Pe 19 septembrie, ministrul grec al apararii – Nikolaos Dendias – a anuntat ca tara sa doreste sa-si exercite optiunea pentru cea de-a patra fregata FDI. Anuntul a fost facut pe santierul naval Lorient unde a treia fregata FDI HN se afla in constructie.
Nikolaos Dendias a spus ca Grecia este interesata de a patra fregata ca si de racheta de croaziera cu lansare de pe nava – MdCN /NCM si ca in acest sens au fost demarate negocieri cu partea franceza.
Contractul a fost semnat in martie 2022 si deja a doua nava a fost lansata la apa.
Frégate de Défense et d’Intervention (FDI) in varianta dorita de marina greaca (HN) are un deplasament de 4550 de tone si este mai zdravan inarmata decat cea franceza.
Versiunea grecească a FDI este prevăzută a fi echipată cu până la 32 de rachete ASTER sau cu o combinație de rachete ASTER și MICA NG, sistem CIWS RAM, 8 Exocet MM 40 Block 3C, torpile ușoare MU 90 și un tun de 76 mm. Conform comunicatului de presă al MBDA este vorba doar de rachetele antiaeriene cu rază lungă de acțiune ASTER 30 Block 1 și de rachetele navă-navă Exocet MM40 Block 3C, ultima versiune.
Doar ca ministrul grec a declarat ca doreste ca fregatele sa fie dotate si cu rachete de croaziera MdCN si aici sunt unele probleme. Din proiect, fregatele FDI sunt dotate cu lansatoare verticale Sylver A50, iar acestea pot lansa doar rachete Aster15/30 nu si rachete MdCN.
Pentru rachetele de croaziera sunt necesare lansatoare Sylver A70, dar acestea nu pot lansa si rachete Aster astfel incat o reconfigurare a lansatoarelor verticale este necesara.
N-ar fi o problema pentru fregatele 3 si 4, dar prima nava este gata, in timp ce cea de-a doua a fost lansata la apa si acum intra pe zona de suprastructura si altele. Mai poate fi ea configurata cu Sylver A70, sau va ramane doar cu rachete anti-aeriene in timp ce ultimele doua nave vor avea rachete de croaziera?
GeorgeGMT
Dacă are grețile bani, se face cum vrea clientul! Turcii probabil se întreabă de ce vor și croaziere vecinii lor. Și grecii o să le zică că pentru rebelii houthi, că oricum frecata lor aia veche s-a descurcat mai bine ca a nemților în operațiunea ASPIDE.
are bani pe dracu’. Mi se pare tara cea mai asistata militar din NATO. Este o enigma pentru mine ce intelegeri or fi acolo asa incat, la bugetul de aparare elen, sa-si permita asemenea achizitii (ca mai sunt si ditamai contractele pe aviatie) cat si mentinerea echip. existente la capacitate de lupta, impresionante si alea ca numar si calitate.
Daca e cineva mai luminat in aceasta speta, sa ma lumineze si pe mine
Enigma speței, VladM, în opinia mea ar fi că grecii trebuie să blocheze turcii în ambițiile regionale – Liban, Siria și mai ales în Libia. Lucru si pe placul Israelului, căruia o consolidare a turcilor i-ar putea zădărnici planul East Med – o magistrală de transport gaz care ar pleca de la zăcamintele (uriașe, confirmate înspre granița maritima cu Egipt), ar trece prin Cipru, Grecia si cu descărcare în Italia. Turcii clamează un rol important în ecuația asta.
Cam asta ar fi, in opinia mea, justificarea acestei înarmări excepționale.
Turcia si NATO e o disonanta. Pacat ca nu
exista eliminatie.
S-ar putea să urmeze și eliminarea dacă mai dorește sultanul să intre în BRICS. La pachet cu Istambulul.
NATO din pacate nu are mecanizmul
de eliminare a unui membru.
practic grecia este flancul sudestic al NATO la ora actuala
https://www.g4media.ro/ofensiva-economica-a-turciei-in-africa-acorduri-privind-energia-cu-somalia-nigeria-si-libia.html
(O completare privind justificarea înarmării Greciei, desemnată să „liniștescă” ambițiile Turciei și poate chiar interesul susținut al Chinei în Balcani).
Au vointa politica…
Pe vremea Razboiului Rece, nu se putea permite ca doua tari NATO sa se incaiere. Asadar, se dorea un echilibru intre Grecia si Turcia, si, cum Grecia e the underdog, primeste asistenta consistenta.
Ciudat e cat de subtila e asistenta asta. Ar trebui sa fie stridenta in bugetele de aparare ale tarilor asistente.
@gabi S.
Fregata greceasca este o nava buna dar nu se compara cu nava germana, una specializata in lupta antiaeriana. Paradoxal, fregata greceasca este un proiect german de mare succes, clasa de produse Meko.
Marina germana a fost neglijata ani la rand, de aici unele probleme. Eu cred ca cei de la comanda marinei au dat deliberat catre presa anumite informatii pentru a pune presiune pe politic.
Are prova exceptionala
Pe mare calmă e ok. Dacă marea e „montată” e cam nașpa. Cu prova aia navă nu urcă pe val. Îl taie. Adică wet deck non stop.
Marele specialist marin 😃
Întreabă l pe @nicolae. Are barcă și știe.Reverse bow are dezavantajul ăsta dar oferă marele avantaj că micșorează tangajul pe mare montată.
Ia uite cine e acum si specialist in arhitectura navala…..sicgur ca aia de la francezi care fac chestii din astea tot timpul au nevoie de consiliere ca ei in Naval Group nu se pricep la ce stie mr. S Trump F din Romania…..
Hai mai zi-le poate te iau su contract!
https://www.marineinsight.com/naval-architecture/types-of-bow-designs-used-for-ships/
@Dov Intr-adevar! Franta a facut mai mereu nave inovatoare. De remarcat ca etrava este inversata doar deasupra liniei de plutire. In plus, prova este destul de “rotunda” daca ne uitam de sus sau din prova, de la nivelul liniei de plutire. Aniuei, sunt convins ca francezii si-au facut bine calculele inainte sa adopte acest tip de etrava inversata.
Hai ca ma faci comunist fc si
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_cruiser_Aurora
A avut asa fel de prova🙂
Dar nu numai Zumwalt
https://en.wikipedia.org/wiki/Zumwalt-class_destroyer
Si el, fc nu i un nou concept si este menit
sa mentii viteza mare contra valurilor
ca sa evite niste impacturi care afectez
corpul vasului si micsoreaza zguduituri
in penetrarea valurilor pe mare agitata.
Nu trebuie sa te duci la comunisti ca sa descoperi o astfel de etrava, de altfel destul de comuna incepand din a doua jumatate a sec. XIX: https://rnhs.info/canonierele-bistrita-oltul-siretul/
nu prea. vezi pozele de la lansarea primei nave ptr francezi pe 07.11.2022. nava e in doc si se vede corpul cel putin 2-3 m sub linia de plutire. este reverse bow, lungimea navei este mai mare decat lungimea la linia de plutire. cu mult.
Uitasem ca tu te pricepi la orice…
Iti raspund pentru ca am realizat ca m-am exprimat gresit. Ai dreptate in ceea ce priveste etrava. Insa ceea ce trebuie sa ai in vedere este intreg planul de forme al provei.
Nava m-a fascinat asa ca i-am dedicat si o parte dintr-un articol:
https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-nave-interesante-usns-apalachicola-si-amiral-ronarch
Etrava face un unghi mai mic de 90 de grade cu chila, dar planul de forme al provei este clasic in zona liniei de plutire, doar de la o anumita inaltime in sus bordul liber devine neconventional, inclinat spre interiorul navei.
Uita-te la nava fix din prova si o sa intelegi ce zic. Probabil este compromisul facut de francezi pentru a pastra niste calitati nautice si manevriere decente.
Cu mult inainte si la Imperiul Roman
erau vase de lupta cu prova asemanatoare
https://navalhistoria.com/roman-ship-classifications/
https://en.wikipedia.org/wiki/French_ironclad_Formidable
Turcia e foarte posibil sa isi faca de cap daca Grecia nu e puternica. Atata timp cat sultanul e la conducere, Turcia e impredictibila asa ca trebuie sa existe in zona o forta de contrabalansare ca sa nu ne trezim cu inca un dictator cu vise de refacere a imperiului care colac peste pupaza ar putea sa se si alieze cu Putin, cu Iranul si cu alte tari conduse de dictatori in circumstantele potrivite ….Mie imi pare ca ar cam avea vise de astea umede si se intelege de minune si cu Putin si cu musulmanii jihadisti…..de asta Grecia este si trebuie sa fie puternica dpdv militar. Si de asta US ar trebui sa aiba grija ce tehnologie militara scapa in Turcia. Cred ca daca Turcia ar fi avut tehnica militara care nu era din US ar fi fost foarte periculoasa in partea aia de lume. Acum doar da din gura ca nu isi permite sa faca mai mult.
In primul rand Turcia și Rusia au interese opozite asupra MN. In al doilea rând va greșiți asupra faptului că Erdogan este persoana care direcționează politica turcă. O conduce posibilitățile economice, sociale și geografice.
Să sperăm că nu se va repeta istoria de acum vreo 10-15 ani. Că dacă atunci i a scos din kkt UE în general și Teutonia in special, acum și una și alta sunt in kko până la bărbie. Și e doar începutul !
Pana una alta…România este pe buza prăpastiei, exact ca în 2008. La anul ne paste un 2009 reloaded.
Hai, sa nu-i mai plângem pe greci care se descurca mai bine decât Ro.
Ești sigur?? Eu nu! Un an prost în turism și sunt bye bye!
De 3 lucruri sunt sigur: Moarte, Taxe și PSDPNLUDMRAUR + bugetari ciocoi = cancerul metastazat în corpul tarii.
Vinde leii și cumpăra valuta ca Manole nu mai poate tine cursul sub 5 lei în 2025. 😉
Stimate Vladimir Ștrumfilov Țarevici, țin să vă felicit respectuos primul cu ocazia măreței aniversări a revoluției din octombrie sau noiembrie, încă nu v-ați hotărât 😊
Nici în Rusia și în special în Putin nu văzuse nimeni un pericol pana acum câțiva ani…daca spunea cineva ce se va intampla toata lumea ar fi spus ca e imposibil avandu-se în vedere faptul va era legata comercial de Europa. La fel cu 5 ani înainte de ww2 nimeni nu ar fi crezut ca Germania lui Hitler poate sa facă ce a făcut…Te rog eu Daniel Sihastru nu mai suaprecia ce poate face nebunia unei singure persoane aflate la conducerea unei tari. Istoria e plina de nebuni care au pornit războaie catastrofale tohmai pt ca lumea nu i-a băgat în seama la timpul potrivit.
„Nici în Rusia și în special în Putin nu văzuse nimeni un pericol pana acum câțiva ani”
Noi vorbim aici pe site de ani de zile aici de rusia ca fiind principalul dusman.
În aminte de 2014 Rusia era văzută ca o tara care se îndrepta către democrație….încet dar asa parea. Europa era piata ei de desfacere și părea o nebunie sa încerce sa atace o tara europeana fie și numai din prisma faptului ca si-ar fi pierdut Europa ca și client. Dar uite ca a fost destul sa fie un nebun la conducerea ei și sa se întâmple toate astea. Nici nu are importanta ca probabil datorita deciziei acestui nebun Rusia „se va duce în cap” dpdv economic și social în următorii ani …. asa s-a dus și Germania dar numai după ce a produs un război care a adus multă suferință și mizerie omenirii. Sincer mie mi se pare aproape la fel de periculos ca Putin și „Sultanul” iar marile puteri ar trebui sa îl tina sub observație. Deasemenea la momentul asta o gramada de tari sunt conduse de dictatori și organizații teroriste care ar putea reprezenta un pericol în viitor și din păcate mi se pare mie ca deja încep sa facă aliante mult mai puternice decât cu câțiva ani inainte. Ar trebui ca și vestul sa se trezească pana când nu va fi prea târziu. Deocamdata tarile democrate se misca cam la fel cum s-au miscat in perioada 1936-1940….adica mai mult se bat in declaratii si incearca sa negocieze cu dictatorii. Bine ar fi fost dacă liderii vestici s-ar fi trezit acum 5-6-10 ani.