Mai de moda veche… dar totusi cu ce trag astia asa de razant?
Nu, nu e greu de recunoscut, raspunsul e relativ simplu de aflat…
Ca orice pregatire serioasa, rusii iau in calcul si astfel de scenarii, chiar daca ele sunt mai putin probabile in razboiul modern.
Imi aminteste de niste idei vehiculate aici pe site mai demultisor.
Marius Zgureanu
https://en.wikipedia.org/wiki/2S5_Giatsint-S asta e?
2S5 Giatsint-S
urmeaza 2s7…
Antitanc? Serios acum? Hai sa incercam direct lay. O fac și românii destul de des la Cincu. Where do you people come up with these ideas? Asta ce se numește? Antipersonal?
https://youtu.be/KX6OPMngT2g
pai si tragerea directa contra a ce o faci? Varianta din titlu + cea data de tine.
Am pus antitanc, ca era vorba de o idee mai veche a cuiva… legata de niste traforaje.
@marius zgureanu…rusii urla „bleaaaaa” si sar de la etajul 4 in zapada. Ce fac ei e foarte des spectaculos dar nu intotdeauna bine de urmat. Vorbim de aceiasi oameni care pun PRND-uri sub MiG-29 si fac strafing cu Il-76.
https://www.youtube.com/watch?v=6GcpyMJHxX8
Chiar daca in situatii disperate poti folosi artileria pe post de antitanc nu e modul normal de folosire pt. ca in conditii normale tancurile ii masacreaza pe aia cu tunurile. La distanta aia tancul e mult mai manevrabil, optica de pe tanc e mult mai performanta, are calculator de tir, turela misca tunul in elevatie si travers mult mai rapid, e stabilizata, tancul poate trage din miscare, samd. Voi vedeti cat le ia la aia pana incarca, pana ochesc, samd? Cum ocheste ala manual, la manivela, un tanc in miscare? Daca ajungi in situatia din filmuletul ala deja esti in rahat pana la barbie.
pai si ce am scris in „articol”?
sunt situatii disperate in care faci asa ceva, sau tragi in unii care nu au cu ce riposta.
data viitoare o sa dau cu tun antitanc tragand indirect 🙂
Pai asta am făcut in armata in poligonul redus.
Tun antitanc 85mm,
Poti face asta si cu tancul
Da ….. sa il folosesti ca pe M777 impotriva personalului ….. dar nici asa nu merge, ca inamicii rusiei nu sunt descultii de talibani, se stie ca Nato, Ukraina, au drone, elicoptere, radare de tragere, asa,ca daca nu l au vazut cu drona, il detecteaza cand si de unde trage si ramane din ei doar eticheta de la vodka ca in Nagorno C… In concluzie un sistem depasit….. Daca era ca Archer sau Alexander, automatizat……
Clar automatizarea e un plus datorita scurtarii timpilor de intrare/iesire din baterie si cresterii cadentei, dar sensibil mai scumpa. Pe de alta parte Archer si Aleksandar sunt la fel de grele ca 2S5, dar pe roti, ceea ce inseamna ca nu pot valorifica la fel de bine terenuri dificile pentru disimulare sau schimbari de pozitie.
In fata dronelor, vulnerabilitatea e probabil asemanatoare la toate obuzierele autopropulsate si cea mai buna aparare a vehiculelor consta in combinatia de sisteme de protectie activa soft kill si hard kill plus V/SHORAD de acompaniere.
vreau sa vad romanii facand asta la Cincu exact ca mai sus, cu ceva autopropulsat
2S5 Giatsint s 152mm
Doo drone, una mai sus, una kamikaze peste tunarii transpirați, și s-a terminat cu obuzierul tun de câmp. Hmm, cine făcea asta? Arkadash estem în Azerbaijan!
Nu neaparat tragere antitanc ..
E buna si ptr un pct inatrit terestru … de ce sa mia astepti nu’sh ce daca ai un obuzier la indemana ?
Plus ca erusaii au un fix cu tragerea directa …
Cred ca daca ridica teava cu ceva peste 5 grade, trag peste deal….
