Sătenii din Izvoarele îi dau dreptate. Autorităţile încă…cercetează
Oamenii din judeţul Galaţi trăiesc sub teroare.
În fiecare noapte ascultă zgomotele infernale din pământ şi susţin că totul este cauzat de activitatea petrolieră de pe deal. Seismologii însă nu au găsit cauza, spunând că aceste cutremure nu au legătură cu apa sau cu explorările. Cutremurele care i-au îngrozit pe gălăţeni sunt o nebuloasă chiar şi pentru specialişti. Până acum, conducerea Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP) a reuşit să înlăture câteva dintre ipotezele producerii acestor evenimente, susţinând că au la bază activitatea plăcilor tectonice. Aşadar, explorările din zonă şi apa infiltrată după inundaţii nu au nicio relevanţă în acest moment. „Sunt mişcări tectonice. Deocamdată nu ştim ce se întâmplă în adâncime. Noi acum monitorizăm, prelucrăm datele. Cu cât avem mai multe informaţii, cu atât putem face mai multe analize pentru identificarea cauzei. Este o tasare, o mişcare de falie una lângă alta… sunt mai multe fenomene geologice care pot provoca astfel de cutremure. Nu au nicio legătură cu explorările, pentru că acelea sunt mult mai la nord, şi nici apa infiltrată nu este de vină”, ne-a declarat Constantin Ionescu, directorul general al INFP.
Săpăturile ar costa miliarde de euro
Cercetătorii de la INFP nu dispun de buget şi de aparatura americanilor, însă încearcă să depisteze cauzele cu toate echipamentele pe care le au. Ei lucrează deja de două zile în zonă, însă exclud posibilitatea unei forări până la şapte kilometri adâncime. „Aici e o activitate aparte, pe care nu am prins-o noi, pentru că aşa ceva nu se întâmplă frecvent, ci o dată la sute de ani. Din această cauză, o generaţie nu poate prinde un eveniment de genul acesta. (…) Noi am pus şi alte echipamente care arată deplasări, înclinaţii şi atât. Până jos nu avem cum să ajungem.
Americanii au făcut un astfel de foraj în San Andreas, au băgat acolo senzoristică de miliarde de dolari şi tot nu au ajuns la niciun rezultat. Noi ce să facem în două zile?! Am lucrat cu ce am avut”, ne-a explicat Constantin Ionescu. „Sunetele sunt de la presiunea folosită la sondare”
„Ceea ce se întâmplă acolo, în judeţul Galaţi, este de natură umană.
Ştim cu toţii că în judeţele împrejmuitoare există exploatări de gaze şi petroliere. De asemenea, în zonă s-au făcut sondaje pentru exploatarea gazelor de şist prin sistemul fracturării hidraulice, prin care se introduce în sol o cantitate foarte mare de lichide cu ajutorul cărora se ajunge până la stratul de gaze care se pare că au ieşit la suprafaţă. Sunetele de acolo sunt provocate de această presiune enormă folosită la sondare. Dacă solul e slab şi nu permite acest tip de exploatare, vom avea de-a face cu alunecări de teren, surpări, cutremure de suprafaţă, emisii de gaze şi alte fenomeme”, este de părere generalul Emil Străinu, specialist în radiolocaţie.
Locuitorii din Izvoarele, „condamnaţi” la tăcere Reporterii „ring” au aflat o poveste uluitoare de la oamenii din satul Izvoarele. „După deal se extrage petrol şi tot ce se aude şi se întâmplă are legătură cu acel loc. Noi nu avem voie să spunem prea multe pentru că majoritatea oamenilor din satul ăsta sunt angajaţi acolo şi pot fi daţi afară în orice moment”, ne-a declarat o femeie din sat, sub protecţia anonimatului.
Suspecta insistenta cu care incearca sa lege cutremurele din Galati de gazele de sist. In zona nu exista concesiuni pentru asa ceva, cele mai apropiate sunt in judetul Vaslui, la sute de km, si …… NU AU INCEPUT INCA.
Abia s-a eliberat primul aviz pentru lucrari de explorare intr-unul din perimetre. Va dura doua luni pana se amenajeaza locatia si abia apoi va incepe forarea.
Si eu cred la fel, dar am zis sa fim cat mai iformati…
Si pe chinezi nu i-ai pus, nu? Ti-ai zis sa fii serios dupa zgaltaiala de azi-noapte la 4:47…
Ce zgaltaiala ,ca m.am trezit buimac din somn si m.am dus sub tocul usii cand am vazut ca se misca patu cu mine 😀
Acest Streinu, bagat in seama doar de tabloide, iese din cand in cand cu cate o „duma” din asta senzationala, cum a fost mai demult cu nu stiu ce extraterestri si alte asemanatoare.
Cat despre gazele de sist, dupa cum bine a precizat EB mai sus, nu au cum sa aiba legatura, insa invariabil aceasta situatie va fi folosita propagandistic de cei ce sunt/vor fi „anti”, mizand pe faptul ca multi neinformati vor crede astfel de bazaconii.
@Eroul Bula
Ia uite aici un alt caz destul de similar si ca frecventa si ca intensitate (tot pana in 3,9 grade pe Richter):
http://metro.co.uk/2013/08/21/fracking-well-triggered-109-earth-tremors-3931756/
Ce s-a intamplat? Au intarziat materialele de la Moscova?
Ce te faci daca se produce unul de 4.1?
Articolul spune ca „ar putea sa …..” si nu da ca sigura fracturarea hidraulica drept cauza a cutremurelor, cu atat mai putin cand, in cazul Romaniei, activitatea de forare va incepe peste doua luni.
Mai rasfirat, baieti :-)))))))
Jurnalistii occidentali folosesc „may have” si „allegedly” pentru ca asa e deontologic. Insa daca vei citi cu atentie sau vei cauta pe net vei vedea totusi ca autorii acelui studiu stiintific spun „cel mai probabil” (most likely). Deci da, nu e o certitudine, si nici nu am zis ca ar fi, dar este o explicatie pe care ei o considera cea mai probabila. Si la noi specialistii vorbesc de o presiune ce a activat o falie in zona, dar nu spun si care poate fi cauza acestei presiuni. E totul de la natura si Doamne-Doamne, nu trebuie sa facem nici o alta legatura. Keep calm and pay your taxes.
In rest placa cu Moscova e veche si nu impresioneaza.
Daca am fi pe face, ti-as da un like! O doamna din satul acela spunea ca batranii satului spun ca aceste cutremure nu sunt naturale, stiu ei! Dar toata lumea ii duce cu presul …
eroul bula
.” In zona nu exista concesiuni pentru asa ceva, cele mai apropiate sunt in judetul Vaslui, la sute de km, si …… NU AU INCEPUT INCA.”
in zona exista concesiuni pt. gaze de sist si de asemenea exista in toata tara, inclusiv in ilfov.
asta din cauza ca in Romania gazele neconventionale nu au o legislatie diferita de cele neconventionale.
in jud Galati, opereaza omv-petrom.
poporul roman a cazut intr-o mare capcana, crezand ca gazele de sist vizeaza doar jud. vaslui.
gresit.
toata tara este concesionata si deja s-au facut prospectiuni si inca se mai fac in toata tara.
la galati se incearca tehnologii noi.
sunt cateva locuri unde s-au facut pe ascuns prospectiuni pt. gaze de sist.
fitionesti-vrancea, lespezi-vrancea, schela-galati.
corectez: sunt cateva locuri unde s-au facut pe ascuns explorari pt. gaze de sist.
fitionesti-vrancea, lespezi-vrancea, schela-galati.
la fitionesti se carau noaptea camioane sub escorta jandarmeriei marcate cu semne de: pericol-radioactiv.
cautati pe net., utube, despre fitionesti.
…daaaaa …dar am inteles ca sunt ceva exploatari petrolifere in apropiere ….am inteles gresit ??????de aceste exploatari petrolifere ???
1) a se vedea textul tau: „….La sute de km….” Amice acum tu esti suspect !!
Mai Eroul Bula, Galatiul si Vasluiul cu granita comuna, de unde scoti tu sutele de km !!
2) Argumentezi fara logica, adica Lipsa avizului pentru o lucrare nu inseamna inexistenta efectuarii lucrarii. Mai umbla pe la Logica elementara !
5.5 grade in Vrancea… Desi nu are legatura cu Galatiul, sau cel putin cred ca nu are legatura, se cam aduna multe cutremure in ultima vreme.
Mai tineti minte pe la anul 1900 cand un vulcan s-a nascut in Mexic in ferma unui taran?!
In Romania nu mai sunt falii care sa genereze activitate vulcanica, dar placa africana continua sa vina spre noi, impingand placa europeana si astfel s-ar putea sa vedem cam ce aratau americanii prin filmele lor cu sfarsitul lumii.
Buna George !
Imi puneam intrebarea daca nu cumva aceste cutremure sunt provocate de mana „omului ” mai de la est de noi (vezi razboiul geofizic) pentru a ne convinge de efectele periculoase ale exploatarii gazelor de sist. Si uite asa vom continua sa depindem de ei…
Doar bunul Dumnezeu si SRI stiu asta. Nu am informatii care sa ma faca sa cred ca ar exista astfel de arme, desi zvonuri sunt cu duiumul, asa ca cel mai corect raspuns este: nu stiu! 😉
Si altii stiu. Altii care incep cu S si se termina in E. Dar ce stim noi. Suntem doar o turma docila si care pune botu’ la multe.
Ai ajuns la vorba de acum 2 seri cu: Nu stiu!
Cutremurele din Vrancea nu sunt generate de falii George. Practic aci scoarta terestra are numa 150 de km si cand se rupe cate o bucata din ea si coboara in manta se produc cutremure de mare adancime. Pe ala de azi dimineata l-am simtit destul de bine . Locuiesc la 25 de de km de epicentrul celui de azi dimineata si la 3 km de seismograf. De asemenea la circa 14 km de unde locuiesc eu se pot observa vai care nu sunt create de ape. Arata ca si cum pamantul sa impartit in doua parti. Un alt efect al impingerii placii africane este ca muntii din Vrancea cresc in fiecare an cu 2-3 cm.
In Vrancea sunt falii. Specificul unic in lume al zonei seismice Vrancea provine dintr-un rest de falie, sau o falie mai mica care este orientata la 70* fata de placa tectonica principala, fiind ca un ghimpe infipt in placa. Cutremurele pot fi generate de miscarea placilor tectonice sau eruptii vulcanice, alt mecanism nu exista.
Daca vreti informatii mai complete, gasiti aici:
http://www.unibuc.ro/studies/Doctorate2011August/Fratila%20Luminita-Daniela%20%28Zlagnean%29%20-%20Zona%20Geodinamic%20Activa%20Vrancea%20-%20Laborator%20Natural%20de%20Geodinamica/2011_PhD_rezumat_zlagnean.pdf
Imi pun intrebarea daca nu cumva aceste cutremure sunt provocate de mana „omului” mai de la est de noi (vezi razboiul geofizic) pentru a convinge omul de rand de consecintele extragerii gazelor de sist. Si uite asa vom continua sa importam gazele de la ei…
strainu a fost un bun specialist in radiolocatie si razboi radio elctronic dar de cand s-a pensionat si umbla cu insigne cu martieni in piept, e clar ca s-a cam zarghit. speculatii se pot face la infinit…n-o sa vedem scene ca-n apocalipsa sau alte prostii de genul asta. ca activitatea seismica se va intensifica, e posibil la fel cum se poate ca marele cutremur sa se produca dupa ani buni sau chiar zeci de ani. n-avem de unde sti. domnul hozas repeta aceeasi speculatie de trei ori, ca si cum noi cei ce citim suntem redusi mintal si pricepem greu tare. asta ma face sa cred ca se tine de prostii…o fi primit omul in plic un text sa-l posteze si abia la a treia incercare a reusit sa-l reproduca corect…
Provocate sau neprovocate nu conteaza pentru ca e mai importanta campania de convingere din televiziuni ca toate cutremurele nu vin de la exploatarea gazelor de sist.
si de unde stii tu ca de acolo vin? ca inca nu se exploateaza nimic….tu cazi in extrema opusa acum. ai rabdare sa vedem pana la urma la ce concluzii ajung cei care se pricep. apoi da, sa comentam…
@dannyy
Specialistii romani reuniti in institute, comisii, comitete si comitii aflate sub influenta politicului ne vor spune adevarul gol golut asa cum ne-au spus si ca Pontalache nu a plagiat. Sa-i creada cine vrea.
si tu acuma daca n-ai sa crezi nimic din ce-o sa ti se zica
pe motiv ca totul e sub influenta politicului crezi ca esti
normal la cap? eu zic ca nu…paranoia se cheama…boala
ta.
@danny
INFP-ul e sub coordonare ministeriala si membrii conducerii sale sunt numiti de ministru si pot fi inlocuiti tot de ministru. Daca tu crezi ca INFP-ul va veni cu altceva decat cu explicatiile dorite de guvern atunci sa fi sanatos la cap. 🙂
eu nu cred inca nimic. doar constat ce isterie i-a curpins
pe unii de pe aici. pai habar n-aveti ce se intampla de fapt
si gata, de vina sunt rusii, sau poate americanii cu haarp si
gazele lor de sist sau chiar insusi ponta c-a plagiat…asta
ce e,nu paranoia?
o alta ipoteza poate fi ori pe teritoriul romaniei se testeaza arme ori santem atacati de alti spre exemplu sistemul haarp unele voci afirma ca acest sistem de antene situate in alaska,sua poate provoca cutremure seceta etc.
insa bizar este un lucru in ultima vreme in romania sant furtuni ,vanturi forte puternice ploi abuntente si toate aceste fenomene sant spontane cand se produc.
omul a ajuns intrun punct ca poate sa controleze clima si sa o schimbe
omul a ajuns intr-un punct in care este suficient de cretin sa umble la butoane la care habar nu are ce fac,reinventeaza el roata,restul e cancan. 🙂
Adevărul despre cutremurele din Izvoarele
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/social/adevarul-despre-cutremurele-din-izvoarele-192496.html
Uneori, din greşeală, fără să vrea, mai vorbesc şi oamenii mai ales dacă au coloană vertebrală.
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, doctoral Bacalbaşa, a dat răspunsul la toate întrebările într-o intervenţie televizată la Antana 3: “ acolo mai este o exploatare de petrol unde se pare că se bagă sub presiune apă sărată. Este un model absolut similar, gazelor de şist care sunt renumite pentru microcutremurele care se produc.” Acesta este adevărul, asta este explicaţia, şi nu o cunoaşte doar domnul Bacalbaşa ci toată clasa politică, administrativă şi de afaceri. Ce nu a spus domnul Bacalbaşa este CUI APARŢINE FIRMA RESPECTIVĂ CARE FOREAZĂ PRIN METODA FRACTURĂRII HIDRAULICE ŞI CINE A DAT AVIZELE DE EXPLOATARE?
Interesant este că imediat ce domnul Bacalbaşa a pomenit de gazele de şist şi de microcutremurele care se produc, doamna Dana Grecu moderatoarea emisiunii a încercat să îl acopere pentru a îl opri şi a trece peste subiect, cu replici de doi bani, gen “o fi bine şi cu gazele de şist” pentru ca apoi văzând că acesta continuă cu explicaţiile îl întreabă direct, pentru a-i atrage atenţia că a comis o gafă şi că nu trebuia să spună asta: “ Domnul preşedinte, ca să scurtăm ….una peste alta, de ce aţi spus asta cu gazele de şist, de ce aţi spus asta cu gazelle de şist? “ Aici domnul Bacalabaşa realizând gafa o dă puţin la întors: “Nu Doamne fereşte, am amintit despre introducerea apei sărate ca tehnică de fracturare pentru creşterea producţiei, acolo de gaze, aicea de hidrocarburi, care sigur că în sine poate nu ar produce evenimente foarte grave, dacă nu ar fi şi alţi factori cumulaţi.”
Ce spuneţi ? Este incredibil cum chiar televiziunile, ascund adevărul şi atrag atenţia celor care spun adevărul, că vorbesc despre lucruri interzise. Intervenţia doamnei Grecu spune totul, se vede fără ochelari cum încearcă să îl oprească pe Bacalbaşa când vorbeşte despre gazele de şist şi cum îl pune la punct întrebându-l “da de ce aţi spus asta, despre gazele de şist,” pe un ton de admonestare, nicicum interesată de subiect, pentru că dacă ar fi fost interesată de subiect i-ar fi cerut să continue, să dezvolte subiectul, dar domnia sa nu îi cere asta, din contră, vrea să închidă subiectul spunându-i “ Domnule preşedinte, să scurtăm , una peste alta, DE CE AŢI SPUS ASTA ?”
