Globalizarea anticoruptiei

SIGAR – Special Inspector for Afghanistan Reconstruction – suna pompos, dar americanii, dupa ce au pompat 113 mld $ incepand cu 2002 in reconstructia Afganistanului, au infiintat in 2012 acest organism pentru a verifica ce s-a intamplat cu banii contribuabilului american. Oricum rezultatele sunt mult sub asteptari.  E un fel de DNA pentru  Afganistan. Se fac audituri, investigatii si rapoarte trimestriale catre Congresul SUA.

 

Bugetele au fost cam asa:

– 61.54 mld $ pentru securitate (din care 4.07 mld $ pentru lupta anti-drog)

– 30.65 mld $ pentru administratie  si dezvoltare

– 2.89 mld $ ajutoare umanitare

– 18 mld $ programe  civile

 

Cred ca despre eficienta folosirii banilor nu are rost sa mai comentam.

In luna spetembrie, SIGAR  a intocmit un raport  in care afirma sus si tare ca tot esecul in Afganistan se datoreaza coruptiei. Raportul se doreste a fi o lectie pentru viitor, intelegerea faptului ca in Irak, Afganistan, (sau astfel de tari) nu se pot folosi metode gen plan Marshall in Europa sau masurile lui MacArthur in Japonia dupa ww2.

Raportul este lung si complex, intins pe 164 pagini.

Voi cita doar cateva afirmatii:

“The ultimate point of failure for our efforts … wasn’t an insurgency. It was the weight of endemic corruption.”  – Ambasador Ryan Crocker

Noua clasa politica afgana adusa la putere, nu a facut decat sa foloseasca puterea in scopuri personale, dezamagind total populatia.

“Official corruption and the money flowing from the drug trade are perhaps as likely as the insurgency to undo our efforts in Afghanistan …. We will need to weigh in politically with top Afghan officials to generate the political will to take action against some of the corrupt/criminal individuals identified.” —U.S. Embassy Kabul

“We started reporting on [corruption] because nobody else was really doing in-depth reporting on the problem …. People were shocked by how bad the situation was and who was involved in it.” —Kirk Meyer (SIGAR)

„The Afghan government was so deeply enmeshed in corrupt and criminal networks that dismantling them would mean dismantling major pillars of support for the government itself.”

 

In final sunt date si cateva recomandari.

O citez doar pe prima si probabil cea mai importanta:

Lesson 1. The U.S. government should make anticorruption efforts a top priority in contingency operations to prevent systemic corruption from undermining U.S. strategic goals.

Coruptia s-a materializat de la furtul de combustibil si pana la proiecte civile nefolositoare sau nefinalizate.

 

O mica paranteza umoristica:

Aproape ca o gluma amara reflectand lipsa de realism a „ajutoarelor”, a fost un proiect al Pentagonului in valoare de 2.5mil $, pentru cresterea caprelor cashmir. Dupa unii critici reflecta dezastrul abordarii naive a problemelor de catre americani…

S-au cumparat 9 tapi din Italia, alti 10 si 270 capre din Tajikistan. Caprele locale afgane produc o lana prea inchisa la culoare si s-a dorit schimbarea ei cu gene de la italieni, sa le faca mai blonde.

Cu aceste 300 capre, trebuia schimbata populatia de 9 mil capre neproductive de lana cashmir din Afganistan. Finalul  a fost dezastruos, caprele de rasa imbolnavindu-se si neasigurandu-se reproductia.

capre

Pe noi romanii ne bucura povestile cu caprele vecinilor – aici ale aliatilor.

Am inchis paranteza.

Studiul foparte serios facut de SIGAR  se pare ca a avut efecte importante la Washington. Incet, dar sigur, omenirea intelege ca efectele coruptiei nu pot fi eradicate decat printr-un efort comun al guvernelor pentru  a asigura integritatea institutiilor.

Exista multe tratate American Anti-Corruption Convention 1996  UN Convention against Corruption 2003, etc.

Vorbind la Forumul economic mondial in ianuarie, John Kerry numea coruptia ca fiind „o amenintare la cresterea economica globala, a stabilitatii si viitorului global.” Dupa cinci luni, participantii la London Anti-Corruption Summit (am trambitat si noi acolo) ), au semnat Global Declaration against Corruption, cu scopul implicarii organismelor internationale impotriva coruptiei.

42 de state made 648 commitments, angajamente in 20 de domenii de activitate. Din cele 648 angajamente, doar 8 se refera la coruptia din domeniul militar.

Cifra este edificatoare, aratand ca acest domeniu, in special cel al achizitiilor este departe de a a fi tinta luptei anticoruptie la nivel global. Secretele militare ascund in multe tari si o coruptie imensa.

Globalizarea anticoruptiei este o tinta frumoasa dar foarte indepartata.

Important este ca s-au facut primii pasi, in frunte cu cele mai democrate tari.

Vestea buna pentru noi este ca la summitul de la Varsovia, desi a fost mai putin mediatizat, s-a adoptat “Building Integrity” policy, un document care recunoaste ca slaba guvernare si coruptia mai ales in domeniul militar sunt amenintari la adresa securitatii si apararii colective.

Cam teoretic, dar e clar ca se va intampla ceva si la noi.

Noroc ca suntem in NATO !

 

Surse:

https://www.sigar.mil/pdf/lessonslearned/SIGAR-16-58-LL.pdf

https://warisboring.com/afghanistan-s-failed-goat-farm-is-the-perfect-american-disaster-ed2114523b44#.82qnmkjy4

http://www.defenseone.com/ideas/2016/10/anti-corruption-efforts-expand-globally-defense-sector-remains-outlier/132137/

http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_68368.htm#

http://www.transparency.org/news/feature/anti_corruption_summit_now_the_hard_work_begins

99 de comentarii:

  1. Buna dimineata.
    Dupa articole din astea oare nu ma pot supara pe idiotii de americani ca gandesc exact ca o capra? Adica pe toti ciobanii ii ajuta cu sume care echivaleaza bugetul Romaniei si noua..aliatii lor strategici ….ne dau o ceapa degerata…
    Cu alte cuvinte…nu pot sa fiu impresionat de strategii americani ptr ca nu stiu pe ce lume traiesc. Lor li se pare ca viata reala e un joc pe calculator…..In timp o sa ne dam seama ca occidentalii in general sunt cam pe dinafara cu realitatea….
    Aseara pe Realitatea TV dezbateau mari analisti politici problema nouluo ambasador rus …iar Fota care gandeste cu fundul ne explica cum sa nu ii suparam pe rusi si sa nu ne mai revoltam pe facebook….Deci cam pe aici suntem……Fota era in orgasm mental ca avem o brigada multinationala la Craiova si baterii la Deveselu….Doamne..ajuta-ma sa nu ma duc la Bucuresti sa-i dau o flegma la Fota …..

    • @Radu cel frumos, de unde stii tu ca nu ne dau ? Cei de pe acest site poate sa-ti confirme ca au facut de multe ori donatii.
      Si mai este un aspect iti da dar nu baga cu ..de-a sila, la ”lipsa” donatiilor mai contribuie si decidentii nostrii mioritici, adica nu cer….

      • Cate miliarde ne0au „donat” ? Ma rogau donat un numar de Humwee ca sa aiba cu ce patrula aia pe cae ii treimitem in A-stan…
        Ins aimi aduc aminmte ca aveam o creanta de 2 mld $ . Adica irachienii ne datorua 2 mld. Platibili in petrol. Am renunata la ea ca sa ajuma noul guvern irachian ,a dica pe aliatu strategic … Cate F 16 puteam cumprara de 2 mld?

        • „Cate F 16 puteam cumprara de 2 mld?”
          La pretul ultimei achizitii cu tot cu armamentul substandard( ca numar), vreo 36 de bucati.
          Da lasa nene ca de banii aia cumpărară Irakienii L-159 de la cehi. Putem sa mulțumim Unchiului Sam și prostiei noastre ca am mai bătut un cui în cosciugul Avioane Craiova sponsorizând o comanda substantiala de la rivalul principal pentru un avion pe care nu-l vroia nimeni. Daca vreti investigatie de coruptie, asta nene: ma intreb cat a dat Aero Vodohody reprezentalui american in Irak ca sa uite de Buy American, reprezentantilor guvernului Irakian si Roman ca sa uite de datorie. A stai ca ai nostriise vandura pe bani putini a fost de ajuns sa maraie un pic Unchiu Sam si ei si incepura guduratul.

          • Intrebi o prostie. Aero Vodohody si-a negociat contractul cu guvernul irakian si nu cu un „reprezentant SUA” (Cine dracului mai este si asta?). De ce ar fi interesat Uncle Sam ce fac aia cu banii lor? Ce are asta de a face cu Buy American? Ar avea daca ar fi fost bani americani la mijloc, dar cum nu sunt este treaba lor ce sperturi si polite vor sa plateasca cehii irakienilor.

        • @Ghita De unde stii ca s-a renuntat la cele 2 mld $ Erau trei de fapt.
          Ca tot vorbim de coruptie, in facto nu existau datorii stat catre stat, ci niste firme din Irak, aveau datorii , culmea catre niste firme de comert exterior ( de pe vremea lui Ceasca) din Romania, cele care au exportat marfa si aveau facturile neplatite. Aceste firme au fost primele privatizate prin metoda MEBO, la inceputul anilor ’90, proprietari devenind niste baieti destepti , care s-au trezit cu creantele in mana. Desigur aceste firme aveau datorii catre fabricile din RO care au produs marfurile, dar, intamplator acestea au falimentat si datoriile lor au fost preluate de AVAS. Baietii destepti au vandut in strainatate creantele samd.
          O parte din bani s-au intors in tara dar in anumite buzunare , adica la cei care au avut dovada creantelor.
          De aia nu se mai vorbeste nimic de creantele externe din anii ’90.

          • Grigore da
            de exemplu creantza din Libia a Rompetrol (nu rafinaria petromidia de acuma, rompetrol aia de comert exterior de pe calea victoriei, fosta ROPE de pe rasdaq)
            patriciu a luat rompetrol pe nimic, creanta din Libia desi era in contractul de privatizare ca daca se incaseaza ceva banii se vireaza la stat etc – a trecut-o pe ceva firma din „holding” care a vandut-o la Repsol, probabil ca din banii astia a dat si el celor care i-au tinut spatele atatia ani etc

            mai erau multe de astea nu doar iraq si krivoi rog
            Asa la timpul trecut – ce bine ar fi fost sa nu – etc etc – nu merita sa ne gandim

            • @Paul Eu cred ca toate lucrurile astea trebuie stiute ! De ce sa le uitam ? In fiecare domeniu de activitate s-a intamplat la fel . Sunt sume imense la nivel de ’90 , actualizate ar fi mult mai mari. Putina lume mai stie ca Rompetrol era firma de comert exterior a statului infiintata in 1974, cu un teren petroloifer in Libia in active , privatizata apoi prin MEBO ( pentru cei care nu stiu – era metoda de vindere a actoinilor catre salariati in anii ’90 – cred ca era Management Employees Buy Out )
              Nu trebuie gandit ce ar fi fost daca ? Doar trebuie stiut , istoria e istorie.

          • Grigore daca insisti cu tot dinadinsul :
            Wikileaks: Băsescu a acceptat ca România să renunţe la peste două miliarde de dolari, datorie istorică a Irakului 29 mar 2011 publicat de
            http://www.mediafax.ro/politic/wikileaks-basescu-a-acceptat-ca-romania-sa-renunte-la-peste-doua-miliarde-de-dolari-datorie-istorica-a-irakului-8107744

            Președintele Traian Băsescu, fostul premier Emil Boc, fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, și fostul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Bogdan Drăgoi, au refuzat recuperarea creanței României de la statul irakian. JP Morgan a încercat să negocieze plata a peste un miliard de dolari, prin derivate financiare și prin mai multe holding-uri de investiții. A cerut, în schimb, posibilitatea de a investi și de a-și face propriii bani, din diferențele de curs valutar. Statul român ar fi câștigat, din start, în avans, 600 de milioane de dolari. Totul în anul 2011, când au redus pensiile și salariile și când lumea suferea de foame în România, iar tranșele FMI nu mai soseau. 29 24 ian 2013 publicat de
            http://www.mediafax.ro/politic/wikileaks-basescu-a-acceptat-ca-romania-sa-renunte-la-peste-doua-miliarde-de-dolari-datorie-istorica-a-irakului-8107744

            O telegrama a ambasadei SUA in Romania, datata 2005, noteaza ca presedintele Traian Basescu le-a comunicat diplomatilor americani ca Romania a acceptat sa renunte la 80% din datoria istorica de 2,6 miliarde de dolari pe care trebuia sa o primeasca de la Irak.
            „Basescu a subliniat greutatile financiare pe care Romania le intampina cu intretinerea fortelor sale armate in contextul in care tara s-a confruntat cu indundatii majore, adaugand ca un sprijin suplimentar din partea guvernului SUA pentru reforma in domeniul apararii ar putea permite Romaniei sa-si dezvolte contributia in Irak. Desi Romania nu face parte din Clubul de la Paris, Basescu a confirmat ca tara este dispusa sa stearga 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde de dolari”
            29 mar 2011 publicat de

            http://www.ziare.com/basescu/presedinte/wikileaks-cum-a-renuntat-basescu-la-doua-miliarde-de-dolari-1084740

            Dupa cum vezi am ocolit A3 sau alte surse banuibile de „varanism”.
            Iar Ziare.ro .. cum sa zic e deasupra oricarei banueli …

            • @ Ghita Hai sa-l credem pe Basescu desi eu ma indoiesc. Oricum 80% din 2.6 mld inseamna ca tot lipsesc 500 mil $ . Ti se pare un mizilic ?

              • 600 mil nu sunt un muzilic insa cifrele variaza. De ce nu ma intreba
                Insa ia de vezi sursele …

                • @Ghita Contabilitatea nu se face pe surse !!

                  • Mergi la aia care au dat stirile

                    • @Ghita Tu i-si citat, nu eu !

                    • Scuze ! Am inceput sa bat si eu aiurea pe tastele telefonului. E molipsitor !

                    • @Ghita Ma asteptam sa cunosti chinurile Romaniei pentru a primi imprumuturi care par astazi infime de la FMI in anii ’90.
                      „La 11 aprilie 1991, României i-a fost aprobat primul Acord Stand-By post revoluţionar cu FMI, pentru o sumă de 380,5 milioane DST, din care au fost trase doar 318,1 milioane DST.
                      Un an mai târziu, la 29 mai 1992, Board-ul FMI a aprobat un nou acord cu România, pentru o sumă de 314,0 milioane DST, din care s-au primit doar 261,7 milioane DST.”
                      In noiembrie 1991 s-a confiscat toata valuta pentru a evita „defaulul” tarii.
                      In orice contabilitate tip occidental exista ” receivables” – numai de la Irak erau 2.6 mld $ care puteau fi negociati s-au vanduti transparent alaturi de alte datorii.
                      Cum crezi ca in 2005 Basescu, desi un presedinte in Ro nu are atributii executive, „sterge” o datorie de 2 mld $, care actualizata cu inflatia este de 3 mld $ ? Pe baza carei legi ? . Unde e diferenta de 600 mil $ care actualizata e un mld S ?
                      Ghita, si tu ma trimiti la surse !!! Glumesti ?
                      Nu trebuie decat logica si bun simt ca sa intelegi !

                    • Grigore

                      mai tin minte reticenta cu care ne-a trata FMI ul (sa zic asa nomrala pen ca noi am fots singurii din istoria FMI care ne0ma plaiti datoria!).
                      Insa am o retinmere la vorba cu „nationalizarea valutei”. Ca din catetin minte aveai in comtinuare voeie sa detii dolari sau marci sau franci au ce mai doreai. Din cate tin minte presupusa nationalizare s-a rezumat la a impune firmelor de stat sa isi converteasca in lei detinerile in valuta. A firmelor de stat. Adica propretae a Statului. Ori daca dezia este luata de propetar nu poa fi vorba despre o „confiscare”dercat daca ai crzut prea mult in vorba aia cu „propretar, producator” sau esti lovit de anarhism…

                      Apoi ca ma ieie cu contanilitatea samd ect. ma poa ori fi io prost de bubuie insa ia de vezi ce ma citata eu ? Desi Romania nu face parte din Clubul de la Paris, Basescu a confirmat ca tara este dispusa sa stearga 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde de dolari” Cat face 80% din 2,6 miliarde de dolari? Acolo in acei 20% (100-80=20) sade diferenta. Sau e cam greu cu operatiunile artimetice?

                      In fine .. acelasi prezidel fara atributiouni o fqacu si mai lata impunand un imprumut de 20 mld de la FMI. Oare cum a putut?!
                      Ca vezi matale una este ce permite legea si altceva ce se face (ca pe soseau dintre Casa Presei si Arcu de Triumf- cam multi depasesc viteza legala da nici consecinte nu sunt!) Ca daca este vorba despre atributii .. o cestie din asta a dus la primul referendum de suspendare. Ba si la al doilea.

                      Si daca indraznesti sa invoci logica si bun simt .. aceleasi argumente ar trebui ca sa te opreasca sa imi faci mie reprosuri ptr informatiile citate (mai ales ca una din surse este si mai ales era probasista 10.000%) A da sa nu uitam- invata si ceva aritmetica ..

                      In fine retine ca cu mine nu tine argumentatia de genu „Itzic daca tu esti Iztic sotul meu legiuit atunci cine este asta de langa mine?”*. Eu find mai „taran” zic imediat „afara curva! Afara pana nu ma infurii!!!”
                      Asa ca pastreaza argumentaia aia specioasa ptr tampiti. Ca io nu mi-s!

                      Si pen ca voi nnu stiti nici bancurile …
                      englezoiaca „John de cate ori sa iti cer sa bati la usa inainte sa intri?!”
                      Frantzuzoaica „Buna Jeannot imi pare bine ca ai venit! Hai sa iti prezint pe micul meu prieten Pierot!”
                      Romanca nu apare pe lista pen ca vezi mai sus cum as reactiona eu …

            • Si nimeni nu a facut puscarie.

              • @Ghita Trec peste problemele puerile cu aritmetica si cele de ego.
                Cred ca discutam cu argumente si nu „cine e mai tare” ( banuiesc ca probabil de gura ).
                Credeam ca ai inteles mai mult din ce s-a intamplat in ultimii 25 de ani , astfel incat nu e nevoie sa apelezi la niste surse..pe care le prezinti ca infailibile.
                Inca mai crezi ca daca e scris la gazeta sau e spus la Tv e adevarat ?

                Iata cateva comentarii in sprijinul a ceea ce sustin eu , adica faptul ca niste baieti destpeti au furat o mare parte din acesti bani .
                Nu un presedinte sterge datorii, fiindca avem un Minister de Finante .

                http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/datoriile-pierdute-ale-romaniei-ii-de-cosmin-savu-8344609

                „Neglijata de autoritatile noastre, din incompetenta sau interes, recuperarea datoriilor externe a devenit mana cereasca pentru mai multe companii private. Fostele firme de comert exterior, multe dintre ele anexe ale Securitatii , au intrat in acest joc sau mai bine zis, n-au iesit. In regimul Ceausescu toate contractele treceau prin intreprinderile de comert exterior. Dupa 22 decembrie, cand deja aveau contractele pentru 1990, au luat legatura cu partenerii. „Mon cher, la noi e libertate deplina, asa ca eu ma ocup sa se achite, intreprinderile sa faca produse si dumneata imi dai mie banii.” Cei din intreprinderile de comert exterior au luat-o pe cont propriu, avand contractele pentru ca in decembrie 1989 erau deja contractele stabilite pentru 1990. Iar in situatia de atunci, cel mai bine era sa creezi haos. Ca sa poti sa lucrezi. A disparut arhiva Ministerului comertului exterior. Asa se face ca dupa revolutie aceste firme ale statului s-au privatizat si au recuperat datoriile Romaniei direct in conturile lor, iar statul nu a mai primit mare lucru.

                Cazul Siriei este relevant. Romania a facut acolo rafinarii, fabrici de ciment, combinate chimice, irigatii pe mii de hectare. Investitiile s-au derulat prin Industrial Export – o companie a statului. In 1990 datoria Siriei se ridica la o suta de milioane de dolari. Dupa revolutie, Industrialexport a recuperat in conturile proprii 36 de milioane de dolari. Utilajul era facut de Grivita Rosie, platit de statul roman, transportul, platit de catre statul roman, oamenii care au lucrat acolo, platiti de catre statul roman, oamenii de la Industrialexport, platiti de statul roman. Secretarul de stat, cel care se ocupa de recuperarea datoriilor eterne habar n-are de soarta celor 36 de milioane venite din Siria. „In acest moment, spune Dragoi, statul roman are de recuperat de la Industrialexport, si face pasii in acest sens, destul de multe demersuri…” „Exista acum un litigiu?” „Se pare ca da, trebuie sa verific acum cu departamentul juridic sa vad stadiul in care se afla.” Desi am incercat sa-i contactam de cateva ori, reprezentantii firmei Industrialexport n-au vrut sa comenteze.

                Libia. Relatia deosebita a lui Ceausescu cu colonelul Gaddafi a fost fructificata in nenumarate contracte comerciale. Noi am facut in Libia drumuri, zeci de scoli, sute de blocuri, am exportat arme. Libienii au fost marinimosi, au permis romanilor sa concesioneze un camp petrolifer, Murzuk. Pe 20 de ani cu posibilitate de prelungire. Pana in 1993, acolo statul roman a investit peste 50 de milione de dolari. Guvernul Vacaroiu vinde concesia unor spanioli. Tranzactia se deruleaza prin Rompetrol, companie a statului. O parta din plata se face la incheierea tranzactiei, iar restul de bani, 85 de milioane de dolari, urmand sa fie platiti in timp. Rompetrol se privatizeaza, iar cele 85 de milioane nu ajung la stat, ci in conturile companiei. Reprezentantii companiei petroliere sunt cat se poate de fermi, nu au de gand sa dea statului nici un ban. „In principiu societatea se privatizeaza cu drepturile si obligatiile pe care le avea inainte de privatizare, singura diferenta poate fi atunci cand statul roman, cel care vinde poate sa-si rezerve un anume drept sau obligatie, ceea ce nu s-a intamplat.”

                Asa ca incompetenta sau interesul celor de la finante adauga noi sume pe lista banilor pierduti de Romania. Mai trebuie precizat doar ca din zacamintele din Marzuk, inainte de criza libiana, s-a scos doar anul trecut petrol de peste 1 miliard si jumatate de dolari.

                In plus, din Libia au mai ramas de recuperat si alte cateva zeci de milioane de dolari pentru drumurile facute de romani. Dupa 1990 raspunsul lui Gaddafi a fost naucitor: voia sa discute doar cu Ceausescu.”

                Citete aici detalii si lasa ego deoparte .

                http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-lista-tarilor-care-ne-datoreaza-sume-colosale.html

                sau despre Vulture funds

                http://financial-dictionary.thefreedictionary.com/Vulture+fund

                Te salut !

                • PS In totál au fost 45 companii de export-import.

                  • Grigorie se pare ca tu nu poti trece peste deformatoa initala ca propretaea este un furt ..
                    Ma omule cea mai tare cestie in ce prioveste comertu exteroro este ca „aia”cinosteai producatorii si cumpraratorii.. care nj se cunosteau intre ei.
                    Deci, sa zicem un Xescu in 1990 ferbruarie. Se hotaraste sa se „privatizeze” . Parteneru extren , contactat , comunica ca are incredere in Xescu sa faca contracu. Si fiindca il cunoaste (ani de zile de contracte) ii da o plata in avans. Xescu face contract cu fabroca X care face marfa de exporc. Tioata lume amultumita.
                    Externu ca are matfa sa vanda si sa castige.
                    Producatoru ca a vandut cu benefitz.
                    Xescu e cel mai satiscafut. Ca el a plait producatorului in lei .. si a rams cu valuta. In 1990 sa ai valuita pe mana … EE ! binibon, tipi top, apae colorate , tigari Caporal si Gitanne adica dintr=un dolar faceai 15!!!
                    Nu eras nevoie sa furi.. Trebuia sa fi tampit sa furi daca aveai aceasta facilitate.
                    Sau na .. una buna! Paunescu vedeta in anii 90 .. a inceput findca cineva i-a dat „exlcusivitate” ptr Bastos :
                    http://www.cigarettespedia.com/images/4/45/N_y_c_bastos_ultra_lights_ks_25_h_belgium.jpg
                    (astea le-am fumat si io.. Nu eram singuru’. )
                    Nu amis stiu care alta vedeta a anilor 90 a avut bafta sa primeasca exclusiviatea la Kent!!! Poamna curata… Adica cine dorea sa cumpere de la Kent un camion de tigari trenuia sa cumpere drpetu de la cel miluit.. Si Kentu in 90 … ehe!!!

                    Realtia persona ainsema mult in afaceri. Na o cestie din 1972 .. s-a aceptat o majorare de plan la cumprarea unor rilemnti SKF -FAG. Insa ala careii folosea in RSR (uzina) avea neboei de ei urgent .. in amx 1 luna. Un tehnician (TEHNICIAN!) Oto pe numele lui a vorbit la telefon cu sefu SKF Viena .. Gutenm tagem mein Her! Ce mai faciti? Da fica voastra? Dupa 20 munute de firtiseli si cestiio de fameiloe a discuta 5 minute cestia de inxccredere. Her S a dat dipsozite sa se incarce rulmentii .. si totu a fots Sehr Gut. A da … Her S si Otto se cunosteai de prin 1960 (contracte. Oto era ceva german viorbea nemteste). La un moment dat dsora S si Oto au pretrecut 2 concedii la Mamaia (inclacand morala crestinma si comunista! Adica sex dupa ce zici DA)
                    In cestii din astea importanta este increderea. un ministru .. e ceva discutabil insa un tehnician obscur cu care ai avut ani de zile relatii ..
                    A da. Sa nu va scandlizez – in 1972 am lucrat cateva luni la improt rulemnti in Tehnoimport. Am fots coleg cu dl Oto Da povestea o stiu de la dna Inamarnureanu …

                    Alta cu comertu .. Colegii”intransigenti” au facut ep unu sa pelce din forma de comert exterior. Omu se ocipa de improturi (alta firma nu rulementi) In martie apare un gagou important de la la un furnizor.. si cauta pe ala dat afara. Masa la Atene Palace, mancare buna, bautura destula, discuti cum a fpts la revolutie samd. La cafea …. „vrem sa deschidem filiala. Vrem sa fi directoru nostru!” A fost directoru, a preluat toti cumprastorii din Romania si nu a angajat nici un fost coleg . Poveste auzita de la un nepot de al lui (neootu insa orea „golan” nu stia nici o limba straina .. 10 calse cam prst facute. )

                    Ma omule in capitalism relatia personala si informatia sunt mai bune decat furtu. Adica te umlu de bani si dormi linsitit

                    • @ Ghita . Vorbind de coerenta ta :
                      Cand ii lauzi pe „baietii destepti” din comertul exterior ca sunt cei care au facut acumularea de capital „prin relatii personale” , cand vrei sa-i impusti. Hotaraste-te odata ce vrei !’
                      I-ai impusca fiindca nu ai avut si tu parte de ceva firimituri din tort.
                      Oricum faptul ca ai lucrat la Tehnoimport spune multe despre tine.
                      Nu ajungea oricine acolo . Nu ma scandalizez de loc , dar totul e clar acum pentru mine in ceea ce te priveste.
                      Poti sa spui ce vrei ca tot nu te cred.
                      Gata !

                    • Grigorie
                      las-o balta. Nu ai minte ci doar niste lozinci …

                • Gregorie
                  atunci cand cu avant rivolutioner intreai unde sunt 600 de milioane aritmetica nu mai era asa de puerila….
                  Si asta (80% din 2,6 = aprox 2 ) nu tine de cine e mai tare-n clanta si intre noi doi nu tine nici dine e mai prost ci daca tu ma poti prosti. Nu poti
                  Iar sursele sunt surse .. nu „astfel” Daca nu ai fi atar de convins ca esti „intectual” si eu prostovan ai fi observat ca ma evitat sursele banuibule de partizanat.

                  Cat despre ce s-a intamplat in ultimii 25 de ani STIU mai bine decat tine. Cu obisnuita mea lipsa de mopdestie si normala mea aroganta (m-am oferit sa dau meditati si lui Adrian Nastase.. care e cam „amator”) repet iar ca in ce priveste „Seculara inapooere a Romaniei” mandel are prioritatea cronologica .. si ca pana in prezent suntem 2 care au scris ceva in domenul asta : EU si Bogan Murgescu (BM este insa superioe lu mandel)

                  Su te asigur ca faptu ca scrie in Scanteia nu este litera de Evanghelie ptr mine (nici chiar Evangehelia.. fata de tine eu sunt om de putina credinta … si in nici un caz de una baseasca ca tin totusi la a 2a porunca)
                  Oardon Scanteia nu mai exista. Asa ca cred si mai putin in ce scriu ziarili. Insa intre Agerpres si romaniateiubesc.stirileprotv prefer Agerpres.

                  Cat despre ce face un presedinte.. las=-o mai moale. Face cat i se permite si la noi oamenii e prea incantati sa aiba ce pupa. Mai ales „intelctuali” au nevoie de un Stapan cu cur lat sa incapa cu totii la lins (Majestatea Sa Lupeasca Carol v.2 estima ca ar fi avut nevoie de 2 hectare de buci.. Era si un banc cu Kapu Ka Kuru {Paunescu ca voi nu stiti bancuri politice .. } si sir Nae „Adriane nu mai linge! lasa-ma sa dorm! !”) …

                  In fine eu nu zic ca nu au furat ci ca li s-a permis. Nu ar fi recomandabil sa ii dai pe mana mea .. ca as impusca cate doi in fiecare dimineata. Sunt sigur cas in 30 de zile medicii s-ar mira de imbuinatira starii mele de sanatate (aviz amatorilor. Can zic ca as impusca as impusca. Nu am mari retineri morale in ce priveste ticalosii …) SI mai zic ca era normal sa se fure. Se cheama acumularea primitiva a capitalului . ANormal era atitidiona maetioca ca de acu s-a terminat cu furtu si ciubucu (surprinzator .. in februarie 1990 mi-a fost refuzata una suta lei. Insa suta aia ar fi fost meritata … mi se facuse un serviciu [adica nu aveam dreptul sa cer acea prestatie] si nu exisat lata contraprestatie )

                  Insa Grigorie cu ce crezi ca sursele pe care le citezi sunt mai de incredere decat alea pe care le citeaza mandel ? Sau te bazezi pe impresia hartistica fara sa citesti prea atent? Vezi ca invinuiesc destul de mult guvernele CDR si ADA!
                  Si mai este ceva cu incapcitatea ta de a intelege . „In principiu societatea se privatizeaza cu drepturile si obligatiile pe care le avea inainte de privatizare, singura diferenta poate fi atunci cand statul roman, cel care vinde poate sa-si rezerve un anume drept sau obligatie, ceea ce nu s-a intamplat.” Asta este NORMAL. Daca eu iti vand o casa si o gradina fara sa specific „masa imensa stil ludovic XIV ramene a mea si o s-ao ridic peste 2 ani su anu asta am dreptu sa culeg strigirii” .. daca nu specific asta in contract .. esti liber sa o vinzi! Si sa faci vin din strigurii mei. Dar te-as intreba : tu chiar crezi ca Patririciu era singur la privatizare? Sau la presupusa avere ?! Cred ca avea destui parteneri … (aia care au semmat,. aia care l-au imprumutat si dracu mai stie ce!) ceva cam in genul cand te insori cu secreatra amanta a directorului (nu eu .. eu nu impart muierea!)

                  In final .. „Vulture” se traduce in romaneste ca vultur hoitar (zis plesuv in romana dacva mai tii minte lectiile de zoologie) dau de vrei in franceva vautour – era si un bkmabardier-interceptir in anii 60 : https://en.wikipedia.org/wiki/Sud_Aviation_Vautour

                  Asa dupa cum vezi egoul meu este destul de bine. Nu stiu cum a ramas al tau dar zau ceestia asta ma lasa indifernt. Cum am zis nu am mari retineri morale…..

                  PS. Afla ca indiferent ce ai invatat la cursu de propagandisti nu toti sunt prosti…

                  • @Ghita
                    Nu pot decat sa Iti apreciez lipsa de modestie si incoerenta totala .

                  • @Ghita Ce lozinci ? Nu lucrai intr-o intreprindere de comert exterior cel putin fara un dosar bun.
                    @Ghita Intamplator am vazut multe personaje ca tine. Atunci am auzit si verbul care m-a uimit ” a legenda” .
                    Cred ca o faci reflex.
                    Tot intamplator am cunoscut activitatea Tehnoimport care se ocupa de importurile pentru aviatie, inclusiv ce stii si tu dupa ureche despre rulmenti SKF, care de fapt sunt produsi in Suedia , nu ce balmajesti tu din amintiri confuze.
                    Stiu si ce a facut Tehnoimport in anii ’90, cum spui tu „pe relatii personale ”
                    Ghita ! Lasa-i pe cei tineri sa inteleaga ce s-a intamplat , oricum nu se poate schimba ceva .
                    Asa ca daca mai ai un pic de decenta, cel putin taci !

                    • Interesant…
                      Bizonul a condus cumva o intreprindere care acum se afla in stare de faliment???
                      Pe subiectul acesta, cred ca are dreptul sa arunce cu ce rahat vrea el, in stanga si-n dreapta…Ca-i marxist…asta are o importanta redusa. Pana si Carnegie i-a finantat pe bolsevicii lui Lenin.
                      Nu in ultimul rand…o firma poate fi falimentata DOAR daca are o conducere aiurea sau este lucrata din interior. INTOTDEAUNA.
                      Nu stiu de ce naiba generatia mea este acum obligata sa repare porcariile facute de generatia directorasilor de fabrici din anii „90.

                    • @RD pai trebe sa scoata cineva castanele din foc… porcariile facute de directorasii respectivi au fost organizate de sus…. ca din ce stiu eu, in fiecare intreprindere era cel putin un CI-ist. de-aia nu auzim de nimeni bagat la puscarie de pe vremea aia, ca s-ar pune rahatul pe ventilator si ar ajunge sus, sus de tot.

                    • Raster nu stiu cat organizate de susubsa tolefate ca deh aveam nevoie de o clasa de capitalisti…..
                      Insa numele cele mai cunoscute din ani 90 sunt azi „in umbra” deoasite de afacersutuu anilor 2000. De exemplu – fartii Puanescu mari vedte in anii 90. Azi o duc bine mersoa insa sunt „minori”. De ala cu Coleus cine isi mai aduce aminte? Sau de ala cu soncignatiile Europa?
                      Catarama cu Elvila lui este in eclipsa totala…
                      A supravietuit si ingrasat in conturi Dinu Patriciu (oe care il banui ca era doar partea vizibila sau cum rad poate nu era singur la nebasta da ni si la avere …). Da si Voiculescu .. si Sarbu Protv … si inmca cativa.

                      Dar intocandu0ma in anii 90 la incepit . Cam toata lumea se „privatiza” acolo unde lucra! Si „lumea” in specila tinmeri ii aplaudau!

                      Observ ca trebuie sa mia dau o explicatie – asa ptr integerea nu prea tinerilor care nu stiu pe ce lume traiesc. Ub mare concern cu o productie un N tari si nspe fabrici – gen SKF care in 70 era SKF-FAG – are „reprezentantze”. Asa se cheama. Care reprzentante se ocupa de o tara. Daca o tara nu are activitatea necesara (nu cumprara destul sau e cum erau statele socialiste adica o singura firma de import-export in domeniul respecdtiv lucrand palnificat deci cam 1 contract baban pe an) atunci reprezentanta dintr-o alta tara se va ocupa si acest aspect „minor” . UIn anii 1950-90 Viena era si capitala reprezentantelor. O reprentantza vieneza trata si cu Cehia (daca nu era arondata Hermaniei!) sigir cu Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia. SKF Fag avea reprzentanat la Viena si contractele erau semnate de her Rudquist (mi-ma adus aminte numele lui carele le era sefu iar fi-sa domnisoara R era a doua poztie in firma. Personaje a niabii de importante … si in RSR ! Ca daca incarca la timo vagoanele se facea planul .. daca doreai sa depasesti palnul trebuia sa beneficiezi de simpatia si intelegerea uneui din Rudquizi. Asta daca aveai nevoie de rulmeneti SKF FAG)

                      De altfel in anii 80 reprzentanta Xerox din Balcani era la Bucuresti (plus Vulgaria si Grecia) in vremea lui Silviu Hotaran repezxentanta icrosoft den Bucale avea autoritate pana la Atena

                      Si mai la subectu discutiei – cine cunostea repezentantu (ala cu drept de semnatura) si se bucura de increderea lui (adica capitalistu avea incredere in cinstea si corectitudinea lui.. verificate in ani de tratative comerciale) stapanea de fpat comertul exterior al Romaniei fie ca era voba de export die de import si pe dl capitalist nu=l durea nicaieri daca ala era securist sau altceva.
                      Si ala care facea comertu exteriror (mai ales export) punea mana pe valuta si nu-i mai dadea drumu. Platea in tara cu lei tramvai pe care i obtinea importand prosteli gen boni bin , ape colorate si tigari cu un profit urias si din leii travai astfel obtinuti paleta furnizoru intern. Insa daca furnozoruintern avea nevoie de ceva valuta ptr un import de ocmpletare (nasturi mai jmeceri, un lac de lemn mai de lux samd) trebuia sa ia credit in valuta de la banca. Alte importuri se faceau tt cu vauta din banca … si cum cei cu acces la valuta (exprot) nu schimabu in lei si piata romana se cam dolariza … ma rog intrepinderile de stat au fots obligate sa schimbe valuta pe lei,

                      In fine. Raster in anul 1990 nu mai existau Ci isti in intreprinderi!! (sa nu mai zic ca uinii dintre ei aveau reputatie proasta intre ofietii de contrainformatii. Ca acei CI sti erau cam slabi in materie…)

                    • Bizonache,
                      „Ca daca incarca la timo vagoanele se facea planul .. daca doreai sa depasesti palnul trebuia sa beneficiezi de simpatia si intelegerea uneui din Rudquizi. Asta daca aveai nevoie de rulmeneti SKF FAG)”
                      Iaca acum ne-am kkat noi in SKF si producem in Romania rulmenti pentru cei de la Toyo.
                      Din cate imi aduc aminte, o fabrica de masini unelte a obtinut in urma cu cativa ani un contract pentru producerea unor freze necesare fabricarii rachetelor Ariane.
                      Ma intreb de ce respectivele fabrici nu au fost puse la pamant, de ce nu au disparut cu totul, de ce inca mai produc. Pentru ca directorii lor nu au fost cei mai prosti oameni din lume si nici cei mai hapsani cu putinta.

                    • RD eu am scris despre anii 70.
                      Nu mai stiu cum a decurs situatia (am lucrat scurt timp) .
                      Insa ce mai stiu este ca in RSR se facusera uzine de rulmenti .. dupa tehnologile SKF (pe bile si role) , Timken (aia grei de la juma de metru in sus) si mu se pare cutii cu ace de la nu mai stiu ce japonezi. Care au fots privatizate iute si fara galsagie .. fiecare „lunadu-si” fabrica „lui” (adica SKF pe aia cu profil asemnator, Timken pe aia grei samd)
                      De ce nu au fots puse la pamant? Nu stiu. daca vrei ca ipoetza proprie (adica potlua plasa rau de tot) poate ca firma cu tehnologia a contractat direct productia ?!
                      Porcum omu era baza.. Uite exemplul mai cunoscit al Daciei. Alatu decat Stroe poa reusea sa o puna jos. Faptu ca Strioe s-a incapatanat sa continue , sa scoata chiar un modle nou (Nova) a facut ca uzina sa suopravietuieasca si sa prinda vremuri mai fericite.Si pana la urma Reanult luand plasa cu Skoda … s-a multumit doar cu Dacia

                • Grigore, felicitarile mele sincere pentru devoalarea unui modus operandi care ne-a adus enorme deservicii in cursul anilor ’90!
                  Privatizarile au fost mana cereasca pentru gruparile de criminalitate organizata (pentru ca asta sunt) atat de raspandite in cursul anilor ’90.
                  Evident ca marea majoritate a „afaceristilor” de succes din acei ani provin intr-o masura semnificativa din cei care aveau o functie in comertul exterior sau proveneau din structurile de securitate (nu alea care aplicau Legea 18/1968) sau din esaloanele superioare ale fostului PCR, indiferent de culoarea politica aleasa dupa ’89. Si nu, nu erau deloc prosti sau slab pregatiti cum s-ar crede. Am cunoscut pe vremuri oameni provenind din acele structuri si pot spune linistit, fara sa gresesc, ca erau oameni extrem de inteligenti.
                  Este bine ca cei mai tineri sa cunoasca si sa afle ceea ce s-a intamplat pentru ca este important sa ne cunoastem trecutul. Insa si mai important mi se pare sa invatam din lectiile trecutului dar sa traim in prezent si sa ne straduim pentru viitor. Pentru asta nu e suficient sa facem doar „valuri” pe net, pentru asta fiecare trebuie sa incerce sa faca ceva concret, in domeniul sau s.a.m.d.
                  Trebuie sa lasam deoparte orgoliile stupide gen „noi nu ne vindem tara”, si-am dat-o pe gratis intre noi fie vorba, si sa fim pragmatici, sa ne vedem interesul, sa-l realizam si sa nu ne pese prea mult de ce zic ceilalti despre asta.
                  Parerea mea…
                  P.S. Mi-am promis ca nu ma mai bag la comentarii de genul asta, dar chiar nu m-am putut abtine! 🙂
                  P.P.S. Sper sa nu inceapa nimeni sa ceara link-uri pe subiect, nu exista…
                  P.P.P.S. Cliseistic dar adevarat: coruptia ucide! 🙂 Mergeti la vot!

