Germania isi creste cheltuielile militare

Nu cu mult, mai este cale lunga pana la 2% din PIB, dar in 2017 bugetul apararii a crescut cu 8% fata de 2016 – la 37 miliarde de euro (aproximativ 1,2% din PIB), iar acest lucru se vede deja in comenzi noi pentru industria de aparare.

Astfel cei doi mari producatori germani de armament  Rheinmetall si Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co sunt companiile care vor beneficia cel mai mult de pe urma unui buget mai mare, atat prin comenzii pentru noi echipamente cat si prin programe de modernizare.

Bundeswehrul anunta deja unul dintre cele mai mari contracte  care vizeaza modernizarea 100 de tancuri Leopard 2 (Rheinmetall si KMW) in valoare totala de 800 milioane de euro. Contractul, care nu a fost inca semnat, are in vedere modernizarea a 100 de tancuri stocate prin cresterea protectiei impotriva minelor anti-tanc si a dispozitivelor explozive improvizate, sisteme de comunicatii noi, sisteme de vedere pe timp de noapte (si achizitie a tintei) sau in conditii de vizibilitate foarte redusa.

Modernizarea are in vedere standardul canadian pentru Leopard A2A7, tancuri pe care nord-americanii le-au folosit cu mult succes in Afganistan, apoi le-au povestit si germanilor ce au invatat acolo.

Insa nu 2017 pare a fi anul in care industria apararii din Germania a inceput sa simta vant in panze, din partea Berlinului, ci 2015, atunci cand s-a semnat un contract in valoare de 467 milioane de euro pentru 131 de transportoare blindate 8×8 Boxer, unul dintre cele mai mari contracte din ultimii zece ani.

In aceste conditii Rheinmetall si-a crescut profitul in 2016 cu 63%, in principal pe seama livrarilor de munitie si vehicule catre armata germana.

In acest moment sunt asteptate contracte semnificative din partea Berlinului pe zona camioanelor militare, a vechiculelor blindate (pe roti si senile) si a munitiei.

In privinta exportului germanii stau iarasi bine cu previziuni de crestere in viitor. Astfel Thyssenkrupp AG a semnat un acord cu guvernul Norvegiei pentru constructia a 4 submarine U 212A, alte companii germane sunt implicate in modernizarea tancurilor Leopard 2 din Polonia, Finlanda, Lituania tocmai ce a cumparat transportoare blindate Boxer.

Se aminteste si de faptul ca Rheinmetall a semnat, la sfarsitul anului trecut, o intelegere de tip joint venture in Romania pentru dezvoltarea si producerea de transportoare blindate.

Ceva, ceva se misca si in cazul Germaniei, industria ei stie si poate, are un foarte bun renume in piata, depinde acum de cat de mult sunt dispusi europenii sa cheltuie si bineinteles si de modul in care guvernul de Berlin are de gand sa-si asume si rolul de lider militar al UE nu numai economic.

Economia germana poate sustine fara probleme 2% din PIB pentru aparare, atat timp cat bugetul tarii este excedentar. Bani ar fi, posibilitati economice si tehnice sunt, vedem care va fi politica noului guvern de dupa alegerile generale din acest an, insa in afara oricaror discutii epoca cheltuielilor modice pentru aparare a cam apus la Berlin si nemtii, vor nu vor (dar eu cred ca vor si doar se lasa rugati),  o sa puna banul jos si isi vor dezvolta o forta militara pe masura fortei economice.

GeorgeGMT

 

23 de comentarii:

  1. Daca isi creste Germania pib ul la 2% sunt prea multi bani si nu au unde sa tina portavioanele si nuclearele mai ales acum cu ghiveciul de emigranti .

  2. pana la urma o fac pentru ei in primul rand.
    dupa reunificare,disolutia cccp si avantul in ue cred ca ei isi doresc o relatie mai speciala cu rusia si vad alianta ca un apendice al razboiului rece.
    dar „jucarii” pentru baieti mari fac fara doar si poate.

  3. Desigur,isi doresc o relatie speciala cu rusia ,au aprobat N.Stream2

    • Istoria ne invata ca Germania a mai avut candva o relatie serioasa si lucrurile s-au terminat cu Harkov, Stalingrad, Kursk etc…
      Nu cred ca Berlinul va accepta Rusia in zona lui de influenta.

      • Si eu sunt de parere ca nemtii joaca cu rusii veseli, pana la un momentdat….cand il pocneste de ii muta capul din loc. Ca doi betivi la carciuma. Beau ei veseli, unul(rusul) il injura pe neamt de mama, iar asta beat crita il trosneste pe rusnac de-i muta maxilarul din loc. Cam asa si ei astazi!

        • doar cat stranuta ursul si e suficient ca germania sa faca la loc comanda.
          nemtii is barosani cu amarati ca noi de prin partea asta de europa,cu rusia mai maraie prin gard dar nimic mai mult.

          • Deocamdata, odata cu iesire UK din UE, Berlinul pare ca simte nevoia sa stranga radurile si de aici pana la adoptarea unei pozitii mai dure fata de Rusia nu-i decat un pas.
            Piata din Rusia este nimic in comparatie cu piata Uniunii, iar gazul il vor primi in continuare, unde sa-l vanda rusii?!
            Moscova are mult mai multa nevoie de euro europenilor decat europenii de gazul rusesc.