Poligon mic…
Ca in bancul vechi fintre Luxemburf si Monaco…
Pana la urma ii da padurarul afara 🙂
Cesar pe senile (minus cateva fineturi tehnice). Si, ca Cesarul, nu-l folosesti in ambianta NRBC. In rest e inca bun desi batraior, in plus fiabil si in numar mare. Asta cu tirul direct e exceptia, nu regula, dar face parte din doctrina ruseasca de mult si si-a dovedit eficacitatea de la Berlin la Grozny. Aceeasi doctrina zice ca daca apar tancuri prin preajma dai dupa ele cu tot ce ai la indemana in tir masat, inclusiv obuziere, motiv pentru care trag si cumulative de 152mm (si un HE clasic de 152/155 poate neutraliza sau avaria un MBT la contact direct sau de proximitate). Francezii au in doctrina un concept asemanator, numit „boule de feu”.
Artileria este artilerie este mai bine s-o ai decat sa te gandesti ce bine ar fi fost sa fie.
Trageri directe AT se fac in caz de disperare dar se poate ajunge acolo. In WW2 au fost astfel de cazuri si vor mai fi.
Cand vine ala zdraganind din senile spre tine dai in el si cu pietre, iar o lovitura de 152/155 direct in turela chiauneste de cap si de senzori orice tanc si echipaj…
NUma tanc?
Sa zicem o pozitie cu 2 cuiburi de foc … care impiedica progresia pifanterilor..
O „purcea” trasa razant direct in pozitia aia ….
Salut. Se vede ca la bibani le lipseste antrenament.
as zice ca la situatia Ro rotile ar trebui sa primeze pt mobilitate in cazul artileriei. Drumuri de doamne-ajuta se gasesc peste tot, important e sa se poata transporta singura pe distante medii 100-200km sau mai mult cu viteza acceptabila (60-70km/ora) pt. a fi manevrata in timp util. Senilele adauga complexitate inutila si sunt greoaie…acolo unde nu ai acces rezolvi din raza de actiune a proiectilului…nu cred ca in Ro sunt multe zone in afara de Delta si munti in care distanta dintre doua drumuri acceptabile, abordabile de catre un camion off-road sa depaseasca 20km. Iar senilatele grele nu au acces oricum nici in Delta, nici in munti.
Teatrul de operatii romanesc are o particularitate .
Conform unei declaratii oficiale a comandantului suprem al fortelor armate romane , citez ” iarna nu-i ca vara ” . Am incheiat citatul , am omis hahaitura .
Din cate am vazut pe timp de iarna , pana acum vreo zece ani , pana le-au scos din dotare , tractoarele de artilerie senilate TMA-83 si ATS-59 erau singurele care salvau de pe sosele vehiculele inzapezite , din ce am vazut la stiri .
Inafara soselelor , nici nu ne gandim .
Iarna avem 3 luni pe an . La traversarea Carpatilor pe sosele , si mai mult .
Drumuri acceptabile …. hmmm … cam cum le definesti ? Ca exista ? Ca daca iti rupi suspensia in gropi , ” cu mentenanta asigurata in tara ” , e ca si cum nu ai avea vehicule .
Orice alegere e un targ, un compromis. In situatia din zilele noastre in care mobilitatea e esentiala, in cea mai mare parte a anului ar avea castig de cauza rotile. Adevarat ca 3 luni pe an sunt zapezi, in realitate troienele alea nu tin fix 3 luni, de obicei zapezile cele mai mari tin cateva saptamani in anumite zone, pe la Intorsura Buzaului, intre Ploiesti si Focsani, etc. Da, ar trebui o solutie si pt. asta, poate un numar mic de senilate, poate altceva. Dar in restul anului eu unul as prefera un tun de 155 pe camion decat unul pe senile. Drumuri acceptabile? Ma astept ca un camion militar de tipul celui folosit de Caesar sau Archer (ca veni vorba, suedezi care nu se tem nici de zapada nici de munti) sa poata folosi drumurile pe care se descurca Passat-uri din 2000.
Chit ca e clip publicitar si e aranjat (https://www.youtube.com/watch?v=d8x8ITwd4Vg), un Archer reuseste sa trimita primul proiectil dupa 30 de secunde de la oprire si in mai putin de un minut se carabaneste. Sa zicem ca-n viata reala inmultim toti timpii aia cu 3 si tot e mult mai bine decat cu un senilat.
13 mai 2021
https://www.dcnews.ro/imagini-spectaculoase-din-drona–a-inceput-deszapezirea-pe-transfagarasan–zapada-de-peste-6-metri-grosime–pe-alocuri_819760.html
” circulația rutieră a fost închisă începând de marți, 20.10.2020, „
Ce valoare combativa mai au tunurile antitanc 100 mm din dotarea armatei romane?
Capacitate de perforare la 500 m 444 mm , la 1 000 m 425 mm , la 4 000 m 328 mm .
Sau
Un proiectil exploziv de 15 ,6 kg la 20 700 m .
Tun anti-tanc modernizat A 407 cal. 100 mm md. 2002 echipat cu sistem de conducere a focului TAT-100
Tunul foloseste urmatoarele tipuri de munitie
* perforant trasor BR 412B
* perforant trasor BR 412D
* perforant trasor BR 412
* inert trasor PBR 412
* cumulativ cu miscare lenta de rotatie BK 412 R
* exploziv OF 412
* exploziv trasor cu autodistrugere PBR 412B
* exploziv trasor cu autodistrugere PBR-412AD
*perforant subcalibru
* perforant trasor subcalibru tip sageata cu elemente detasabile BM-412Sg
Distanta loviturii directe pentru o tinta de 2 m
– cu proiectil BR-412 1040 m
– cu proiectil BM-412 Sg 1728 m
http://www.arsenal.ro/tun100.html
Trag dupa iepuri !
Conform memoriilor gen. Eisenhower , ” Cruciada in Europa ” , intr-o lupta urbana , undeva prin partea de rasarit a Frantei daca nu ma insel , fortele germane se baricadasera intr-o catedrala si infanteria americana s-a dovedit neputincioasa . Au fost aduse cateva Long Tom -uri de 155 mm si puse in tragere directa . Dupa ce cateva proiectile au traversat dintr-o parte in alta catedrala , nemtii au ridicat steagul alb .
Comandantul german a spus bombastic : daca americanii isi permit sa foloseasca artileria grea ca arme de lunetist , e timpul sa punem capat razboiului .
Individul intelesese dupa o salva ca daca americanii si-au permis sa puna bateria in ntragere directa aveau si superioritatea aeriana , si de forte terestre , si de mobilitate .
O salva doar .
Prima ilustratie din carte , cu explicatii : eliminarea unui lunetist german cu tunul antitanc in tragere directa .
Vezi ca au facut acelasi lucru si in Manila la Intramuros in 1945 sa perforeze ziduri cu o grosime de doi metri jumate. Raspunsul in ziua de astazi: o racheta Javelin sau TOW sau solutia saracului AT4.
Practic perforează orice tanc modern din lateral sau spate .
De restul târâtoarelor , nu se pune problema , inclusiv cu sPUMA sau BOXER ??? .
Testul a fost realizat pe viu ???, la intersecția Chitila cu Bucureștii Noi , în dimineața zilei de 23.12.1989 .
A fost perforat un T72 ( nu era monkey model , ci un model superior , destinat uzului sovietic ) de la aproximativ 400m , in compartimentul energetic : din doar 4 lovituri , 3 au fost în țintă .
Ținta T72 se afla în mișcare …
Au tras două doua guri de foc ( T55 ) , care nu cunoșteau faptul că Armata RSR avea în dotare T72 …
Să nu uităm , T72 avea concurent in anii 80 pe însuși M1 Abrams …
Desigur , s-au schimbat multe de atunci .
Dar tunul AT de 100 este diferit de tunul de pe tancul T55 …
Erau T72 Ural, primul model, si cam cel mai slabutel la protectie
Unii susțin că erau T72 monkey model , alții că erau echipate asemănător cu cele din URSS .
Cumva , Egiptul știa de existența lor , de aia le cerea in mod expres generalului Stănculescu …
Mai sunt și alte inadvertente in relatările de pe net :
Unii susțin că focul prietenesc a fost pe Calea 13 Septembrie , alții că a fost la intersecția Chitila cu Bucureștii Noi .
Partea comună se referă la cele 3 lovituri cumulative ( din 4 ) care au perforat T72 …
Ținând cont la ce manipulare s-a făcut în acea epocă , mă mir că nu au lansat dezinformarea cum că echipajul din T72 s-au distrus singuri ? , T72 fiind considerat în acea epocă un tanc foarte bun , dar nu invincibil in fata unei lovituri cumulative de 100m , care lovește în orice altă parte decât în arcul frontal sau turelă .
La proiectile cu efect cumulativ , nu contează viteza inițială a proiectilului la gura țevii , pentru țintă nu există nicio diferență între țeava tunului de 100mm de pe T55 sau cea a tunului AT de 100mm .
Relatarea unui tanchist :
http://www.cartula.ro/forum/topic/6264-tancuri-revolutie-1989/
aveau si pe ala ala lor,leul din babilon.
Am pe cine să întreb , iar când voi avea răspunsul , îl voi face public .
Sper să nu fi murit între timp …
La T – 72 o lovitura primita la nivelul galetilor duce in cele mai multe cazuri la aruncarea in aer a turelei pt ca declansaza explozia munitiei din autoloader. Sunt si clipuri cu distrugerea unor T – 72 in Siria.
Asta stiu ca a fost concluzia dupa primul razboi din Irak.
Povestea asta cu tragerea directa asupra tancurilor are la baza un ” prikaz” stabilit de STAVCA in urma numeroaselor incaierari produse in 1941 si 1942 intre tancurile germane care strapungeau liniile sovietice si subunitati de artilerie grea ramase pe pozitie. Ordinul prevedea ca orice piesa de artilerie ( tun de camp, obuzier, tun a.a. ) sa fie in stare sa execute la o adica trageri directe asupra blindatelor inamice.In 41 se povestea despre un obuzier de 122 care a tras asupra asupra a 12 tancuri, a lovit vreo 2 iar celelalte s-au retras. Interesant este ca pt. asta au bagat obuzierul intr-o magazie, au scos cateva scanduri din perete ca sa aiba camp de tragere, au udat pamantul de langa magazie ca sa nu ridice praful si au dat foc la niste constructii din apropiere ca sa mascheze fumul si flacara de la gura tevii. In 41 la Leningrad si Moscova au fost mai multe cazuri cand rusii au tras cu a.a. direct asupra tancurilor .
La 23 aug. 1942 regimentul 1077 a.a. care pazea aerodromul de langa Stalingrad a oprit divizia 16 Panzer pentru aproape 24 de ore. Regimentul avea 2 divizioane de 85 mm si 2 de 37mm. Mjoritatea efectivului era format din femei. Alte unitati sovietice nu erau in zona. Mai tarziu cred ca le-au sarit in ajutor niste detasamente muncitoresti. Regimentul a fost facut una cu pamantul dar i-a oprit pe nemti pana au venit trupele sovietice.
Asta este si ideea: sa intarzii inamicul, ca sa te retragi sau ca sa poti aduce intariri. Apoi cand Manstein a primit ordin sa scoata armata a VI-a din incercuire, el i-a surprins pe rusi atacand din punctul cel mai indepartat dar si cel mai slab aparat. Rusii au luptat cu disperare. Intr-o asemenea lupta niste Katiuse au primit ordin sa distruga, prin tragere directa un pod pe care treceau tancurile germane. Katiusele au fost facute praf dar podul a fost distrus si tancurile s-au oprit.
Pui si niste surse? Subiectul este foarte interesant. Mulțumiri.