Gepardul are un urmas

Gepardul – Flugabwehrkanonenpanzer Gepard – ajunsese la un moment dat sa fie dotat, pe langa tunurile de 35mm si cu rachete Stinger. Ei bine, “urmasul” sau va avea aceeasi arhitectura dar cu tun de 30mm si rachete cu raza scurta.

Cu peste 30 de ani in urma, sistemul antiaerian Gepard facea parte dintr-un “duo” impreuna cu disparutul acum “Roland”.

De fapt, Germania a mai detinut pana prin anii ’90 si un alt sistem AA de foarte mare mobilitate – “Roland”, un sistem complex bazat pe rachete sol-aer dedicate, montate pe un camion 8×8 sau sasiu senilat de MLI Marder, dar URSS a disparut si germanii au renuntat atat la Roland cat si la Gepard, iar acum doresc sa reinvie traditia. Si binomul tun-racheta.

Sa ne aducem aminte ca daca URSS/Rusia si-a dotat trupele terestre cu o sumedenie de sisteme antiaeriene mobile, care sa insoteasca trupele si sa le apere in fata atacurilor elicopterelor si avioanelor de atac la sol, NATO a lasat cam balta acesta familie de sisteme AA mergand pe ideea ca are superioritatea aeriana deasupra frontului, deci, nici o problema la orizont…

Asta pana cand, realitatea razboiului din Ucraina a arata altceva, mai ales pe zona dronelor, pentru ca, daca credeti ca dotarea cu drone se poate dovedi mai ieftina, in raport cu alte sisteme de armament, ati putea avea dreptate, dar apararea impotriva lor s-ar putea dovedi nu tot atat de ieftina: radare, cateodata retea de radare, supraveghere aeriana daca se poate, plus o sumedenie de sisteme anti-drona cu baza la sol. Cat mai multe, cu atat mai bine.

Astfel, germanii si-au facut planul sa reinvie Gepardul, dar pe baza unui sasiu de Boxer 8×8, probabil pe motive financiare si nu pe un sasiu senilat, asa cum Gepardul originar are la baza sasiul Leopard 1.

Gepardul are un urmas

Cum isi inchipuie germanii ca trebuie sa arate sistemul lor antiaerian/anti-racheta pentru raza medie, mica si foarte mica

Al doilea sistem AA, urmas al “Rolandului” franco-german, va fi unul cu raza scurta german si se va numi – Flugabwehrraketenpanzer (FlaRakPz). Va folosi rachete sol-aer IRIS T (raza maxima 15km), cate patru gata de lansare per vehicul. Pentru fiecare trei vehicule de lansare va exista un centru de comanda mobil si un sistem radar Hensoldt Spexer.

Pe langa vehiculele lansatoare de rachete va mai exista si varianta de GTK Boxer dotata cu turela Skyranger 30 – tun revolver Oerlikon KCE 30mm – care are ca tinta primordiala dronele. De asemenea, exista planuri ca si varianta dotata cu tun sa aiba gata de lansare 2 sau 4 rachete sol-aer cu raza scurta, ghidate in IR sau laser. Inca nu se cunoaste despre ce rachete discutam, dar lista nu este deloc lunga si avem: Stinger sau Mistral ghidate IR sau RBS 70 pentru ghidare activa laser.

Si rachetele au exact acelasi scop precum tunul: combaterea dronelor.

GeorgeGMT

29 de comentarii:

  1. Si chinezii au preocupari in domeniul drone killer:
    https://military-wiki.com/type-625e-shorad-chinas-uav-killing-monster/

    Conceptual cel mai OK mi se pare Tunguska ruseasca:
    https://en.wikipedia.org/wiki/2K22_Tunguska
    Senile, tunuri, missile…all in one…

    In lumea occidentala ideala mi s-ar parea o combinatie intre Gepard si Crotale NG pe acelasi sasiu, similar Tunguska…

    4
  2. Sunt multe tari care au ales sisteme AA avand turela cu un singur tun de 25 sau 30mm si rachete. Se pare ca sunt mai fiabile, mai usoare si cantitate mai mare de munitie.Astfel putand fi montate pe un numar mare de modele vehicule.

    3
  3. Vad ca au un înlocuitor pentru gepard prin wiesel 2 care e in cantitati destul de mici.

    1
  4. da da un IM-Shorad deja montat pe piranha incarci stingerele de la trupa pe el daca numai ai :

    https://www.youtube.com/watch?v=xhst_BwDxd0

    3
  5. Tunul de 30mm e la o versiune. Se oferă pe același sistem și 35mm, dar și 25mm. Ca la CV90, unii aleg 30, alții 35. Oricum, pentru AA cel de 30mm e total depășit din pdv meu. Cu cel de 35 mai ai altă alonja și pe înălțime, și pe distanță. Impactul cinetic e dublu, iar gama de proiectile e mult mai bine dezvoltată pentru acest rol. Vreo 50 de sisteme pe 35 pentru noi ar fii ideal, dar presimt că nu e cazul.

    6
  6. * Laser frate 🙂
    https://en.topwar.ru/226672-v-germanii-zaversheny-ispytanija-demonstratora-boevogo-lazera-ustanovlennogo-na-bortu-fregata-sachsen-anhalt-tip-f125.html
    PS On September 12-15, the military-technical exhibition DSEI-2023 was held in London. One of its main participants has traditionally been the international corporation BAE Systems, which presented a number of already known and completely new models. In particular, its British branch BAE Systems Land UK, specializing in ground systems, presented the NGAA (Next Generation Adaptable Ammunition) artillery projectile project.

    1
  7. UCRAINA folosește împotriva Dronelor, sistemul AA 14,5mm
    Sistemul Anti-Aerian
    MR2 VIKTOR – este 2 x14,5mm
    Inspirat din siria. Sistemul pus pe Totota

    Când scriam articolul cu ZU 2×14,5mm
    (Acesta: https://www.rumaniamilitary.ro/povestea-mitralierie-anti-aeriene-zu-2-1450x114mm-partea-i)

    Spuneam cAnti-aerianae AA ZU 2×14,5mm si MR 4×14,5mm încă nu si-au spus ultimul cuvânt.
    Și ca sunt fff utile în lupta Anti-aeriana.
    Uite ca sunt folosite intens de Ucrainieni cu rezultate bune.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *