte de razboi.
    Ati fi mult mai apreciat domnule, si de rosii, si de verzi dar mai ales de aurii.
    Merci pentru serie si nu uita te rog de granicerii mei.

    6
  17. O serie exceptionala de Eroi ai Armatei Romane.Multumiri autorului.Ofiterii romani de formatie imperiala austriaca sunt parca din alta specie de romani.
    Se vede ca -old soldiers never die, they just fade away.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *