Si nu numai ca sunt ambitioase dar sunt si putin ciudate.
Stim deja ca Grecia ar fi primit acordul de a cumpara, daca doreste, patru nave din clasa LCS Freedom, unitati recent retrase de US Navy si trimise in rezerva de bune ce sunt. Desi aceasta clasa de nava este descrisa in presa de limba engleza prin expresii deloc magulitoare, gen: “a beautiful disaster”, “a total mess”, “little crappy ship”, “a scandal” si sunt in afara oricarei discutii parte a celui mai mare scandal postbelic in care calitatea navelor US Navy este implicata, cu toate acestea grecii se uita spre ele, desi chiar si americanii sunt de acord ca LCS-urile, chiar daca ar functiona corect, nu sunt nave de prima linie ci ar trebui folosite la deminare, patrulari etc, dar nu pentru a se lua de piept cu alte nave sau aeronave inamice.
Si trecand peste toate aceste probleme, grecii le iau in considerare, numai ei stiu de ce si tot numai ei stiu si cum ar putea sa le foloseasca. Adevarat ca cele patru LCSuri sunt nave aproape noi.
Trecem peste aceasta idee si aflam ca Grecia mai are si alte planuri de achizitii de nave de lupta din Statele Unite si anume sapte fregate Constellation-class. Astfel US Navy a fost de acord sa permita constructia a sapte nave in santierele grecesti.
Sapte Constellation-class + patru LCS indica ca palicarii au de gand sa inlocuiasca batranele fregate olandeze Elli-class/ Kortenaer-class, din care cea mai tanara a implinit 40 de ani.
Dar o intrebare tot persista: de ce s-ar aventura grecii spre LCS-uri si spre fregate Constellation, cand ei au deja un contract cu francezii pentru 3+1 fregate Belharra-class (FDI), iar Constellation americana nu este nimic altceva decat o FREMM americanizata? Adevarat ca FREMMul american este mai fregata decat FREMMul european…
Printre problemele LCS Freedom amintim:
- Dezastru major la transmisie. Se strica des datorita unor greseli de proiectare, fiind asadar greu de reparat;
- Ce nave va primi Grecia? Din cele mai simple dotate cu radare TRS-3D si sisteme RAM CIWS sau cele mai moderne cu TRS-4D, SeaRAM si sisteme electronice mai avansate si stabilitatea navei imbunatatita?
- Cat va costa Grecia sa aduca aceste patru nave la capabilitati similare unor corvete europene (nave care pot lupta in toate cele trei medii) daca tinem cont ca LCS-urilor le lipseste posibilitatea sa duca lupta anti-submarin si anti-aeriana atat din cauza lipsei sistemelor de lansare verticala cat si a senzorilor necesari?
- Cum va putea marina greaca sa duca lupta anti-submarin cu ajutorul LCS-urilor cand US Navy, in urma testarii navelor, a constat cu amaraciune ca LCS Freedom este mai zgomotoasa decat un portavion? Asta daca ar exista modulul pentru lupta anti-submarin disponibil;
- Daca US Navy si Garda de Coasta americana nu au reusit sa gaseasca un rol clar pentru aceasta clasa de nave, va reusi marina greaca?
Iar punctele forte ale unei potentiale achizitii ar putea fi:
- Flota greaca detine nave foarte vechi si nu exista nave la mana a doua care sa fie imediat disponibile pentru achizitie la un pret decent;
- Fregatele din clasa “Elli” trebuiesc urgent inlocuite;
- Echipajele LCSurilor sunt mici si necesita putin personal, cam la jumatate fata de o nava din clasa “Elli;
- LCS sunt modulare si s-ar putea, intr-un viitor nu foarte clar evidentiat, ca navele sa fie modernizate prin adaugarea de module;
- Navele sunt chiar foarte noi si beneficiaza de tehnologii foarte moderne;
- In marina greaca este nevoie de toate cele: nave de deminare, nave de patrulare etc si poate ca LCSurile ar putea fi o solutie interimara si imediat disponibila.