Răspunsul domnului Bacalbaşa arată că a realizat gafa şi spune “a, nu, Doamne fereşte, am amintit de introducerea apei sărate ca tehnică de fracturare hidraulică”, cu alte cuvinte, nu a vrut să spună nimic rău despre gazele de şist, despre Chevron şi metoda fracturării în sine “,care sigur că în sine poate nu ar produce evenimente foarte grave, dacă nu ar fi şi alţi factori cumulaţi”, pentru că sunt subiecte TABU şi nu e voie să vorbeşti despre ele că te saltă “procurorii cu biblia în mână.“
Domnul Bacalbasa cred ca a vrut sa ne arate ca suntem in mijlocul unei operatiuni de manipulare in vederea acceptarii exploatarilor gazelor de sist. Prin ant se obtine o influenta media asupra opozitiei anti-Chevron pentru ca se stiau foarte bine ca vor veni cutremure si stiu foarte bine ca e inevitabil un cutremur cu morti in urmatoarele luni.
Exista date conform carora la Galati ar mai fi fost un seism major in 1894, de 7.1 grade Richter, deci cu mult inaintea sondelor de petrol si a fracturarii hidrauluice.
Cutremurele de acum ar putea sau nu sa aiba legatura cu ce s-a intamplat acum mai bine de un secol.
Paranoia sau nu, nu exclude faptul ca anumite lucruri care nu ajung in publicitate nu exusta sau nu sunt adevarate.
„intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui” ori noi…cam presupunem.
pai asta ziceam si eu, mai usor cu presupunerile pe scari ca deja e bataie de campi, adica paranoia.
Totusi:
http://4.bp.blogspot.com/-z6ePdOnP05s/TvoTJWcuA4I/AAAAAAAAAOI/A_g7JBov-Hw/s640/a+-+paranoia.jpeg
Daca tot radem
In sfarsit au si o concluzie a masuratorilor:
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/social/cutremurele-din-galati-cauza-identificata-de-specialisti-192614.html
“S-a reactivat o falie care este situată în apropiere de localitatea Izvoarele şi care a mai dat cutremure. Dar acum este o activare ieşită puţin din comun, din tipar. Nu putem opri acest fenomen şi s-ar putea ca evenimentele să mai dureze câteva zile. În mod normal, după activitatea intensă de până acum, ar trebui să ne aflăm în zona descrescătoare a activităţii seismice”, a declarat Grigore Adrian, specialist la INFP, transmite Antena 3.
De asemenea, expertul a spus că seismologii iau în calcul inclusiv ipoteza ca inundaţiile puternice din zonă să fi influenţat activitatea seismică din ultima perioadă. “Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seisimice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numita seismicitate indusă. Deci poate influenţa seismic şi faptul că aţi avut o inundaţie aici”, a explicat expertul seismolog. “Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai întâi trebuie să culegem toate datele. Am adus patru staţii sesimice de mare amplificare plantate în zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care măsoară mişcările seismice. Suntem hotărâţi să avem toate datele. Noi suntem aţintiţi cu toată atenţia asupra zonei şi monitorizăm toate evenimentele”, a spus expertul, care a reamintit că sâmbătă în zonă au fost trei cutremure: unul de 3,5 grade la cinci kilometri adâncime, unul de 3,3 grade la 4,5 kilometri adâncime şi unul de 2,9 grade la doi metri adâncime.
Expertul seismolog a mai spus că ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, ar putea avea o influenţă în ceea ce priveşte descărcarea din energia acumulată în zona Izvoarele, lucru care “ar ajuta la liniştirea activităţii seismice”. Potrivit expertului, este puţin probabil ca în perioada următoare să mai apară cutremure de peste 4 grade. “Ce a fost greu a trecut”, a spus acesta. El a reamintit că, în afară de Vrancea, unde au loc cutremure de adâncime, teritoriul României este “bântuit” şi de cutremure de suprafaţă, ca de exemplu în zona Făgăraşului, Banatului (unde în 1990 au avut loc o serie de cutremure, fenomene similare celor de acum din zona Galaţi), dar şi în zone precum Carei, Tulcea şi în sudul Dobrogei (din Bulgaria) influenţând zona Mangalia Constanţa.
Lucrurile incep sa se lamureasca
http://www.cotidianul.ro/cutremurele-din-izvoarele-cauzate-probabil-de-sondele-de-extractie-224473/