            • „Piata din Rusia este nimic in comparatie cu piata Uniunii, iar gazul il vor primi in continuare, unde sa-l vanda rusii?!”

              De exemplu in China. Germania nu isi permite in acest moment sa ramana fara gazul rusesc de care este dependenta ca de aer.

              • China nu cumpara mai mult gaz pentru ca nu s-au inteles la pret, nu pentru ca nu produc suficient rusii. Rusii sunt dependenti de exportul de gaze in Europa, insa la nevoie sa vezi ce repede se construiesc niste terminale pentru gaz lichefiat pe toate coastele europene. Tu iti dai seama ce repede o sa inceapa sa se moara de foame pe la Kremlin daca nemtii (si implicit restule Europei) adopta o politica economica agresiva impotriva Rusiei?

              • 1. China nu e dependenta de Rusia, ea asigurandu-si necearul de gaze din Golf si, posibil, din Indonezia.
                2. Daca Rusia vinde in China, vor fi doi parteneri de acelasi calibru si cu aceleasi apucaturi. Asa cum Rusia poate inchide robinetul la gaz, si China poate face acest lucru, cumparand din nou gaze de unde cumpara si acum.
                3. Daca Rusia vinde gaze Chinei, cantitati mari de gaz din Golf, cumparate acum de chinezi, vor ramane disponibile pentru export in Europa, inlocuind gazul rusesc.

            • Eu cred ca Germania si Franta ne-ar vinde la discount la rusi de ar putea.

      • Berlinul va accepta deoarece mamutul industrial numit Germania are nevoie de hidrocarburi,pe țeava separată și ieftine.Lucrul acesta a fost cunoscut de kaizeri și de fuhrer,doar ca ei au ales sa le procure cu forța armata,in schimb Germania modernă a ales dominația prin forța economică,de altfel fiind calea cea sigura.

  4. foarte adevarat.
    germanii: popor de savanti si artisti, care au uimit lumea cu formidabila lor armata..
    vom invata din istorie??
    istoria ne invata, ca nu invatam nimic din istorie.

    • Haoleu, daca mai vad laude de genul asta, mor…. Popor de savanti si artisti care au pornit doua razboaie mondiale (care NU ESTE UN FAPT LAUDABIL SAU ADMIRABIL!!) si apoi au decis ca armata nu e necesara si ca istoria s-a sfarsit:
      http://www.snafu-solomon.com/2017/04/logistics-is-killing-german-army.html
      Popor de savanti si artisti care in clipa de fata, prin politica lor populista vor ajunge in doua situatii posibile:
      musulmani
      sau
      criminali/genocidal
      din nou…..
      Foarte intelept. Multumesc, dar prefer sa nu le iau exemplul.

      • Poate vrei sa mai dai un ochi in cartile de istorie. Primul razboi mondial a fost inceput fara echivoc de Austria, iar al doilea e discutabil.

  5. Propun sa vina in vizita pe la noi , in schimb de experienta. Au ce invata cum e treba cu alocatia.

  6. Gogu' de la cazane

    Voi ati vazut ce a aparut pe agentiile de presa? Ce a spus Tradiceanu azi in parlament?

    „Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că toate instituţiile statului pot dispărea, însă, cât timp Parlamentul legiferează naţiunea este „neînvinsă”.
    „Toate celelalte instituţii şi puteri ale statului pot fi copleşite, ori pot dispărea, dar atâta timp cât Parlamentul deliberează şi legiferează naţiunea rămâne întreagă şi neînvinsă”, a spus Tăriceanu.”

    Bai frate, eu ca si conducator auto trebuie sa efectuez periodic, 5 sau 10 ani in functie de legislatia momentului, un control medical complex incluzand si control psihiatric. In cadrul diverselor meserii controlul medical este deasemenea obligatoriu si mai des. Parlamentarii si guvernantii care conduc o Tara NU sunt obligati la control medical si in special psihiatric periodic?
    Intreb pentru ca de la 1 Ianuarie 2017 Tara pare sa fi fost transformata intr-un balamuc de cei de la conducere.

    • Am vazut si cred in continuare ca acest individ este unul dintre cei mai mari dusmani ai Romaniei!

    • Aici ai o mare dreptate! La șoferie ai nevoie de control, la alte meserii la fel, dar eu ca popor cum știu dacă dobitocii ce conduc țara sunt sănătoși mintali? Ăia stau acolo propun și dreg legi dar nu îi verifică nimeni dacă au toate țiglele pe casă. Chiar ar trebui să se impună o cestie de asta.

  7. Un update referitor la Leo2, inclusiv cine ar mai vinde (probabil nu ieftin ca inainte de 2014):
    http://below-the-turret-ring.blogspot.ro/2017/04/leopard-2-poland-wants-more-germany-and.html

  8. Permiteti-mi sa va postez niste articole si o teza care discuta noul pargmatism militar al Germaniei in contextul Cartii Albe publicate in 2016. Poate va vor fi utile.

    https://warontherocks.com/2016/07/germany-takes-a-steely-look-at-the-world/

    https://warontherocks.com/2016/09/germany-embraces-realpolitik-once-more/

    Foarte interesant http://scholarship.claremont.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2528&context=cmc_theses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *