Proiectează și fabrică în continuare sisteme de arme de o calitate impecabilă, extrem de eficiente, precum bunicii lor în anii “30-“40, până aici nimic ieșit din comun. Mercedes e Mercedes, BMWul e BMW, ar spune unii dar în realitate nu-i totuna să deții un Mercedes fabricat în anii “80, o mașină indestructibilă, cu un Mercedes fabricat în 2025, un vehicul plin de electronică, plastic și care este proiecat nu să fie nemuritoare ci precum o mașină de spălat, adică consumabilă..
Revenind la război, ucrainenii, deveniți cei mai buni experți pe cam toate palierele tehnicii de lupta occidentale, ne spun lucruri interesante despre tehnologia germană.
Astfel, PzH 2000 și Leopard 2 A6 sunt scule demne de luat în seamă atât timp cât functionează, dar sunt destul de fragile, se strică des și necazul cel mai mare este că reparațiile în apropierea liniei frontului, făcute de unitățile mobile de întreținere, sunt cam imposibile. Ambele vehicule sunt descrise de ucraineni ca fiind “vulnerabile tehnologic”, adică au o fiabilitate scăzută și sunt imposibil de reparat în câmp, în plus sunt al dracului de scumpe la întreținere.
Vehiculele grele germane au nevoie de uzină, reparațiile neputând fi făcute pe teren. În schimb, Leopard 1A5 este nemuritor dpdv mecanic și electric, fiind un tanc excepțional de fiabil și ușor de întreținut, problema lui rezidă din faptul că este un tanc bătrân care nu mai face față astăzi luptei tanc vs tanc, ucrainenii folsindu-l mai mult pe post de artilerie mobilă în sprijinul unităților de infanterie. Dar mecanic vorbind este excepțional.
La fel și sistemul antiaerian, pe șasiu de Leopard 1, Gepard. Gepardul, bătrân și el ca vai de dânsul, este probabil arma cea mai apreciată de ucraineni atât dpdv al eficienței împotriva dronelor cât și a fiabilității sale sau a ușurinței cu care poate fi reparat/întreținut în linia frontului.
Pe lista plângerilor la adresa echipamentului german apar și probleme care au legătură nu cu calitatea acestuia ci cu faptul că sunt vechi și nemodernizate. Astfel, lansatoarele de rachete sol-sol “MARS” – M 270 adică, germane nu pot folosi rachete cu muniție cu dispersie (cluster) furnizate de americani, în timp ce bateriile Patriot donate Ucrainei de către Berlin, folosesc camioane atât de vechi încă este imposibil de obținut piese de schimb pentru ele. De remarcat că înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Germania deținea doar variante Patriot PAC 2 nemodernizate în dotare și nu avea, de exemplu, rachete PAC 2 GEM-T ci doar PAC 2 clasice.
Sistemul anti-aerian IRIS-T SLM este considerat de Kiev că fiind unul excepțional de eficient doar că rachetele în sine sunt la fel de excepțional de scumpe.
Dacă ne aducem aminte de Tiger și Panther, nu putem să nu ramarcam similitudinile, tancuri care au rămas în istorie ca fiind cele mai bune din lumea la vremea lor, dar scump de fabricat, cu probleme tehnice abundente și greu de întreținut în linia frontului.
În presa germană a apărut un document confidențial care sub-sumează problemele tehnice apărute astfel:”Practically no German heavy equipment is fully adapted to war. Complex equipment remains unused […] The operațional value of this equipment, which is very modern and complex, is low if the troops cannot carry out the repairs on site.”
În apărarea lor, proiectanții germani ar putea să ofere drept argument faptul că tehnica de lupta germană nu a mai participat la un război serios de peste 80 de ani, spre deosebire de tehnica americană care a reușit să acumuleze experiență de luptă reală mai tot timpul, iar acest lucru chiar contează.
Pe de altă parte, ucrainenii se pot considera norocoși că au primit MLI “Marder”, o mașină de luptă solidă și fiabilă și nu pe sora ei mai modernă – “Puma”, pentru că MLI “Puma” chiar că te aduce in pragul sinuciderii asistate, așa precum au remarcat și militarii Bundeswehrului cu o amărăciune nedisimulată.
GeorgeGMT
Orice e fragil daca nu ii faci mentenanta cum trebuie.
„However, the overarching conclusion is that „hardly any large German equipment is fully suitable for war,” with the primary issue being the feasibility of repairs in the field.”
…..
Noteworthy, in their assessment, the German military tried to extrapolate Ukrainian experiences of dealing with field repair problems to their own realities, particularly by reviewing the placement of rear maintenance hubs.
https://en.defence-ua.com/analysis/germans_draw_surprising_conclusions_from_ukraines_experiences_using_patriot_leopard_and_pzh_2000-14144.html
Ukrainian troops also flagged the MARS II multiple rocket launcher as only “partially usable,” citing an inability to deploy its US-provided cluster munitions on the frontline.
https://thedefensepost.com/2025/04/14/ukrainian-troops-german-weapons/
Oare cat de usor de intretinut si reparat pe linia frontului este Jderul si Bizonul? Nu de alta, dar cum ne-a aratat razboiul din Ucraina, cateodata conteaza si cantitatea!
Sunt curios daca IRIS-T SLM ar avea un pret mai mic fabricat in Romania
that’s not how companies work
Depinde ce intelegi prin fabricat in Romania – daca doar le asamblezi si nu faci aici practic sistemele nu ai cum sa iesi mai ieftin – dar asta este prima etapa.
A 2-a etapa este sa fabrici in romania inclusiv actuatorii si PCB-ul cu compoenente electronice – pentru asta iti trebuie investitie de la zero „green field” nicio fabrica din era comunista nu este in stare de calitatea ceruta si de a asigura trasabilitatea productiei deci iti trebuie sa dezvlolti site-ul de la zero in unul din orasele cu industrie serioasa in domeniu – Timisoara, Cluj, Sibiu, Iasi, Brasov, Arad(mai putin) Bucuresti (mai putin) sau langa platforma Dacia.
De ce acolo – ca de acolo poti recruta ingineri pregatiti pentru aceasta industrie cu experienta deja acumulata si know how – astia nu sunt ieftini!
La actuatori la fel iti trebuie linie tehnologica noua investitie de la zero – si aici trebuie sa indeplinesti aceleasi criterii – iti trebuie oameni bine pregatiti ingineri industriali cu un bun know how in domeniu.
In ceea ce priveste capul de cautare – nu cred ca ti-l va da nimeni acum sa il fabrici in Romania – doar daca vine insusi Diehl-ul sa investeasca aici fiindca asta este partea cea mai comllexa a sistemului alaturi de datalink.
Si ultimul dar nu cel mai putin important – motorul racheta si sistemul de control al vecotrului – aici ai nevoie iarasi doar pentru fabricatie de oamnei foarte calificati – controlul calitatii este crucial – Diehl-ul ar trebui sa investeasca foarte multi bani pentru a dezvolta o linie noua.
Na acum – cand tragi linie iti dai seama ca este nevoie de o comanda de rachete si cu o estimare a viitoarelor comenzi foarte mare pentur ca investitia sa se merite.
Sa nu mai spun ca orice mutare a liniei presupune si teste complete – Product Validation noi le spunem PV acele teste se fac indiferent daca ai mutat doar linia de fabricatie din orasul A in orasul B – si acestea trebuie acoperite de comanda initiala.
Deci se poate, poti sa iesi mai ieftin dar iti trebuie volume pe care cu impredicitibilitatea Romaniei actuale nu ai cum sa le califici ca sigure.
Orice produs „fabricat”in Romania este mai ieftin mergand pana la jumatate, uneori si mai mult, comparat cu acelas , dar fabricat in Germania, Italia, Franta , Olanda, etc, Vest. Problema este ca majoritatea produselor militare includ multa manopera calificata. Atata vreme cat pretul maini de lucru in Romania , la acelas nivel de calificare merge, de la jumate in jos, automat se reflecta in pretul produsului. Exceptie fac produsele care se pot automatiza/robotiza in proportie mare (peste 90%) si se fabrica in volume mari. De exemplu munitia de infanterie de calibru mic unde interventia umana se reduce la manipulare materie prima si produs finit, reglaje si mentenanta, restul procesului de fabricatie fiind automatizat, inclusiv fazele controlului de calitate pe flux.
Asa ca e suficient sa facem doar montaj general, sau montaj componente , pentru a reduce costul unui produs, orice fel de produs , fie si civil. De altfel toate produsele cu volume mari si de gama ïeftina”( pentru cei din vest-sa fim intelesi) se fabrica in estul Europei si daca produsul respectiv nu este supus unei masuri protectioniste UE , contine tehnologie sensibila,si costurile logistice o permit, sigur va fi fabricat in Asia.
pai Diehl investeste in Romania, in ce cauta rusii piese electronice civile sa le foloseasca militar la negru
1.Este vesnica problema intre proiectare si teren.
2.Leopard 1A5 A fost proiectat in anii ’50, atunci mai erau ingineri si tehnicieni care facusera razboiul ! Stiau cu ce se manaca frontul, pe de o parte si pe de alta parte puterea automatizarilor era departe de ziua de azi.
3.Tanchistii si tehnicienii ucrainieni sunt inca obisnuiti cu sistemul sovietic, simplu, fara fineturi. Vezi tancul T80 / 84 pe care l-au produs la Harkov si il utilizeaza, cate or mai fi.
Cred ca proiectantilor de tancuri le-ar fi f utila o iesire din turnul de fildes pe un camp de lupta, macar 2-3 luni . Acum au ocazia !! Despre preturi nu discut, armele sunt scumpe ! Dar oricat de scumpe, sunt mai ieftine decat un razboi cu mortii si distrugerile lui !
„cu un Mercedes fabricat în 2025” – ai scris gresit Renault :D.