Generalul Spiroiu despre industria de aparare din Romania

 

Acest videoclip chiar merita vizionat, pentru ca inainte de 1989, domnul Spiroiu era direct implicat in industria militara romaneasca. Domnia sa face referire in aceasta emisune atat la perioada de dinainte de revolutie cat si la perioada de dupa.

34 de comentarii:

  1. „TR85 era un tanc cu capacitati bune la vremea respecitva” (anii ’90).
    Si nenea asta se ocupa de tehnica militara…

    1
  2. Omul stie ce vorbeste nu-i cazul sa-l luam peste picior.

    • Am vazut zicea ca inainte de 1989 TOATE tancurile noastre erau in stare de functionare….stie tot.

      Ce am auzit acum de la el nu e nimic nemaipomenit am auzit deja si de la alti generali ai acelor vremuri.

      • Daca revezi cu atentie filmul generalul Spiroiu chiar explica ce se intelegea prin „stare de functionare” si ce insemna pentru bugetul armatei mentinerea parcului de tancuri in anumiti parametri.

        • Erau vehicole in dotarea armatei care erau tractate la inspectii de putinele vehicole in stare de functionare asa ca nu stiu despre ce vorbesti.
          Starea armatei romane inainte de 89 era una care compensa numeric. Calitativ era dezastros atat la nivel de pregatire cat si la nivel de conducere. Generalii injurati azi de multi erau ofiterii de „calitate” atunci. Standardele erau mult mai mici, foarte putini erau competenti.
          Numai spun ca armata era plina de oameni care fugeau de armata ca de dracu.

          Intodeauna suntem tentati sa glorificam „vremurile bune” de alta data. Asta e o problema a rasei umane in general. In realitate vremurile dinainte de 89 nu erau asa bune.

          1
          • Asta ai zis-o tu sau el. El spune ce insemna „stare de functionare” si se referea la tancuri. Tin sa-ti amintesc ca discutia incepea de la capacitatile Tr-85 nu de la autospeciale tractate la revizii. Ti-am mai spus ca el are o parere nuantate referitoare la ce insemna acea stare de functionare. Incearca sa judeci situatia de atunci conform datelor de la momentul in cauza.El nu glorifica nimic doar prezinta situatia asa cum o cunoaste. Acum nu te astepta sa arunce cu pietre in sistem el fiind general in rezerva si multe din informatiile pe care le detine sunt sub incidenta secretului de stat. Nu te astepta sa le divulge pentru ca fac unii scandal pe internet.

            • Atat tancurile cat si tab-urile se aflau in situatie de tractare. Nu vorbesc de autospeciale ci de tehnica de lupta a armatei romane.
              tr85 nu reprezinta grosul parcului nostru de tancuri. Pe vremea lu ceasca grosul era t55 care nu funcitonau efectiv. tr-uri era vreo 250 din alea 3000.
              Erau tractate pentru ca nici nu le pornea motorul mai nefunctionale de atat nici nu stiu cum pot fi.
              tr85 ca si capacitati de lupta era complet depasit in momentul in care a intrat in productie si anume 1978.

              • Inainte de 89 armata avea o groaza de tancuri care nu functionau. Azi nu le mai are ca le-a bagat in depozite sa rugineasca definitiv.

                • La revolutie, intr-o unitate din zona mea, cand s-a dat ordinul de iesire cu tehnica de lupta, inclusiv tancuri, din tot ce aveau ei acolo a ajuns in oras doar un Aro, restul erau insirate pe drum. Si distanta era de vreo 25-30 km.

  3. Tr-85 era o solutie buna atunci, normal ar fi urmat TR 2000 sau TR 125. Nu sunt insa de acord cu faptul ca TR-77 era la fel de bun cu M 60.

    • Gandirea in doctrina militara romana la acele vremuri era sa pastram tr85 pentru ca e mai mic si mai usor potrivit regiunilor muntoase. Asta este unul din motivele pastrarii tr85 si t55.

      • A fost o solutie de stopgapdecenta care s-a permanentizat. T 55 a fost pastrat pe ideea ca nu merita sa producem prea multe TR 85M1, un tanc deja depasit, urmand ca in curand sa dam drumul programului pentru un tanc modern…
        N-a mai fost sa fie. 85M1 a avut logica lui…

  4. TR85 a avut clar logica lui mai ales in conditiile in care a fost produs…
    Problema asta a inzestrarii dupa anii 90 e o fapta criminala.

  5. …..”generalul cu cascheta…
    ….se numeste spirocheta”…
    Alcibiade!

    • putin respect fata de un gen. al armatei romane macar dansul este general insa tu nu ii ajungi nici la degetul mic de la picior

      • ..de unde stii tu asta? Eu sunt deja maresal! Propriul meu maresal! Eu am tot respectul cu putinta! Eu doar l-am citat pe…Alcibiade din ..presa vremii. Gurile rele spun ca omul ar fi avut o boala rusinoasa. Spirocheta este…..dar cred ca stii ce este…

  6. Foarte interesant si elocvent videoclip. Ar trebui sa fie vizibil permanent pentru ca lamureste cateva aspecte.

  7. despre aviatie si forte navale aproape ca au ignorat argumentul.

  8. După război mulți viteji se arată. Omul acesta a fost și el Ministru al Apărării, a avut și dînsul o contribuție la starea de azi a armatei.

  9. stefan
    ce contributie a putut avea, aceasi contributie ca si gen. chelaru ?

  10. apropo, datele din Military Balance 1991 pt Romania.


  11. Romania nu avea over 3000 tancuri cum a spus ex. ministrul

  12. Inainte de 89 oamenii aia din armata si minister chiar se ocupau de inzestrarea armatei.
    Dupa revolutie dezastru 50%

  13. Ambitia…..omoara Romania(politrucul pe post de moderator cam asta incearca sa ne spuna)
    Cu AMBITIE am realizat in ROMANIA nave de 150 000 tone,cea mai mare CLADIRE din lume(sa nu vina vreun postac de la VR sa deseneze ca Pentagonul este mai mare)armament adaptat nevoilor Romaniei,in patru(PATRU)ani am facut TRANSFAGARASANUL
    …cum facem sa aducem la conducere un lider care sa puna in valoare AMBITIA????
    P.S @GSG9….ai mila de mine

  14. Ar fi bine ca asemenea videoclipuri sa fie transferate intrun fisier unde sa poata fi vizualizate ulterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *