Stanica s-a inaltat la cer.. pilotul prototipului IAR 93
[…] conform vorbei, nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, e relatarea din fragmentul „Amărăciunea unei victorii” din lucrarea „Aerodrom și cer“, de Ioan Cherecheș, publicată la Editura Militară, București, 2002, pag. 224-228.
Constructorii au trăit o satisfacție greu de exprimat, constatând că Stănică a stabilit cu succes testarea lui progresivă in aer. [..] După o jumătate de oră de viraje, cabrări, picaje lente și zboruri în cuțit, a venit la aterizare, așezându-se cuminte pe pistă. Micul grup l-a sărbătorit pe Stănică doar cu căldura inimii, fără flori și medalie. Neașteptata victorie i-a surprins pe șefii din eșaloanele superioare. Probabil că ei voiau să organizeze pentru acest eveniment o zi festivă, iar aerodromul să fie inundat de grade și funcții mai înalte. […] În loc ca pilotul Stănică sa fie felicitat și decorat, a trebuit să suporte cu stoicism muștruluiala superiorilor. S-a ajuns atât de departe încât lt. Col. Gheorghe Stănică a fost amenințat cu trecerea în rezervă. […] Pilotul Stănică a fost lăsat (totuși) să-și continue viața pe aerodrom, nedespărțit de avioanele lui. Dar nimic nu va putea șterge din sufletul zburătorului amărăciunea izbândei trăite în 31 octombrie 1974, la manșa avionului IAR 93.
Maistrul principal Constantin Pânzaru, își amintește că a surprins o discuție între Stănică, care era pe scara avionului, și colonelul Peter Ștefan, conducător de zbor, în care Stănică a spus „Dacă mă prinde teama când desprind roata de bot, îi dau drumul, să mă lași să mă duc, acolo, sus“.
update… din vorba in vorba am aflat ca un fost coleg care a intrat in armata cindva la batrinete a ajuns general… felicitari… Mergind pe linie am aflat ca-n ultimii 27 de ani in Ro s-au „canonizat” generali peste 1700 de eroi, cu care ne mindrim, se pare ca Ro are cel mai mare procent de generali pe cap de soldat.
Stanica a murit colonel..
Stanica a murit colonel..
psycho
18 februarie 2019 la 7:47
https://zdbc.ro/a-murit-pilotul-care-a-executat-primul-zbor-cu-avionul-militar-reactiv-de-productie-romaneasca-iar-93-pe-aerodromul-bacau/
Dumnezeu sa-L odihneasca. Am citit fugitiv din pacate despre dansul pe vremea cand traia. Pacat ca ne amintim de acesti oameni doar cand dispar.
Dumnezeu sa-l odihneasca.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Poate nu a fost cel mai bun aparat din lume dar pentru noi a fost tot ce am putut sa facem in niste conditii deloc propice performantei.
Cati se pot lauda ca au creat ceva asemanator?
Poate 10 natiuni si asta este deja o mare realizare.
Dumnezeu sa il odihneasca!
Respect tuturor care au participat la marile reusite ale industriei aviatice din ani 70-80
„Dacă mă prinde teama când desprind roata de bot, îi dau drumul, să mă lași să mă duc, acolo, sus“.
Poate e si un rai al avioanelor, si poate domnul colonel ,undeva acolo, sus, încă face „pereche” cu un ’93…..
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe colonelul Gheorghe Stanica ! Pacat ca avionul pe care el l-a pilotat pt prima oara a fost retras din dotarea ArmRo, unele dintre avioanele IAR-93 AB Vultur fiind noi noutze si criminal au fost taiate, canibalizate! Cine din conducerea ArmRo din acea perioada 1998-2004 a dat acest ordin si dc nu a platit pt asta?! Cu avionica noua inclusiv un radar la fel ca MiG-21 ABC LanceR si motoare noi RR-Turbomeca Adour Mk 811/821 putea fi un foarte bun avion de lupta multirol avand chiar si capacitate supersonica. Dar altii pt interese impotriva Romaniei au hotarat altfel pt primul avion de lupta romanesc dupa WW2.
Dumnezeu sa-l odihneasca ! Cer senin !