Acum ramane sa vedem daca grecii se vor orienta cu dotarea fortelor lor navale catre Washington. Ar mai fi de remarcat ca americanii, conform cu ministrul grec al apararii – Nikos Dendias, ar fi oferit cele patru LCS gratis, ceea ce este lucru mare si indica ca US Navy chiar n-are ce face cu ele, dar lucrul gratis este de multe ori mai scump decat pare.
Si se pare ca “gratis” nu este chiar asa cum suna si cele patru LCSuri ar veni gratuit dar la pachet cu cele sapte Constellation, dar care vor fi putin diferite de cele americane, ceva mai mici si de aici incolo costul poate sa ajunga spre inalte culmi, iar daca mai adaugam si costurile cu reparatia celor patru LCS, inarmarea lor si, foarte posibil, costurile foarte mari cu operarea navelor, Grecia s-ar putea sa regrete amarnic o asa afacere, si parafrazand un dicton antic, ar trebui sa se fereasca de americani mai ales cand acestia vin cu daruri (nave moca).
GeorgeGMT
„de ce s-ar aventura grecii spre LCS-uri ”
Foarte simplu: vor inclocui patru vechituri din clasa Elli/Kortenaer care nu au nicio sansa sa fie modernizate.
Cu nave bune fix de nimic si defecte pe de-asupra?! US Navy le-a retras de noi din cauza costurilor prea mari si pt ca nu avea idee ce sa faca cu ele si le cumpara grecii?
Nave de patrulare de 3500 to?
Observati cum termenele de livrare devin extrem de importante, surclasand pe cea a pretului de exploatare. Cum necum, ai o platforma care se deplaseaza la punctul dorit si pe care poti lucra. Pana sunt celelalte gata. Si apoi, banuiesc ca americanii livreaza mai repede ca altii ce se va construi in santierele navale grecesti. Grecii au implicare americana totala in protectia lor. Asa ca tranzactia e super tare. Doar daca nu cumva cineva regreta ca LCS-urile alea nu vin degeaba catre noi, eventual intr-un contract asemanator.
Dar probabil ca pentru utilitatea si misiunea noastra, nu necesitam asa investitii…
„Cum necum, ai o platforma care se deplaseaza la punctul dorit si pe care poti lucra”
Tocmai, ca LCS-urile se strica cam des. Vezi video postat.
Daca stam in baza proiectului de nava European…..o sa primim prima nava odata cu F35..
Daca sunt date gratuit, sunt bune de luat ! Chestia cu transmisia s a rezolvat, cost 8 milioane inlocuirea cu alta reproiectata tot de la Renk. Cele retrase si ce vor mai retrage din primele serii care au fost considerate platforme de testare nu au transmisia schimbata ! Daca stam sa ne gandim ca fregatele noastre vechi sunt chele si le modernizam cu rachete,sonare,etc, De ce sa nu luam 2 gratis si sa le dotam cu ce vrem la noi in santiere ca pe majestati ! Costul ar trebui sa fie apropiat sau poate cu cateva zeci de milioane in plus. Da ai 2 nave ca noi cu echipaj redus echipate cu ce vrei ca la 3500T ai pe ce pune, fata de godwind sau sigma…… Singurele conditii sunt sa le luam gratis si sa le modernizam la noi, altfel nu se merita ! In max 2 ani ai gata navele echipate, nu peste 5-7 ani 2 nave de 2500t slab echipate. dar ne bucuram ca sunt noi si fabricate in santierele noastre. Mai nou se aude ca vrem la Damen 2 corvete mai mici.. … ce sa pui pe ele ?, in cat timp vor fi gata ? Ca tot spun multi ca ne trebuie nave potente sa aparam ZEE ca scoatem gaz din 2027….
Pai in primul rand, pe o corveta de nou fabricate (de preferinta pe santierele prorpii) poti din start sa pui mai multe sisteme de lansare vertical (de preferinta Mk-41 tactical module, din care poti lansa SM-2, ESSM, VLA)
Pentru ca in actual configuratie sunt slab inarmate. Pentru ca degeaba sunt gratis cand costul lor de operare si mentenata te seaca. Pentru ca au fost concepute pentru o marina militara cu totul si cu totul alte competente decat RoNavy (care are suficiente alte nave cuc are sa suplimenteze deficientele de inarmare ale LCS, pe cand la noi asta ar fi nava primara cu care ti vrei sa aperi ZEE)
Asa ca sa-i lasam pe greci sa-si faca nebunia, si sa ne uitam daca, cand, cum putem face cateva corvete la Damen sau Fincantieri in tara
Vedeti voi, romanii oameni calumea! Asteapta linistiti dupa corveta aia europeana, nu dau buzna in toate ‘vechiturile’ partenerilor occidentali. Pai noi cand facem arogante din astea cu SH-iuri, suntem sigui ca ii dam inainte fara alte interventii cate 25 – 30 de ani. Luati aminte, dragi vein greci! 🙂 Asta-i lucrul bine facut!
Nu-i plang pe greci pt ca : Au marinari multi si buni dintotdeauna ! Sunt negustori pana in varful degetelor ! Au propriile santiere navale in care pot face reparatii si modificari cum vor ei ! SI, sunt „mai aliati” cu americanii decat noi !
Daca cu banii pentru o nava poti cumpara 200 de rachete moderne anti-nava cu lansare de la sol … ce optiune ar fi mai fezabila ?
si daca in cazul grecilor, cineva face desant pe o insula sau te sicaneaza in zona economica ce faci? Dar daca trimite submarine? Sau ai un convoi de sprijinit? Sau de facut deminare?
Din fericire, in cazul Greciei nu se pune problema unei singure optiuni.
Situatia Greciei este relativ opusa dpdv al apelor maritime, fata de Romania. Ei sunt practic o tara intre ape, noi o tara cu iesire la mare relativ mica vis a vis de suprafata. Nu exista termen de comparatie. Nu zic ca noi procedam bine, dar nu suntem nicicum in situatia lor din acest punct de vedere. Fiecare cu ale lui!
despre LCS-uri
https://www.youtube.com/watch?v=ZT7TWwMj8OQ&t=1261s
Nu cred ca e gratis, poate vor da ceva hardware rusesc/sovietic ucrainienilor in schimb.
Pt patrulare/interventii poate ca ar merge, sunt f rapide, grecii au zona mare de acoperit, un elicopter, un detasament FOS…pt urgente evident…
„Trecem peste aceasta idee si aflam ca Grecia mai are si alte planuri de achizitii de nave de lupta din Statele Unite si anume sapte fregate Constellation-class. Astfel US Navy a fost de acord sa permita constructia a sapte nave in santierele grecesti.”
Cu 4 Constellation ar rezolva NATO problema la Marea Neagra…construite de italieni aici…
Din pacate pentru noi din ce spunea ministrul ieri intr-un interviu la euronews noi asteptam corveta europeana , care corveta este in stadiu de wishful thinking ….si stim cam cum se misca proiectele comune europene in domeniul militar…Din pacate nici LCS -urile alea nu ar fi fost o rezolvare rapida pentru noi…Probleme mecanice , probleme de structura si cost ridicat de operare…asa ca mai asteptam…ce , Dumnezeu stie..
Am vazut si eu finalul, parca zicea de 4-5 ani la corvete, in rest, la majoritatea intrebarilor raspundea: nu stiu exact, nu cunosc detalii, depinde de ministerul economiei…chiar nu inteleg ce rol are dl acesta prin minister…onorific cel mult…
Corvetele nu cred ca sunt suficiente dar cu 4 fregate performante ai terminat povestea la Marea Neagra. Ca mai adugi niste corvete, niste submarine cu atat mai bine…
https://www.damen.com/vessels/defence-and-security/custom-built-combatants/introducing-the-f126-frigate-project
New frigate project from Damen
F 126 nemtesc e antisubmarin dedicata ,probabil ap AA e limitata la Ram
Aceasta fregata e la greutatea unui distrugator Arleigh Burke, sau Ticonderoga (9700T), ei spun ca e multirol. V a avea sisteme de lupta in toate mediile…
Grecii sunt marinari de când se știu. Cred că se pricep. LCS-urile sunt modulare. Clar pot monta pe ele câte un cal troian bine garnisit pe care să îl facă sultanului cadou în caz de nevoie, este înnebunit după daruri…
Timeo Danaos et Dona Ferentes, un…duet liric indemodabil 🙂
Lucrul cel mai interesant e ca fac toate „cumparaturile” astea cu doar 8 miliarde buget in 2023.cam 4%din pib(mai mult ca muricanii). Iar in anii precedenti au avut doar cate 5 melearde. Din care o gramada se duc pe intretinerea unei armate extrem de stufoase cu o multime de asset uri obsolete(care papă multi bani ptr a fi functionale). Asta inseamna ca iau pe datorie sau mocangeli. Faza naspa e ca la datoria pe care o au si structura pib ului(30%direct sau indirect turism), un razboi cu otomanii ii baga in faliment imediat. Mai ales daca se intampla vara. Interesanta faza cu LCS urile. Sunt curios daca sunt pe lista si Fraierii SRL, macar ptr o pereche. Ar da bine de ziua marinei alaturi de altetele cu un tun si „noile” vânătoare de mine!! 😂😂
Nu se intampla nimic cu niciun otoman. Turcii au fost pusi cu botul pe labe de americani.
https://www.theguardian.com/world/2023/dec/07/erdogan-hails-new-era-of-friendship-with-greece-during-historic-visit-to-athens
erdo nu poate fi pus cu botul pe labe.actioneaza doar in interesul lui.acum niste ani cand a dat ordin sa fie doborat in siria un su-24,era „aparatorul crestinatatii”.dupa cateva luni abatut drumul la moscova si a dat mana cu putin.dupa,cand a luat S-400 a devenit persona non grata.actiunile din mediterana de est si libia au fost in ajun de alegeri(avea nevoie de capital politic).el face doar ce il taie capul.
Ce programe de armament pe o tara cu 10milioane de oameni care a stat 10 ani in faliment. Altii cu 350 miliarde PIB de abia cumpara nr magic (54-56) de ceva, orice…
doișpce..
Here is the paradox: Greece has both a huge current account deficit and a depressed economy, but сonspiracy of how to find money „in an hour”, it to the Death Star. The answer is clear and it is quite simple: Germany, ultimately… (smiley)
Do you have a source for the „huge current account deficit”?
We know that they’re fine. According to published reports, as always. But plunge into the warm sea is the most important thing for the Germans. Well, or, in extreme cases claims for reparation WW2… Berlin believes it is much cheaper to pay for weapons. (smiley)
Recap:
Nave relativ noi, mari, stealth, pe care poți să pui de exemplu NSM-uri, că n-au nevoie de VLS, poți să le schimbi transmisia, poți să schimbi radarele etc.
Luate GRATUIT!
Deci, de ce e „proastă” afacerea??
1х20, 2х20 C-Dome is also placed here in a containers on the deck. Rafael offers…
https://www.edrmagazine.eu/c-dome-mission-module-for-protecting-naval-units
„The Launcher Module, of which up to four can be integrated into the system, is 6.1 metres long, 2.4 metres wide and 4.4 metres high, and can accommodate two vertical launchers with 10 interceptor each in a standard 20-foot ISO standard loading surface, for a total of 20 interceptors per Launcher Module and a total weight of 12 tonnes. Typically, the two elements would be deployed on the ship’s flight deck or free space on the main deck, providing a defence capability against most modern threats, including cruise missiles, antiship missiles either ship- or land-based, as well as against UAVs.
The maintenance-free Tamir interceptor can reach a Mach 2.2 speed, is fitted with a proximity fuse, and has an operational range reported of over 10 km.
The C-Dome Mission Module components are already available and can be integrated together for live firing tests and demonstration, on demand from one of our potential clients.”
„The C-Dome Mission Module unveiled at IMDEX does not need full integration in the vessel, being capable to be embarked only when the threat is evident, and removed once the ship goes back to its usual role. The Mission Module concept does not require deck penetration, vessel hull retrofit, cable routing or complex integration with the ship’s systems.
he system is composed of two main items: a Command, Control and Detection shelter and a Launcher Module. The first is equipped with three workstations and can be linked to the ship existing surveillance and tracking radar. Otherwise, it comes with an EO/IR and a multi-function radar suite added on top of the shelter. Rafael has so far integrated its Toplite EO/IR turret and a Rada radar with a 360° coverage thanks to four fixed faces, but the system can be directed by other radar and EO/IR turret in service or selected by customers, assuming the necessary specifications and capabilities can be combined with C-Dome interceptors.”
Displaces 3500 tons a ship „under way”(!) offers different capabilities.
prima oară au intrat in default de la submarinele nemțești,acum intră oare de la vapoarele americane?🤭
aviz amatorilor,la vara sigur se vor scumpii sejururile și tavernele grecești.
Poate dezvoltam (copiem) si noi drone navale si submarine…
Ce-o fi cu vizita „tovarasilor” la santierul de la Damen, stie cineva ceva – „inside trading” ?
Ca pare suspecta .. ce nu stiu ce se face acolo si de catre cine ?
O fi zis unchiul ceva de nave?
Sau olandezii, sa fi bagat sula in coaste alor nostrii pentru sustinerea intrarii in Schengen? Ca parca se opuneau si ei recent …
Interesanta si intriganta vizita pe santierul naval Damen.
Grecii, acum ca relatiile cu turcii se vor normaliza – cit se poate – poate vor sa-si ia ceva, ca au surplus de bani, si poate unchiul Sam o sa le dea si pachet de F35-uri mai avantajos – daca iau si navele alea 4 … deh, lobby
Sa zica si ai nostrii YES pentru 4 nave de la US si sa ne bage peste rind la F35 …
Go Geoana ! 😀 😀 😀
Raportat la populația țării lor armata Grecie chiar e numeroasă și decent dotată ,vorbim de o armată
de 200.000 mii oameni pe timp de pace și clar ei sunt mai aliați cu partenerul nostru strategic numărul 1 ,ei greci primind anul trecut și anul acesta 1,200 M1117 Guardian cu titlu gratuit din State. Cu siguranță că au ei planurile lor cu cele 4 nave , orice spunem sunt mai eficienți decât noi . Noi nu suntem în stare să avem o rezervă care să fie plătită ,ce sa mai vorbim despre altceva .
A vorbit despre asta gen. Vlad in faimosul interviu…Au fost intr-o vizita de evaluare si au fost prezentate capacitatile si proiectele Damen ..asta asa ce a scapat in presa . Ce au discutat in spatele usilor numai ei stiu…Ministrul zicea ca suntem in programul de corveta europeana. Deci…a ramas iarasi ca-n tren…
Ce frumoasă – i tinerețea, săracii greci cu ai lor Onassis și Niarchos…
Cred că dacă s-ar rezolva probleme de transmisie ar fi un foarte bun OPV.
E mare ,are bune capacități nautice , rapidă, elicopter,rhib posibilități de transport materiale plus un detașament de FOS.
Un vas foarte util pentru patrulare și intervenție rapidă.
Că vas de primă linie nu impresionează.
Dar gratuit și cu posibilitatea de a rezolva transmisia la o sumă modică ar fi foarte folositor
daca nu le-au rezolvat americanii in toti anii pana acum, inseamna ca nu le mai rezolva nimeni.
Hai sa fiu avocatul diavolului:
– TRS-3D, RAM, COMBATSS-21, tun Mk 110 57 mm BAE- State of the art
– viteza maxima +45 noduri- fuge asta printre insule de n-ai văzut. Transmisia se pare ca de data asta au rezolvat-o
– cu o suma decenta ii mai pui un mk41 de 8 celule (se poate chiar 16 celule), NSM, CAPTAS-4. Acum fie vorba între noi renunțăm la CAPTAS-4 dacă sunt chiar asa zgomotoase, cu toate ca cred ca mai mult a fost chicsul dat cu AN/SQR-20
– costul de operare mare: americanii au recunoscut ca costul ridicat se datorează echipajului subdimensionat rezultând astfel o externalizare totala a mentenantei
Recunosc ca ce am scris este cam optimist, dar grecii vor decide în cunoștință de cauza. Nu discutam de noi, noi nu suntem în discuția asta. Probabil următoarele nave decomisionate vor ajunge prin Filipine. Eu insist sa cred ca rămânem pe mana englezilor la marina de suprafață… ne paste T23
AN/SQS-62 nu AN/SQR-20
tocmai ca nu fuge, ca are restrictii, altfel paraie ceva si sta dintr-o reparatie in alta.
Daca le folosesc pentru patrulare și pază costiera sunt bune.cred că au probleme atunci când le forțează.ai noștri au fost interesati doar că au prea multe amâne la tesa și nu se pot debarasa trebuie sa mai așteptăm să iasă neamu la pensie cu grad de general și dacă mai prind un Tăriceanu sau un Năstase prin 2050.
Ba, cati capitani de coif sunt aici 😃
Littoral ships sunt un dezastru financial,
nu numai ale unei marine ci pt un stat
putin bogat ca Grecia. Cum am mai scris,
Romania poate usor sa dea faliment cu
astea. Congresul nu e prost….
stim cum sta treaba cu prima noapte. tre sa supravietuiesti pana la urmatoarea, pt ca fun nu e. MN e un lac lipsit de baze in care sa protejezi flota de primul atac.
ukr a constatat asta, rusii o tot constata, desi prima noapte a expirat.
grecu are jde mii de baze posibile, unele la adriatica, deci relativ departe de turc
flota romaneasca mult dorita cum s-ar descurca la un atac in noaptea de reveillon?
exceptand amarastenii care avusesera ghinion sa iasa cu submarinu o saptamana mai devreme
sa fie sanatosi damen si care or mai fi, si sa aiba comenzi multe, da nu e treaba noastra sa punem ratuste pe lac fara o capacitate de contraofensiva care sa faca atacatorul sa se gandeasca de doua ori. sau vorba rusului, masoara de 7 ori si tae odata. putin a apasat pe buton la betie
Interesant, Turcia are drone, dar Grecia şi-a dezvoltat în secret un „zid” anti-drone, cu tehnologie israeliană, cel mai sofisticat din NATO
https://monitorulapararii.ro/turcia-are-drone-dar-grecia-si-a-dezvoltat-in-secret-un-zid-anti-drone-cu-tehnologie-israeliana-cel-mai-sofisticat-din-nato-1-54113
De la începutul anului 2022, Armata Greciei a procedat în secret şi cu instrucţiuni clare de la guvern pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem anti-drone. Umbrela anti-drone a fost desfăşurată în zonele indicate de personalul competent al armatei, care a monitorizat şi studiat activitatea avioanelor fără pilot (UAV) turceşti în Marea Egee, astfel încât, odată cu activarea sa, dronele turceşti să găsească un „scut invizibil” de protecţie, un sistem antidrone bazat pe cea mai modernă tehnologie israeliană.
Sistemul include dezvoltarea completă a unui sistem dublu de ecranare în Marea Egee. O parte va fi un sistem activ de descurajare, adică doborârea ţintelor, iar a doua parte va fi un sistem de bruiaj. Cele două sisteme nu vor funcţiona independent, ci în combinaţie şi de fiecare dată se va decide care va fi cel mai potrivit de utilizat. Acest sistem este similar cu Iron Domul israelian, dar adaptat nevoilor Greciei, care este o ţară insulară.
„Dezastru major la transmisie” ?
Nici o problema : grecii vor dota navele cu vasle si atunci cand transmisia va ceda echipajul va trece la activitatea de ocnas !
Oricat de blamate ar fi aceste LCS-uri, nu ne-ar strica si noua doua Freedom modernizate cu NSM si alte delicatese (1+1 daca prima se doveseste utila). Decat nimic mai bine un pic,vorba aceea.
Dar la noi e bine asa, cu planuri marete si realizari mereu amanate… nici macar F16-urile nu vin intrun ritm sustinut.
Pe noi mereu ne prinde razboiul cu ceva in vine si la cum se arata treaba, cam intr-acolo decurg lucrurile. Doar cei prevazatori vor face fata viitorului sumbru.
In concluzie: La noi „merge asa, ne-am obisnuit cu ea” e la mare arta.
Inca unu ! 🥵