      • Victor sper ca glumesti.

    • @radu,
      Sa ne rugam Celui de sus ca din 2017, alesii nostri sa-si respecte cuvantul dat si sa aloce MINIM 2% din PIB pentru Aparare. Daca noi nu ne ajutam, nici altii nu o vor face, garantat.

    • Pai nu se poate sa pretindem pomeni peste pomeni. Cred ca asteapta sa facem si noi ceva. Ne consideram mai dezvoltati dacat Afganistan. Ii dai sa manance unui flamand sarac nu unui puturos.

      • Nu e vorba de nici o pomana. Le suntem foarte folositori. Le-am cedat tot. Despre ce pomeni vorbim aici?

        • Le-am cedat austriacilor petrolul, francezilor gazele, distributia de electricitate este privatizata o parte catre CEZ din Cehia, ENEL Italia. E.ON german iar restul urmeaza sa fie privatizat. Americanii deocamdata ne-au faultat cu Bechtelul.

          Asa ca nu am cedat totul americanilor domnule Nova.

          • Asa e. Domnul Adrian Nastase a facut un sacrificiu semnand acel contract cu Bechtel. El, om 100% cinstit, si-a dat deoparte demnitatea si principiile si s-a sacrificat pentru patrie!!!!!!!!!

          • @Musoiu. Eu zic sa ne uitam in oglinda inainte sa-i acuzam pe altii ca ne-au furat. Si sa ne mai si aducem aminte unde erau respectivele active inainte de privatizare.
            Tot ce insiri tu acolo erau pe pierdere si zdravan capusate inainte de privatizare. Petromul avea un milion de dolari pe zi pierderi. Am fost sfatuiti sa le privatizam ca sa nu le pierdem de tot.
            Ce a ramas in propietatea „poporului” a adica a politrucilor locali ori s-a dus dracului ori se indreapta intracolo foarte repede: Hidroelectrica, aproape pierduta, Caile Ferate distruse, Oltchimul inchis, etc, etc, plus miile de fabrici distruse de romani nu de straini.

            Bechtel. In primul rand , contractul initial era in valoare de 2,5 miliarde de dolari pt 400 km autostrada. A venit Tariceanu si Basescu, au renegociat si uite-asa a ajuns autostrada la 6-7 miliarde. Nu-i vina americanilor ca romanii au marit …comisioanlele, ca n-au facut expropierile la timp, ca au impus anumiti sub-contractori, ca n-au platit lucrarile si in final ne-am ales cu foarte multi bani cheltutit si fara autostrada. Care-i vina Bechtel aici?!

            • „plus miile de fabrici distruse de romani nu de straini.”

              De romanii securisti si activistii PCR vrei sa spui.

              „Nu-i vina americanilor ca romanii au marit …comisioanlele”

              Dar Bechtelul s-a complacut si astfel a devenit complice la furtul initiat de mafiotii romani.

              Tragand linie, sunt peste patru milioane de romani in strainatate, fabricile, uzinele si CAP-urile sunt ruinate, iar noi visam sa avem fabrici de armament si transfer de tehnologie si donatii de la americani.

    • Am vazut si eu aseara emisiunea de pe realitatea.sub orice critica..daca ăstia ne sunt negociatorii..ce pretentii sa avem?capu plecat sabia nu l taie..da nu i supărăm..da vorbim civilizat..marii experți ai neamului.se mai si lauda cu scolile lor..experții lui peste prăjit.vine rusul peste tine in casa.iti violează soția iti slujeste si copii..si pe tine..iar mai apoi..stupefactie..sa vorbim civilizat cu ei.sa nu i deranjăm..suntem europeni.nu frate..cu porcii smecherii si duplicității tre sa te comporți la fel.

    • Voi va luati singuri mai mult decat ar putea sa va dea…

  2. @ radu: dar nu mai bine in loc sa ne dea, punem noi mana si ne facem singuri? Nu imi place deloc atitudinea asta de mana intinsa, fara suparare. Intai sa facem noi eforturi concrete si mai apoi sa asteptam si ajutor de la cel puternic. Zic si eu….

  3. @radu , am vazut si eu emisiunea respectiva ,si altele . Pe mine ce ma intriga sunt dumele date de generalu ala care este pe langa situatie complet . Aseara a fost parca mai coerent dar cu alte dati mama , mama unde dracu l-or fi gasit . Stai sa te gandesti , general al Armatei Romane si el este pe langa problema .
    Cat despre Fota , va inchipuiti ce invata aia la academia aia de securitate sau cum ii zice daca asta a ajuns mare director acolo .

    • Gm gm gm
      De ceva vreme analistii aia care sunt „de partea buna” adica sigir e promaricani de la 234% in sus parca ii tit dau cu „sedeti mai bland si faceti frumos catre Rusia” Asta de cand niste mabasaopdri au facut cica „gafe”

      • @Ghita Bizonu
        Analistii au zis sa sezi bland si sa-ti pastrezi luciditatea in privinta relatiilor Romaniei cu occidentul. Nu sa faci frumos catre Rusia. Si au zis asta pentru ca unii se trezisera cu mult avant proletar sa faca urat catre occident, nu catre Rusia.

  4. E foarte interesant ca autoritatile noastre, in frunte cu Mutul de la Cotroceni, n-au scos o vorba despre „Building integrity” policy …… hm……

  5. Citeam in dimineata asta toate bazaconiile, ineptiile si promisiunile facute de catre Taranul din Teleorman, catre onor poporul alegator/votant. Printre ele, eliminarea a 102 taxe, cresterea cu 56% a salariilor, cresterea punctului de pensie cu 60%, etc. Aceste promisiuni halucinante NU sunt insotite si de o minima explicatie din partea acestui circopitec: de ce am platit pana acuma aceste taxe mentinute si impuse de catre PSD? Si de ce nu se promite si o lege prin care sa fie eliminate pensiile special de nesimtite ale parlamentarilor?
    De aici porneste coruptia, de la cei pusi sa o combata. De la politicienii care fura, mint si inseala alegatorii.

  6. „Building integrity” policy CE E AIA?!
    Pao io zic ca ar trebui inceput cu Goldman Sachs care camd pute a coruptie. Da nu se poa au prea multi oameni in prea multe guverne!
    Sau cam ce fu acel bail out in urma caruia taman bine cei vibovati de dezastrau au promit prime? Prime ca erau sa falimenteze companiile si ca au provocast o criza?
    Sau se duce Biden sa discute despre coruptie cu ucrainienii.. si fi-su Hunter este angajat dorector la o firma ucraineana! Peste 100.000 $ anual
    Sau Gittenstein stab la Fondul Proprietatea ..

  7. Pai ce dracu sa ne mai dea si noua?si la noi este o coruptie generala,puteau americanii sa pompeze bani in Romania cacalau ca aveau baietii veseli grija de ei,se vad rezultatele a 26 de ani de democratie,ar trebuii sa ne mutam tara langa aia care culeg banane…

  8. Asta cu serviciu global de combatut coruptia suna ca ca serviciul global de combatut saracia, adica nimeni nu vrea sa combata nimic. Eu cred ca daca Rusia sau Sua sau China au nevoie de o coruptie o vor creea, caci coruptia nu se combate prin educare de urmare de reguli, caci lacomia este sursa importanta a coruptiei. Cum combati lacomia nu stiu, dar ceva imi zice ca nu prea poti face asta intr-o societate de consum.

  9. capra buna de muls America, noi de ce nu mulgem de la ei? 🙂

  10. ??? Anticorupție ….. Pai mai tata , dacă ar vrea serviciile si altii , ar exista voința , în câteva luni dispare tot ce înseamnă infracționalitate la nivel înalt . Dar apoi , cum mai faci rost de bani negri în campanii , cum faci rost de bugete negre la servicii si armata , cum mai destabilizezi tu o tara si cum îți mai ataci adversarii ? Teoretic , e o idee excelenta , un fel de comunism 2.0 , dar practica e mai înșelătoare ? Puteți verifica oriunde , UK , Londra vorbesc de anticorupție ? Ei care învârt sume imense si un strada si la bursa , albiind tine de dolari ? Ma faceți sa rad ! Si ei mai zic de Romania , când toată lumea știe ca în Regat e o corupție cel puțin endematica ! Si la nivel mare si la cel mic ….

  11. Tare faza cu capra! 🙂

  12. Noi degeaba spunem ca americanii nu ne dau bani de pomana atat timp cat fondurile europene, care ne stau deja la dispozitie, nu le atragem sau nu vrem sa le atragem in tara.
    Iar coruptia romaneasca apartine strict mafiotilor romani indiferent daca au conexiuni cu entitati statale straine (Rusia, Israel, SUA, Franta, Austria etc)

  13. Nu vrem decat 48 F16 , 12 F15 , 12 PAC 3, 40 de apasi, ceva Awacs-uri, ceva drone si ceva barci. In felul asta ,oricine ne-ar ataca s-ar gandi de 2-3 ori inainte.

  14. Sa inteleg ca banul contribuabilului americat protejeaza culturile de droguri ?
    Oare unde se intorc acesti bani ?

  15. Se vorbeste de resurse minerale de 1000 mld $ in Afganistan (9 mil capre nu fac atat) in New York Times

    http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?_r=0

    conform articolului (2010) A-stanul ar fi trebuit sa devina unul din cele mai importante centre miniere globale.

  16. E complicat sa lupti global cu coruptia, le fel ca si lupta cu terorismul (si ele nu sunt neaparat separate). Cu terorismul e greu fiindca sunt zone de no control in lume, unde pot umbla baietasii cu mitraliera pe umar fara nici o problema. Idem si cu coruptia. Sunt zone in lume, paradisuri fiscale, unde se pot desfasura tot felul de operatiuni monetare fara nici un control exterior. Pana nu dispar amandoua, problemele nu pot fi rezolvate.
    Americanii au privit prea naiv si punctual problema Afganistanului. Nu s-au gandit la potentialul de coruptie masiva, la potentialul de abuz al fondurilor, si la o abordare holistica. Chiar Robert Kaplan zicea ca SUA are un attention span redus, si trateaza fiecare problema in parte, nu ca un intreg. De aici a venit problema.

    • De asemenea, ar trebuit, punctula si stiintific, definit termenul de coruptie. Ca asa… teoretic si lobby-ul e o forma de trafic de influenta.

  17. Doresc sa infintez o crescatorie de capre high(end) hranite bio-eco cu mac, unde pot aplica pentru credinte nerambursabile americane pentru sectorul agricol-zootehnic ?

  18. E e sa vedem la altii :
    „Tratament special” din partea Băncii Centrale Europene la testul de stres
    Modul în care a trişat Deutsche Bank îi lasă perplecşi pe analişti

    Banca Centrală Europeană a oferit “tratament special” celei mai mari bănci germane în cadrul testului de stres efectuat pe mai multe mari instituţii de creditare din Europa în această vară, scrie Financial Times. Cu alte cuvinte, şefii BCE de la Frankfurt i-au permis Deutsche Bank să trişeze. Analiştii economici se declară “perplecşi”.

    În plus, chiar şi beneficiind de “tratamentul special”, Deutsche Bank a trecut cu greu testul de stres din iulie 2016. Imediat după test, banca s-a văzut eliminată pentru prima oară începând din Euro Stoxx 50, indicele bursier de la nivelul zonei euro care grupează cele 50 de societăţi cu cea mai buna capitalizare bursiera din zona euro. Însă răul abia începuse pentru Deutsche Bank. Acum este într-o situaţie îngrijorătoare, foarte expusă pe piaţa produselor derivate şi în faţa unei amenzi de 14 miliarde de dolari impusă de SUA, amendă care abia poate fi acoperită, având în vedere capitalizarea redusă a DB. Acţiunile Deutsche Bank au ajuns la un minim istoric.

    Financial Times scrie că preşedintele BCE, Mario Draghi, a fost de acord să facă o “concesie specială” pentru banca germană – rezultatele la testul de stres au fost incluşi şi 4 miliarde de euro pe care DB l-a obţinut de pe urma vânzării acţiunilor de la banca chineză Hua Xia. Tranzacţia nu se finalizase până la finalul anului 2015, iar după regulile testului de stres din iulie 2016 nu trebuia să se ţină cont de ea. Mai mult, tranzacţia respectivă a fost negociată în decembrie 2015 însă nu a fost încheiată nici până acum, în octombrie 2016.

    Tranzacţia Deutsche Bank din China a fost menţionată în raportul testului de stres într-o mică notă de subsol, în condiţiile în care “niciuna dintre celelalte 50 de banci care au participat la test nu au avut parte de o asemenea notă, deşi multe dintre ele aveau tranzacţii negociate în 2015, dar neîncheiate până la finalul acelui an”, scrie Financial Times. Un exemplu este banca spaniolă Caixabank, care a încheiat în luna martie vânzarea activelor externe în valoare de 2,65 miliarde de euro către compania Criteria Holding, dar căreia nu i s-a permis de către BCE să includă impactul acestei vânzări în testul de stres.

    Tratamentul de care a beneficiat Deutsche Bank te lasă perplex”, spune pentru FT Chris Wheeler, analist la Atlantic Equities. “Este inevitabil acum ca analiştii să fie suspicioşi în ceea ce priveşte veridicitatea rezultatelor”, spune el.

    Restul la http://www.cotidianul.ro/modul-in-care-a-trisat-deutsche-bank-ii-lasa-perplecsi-pe-analisti-289247/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *